Ενα σύννεφο μεθανίου εξαπλώνεται πάνω από μια χωματερή της Μαδρίτης σε αυτήν την εικόνα από δορυφόρο, που αποτυπώθηκε τον περασμένο Αύγουστο |
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την αποστολή «Copernicus Sentinel-5P», σε συνδυασμό με εικόνες υψηλής ανάλυσης από τον δορυφόρο GHGSat, επιστήμονες του ολλανδικού Ινστιτούτου Διαστημικής Ερευνας SRON διαπίστωσαν ότι δύο τόποι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, λίγο έξω από τη Μαδρίτη, εξέπεμπαν τον Αύγουστο του 2021 την υψηλότερη ποσότητα μεθανίου, από οποιοδήποτε άλλο σημείο στην Ευρώπη: 8.800 τόνους μεθανίου την ώρα!
Μια ντιρεκτίβα την Κομισιόν υποτίθεται ότι υποχρεώνει από το 1999 τους διαχειριστές των ΧΥΤΑ να συλλέγουν τα αέρια που παράγονται από την αποσύνθεση των οργανικών υλικών στα σκουπίδια, είτε για την παραγωγή Ενέργειας, είτε για την καύση τους με ανοιχτή φλόγα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ομάδας του GHGSat, από το μεθάνιο που εκπέμπουν οι δύο χωματερές της Μαδρίτης θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες 350.000 νοικοκυριών!
Μελέτες εκτιμούν ότι το ένα τέταρτο της οφειλόμενης στην ανθρώπινη δραστηριότητα αύξησης της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας οφείλεται στο μεθάνιο, ένα αέριο του θερμοκηπίου με επίδραση στο φαινόμενο 85 φορές μεγαλύτερη από την επίδραση του διοξειδίου του άνθρακα. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί σε μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 55% έως το 2030. Το 26% των εκπομπών της ευρωπαϊκής ηπείρου προέρχεται από εκπομπές από τα απορρίμματα. Αλλά, απ' ό,τι φαίνεται, η συλλογή του μεθανίου από τις χωματερές δεν είναι αρκετά συμφέρουσα, δηλαδή δεν εξασφαλίζει τα κέρδη, που θα έκαναν τους κεφαλαιοκράτες να επενδύσουν σ' αυτήν.
Το πιο εξωφρενικό θα είναι όταν, περιορίζοντας την αγελαδοτροφία, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές μεθανίου που παράγουν τα ζώα, θα υπάρξει επιπλέον μεγάλη αύξηση και στην τιμή του κρέατος, ίσως και του γάλακτος. Αλλά η υποκρισία και η εξαπάτηση είναι ο μόνος τρόπος χειρισμού του ζητήματος, αφού το πρόβλημα πηγάζει από τις ίδιες τις καπιταλιστικές παραγωγικές σχέσεις, την αναρχία στην παραγωγή, τον αναγκαίο για την κερδοφορία των ομίλων καταναλωτισμό, την αδυναμία αντιμετώπισης της καταστροφής του περιβάλλοντος από τη σκοπιά των συμφερόντων ολόκληρης της κοινωνίας.
Φωτοσυνθετικά κυανοβακτήρια καλύπτουν τα βότσαλα του βυθού της λίμνης Γέλοουστοουν. Σε τέτοια βακτήρια οφείλεται ο εμπλουτισμός της ατμόσφαιρας της Γης σε οξυγόνο |
Με δημοσίευσή τους σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, η Τζούντιθ Κλατ, βιοχημικός στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Υδρόβια Μικροβιολογία, στη Βρέμη της Γερμανίας και συνάδελφοί της, διατύπωσαν μια νέα ερμηνεία γι' αυτές τις «διαλείψεις» στη συσσώρευση οξυγόνου στην ατμόσφαιρα. Λίγο μετά τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος, ένας πρωτοπλανήτης μεγέθους ανάλογου με του Αρη, προσέκρουσε στη Γη και έστειλε στο Διάστημα συντρίμμια από τη σύγκρουση, από τα οποία στη συνέχεια σχηματίστηκε η Σελήνη. Η βαρυτική επίδραση του φυσικού δορυφόρου της Γης σταδιακά επιβράδυνε και συνεχίζει να επιβραδύνει την περιστροφή του πλανήτη γύρω από τον άξονά του, αυξάνοντας τη χρονική διάρκεια του ημερονυκτίου, από τις 6 ώρες, όταν η Γη ήταν νεαρή, μέχρι τις σημερινές 24. Οι επιστήμονες γνώριζαν αυτήν την επιβράδυνση εδώ και δεκαετίες και συνεχίζουν να ανακαλύπτουν τις λεπτομέρειες της διαδικασίας. Αλλά λίγοι την είχαν συνδέσει με το επίπεδο του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα, μέχρι που ο ωκεανογράφος του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν Μπράιαν Αρμπικ, ένας από τους συγγραφείς της δημοσίευσης, να ακούσει την ανακοίνωση για τη δουλειά της Κλατ σχετικά με την μικροβιολογία του βυθού της λίμνης Χουρόν (ΗΠΑ, Καναδάς) και την ανάδυση αερίων απ' αυτόν. Ο Αρμπικ αναρωτήθηκε τότε αν θα μπορούσε η μεταβολή της διάρκειας της μέρας να έχει επιδράσει στη φωτοσύνθεση στην κλίμακα του γεωλογικού χρόνου.
Μια φυσαλίδα αερίου αναδίδεται μέσα από το στρώμα κυανοβακτηρίων και θειόφιλων αναερόβιων βακτηρίων, που ανταγωνίζονται για χώρο μέσα σε μια καταβόθρα στον πάτο της λίμνης Χουρόν |
Μελετώντας παραπέρα τη συμπεριφορά αυτού του οικοσυστήματος στο εργαστήριο, η Κλατ διαπίστωσε ότι αν το τεχνητό ημερονύκτιο έχει διάρκεια μικρότερη από 12 ώρες, τότε δεν παράγεται καθόλου οξυγόνο, ενώ η παραγωγή του οξυγόνου αυξάνεται σημαντικά όταν το ημερονύκτιο ξεπεράσει τις 16 ώρες. Η ίδια η Κλατ αμφισβήτησε κατά πόσον αυτό το φαινόμενο μπορεί να είχε επίδραση στην παραγωγή οξυγόνου σε πλανητικό επίπεδο, καθώς αυτή η συμβίωση κυανοβακτηρίων και μη φωτοσυνθετικών βακτηρίων μπορεί να μην υπήρξε στη νεαρή Γη. Συνειδητοποίησε όμως ότι υπήρχε κάτι ακόμη πιο βασικό, που σχετίζεται με οποιοδήποτε είδος βακτηριακού στρώματος, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών που υπήρχαν στη Γη τον πρώτο καιρό εμφάνισης της ζωής: ακόμη κι αν η παραγωγή οξυγόνου δεν μεταβαλλόταν εξαιτίας της αύξησης της διάρκειας του ημερονυκτίου, οι μεγαλύτερες μέρες θα επέτρεπαν σε περισσότερο οξυγόνο να αναδυθεί μέσα από το νερό και να φτάσει στην ατμόσφαιρα.
Αυτό συμβαίνει, επειδή η ποσότητα του οξυγόνου που βγαίνει από ένα βακτηριακό στρώμα περιορίζεται αφενός από τον βαθμό διάχυσής του μέσα από το στρώμα προς το νερό και αφετέρου από το πόσο οξυγόνο θα καταναλώσουν άλλα είδη βακτηρίων που βρίσκονται μέσα στο στρώμα. Μεγαλύτερης διάρκειας μέρες έχουν πιο εκτεταμένης χρονικής διάρκειας κορυφαία παραγωγή οξυγόνου, επιτρέποντας στο αέριο να συγκεντρωθεί μέσα στο στρώμα, πράγμα που αυξάνει τη διάχυσή του στο νερό. Επιπλέον, οι μεγαλύτερες μέρες δίνουν στο οξυγόνο περισσότερο χρόνο να δραπετεύσει πριν πέσει η νύχτα και τα μικρόβια που το καταναλώνουν απορροφήσουν όσο έχει απομείνει. Σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο της διεργασίας, που ανέπτυξαν οι επιστήμονες, αυτοί οι μηχανισμοί μπορεί να είχαν ισχυρή επίδραση στα επίπεδα του ατμοσφαιρικού οξυγόνου, στην εξελικτική ιστορία της Γης.
Βεβαίως, υπάρχουν ακόμη πολλοί άγνωστοι παράγοντες, όπως το αν τα πρώιμα φωτοσυνθετικά βακτήρια ζούσαν κυρίως στον βυθό ή επέπλεαν ελεύθερα στο νερό, όπου θα μπορούσαν να απελευθερώνουν οξυγόνο χωρίς να εξαρτώνται από τη διάχυση μέσα από το βακτηριακό στρώμα. Αλλοι παράγοντες που μπορεί να επέδρασαν είναι η μείωση στο πέρασμα του χρόνου των εκπομπών ηφαιστειακών αερίων, όπως το υδρογόνο και το μεθάνιο, που δεσμεύουν το οξυγόνο, ή οι διακυμάνσεις στις διαθέσιμες ποσότητες φωσφόρου, αναγκαίου θρεπτικού συστατικού για τη φωτοσύνθεση.
Πάντως, άλλοι ερευνητές από αυτούς που έκαναν τη δημοσίευση, είναι εντυπωσιασμένοι από το πόσο ταιριάζουν οι προβλέψεις της ομάδας της Κλατ με το ιστορικό εμπλουτισμού της ατμόσφαιρας σε οξυγόνο, δηλαδή με τα δύο βήματα οξείδωσης και το παρεμβαλλόμενο δισεκατομμύριο χρόνια όπου το επίπεδο του οξυγόνου έμεινε περίπου στάσιμο, την ίδια περίοδο που και το ημερονύκτιο είχε μείνει στάσιμο στις 21 ώρες. Το μοτίβο συγκέντρωσης ατμοσφαιρικού οξυγόνου, δείχνει να ταιριάζει με τον ρυθμό επιβράδυνσης της περιστροφής της Γης.