-- Καλείτε σε κινητοποίηση την Τρίτη στο υπουργείο Εργασίας. Δεν θα μπορούσατε να περιμένετε να βελτιωθεί πρώτα η κατάσταση στο μέτωπο της πανδημίας;
Ηλ. Τσιμπουκάκης: Η κατάσταση ασφυξίας στη δημόσια Υγεία την ώρα που η κυβέρνηση φυλάει σαν κόρη οφθαλμού τα κέρδη των επιχειρηματιών της Υγείας αποδεικνύει ότι απ' την πλευρά μας δεν υπάρχει περιθώριο αναμονής.
Τώρα είναι η ώρα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας χωρίς αποζημίωση. Τώρα επείγει η λήψη μέτρων προστασίας για μας που στοιβαζόμαστε σε χώρους δουλειάς - «κλουβιά» και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς - «καμιόνια».
Με τις συγκεντρώσεις μας, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα, διεκδικούμε την κάλυψη των άμεσων ζωτικών μας αναγκών που δεν μπορούν να περιμένουν. Στην προπαγάνδα που επικαλείται την «ατομική ευθύνη» και τη μετάδοση του ιού στις λαϊκές κινητοποιήσεις για να μας αφοπλίσει απαντάμε ότι δεν υποστέλλουμε τη σημαία των αναγκών μας. Από την πρώτη μας κινητοποίηση στο υπουργείο, τον προηγούμενο Απρίλη, που μας «υποδέχτηκαν» μόνο οι δυνάμεις καταστολής, μέχρι σήμερα, τα «περιοριστικά» μέτρα επιβάλλονται για την καταστολή συλλογικών διεκδικήσεων, ενώ η διαχείριση της πανδημίας παραμένει εγκληματική, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να εξαπολύσει αντιλαϊκά μέτρα ικανοποιώντας τα αιτήματα ΣΕΒ, εφοπλιστών, τραπεζιτών, όπως το νομοσχέδιο Βρούτση - Χατζηδάκη. Την ώρα που εξασφαλίζει δισ. ευρώ για να στηρίξει ομίλους και μεγαλοεργοδότες προκαλεί με το φιλοδώρημα των 400 ευρώ, απ' τη λήψη του οποίου, με τα κριτήρια που έβαλε, απέκλεισε την πλειοψηφία όσων ζούμε απ' τη δουλειά μας. Ενα χρόνο τώρα είμαστε αντιμέτωποι με την εξαθλίωση. Ακόμα κι αυτό το 400άρι είναι από το αποθεματικό των δικών μας εισφορών προς ΟΑΕΔ για ένα επίδομα ανεργίας... που δεν λάβαμε ποτέ!
-- Ποια είναι τα κοινά αιτήματα της κινητοποίησης;
Αντ. Αντανασιώτης: Τα Σωματεία και οι Επιτροπές Αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών, δικηγόρων και οικονομολόγων ενώνουμε τις φωνές μας, με κοινό πλαίσιο πάλης. Αυτό αφορά την προστασία του εισοδήματος και της υγείας μας, στις συνθήκες της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της πανδημίας.
Βασικά αιτήματα της κινητοποίησής μας είναι:
Χορήγηση έκτακτου επιδόματος 800 ευρώ, καθώς και σταθερού επιδόματος ανεργίας για τους μισθωτούς με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και αυτοαπασχολούμενους.
Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ (στην περίπτωση των μισθωτών, απ' την καταβολή των εισφορών του εργαζόμενου) για όλο το 2021, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
Αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2020. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, καταρχήν για τα έτη 2020 και 2021, με προοπτική την οριστική κατάργησή τους.
Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων στις τράπεζες για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για το 2020 και το 2021.
Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου του χρέους στην εφορία και τις τράπεζες. Απαγόρευση των πλειστηριασμών για τα λαϊκά νοικοκυριά. Αμεσα μέτρα για κάλυψη των κενών των δημόσιων νοσοκομείων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, χωρίς αποζημίωση.
Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των λαών με πρόσχημα τον κορονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.
-- Ποια είναι τα ιδιαίτερα αιτήματα των μισθωτών που συμμετέχουν στην κινητοποίηση;
Ηλ. Τσιμπουκάκης: Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, όπως στα εργοτάξια, στα δικαστήρια, στις τεχνικές, δικηγορικές, λογιστικές εταιρείες, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Να κηρυχθούν άκυρες οι απολύσεις και κάθε βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις, όπως η μονιμοποίηση υποχρεωτικής τηλεργασίας, η εκ περιτροπής εργασία κ.ά.
Αρση της ομηρίας χιλιάδων συνταξιούχων που έχουν καταθέσει και λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη πτωχοκομείου, καθώς και εκείνων που πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια συνταξιοδότησης.
Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Φυσικά, κάθε επιστημονικός κλάδος συμμετέχει στην κινητοποίηση και με τα ιδιαίτερα αιτήματά του, με βάση πιο συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
-- Το ΤΕΕ, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, το ΟΕΕ και άλλοι επιστημονικοί φορείς έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση. Δεν σας καλύπτει αυτή η κοινή πρωτοβουλία;
Ηλ. Τσιμπουκάκης: Οι ηγεσίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Οικονομικού Επιμελητηρίου και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων κοροϊδεύουν και επιχειρούν απλά να «ρίξουν στάχτη στα μάτια» της εργαζόμενης πλειοψηφίας των επιστημόνων. Ενα χρόνο τώρα παρέμειναν «αόρατοι» για εμάς τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους που σηκώνουμε τα βάρη και αυτής της κρίσης. Σήμερα «τιμολογούν» τις πιεστικές μας ανάγκες στο ύψος του ψευτοεπιδόματος των 400 ευρώ, το οποίο ζητούν να δοθεί σε «περισσότερους», αντί να απαιτήσουν κρατική ενίσχυση για τις στοιχειώδεις ανάγκες μας, με μόνιμο χαρακτήρα για τους άνεργους και τους χωρίς δουλειά αυτοαπασχολούμενους.
Στην πράξη έχουν βάλει πλάτη στην εφαρμογή κάθε πτυχής της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ.
Στο Ασφαλιστικό στήριξαν την εφαρμογή του ανταποδοτικού - κεφαλαιοποιητικού συστήματος της ΕΕ, που έφερε μείωση των μελλοντικών συντάξεων και αύξηση των εισφορών. Ζητώντας ως «αντάλλαγμα» τη συμμετοχή στη διαχείριση του νέου επαγγελματικού Ταμείου που νομοθέτησαν για την επικουρική ασφάλιση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και σχεδιάζουν να ιδρύσουν.
Στο πεδίο άσκησης του επαγγέλματος στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ για την «ενιαία αγορά» προσόντων και πτυχίων που κάνει υποχρεωτική την «αντιστοίχιση» των τίτλων των κολεγίων με τα πτυχία των εγχώριων ΑΕΙ. Ισχυρίζονται ότι αυτοί μπορούν να «υπερασπιστούν» τα πτυχία και διεκδικούν να τους αναθέσει το κράτος το ρόλο «φορέα πιστοποίησης» των επαγγελματικών δραστηριοτήτων μέσα από έναν διά «βίου κύκλο» επί πληρωμή σεμιναρίων, κατοχύρωση προϋπηρεσίας, αυστηρές εξετάσεις απόκτησης άδειας άσκησης επαγγέλματος και πιστοποίηση επιμέρους επαγγελματικών προσόντων.
Αλλωστε, αυτή η στάση τους συμβαδίζει με το ρόλο των επιστημονικών επιμελητηρίων στην προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής. Σε αυτά εγγραφόμαστε βάσει πτυχίου μισθωτοί εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι που ζούμε απ' τη δουλειά μας, μεγαλοεργοδότες και μέτοχοι ομίλων αλλά και τα διευθυντικά στελέχη των εταιρειών, διευθυντές υπηρεσιών του κρατικού τομέα. Γι' αυτό οι μισθωτοί επιστήμονες εκπροσωπούνται από τα δικά τους ταξικά σωματεία ή προχωρούν στο βήμα της συγκρότησης νέων, όπως το νεοσύστατο Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων.
Είναι ώριμη η κατάσταση για να προχωρήσουν και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες.
Με δεδομένη την αδιαλλαξία της κυβέρνησης, τι αποτελέσματα μπορεί να έχει αυτή η αγωνιστική πρωτοβουλία;
Αντ. Αντανασιώτης: Η εμπειρία από τους συνδικαλιστικούς και ταξικούς αγώνες μάς διδάσκει ότι οι μόνες χαμένες μάχες είναι αυτές που δεν διεξάγονται. Γνωρίζουμε καλά ότι οι αγώνες δεν είναι μονόπρακτα. Χρειάζονται αντοχή, επιμονή, εναλλαγή μορφών, κλιμάκωση.
Η συγκεκριμένη αγωνιστική πρωτοβουλία μας δεν ξεκινά από το μηδέν. Αποτελεί συνέχεια μιας πλούσιας και πολύμορφης δράσης που αναπτύξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, από το ξέσπασμα της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της πανδημίας μέχρι και σήμερα, με συνεντεύξεις Τύπου, παραστάσεις διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις στα αρμόδια υπουργεία κ.ά, καθώς και στους χώρους δουλειάς, όπως σε δικαστήρια, εργοτάξια, δικηγορικές και τεχνικές εταιρείες, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και του εισοδήματός μας.
Είναι αξιοσημείωτο ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες, υπό το βάρος των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μισθωτοί και ασκούμενοι δικηγόροι, συγκροτήθηκε πριν από 8 μήνες, ως ώριμη πλέον ανάγκη, το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, γεγονός που αποτελεί σημαντική θετική τομή στα συνδικαλιστικά δεδομένα του κλάδου.
Οι αγωνιστικές παρεμβάσεις μας τάραξαν, σε έναν βαθμό, τα «λιμνάζοντα ύδατα» του φόβου και της παραίτησης από τα δικαιώματά μας, που επιδίωκε να επιβάλει η κυβέρνηση, με τη βοήθεια, για άλλη μια φορά, του ΤΕΕ, της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων κ.λπ., που υπηρετούν αταλάντευτα την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, καθώς και τα συμφέροντα των ισχυρών εταιρειών, της μεγάλης εργοδοσίας και των ανώτερων ταξικά στρωμάτων επιστημόνων, στους χώρους μας. Απέτρεψαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, εργοδοτικές αυθαιρεσίες, όπως, για παράδειγμα, συμψηφισμού της πενιχρής επιδότησης των 600 ευρώ με το μισθό, σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες. Συνέβαλαν να συνειδητοποιηθούν βαθύτερα και ευρύτερα οι αιτίες των προβλημάτων μας και ο πραγματικός αντίπαλος, να αποκτηθεί νέα πολύτιμη πείρα, να συσπειρωθούν νέες δυνάμεις.
Ωστόσο, θεωρούμε τη συγκεκριμένη κινητοποίηση αφετηρία για την κλιμάκωση της πάλης μας, με πιο έντονα πανελλαδικά χαρακτηριστικά, για τον ευρύτερο συντονισμό με τις αγωνιστικές δυνάμεις και άλλων επιστημονικών κλάδων, όπου πλήττονται επίσης οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες με τα χαμηλότερα εισοδήματα, όπως βέβαια και των φοιτητών, για την πιο σταθερή συμπόρευση με το ταξικό εργατικό κίνημα. Το επόμενο διάστημα θα επιδιώξουμε τον συντονισμό με μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους από άλλους επιστημονικούς κλάδους και τη γενικότερη συμπόρευση με το ταξικό εργατικό κίνημα.
Οι Ομοσπονδίες και οι άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις των μικρών ΕΒΕ, που καλούν στις κινητοποιήσεις, διεκδικούν:
-- Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
-- Να δοθεί επιπρόσθετα ειδικό επίδομα στους επαγγελματίες της Εστίασης για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεών τους.
-- Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
-- Ο τρέχων κύκλος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέο για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Αρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
-- Ενταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών.
-- Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Μείωση των έμμεσων φόρων.
-- Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Να διαγραφούν τα χρέη για τον κλάδο Υγείας, να καταργηθεί η εν λόγω εισφορά, οι δαπάνες για την Υγεία να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
-- Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν την κατανάλωση.
-- Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.
-- Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
-- Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.
Επιπλέον, για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της υγείας του λαού, οι αυτοαπασχολούμενοι απαιτούν:
Αμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρη εξοπλισμό νοσοκομείων και ΠΦΥ, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ. Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και ελέγχους όπου χρειάζεται. Αμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. Αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων που σήμερα βρίσκονται σε απραξία. Ουσιαστικά μέτρα για να λειτουργήσουν τα σχολεία. Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού με πρόσχημα την πανδημία. Να μπει τέρμα στην καταστολή.
Η εμβέλεια του καλέσματος για αγωνιστικές κινητοποιήσεις αποτυπώνεται στη μεγάλη συμμετοχή συνδικαλιστικών οργανώσεων αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ σε όλη τη χώρα.
Μέχρι στιγμής έχουν αποφασιστεί πολύμορφες δράσεις σε διάφορες πόλεις. Μεταξύ άλλων:
Τρίτη 30 Μάρτη:
-- Τρίκαλα, στις 7 μ.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Ρήγα Φεραίου
Τετάρτη 31 Μάρτη:
-- Αθήνα, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος με πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.
-- Θεσσαλονίκη, στις 6 μ.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
-- Πάτρα, στις 10 π.μ., στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
-- Βόλος, στις 9 π.μ., στην εφορία.
-- Καρδίτσα, στις 10 π.μ., στην εφορία.
Πέμπτη 1 Απρίλη:
-- Λάρισα, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.
Στο συλλαλητήριο της Αθήνας έχουν δηλώσει συμμετοχή οι Ομοσπονδίες: Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου, Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας.
Επίσης, οι Σύλλογοι - Ενώσεις ΕΒΕ: A' Αθήνας, Ελευσίνας, Καισαριανής, Ηλιούπολης, δήμου Βύρωνα, Αγ. Δημητρίου - Μπραχαμίου - Καλλιθέας, δήμου Περιστερίου, Ηρακλείου, Ν. Ιωνίας, Μεταμόρφωσης, Αχαρνών, Αγ. Αναργύρων - Καματερού. Ο Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Ν. Ερυθραίας, ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής (ΣΕΗΕΑ), ο Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών Αθήνας, η Συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και Προαστίων, η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αθήνας, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων (ΣΙΣΕΜΑ), το Σωματείο Καταστηματαρχών Κουρέων και Κομμωτών «Η Αδελφότης», το Σωματείο Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Αθήνας (ΣΒΥΑ), το Σωματείο Αρτοποιών Αθηνών, Προαστίων & Περιχώρων, το Σωματείο Αυτοαπασχολούμενων Ιδιοκτητών Φορτηγών Οδικών Μεταφορών Περιφέρειας Αττικής, η Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών & Περιχώρων, τα Σωματεία Κομμωτών Καλλιθέας και Αγ. Παρασκευής, το Πανελλαδικό Σωματείο Ηλεκτρολόγων Αυτοκινήτου και το Πανελλαδικό Σωματείο Μικροπωλητών, ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Δέρματος Θεσσαλονίκης, η ΟΕΒΕ Αχαΐας, η Συντεχνία Αρτοποιών Πάτρας κ.ά.
Στην Αθήνα κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, με συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.
Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ βγαίνουν για μια ακόμα φορά στους δρόμους, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα οικονομικής στήριξης αλλά και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, παρά το γεγονός ότι οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες επί της ουσίας υπονομεύουν τις κινητοποιήσεις. Χαρακτηριστική είναι η στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ: Παρότι κάτω από την πίεση των επαγγελματιών αρχικά συμφώνησε στη διεξαγωγή των κινητοποιήσεων, δεν έκανε ουσιαστικά τίποτα για την προετοιμασία τους και μάλιστα την τελευταία στιγμή ανακοίνωσε την ...αναβολή τους, με πρόσχημα την πανδημία. Βέβαια, οι Ομοσπονδίες, οι Σύλλογοι και οι Ενώσεις που έχουν πάρει αγωνιστικές αποφάσεις θα πραγματοποιήσουν κανονικά τις κινητοποιήσεις, αφού η ίδια η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση επιβάλλει ακόμα περισσότερο να βγουν οι αυτοαπασχολούμενοι στο δρόμο.
«Οι "μάσκες" έπεσαν, τα προσχήματα και οι δικαιολογίες διαλύθηκαν», σημειώνουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι της «Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ, σχολιάζοντας την παραπάνω απόφαση της Συνομοσπονδίας. Τονίζουν ότι η πλειοψηφία «δεν θέλει, δεν ξέρει και δεν μπορεί να οργανώσει αγώνες» και προσθέτουν, καλώντας στις κινητοποιήσεις στις 31 Μάρτη: «Στα χέρια κάθε αγωνιστή συνδικαλιστή αλλά και κάθε συναδέλφου επαγγελματία που βλέπει ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, εναποτίθεται το καθήκον να εκφράσουν τις αγωνίες και την αγανάκτηση των εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, που σύρθηκαν από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ανάμεσα στην απειλή για την υγεία τους και στις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης».
Η κατάσταση για το σύνολο των κλάδων της οικονομίας όπου συγκεντρώνονται ατομικές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολη, όπως προκύπτει ακόμα και από επίσημες μελέτες που δημοσιοποίησαν στο πρόσφατο παρελθόν οι μεγάλες συνδικαλιστικές Ομοσπονδίες των ΕΒΕ. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για χιλιάδες μικρομάγαζα, όλοι τους μεταφέρουν την ανασφάλεια που νιώθουν για την «επόμενη μέρα», και πλέον συνιστά επιτακτική ανάγκη να παρθούν άμεσα, ουσιαστικά μέτρα στήριξης του εισοδήματος αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών.
«Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων αυτοκινητιστών υποφέρει», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Π. Μαυρίκης, μέλος των Επιτροπών Αγώνα στα Ταξί και εκλεγμένος στη διοίκηση του ΣΑΤΑ, και προσθέτει: «Η καθημερινή είσπραξη δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα της ημέρας και την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις "τρέχουν". Εχουμε πρόβλημα επιβίωσης».
Αναφερόμενος στη δράση των Επιτροπών Αγώνα το προηγούμενο διάστημα, σημειώνει ότι «ακριβώς πάνω στο έδαφος των προβλημάτων, οι συνάδελφοι όχι μόνο μας ακούν όταν εξορμούμε στις πιάτσες, αλλά εκφράζουν έντονη διάθεση για δυναμικές αντιδράσεις. Επιπλέον, η στάση της ηγεσίας του ΣΑΤΑ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, που προσπαθεί να δικαιολογήσει την κυβερνητική πολιτική, μάλλον αντίθετα συναισθήματα προκαλεί στον κλάδο. Είναι χαρακτηριστική η πολύ μεγάλη συμμετοχή συναδέλφων στην πρόσφατη κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία ανάγκασε στη συνέχεια τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές της ηγεσίας των σωματείων να προκηρύξουν νέα κινητοποίηση αμέσως μετά, και ενώ μέχρι τότε το αρνούνταν πεισματικά».
Τις επόμενες μέρες και μέχρι την κινητοποίηση της Τετάρτης οι Επιτροπές Αγώνα θα βγουν ξανά στις πιάτσες για να απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στους αυτοκινητιστές. Το ραντεβού των ταξί έχει οριστεί για τις 6 μ.μ. στη Λ. Καβάλας και Σπ. Πάτση, από όπου στη συνέχεια θα κατευθυνθούν προς το υπουργείο Οικονομικών.«Αυτό που προσπαθούμε να γίνει κατανοητό στους συναδέλφους είναι ότι οι αγώνες μας για την προστασία του εισοδήματός μας μπορούν να έχουν αποτέλεσμα αν συσπειρωθούμε με τους αυτοαπασχολούμενους από άλλους κλάδους και επαγγέλματα. Οπως επίσης θα πρέπει μαζί με όλο το λαό να στηρίξουμε τον αγώνα των υγειονομικών για την ενίσχυση του ΕΣΥ, με λίγα λόγια να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα προστασίας της υγείας αλλά και του εισοδήματος του λαού».
«Αγχος για το σήμερα και για την "επόμενη μέρα" αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών στον χώρο των κομμωτηρίων», επισημαίνει ο Νότης Σκούρας, αντιπρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών Κουρέων και Κομμωτών «Η Αδελφότης». Μιλώντας για την δράση του Σωματείου το προηγούμενο διάστημα, αναφέρθηκε στο κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων που διαμόρφωσαν 12 σωματεία από όλη την Ελλάδα και το οποίο υιοθετήθηκε στη συνέχεια και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία. «Οπως και οι υπόλοιποι αυτοαπασχολούμενοι, κάθε φορά που τα καταστήματα κλείνουν, με τη μέθοδο "ακορντεόν" που ακολουθεί η κυβέρνηση, βουλιάζουμε ολοένα και περισσότερο στα χρέη. Οι επιστρεπτέες προκαταβολές και τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα δεν μπορούν να αλλάξουν τη γενική εικόνα. Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης και κάθε φορά που κλείνει το μαγαζί τους δεν ξέρουν αν την επομένη θα το ξανανοίξουν. Εχει πια διαπιστωθεί και από τους συναδέλφους μας αυτό που το σωματείο μας και η ΟΒΣΑ υποστήριζαν από την αρχή: Η διεκδίκηση μέτρων στήριξης του λαϊκού εισοδήματος πάει μαζί με την απαίτηση για μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, για θωράκιση των νοσοκομείων, ενίσχυση συνολικά του συστήματος Υγείας με προσωπικό και μέσα».