Τρίτη 6 Μάη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΡΕΒΕΖΑ
Στους δρόμους για τα σοβαρά προβλήματα στο Νοσοκομείο

Μαζική η κινητοποίηση την περασμένη Κυριακή, μετά την αναστολή λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής

Κάλεσμα πανστρατιάς ενάντια στην υποστελέχωση και την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Πρέβεζας απηύθυνε ο Σύλλογος Εργαζομένων, στο πλαίσιο κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου. Η μαζική συμμετοχή σωματείων, φορέων και εκατοντάδων Πρεβεζάνων όλων των ηλικιών αποτύπωσε το πάνδημο αίτημα της τοπικής κοινωνίας να μπει φραγμός στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου και στην εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η αναστολή λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής, μετά την παραίτηση δύο γιατρών, γεγονός που αφήνει την κλινική με έναν μόνο παθολόγο και μία με σύμβαση παροχής υπηρεσιών.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Κώστας Κύρλας, στην ομιλία του, περιέγραψε τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν το Νοσοκομείο εδώ και χρόνια: Από την υπολειτουργία κρίσιμων τμημάτων και τις ελλείψεις προσωπικού έως τις συνθήκες νοσηλείας που θυμίζουν άλλες εποχές και την ελλιπή λειτουργία του ΕΚΑΒ. Τόνισε ότι η κατάσταση δεν είναι τυχαία, αλλά αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών που εφαρμόζονται με συνέπεια.

Ειδική μνεία έγινε στην Παθολογική, η οποία δεν υπολειτουργεί «λόγω ανακαίνισης», όπως υποστηρίζουν οι αρχές, αλλά λόγω αποψίλωσης από προσωπικό. Ο Κ. Κύρλας χαρακτήρισε την εικόνα του Νοσοκομείου αποτέλεσμα πολιτικού σχεδιασμού, υπενθυμίζοντας πως αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται και σε άλλα νοσοκομεία της Ηπείρου.

Το επιχείρημα της διοίκησης πως «οι θέσεις προκηρύσσονται αλλά δεν έρχονται γιατροί» απορρίφθηκε ως «φύλλο συκής». Οπως εξήγησε, το Νοσοκομείο λειτουργεί με τη μισή δύναμη προσωπικού σε σχέση με το 2005, λόγω της μείωσης των οργανικών θέσεων κατά 30% από το 2013 και αντίστοιχου ποσοστού κενών. Για κρίσιμες ειδικότητες, όπως παθολόγοι και χειρουργοί, οι γιατροί καλούνται να κάνουν 9-10 εφημερίες τον μήνα, χωρίς επαρκή επιστημονική υποστήριξη, με χαμηλό μισθό και υψηλό κόστος διαβίωσης, αποτρέποντας κάθε νέο επιστήμονα να επιλέξει την Πρέβεζα. Επιπλέον, τόνισε ότι οι αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας, για την πρόσκαιρη κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου, αφήνουν ακάλυπτες ολόκληρες περιοχές με γερασμένο, αγροτικό πληθυσμό.

Ο πρόεδρος κατήγγειλε ευθέως τη στρατηγική μετατροπής των περιφερειακών νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, καθώς λειτουργούν πλέον με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Το μοντέλο αξιολόγησης εσόδων - εξόδων, όπως είπε, μετατρέπει τους διοικητές σε διαχειριστές κερδών. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνένωση με το Νοσοκομείο Λευκάδας επανέρχεται «από το παράθυρο», αφού σύμφωνα με την οικονομίστικη λογική της κυβέρνησης, «δύο νοσοκομεία σε απόσταση 25 χιλιομέτρων δεν μπορούν να συνυπάρξουν - όχι γιατί δεν υπάρχουν ασθενείς, αλλά γιατί δεν είναι "βιώσιμα" στα λογιστικά τους». Καταλήγοντας, τόνισε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το νοσοκομείο της Πρέβεζας, η διοίκηση, η 6η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας «δεν θέλουν να τα λύσουν, γιατί υλοποιούν σταθερά την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, όπου υπολογίζονται σε κάθε νοσοκομείο τα έσοδα και τα έξοδά του, και όσα έχουν αρνητικό ισοζύγιο - όπως τα περισσότερα της Περιφέρειας - οδηγούνται σε κλείσιμο ή μετατροπή σε Κέντρα Υγείας».

Παράλληλα άσκησε κριτική προς τη δημοτική και περιφερειακή αρχή, κατηγορώντας τες ότι αντί να στηρίξουν το διεκδικητικό πλαίσιο των εργαζομένων, περιορίζονται σε συνεδριάσεις χωρίς ουσία και σε επιτροπές που δεν οδηγούν πουθενά, ενώ επιδιώκουν να συσκοτίσουν τις πραγματικές προθέσεις του υπουργείου και της κυβέρνησης.

«Γινόμαστε η φωνή του λαού, γιατί γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα την Οδύσσεια του κάθε ασθενή», υπογράμμισε, αναδεικνύοντας πως απέναντι στην εγκληματική πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας μόνο ο λαός μπορεί να σώσει την υγεία του.

Τέλος ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα ο σύλλογος θα προχωρήσει σε ευρεία σύσκεψη σωματείων, φορέων και πολιτών, ώστε να διαμορφωθεί ένα πολύμορφο σχέδιο δράσης με παραστάσεις διαμαρτυρίας, ενημερωτικές και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, διεκδικώντας την πλήρη επαναλειτουργία όλων των κλινικών, την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, παροχή ουσιαστικών κινήτρων για γιατρούς, αναβάθμιση των υποδομών και, κυρίως, την ανέγερση ενός νέου, αποκλειστικά δημόσιου Νοσοκομείου στην Πρέβεζα.

Σε τεντωμένο σκοινί και οι δύο ΜΕΘ στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο

«Κάνουμε προσλήψεις» είναι το κυβερνητικό αφήγημα για τα δημόσια νοσοκομεία, με τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη να προπαγανδίζει διαρκώς ότι «γίνονται βήματα και τα προβλήματα μειώνονται», ενώ στοχοποιεί και όσους «σηκώνουν το χαλί» επειδή τάχα η αποκάλυψη της πραγματικότητας «πλήττει το ΕΣΥ», και όχι η πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας που θέτει σε άμεσο και διαρκή κίνδυνο τον λαό.

Χαρακτηριστικά είναι όσα συμβαίνουν στις δύο ΜΕΘ του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, όπου εργάζονται συνολικά μόνο 17 γιατροί, συμπεριλαμβανομένων και των επιστημονικά υπευθύνων διευθυντών, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να ξεπερνούν κάθε μήνα το προβλεπόμενο όριο εφημεριών, με σοβαρές συνέπειες στη χρόνια καταπόνηση της υγείας τους.

Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Στη Γενική ΜΕΘ (με 8 κλίνες), αντί για τον προβλεπόμενο αριθμό 33 νοσηλευτών, εργάζονται μόνο 20 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτές, στη ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων (με 8 κλίνες) αντί για τον προβλεπόμενο αριθμό 33 νοσηλευτών, εργάζονται μόνο 22 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτές, ενώ στη ΜΑΦ (με 10 κλίνες) εργάζονται μόνο 15 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτές, που έχουν τη νοσηλευτική ευθύνη και για τις 8 κλίνες της Πλαστικής Χειρουργικής.

Πολλοί από τους νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές είναι συμβασιούχοι (επικουρικοί και ειδικευόμενοι) και παραμένουν σε εργασιακή ομηρία, αντιμέτωποι με τον εμπαιγμό εκ μέρους όλων των κυβερνήσεων, που δήθεν «αναγνωρίζουν την προσφορά» τους, αλλά αρνούνται το δίκαιο αίτημα για μονιμοποίησή τους.

Τα παραπάνω αναδεικνύει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, επισημαίνοντας τη συστηματική παραβίαση ακόμη και της πρόσφατης υπουργικής εγκυκλίου (23/2/2023) που ρητώς προβλέπει 3 νοσηλευτές ανά κλίνη ΜΕΘ και 2 νοσηλευτές ανά κλίνη ΜΑΦ.

Και όλα αυτά όταν η συγκεκριμένη εγκύκλιος προβλέπει πολύ μικρότερη στελέχωση για τις ΜΕΘ και ΜΑΦ σε σχέση με τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα και την εισήγηση του ΚΕΣΥ με ημερομηνία 24/6/2016. Ταυτόχρονα στις ΜΕΘ και ΜΑΦ δεν καλύπτονται οι ανάγκες σε βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας, ενώ οι ελλείψεις σε φυσικοθεραπευτές καλύπτονται προσωρινά με συμβασιούχους.

Συνολικά στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο παραμένουν κενές 114 θέσεις νοσηλευτών, μαιών, βοηθών νοσηλευτών και 76 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου.

Στους εργαζόμενους των ΜΕΘ και ΜΑΦ οφείλονται δεκάδες ημέρες ανάπαυσης, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα των νοσηλευτών - βοηθών νοσηλευτών της ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων, όπου αρκετοί έχουν τριψήφιο αριθμό οφειλόμενων ημερών ανάπαυσης.

«Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού έχει σοβαρότατες συνέπειες στην ασφάλεια της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας αλλά και στην επιβάρυνση της υγείας των εργαζομένων από τη χρόνια καταπόνηση λόγω της φύσης της εργασίας και τις αλλεπάλληλες βάρδιες.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της χρόνιας υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που οξύνθηκε ακόμα περισσότερο με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως καταγράφεται από τη συνεχιζόμενη μείωση των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία (από 93.580 τον Ιανουάριο 2013 σε 71.787 τον Φεβρουάριο 2025)», σημειώνει το Σωματείο.

Και απέναντι στην παραπάνω εφιαλτική πραγματικότητα απαιτεί να ενισχυθούν με προσωπικό και μέσα οι ΜΕΘ και ΜΑΦ, να χορηγηθούν όλες οι οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης, να προκηρυχθούν όλες οι κενές θέσεις, αλλά και με νομοθετική ρύθμιση να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι.

ΛΑΡΚΟ
Προκλητική η κυβέρνηση, έστειλε μηχάνημα κοπής μετάλλων για σκραπ!

Αμεση απάντηση από τους απολυμένους και το Σωματείο

Ενα θηριώδες μηχάνημα κοπής μετάλλων για σκραπ έστειλε η κυβέρνηση στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, επιδιώκοντας να ολοκληρώσει το έγκλημα και να μετατρέψει σε παλιοσίδερα τη στρατηγικής σημασίας βιομηχανία.

Στη νέα αυτή πρόκληση της κυβέρνησης απάντησαν άμεσα και δυναμικά απολυμένοι και μέλη της διοίκησης του Σωματείου, που βρέθηκαν έξω από τις εγκαταστάσεις του κλειστού εργοστασίου, δείχνοντας για μία ακόμη φορά ότι παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα και αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι τέλους για να ανάψουν ξανά τα καμίνια του εργοστασίου και να μη μετατραπεί η ΛΑΡΚΟ σε παλιοσίδερα.

Συγκεκριμένα, χτες απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ αντιλήφθηκαν το μηχάνημα κοπής μετάλλων που κατέφθασε στο εργοστάσιο της Λάρυμνας και άμεσα ειδοποίησαν το Σωματείο. Και μαζί με μέλη της διοίκησης συγκεντρώθηκαν έξω από το εργοστάσιο, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε η αστυνομία. Από την πλευρά του Σωματείου, αλλά και της αστυνομίας επισημάνθηκε προς τους εκπροσώπους της εταιρείας ιδιοκτησίας του μηχανήματος που βρίσκονταν στο σημείο, ότι με βάση ακόμη και έγγραφα αρμόδιων υπουργείων, απαγορεύεται κάθε τέτοιου είδους δραστηριότητα. Μπροστά στην παρέμβαση του Σωματείου και των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ και την παρουσία της αστυνομίας, οι εκπρόσωποι της εταιρείας προσπάθησαν να δικαιολογηθούν λέγοντας ότι ...απλώς θέλουν να παρκάρουν το μηχάνημα εκεί!

«Η κυβέρνηση συνεχίζει την εγκληματική της πολιτική σε βάρος της ΛΑΡΚΟ, των απολυμένων και των οικογενειών τους, σε βάρος του λαού των περιοχών που δραστηριοποιείται η εταιρεία και ολόκληρης της χώρας. Εστειλαν μηχάνημα για να ξεκινήσει το ξήλωμα και το πλιάτσικο», αναφέρει ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, και προσθέτει: «Οι απολυμένοι και το Σωματείο ήμασταν εκεί και δώσαμε ξανά το μήνυμα ότι συνεχίζουμε τον αγώνα για την επιβίωση των οικογενειών μας, την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, για να μην περάσει το πλιάτσικο και να μας καταβληθεί ο κλεμμένος μόχθος μας, για να μην ερημώσει ο τόπος».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΑΤΤΙΚΟΥ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Να μην περάσει ο επικίνδυνος σχεδιασμός για το Λοιμωδών

Την Πέμπτη η συνέντευξη Τύπου, κινητοποίηση στις 14 Μάη

Σε συνέντευξη Τύπου στην πύλη του «Αττικού» Νοσοκομείου την Πέμπτη 8 Μαΐου στις 8 π.μ. και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 14 Μαΐου στη 1.30 μ.μ. καλεί το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, υλοποιώντας τις αποφάσεις της ΓΣ που έγινε την περασμένη Τετάρτη.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η νομοθετική ρύθμιση η οποία εντάσσει το ΓΝ Δυτικής Αττικής - «Αγία Βαρβάρα» (πρώην Λοιμωδών) ως αποκεντρωμένη διοικητική μονάδα στο «Αττικόν» Νοσοκομείο, ενώ η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ένα ακόμα έγκλημα, τη μεταφορά των Παιδιατρικών, Μαιευτικών -Γυναικολογικών τμημάτων και κλινικών από το «Αττικόν» στο Λοιμωδών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ