Στην «αγορά» παραπέμπει για μία ακόμα φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης των αγροτών, απαντώντας σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Παραπέμπει δηλαδή στην αιτία που τα προκαλεί και στην ΚΑΠ, που στηρίζει την «αγορά» του καπιταλισμού, του ανταγωνισμού και του πολέμου.
Από κοινού άλλωστε «αγορά» και ΚΑΠ συνθλίβουν τον βιοπαλαιστή γεωργό, κτηνοτρόφο, μελισσοκόμο, από τη στιγμή που όπως αναδεικνύει και το ΚΚΕ:
- Συντονίζονται στην κατεύθυνση μείωσης των τιμών στον αγρότη και αύξησης του κόστους παραγωγής, προς όφελος των κερδών των βιομηχανικών και εμπορικών μονοπωλίων.
- Φορτώνουν στην πλάτη των αγροτών νέες υποχρεώσεις και βάρη, όπως έγινε και με τη νέα ΚΑΠ 2023 - 2027 (π.χ. με την αντικατάσταση της «πράσινης» ενίσχυσης με τα οικολογικά σχήματα, προς όφελος των μονοπωλίων της «πράσινης» ανάπτυξης).
- Ενισχύουν τις αθρόες εισαγωγές και τις «ελληνοποιήσεις», για τις οποίες δεν λέει κουβέντα στην απάντησή της η Επιτροπή, με στόχο να εξασφαλίζουν οι εμποροβιομήχανοι πάμφθηνες πρώτες ύλες από όπου θέλουν και τους συμφέρει καλύτερα.
Οπως σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, «η "δίκαιη τροφική αλυσίδα" στην οποία αναφέρεται η Επιτροπή δεν αφορά την επιβίωση των βιοπαλαιστών της υπαίθρου, αλλά τη μοιρασιά της "λείας" που προκύπτει από την καταλήστευσή τους, ανάμεσα στα μονοπώλια, με βάση το μέγεθος των κεφαλαίων τους.
Οι αγρότες μπορούν να αξιολογήσουν την απάντηση της Επιτροπής με βάση τη συσσωρευμένη πείρα τους από τη συγκεκριμένη πολιτική. Γνωρίζουν ήδη ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από αυτή, ότι μόνο με τον αγώνα τους πήραν ορισμένες ανάσες επιβίωσης. Η συμπόρευσή τους με το ΚΚΕ είναι η μόνη εγγύηση για ένα μέλλον με προοπτική για τους ίδιους και τις οικογένειές τους».
Η πολιτική της «συμπερίληψης» πέταξε στον δρόμο το ανάπηρο παιδί που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο
Οι συγκεντρωμένοι καταδίκασαν την κυβερνητική ξεφτίλα που, με βάση το συνολικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, επιτρέπει στα «κοράκια» των funds να βγάζουν ανθρώπους και παιδιά έξω από τα σπίτια τους και απαίτησαν η κατοικία να επιστρέψει στην οικογένεια.
Σημειώνεται ότι το περιστατικό αφορά το σπίτι της οικογένεια του Σπύρου, παιδιού ΑμεΑ, που όλο το προηγούμενο διάστημα σωματεία, φορείς αναπήρων και κάτοικοι πάλευαν για να γλιτώσουν από τη «λεία» των κορακιών. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας λοιπόν, αστυνομικές δυνάμεις με δικαστικό κλητήρα και με εντολή έξωσης άλλαξαν τις κλειδαριές και πέταξαν στον δρόμο την οικογένεια, ενώ το παιδί είναι άρρωστο με πυρετό! Μάλιστα, στη συνέχεια ο Σπύρος μεταφέρθηκε λόγω της ασθένειας σε νοσοκομείο, στα επείγοντα, ενώ νοσηλεύεται με ορό και οξυγόνο, με λοίμωξη του αναπνευστικού, στο νοσοκομείο της Νέας Ιωνίας «Αγία Ολγα» (Κωνσταντοπούλειο).
Από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό τους και διαμαρτυρήθηκαν η ΣΕΑΑΝ, ο Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος «Η Αναγέννηση», κάτοικοι και φορείς της περιοχής. Επίσης, ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος.
Παρέμβαση στη συγκέντρωση πραγματοποίησε ο Χάρης Χουρδάκης, εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ, ο οποίος σημείωσε ότι θα υπάρξει κλιμάκωση του αγώνα και διατράνωσε την απόφαση της Επιτροπής κανένας να μην πεταχτεί έξω από το σπίτι του. Αντίστοιχα, παρέμβαση έκαναν επίσης ο Θεοδόσης Μπενάτος από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Σεπολίων «η Αναγέννηση», η Λίνα Σοφιανού, εκ μέρους της Ομάδας Γυναικών Σεπολίων και ο Κυριαζής Ρουσσακάκης, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, στέλεχος της ΕΣΚ και της νεολαίας της ΣΕΑΑΝ.
Το σύνθημα αυτό, που ακούστηκε δυνατά στη γειτονιά της οικογένειας, επαναλαμβάνει η ΣΕΑΑΝ σε σχόλιό της για την απαράδεκτη έξωση, θυμίζοντας ότι μόλις πριν από λίγο καιρό η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής Δόμνα Μιχαηλίδου προπαγάνδιζε τα «στεγαστικά προγράμματα» της κυβέρνησης. Και μόλις προχθές, φάνηκε στην πράξη αυτή η πολιτική με την έξωση της οικογένειας με ανάπηρο παιδί. «Ούτε καν το γεγονός ότι ο Σπύρος ήταν με υψηλό πυρετό δεν εμπόδισε τον επικεφαλής της αστυνομίας, διοικητή του τοπικού αστυνομικού τμήματος, να τους πετάξουν στον δρόμο, μαζί με τους "άντρες του" και το γνωστό κοράκι, δικαστικό επιμελητή, τον άνθρωπο για τις πιο βρώμικες δουλειές», αναφέρει η ΣΕΑΑΝ.
Παράλληλα η ΣΕΑΑΝ κάνει γνωστό ότι έγινε παρέμβαση τόσο στον υπουργό Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη, όσο και στην Δόμνα Μιχαηλίδου από την βουλευτή του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα, όμως καμιά κίνηση δεν έγινε από την κυβέρνηση, ενώ η οικογένεια ακόμα περιμένει κάποια επικοινωνία.
Το σωματείο εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων οργανώνουν εκδήλωση συζήτηση για την αναπηρία, την Ειδική Αγωγή και τις εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 24 Μάη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Μακεδονομάχων (πίσω από τη στάση του μετρό Αγίας Σοφίας). Θα μιλήσει ο Χάρης Χουρδάκης, επικεφαλής της ΣΕΑΑΝ. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από εργαζόμενους, γονείς, εκπαιδευτικούς.
Στην κινητοποίηση, που πραγματοποιήθηκε παρά την έντονη βροχόπτωση, συμμετείχαν μαζικά αμυγδαλοπαραγωγοί από τους δήμους Τεμπών, Ελασσόνας, Τυρνάβου και Αγιάς, υλοποιώντας τις αγωνιστικές αποφάσεις που πάρθηκαν σε συσκέψεις των Αγροτικών Συλλόγων στις περιοχές τους τις προηγούμενες μέρες. Μάλιστα, τα τρακτέρ παρέμειναν στο σημείο όπου έγινε το συλλαλητήριο μέχρι το πρωί του Σαββάτου.
«Αφήνουν εκτός όλες τις ποικιλίες αμυγδάλου (με εξαίρεση την ποικιλία φυρανιά, που θα αποζημιωθεί) από το Μέτρο ΠΑΑ-23 για την αποζημίωση σε ζημιές στην παραγωγή από τα καιρικά φαινόμενα για το 2023 - 2024. Ολες οι ποικιλίες αμυγδάλου έχουν υποστεί ζημιές και οι παραγωγοί πρέπει να πληρωθούν», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι αμυγδαλοπαραγωγοί, καταγγέλλοντας αυτήν την εξέλιξη.
Παράλληλα επισημαίνουν ότι αφορμή για την κινητοποίηση «στάθηκαν οι άδικες συνολικές εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για τον παγετό του 2023, οι απλήρωτες αποζημιώσεις από τον "Daniel", η απώλεια χαμένου εισοδήματος τα τελευταία τρία χρόνια, η μη ενσωμάτωση, πέραν της ποικιλίας φυρανιάς, όλων των υπόλοιπων ποικιλιών στο "Μέτρο 23" και οι άμεσες προκαταβολές που ποτέ δεν μπήκαν για τον παγετό του 2025».
Οι αμυγδαλοπαραγωγοί της Θεσσαλίας ξεκαθάρισαν ότι δεν θα υποχωρήσουν από τον αγώνα και τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους αν αυτά δεν ικανοποιηθούν, και ότι δεν θα αρκεστούν στα «ψίχουλα» και στον εμπαιγμό της κυβέρνησης.
Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Σάκης Κατής, γραμματέας του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Ολύμπου, «απαιτούμε να πληρωθούν όλες οι ποικιλίες αμυγδάλου και όχι μόνο η φυρανιά. Ολοι οι συνάδελφοι παράγουν προϊόντα και ζουν τις οικογένειές τους. Να πάρουν τα 800 δισ. που χρησιμοποιούν για την πολεμική βιομηχανία και να δώσουν στον λαό να αναπνεύσει, να παράξει. Εμείς αγωνιζόμαστε για να τρώει ψωμί ο λαός, και αυτοί δίνουν λεφτά για να σκοτώνονται οι λαοί. Δεν κάνουμε πίσω. Θα αγωνιστούμε για να δικαιωθούμε».