Παρασκευή 10 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 10 ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

1809 Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Ισημερινού (Εκουαδόρ).

1944 Τμήματα του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου έδωσαν σκληρή μάχη με τους Γερμανούς στο Βουρλιά Λακωνίας.

1947 Δημοσιεύονται οι καταστατικές διατάξεις του Γενικού Αρχηγείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

1966 Το «Ορμπιτερ 1» εκτοξεύεται από το ακρωτήριο Κένεντι και γίνεται το πρώτο διαστημόπλοιο που μετέδωσε φωτογραφίες για τα πιθανά μέρη προσεδάφισης στη Σελήνη. Το «Ορμπιτερ 1» καταστράφηκε στις 29 του Οκτώβρη όταν προσέκρουσε στην απομακρυσμένη πλευρά του πλανήτη.

1967 Ο εκ των πρωταγωνιστών της χούντας Γ. Παπαδόπουλος ενισχύει τις εξουσίες του με τη δημιουργία της «Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Διακυβέρνησης», απ' όπου θα κατευθύνει τη δράση προς όλους τους τομείς.

1970 Η χούντα ανακοινώνει την απόλυση 500 πολιτικών κρατουμένων.

1983 Αλεξιπτωτιστές και μαχητικά αεροσκάφη στέλνει η Γαλλία στο Τσαντ, πρώην αποικία της, όπου από το 1965 μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος, στον οποίο έχει αναμειχθεί η Λιβύη.

1913: Η συμφωνία για το τέλος του Β' Βαλκανικού Πολέμου

Εικονογράφηση για τη Διάσκεψη του Βουκουρεστίου
Εικονογράφηση για τη Διάσκεψη του Βουκουρεστίου
Στις 10 Αυγούστου 1913 υπογράφεται στο Βουκουρέστι η συνθήκη μεταξύ των νικητών του Δεύτερου Βαλκανικού Πολέμου (Σερβία, Ελλάδα, Ρουμανία) και της ηττημένης Βουλγαρίας. Λίγο αργότερα (στις 29 Σεπτέμβρη 1913), υπογράφτηκε και η βουλγαροτουρκική συνθήκη.

Ο Δεύτερος Βαλκανικός Πόλεμος άρχισε στις 29 Ιούνη 1913 όταν η Βουλγαρία επιτέθηκε κατά των πρώην συμμάχων της (της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Ελλάδας). Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η Βουλγαρία συνετρίβη και ζήτησε ειρήνη. Στις 30 Ιούλη άρχισε στο Βουκουρέστι η συνδιάσκεψη ειρήνης.

Με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου η Σερβία πήρε ολόκληρο σχεδόν το τμήμα της Μακεδονίας που το είχε αποσπάσει πρωτύτερα η Βουλγαρία από την Τουρκία, η Νότια Μακεδονία και η Δυτική Θράκη παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα, η Νότια Δοβρουτσά στη Ρουμανία και ένα τμήμα της Ανατολικής Θράκης με την Αδριανούπολη στην Τουρκία.

Τελικά η Βουλγαρία από τα εδάφη που είχε αποκτήσει μετά τον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο, κράτησε μερικά μόλις τμήματα της Μακεδονίας και της Δυτικής Θράκης. Τα τουρκο - βουλγαρικά σύνορα μετακινήθηκαν δυτικότερα από τη γραμμή Αίνου - Μήδειας.

1920: Υπογράφεται η Συνθήκη των Σεβρών

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος υπογράφει τη Συνθήκη των Σεβρών. Η Συνθήκη δε θα εφαρμοστεί ποτέ
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος υπογράφει τη Συνθήκη των Σεβρών. Η Συνθήκη δε θα εφαρμοστεί ποτέ
Στις 10 του Αυγούστου στην πόλη Σέβρες υπογράφεται η Συνθήκη μεταξύ των κρατών - νικητών του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και της σουλτανικής κυβέρνησης της Τουρκίας. Η Συνθήκη των Σεβρών είναι η τελευταία απ' τις συνθήκες του συστήματος των Βερσαλλιών μεταξύ των νικητών και των ηττημένων του πολέμου.

Την περίοδο αυτή η κατάσταση στην Εγγύς Ανατολή δεν έμοιαζε καθόλου με την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί αμέσως μετά το τέλος του πολέμου. Οι νίκες της Σοβιετικής Ρωσίας στον αγώνα κατά της αντεπανάστασης και της ξένης ένοπλης επέμβασης, οι επιτυχίες του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος στην Τουρκία και στις αραβικές χώρες και οι διαμάχες ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κράτη ματαίωσαν την εφαρμογή των πρωταρχικών σχεδίων για το μοίρασμα των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ανάμεσα στα κράτη - νικητές. Ωστόσο, οι ιμπεριαλιστές της Αντάντ αποφάσισαν να κατοχυρώσουν με τη Συνθήκη των Σεβρών τους όρους που είχαν επεξεργαστεί ύστερα από μακροχρόνιες συζητήσεις.

Η Συνθήκη των Σεβρών προέβλεπε την απόσπαση από την Τουρκία της Συρίας, του Λιβάνου, της Παλαιστίνης και του Ιράκ, που με τη μορφή εδαφών υπό εντολή μετατρέπονταν σε αποικίες της Αγγλίας και της Γαλλίας (η Αγγλία έπαιρνε το Ιράκ και την Παλαιστίνη και η Γαλλία τη Συρία και το Λίβανο).

Με την ίδια Συνθήκη δινόταν στην Ελλάδα η Σμύρνη με την ενδοχώρα της και το ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας, εκτός της Κωνσταντινούπολης και των περιχώρων της. Η Γαλλία έπαιρνε ακόμη την Κιλικία και τις γειτονικές της περιοχές στη Νότια Ανατολία. Κομμάτια της Ανατολίας δόθηκαν στην Αρμενία και στο Κουρδιστάν. Στην Ανατολία επίσης καθορίστηκαν σφαίρες επιρροής της Γαλλίας και της Ιταλίας. Ακόμη, η ζώνη των Στενών υποτασσόταν απόλυτα στους συμμάχους και προπάντων στους Αγγλους.

Η Συνθήκη των Σεβρών χαιρετίστηκε απ' την πλειοψηφία στην Ελλάδα ως εθνική νίκη και προσωπικός θρίαμβος του Βενιζέλου, η κυβέρνηση του οποίου στις 15 Μάη 1919 με την απόβαση στρατού στη Σμύρνη άνοιξε μια κατακτητική πολεμική επιχείρηση στα πλαίσια των σχεδιασμών του αγγλογαλλικού ιμπεριαλισμού. Τελικά, με τη Μικρασιατική Καταστροφή τέθηκε τέρμα στη Συνθήκη των Σεβρών, η οποία ουσιαστικά ποτέ δεν εφαρμόστηκε.

ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, αλλά αργά το απόγευμα θα συννεφιάσει στο βόρειο Ιόνιο, στην Ηπειρο και τη δυτική Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, ασθενείς μέχρι μέτριοι και πρόσκαιρα στο νότιο Αιγαίο τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά από 21 έως 38 και τοπικά 39 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 25 έως 35 και τοπικά στη νότια Κρήτη 37 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική σήμερα Παρασκευή προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, αλλά αργά το απόγευμα θα συννεφιάσει τοπικά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι, ασθενείς και πρόσκαιρα μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΕΟΣ γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό αναμένεται να αρχίσει στις 4 ή 6 Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη. Αυτό προκύπτει από κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία και είναι αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι συνομιλίες θα διαρκέσουν δέκα περίπου ημέρες και σ' αυτές θα συνεχιστεί η διαδικασία της υποβολής άτυπων εγγράφων (σελίδα 6)

ΕΝΑ πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα, στην κατεύθυνση της αγωνιστικής συσπείρωσης των εργαζομένων εντός κι εκτός του ΟΑΕΔ, έτσι ώστε να ορθώσουν τείχος στα σχέδια της κυβέρνησης να τον ιδιωτικοποιήσει, αποτέλεσε η χτεσινή σύσκεψη της «Επιτροπής Αγώνα για τη σωτηρία του ΟΑΕΔ», στην οποία συμμετείχαν, εκτός από εργαζόμενους στον Οργανισμό, εκπρόσωποι και από εργατικά συνδικάτα της Αθήνας (σελίδα 8)

ΕΝΑ φοβερό παρασκήνιο, ύποπτες συναλλαγές, περίεργοι εκβιασμοί και συμφωνίες και πληθώρα ερωτημάτων έρχονται στο φως της δημοσιότητας, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του χρηματοοικονομικού συμβούλου για το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (σελίδα 9)

ΤΗΝ αιφνιδιαστική απόφαση της ΔΕΗ, να μην αγοράσει από τους υλοτόμους της Δράμας τον αριθμό των στύλων που προβλέπεται σε σχετική προγραμματική συμφωνία που έχει υπογράψει με το υπουργείο Γεωργίας, φέρνουν στη Βουλή, με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Γεωργίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης (σελίδα 10)

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΑΝ στον ιταλικό Τύπο δύο εκθέσεις επιθεωρητών του υπουργείου Εσωτερικών, που φωτογράφιζαν τις επικείμενες διώξεις κατά εννέα αστυνομικών, οι οποίοι συμμετείχαν στην καταστολή των διαδηλώσεων του περασμένου μήνα στη Γένοβα και, δη, στην αιματηρή εισβολή στο Κέντρο Τύπου του Κοινωνικού Φόρουμ, όχι λόγω της βάρβαρης βίας των αρχών κατά των διαδηλωτών, αλλά εξαιτίας καταστροφικών σφαλμάτων στον τομέα της οργάνωσης και εκτέλεσης των επιχειρήσεων της αστυνομίας (σελίδα 14)

ΣΟΒΑΡΕΣ διαστάσεις, που έχουν επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον του Λεκανοπεδίου, παίρνει πλέον το θέμα με τα τοξικά απόβλητα (κλοφέν), που βρέθηκαν στο χώρο της πρώην αμερικάνικης βάσης στο Σχοινιά Μαραθώνα, στην περιοχή όπου θα κατασκευαστεί το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο(σελίδα 19)



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ