Αλλά, κοπέλα μου, ας αρχίσω πρώτα με εσένα, με εσένα που χτυπάς, όρθια, την ταμειακή μηχανή του «Carrefour», γιατί τα πολυεθνικά αφεντικά σου σού απαγορεύουν να κάθεσαι. Δεν αντιλαμβάνεσαι πως πέρα από το ξεθέωμα, οκτώ ατέλειωτες ώρες, και το πρήξιμο των ποδιών σου, που είναι δεδομένο, και τις φλεβίτιδες, που και αυτές είναι δεδομένες, είναι τιμωρία - και προσβολή - να σε μεταχειρίζονται με αυτόν τον άθλιο τρόπο; Και αφού το αντιλαμβάνεσαι, γιατί όταν σε ρώτησα μου είπες, ότι «δεν το 'χουν σε τίποτα να σε διώξουν»; Πώς σκέφτεσαι να τους αντιμετωπίσεις; Να τους τιμωρήσεις, σωστότερα; Τα αφεντικά σου, λέω, και αυτούς που τους επιτρέπουν, που τους νομιμοποιούν, για να σε κακομεταχειρίζονται.
Στάθηκα σε δύο μόνο περιπτώσεις, τις πιο απλές, τις πιο αθώες, τις δικές σας κοπέλες μου, για να δούμε και τις δικές σας ευθύνες! Να δούμε δηλαδή, αν με τη «λούφα και παραλλαγή», με το σκύψιμο της κεφαλής, θα σταματήσει αυτή η άθλια κατάσταση. Να δούμε αν οι δικαιολογίες, ότι «θα με διώξουν», είναι αρκετές για να υφίστασθε τέτοιες προσβολές! Και αν, τέλος πάντων, το κακό θα σταματήσει εδώ ή θα 'ρθουν και χειρότερα! Στέκομαι σε εσάς, γιατί στο σπίτι σας θα υπάρχουν και οικοδόμοι, και ανθρακωρύχοι και ναυτικοί, και μετανάστες, και κάθε λογής «μαύροι». Στέκομαι σε εσάς τις «προνομιούχες» της μεγάλης εργατικής οικογένειας! Γιατί, τέλος πάντων, οι χώροι που εργάζεστε εσείς διαθέτουν κλιματισμό. Δεν είστε σαν τα αδέρφια σας, τους συζύγους, τους γειτόνους σας, που δουλεύουν στη χαλυβουργική, ας πούμε...
Φίλες μου, για βάλτε τα πράγματα στη σειρά. Αριθμητική ξέρετε, ταμειακές μηχανές χειρίζεστε! Αν σας είπα τιμωρήστε τα δυο μεγάλα κόμματα, που σας κοροϊδεύουν (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), το έκανα γιατί ξέρω, και εσείς ξέρετε, αλλά σιωπάτε, πως οι κύριοι «Carrefour» - Βασιλόπουλοι σκαρφαλώνουν στις πλάτες σας, γιατί εσείς με τη συμπεριφορά σας και με την ψήφο σας, επιτρέπετε στα δυο «μεγάλα» κόμματα να σας μετατρέπουν από αξιοπρεπείς και υπερήφανους εργαζόμενους, σε σκαλοπάτια που πάνω τους θα πατήσει το κεφάλαιο για να φτάσει στον έβδομο ουρανό της αχαλίνωτης εκμετάλλευσης! Κάθε σκυφτός εργαζόμενος, είναι ένα ακόμα σκαλοπάτι που οδηγεί στην ευτυχία και στον ευδαιμονισμό τους «Carrefour» - Βασιλόπουλους κλπ. Τι είστε, λοιπόν, άνθρωποι ή σκαλοπάτια; Απαντήστε!
Αρδευτικό κανάλι στον Θεσσαλικό κάμπο, χωρίς νερό |
Στα «παρακάρλια» του νομού Λάρισας, οι αγροτικές καλλιέργειες καίγονται. Στη Μελία, περίπου, 8.000 στρέμματα, καταστράφηκαν ολοκληρωτικά. Ανάλογες ζημιές, αναμένεται να έχουν, άμεσα, 60.000 στρέμματα καλλιεργειών στα γειτονικά χωριά και χιλιάδες άλλα, γενικότερα, στη Θεσσαλία.
Για τη λειψυδρία, ευθύνεται η «άνυδρη» πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ακολουθείται τα τελευταία 30 χρόνια, οι οποίες αξιοποιούν το πρόβλημα, για να προωθήσουν την πολιτική ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και για να επιβάλουν «χαράτσια» στις τιμές του νερού, ενώ και ο ΣΥΝ ως υποστηριχτής αυτής της πολιτικής αντιμετωπίζει «εχθρικά» το αίτημα του λαού της Θεσσαλίας, για την κατασκευή των έργων υποδομής. Συνυπεύθυνοι είναι και οι τοπικοί εκφραστές του δικομματισμού, στην περιοχή, όπως οι Νομαρχιακές και Δημοτικές Αρχές που στον ντορό της κυβερνητικής πολιτικής, δε διεκδικούν την υλοποίηση των έργων.
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αποπροσανατολιστικά, προσπαθούν να μεταφέρουν τις ευθύνες τους στους αγρότες, κατηγορώντας τους για «υπερκατανάλωση νερού». Ομως, συνειδητά ποτέ δε λένε ότι όπως κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς νερό, έτσι κανείς δεν μπορεί να ζήσει και χωρίς τρόφιμα.
Είναι ολοφάνερο ότι όσο διατηρείται ο αρνητικός για το λαό συσχετισμός πολιτικών δυνάμεων, τόσο θα εντείνεται το πρόβλημα της λειψυδρίας. Κι αυτό είναι ένα από τα κριτήρια ψήφου για τους μικρομεσαίους αγρότες, το λαό της Θεσσαλίας που έχουν κάθε λόγο να καταδικάσουν το δικομματισμό και τα πολιτικά δεκανίκια του, ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ. και να ενισχύσουν το ΚΚΕ, για να αντισταθούν και να διεκδικήσουν, από καλύτερες θέσεις, λύσεις, ανοίγοντας το δρόμο της προοπτικής της Λαϊκής Εξουσίας και Λαϊκής Οικονομίας. Μόνο, όταν η εξουσία είναι στα χέρια του λαού, τα μέσα παραγωγής και οι πηγές πλούτου είναι λαϊκή περιουσία, μπορεί να εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική, με μοχλό ανάπτυξης τον παραγωγικό συνεταιρισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς, στα πλαίσια της οποίας θα υλοποιηθεί σχέδιο έργων υποδομής που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη προς όφελος των φτωχών ξωμάχων και του λαού.
Ο «Ρ» συζήτησε με τον Β. Μπούτα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για το πρόβλημα της λειψυδρίας στη Θεσσαλία και τις προτάσεις διεξόδου του Κόμματος.
-- Για μια ακόμη χρονιά, το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι οξυμένο στη Θεσσαλία. Ποιος ευθύνεται;
-- Υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που δεν υλοποίησαν τα αναγκαία έργα. Ευθύνες φέρουν και οι Νομαρχιακές Αρχές της περιοχής, αφού δεν πίεσαν, δεν απαίτησαν, δε στρίμωξαν τις κυβερνήσεις για την υλοποίησή τους.
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα όπως το μετατρέπουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ προωθούν την αρχή «ο χρήστης πληρώνει», την οποία αντιπαλεύουμε. Κι επειδή ακούγεται ότι το νερό είναι πρωτίστως για την ύδρευση, ζωτικής σημασίας είναι και η άρδευση. Δεν πρέπει να το διαχωρίζουμε, γιατί αν δεν υπάρξει παραγωγή και εισόδημα στον αγρότη, σε μια περιοχή που είναι κατεξοχήν αγροτική, τότε δε θα λειτουργήσει η οικονομία. Το διαχωρισμό αυτό, σκοπίμως, κάνουν οι κυβερνήσεις, γιατί τους «έρχεται γάντι», για να δικαιολογήσουν και να προωθήσουν την πολιτική ξεκληρίσματος της ΕΕ, που εφαρμόζουν.
-- Αμεσα τι πρέπει να γίνει;
-- Οσον αφορά τους πληγέντες παραγωγούς, πρέπει να καταβληθούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, στο 100% της ζημιάς. Εδώ δε χωρούν δικαιολογίες του τύπου ότι δεν το προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Σε μια βδομάδα μπορεί να λυθεί το θέμα, αν πάρει απόφαση η διοίκηση του Οργανισμού, όπως έχει κάνει και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις.
Επίσης, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαταραχτεί η ισορροπία στο οικολογικό σύστημα, εξαντλώντας αυτά τα νερά που υπάρχουν στη λίμνη Πλαστήρα, τη μοναδική στην περιοχή. Οι κυβερνήσεις και τα φερέφωνά τους κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε οξυμένο πρόβλημα λένε διάφορα, όπως ότι «οι αγρότες της Καρδίτσας κατακρατούν το νερό». Το νερό είναι εθνικός πλούτος, δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, αλλά δεν πρέπει να στερέψουμε τα πάντα για να διασκορπίσει η κυβέρνηση το πρόβλημα και να χαθεί έτσι σ' όλους από λίγο.
-- Τα έργα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας γίνονται αντικείμενο προεκλογικής υποσχεσιολογίας. Γιατί, δε γίνονται;
-- Γιατί οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αξιοποιούν και το πρόβλημα της λειψυδρίας για να εφαρμόζουν την ΚΑΠ της ΕΕ. Πάνω από 30 χρόνια ακούμε να λένε ότι προτεραιότητα έχουν τ' αρδευτικά έργα. Κοροϊδεύουν το λαό. Τα έργα, ενδεχομένως, να γίνουν κάποια στιγμή, αλλά το ερώτημα είναι αν υπάρχουν μικρομεσαίοι αγρότες τότε, αφού στα πλαίσια της ΚΑΠ, ξεκληρίζονται. Στις ερχόμενες εκλογές, ο λαός να τους γυρίσει την πλάτη, να καταδικάσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αλλά και ο ΣΥΝ παίζει το παιχνίδι του δικομματισμού σχετικά με τα έργα π.χ. αντιτάσσεται στην εκτροπή του Αχελώου. Δεν μπορούμε να μην καταγγείλουμε πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες μπαίνουν εμπόδιο στο να λυθούν αυτά τα ζητήματα κι είναι ευκαιρία στις εκλογές να υποστούν τα επίχειρα της τακτικής και της πολιτικής που ακολουθούν, δηλαδή να καταψηφιστούν.
-- Στα πλαίσια ποιας πολιτικής πρότασης καλεί το ΚΚΕ τους μικρομεσαίους αγρότες να παλέψουν;
-- Ενα ισχυρό ΚΚΕ, με αδύνατο το δικομματισμό, μπορεί να παρέμβει πιο αποτελεσματικά, να συμβάλει στην οργάνωση της πάλης που θα επιβάλει την υλοποίηση των έργων. Προοπτικά, αυτά τα ζητήματα θα λυθούν στα πλαίσια μιας Λαϊκής Οικονομίας, που θα έχει στο κέντρο της προσοχής τον άνθρωπο, το περιβάλλον, την αγροτική παραγωγή, πάντα προς όφελος του λαού και όχι προς όφελος του κεφαλαίου, όπως γίνεται με την ΚΑΠ της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Η βάση που πρέπει να οργανωθεί η αγροτική οικονομία στα πλαίσια της Λαϊκής Οικονομίας, είναι ο παραγωγικός συνεταιρισμός της μικρομεσαίας αγροτιάς με επιδίωξη την αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων και, βεβαίως, την υλοποίηση των έργων που θα συμβάλουν θετικά, στην ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ο βασικός άξονας της πολιτικής του πρότασης είναι η δημιουργία κρατικού φορέα διαχείρισης του νερού, η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων και η υλοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομής για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, έτσι ώστε το νερό ως φυσικό αγαθό να είναι αρκετό να ανταποκριθεί σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες και ζωτικές ανάγκες του λαού.
Σ' αυτήν την κατεύθυνση έχει πάρει πολλές πρωτοβουλίες, καλώντας τους μικρομεσαίους αγρότες και το λαό να παλέψουν για:
Χρειάζεται να ενταθεί η πάλη, μεταξύ των άλλων, για:
-- Την υλοποίηση των έργων εκτροπής του Ανω Ρου του Αχελώου, επανασύστασης της λίμνης Κάρλας, αξιοποίησης των νερών του Σμοκόβου και του Ταυρωπού, καθώς και την κατασκευή δεκάδων άλλων μικρών και μεγάλων φραγμάτων.
-- Να γίνουν άμεσα επιδιορθώσεις στα παλιά και να κατασκευαστούν νέα σύγχρονα δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες νερού καθ' οδόν.
-- Την άμεση καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στο 100% των ζημιών στις καλλιέργειες από τη λειψυδρία.
-- Διευκόλυνση των πληγέντων παραγωγών από την ΑΤΕ σε νέα και παλαιά χρέη χωρίς επιβαρύνσεις.
-- Η ΔΕΗ να παρέχει ρεύμα στους αγρότες, ώστε να ποτίζουν όταν και όσο χρειάζεται τα χωράφια τους.
Στεγνή καλλιέργεια |
Στην ουσία, με τη δημιουργία του φορέα διαχείρισης Σμοκόβου, δημιουργείται μια επιχείρηση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η οποία θα εκμεταλλεύεται και θα πουλά το νερό για «χρυσάφι», στους αγρότες και γενικότερα στους χρήστες. Στη διαδικασία συμμετέχουν οι Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, οι Νομαρχιακές Αρχές Λάρισας (ΝΔ), Καρδίτσας (ΠΑΣΟΚ) και Φθιώτιδας (ΝΔ) και οι αντίστοιχες Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, διάφοροι ΤΟΕΒ και η ΔΕΗ.
Οι εμπλεκόμενοι φορείς, εκπρόσωποι και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ισχυρίζονται ότι η σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας «ικανοποιεί τρία βασικά κριτήρια, που είναι η ευελιξία, σχετικά με τις αποφάσεις που θα παίρνονται, το εύρος των αρμοδιοτήτων, καθώς και η δυνατότητα συμμετοχής του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα και της τοπικής κοινωνίας».
Τη μελέτη για τη σύσταση του διαβόητου φορέα, η Ειδική Υπηρεσία Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας ανέθεσε στον Τομέα Υδατικών Πόρων Υδραυλικών και Θαλάσσιων Εργων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με επιστημονικό υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή Δ. Κουτσογιάννη.
«Γίνεται μία σημαντική προσπάθεια, η πρώτη πανελλαδικά με βάση τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία, για να συσταθεί φορέας που θα διαχειρίζεται τα ύδατα και τα έργα του φράγματος Σμοκόβου», δήλωσε σχετικά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, προσθέτοντας ότι «υπάρχει η στήριξη από την κυβέρνηση για τη λειτουργία μίας τόσο σημαντικής πρωτοβουλίας». Οσον αφορά δε για το κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι χρήστες, είπε ότι «εξαρτάται από τον τρόπο που θα διαχειριστούν το έργο». Εμμέσως πλην σαφώς, δηλαδή, ξεκαθάρισε ότι όσο περισσότερο νερό θα χρησιμοποιούν οι χρήστες, όπως οι αγρότες για την άρδευση των καλλιεργειών τους, τόσο πιο ακριβά θα πληρώνουν το νερό!
Η δημιουργία της Ανώνυμης Εταιρείας στο Σμόκοβο, αλλά και γενικότερα η πολιτική εμπορευματοποίησης του νερού πατούν στο πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν νερά. Κάτι που είναι ψευδέστατο, καθώς η Ελλάδα είναι η δεύτερη μεσογειακή χώρα, μετά την Πορτογαλία, που έχει πλούσιους υδάτινους πόρους.
Η μη αξιοποίηση των πλούσιων υδάτινων πόρων αποτελεί συνειδητή πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που δεν κάνουν τα αναγκαία έργα, με αποτέλεσμα να εντείνεται το πρόβλημα της λειψυδρίας, το οποίο αξιοποιούν, από τη μια, για την προώθηση της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και την οριστική εξόντωση της μικρομεσαίας αγροτιάς και, από την άλλη, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των διάφορων αετονύχηδων επιχειρηματιών που θα λυμαίνονται το νερό, για να κερδοσκοπήσουν.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες και ο λαός έχουν την ευκαιρία στις ερχόμενες εκλογές να καταδικάσουν τους «γαλαζοπράσινους νεροκουβαλητές» της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού κι όσους τους στηρίζουν και να ενισχύσουν το ΚΚΕ, για να βγουν, την επομένη των εκλογών, στο δρόμο της πάλης και της προοπτικής, ακόμα πιο δυναμικά και αποφασιστικά, γιατί και το νερό είναι δικός τους πλούτος και πρέπει να το διεκδικήσουν.
Ρεπορτάζ του «Ρ» στα «παρακάρλια» του νομού Λάρισας, που δοκιμάζονται από τη λειψυδρία
Και στο χωριό Μελία, το πρόβλημα της λειψυδρίας μονοπωλεί τη συζήτηση των κατοίκων, που αγωνιούν για το μέλλον τους |
Στα καφενεία των χωριών Μελία και Γλαύκη, το πρόβλημα της λειψυδρίας μονοπωλεί τη συζήτηση των κατοίκων, που αγωνιούν για το μέλλον τους. «Είμαστε βαμβακοπαραγωγοί χρεωμένοι στις τράπεζες και τα νοικοκυριά μας υποφέρουν» λέει ο Φ. Αγγελακόπουλος, αγρότης από τη Μελία. «Νερό υπάρχει, αλλά δεν έρχεται αφού δε γίνονται έργα. Κι εμείς καταστρεφόμαστε» προσθέτει ο συγχωριανός του Δ. Καλογερόπουλος.
Το λόγο παίρνει στη συνέχεια ο Χρ. Παραπανίσιος για να πει: «Κάθε χρόνο είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Μας δίνουν από καμιά ψευτοαποζημίωση, ελεημοσύνη. Βάζεις τα χρήματα και δεν τα ξαναπαίρνεις πίσω. Οι κυβερνήσεις δεν κάνουν τίποτα. Ο στόχος τους είναι να μειωθεί ο αγροτικός πληθυσμός».
Μετά τριάντα χρόνια στη γεωργία ο Θ. Κοτσαμπασούλης, από τη Γλαύκη, θυμάται τις υποσχέσεις των κυβερνήσεων τότε, που είναι ίδιες μ' αυτές που δίνουν τώρα για να αρπάξουν την ψήφο των αγροτών. «Βαρεθήκαμε - λέει - ν' ακούμε τα "θα", της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οπως και τα "θα" των τοπικών εκπροσώπων τους. Ο απερχόμενος δήμαρχος Θ. Κοκκινούλης έταζε, ότι θα γίνουν μελέτες για να ποτίζονται 280.000 στρέμματα με κλειστό κύκλωμα. Ηταν υποσχέσεις που έμειναν στα καφενεία. Υποφέρουμε από την πολιτική του δικομματισμού. Να τον καταψηφίσουμε».
Ο Δ. Τζιότζιος, νέος αγρότης, λέει: «Σπέρνουμε χωρίς να ξέρουμε αν θα θερίσουμε. Οι κυβερνήσεις, είτε της ΝΔ, είτε του ΠΑΣΟΚ, δε θέλουν την πρόοδο στην αγροτιά». Νέος αγρότης και ο Δ. Τζινούλης, που σημειώνει: «Μας λένε περιμένουμε νερό από την Καρδίτσα. Γιατί, η Καρδίτσα έχει νερό; Αυτά είναι για κατανάλωση να τα ακούν αυτοί που δεν ξέρουν. Αφού δεν υπάρχει κανένα έργο να κρατηθεί το νερό. Ολο το χειμώνα φεύγει».
Ο Β. Μπιμπίλης, επικεφαλής της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Πλατυκάμπου, τονίζει ότι «εκτός από τις κυβερνήσεις, ευθύνες έχουν και η Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι σημερινές και οι προηγούμενες διότι δε διεκδίκησαν να γίνουν αυτά τα μεγάλα έργα. Οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να καταδικάσουν και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να δυναμώσουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ που είναι το μοναδικό κόμμα που οι προτάσεις του δείχνουν τη λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας».