ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών που επρόκειτο να διεξαχθεί στο Βατούμ της Γεωργίας, λόγω διαφορών και πολιτικών εξελίξεων με τον πρόεδρο της Ατζαρίας.
Μέλη της FIDE προσπάθησαν να διαπραγματευτούν τα γεγονότα, αλλά η προσπάθειά τους δεν καρποφόρησε, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της FIDE Ιλιουμτζίνοβ, να μεταφέρει το Πρωτάθλημα Γυναικών στην Καλμουχία (Γνωστή αυτόνομη Δημοκρατία της Ρωσίας, στην οποία έχει διεξαχθεί και Παγκόσμια Ολυμπιάδα).
ΥΠΟ ΤΟ «ΒΛΕΜΜΑ» του ήρωα της επανάστασης της Κούβας, Ερνέστο Τσε Γκεβάρα στην ομώνυμη πλατεία Σάντα Κλάρα, έγινε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Δέκα τρεις χιλιάδες (13.000) σκακιστές και σκακίστριες, αντιμετώπισαν σε αγώνες «Σιμουλτανέ» τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή Ανατόλι Κάρποβ καθώς και πολλούς άλλους Γκραν - Μάστερς! Ο γνωστός φίλος της παγκόσμιας ειρήνης, μαθηματικός και πρώην Κομσομόλος, Ανατόλι Εβγκεν Κάρποβ, αφού μοίρασε χιλιάδες αυτόγραφα, αναφέρθηκε στον ήρωα Γκεβάρα λέγοντας, ότι ήταν ένας μεγάλος ήρωας, που προσπάθησε να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων προς το καλύτερο. Επίσης είπε για τον Τσε Γκεβάρα ότι ήταν λάτρης του σκακιού και καλός σκακιστής.
ΕΙΚΟΣΙ ΕΞΙ (26) χρόνια «Ικαρος». Ενα παγκόσμιο σκακιστικό γεγονός που θα διεξαχθεί για μια ακόμη χρονιά στον Αγιο Κήρυκο της Ικαρίας με το Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου αλλά και πολλά άλλα τουρνουά και παράλληλες εκδηλώσεις. Θα επανέλθουμε όμως αναλυτικά στο επόμενο φύλλο του «Ρ».
ΜΑΤ ΣΕ ΔΥΟ
Ο συνθέτης, του σημερινού προβλήματος (Λίντκριν) προτίμησε να χρησιμοποιήσει ελαφρά κομμάτια. Πώς πρέπει να παίξει ο λευκός - που έχει και την κίνηση και να αιχμαλωτίσει τον μαύρο Ρουά σε (2) δύο κινήσεις;
Λευκά: Ρβ4, Ιβ7, Ιβ6, Αγ6, Αθ4, Στρ. ε3, ζ2 (7)
Μαύρα: Ρε5, Ιε8, Ιη7, Στρ. γ7, θ5 (5)
Το ισχυρό:
Λευκά: Ρζ7, Βθ4, Πβ3, Αβ4, Αγ4 (5)
Μαύρα: Ρα4, Αα3, Στρ. α6, β6 (4)
Οσο καλά και αν αμυνθούν τα μαύρα, θα γίνουν ΜΑΤ σε (2) δύο κινήσεις.
Η λύση του προηγούμενου
Λευκά: Ρβ3, Βα5, Πε7, Στρ. β7 (4)
Μαύρα: Ρα7, Αα6, Αβ8, Στρ. β5 (4)
Παίζουν τα λευκά και κάνουν ΜΑΤ σε (2) κινήσεις.
Σύνθεση του Χάβελ
Αν 1... ΑΧβ 2. Βα5Χ (καρφωμένος τώρα αξιωματικός από Πύργο «ε7»). Αν 1... Α~ 2. Βα8Χ
Κίνηση «κλειδί» είναι το 1. Βδ8! Αγ7 2. β8=Β+ματ!
* Η απάντηση στο ΜΑΤ του Δημήτρη Μαστροβασίλη επί του Σέρβου Πίκουλα: 43. Βζ7 Ιζ3+ 44. Ρθ1 ΙΧη1 45. ΙΧζ6 ΠΧζ6 46. ΑΧζ6+ ΑΧζ6 47. ΒΧζ6+ και ακολουθεί ματ!
Η λύση του ισχυρού:
1. Ρβ4! (απειλεί 2. Πδ5Χ) Αν 1... Αγ6 ή Αε6 τότε 2. Βα7+ματ. Αν 1... Αζ5 2. Βη1Χ. Αν 1... Ιζ5 2. Βη4Χ. Τέλος, αν 1... Ιε6 2. ΒΧΑδ7+ματ!
Τα φινάλε θέλουν μελέτη
Μία κίνηση λάθος στο φινάλε και όλο το οικοδόμημα τεσσάρων και πλέον ωρών, πέφτει σαν χάρτινος πύργος, η ισορροπία αμέσως ανατρέπεται. Η αναγκαιότητα, λοιπόν, του να γνωρίζει ο σκακιστής να παίζει σωστά το φινάλε, είναι μεγάλη και απαραίτητη. Το φινάλε που θα δούμε είναι πολύ σπουδαίο και παρουσιάζεται συχνά σε μια παρτίδα. Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο φινάλε - πύργου και πέντε πιονιών, έναντι πύργου και πέντε πιονιών του αντιπάλου, το οποίο συνδέεται και με άλλα φινάλε, που για να παιχτούν σωστά, χρειάζεται να γνωρίζει ο παίκτης όλες τις «θέσεις κλειδιά» που προκύπτουν από αυτό. Το πολύ ενδιαφέρον αυτό φινάλε (βλέπε διάγραμμα κειμένου) προέκυψε στην παρτίδα Καπαμπλάνκα - Ταρτακόβερ (1924) και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με μια πρώτη ματιά. Δύο βασικά πλεονεκτήματα του λευκού είναι η κατάκτηση της έβδομης γραμμής (αποκομμένος ο μαύρος Ρουά) με τον πύργο στο «θ7» καθώς και το ελεύθερο και υποστηριγμένο πιόνι στην κολόνα «η». Από την άλλη μεριά, ο μαύρος είναι έτοιμος να αιχμαλωτίσει ορισμένα αδύνατα πιόνια του λευκού στην πλευρά της βασίλισσας. Ποιας πλευράς, όμως, σημαντικότερα είναι τα πλεονεκτήματα; Βασικός κανόνας σε αυτά τα φινάλε, είναι να δημιουργηθεί ένα ελεύθερο πιόνι όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με τη βοήθεια του Ρουά να το προγάγει. Με αυτό το σκεπτικό και αφού ήδη ο λευκός πύργος βρίσκεται στην 7η γραμμή, ο αναγνώστης μπορεί εύκολα να αντιληφθεί το όμορφο σχέδιο νίκης του Καπαμπλάνκα. Του Παγκόσμιου Πρωταθλητή από την Κούβα που έχει μπει στο πάνθεον των καλύτερων σκακιστών του κόσμου, όλων των εποχών! 1. Ρη3! Πχγ3+ 2. Ρθ4 Πζ3 3. η6! Πχζ4 4. Ρη5 Πε4 5. Ρζ6 Ρη8 6. Πη7+ Ρθ8 7. Πχγ7 Πε8 8. Ρχζ5 Πε4 9. Ρζ6 Πζ4+ 10. Ρε5 Πη4 11. η7+! Ρη8 12. Πχα7 Πη1 13. Ρχδ5 Πγ1 14. Ρδ6 Πγ2 15. δ5 Πγ1 16. Πγ7 Πα1 17. Ργ6 Πχα4 18. δ6 και 1-0.
Η ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΤΙΔΑΣ
Διάγραμμα Νο 607
Λύνοντας τις διπλανές μινιατούρες μπαίνετε πιο εύκολα στη δύσκολη αλλά και συναρπαστική προσπάθεια εξοικείωσης με τους συνδυασμούς! Λοιπόν, παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ σε (3) τρεις κινήσεις.
* Παρτίδες από τη Γερμανία (Μπουντεσλίγκα), την Κούβα (στη μνήμη Καπαμπλάνκα) και από την Κοπεγχάγη («Σίγκεμαν»).
Στο Νο 604 σωστό είναι το 1. Βθ4 Ρε4 2. Ιη2+ Ρε5 3. Βζ4+ ματ! Αν 1... Ρδ4 2. Ιδ5+ Ργ5 3. Ββ4+ ματ!
Δε συμμετέχουν κορυφαίοι στη Λιβύη
Ενώ η Λιβύη παραχωρεί βίζα στους Ισραηλινούς, εκείνοι περιέργως ...αντιδρούν
Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Αντρών, Μοχάμεντ Καντάφι (γιος του Προέδρου της χώρας Μοαμάρ Καντάφι), δήλωσε ξεκάθαρα στους δημοσιογράφους ότι δεν αναφέρθηκε για πρόσκληση σε συγκεκριμένους σκακιστές κάποιας χώρας, αλλά ότι η πρόσκληση συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντρών της Λιβύης είναι ανοιχτή για όλους τους σκακιστές! Παρά τη θερμή υποδοχή αυτής της απόφασης από το σκακιστικό κόσμο, ακούστηκαν ...ισραηλινές αντιδράσεις για τη μη συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Στο μεταξύ, κορυφαίοι του παγκόσμιου σκακιού, συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού παγκόσμιου πρωταθλητή Ρουσλάν Πονομαριόφ (καθώς και οι Κάρποβ, Μπαρέεβ, Σβίντλερ, Χάλιφμαν και Σίροβ) δε θα αγωνιστούν στη Λιβύη, διαμαρτυρόμενοι γιατί από τη γνωστή «Συμφωνία της Πράγας» ο Κασπάροβ έχει το πλεονέκτημα να αγωνιστεί απευθείας του χρόνου με το νέο πρωταθλητή κόσμου.
Και να σκεφτεί κανείς ότι η «Συμφωνία της Πράγας» θεωρήθηκε η Ενωση και η Ειρήνευση του Παγκόσμιου Σκακιού. Δύο και πλέον χρόνια εκκρεμούν οι αγώνες Πονομαριόφ - Κασπάροβ και Κράμνικ - Λέκο.
26 χρόνια Διεθνές Τουρνουά «Ικαρος». 20 χρόνια σκακιστική στήλη στο «Ριζοσπάστη». Παράλληλες προσπάθειες για την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού!