Σοβαρά τραυματίστηκε προχτές Τετάρτη εργαζόμενος στην περιοχή Καϊάφα Ζαχάρως, ο οποίος δούλευε σε ιδιώτη εργολάβο που έχει αναλάβει την κατασκευή και συντήρηση των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ στην Ηλεία. Ο εργαζόμενος έπεσε από μεγάλο ύψος, όταν έσπασε ο στύλος όπου είχε ανέβει για εργασία. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Πάτρας.
Η ΔΑΣ στο Εργατικό Κέντρο Πύργου εύχεται ταχεία ανάρρωση στον εργαζόμενο και «απαιτεί να γίνει άμεση και ουσιαστική διερεύνηση των αιτιών του εργατικού ατυχήματος και να ελεγχθεί αν τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ασφαλή εκτέλεση των έργων τόσο από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ, όσο και από πλευράς ιδιώτη εργολάβου». Παράλληλα, η ΔΑΣ σημειώνει πως «και αυτό το εργατικό ατύχημα δεν οφείλεται στην "κακιά ώρα", ούτε σε αμέλεια του συναδέλφου. Ερχεται να προστεθεί στην αλυσίδα των εργατικών ατυχημάτων που συμβαίνουν καθημερινά σε κάθε χώρο δουλειάς. Είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας, της υποστελέχωσης και της έλλειψης μέτρων ασφαλείας».
«Με την επερχόμενη ιδιωτικοποίηση και του ΔΕΔΔΗΕ η εργολαβοποίηση θα επεκταθεί σε όλους τους κλάδους της ηλεκτρενέργειας», επισημαίνει η ΔΑΣ και καταλήγει: «Μόνο με την οργανωμένη και ταξικά προσανατολισμένη πάλη, όλοι οι εργαζόμενοι μπορούμε να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς για να γυρίζουμε όλοι υγιείς στα σπίτια μας».
Το στόχο του κεφαλαίου για παραπέρα χτύπημα των μισθών υπηρετεί η κυβέρνηση με νέες συνδυασμένες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα φέρει στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών. Ετσι, μετά το χτύπημα των υπερωριών που σχεδιάζει, τώρα στο στόχαστρο βάζει και το Δώρο Χριστουγέννων (13ος μισθός).
Συγκεκριμένα, προωθείται η μείωση του Δώρου Χριστουγέννων για όλους τους εργαζόμενους που βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης μέσα στην πανδημία, είτε αυτοί εργάζονται σε επιχειρήσεις που η λειτουργία τους ανεστάλη ύστερα από κρατική εντολή είτε σε επιχειρήσεις που κατατάσσονται στις πληττόμενες και για κάποιο διάστημα έθεσαν τις συμβάσεις εργασίας των απασχολουμένων τους σε αναστολή.
Γι' αυτούς τους εργαζόμενους και για όλο το διάστημα της αναστολής σύμβασης (που σε κάποιους κλάδους συνεχίζεται ακόμα), το Δώρο Χριστουγέννων θα υπολογίζεται όχι επί του κανονικού τους μισθού, αλλά επί του επιδόματος των 534 ευρώ που δίνεται μηνιαία την περίοδο των αναστολών.
Δηλαδή, δεν φτάνει που η κυβέρνηση απάλλαξε τις επιχειρήσεις από την πληρωμή των εργαζομένων τους, μεταφέροντας το βάρος μέσω του προϋπολογισμού στη γενική φορολογία, δεν φτάνει που οι εργαζόμενοι κλήθηκαν (ή καλούνται ακόμα σε μια σειρά από κλάδους) να επιβιώσουν με το επίδομα αντί του κανονικού τους μισθού, έρχεται τώρα η κυβέρνηση να περικόψει και το Δώρο Χριστουγέννων! Κίνηση βέβαια που δεν είναι ανεξάρτητη από τη γενικότερη στόχευση του κεφαλαίου για γενική περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού (Δώρα και επίδομα αδείας).
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση καταφεύγει σε ελιγμούς όσον αφορά το σχέδιό της να εξαναγκάσει τους εργαζόμενους που μπήκαν σε προληπτική καραντίνα κατόπιν εντολών του ΕΟΔΥ να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες, μέχρι και 3 ώρες τη μέρα, όταν επιστρέψουν στη δουλειά!
Μπροστά στις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η κυβέρνηση ελίσσεται και τώρα «διαρρέει» ότι οι υπερωρίες που θα υποχρεωθεί να εργαστεί ο εργαζόμενος δεν θα αφορούν όλο το διάστημα της καραντίνας ή ότι η ημερήσια υπερωριακή απασχόληση δεν θα ξεπερνά τη μία ώρα (9ωρο), αντί για 3 ώρες (11ωρο), όπως αρχικά είχε διαρρεύσει.
Ταυτόχρονα, βέβαια, η κυβέρνηση σχεδιάζει ευρύτερη παρέμβαση γενικά στο καθεστώς των υπερωριών, τις οποίες ουσιαστικά θα «απελευθερώσει». Συγκεκριμένα, στις διατάξεις που ετοιμάζει θα προβλέπεται οι επιχειρήσεις να μπορούν, χωρίς έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, να αυξάνουν τις υπερωρίες ακόμα και πέραν του πλαφόν των 120 ωρών που ισχύει σήμερα ή του ορίου που ορίζεται για κάθε εξάμηνο στο χώρο της βιομηχανίας.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση, για λογαριασμό του κεφαλαίου, συνεχίζει την επίθεση όλων των κυβερνήσεων την τελευταία δεκαετία για υπονόμευση του καθεστώτος των υπερωριών και όσον αφορά το ύψος της αποζημίωσης των εργαζομένων, αλλά και τις διαδικασίες μέσω των οποίων τις επιβάλλουν.
Να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι των κατάπτυστων επιθέσεων σε εργάτες στο Τυμπάκι την περασμένη βδομάδα, απαιτεί το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου, τονίζοντας ότι το ίδιο θα συμβάλει ώστε «να συνεχίσουν να ζουν ομαλά Ελληνες και ξένοι εργάτες στην περιοχή, να στοχεύσουν στον κοινό τους αντίπαλο, αυτόν που φέρνει φτώχεια και δυστυχία, ξεριζωμό και εξαθλίωση. Να στοχεύσουν στην πολιτική που ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος των εργαζομένων».
Καταγγέλλοντας όσα έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες «μεταξύ ντόπιων με ρατσιστικές πεποιθήσεις και Πακιστανών εργατών και όσα συνεχίζουν να εξελίσσονται», τονίζει ότι «γεγονότα όπως το μαχαίρωμα Πακιστανού εργάτη και οι ενέδρες σε συσκευαστήριο, σε σπίτια, οι μάχες σώμα με σώμα, με αποτέλεσμα επικίνδυνους τραυματισμούς, είναι καταδικαστέα και δεν έχουν θέση στον τόπο μας».
Οπως αναφέρει, τα γεγονότα δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», αφού«από την αρχή του καλοκαιριού ρατσιστικές ομάδες επιδόθηκαν σε σειρά επιθέσεων εναντίον ανυποψίαστων μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς, ακόμα και μέσα στα σπίτια τους. Στις αρχές Ιούλη είχαμε καταγγείλει ως Συνδικάτο επίσημα στο ΑΤ Μοιρών αυτήν την κατάσταση και είχαμε εκφράσει το φόβο για τις διαστάσεις που θα μπορούσαν να πάρουν οι τραμπουκισμοί».
Αναφερόμενο στη δεινή θέση όπου έχουν έρθει λόγω και της πανδημίας οι εργαζόμενοι, Ελληνες και μετανάστες, και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στην περιοχή, τη στιγμή που κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση ανέχονται τη σύγχρονη δουλεμπορία προς εξυπηρέτηση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων της περιοχής για φθηνά εργατικά χέρια σημειώνει: «Για το Συνδικάτο μας ο μικρός επιχειρηματίας που τσακίζεται από την κρίση, ο μικρομεσαίος αγρότης και ο εργαζόμενος στα συσκευαστήρια και στα θερμοκήπια, είτε Ελληνας είτε ξένος, έχουν τον ίδιο αντίπαλο. Τους μεγάλους επιχειρηματίες, τους τραπεζίτες και τις κυβερνήσεις τους. Αυτόν τον αντίπαλο υπηρετούν οι φασιστικές αντιλήψεις, η μισαλλοδοξία, ο διαχωρισμός των εργατών με βάση το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία και τη γλώσσα».
Ακόμα στηλιτεύει την αστυνομική αυθαιρεσία απέναντι σε αθώους μετανάστες και τη στάση τοπικών ΜΜΕ που πολώνουν το ήδη τεταμένο κλίμα.
Το Σωματείο διεκδικεί: Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα και στην περιοχή της Μεσσαράς και έχουν αποκτήσει βιοτικούς δεσμούς. Απλοποίηση των διαδικασιών και κατάργηση των παραβόλων για έκδοση των νομιμοποιητικών εγγράφων των μεταναστών εργατών. Κανείς ανασφάλιστος. Πλήρης ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους. Ενταξη των εργατών στο ΙΚΑ - ΕΦΚΑ και όχι στον ΟΓΑ και στο εργόσημο. Διακρατικές συμφωνίες για τη μεταφορά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των μεταναστών εργατών στη χώρα προέλευσής τους. Να υπογραφούν συμβάσεις εργασίας, αυξήσεις στα μεροκάματα - ψίχουλα και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για όλους, Ελληνες και μετανάστες εργάτες. Κανείς εργαζόμενος με μισθό κάτω από 751 ευρώ. Μέτρα προστασίας, συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Εξασφάλιση επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής και τακτικό έλεγχό τους από υγειονομική επιτροπή. Ενίσχυση με προσωπικό και τακτικούς ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τρίτη στη Γερμανία. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Σκρέκας και ο γγ Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κ. Μπαγινέτας. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, στο επίκεντρο της ατζέντας του Συμβουλίου τέθηκαν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγροτική παραγωγή και την αλυσίδα εφοδιασμού, η βελτίωση ή και η επέκταση σε νέα προϊόντα των κανόνων σήμανσης που σχετίζονται με τη γεωγραφική προέλευση των τροφίμων, η ενδεχόμενη εισαγωγή ενός πανευρωπαϊκού σήματος καλής μεταχείρισης των ζώων και η πιθανή θέσπιση αυστηρότερων κανόνων για τις μεταφορές ζώων σε χώρες εκτός ΕΕ.
Τα παραπάνω βέβαια εξετάζονται στο πλαίσιο του εντεινόμενου παγκόσμιου μονοπωλιακού ανταγωνισμού, με την ΕΕ να επιχειρεί να διατηρήσει και να αυξήσει το προβάδισμά της ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στις διεθνείς αγορές. Ετσι, τα μέτρα που συζητήθηκαν στοχεύουν στη θωράκιση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον αγροτοδιατροφικό τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Σκρέκας σημείωσε πως το σημαντικό είναι «να στηριχθεί η ευρωπαϊκή αγροτική παραγωγή και κυρίως η αειφόρος γεωργία. Για την επίτευξη αυτού του στόχου απαιτείται η προώθηση των πρακτικών ευφυούς γεωργίας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας».
Η λεγόμενη «ευφυής» γεωργία βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της νέας ΚΑΠ, αφού δημιουργεί προϋποθέσεις αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας και της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών ομίλων στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Αναγκαίος όρος για την προώθησή της είναι η συγκέντρωση - συγκεντροποίηση της παραγωγής. Για αυτόν το λόγο, οι βιοπαλαιστές αγροκτηνοτρόφοι πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικοί απέναντι σε όλη αυτή την συζήτηση, αφού η έρευνα και η τεχνολογία μπορούν να συμβάλουν στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών μόνο στο πλαίσιο μιας αγροτικής παραγωγής έξω από τα δεσμά της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.
Επιπλέον, ο Ελληνας υφυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να στηριχθούν οι νέοι αγρότες, ώστε να ανανεωθεί ο αγροτικός πληθυσμός της Ευρώπης και να διασφαλισθεί η συνέχεια και το μέλλον του αγροτικού τομέα. Την ίδια ώρα, όμως, η κυβέρνηση απορρίπτει τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης του ριζοσπαστικού οργανωμένου αγροτικού κινήματος, όπως αυτά εξειδικεύτηκαν την περίοδο της πανδημίας, για κάλυψη από το κράτος του χαμένου εισοδήματος των αγροτοκτηνοτρόφων των κλάδων που έχουν πληγεί, διοχέτευση στη λαϊκή κατανάλωση, με ευθύνη του κράτους, των αγροτικών προϊόντων σε τιμές προσιτές που παράλληλα θα εγγυώνται ένα εισόδημα επιβίωσης στον αγροτοπαραγωγό, χωρίς την αισχροκέρδεια μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, συνολικά μείωση του κόστους παραγωγής, άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για καταστροφές, διαγραφή χρεών αγροτών και αλιέων και άμεση αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων κ.τ.λ.