Κυριακή 26 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Κυριακή 26/4
  • Χρήστος Θηβαίος
    Χρήστος Θηβαίος
    «Οι άγγελοι τα βράδια», τιτλοφορείται η μουσική παράσταση (10 μ.μ.) με τους Βικτωρία Ταγκούλη (φωνή), Χρίστο Θεοδώρου (πιάνο), Sam Marlieri (σαξόφωνο) και Γιώργο Πολίτη (ηλεκτρικό μπάσο), στο «Αγγέλων Βήμα» (Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, 210 5242211).
  • Ευρωπαϊκή τζαζ των δεκαετιών '30-'40, με έμφαση στο φυσικό ήχο και στην αυτοσχεδιαστική ελευθερία των μουσικών, στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3, Κολωνάκι), από το swing trio «Diminuita» και τον Damian Dudu (βιολί).
Δευτέρα 27/4
  • Συναυλιακό διήμερο του Χρήστου Θηβαίου, σήμερα και αύριο (10.30 μ.μ.) στο «Metropolis Live Stage» (Πανεπιστημίου 54, 2116009766), όπου θα παρουσιάσει - για πρώτη φορά στην Αθήνα - τραγούδια του νέου του δίσκου «Πέτρινοι Κήποι». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης γνωστές επιτυχίες του («Ημερολόγιο» , «Ξημέρωμα στην Εθνική», «Περικοπές Απόκρυφου Ευαγγελίου», «Γορίλας») και κομμάτια από τις συνεργασίες του με σημαντικούς δημιουργούς (Μικρούτσικος, Ανδρέου, Δημητρίου, Ελευθερίου). Τον συνοδεύουν οι μουσικοί Δημήτρης Γιαννόπουλος, Πέτρος Βαρθακούρης, Μάξιμος Δράκος, Γιάννης Αγγελόπουλος.
  • Ο θίασος «Μηχανή» παρουσιάζει στο «104» (Θεμιστοκλέους 104), το έργο του Χριστόφορου Χριστοφή «Τουλούζ Λωτρέκ - η φαντασία της αμαρτίας», με τους Πέρη Μιχαηλίδη και Βαλέρια Χριστοδουλίδου. Σκηνοθεσία: Χριστόφορος Χριστοφής.
  • «Γιάννης Χρήστου - Κάρολος Κουν: η νέα αντίληψη για τον τραγικό χορό», τιτλοφορείται η ομιλία του Φίλιππου Τσαλαχούρη, στην αίθουσα συναυλιών του «Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου» (Φιλικής Εταιρείας και Τομπάζη 18, Χαλάνδρι, 210 6820464). Εναρξη: 8.30 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.
Τρίτη 28/4
  • Ο κοντραμπασίστας, τραγουδοποιός και ενορχηστρωτής Mιχάλης Σιγανίδης και οι ΦΜΣ (Φίλοι Μίλτου Σαχτούρη) παρουσιάζουν το πρόγραμμα «Ιατρείο μικρών ζωών», από σήμερα μέχρι 30/4, στην «Αυλαία» (Αγ. Ορους 15 και Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός, 2103474074), με συνθέσεις από τους έξι δίσκους του, ποιήματα, πρόζες και αυτοσχεδιασμούς. Παίζουν και τραγουδούν: Χάρης Λαμπράκης (πλήκτρα, νέι), Θοδωρής Ρέλλος (σαξόφωνο, κλαρίνο, φωνή), Αλκίνοος Ιωαννίδης (φωνή, φλογέρες), Κώστας Θεοδώρου (τύμπανα), Γιάννης Παξεβάνης (ήχος, φωνή), Μιχάλης Σιγανίδης (κοντραμπάσο, κιθάρα, tapes, φωνή).
Τετάρτη 29/4
  • Μιχάλης Σιγανίδης
    Μιχάλης Σιγανίδης
    «Ο εφιάλτης της ευτυχίας», το πρώτο έργο της Αυστρο-μεξικάνας Γιουστίνε ντελ Κόρτε παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τις 29 Απριλίου, στη Σκηνή Κοτοπούλη, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννη Χουβαρδά, για 23 μόνο παραστάσεις. Παίζουν: Στεφανία Γουλιώτη, Ολγα Δαμάνη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Δημήτρης Λιγνάδης, Θέμις Μπαζάκα, Μάκης Παπαδημητρίου, Σωκράτης Πατσίκας, κ.ά.
Πέμπτη 30/4
  • Εργα των Ρίμσκι - Κόρσακοφ, Βίλα - Λόμπος και Γιώργου Σισιλιάνου παρουσιάζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε διεύθυνση του Νίκου Τσούχλου, στις 8.30 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Σολίστ: Ελευθερία Κοτζιά (κιθάρα).
  • Η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών πραγματοποιεί συναυλία, στο «Ωδείο Φίλιππος Νάκας» (Ιπποκράτους 41, 210 3634000), με έργα των: Σεραφείμ Κτενά, Σπύρου Ραυτόπουλου, Αντώνη Μιχαηλίδη, Ερμή Θεοδωράκη, Γεωργίας Καλοδίκη, Παναγιώτη Θεοδοσίου. Σολίστ: Αγγελική Καθαρίου, μέτζο σοπράνο και Κωστής Θέος, τσέλο. Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής διευθύνει ο Valery Oreshkin. Είσοδος ελεύθερη.
Σάββατο 2/5
  • Ενας νέος χώρος δίπλα στο μετρό του Κεραμεικού εγκαινιάζεται με το θέαμα DanceSing Performance. Η ομάδα «Thearto» παρουσιάζει τους «Θεατές», ένα χοροθεατρικό ψηφιδωτό εννοιών από επτά χορευτές σε χορογραφία Νατάσας Παπαμιχαήλ. Ακολουθεί η θεατρική performance «Με λένε δρόμο», εμπνευσμένη από τα κείμενα του Πορτογάλου συγγραφέα Fernando Pessoa, με τρεις ερμηνευτές και σε σύλληψη Φιλιώς Λούβαρη, ενώ στο τέλος της βραδιάς θα εμφανιστεί η υψίφωνος Σόνια Θεοδωρίδου σε φιλική συμμετοχή - έκπληξη.
Προσωπική εικαστική γραφή

Τη νέα εικαστική του δημιουργία (2002 - 2008) παρουσιάζει (7/5 - 30/5) ο ζωγράφος Βαγγέλης Δημητρέας στην αίθουσα τέχνης «έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α). Τα θέματά του είναι συνήθως ανθρώπινες μορφές, που αντιμετωπίζονται με την τεχνική του λαδιού, με σινική μελάνη, αλλά και με μεικτή τεχνική.

Με προσωπική γραφή, θεωρητικό οπλισμό, με σπάνιο ήθος και σεμνότητα, ο Β. Δημητρέας στην εικαστική του διαδρομή καταθέτει ένα έργο που διακρίνεται για τον κοινωνικό και ιδεολογικό προβληματισμό, αντανακλώντας τις πολιτικές και κοινωνικές καταστάσεις της εποχής μας. Η τέχνη του στοχεύει στην ευαισθητοποίηση, την έντιμη μαρτυρία, την κοινωνικοποίηση, την κριτική στάση και τη διαμαρτυρία - καταγγελία.

Οπως σημειώνει για το έργο του σε ένα σύντομο διάλογο με τον Χρήστο Θεοφίλη (που επιμελείται την έκθεση): «Η όποια "κοσμοθέαση" του καλλιτέχνη απαιτεί μια διαρκή αναζήτηση, θα μπορούσα ίσως να πω, βασανιστική έρευνα για να στηριχτεί μορφοπλαστικά, για να κατακτηθεί η αξιοπιστία της φόρμας, και αυτό δεν οδηγεί αναγκαστικά σε έναν άδειο φορμαλισμό».

«Χωρίς να έχω την πρόθεση να προτείνω αξιολογικές κρίσεις», αναφέρει ο Χρ. Θεοφίλης, «θέλω να σημειώσω τις διαρκείς μεταπλάσεις, τις συνθετικές αλλαγές, κάποτε και τη διάλυση της φόρμας και τη χαρακτηριστική χρήση του μαύρου χρώματος σε πολλά έργα του Β. Δημητρέα. Νομίζω ότι έχουμε ένα ύφος πυκνό και ιδιαζόντως προσωπικό. Θα τολμούσα να πω ότι διακρίνω μια συγγένεια "στάσης" με τον Γ. Χαλεπά, τον Π. Σαραφιανό και τον Γ. Σκλάβο. Ο ίδιος αναφέρεται συχνά στον Γκόγια και τον Καραβάτζιο μεταξύ άλλων».

Ο Β. Δημητρέας, ομότιμος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, γεννήθηκε το 1934 στο Μελίσσι Κορινθίας. Από το 1958 έως το 1963, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Ι. Μόραλη. Από το 1967 έως το 1975 εργάστηκε στο Παρίσι, όπου, παράλληλα με τη ζωγραφική του, παρακολούθησε μαθήματα Κοινωνιολογίας της Τέχνης. Δίδαξε στο Κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών, στη Σχολή Βακαλό και αργότερα στην ΑΣΚΤ ως ειδικός επιστήμονας και λέκτορας. Από το 1985 έως το 2002, εργάστηκε ως καθηγητής ζωγραφικής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπήρξε μέλος της «Ομάδας Τέχνης Α» και του «Κέντρου Εικαστικών Τεχνών». Συμμετείχε επίσης στην «Ομάδα για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη», ενώ ήταν ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας Τέχνης 4++». Μέχρι σήμερα, παρουσίασε τη δημιουργία του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.




Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ