Κυριακή 1 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
«Αθώα» ηλεκτρονικά παιχνίδια

Το παιχνίδι παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν οι εταιρείες παιχνιδιών αποφασίζουν να στοχεύσουν κατευθείαν στο νου των μικρών. Δεν είναι μόνο ότι, ως επιχειρήσεις, στοχεύουν στο κέρδος, αλλά ότι φτιάχνουν παιχνίδια με τις πιο αντιδραστικές αντιλήψεις. Τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις μπορεί να τις συναντήσει κανείς στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Μπορείς να βρεις παιχνίδια τα οποία δικαιολογούν τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις, μέχρι παιχνίδια που σε βάζουν να ζεις μια άλλη ζωή μέσω υπολογιστή.

Χωρίς ιδιαίτερο κόπο, χωρίς να αγοράσεις κάποιο παιχνίδι, μόνο με τη χρήση του διαδικτύου, μπορείς να ξεκινήσεις να σκοτώνεις Παλαιστίνιους ...ηλεκτρονικά! Με το μηχανισμό της ταύτισης και της υποτιθέμενης αφέλειας ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού αποενοχοποιείται η γενοκτονία των Παλαιστινίων! Το παιχνίδι λέγεται «Επιδρομή στη Γάζα» (Raid Gaza). Εμφανίζεται δήλωση του Εχούντ Ολμέρτ, πρωθυπουργού του Ισραήλ: Οι παράμετροι μιας μονομερούς λύσης είναι να μεγιστοποιήσουμε τον αριθμό των Ισραηλινών και να ελαχιστοποιήσουμε τον αριθμό των Παλαιστινίων. Εχούντ Ολμέρτ, πρωθυπουργός στις 13 Νοέμβρη του 2003.

Χωρίς κανένα πρόσχημα, «μαθαίνεις» ότι οι Παλαιστίνιοι ξαναρίχνουν ρουκέτες! Και το αντιδραστικό παραλήρημα συνεχίζεται: Παρακαλώ, βιαστείτε και ανατινάξτε τη Λωρίδα της Γάζας πριν χτυπήσει κανείς! Εξόντωσε όσο περισσότερους Παλαιστίνιους μπορείς μέσα σε 3 λεπτά. Μεταξύ των στόχων στη Γάζα είναι και το νοσοκομείο της!


Στην ίδια κατεύθυνση και ένα άλλο ηλεκτρονικό παιχνίδι στο οποίο είσαι ένας μισθοφόρος, που πληρώνεται από την αμερικανική κυβέρνηση, για να εκτελείς ανεπίσημες αποστολές υψηλής στρατηγικής σημασίας. Στόχος είναι βρεις κλεμμένα πυρηνικά όπλα και να εξοντώσεις τις υπεύθυνες τρομοκρατικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο μισθοφόρος στο παιχνίδι δεν είναι φανταστικό πρόσωπο, αλλά ο J. F. Mullins, ένας πραγματικός μισθοφόρος, με δράση στο Βιετνάμ και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Μάλιστα, ο άνθρωπος αυτός (σύμφωνα με ιστοσελίδα για ηλεκτρονικά παιχνίδια) ήταν και ο μοναδικός σύμβουλος της εταιρείας που κατασκεύασε το παιχνίδι!

Ενα άλλο παιχνίδι των ίδιων ...αγνών προθέσεων είναι η «επιστροφή στη Βαγδάτη». Ο παίκτης δε βρίσκεται στον τελευταίο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ, αλλά στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και συγκεκριμένα στο 1991. Ο παίκτης καλείται να φέρει σε πέρας δέκα σχετικά μεγάλες σε διάρκεια αποστολές ενάντια στις δυνάμεις του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Εάν φύγουμε απ' τα πολεμικά ηλεκτρονικά παιχνίδια και πάμε στα υποτίθεται πιο «αθώα», μπορούμε να βρούμε μέχρι μια δεύτερη ζωή στο διαδίκτυο! «Second Life» (Δεύτερη Ζωή) ονομάζεται ένα δημοφιλέστατο παιχνίδι στο διαδίκτυο, το οποίο παίζουν και ενήλικες. Ο εικονικός κόσμος αντικαθιστά τον πραγματικό. Διαμορφώνεις έναν τρισδιάστατο χαρακτήρα, με δέκα δολάρια, και ζεις σε μια εικονική πόλη με άλλους ηλεκτρονικούς «κατοίκους». Πρόκειται για μια προσομοίωση με την πραγματική ζωή.


Τα παραδείγματα παιχνιδιών τα οποία κατασκευάζονται για να εξυπηρετήσουν κυρίαρχα ή αρνητικά πρότυπα είναι αμέτρητα. Το θέμα, βέβαια, δεν είναι να δαιμονοποιήσουμε το μέσο, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή το διαδίκτυο. Είναι απαραίτητο όμως να γνωρίζουμε ότι ο ρόλος των μεγάλων εταιρειών ηλεκτρονικών παιχνιδιών δεν είναι και τόσος «αθώος»...


Γ. Χ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ