Παρασκευή 16 Μάη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
«Με δυνατά σωματεία δυναμώνει και η δική μας φωνή»

Την Κυριακή η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας | Ξεκινούν οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού

Από τη μαζική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής
Από τη μαζική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής
Σε μαζική συμμετοχή στην εκλογοαπολογιστική του Γενική Συνέλευση καλεί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, την Κυριακή 18 Μάη στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β). Στη Γενική Συνέλευση θα συζητηθεί ο απολογισμός των δράσεων και παρεμβάσεων του σωματείου και θα αποφασιστεί πότε θα γίνουν οι αρχαιρεσίες.

«Το σωματείο μας όλο το προηγούμενο διάστημα μπήκε μπροστά για κάθε μικρό ή μεγάλο ζήτημα, σταθερά και αταλάντευτα υπερασπίστηκε το δίκιο κάθε συναδέλφου. Με παρεμβάσεις του πάρθηκαν πίσω απολύσεις, δόθηκαν άδειες, ρεπό, επιβλήθηκαν μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων, τηρήθηκαν ωράρια και προγράμματα.

Οι εκατοντάδες συνάδελφοι που απευθύνθηκαν στο σωματείο όλο το προηγούμενο διάστημα, για να καταγγείλουν τα όσα συμβαίνουν μέσα στα κάτεργα όπου εργάζονται και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, γνωρίζουν από πρώτο χέρι πόσο σημαντικό είναι να έχουμε σωματείο που παρεμβαίνει και υπερασπίζεται τα δικαιώματά μας, διεκδικεί με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες απέναντι στην εργοδοσία, στις κυβερνήσεις και στους ανθρώπους τους μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα», σημειώνεται στο κάλεσμα που απευθύνει το ΔΣ.

«Οσο πιο μαζικό και ισχυρό βγει το σωματείο από τις εκλογές, τόσο θα δυναμώσει η πάλη απέναντι στην εργοδοσία, το κράτος και τις κυβερνήσεις», τονίζεται. Στην προμετωπίδα της πάλης είναι η υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, αλλά και τα ζητήματα του εργάσιμου χρόνου, όπως η διεκδίκηση κατάργησης των σπαστών ωραρίων, η νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας κ.λπ.

Ψηφίζουν από την Κυριακή σε Επισιτισμό - Τουρισμό

Την Κυριακή 18 Μάη ξεκινούν οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει διαμορφώσει η Εφορευτική Επιτροπή, οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του Συνδικάτου, σε γειτονιές της Αττικής και σε χώρους δουλειάς.

Συγκεκριμένα, τις πρώτες μέρες των εκλογών κάλπες θα στηθούν: Καθημερινά, από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, 7ος όροφος). Την Κυριακή 18 Μάη, από τις 2 μ.μ έως τις 10 μ.μ., στον Πειραιά (πλατεία Λυρικού Θεάτρου, Σωτήρος Διός). Τη Δευτέρα 19 Μάη, από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ., στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Και την Τρίτη 20 Μάη, από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ., στη Γλυφάδα (Αλσους 15).

Μπροστά στις εκλογές, εργαζόμενοι από διαφορετικές ειδικότητες απευθύνουν μέσα από σύντομα βίντεο κάλεσμα στους συναδέλφους τους να δυναμώσουν το Συνδικάτο.«Ως πότε θα σκοτωνόμαστε στη δουλειά κάνοντας όλο και περισσότερα δωμάτια;», αναρωτιέται μια καμαριέρα. Απέναντι στην εντατικοποίηση, που χτυπάει «κόκκινο» μαζί με την τουριστική κίνηση, καλεί όλες τις συναδέλφισσές της να παλέψουν μαζί με το Συνδικάτο για να θεσπιστεί όριο δωματίων για κάθε εργαζόμενη. «Θα αφήσουμε τα κόκαλά μας στην κουζίνα», διαπιστώνει ένας μάγειρας σχολιάζοντας το πόσο έχουν αυξηθεί τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης. «Ολοι μαζί με το Συνδικάτο να επαναφέρουμε τα Βαρέα και Ανθυγιεινά», είναι η δική του προτροπή στους εργαζόμενους στις κουζίνες.

Συναυλία οικονομικής ενίσχυσης

Το Συνδικάτο διοργανώνει live για την οικονομική του ενίσχυση, μπροστά και στις αρχαιρεσίες του, με τη συμμετοχή πλήθους καλλιτεχνών. Η συναυλία θα γίνει το Σάββατο 31 Μάη στο «Κύτταρο» (Ηπείρου 48), ενώ κουπόνι ενίσχυσης θα διατίθεται στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, 7ος όροφος) και στον χώρο της εκδήλωσης.

Εργοδότες και εργοδοτικοί στον «τόπο του εγκλήματος»

Ενας εκπρόσωπος της κυβέρνησης, τέσσερις εκπρόσωποι της εργοδοσίας και ένας εκπρόσωπος του εργοδοτικού συνδικαλισμού: Δεν πρόκειται για ...ανέκδοτο, αλλά για τη σύνθεση της ομάδας των «κοινωνικών εταίρων» που υποτίθεται ότι από χτες συζητούν στο υπουργείο Εργασίας τον «οδικό χάρτη» για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων.

Δηλαδή, η κυβέρνηση που, μαζί με τους προκατόχους της, ξήλωσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ψήφισε τον «αλγόριθμο» για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού θα ...συζητήσει με τους εξής: Πρώτον, με εκπροσώπους των βιομηχάνων (ΣΕΒ) και των βιομηχάνων της Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΕ), τους οποίους η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 ενέταξε στους «κοινωνικούς εταίρους». Πρόκειται για τους μεγαλύτερους εργοδότες, που στους περισσότερους μεγάλους κλάδους αρνούνται εδώ και 15 χρόνια να υπογράψουν ΣΣΕ, συμπιέζοντας όλους τους μισθούς προς τα κάτω. Δεύτερον, με εκπροσώπους της εργοδοσίας της «βαριάς βιομηχανίας» του Τουρισμού (ΣΕΤΕ), εκεί που «πέφτουν κορμιά» σε μια ακόμα σεζόν της εξόντωσης με ήδη δύο νεκρούς εργάτες σε μεγάλους προορισμούς και με τους μισθούς ουσιαστικά παγωμένους από το 2011. Τρίτον, με εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ, που από το 2011 έχουν επιβάλει ουσιαστικά μειώσεις μισθών στο λιανικό εμπόριο. Και τέταρτον, το «κερασάκι στην τούρτα» της κοροϊδίας η εκπροσώπηση της ΓΣΕΕ, που έβαλε πλάτη σε κάθε αντεργατικό νόμο όλα αυτά τα χρόνια, ενώ ειδικά για τους εμβληματικούς νόμους Γεωργιάδη και Χατζηδάκη έκανε ό,τι μπορούσε για να υπονομεύσει τις εργατικές κινητοποιήσεις και τις απεργίες.

Αυτοί, λοιπόν, οι «εκδοροσφαγείς» των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, των Συλλογικών Συμβάσεων και των διεκδικήσεων των εργαζομένων θα μαζεύονται κάθε βδομάδα μαζί με τους εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας για να συζητούν τον «οδικό χάρτη αποκατάστασης των ΣΣΕ», σύμφωνα με τον εκτρωματικό νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη. Οι εργαζόμενοι ξέρουν καλά ότι ο μόνος «οδικός χάρτης» που ξέρουν οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας και τα τσιράκια τους είναι αυτός του ξηλώματος κατακτήσεων των εργαζομένων, της συμπίεσης όλων των μισθών στα κατώτατα επίπεδα. Αυτόν τον «οδικό χάρτη» θα συζητούν, με «πυξίδα» την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των ομίλων, τη φθηνή εργατική δύναμη. Οπότε και ο διάλογός τους περισσότερο μοιάζει με επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος...

ΣΑΜΟΣ
«Στο πόδι» τα σωματεία ενάντια στην προσπάθεια έξωσης

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις απαντά το Εργατικό Κέντρο Σάμου στην προσπάθεια έξωσης μονογονεϊκής οικογένειας από το σπίτι της στο Βαθύ. Χτες, πραγματοποιήθηκε μαζική κινητοποίηση έξω από την Εθνική Τράπεζα ενώ σήμερα, Παρασκευή, το Εργατικό Κέντρο, σωματεία και φορείς έχουν δώσει αγωνιστικό ραντεβού, στις 7 π.μ., στο σπίτι της οικογένειας (Καλομοίρη 22).

Η ιδιοκτήτρια του σπιτιού είχε λάβει, μαζί με τον σύζυγό της, δάνεια το 2006 από την Εθνική Τράπεζα για επισκευές στο συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο είχε κληρονομήσει και αποτελούσε την πρώτη της κατοικία. Το δάνειο αποπληρωνόταν κανονικά έως το 2012, όταν ο σύζυγος της διαγνώστηκε με καρκίνο. «Από εκεί και πέρα ξεκίνησε ο Γολγοθάς τους», υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο και εξηγεί πως τα έξοδα και οι συνθήκες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν δημιούργησαν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στην οικογένεια. «Μετά τον θάνατο του συζύγου της και έχοντας ένα μικρό παιδί», επισημαίνει, η δανειολήπτρια «προσπάθησε επανειλημμένα να κάνει διακανονισμό με την τράπεζα», χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Τελικά, η Εθνική πούλησε το δάνειο στο fund «doValue» και στη θυγατρική «Reoco Frontier», ενώ «παρά τα δικαστήρια και τις προσπάθειες διακανονισμού» το σπίτι πλειστηριάστηκε την 1η Μάρτη 2023. Ετσι, η δανειολήπτρια και το παιδί της, το οποίο σπουδάζει, απειλούνται να πεταχτούν έξω από το σπίτι τους.

Αντιπροσωπεία κατέθεσε υπόμνημα στην διεύθυνση της τράπεζας και έστειλαν επιστολή στην εταιρεία «doValue», ζητώντας να μη γίνει καμία προσπάθεια έξωσης, οι εμπλεκόμενες εταιρείες να υπαναχωρήσουν από τον πλειστηριασμό και να δοθεί μία λύση, ώστε η οικογένεια να συνεχίσει να ζει στο σπίτι της.

Μιλώντας στη χτεσινή κινητοποίηση, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Βάσω Βρυνιώτη, κατήγγειλε τα κοράκια των τραπεζών και των funds που με τις πλάτες των νόμων αρπάζουν τα σπίτια του λαού, τονίζοντας ότι «ασπίδα» για να μη χάσει καμία λαϊκή οικογένεια το σπίτι της, είναι η αλληλεγγύη, ο μαζικός αγώνας και η συσπείρωση στα σωματεία. Τον λόγο πήραν ο Θοδωρής Φιλιππής, από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Επισιτισμού - Τουρισμού Σάμου, και ο Βαγγέλης Μαρούπας, από τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, καλώντας σε εγρήγορση, ώστε κανένα λαϊκό σπίτι να μην πλειστηριαστεί και να μην καταλήξει σε τράπεζες και funds.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέος γύρος στο «κυνήγι κεφαλών» από το ΚΕΑΟ

Στο στόχαστρο κυρίως η «μαρίδα» των φτωχών επαγγελματιών

Σε πραγματικό «κυνήγι κεφαλών» σε βάρος φτωχών αυτοαπασχολούμενων και αγροτών που έχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές προς τον ΕΦΚΑ επιδίδεται η κυβέρνηση.

Ετσι, μετά την πρόσφατη νομοθετική διάταξη που ψήφισε, με την οποία επιτρέπει την είσοδο εισπρακτικών εταιρειών στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), τώρα με βάση το Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΚΕΑΟ για το 2025, η κυβέρνηση «σφίγγει» τον κλοιό για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ασφαλιστικό τους ταμείο, καθώς προβλέπεται ότι θα επιβάλλονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης μόλις εντός τριών μηνών από την ένταξη μιας οφειλής στο μητρώο οφειλετών του ΕΦΚΑ και εντός 70 ημερών από την απώλεια κάποιας ρύθμισης.

Σημειώνεται πως το επιχειρησιακό σχέδιο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών θέτει ως στόχο μέχρι το τέλος του έτους να εισπράξει 1,82 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος εκ των οποίων θα προέλθει από τα αναγκαστικά μέτρα που θα επιβληθούν σε βάρος φτωχών μεροκαματιάρηδων που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Την επίθεση αυτή η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας που προΐσταται του ΚΕΑΟ (το Κέντρο υπάγεται στον ΕΦΚΑ) επιχειρούν - όπως πάντα - να την κρύψουν επικαλούμενοι την προσπάθεια για είσπραξη δήθεν από τους μεγάλους οφειλέτες. Ομως, η ζωή έχει αποδείξει ότι αυτοί που μπαίνουν στο στόχαστρο είναι κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, που αδυνατούν να πληρώσουν. Εκεί έχει οδηγήσει η πάγια τακτική όλων των κυβερνήσεων να «βάζουν στο ίδιο τσουβάλι» έναν αυτοαπασχολούμενο που δεν μπορεί να καταβάλλει έγκαιρα τις εισφορές του, έχοντας και ο ίδιος προσωπικό κόστος, αφού αυτό του στερεί την υγειονομική κάλυψη, αλλά και προοπτικά μπορεί να του στερήσει το δικαίωμα στη σύνταξη, και τους κατ' επάγγελμα εισφοροδιαφεύγοντες επιχειρηματίες, που μπορεί να χρωστάνε εκατοντάδες χιλιάδες, ακόμα και εκατομμύρια ευρώ!

Γι' αυτό και από το 2019 ενέταξαν στο ΚΕΑΟ ληξιπρόθεσμα χρέη ακόμα και κάτω των 5.000 ευρώ. Και αυτά, όταν σύμφωνα με την τελευταία Εκθεση του ΚΕΑΟ, στο τέλος του 2024, το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ το έχουν λίγοι μεγαλοοφειλέτες. Συγκεκριμένα: Μόλις 2.776 επιχειρήσεις με οφειλές πάνω από 1 εκατομμύριο έχουν χρέος 11,856 δισ. ευρώ (24,06% του συνολικού χρέους). Ακόμα 4.066 επιχειρήσεις με οφειλές 500.000 - 1.000.000 ευρώ έχουν χρέος 2,809 δισ. ευρώ και 16.011 οφειλέτες με χρέος 200.000 - 500.000 ευρώ έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη 4,631 δισ. ευρώ. Και όταν μόνο την τελευταία πενταετία, η κυβέρνηση έχει μειώσει κατά 5,5 μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές, με τους μεγαλοεργοδότες να είναι οι πιο κερδισμένοι αυτής της «νόμιμης» εισφοροδιαφυγής, που πλήττει τα ασφαλιστικά ταμεία και υπονομεύει τις μελλοντικές συντάξεις και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

ΔΟΜΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Η ολόπλευρη προστασία των γυναικών δεν μπορεί να έχει «ημερομηνία λήξης»

Την απαίτηση για μονιμοποίηση προσωπικού και χρηματοδότηση μεταφέρει το ΚΚΕ στη Βουλή μπροστά στη λήξη των προγραμμάτων της ΕΕ

Από την πρόσφατη συνάντηση του Σωματείου Εργαζομένων στο Δίκτυο Δομών με βουλευτές του ΚΚΕ
Από την πρόσφατη συνάντηση του Σωματείου Εργαζομένων στο Δίκτυο Δομών με βουλευτές του ΚΚΕ
Το κρίσιμο ζήτημα της μονιμοποίησης των εργαζομένων που δουλεύουν στις δομές για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών (Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες Φιλοξενίας, γραμμή SOS) θέτει το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση προς το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής. «Η χρηματοδότηση και λειτουργία του δικτύου δομών εξαρτάται από ευρωπαϊκά προγράμματα με "ημερομηνία λήξης", πηγαίνοντας από παράταση σε παράταση, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων», αναφέρει στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης η βουλευτής του Κόμματος, Σεμίνα Διγενή. Μάλιστα, στο τέλος του 2025 η χρηματοδότηση λήγει, με αποτέλεσμα το μέλλον του δικτύου δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του προσωπικού που δουλεύει σε αυτό να είναι για μια ακόμα φορά αβέβαιο.

Οπως έχει καταγγείλει το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στο Δίκτυο Δομών της ΓΓΙΦ, αντιπροσωπεία του οποίου συναντήθηκε πρόσφατα με βουλευτές του ΚΚΕ, έξι μήνες πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, έχουν δοθεί μόνο προφορικές διαβεβαιώσεις για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την επόμενη διετία. Στο μεταξύ, το προσωπικό εργάζεται με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι δομές λειτουργούν υποστελεχωμένες και με σοβαρά προβλήματα.

Η Επίκαιρη Ερώτηση συνοψίζει την κατάσταση που επικρατεί στις δομές: Η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού «δουλεύει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, κάποιοι ακόμα και μία δεκαετία, στερούμενοι μια σειρά δικαιώματα που ισχύουν για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα». Το αποτέλεσμα είναι οι «εργαζόμενες και εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν την εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία, ακόμα και τις καθυστερήσεις πληρωμών για μήνες». Την ίδια στιγμή, η υποστελέχωση και ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε υπουργεία και δήμους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δομών. «Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και έναν χρόνο οι γυναίκες θύματα βίας στερούνται τη νομική εκπροσώπηση μέσω του προγράμματος legal aid και τον τελευταίο 1,5 χρόνο δεν καλύπτονται οι ανάγκες διερμηνείας σε δομές του δικτύου», υπογραμμίζεται.

«Η ολόπλευρη προστασία των γυναικών από την πολύμορφη βία δεν μπορεί να εξασφαλιστεί, όσο η χρηματοδότηση των λιγοστών δομών του δικτύου εξαρτάται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα με ημερομηνία λήξης», ξεκαθαρίζει η Επίκαιρη Ερώτηση. Μάλιστα, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, το υφιστάμενο δίκτυο δομών «είναι πολύ περιορισμένο, αδυνατώντας να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες για οικονομική, νομική και ψυχολογική στήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί βία».

«Είναι απαράδεκτο η προστασία από την πολύμορφη βία να υπολογίζεται με το κριτήριο του "κόστους" για το κράτος, με βάση τους αντιλαϊκούς δημοσιονομικούς στόχους, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που διαπερνούν και τη σχεδιαζόμενη αξιολόγηση των δομών», καταλήγει το κείμενο της Ερώτησης. Στο έδαφος αυτό, το ΚΚΕ διεκδικεί από την κυβέρνηση τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, την πραγματοποίηση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και την εξασφάλιση γενναίας κρατικής χρηματοδότησης για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του δικτύου σε όλη την Ελλάδα, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΑΜΘ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ARIVIA»
Ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία για τις διεκδικήσεις των γυναικών του κλάδου

Η Β. Μπράτσου στο βήμα της εκδήλωσης
Η Β. Μπράτσου στο βήμα της εκδήλωσης
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή εκδήλωση του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της «Arivia», αφιερωμένη στα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των εργατριών του κλάδου.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό από την Κυριακή Παταρίδου, εκλεγμένη στο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στην «Arivia», η οποία αναφέρθηκε στη σύγχρονη εργαζόμενη μητέρα και στους ρόλους όπου καλείται να αντεπεξέλθει μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Ακολούθησε παρέμβαση της Ράνιας Κοσμίδου, προέδρου του Συλλόγου Γυναικών Δράμας και μέλους του ΔΣ της ΟΓΕ. Αναφέρθηκε στην πάλη του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, στις διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας και ανέδειξε τις αιτίες του κοινωνικού φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, εστιάζοντας στη βασική πηγή, αυτή της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης στο πλαίσιο του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Την κεντρική ομιλία έκανε η Βάσω Μπράτσου, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου, η οποία μετέφερε συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν την περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η γυναικεία εργατική δύναμη αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% στον κλάδο, ενώ ανάλογα είναι και τα ποσοστά στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη. Γυναίκες αξιοποιούνται κατά κύριο λόγο ως εργάτριες γης, στη συσκευασία, στην επεξεργασία, στις γραμμές παραγωγής, ιδιαίτερα εκεί που χρειάζεται χειρωνακτική εργασία, σε λογιστήρια και γραφεία. Συγκεκριμένα στην περιοχή, όπως σημείωσε η πρόεδρος του Συνδικάτου:

Στην Καβάλα είναι πάνω από 70% οι εργάτριες στα συσκευαστήρια και περίπου 85% στον μονοπωλιακό όμιλο «Selecta Hellas» στη Χρυσούπολη, ενώ περίπου 55% είναι οι εργάτριες σε εργοστάσια κρέατος και ζύμης. Στην Ξάνθη, στον μονοπωλιακό όμιλο «Θερμοκήπια Θράκης» το ποσοστό των εργατριών γυναικών είναι 54%. Αντίστοιχα υψηλά είναι τα ποσοστά των γυναικών που εργάζονται στην «Arivia», στα θερμοκήπια της «Itta Group» και στη «Wonderplant» στη Δράμα.

«Η ιδιαιτερότητα αυτή του κλάδου μας, με τη συμμετοχή πολύ μεγάλου ποσοστού γυναικών στην παραγωγή, δείχνει την απαίτηση να ανοίξει η συζήτηση και επιτακτικά να συζητηθούν οι διεκδικήσεις μας», σημείωσε η Β. Μπράτσου και εξήγησε

«Εξετάζουμε το ζήτημα ενταγμένο στο πλαίσιο της σημερινής κοινωνίας και από ταξική σκοπιά. Αλλωστε, η εκμετάλλευση εργατών από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους αφορά και τους άντρες και τις γυναίκες του μεροκάματου. Τα αδιέξοδα της κοινωνίας, η φτώχεια, οι πόλεμοι, η τρομοκρατία, οι χαμηλοί μισθοί, τα προβλήματα σε Υγεία και Παιδεία αφορούν και αγγίζουν ολόκληρη την εργατική τάξη, ανεξάρτητα από το φύλο.

Η διαφοροποίηση έγκειται στο ότι η εργαζόμενη γυναίκα σήμερα είναι διπλά καταπιεζόμενη, αφού μετά το τέλος της βάρδιας στο εργοστάσιο έχει το νοικοκυριό, τη φροντίδα των παιδιών ή των ηλικιωμένων. Είναι γεγονός για παράδειγμα ότι υπάρχει μισθολογική διαφοροποίηση ανάμεσα σε άντρες εργαζόμενους και γυναίκες εργαζόμενες στον κλάδο μας, και όχι μόνο. Η διαφοροποίηση αυτή υπάρχει γιατί είναι μεγάλο το ποσοστό των γυναικών που αναγκάζονται να επιλέξουν ελαστικές μορφές εργασίας, κατά κύριο λόγο επειδή δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά. Σημαντικός αριθμός γυναικών αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην επιστροφή τους στην εργασία μετά τη γέννηση του παιδιού».

Κάνοντας αναφορά στις ελλείψεις σε παιδικούς σταθμούς, στα ξεχειλωμένα ωράρια, στις βάρδιες και στην έλλειψη κοινωνικών δομών, ανέδειξε ειδικά τον κοινωνικό ρόλο της μητρότητας: «Η ανατροφή, η στέγαση, η μόρφωση, η υγεία, η περίθαλψη, η φροντίδα, η στέγη ενός παιδιού δεν μπορεί να είναι αποκλειστική ευθύνη των γονιών, ή μόνο της μητέρας. Είναι ταυτόχρονα και ευθύνη της κοινωνίας».

Από την ομιλία αναδείχθηκε η ανάγκη διεκδίκησης μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με αναφορά στις επαγγελματικές ασθένειες του κλάδου, που δεν καταγράφονται όπως θα έπρεπε, ξεχωρίζοντας τα μυοσκελετικά, τα αναπνευστικά και τα γυναικολογικά προβλήματα που προκύπτουν από τα βάρη και την επαφή με επικίνδυνες χημικές ουσίες και μικροοργανισμούς.

Στάθηκε τέλος στην ανάγκη να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα από τα σωματεία για τη στήριξη των εργαζόμενων μητέρων και στην προσπάθεια για συμμετοχή περισσότερων γυναικών στα σωματεία, κόντρα στα εμπόδια που βάζουν η επέκταση του εργάσιμου χρόνου και το βάρος που σηκώνουν οι γυναίκες στις πλάτες τους, με την ευθύνη του νοικοκυριού και των παιδιών.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν σήμερα Παρασκευή στις 10 π.μ. οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις με τη συμμετοχή των διοικήσεων των πρωτοβάθμιων Σωματείων της Αττικής. Η ΣΕΑ ζητά συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, προκειμένου να θέσει τα αιτήματα των συνταξιούχων, ενώ σε σχετική επιστολή προς την υπουργό υπενθυμίζει πως το σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί πρώτη φορά από την περασμένη ΔΕΘ, χωρίς μέχρι τώρα να ικανοποιηθεί.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει στην επιστολή της προς την υπουργό Εργασίας: «Από τότε, παρά το ότι σας έχουμε υποβάλει τα αιτήματά μας και αρκετές φορές υποβάλαμε το αίτημα για συνάντηση μαζί σας, αυτό ανεξήγητα δεν έχει γίνει δυνατό». Η ΣΕΑ εκφράζει την αντίθεσή της με αυτή την υποτιμητική και προσβλητική πρακτική της κυβέρνησης, απαιτώντας να γίνει επιτέλους η συνάντηση.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΔΟΥ
«Οχι» στις συγχωνεύσεις!

Την έντονη αντίδρασή τους στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης απέναντι στις προωθούμενες κεντρικοποιήσεις των φορολογικών υπηρεσιών στην Περιφέρεια, εξέφρασαν με την τρίωρη στάση (12.30 μ.μ. - 3.30 μ.μ.), εργασίας τους χτες, οι εργαζόμενοι στις ΔΟΥ, μετά και από απόφαση του συλλόγου τους για τους νομούς Αχαΐας - Ηλείας - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς.

Και με αυτή τους την κινητοποίηση, επεσήμαναν τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για τον λαό της περιοχής, που στενάζει να τα βγάλει πέρα με τις κρατικές υπηρεσίες, αλλά και για τους εργαζόμενους οι προωθούμενες συγχωνεύσεις.

Στην Πάτρα, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συγκέντρωση με πρωτοβουλία του Συλλόγου, όπου τη στήριξή τους στους υπαλλήλους της υπηρεσίας, εξέφρασαν το ΝΤ Αχαΐας της ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο, η δημοτική αρχή και άλλοι φορείς.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στις εφορίες σε Πύργο, Αμαλιάδα, Ζάκυνθο και Αργοστόλι.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ