Κάθε μέσο επιστρατεύει η κυβέρνηση για να μην εφαρμόσει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που διατάσσει την προσωρινή επανατοποθέτηση των 397 καθαριστριών στο υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι οι καθαρίστριες απολύθηκαν, αφού προηγουμένως έληξε η περίοδος διαθεσιμότητας στην οποία είχαν ενταχθεί. Στο δικαστήριο είχαν προσφύγει με αγωγή 397 από τις 465 καθαρίστριες, υποστηρίζοντας πως η διαθεσιμότητα ισοδυναμεί με απόλυση.
Χτες, ομάδα απολυμένων καθαριστριών προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου του υπουργείου Οικονομικών στην Καραγιώργη Σερβίας, ζητώντας την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης. Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο δήλωσε ότι αντί να υποβάλει έφεση, θα ζητήσει την αναστολή της απόφασης από τον Αρειο Πάγο, έτσι «ώστε η υπόθεση να αντιμετωπιστεί (...) στο συντομότερο χρόνο δεδομένου ότι τίθενται ζητήματα εξαιρετικής σπουδαιότητας που αποτελούν τον πυρήνα του θεσμού της διαθεσιμότητας».
Το υπουργείο ανακοίνωσε ακόμα ότι θα απευθυνθεί στην τριμελή του Αρειου Πάγου, που εποπτεύει τη συμμόρφωση του Δημοσίου σε δικαστικές αποφάσεις. Προφανής στόχος της κυβέρνησης είναι να καθυστερήσει όσο μπορεί την εφαρμογή της απόφασης και αν είναι δυνατόν να μην την εφαρμόσει καθόλου, προκειμένου να μην ανακινηθεί θέμα με τους διαθέσιμους και τους απολυμένους άλλων κλάδων.
Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται η προειδοποίηση του ΚΚΕ προς τις καθαρίστριες ότι «δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός, γιατί έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι οι κυβερνήσεις βρίσκουν τρόπους να ξεπερνούν δικαστικές αποφάσεις, όταν δεν τους είναι αρεστές».
Την καταστρατήγηση ακόμη και του δικαιώματος «ειδικευόμενης Ιατρού, μητέρας βρέφους, να μην εφημερεύει επί 24ώρου βάσεως και να μην εργάζεται βράδυ», εκτός από την καταπάτηση ρεπό, αδειών για όλο το προσωπικό, καταγγέλλει ο Σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου Σάμου. Ο Σύλλογος σημειώνει πως αυτό είναι αποτέλεσμα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου, αλλά και από τη γενικότερη υποστελέχωση και υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας του νομού.
«Καταγγέλλουμε την πολιτική της συγκυβέρνησης, καταγγέλλουμε την πράξη αυτή του Διοικητή, και τον καλούμε να την ανακαλέσει. Τον καλούμε να καλύψει άμεσα τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε γιατρούς και εργαζόμενους όλων των κλάδων, κατηγοριών και ειδικοτήτων. Ο Σύλλογος Εργαζομένων υπερασπίζεται με κάθε τρόπο τα δικαιώματα της ειδικευόμενης Ιατρού και κάθε εργαζόμενου, ιδιαίτερα αυτό της μητρότητας», σημειώνει το Σωματείο.
Οι εργαζόμενοι παλεύουν και διεκδικούν: Την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό ώστε να καθίσταται η λειτουργία του πλήρης και ασφαλής. Τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τη λήψη μέτρων, ώστε στο Νοσοκομείο να δημιουργηθούν συνθήκες προσέλευσης ειδικευομένων γιατρών. Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.
Με 30 έως και 200 ευρώ, ανάλογα με τα αγροτεμάχια και τα δικαιώματα, χαρατσώνει τους αγρότες για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου - καταγράφει τις εκτάσεις και το είδος της καλλιέργειας, για να δοθούν οι αγροτικές ενισχύσεις από τα προγράμματα της ΕΕ), η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών της Βέροιας και της Νάουσας. Αυτό καταγγέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος του διευρυμένου Δήμου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας». Καταγγέλλει ότι είναι παράνομη η είσπραξη αυτών των χρημάτων, αφού η διαδικασία παραλαβής - καταχώρησης των δηλώσεων ΟΣΔΕ πρέπει να καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι χτεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης αφήνουν στο απυρόβλητο την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας
Οι αυξομειώσεις στη συμμετοχή των ασθενών δε επηρεάζει την υψηλή κερδοφορία των φαρμακοβιομηχάνων |
Οι συμμετοχές που πληρώνει ο ασφαλισμένος, είναι 0%, 10% και 25% επί της ΑΤ, η οποία καθορίζεται, όπως είπε χτες ο υπουργός Υγείας, από ένα μέσο όρο γενοσήμων φαρμάκων που κατέχουν το 20% της αγοράς. Σ' αυτές τις συμμετοχές, προστίθενται η διαφορά μεταξύ της Λιανικής Τιμής (ΛΤ) και ΑΤ, το ένα ευρώ ανά συνταγή, τα φάρμακα της αρνητικής λίστας και τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).
Συνολικά, οι συμμετοχές των ασθενών μεσοσταθμικά ανέρχονται, μέχρι τώρα, σε 26% - 27% επί της συνολικής δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης (αυτά που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ συν οι συμμετοχές των ασθενών). Σύμφωνα με τον υπουργό, τώρα θα μειωθούν σε 24,5% - 25%. Η συμφωνία με την τρόικα για το 2014, είναι η καθαρή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να μην ξεπεράσει 1,096 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δεν πρόκειται να συγκρατηθεί κάτω από 2,25 - 2,3 δισ. ευρώ.
Προαλείφεται, δηλαδή, ότι οι ασθενείς θα πληρώσουν απ' την τσέπη τους παραπάνω από 1 δισ. ευρώ για φάρμακα το 2014, όπως αποκάλυψε ο «Ρ» (27.4.2014). Θα πληρώσουν τα ίδια χρήματα που πλήρωσαν και το 2013, δηλαδή 2 δισ. ευρώ σε δυο χρόνια.
Μειώνοντας τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και διατηρώντας υψηλή τη συμμετοχή των αρρώστων, η κυβέρνηση εξασφαλίζει σταθερό το μερίδιο της φαρμακοβιομηχανίας στην αξία των φαρμάκων που διατίθενται στην ελληνική αγορά. Κατ' επέκταση διασφαλίζει την απαραίτητη κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας, ντόπιας και ξένης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε και την ένταξη 300 «καινοτόμων φαρμάκων» - που είχαν πάρει τιμές απ' το Γενάρη - στη «θετική λίστα», προκειμένου στο εξής να αποζημιώνονται κατ' αναλογία απ' τον ΕΟΠΥΥ (μέχρι τώρα πληρώνονταν εξ ολοκλήρου από τον ασθενή). Στα «καινοτόμα φάρμακα», η φαρμακοβιομηχανία καθορίζει τις τιμές με μονοπωλιακά κριτήρια, παρότι στην Ελλάδα υπολογίζονται ως ο μέσος όρος των τριών φτηνότερων χωρών της ΕΕ.
Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε τη δυνατότητα διάθεσης των λεγόμενων ακριβών φαρμάκων και απ' τα ιδιωτικά φαρμακεία, ενώ μέχρι τώρα διατίθονταν από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ.