Κυριακή 8 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Α-τιμές καταστάσεις για τους αγρότες

Ακόμα πιο κάτω ρίχνουν τις τιμές παραγωγού οι κερδοσκοπικές μεθοδεύσεις των πολυεθνικών και των ντόπιων εμποροβιομηχάνων ή μεσιτών τους. Με τη στήριξη των σχετικών κανονισμών της ΕΕ και των νόμων καπιταλιστικής αγοράς, ποδοπατούν τους αγρότες μικρούς και μεγάλους και καταληστεύουν το μόχθο τους.

Από την άλλη, οι κυβερνώντες επιχειρούν να δημιουργήσουν την απατηλή αίσθηση ότι θα εφαρμόσουν με τον καλύτερο τρόπο και χωρίς επιπτώσεις για τους Ελληνες αγρότες τις αρνητικότατες αποφάσεις της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ. Αναφερόμαστε στις αποφάσεις που κόβουν τις επιδοτήσεις, τις αποσυνδέουν από την παραγωγή και τις μετατρέπουν σε εισοδηματικές ενισχύσεις - προνοιακά επιδόματα. Πρόκειται για αποφάσεις που τις ψήφισαν και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πέρσι τον Ιούνη και η κυβέρνηση της ΝΔ τον Απρίλη που πέρασε. Κι από κοντά έρχονται και οι νέες επικείμενες συμφωνίες του ΠΟΕ, αφού προ λίγων ημερών στη Γενεύη, οι εκπρόσωποι των συμφερόντων των πολυεθνικών συμφώνησαν τι θα συμφωνήσουν στην επόμενη διαπραγμάτευση. Πιο πρακτικά συμφώνησαν να φέρουν σε πέρας όσα αξιώνουν και απαιτούν οι πολυεθνικές. Συμφωνίες που για τον τομέα της γεωργίας σημαίνουν ακόμα πιο χαμηλές τιμές κι ακόμα πιο μεγαλύτερη εκμετάλλευση των αγροτών της Ελλάδας, της ΕΕ, του Τρίτου Κόσμου και ολόκληρου του κόσμου.


ICON

Στην πράξη, το πράγμα «φωνάζει» για τους Ελληνες αγρότες, πριν ακόμα υλοποιηθούν τα νέα αντιαγροτικά μέτρα της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, που πάρθηκαν προκαταβολικά τα τελευταία χρόνια στο όνομα των επικείμενων συμφωνιών του ΠΟΕ και της διεύρυνσης της ΕΕ.

Ετσι φέτος:

  • Στον απόηχο των πρόσφατων αρνητικών αποφάσεων της ΚΑΠ για τα μεσογειακά, υπογράφηκαν συμβόλαια σε ακόμα πιο χαμηλές τιμές στα καπνά με τους καπνεμπόρους - μεσίτες των πολυεθνικών. Στα Βιρτζίνια, για παράδειγμα, είναι 50% κάτω σε σύγκριση με τις προπέρσινες τιμές. Εδώ υπήρχε ο εκβιασμός διά κανονισμού ότι αν δεν υπογραφόταν συμβόλαια μέχρι τέλος Ιούνη, θα χανόταν η επιδότηση για τους παραγωγούς!
  • Στο βιομηχανικό ροδάκινο, μετά την κατάργηση της ελάχιστης τιμής, οι βιομήχανοι βρήκαν φέτος της ευκαιρία, μετά από δύο χρονιές παγετών και καταστροφής της παραγωγής, να δείξουν ποιους εξυπηρετεί ο σχετικός κανονισμός της ΕΕ. Θα δώσουν τιμές κάτω από 22 λεπτά το κιλό, όταν όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, το κόστος παραγωγής φτάνει τα 25 λεπτά το κιλό!
  • Στα σιτηρά μετά τη δραστική μείωση της τιμής παρέμβασης και τις περσινές αποφάσεις της ΚΑ,Π οι τιμές φέτος είναι μέχρι τώρα ανύπαρκτες... Οι έμποροι, βασιζόμενοι στην πολύ χαμηλή τιμή παρέμβασης, αλλά και στις αθρόες εισαγωγές σταριού που γίνονται στη χώρα, δε δείχνουν κανένα αγοραστικό ενδιαφέρον και ζητούν να αγοράσουν σε τιμές ασύμφορες για τους σιτοπαραγωγούς. Δηλαδή σε 35 με 37 δρχ./κιλό, που μεταφράζεται γύρω στα 10 με 11 λεπτά, όταν προ δεκαετίας οι τιμές ήταν πάνω από 50 δρχ./κιλό ή 15 λεπτά!
  • Στη σταφίδα, επίσης, οι έμποροι μεταποιητές θέλουν και φέτος να αγοράσουν την παραγωγή σε πολύ χαμηλές τιμές. Δίνουν 50 με 60 λεπτά όταν η τιμή για να βγουν οι παραγωγοί πρέπει να είναι 1 ευρώ/κιλό. Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι πέρσι ανέβηκε 10 με 15% η στρεμματική επιδότηση στη σταφίδα και αμέσως οι έμποροι έριξαν την τιμή 20 με 30% κάτω. Το μέσο εκβιασμού ήταν και είναι και στην περίπτωση αυτή η υπογραφή συμβολαίων μέχρι τέλος Ιούλη - αρκετά πριν βγει η παραγωγή και φανεί η ποιότητα - γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι παραγωγοί και την επιδότηση θα έχαναν και η παραγωγή θα τους έμενε στα χέρια!

Eurokinissi


Κ.Δ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ