Κυριακή 16 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΛΓΑ
Τσουχτερές εισφορές για μηδαμινές αποζημιώσεις

Σε βάρος της φτωχής αγροτιάς, τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τις γεωργικές ασφαλίσεις

Η νέα αντιαγροτική επίθεση της κυβέρνησης εκδηλώνεται στο «φόντο» των πολλών και συνεχώς οξυνόμενων προβλημάτων, που δημιουργεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ

Eurokinissi

Η νέα αντιαγροτική επίθεση της κυβέρνησης εκδηλώνεται στο «φόντο» των πολλών και συνεχώς οξυνόμενων προβλημάτων, που δημιουργεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ
Αλλαγές στον ΕΛΓΑ, που εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της, προωθεί η κυβέρνηση. Τα μέτρα που προωθούνται - τις γενικές κατευθύνσεις των οποίων έδωσε στη δημοσιότητα, στα μέσα της βδομάδας που πέρασε, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κατερίνα Μπατζελή - στρέφονται σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και υπηρετούν τα συμφέροντα μεγαλοαγροτών και του κεφαλαίου.

Οπως επεσήμανε σε σχετική ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ: «Το νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ, που παρουσίασε η αρμόδια υπουργός, είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα που απαιτούν οι μεγαλοαγρότες και επιφέρει ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα κατά της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς. Καταργεί ουσιαστικά την κρατική χρηματοδότηση προς τον οργανισμό. Ενισχύει τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας του, δραστηριοποιεί την ιδιωτική ασφάλιση σε εταιρείες επιδοτώντας μάλιστα το ασφάλιστρο. Φορολογεί επιπλέον το συνεχώς μειούμενο αγροτικό εισόδημα, αυξάνει το ασφάλιστρο στην παραγωγή, αλλάζει τα κριτήρια και τον τρόπο παρακράτησης του ασφαλίστρου, ενισχύοντας τους μεγαλοαγρότες και, χτυπώντας τη μικρή και φτωχομεσαία αγροτιά, ανοίγει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης της παραγωγής στον αγροτικό τομέα».

Εν μέσω, λοιπόν, της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η οποία πλήττει άγρια και τον αγροτικό κόσμο κι ενώ είναι γνωστό από καιρό πως οι μικρομεσαίοι αγρότες αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, η κυβέρνηση τούς φορτώνει με πρόσθετα οικονομικά βάρη, αυξάνοντας την εισφορά στον ΕΛΓΑ, περικόπτοντας, μάλιστα, κι άλλο τις αποζημιώσεις - ψίχουλα.

Να σημειώσουμε ότι αυξημένα ασφάλιστρα θα πληρώσουν οι αγρότες και για τον ΟΓΑ, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει αύξηση κατά 1% των εισφορών για τον κλάδο ασθενείας (από 1,5% σε 2,5% για τους εν ενεργεία και από 4% σε 5% για τους συνταξιούχους), ενώ εξακολουθούν να πληρώνουν το «βαρύ χαράτσι» για τον ΟΣΔΕ, παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις. Και, βεβαίως, όλα τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα που λαμβάνει, αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με την «τρόικα» της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του ΔΝΤ, πλήττουν βάναυσα τους φτωχούς αγρότες και ιδιαίτερα οδυνηρή είναι η αύξηση στον ΦΠΑ, που διογκώνει κι άλλο το υπέρογκο κόστος παραγωγής.

Η νέα αντιαγροτική επίθεση της κυβέρνησης εκδηλώνεται στο «φόντο» των πολλών και συνεχώς οξυνόμενων προβλημάτων που δημιουργεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ. Για μια ακόμα χρονιά φέτος, οι μικρομεσαίοι αγρότες βλέπουν μεγάλο μέρος της σοδειάς τους να μένει απούλητο, τις τιμές των προϊόντων τους να κατρακυλούν στα Τάρταρα, τις επιδοτήσεις να κόβονται, τις ανατιμήσεις στα αγροτικά μέσα και εφόδια να εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος παραγωγής, τις καταστροφές στο βιος τους από τις καιρικές συνθήκες και άλλες αιτίες να είναι τεράστιες και τις αποζημιώσεις, όταν δίνονται, να είναι «σκέτη κοροϊδία». Στο τέλος της χρονιάς, θα μετρηθούν και θα βρεθούν λιγότεροι, καθώς κι άλλοι πολλοί θα έχουν ριχτεί στον Καιάδα του ξεκληρίσματος.

Τα μέτρα για τον ΕΛΓΑ

Τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για τον ΕΛΓΑ περιλαμβάνουν:

Αυξημένη ασφαλιστική εισφορά - ονομάζεται ειδική εισφορά - που θα ανέρχεται στο 4% επί της αξίας της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, η οποία θα ασφαλίζεται.

Για τη φυτική παραγωγή, η ασφαλιζόμενη αξία υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του εμβαδού της καλλιεργούμενης έκτασης (αριθμός στρεμμάτων), επί τη μέση ποσότητα παραγωγής της συγκεκριμένης καλλιέργειας σε επίπεδο νομού, επί τη μέση τιμή πώλησης του προϊόντος τη συγκεκριμένη εμπορική περίοδο. Για το ζωικό κεφάλαιο, η ασφαλιζόμενη αξία υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των ασφαλισμένων ζώων επί την αξία τους.

Η βεβαίωση και επιβολή της υποχρεωτικής ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς γίνεται κατά το χρόνο υποβολής της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας - Ενιαίας Δήλωσης Ενίσχυσης (1η Μαρτίου έως 15η Μαΐου κάθε έτους) και καταβάλλεται στον ΕΛΓΑ το αργότερο μέχρι την 31η Ιουλίου του ίδιου έτους. Σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής, ο ασφαλισμένος παραγωγός μπορεί να εκχωρήσει στον ΕΛΓΑ, μελλοντικές απαιτήσεις του, ισόποσου ύψους, από το Δημόσιο (επιστροφή ΦΠΑ, ενιαία ενίσχυση, επιστροφή φόρου πετρελαίου κ.λπ.), ή από ιδιώτες στους οποίους έχει ή πρόκειται να πουλήσει την παραγωγή του.

Να σημειώσουμε ότι μέχρι σήμερα οι αγρότες για την ασφάλιση της φυτικής παραγωγής πλήρωναν 3% επί των τιμολογίων πώλησης και για την κτηνοτροφική παραγωγή 0,5%.

Παράλληλα, καθιερώνεται η λεγόμενη «ασφαλιστική ενημερότητα του ΕΛΓΑ, που θα αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση δικαιωμάτων που παρέχονται στους αγρότες, όπως η αγορά αγροτικού οχήματος, η άδεια πώλησης αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές, η σύναψη δανείων, καθώς και η παράδοση προϊόντων σε συνεταιρισμούς ή επιχειρήσεις μεταποίησης ή εμπορίας».

Επιπρόσθετη ασφαλιστική εισφορά - ονομάζεται γενική εισφορά - η οποία, κατ' αρχάς, ορίζεται στο 2% επί του γεωργικού εισοδήματος, αλλά με υπουργική απόφαση μπορεί να γίνει 5%, για όσους αγρότες έχουν συνολικό ετήσιο εισόδημα πάνω από το εκάστοτε οριζόμενο αφορολόγητο όριο (εν προκειμένω πάνω από 12.000 ευρώ).

Το μέτρο αυτό πλήττει ιδιαίτερα τους μικροκληρούχους, μικροκαλλιεργητές, μικροπαραγωγούς, που, επειδή το ισχνό αγροτικό τους εισόδημα δεν τους φτάνει για να ζήσουν τις οικογένειές τους, αναγκάζονται να κάνουν και μια άλλη δουλειά για να το συμπληρώσουν.

Μεγαλύτερες ακόμα εισφορές - θα φτάνουν στο 8% - θα κληθούν να πληρώσουν οι αγρότες που θέλουν να καλύψουν ασφαλιστικά ποσοστά ζημιών και ασφαλιστικούς κινδύνους που δε θα περιλαμβάνονται στο νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ και να πάρουν λίγο μεγαλύτερες αποζημιώσεις από τα ψίχουλα που θα δίνονται.

Βεβαίως, αυτή η δυνατότητα δίνεται, κυρίως, για τους μεγαλοαγρότες, οι οποίοι και μπορούν να την αξιοποιήσουν.

Οι ενισχύσεις ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης) αυτές «φεύγουν» από την αρμοδιότητα του ΕΛΓΑ και περνούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι καταργούνται οι κατ' εξαίρεση αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και πως αυτές θα δίνονται, αν δίνονται, μέσω κρατικών ενισχύσεων.

Νέο όριο μη αποζημίωσης, ορίζεται στο 20% της ασφαλιζόμενης αξίας και υπολογίζεται επί του συνόλου των ομοειδών καλλιεργειών και όχι ανά χωράφι όπως ισχύει μέχρι τώρα.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ένα παραγωγός να πάθει σοβαρή, ή και ολοκληρωτική ζημιά στις καλλιέργειές του, αλλά επειδή αυτή η ζημιά δε θα είναι όλη στο ίδιο χωράφι δε θα αποζημιωθεί. Αν, π.χ., ένας βαμβακοπαραγωγός με 110 στρέμματα, πάθει ζημιά 100% σε ένα χωράφι 20 στρεμμάτων δε θα πάρει καθόλου αποζημίωση.

Οι δικαιούχοι αποζημιώσεων θα παίρνουν κάποιες προκαταβολές και η εκκαθάριση θα γίνεται στο τέλος κάθε διαχειριστικού έτους.

Αν, όμως, ο ΕΛΓΑ δηλώσει ότι δε θα έχει χρήματα για την εξόφληση των αποζημιώσεων, θα μειώνονται αναλογικά τα χρωστούμενα υπόλοιπα ή δε θα δίνεται τίποτα.

Και τούτο, γιατί, στο όνομα της ανταποδοτικότητας, η κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ παύει να υφίσταται και στο εξής οι όποιες αποζημιώσεις θα εξαρτώνται από το ύψος των εισπράξεων του Οργανισμού.

Οπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα που έδωσε στη δημοσιότητα η υπουργός, «προβλέπεται ο ισοσκελισμός των εσόδων του με τα έξοδά του, καθώς και η αναλογική και συμμετρική μείωση των καταβαλλομένων αποζημιώσεων σε περίπτωση που τα έσοδά του δεν επαρκούν. Συγκεκριμένα, θεσπίζονται κανόνες με τους οποίους εξασφαλίζεται ο ισοσκελισμός των εσόδων και των δαπανών του ΕΛΓΑ. Ο ΕΛΓΑ στο εξής θα μπορεί να χορηγεί προκαταβολές στους δικαιούχους αγρότες και να προβαίνει στην τελική εκκαθάριση των αποζημιώσεων στο τέλος κάθε διαχειριστικού έτους.

Εάν μετά την εκκαθάριση, τα έσοδά του από κάθε πηγή, μετά την αφαίρεση των εξόδων μισθοδοσίας, των δαπανών για τα προγράμματα ενεργητικής προστασίας και λοιπών λειτουργικών δαπανών, δεν επαρκούν για την καταβολή του υπολοίπου των αποζημιώσεων, υποχρεούται να προβαίνει σε αναλογική μείωση των αποζημιώσεων, ανά προϊόν, στη φυτική παραγωγή και ανά ζώο στο ζωικό κεφάλαιο, μέχρι του ποσού που απαιτείται για τον ισοσκελισμό του ισολογισμού του».

Ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία ιδιωτικών εταιρειών ασφάλισης στον αγροτικό τομέα, οι οποίες θα επιβάλλουν ακόμα πιο τσουχτερά ασφαλιστικά «χαράτσια».

Η οδός της σωτηρίας

Η κυβέρνηση αξιοποιεί τις αδυναμίες, τις ανεπάρκειες και την υπερχρέωση του ΕΛΓΑ - έφτασε πλέον να χρωστά 4,2 δισ. ευρώ και το φέσι αυτό θα κληθεί να το πληρώσει η αγροτιά - από τις πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για να επιβάλει ακόμα χειρότερα μέτρα.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, η μικρομεσαία αγροτιά πρέπει άμεσα να αντιδράσει, να αγωνιστεί και να διεκδικήσει πλήρη ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους, με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και θα υπάρξει άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των χρεών του.

Η μικρομεσαία αγροτιά χειμάζεται και υποφέρει, αλλά δεν απελπίζεται, ούτε παραδίνεται. Με στήριγμα κι απαντοχή της την ΠΑΣΥ, αγωνίζεται, με νύχια και με δόντια, για τη σωτηρία της. Ξέρει, πια, καλά πως η οδός της σωτηρίας περνάει μέσα από τη συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα και την κοινή τους πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και της πλουτοκρατίας και την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας. Κι αντιλαμβάνεται ότι η διέξοδος βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας, που θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς και τις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις, για να διασφαλίζει καλό εισόδημα στους μικρομεσαίους παραγωγούς και φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τον ελληνικό λαό...


Π. Ρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ