Στην πεπατημένη των μνημονιακών νόμων και της κάλυψης των σκληρών περικοπών στις συντάξεις που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις, κινείται και η απόφαση 1403-7/2022 του Συμβουλίου Επικρατείας, που αφορά την προσφυγή συνταξιουχικών σωματείων για τα αναδρομικά του 11μηνου Ιούνης 2015 - Μάης 2016 στις περικοπές επικουρικών συντάξεων και των Δώρων. Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο 4714/2020 η κυβέρνηση της ΝΔ απέδωσε μόνο τα αναδρομικά στις κύριες συντάξεις για το 11μηνο και αυτά άτοκα, ενώ αρνήθηκε να αποδώσει τις περικοπές στα Δώρα των συντάξεων και στις επικουρικές, στερώντας σύμφωνα με εκτιμήσεις από τους συνταξιούχους ποσό περίπου 2,5 δισ. ευρώ.
Σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, η οποία μάλιστα επικαλείται το «δημόσιο συμφέρον», παραγράφοντας με μια μονοκονδυλιά το αναφαίρετο δικαίωμα των συνταξιούχων σε αξιοπρεπή διαβίωση, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις επισημαίνουν ότι «για μια ακόμη φορά με τη συμβολή και την προσφυγή διάφορων μεγαλοδικηγορικών γραφείων, που δήθεν κόπτονται για τους συνταξιούχους, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας νομιμοποιεί και βγάζει συνταγματικό όλο το αντιασφαλιστικό αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, που με αυτό κατακρεουργήθηκαν οι συντάξιμες αποδοχές και τα δικαιώματα των συνταξιούχων στην Κοινωνική Ασφάλιση.
Η πρόσφατη απόφαση, η οποία βγαίνει μετά από ενάμιση χρόνο καθυστέρηση, αφορά την καταβολή των αναδρομικών στις κύριες, επικουρικές συντάξεις και τα δώρα του 11μηνου 2015-2016, ουσιαστικά υιοθετεί όλο το σκεπτικό του νόμου 4714/20 και βγάζει όλες του τις διατάξεις συνταγματικές. Με αυτόν τον τρόπο ό,τι μέχρι σήμερα αντιασφαλιστικό έχει ψηφισθεί από όλες τις κυβερνήσεις, βγαίνει συνταγματικό».
Παράλληλα οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους ότι «για μια ακόμη φορά η απόφαση αυτή οδηγεί σε νέες δικαστικές περιπέτειες με ατομικές αγωγές, νέα έξοδα, εκατομμύρια συνταξιούχους, που για δέκα χρόνια οι συντάξεις και τα δικαιώματά τους έχουν σφαγιασθεί και πληρώνουν κάθε χρόνο 8,5 δισεκατομμύρια, δίχως καμιά απολαβή, γιατί και αυτά που έβγαλε η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ η κυβέρνηση την εφάρμοσε κουτσουρεμένη με πολιτική απόφαση, δίχως να αποδώσει τα αναδρομικά του 11μηνου σε όλους τους συνταξιούχους που τα δικαιούταν».
Τέλος, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις «εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή της σε όλη αυτή την απαράδεκτη, πολυέξοδη και ψυχοφθόρα διαδικασία» και «καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει αυτή την τακτική και πρακτική και άμεσα με πολιτική απόφαση να αποδώσει σε όλους τους συνταξιούχους όλα τα αναδρομικά του 11μηνου 2015-2016 δίχως δικαστικές αποφάσεις και προαπαιτούμενα. Απαιτούμε ουσιαστικές αυξήσεις τώρα σε όλες τις συντάξιμες αποδοχές και όλων των άλλων αιτημάτων, που με την πρόσφατη πανελλαδική μας συγκέντρωση θέσαμε», καταλήγει η ανακοίνωση.
Οι γιατροί δεν είναι «κόστος», διαμηνύει ο λαός της περιοχής
Φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Δώστε λεφτά για τα νοσοκομεία, να μην απολυθεί κανένας στην Υγεία», μέλη των σωματείων και των φορέων παρέμειναν στην πύλη του νοσοκομείου, ενώ κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας με τη διοίκηση του νοσοκομείου, όπου εκφράστηκε η πρόθεσή της για την ανανέωση των συμβάσεων των γιατρών.
Θυμίζουμε πως σύμφωνα με καταγγελία της ΕΙΝΔΥΜ, μετά τις απολύσεις 10 συμβασιούχων εργαζομένων του ΓΝ Καστοριάς, γνωστοποιήθηκε σε 7 ειδικευόμενους του ΓΝ Καστοριάς (5 στην Παθολογική και 2 στην Παιδιατρική) ότι δεν θα γίνει ανανέωση της σύμβασής τους και να πάρουν τις προβλεπόμενες χρωστούμενες άδειές τους.
Σύμφωνα με την ΕΙΝΔΥΜ, ο λόγος που επικαλέστηκε η διοίκηση εξ ονόματος του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας είναι ότι οι γιατροί «κοστίζουν» και «η Διοίκηση δεν έχει χρήματα να μας πληρώνει άλλο».
Πρόκειται για ειδικευόμενους που είναι σε παράταση, έχει ολοκληρωθεί δηλαδή το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα εκπαίδευσης που καλύπτει το ΓΝ Καστοριάς ως δευτεροβάθμιο επαρχιακό νοσοκομείο και είναι σε αναμονή διορισμού τους σε Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο για ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους ως ειδικευόμενοι γιατροί και απόκτηση του τίτλου ειδικότητάς τους.
Οπως τόνισε μεταξύ άλλων η Ελένη Βλάχου, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΔΥΜ, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής μπορούν ήδη να εξάγουν συμπεράσματα από τη μάχη που δόθηκε στο ΓΝ Καστοριάς. «Οποιαδήποτε αντεργατική - αντιλαϊκή κατεύθυνση», είπε, «είναι να φέρει η διοίκηση, η ΥΠΕ, η κυβέρνηση για την Υγεία στον νομό Καστοριάς, θα βρίσκει τοίχο, το αποδείξαμε!».
Επίσης, σημείωσε πως η συμπόρευση όλων των φορέων σε αυτήν τη μάχη απέδειξε πως μόνο έτσι μπορεί ο λαός να βάλει φρένο στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως του «νέου ΕΣΥ», και να έχει κατακτήσεις. «Με τον αγώνα μας αυτόν», πρόσθεσε, «δείξαμε ότι εμείς, ο λαός, οι εργαζόμενοι, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και δεν θα σταματήσουμε αν δεν το κατακτήσουμε!».
Τουλάχιστον ένας στους δύο θετικός στην COVID σε Μύκονο και Μήλο
Eurokinissi |
Στο μεταξύ χτες έχασαν τη ζωή τους 9 άνθρωποι με COVID-19, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 30.218 θανάτους.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 95, με το 56,84% να είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ κατά 12,55% αυξήθηκαν και χτες οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία, φτάνοντας τις 260 (ημερήσια μεταβολή +12,55%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 221 ασθενείς.
Επιβεβαιώθηκαν 19.138 νέα κρούσματα, από τα οποία 3.023 αφορούν επαναλοιμώξεις. 9.848 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.385 στη Θεσσαλονίκη, 834 στο Ηράκλειο, πάνω από 400 κρούσματα σε Χανιά και Αχαΐα, 344 στην Κέρκυρα κ.ο.κ.
Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν είναι 3.661.004, των δε επαναλοιμώξεων 168.440.
Τη βδομάδα 20 - 26 Ιούνη το ποσοστό θετικότητας ήταν 12,07% και εμφανίζεται να εκτινάσσεται στους τουριστικούς προορισμούς, όπου χειμώνα - καλοκαίρι οι υποτυπώδεις μονάδες Υγείας στενάζουν από την υποστελέχωση: Μύκονος 53,53%, Μήλος 52,45%, Θήρα 39,51%, Πάρος 31,77%. Σε 7 Περιφερειακές Ενότητες (Τήνος, Κάρπαθος, Κως, Ανατολική Αττική, Κέρκυρα, Νάξος, Ιθάκη) το ποσοστό θετικότητας είναι πάνω από 20%.
Τη βδομάδα αναφοράς επιβεβαιώνεται ότι υπερδιπλασιάστηκαν οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID, φτάνοντας τις 1.362 (από 599 την πρώτη βδομάδα του Ιούνη). Το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4 - 18 ετών είναι 13.132, αποτελώντας το 15% στο σύνολο των κρουσμάτων.
Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία και τη νομική κάλυψη των υγειονομικών που δέχονται επίθεση στον χώρο εργασίας τους διεκδικούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, με συγκέντρωσή τους στην είσοδο στη 1 μ.μ.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το πρόσφατο (24 Ιούνη) απαράδεκτο περιστατικό επίθεσης γνωστού «επισκέπτη» - τραμπούκου, που οδήγησε στον σοβαρό τραυματισμό δύο εργαζομένων και ενός ασθενούς στο «Θριάσιο», επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για ενίσχυση της φύλαξης του νοσοκομείου και εξασφάλιση, με κρατική ευθύνη, πλήρους νομικής κάλυψης και στήριξης στους υγειονομικούς που δέχονται επίθεση κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.
Το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου απαιτεί: Να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες νομικές διαδικασίες για τους εμπλεκόμενους σε επιθέσεις και προπηλακισμούς σε βάρος υγειονομικών. Να εξασφαλίζεται πλήρης νομική στήριξη και κάλυψη στους εργαζόμενους που δέχονται επίθεση κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Να ενισχυθεί η φύλαξη του νοσοκομείου, με πρόσληψη επιπλέον μόνιμων εργαζομένων. Να ανακληθεί η ανάθεση της φύλαξης σε ιδιωτική εταιρεία.