Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2018 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Σε «νέα φάση» η αντιλαϊκή πολιτική, η ιμπεριαλιστική εμπλοκή και η εξαπάτηση του λαού

«Ενα το κρατούμενο», είναι ότι σε «νέα φάση» μπαίνει η αντιλαϊκή πολιτική. Καταρχάς, από την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε η «μεταμνημονιακή» «αξιολόγηση» και στο επίκεντρό της βρίσκεται ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019, που περιλαμβάνει την «ωρίμανση» μιας σειράς μέτρων χτυπήματος του λαϊκού εισοδήματος. Τέτοια μνημονιακά μέτρα θα «τρέχουν» όλα τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο των στόχων για ματωμένα πλεονάσματα, όπως το χτύπημα στο ΕΚΑΣ, η μείωση του αφορολόγητου ορίου, το τσεκούρι στα προνοιακά επιδόματα. Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πλειστηριασμοί της λαϊκής περιουσίας, με στόχο χιλιάδες σπίτια να βγουν στο σφυρί τους επόμενους μήνες.

Κλιμάκωση αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων...

Ομως, εκτός από τα παραπάνω, κλιμακώνονται και όλες οι άλλες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις: Από τη στρατηγική της «απελευθέρωσης» που κλιμακώνεται σε τομείς όπως η Ενέργεια, οι Μεταφορές κ.λπ. μέχρι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, για να βρουν πεδίο να δράσουν τα μονοπώλια. Από τις αναδιαρθρώσεις στην Εκπαίδευση, που φέρνουν νωρίτερα το ταξικό ξεσκαρτάρισμα, μέχρι εκείνες στην Υγεία και στην Πρόνοια, που φέρνουν απολύσεις και νέες επιβαρύνσεις για το λαό. Πιο επιθετικά θα προωθηθούν ιδιωτικοποιήσεις («Ελ. Βενιζέλος», Ελληνικό, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, λιμάνια κ.λπ.), την ίδια στιγμή που μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση δημόσιων δομών Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας κ.λπ. Στην επιθετική φιλομονοπωλιακή πολιτική εντάσσονται και οι «μεταρρυθμίσεις» στο δημόσιο τομέα, που η κυβέρνηση ονομάζει «εκμοντερνισμό», για να προσαρμοστεί ακόμα περισσότερο στις ανάγκες των επενδυτών και της εξασφάλισης πιο φθηνής εργατικής δύναμης.

...και εμπλοκής σε επικίνδυνους σχεδιασμούς

Εμβληματικό στοιχείο της αντιλαϊκής κλιμάκωσης που συνοδεύει τη «νέα εποχή» είναι η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Από την επίσκεψη Τσίπρα στον Τραμπ έως την παρουσία των ΗΠΑ στη ΔΕΘ, που είναι «τιμώμενη χώρα», αν ο λαός επιχειρήσει να κάνει «ταμείο» των σχετικών «πρωτοβουλιών» της ελληνικής κυβέρνησης τον τελευταίο χρόνο, θα χάσει το λογαριασμό: Αναβάθμιση των βάσεων της Σούδας, της Λάρισας και της Ανδραβίδας, κινήσεις για «φιλοξενία» αμερικανικών πυρηνικών όπλων κ.λπ. Τα παραπάνω συμπληρώνονται από τις «αναζητήσεις» των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ για νέες βάσεις και από τα εύσημα που δίνουν στην Ελλάδα ως «προτιμώμενο εταίρο» στην περιοχή. Ηδη άλλωστε οι ΗΠΑ εγκαθίστανται στη Σύρο που τη βαφτίζουν «νέα Σούδα» και στην Αλεξανδρούπολη, ενώ ψήνεται αντίστοιχη «απόβαση» και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας. Στο ίδιο πλαίσιο, η ΝΑΤΟική αρμάδα αξιοποιεί το Αιγαίο για να ελέγχει τα «περάσματα» ανταγωνιστών των ΗΠΑ (Κίνα, Ρωσία), με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να έχει τοποθετήσει τη φρεγάτα «ΕΛΛΗ» στην παρακολούθηση του ρωσικού πολεμικού στόλου, και μάλιστα όχι στο Αιγαίο Πέλαγος αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο!

Ολη αυτή η αναβαθμισμένη ελληνική εμπλοκή είναι στην πράξη αυτό που οι ΗΠΑ θέλουν από τη χώρα μας, δηλαδή το ρόλο «μεντεσέ» στα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια, κάτι που εξυπηρετεί και τους σχεδιασμούς της ελληνικής αστικής τάξης για τη συμμετοχή της σε μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ (Ενέργεια, Μεταφορές κ.λπ.), που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας. Γι' αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σηκώνει όλο και πιο ψηλά την ευρωΝΑΤΟική σημαία, συμβάλλοντας «διπλωματικά», σε διευθετήσεις στα Βαλκάνια, και στρατιωτικά, με βάσεις και διευκολύνσεις στις επεμβάσεις στην περιοχή, παρέχοντας «γην και ύδωρ» στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Απορρίπτουμε τα ψευτοδιλήμματα

Στα παραπάνω θεμελιακά στοιχεία της «επόμενης μέρας» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η ΝΔ συμπίπτουν σχεδόν απόλυτα, αφού συμπίπτουν στη στρατηγική της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Και όσο πιο πολύ αποκαλύπτεται στο λαό αυτή η στρατηγική σύγκλιση, τόσο κλιμακώνονται η άσφαιρη αντιπαράθεση, ο αποπροσανατολισμός, η πόλωση με κάθε πιθανή και απίθανη αφορμή. Οσο προχωράμε προς τις κάλπες, τόσο περισσότερο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα επιδίδονται στην κοκορομαχία, με στόχο να επικρατούν διλήμματα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του κεφαλαίου και πάντα για να παραμένουν στον πάτο οι απαιτήσεις των εργαζομένων. Τα τελευταία επεισόδια του δικομματικού σίριαλ περιλάμβαναν π.χ. τους διαξιφισμούς γύρω από το Ασφαλιστικό, όταν και οι δυο τους έχουν στηρίξει την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και το προχώρημα του συστήματος των «τριών πυλώνων», δηλαδή την ιδιωτικοποίηση. Παρόμοια είναι και η αντιπαράθεση γύρω από τις απολύσεις συμβασιούχων, όταν και οι δυο αρνούνται το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Η προσπάθεια να στηθούν νέοι ψεύτικοι διαχωρισμοί, «πρόοδος - συντήρηση», «δεξιά - αντιδεξιά», γίνεται μόνο και μόνο για να κρύψει την πραγματική διαχωριστική γραμμή που υπάρχει σήμερα, ανάμεσα σε όσους υπηρετούν την καπιταλιστική βαρβαρότητα και σε όσους την αντιπαλεύουν. Πλευρά της προσπάθειας εγκλωβισμού του λαού στα ψευτοδιλήμματα είναι και ο αντικομμουνισμός, η προβοκάτσια απέναντι στο ΚΚΕ, η λάσπη και η συκοφαντία, ώστε να γίνει πιστευτό το «όλοι ίδιοι είναι», άρα πιο εύκολα να χτυπηθεί το εργατικό κίνημα.

Κοντά στα παραπάνω, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κλιμακώνει την καλλιέργεια αυταπατών, παρουσιάζοντας ως «σταδιακή ανάκτηση απωλειών» τα ψίχουλα που λέει ότι θα μοιράσει, κρατώντας μέχρι κεραίας όλο το μνημονιακό οπλοστάσιο. Την ίδια στιγμή, μοιράζει άφθονο χρήμα και διευκολύνσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο και δικαιώνει τα μνημόνια, λέγοντας αφενός ότι είναι η μόνη που κατάφερε να τα υλοποιήσει και αφετέρου ότι δεν πρέπει να υπάρχει «επιστροφή στο παρελθόν», δηλαδή στις εργατικές κατακτήσεις που ξηλώθηκαν στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

Το δυνατό ΚΚΕ θα κάνει τη «διαφορά»

Σε αυτήν τη «νέα φάση», λοιπόν, που περιλαμβάνει την επίθεση του κεφαλαίου σε όλα τα μέτωπα, το ζητούμενο για το λαό είναι να εξασφαλίσει τους όρους εκείνους που θα του επιτρέψουν να περάσει στην αντεπίθεση.

Γι' αυτό η «επόμενη μέρα», που είναι ήδη εδώ, απαιτεί αποφασιστική συστράτευση με το ΚΚΕ. Η ενίσχυση του Κόμματος παντού και ειδικά σε μια χρονιά που περιλαμβάνει όλες τις εκλογικές μάχες είναι όρος για πιο δυνατό εργατικό κίνημα, για να γίνουν μεγαλύτερα βήματα στην ανασύνταξή του, στην οικοδόμηση της Κοινωνικής Συμμαχίας ενάντια στο κεφάλαιο και την εξουσία του. Αυτό το κάλεσμα αφορά τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, που σήμερα πρέπει να δράσει, να βγει στο προσκήνιο. Η πραγματική «διαφορά», λοιπόν, μπορεί να γίνει πράξη με ισχυρό ΚΚΕ, ειδικά μέσα στους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια και τους κλάδους, στις λαϊκές γειτονιές.

Η συμπόρευση με το ΚΚΕ στα σωματεία, στους δήμους, στη Βουλή και την Ευρωβουλή είναι σήμερα αυτή που μπορεί να αναπτερώσει την ελπίδα σε χιλιάδες νέους εργαζόμενους, που μπορεί να δώσει ώθηση στην πάλη για ανάκτηση των απωλειών, για απαλλαγή από τα μνημόνια διαρκείας, για ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών αναγκών.

Παρουσίαση Λευκώματος για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με αφορμή το γιορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος, παρουσιάζει στα ΜΜΕ την έκδοση ενός ξεχωριστού Λευκώματος, σπάνιων και εξαιρετικών φωτογραφιών και ντοκουμέντων από την Ιστορία του εργατικού - κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας.

Η παρουσίαση του Λευκώματος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη και ώρα 12 το μεσημέρι, στο χώρο του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ, στο πάρκο Τρίτση (χώρος Μαθητικού Στεκιού, είσοδος από την πύλη στις εργατικές κατοικίες, οδός Σπ. Μουστακλή).

Θα μιλήσουν ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, και ο Φάνης Παρρής, στέλεχος του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει ξενάγηση στο χώρο του Φεστιβάλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ