Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο στα ανατολικά και νότια θα υπάρχουν λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί στα δυτικά μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και στο Αιγαίο τοπικά πολύ ισχυροί με βαθμιαία εξασθένιση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -5 έως 10, στα δυτικά από -3 έως 15, στα υπόλοιπα από -2 έως 12, στη Θεσσαλονίκη από -2 έως 9 αλλά στα νησιά η ελάχιστη θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη.
Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και στα ανατολικά ισχυροί με βαθμιαία εξασθένιση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 12, αλλά στα βόρεια του νομού η ελάχιστη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.
1928 Σε συγκέντρωση στο θέατρο «Αλάμπρα» της Αθήνας, ύστερα από παρουσίαση που κάνει ο Νίκος Καζαντζάκης, μιλάει ο διάσημος Ελληνορουμάνος συγγραφέας Παναΐτ Ιστράτι για τις κατακτήσεις της Σοβιετικής Ενωσης και τις σκευωρίες των ιμπεριαλιστών εναντίον της. Τελικά, στις 24 του Φλεβάρη η κυβέρνηση απελαύνει τον Ιστράτι από την Ελλάδα.
1945 Υπογράφεται η ανακωχή ανάμεσα στη διοίκηση των βρετανικών δυνάμεων και την ΚΕ του ΕΛΑΣ. Ως ημερομηνία κατάπαυσης του πυρός ορίστηκε η 14η Γενάρη του 1945.
1946 Η Αλβανία ανακηρύσσεται Λαϊκή Δημοκρατία.
1967 «Να προστατευτεί η νεογέννητη τηλεόραση για να μην ακολουθήσει τον κακό δρόμο του ραδιοφώνου», είναι το συμπέρασμα δημόσιας συζήτησης για το ζήτημα, στην οποία ο καθηγητής Ι. Κακριδής δηλώνει: «Βλέπω την τηλεόραση σαν κεραυνό που έρχεται να μας καταστ+ρέψει. Εκατομμύρια ώρες θα χάνονται για να βλέπουμε ασήμαντα πράγματα».
1971 Αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της ακροδεξιάς για την ανατροπή του αριστερού Προέδρου Τόρες στη Βολιβία. Χιλιάδες εργάτες βγαίνουν στους δρόμους, απαιτώντας την εκτέλεση των στασιαστών.
1976 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει με ψήφους 11-1 την ισότιμη συμμετοχή στον Οργανισμό, της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Τη μοναδική αρνητική ψήφο καταθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Αιχμάλωτοι στρατιώτες της Μπιάφρας στα χέρια των νιγηριανών δυνάμεων. Η τύχη τους ήταν προδιαγεγραμμένη... |
Στην αρχή επιχειρήθηκε να δοθεί θρησκευτικός χαρακτήρας στο αποσχιστικό κίνημα της Μπιάφρας, αφού στην περιοχή εκείνη ζούσε η φυλή Ιμπος, τα μέλη της οποίας ήταν στην πλειοψηφία τους χριστιανοί. Στη Βόρεια Νιγηρία, η πλειοψηφία των κατοίκων ήταν μουσουλμάνοι.
Αμέσως μετά την απόσχιση, άρχισε ο εμφύλιος πόλεμος που διήρκεσε σχεδόν τρία χρόνια και έμεινε στην ιστορία όχι μόνο εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των νεκρών μεταξύ των αντιμαχομένων, αλλά κυρίως για τον αριθμό των αμάχων (στην πλειοψηφία τους μικρά παιδιά) που πέθαναν από την πείνα. Οι φωτογραφίες των ζωντανών - νεκρών παιδιών της Μπιάφρας, με τις πρησμένες κοιλιές από την αβιταμίνωση και την πείνα, σφράγισαν εφιαλτικά το τέλος της δεκαετίας του '60 και τις αρχές της δεκαετίας του '70. Εγιναν τα σύμβολα της αμείλικτης μοίρας της μαύρης Αφρικής ως λείας και θύματος των ορέξεων των μεγάλων δυνάμεων. Το 1968 άρχισε μια μεγάλη επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας με την οποία αποτράπηκε η ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία. Μεταφέρθηκαν 80.000 τόνοι τροφίμων και φαρμάκων. Για τη μεταφορά τους πραγματοποιήθηκαν 28.000 πτήσεις, ενώ 27 πιλότοι αεροπλάνων που μετέφεραν τρόφιμα και φάρμακα, έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά των αντιμαχομένων.
Σύμφωνα με νορβηγικές πηγές, τα θύματα αυτού του πολέμου υπολογίζονται σε πάνω από δύο εκατομμύρια νεκρούς. Από αυτούς ενάμισι εκατομμύριο ήταν οι άμαχοι και κυρίως τα παιδιά.