Η δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη γνωστοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων
Eurokinissi |
Εισηγητικά η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Με τα έως τώρα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια σαφής άνοδος των ψηφοδελτίων που συγκρότησαν οι συνεργαζόμενες δυνάμεις, το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, που εμπλουτίστηκαν, βέβαια, τοπικά και με άλλες δυνάμεις και αγωνιστές. Η σαφής άνοδος προκύπτει σε πολλούς νομούς της χώρας, επίσης και σε βασικούς δήμους. Νομίζουμε ότι η Α΄ Αθήνας όπως και η Υπερνομαρχία είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα, όχι όμως και το μοναδικό. Υπάρχουν αρκετοί νομοί στη Θεσσαλονίκη, στη Στερεά, στην Πελοπόννησο κ.α. που δείχνουν αυτή τη σαφή άνοδο. Βεβαίως δεν είναι ίδια παντού, αλλού είναι μικρότερη αλλού μεγαλύτερη».
Συνεχίζοντας η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Αυτό που έχει σημασία για μας είναι ότι πολύ έγκαιρα και με σαφήνεια ως σήμερα δώσαμε πολιτικό χαρακτήρα στη μάχη αυτή, εμπλουτισμένη βεβαίως με τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στους τόπους δουλιάς και στους τόπους κατοικίας. Δεν αφήσαμε τίποτα απ' έξω, γνωρίζοντας ότι δίνοντας τέτοιο χαρακτήρα στη μάχη αυτή καλείς τα λαϊκά στρώματα να κάνουν υπερβάσεις, δίνοντας μια πολιτική ψήφο. Και με αυτή την έννοια αυτή η άνοδος έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά γιατί δε στηρίχτηκε στην ανάδειξη ούτε τοπικών ιδιαιτεροτήτων, ούτε ατομικών χαρακτηριστικών, εμφανίστηκε ένα ψηφοδέλτιο συλλογικής συνεργασίας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά».
«Θεωρούμε σημαντικό - συνέχισε - ότι αυτόν τον πολιτικό χαρακτήρα τον εμπεδώσαμε πάνω και στα γενικά προβλήματα αλλά και με εξειδίκευση κατά περιφέρεια, νομό ακόμα και γειτονιά.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που ψήφισαν και μάλιστα για πρώτη φορά τα ψηφοδέλτια συνεργασίας, κάνοντας την υπέρβαση μιας και είχαν να αντιμετωπίσουν τη συστηματική δουλιά των άλλων δυνάμεων, που προσπάθησαν να δώσουν ένα στενό τοπικό αυτοδιοικητικό, όπως έλεγαν, χαρακτήρα στη μάχη των εκλογών ή να αναδεικνύουν ιδιαιτερότητες και προσωπικά χαρακτηριστικά. Θεωρούμε ότι αυτή η ψήφος ήταν ψήφος απόφασης - συνείδησης και να τους υποσχεθούμε ότι θα ανταποκριθούμε πλήρως στην όποια ευθύνη μας χρέωσαν».
Η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ακόμα ότι: «Εμάς μας ενδιαφέρει και να στερεωθεί η συνεργασία που αναπτύξαμε και να αναπτυχθεί προς τα κάτω και να τονωθεί η λαϊκή πρωτοβουλία και αυτενέργεια.
Ωστόσο δεν μπορούμε παρά να δεχτούμε ότι ο δικομματισμός με την έννοια των εσωτερικών μετακινήσεων ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ παραμένει ισχυρός και απ' αυτή την άποψη θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας γιατί ο απεγκλωβισμός λαϊκών μαζών θεωρούμε ότι είναι κλειδί για την ανάπτυξη του κινήματος, για θετικές διεργασίες και ανακατατάξεις και για την αποτελεσματικότητα της πάλης. Τα εργατικά λαϊκά στρώματα που ήδη νιώθουν μεγάλη αγανάκτηση και συνειδητοποιούν ότι ανάμεσα στα δύο κόμματα δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές, αυτά πρέπει να αποβάλλουν τους όποιους δισταγμούς έχουν και να ακολουθήσουν ένα διαφορετικό δρόμο σε όλα τα μέτωπα και στις εθνικές εκλογές και στην ΤΑ και στο κίνημα».
Καταλήγοντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι προβληματίζει η αποχή και συμπλήρωσε: «Χωρίς να είμαστε σε θέση να εκφράσουμε όλους όσοι απείχαν, φαίνεται ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών απείχαν από ένα είδος - επιτρέψτε μου την έκφραση - αηδίας απέναντι στο δικομματικό καυγά και μάλιστα στο κλίμα που διαμορφώθηκε στην προεκλογική περίοδο, τα σκάνδαλα, οι διαξιφισμοί που άφησαν στο απυρόβλητο ή στο περιθώριο τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα. Οι επικεφαλής των άλλων συνδυασμών πολύ λίγο ανέπτυξαν τα προγράμματά τους δημόσια και περισσότερο έκαναν αντεγκλήσεις ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής, συν του ότι έβγαζε ο ένας καταγγελίες σε βάρος του άλλου. Αυτό το κλίμα σε ένα μέρος των εργαζομένων προκαλεί απέχθεια. Η αποχή βεβαίως δεν είναι λύση αλλά πρέπει να υπολογιστεί και αυτή η πλευρά».
«Αυτό που θα ήθελα να προσθέσω, τέλος, είναι ότι εμείς θα συνεχίσουμε τη δράση μας, τους αγώνες μας. Αποκτήσαμε νέες εμπειρίες, μπήκαμε πιο βαθιά στα προβλήματα των εργαζομένων κι αυτό που σήμερα μας κάνει όλους μαζί πιο ώριμους είναι ότι θα μπορέσουμε να συνδυάσουμε καλύτερα την πάλη για τα προβλήματα της δουλιάς με την πάλη για αυτά του τόπου κατοικίας. Πιστεύω ότι θα συμβάλουμε να συναντηθούν πιο στενά και ουσιαστικά οι αγώνες των εργαζομένων με τα κινήματα στις γειτονιές γιατί τα προβλήματα είναι ενιαία, δεν υπάρχει μια διχασμένη προσωπικότητα ανάμεσα στον τόπο δουλιάς και κατοικίας, δεν είναι μια διαφορετική προσωπικότητα ο δημότης και ο εργαζόμενος. Ο πολίτης είναι πάνω απ' όλα εργαζόμενος, νέος, γυναίκα με οξυμένα προβλήματα.
Θα ολοκληρώσουμε τις εκτιμήσεις αυτές, ακούγοντας και τους συνδυασμούς που έδωσαν τη μάχη σε κάθε χώρο. Και μέσα από μια τέτοια διαδικασία θα προσπαθήσουμε να έχουμε πιο ολοκληρωμένα και ουσιαστικά συμπεράσματα».
«Αυτή η συνεργασία - κατέληξε - η οποία δε διαμορφώθηκε τώρα, προϋπήρχε, στερεώθηκε και βάθυνε περισσότερο γιατί όταν δίνεις μια μάχη από κοινού, αποκτάς πιο στενούς δεσμούς και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μια σημαντική συνέχεια όχι μόνο στην ΤΑ. Και δεν ξεχνάμε ότι από τη Δευτέρα υπάρχουν αγώνες σε εξέλιξη και θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή, μαζί με όλους τους αγωνιστές, δασκάλους, καθηγητές, μαθητές, σπουδαστές».
Η συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους δημοσιογράφους
Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:
«Η ΝΔ είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει την ψήφο ως έγκριση της πολιτικής της. Δεν έχει δικαίωμα να το κάνει. Κανενός εργαζόμενου την ψήφο. Γιατί βλέπουμε να φουντώνει η αγανάκτηση κάθε μέρα, ανεξάρτητα αν αυτό εκφράζεται στην κάλπη. Εμείς λέμε ότι το κριτήριο είναι η καθημερινή ζωή των εργαζομένων, επομένως εμάς θα μας βρει αντιμέτωπους. Γιατί, αυτό σημαίνει επίθεση και επιδρομή στα λαϊκά δικαιώματα».
Σε άλλη ερώτηση, για το αν προκύπτει, κατά τη γνώμη του ΚΚΕ, εκ των αποτελεσμάτων μια παθογένεια του πολιτικού συστήματος, απάντησε:
«Το πολιτικό σύστημα είναι σάπιο, είναι γεγονός. Αυτό που εμείς θα επιδιώξουμε είναι να πείσουμε τους εργατοϋπαλλήλους ότι δε φτάνει να αγανακτούν. Εχουν δύναμη στα χέρια τους και πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα όπλα και την πάλη και την ψήφο. Δε βλέπουμε αφ' υψηλού το λαό. Δεν τον καταγγέλλουμε ότι δεν καταλαβαίνει. Ομως, πρέπει και με τη δική μας συμβολή να αναδειχτεί η ευθύνη του να κάνει το μεγάλο βήμα και να γυρίσει την πλάτη στα δύο κόμματα, να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει άλλος δρόμος και εναλλακτική λύση, γιατί όσο παραμένουμε στη μετάγγιση αίματος του ενός κόμματος στο άλλο, τα προβλήματα θα οξύνονται. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στο λαό, τελικά θα αντιδράσει, θα αντεπιτεθεί μαζικά, το θέμα είναι να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος. Γιατί, βλέπετε, χρησιμοποιούν την ψήφο του. Και δεν πρέπει να αξιοποιηθεί η ψήφος του και από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο η μόνη αντιπολίτευση που κάνει είναι στο επίπεδο της νομής της εξουσίας, με στόχο να επιστρέψει και να συνεχίσει την ίδια πολιτική».
Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι παρ' όλα αυτά τα δύο κόμματα υπερψηφίστηκαν, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Δεν έμειναν ακίνητα τα πράγματα. Ενα στοιχείο είναι η ενίσχυση των αγωνιστικών συνδυασμών. Δεν ήταν μια ενίσχυση που άλλαξε τον πολιτικό συσχετισμό, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχουν πλήγματα στην πολιτική. Αλλωστε αυτό φαίνεται κι από τους αγώνες. Το πολιτικό πρόβλημα αυτό είναι, η αναντιστοιχία ανάμεσα στα προβλήματα και την αγανάκτηση και στην έκφρασή τους σε πολιτικό επίπεδο. Και αν θέλετε προς τα εκεί εμείς θα ξοδέψουμε τις δυνάμεις μας, να αποκτήσει ο λαός συνείδηση της δύναμής του. Στη μάχη των τοπικών εκλογών, η χειραγώγηση, η ρουσφετολογία και η εξαγορά πήγε σύννεφο. Δεν είναι δικαιολογία. Κι αυτό το ξέρουν και τα δύο κόμματα. Δεν μπορεί να μην ξέρουν τα ταξίματα, τα ρουσφέτια, τις πιέσεις. Μέχρι την τελευταία στιγμή πίεζαν πολλούς να μην μπουν στα ψηφοδέλτιά μας. Προχτές, μοιράζονταν ψηφοδέλτια με συνοδεία 500 - 1.000 ευρώ. Αν δεν αντισταθεί και προσωπικά ο καθένας δεν είναι εύκολο αυτό να λυθεί. Και ακριβώς γι' αυτό επιμένουν στον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, για να εξαπατήσουν ότι υπάρχει περίπτωση να λυθούν προσωπικά προβλήματα, αν έχεις γνωστό ένα δήμαρχο. Γι' αυτό και θα δείτε σε νομαρχιακό ψηφοδέλτιο, όπου η ρουσφετολογία εκεί δεν είναι τόσο εύκολη, η άνοδος είναι μεγαλύτερη. Γι' αυτό εμείς πήγαμε κόντρα στο ρεύμα και αναδείξαμε τον πολιτικό χαρακτήρα της μάχης».
Σε άλλη ερώτηση, για το αν το ΚΚΕ θα προβεί σε αυτοκριτική γιατί δεν μπόρεσε να καρπωθεί μέρος της αποχής, αλλά και για το αν μέρος του προβληματισμού του θα αποτελέσει το ποσοστό του ΣΥΝ στην Αθήνα, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Πρώτον: Αν ανατρέξετε σε όλα τα ντοκουμέντα μετά τις εκλογές, θα δείτε ότι υπάρχει χώρος και για αυτοκριτική της δικής μας δουλιάς, βεβαίως παίρνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες συνθήκες. Θα είναι λάθος να μην εξετάζει κανείς πώς δούλεψε, όπως είναι λάθος να κάνεις αφαίρεση όλης της πραγματικότητας και να πεις ότι "τα πάντα εξαρτώνται από μένα". Θα επαναλάβω κάτι που πολλές φορές το λέμε: Δόγμα δικό μας είναι να είμαστε περισσότερο απαιτητικοί από τον εαυτό μας, για να μπορούμε να λέμε και στους εργαζόμενους "έχεις και εσύ ατομική ευθύνη". Αν δεν είσαι απαιτητικός από τον εαυτό σου δεν μπορείς να το κάνεις αυτό.
Τώρα, μου βάζετε ένα πολύ συγκεκριμένο φαινόμενο στο Δήμο της Αθήνας, δηλαδή μέρος του συνολικού πολιτικού προβλήματος είναι και αυτό - που δεν αφορά μόνο το Δήμο της Αθήνας - ότι ένα μέρος των εργαζομένων, ιδιαίτερα ένα μέρος των νέων ανθρώπων ψηφίζουν με κριτήριο μια ιδιότητα του υποψηφίου, με την οποία δεν έχω αντίρρηση, είναι πολύ θετική ιδιότητα ενός υποψηφίου, δηλαδή το να είναι νέος. Αλλά στη μάχη που έχει πολιτικό χαρακτήρα δε μετράει ούτε αν είσαι νέος, ούτε αν είσαι αναγνωρίσιμος στην τηλεόραση - το λέω για άλλους - ούτε αν είσαι δικηγόρος, ή χειρουργός, ή πολιτικός, ή γυναίκα ή επιχειρηματίας. Το κύριο κριτήριο είναι το πολιτικό. Γιατί ξέρετε ότι στην περίπτωση αυτή όταν τα κριτήρια δεν είναι πολιτικά, τότε είναι εύκολο να κερδίσεις και εύκολο να χάσεις αυτό που κέρδισες.
Δε θέλω να κάνω καμιά πρόβλεψη για τον ΣΥΝ, αλλά επειδή με ρωτήσατε απαντάω. Εμείς δεν αξιοποιούμε αυτό, δε σημαίνει ότι μειώνουμε το ρόλο της προσωπικότητας. Αλλωστε, υπάρχει αυτό το στοιχείο. Αφού είναι και τοπική η ψήφος. Δεν μπορείς να βάλεις έναν υποψήφιο που δεν έχει πάρει μέρος σε αγώνες, έναν υποψήφιο που ήταν αδιάφορος, αλλά σε μας είναι ένα στοιχείο πέρα από το κύριο πολιτικό. Επομένως, δε βγάζεις ασφαλή κριτήρια. Γιατί να μη δούμε τότε και την υπερνομαρχία που είναι καθαρά πολιτικά τα κριτήρια; Βλέπετε, λοιπόν, ότι δεν μπορεί να κυνηγήσει κανείς το εφήμερο. Χωρίς, ξαναλέω, να με ενοχλεί η ηλικία ενός υποψηφίου ή η προσωπικότητα. Αλλά εμείς δε δώσαμε έτσι τη μάχη».
Τέλος, σε ερώτηση για το ποια θα είναι η στάση του Κόμματος στο δεύτερο γύρο, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Εχουμε πει ότι ακριβώς επειδή το κλειδί είναι - θα χρησιμοποιήσω τη λέξη αν και δεν είναι πολύ καλή - ο εγκλωβισμός των λαϊκών μαζών στα δύο κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ακριβώς γι' αυτό και επειδή δίνουμε πολιτικό χαρακτήρα στη μάχη των τοπικών εκλογών, στο β΄ γύρο θέλουμε να συμβάλουμε με την ψήφο μας στο να ωριμάζει αυτή η ιδέα. Με αυτήν την έννοια εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να ψηφιστεί - συνιστούμε βέβαια, δεν μπορούμε να το επιβάλουμε σε κανέναν - συνιστούμε, λοιπόν, να μην ψηφιστεί ούτε ο ένας ούτε ο άλλος, με όποιο τρόπο θέλει ο καθένας, είτε με λευκό, είτε με άκυρο. Και το λέω αυτό, ανεξάρτητα από την προσωπικότητα των υποψηφίων. Και στο κάτω - κάτω υπήρχε η δυνατότητα στο μεγαλύτερο μέρος - τώρα που το λέω βέβαια ήταν θεωρητική η δυνατότητα, αλλά γιατί να μη γίνει και πραγματική - να έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο ψηφοδέλτια διαφορετικών κατευθύνσεων. Και να ψηφίζεις πάλι με πολιτικό κριτήριο. Να ψηφίζεις στον α΄ γύρο με πολιτικό κριτήριο, χαλαρό ή πιο συμπαγές και στο β΄ γύρο να ψάχνεσαι ποιον από τους δύο θα ψηφίσεις, που καταψήφισες στον α΄ γύρο, δεν είναι ένα πρόβλημα»;
Ο Παναγιώτης Σοφός. |
Ο Παναγιώτης Σοφός, επικεφαλής της Παράταξης και υποψήφιος δήμαρχος, δήλωσε στον «Ρ»: «Ξεκινώντας την εκλογική μάχη, θέσαμε ορισμένους στόχους. Μέσα από την εκλογική διαδικασία να αποδυναμωθεί ο δικομματισμός, να ενισχυθούν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια και να ενημερώσουμε το λαό για το χαρακτήρα και το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Με τα μέχρι τώρα εκλογικά αποτελέσματα και σε δημοτικό και σε νομαρχιακό επίπεδο φαίνεται ότι προσεγγίσαμε τους στόχους μας, σε σημαντικό βαθμό, αφού αυξάνεται το ποσοστό των ψήφων για τη ΝΑΣ στο Περιστέρι, αλλά και διατηρείται με τάση ανόδου το δημοτικό ποσοστό. Αυτό είναι ένα δείγμα των διεργασιών, που συντελούνται στον περιστεριώτικο λαό, το οποίο δίνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, για τη συνέχιση της ταξικής πάλης και σε τοπικό επίπεδο.
Την ίδια ώρα, η εκλογή του νυν δημάρχου, Ανδρέα Παχατουρίδη, από την πρώτη Κυριακή φαίνεται να αντανακλά τη μετακίνηση δυνάμεων στο εσωτερικό του δικομματισμού, η οποία εκφράστηκε και από τη μετατόπιση στελεχών. Τη μετακίνηση αυτή καθόρισαν τα μεγάλα συμφέροντα, που λυμαίνονται το Περιστέρι».
Διεκδικητής της δημαρχίας στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης ο αγωνιστικός συνδυασμός της «Δημοτικής Συνεργασίας για την Πολίχνη» με υποψήφιο δήμαρχο τον Κ. Θεοδωρίδη που πέρασε στη δεύτερη Κυριακή με ποσοστό 35,5%. Πρώτος με μικρή διαφορά αναδείχτηκε ο συνδυασμός της ΝΔ με υποψήφιο τον νυν δήμαρχο κ. Ξανθόπουλο που έλαβε 38%.
Ο Νίκος Μπεάζογλου, υποψήφιος Δήμαρχος Δραπετσώνας |
Συγκεκριμένα, στα 13 εκλογικά τμήματα από τα 36, προηγούνταν ο υποψήφιος της ΝΔ, ακολουθούσε ο συνδυασμός της «Προοδευτικής Δημοτικής Κίνησης Δραπετσώνας» 22,2% και στη συνέχεια ο συνδυασμός του Δ. Χρονόπουλου 21,3%. Ωστόσο, το αρχικό αυτό ποσοστό, δείχνει ότι η Δραπετσώνα είναι έτοιμη να επανέλθει στις αγωνιστικές της καταβολές, να αποκτήσει δημοτική αρχή αντάξια της κοινωνικής της σύνθεσης. Επίσης, δείχνει και τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλλαν οι δυνάμεις του αγωνιστικού συνδυασμού, όλο το προηγούμενο διάστημα, για να φτάσει η φωνή της αντίστασης και της αντεπίθεσης σ' αυτή την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μέχρι το τελευταίο σπίτι.
«Η παράταξή μας, η "Ενωτική Αγωνιστική Πορεία", έδωσε υπό άνισους όρους, κόντρα σε εξουσία και χρήμα, τη μάχη για την ανάδειξη των προβλημάτων της περιοχής, αλλά και των συνολικότερων πολιτικών αιτιών που τα προκαλούν».
Τα παραπάνω τόνισε ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, κατά το χαιρετισμό του προς τα μέλη και τους φίλους της παράταξης που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το απόγευμα, στο εκλογικό κέντρο, της «Ενωτικής Αγωνιστικής Πορείας» Καισαριανής. Ο επικεφαλής της παράταξης επισήμανε πως «ο λόγος μας βρήκε απήχηση στο λαό της Καισαριανής, που μπορεί να μην εκφράστηκε στο σύνολό της στην κάλπη, ωστόσο κατέστησε την παράταξή μας, σταθερά ανερχόμενη δύναμη. Μπορούμε πλέον από καλύτερες θέσεις να παρεμβαίνουμε για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του δήμου μας, αλλά και για τα ευρύτερα πολιτικά ζητήματα».
Ο Δ. Αγκαβανάκης υπογράμμισε πως αυτό το δεδομένο, σε συνδυασμό με τη γενικότερη ανοδική τάση των αγωνιστικών ριζοσπαστικών ψηφοδελτίων στην υπόλοιπη χώρα «δείχνει τη δυνατότητα αλλαγής των συσχετισμών, αλλά και τη θετική επίδραση που μπορεί να υπάρξει στο λαϊκό κίνημα. Για την ανάπτυξη των αγώνων, για το μεροκάματο, για την Παιδεία, για την Υγεία». Καταλήγοντας ο επικεφαλής της ΕΑΠ υποσχέθηκε ότι η παράταξη θα βρίσκεται πάντα μπροστά, θα δίνει το αγωνιστικό «παρών» για όλα όσα αφορούν την Καισαριανή και τους κατοίκους της.
Με νέα ώθηση και περισσότερο πείσμα συνεχίζουν, από σήμερα κιόλας, τον αγώνα στο πλευρό των εργαζομένων, της νεολαίας και όλων των λαϊκών στρωμάτων, οι κομμουνιστές, οι συνδικαλιστές και όλοι οι αγωνιστές, ριζοσπάστες και προοδευτικοί άνθρωποι που στήριξαν το συνδυασμό «Πειραιάς - Αναγέννηση», με επικεφαλής την Ελπίδα Παντελάκη.
Σε συνθήκες έντονης δικομματικής πόλωσης και μεγάλου ποσοστού αποχής, στο δήμο του Πειραιά, το ποσοστό του αγωνιστικού συνδυασμού εμφανίζεται ενισχυμένο. Δίνοντας στη μάχη των τοπικών εκλογών πολιτικό χαρακτήρα, από την αρχή της ως το τέλος της, ο συνδυασμός «Πειραιάς - Αναγέννηση» αναδεικνύει μία γενική πολιτική συμφωνία με τις θέσεις του αγωνιστικού συνδυασμού και έναν απεγκλωβισμό από τα ψευτοεπιχειρήματα των τοπικών προβλημάτων, των τοπικών κοινωνιών. Δείχνει ότι μία μερίδα ανθρώπων αντιστάθηκε σθεναρά στην προσπάθεια θολώματος του πολιτικού χαρακτήρα αυτών των εκλογών, αντιστάθηκε στο έντονο ρεύμα του «προσώπου», που επιδίωξαν οι εκπρόσωποι του δικομματισμού.
Από σήμερα κιόλας, η μάχη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, που ασκείται από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και των εκπροσώπων τους, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχίζεται πιο πεισματικά και ενισχύεται από την «αλλαγή ρότας» μιας μερίδας Πειραιωτών, που έκαναν την αγανάκτησή τους αγωνιστική ψήφο, που έδωσαν ένα πολιτικό μήνυμα ανυπακοής και αντίστασης.
Σημαντικές νίκες πέτυχαν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια στο νησί της Ικαρίας. Μέχρι χτες αργά το βράδυ και πριν ακόμη ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων, τα αποτελέσματα έδειχναν ότι οι ριζοσπαστικές δυνάμεις βγαίνουν νικητές και στους τρεις δήμους του νησιού, στον Εύδηλο, στις Ράχες και στον Αγ. Κήρυκο. Συγκεκριμένα, στον Εύδηλο τα ψηφοδέλτια αγώνα, παίρνουν το 52,2%, στις Ράχες το 52%, ενώ στον Αγ. Κήρυκο, όπως όλα δείχνουν, πάνω από 55%.
Στη δεύτερη Κυριακή θα κριθεί ο δήμος
Motion Team |
Ο Μιχάλης Μοσχονάς |
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, από τα αποτελέσματα στα 11 από τα 14 εκλογικά τμήματα του δήμου η ΔΕΑΚ είχε ποσοστό 35,55% ενώ στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει την πρώτη Κυριακή 34,8%.
Ο συνδυασμός του ΠΑΣΟΚ στα 11 από τα 14 εκλογικά τμήματα είχε 26,1% ενώ στο σύνολο των τμημάτων στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει 33,2%.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα αυτά ο νυν δήμαρχος και εκ νέου διεκδικητής της δημαρχίας Μιχάλης Μοσχονάς, δήλωσε: «Οι κάτοικοι του Αγίου Παύλου εμπιστεύτηκαν το ψηφοδέλτιο του αγώνα και της ελπίδας, το ψηφοδέλτιο της ΔΕΑΚ, ενισχύοντάς το σε ψήφους και ποσοστό και διευρύνοντας τη διαφορά από το συνδυασμό που στηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ από 1% σε 10% μονάδες. Είμαστε βέβαιοι ότι την ερχόμενη Κυριακή το ψηφοδέλτιο της ΔΕΑΚ θα αναδειχτεί ξανά σε πλειοψηφία και ο δήμος θα παραμείνει σε αγωνιστικά χέρια. Είμαστε βέβαιοι ότι ο λαός του Αγίου Παύλου δε θα επιτρέψει κανένα πισωγύρισμα στη συνεπή αγωνιστική πορεία που έχει τα τελευταία 8 χρόνια ο δήμος. Με αισιοδοξία και όλες μας τις δυνάμεις δίνουμε τη μάχη μέχρι το τελευταίο λεπτό».
Ο Χρήστος Τέγος |
Η επιτυχία του αγωνιστικού ψηφοδελτίου στον α΄ γύρο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η μάχη που έδωσε στο δήμο Καρδίτσας ήταν πολύ δύσκολη και διεξήχθη μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Είναι γνωστό ότι η Δημοτική Αρχή μ' επικεφαλής τον κομμουνιστή δήμαρχο δέχτηκε σφοδρές επιθέσεις, όχι μόνο από τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τις δυνάμεις της ΝΔ που στήριξαν τον Χρ. Παλαμιώτη. Γνωστή είναι, επίσης και η «πολιτική προβοκάτσια» της ηγεσίας της ΝΔ, η οποία προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τη δήθεν «στήριξή» της στον Χρ. Τέγο, για να «θολώσει τα νερά» και να παίξει ύποπτα και ύπουλα «παιχνίδια».
Παρόλα αυτά οι Καρδιτσιώτες, εκτιμώντας τη φιλολαϊκή πολιτική και την αγωνιστική πορεία της Δημοτικής Αρχής, έδωσαν υψηλό ποσοστό στη «Νέα Καρδίτσα» για να της δώσουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να συνεχίσει τον αγώνα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων και υπέρ των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων.
Ο Στέλιος Μπενετάτος |
Αυτό το κλίμα, άλλωστε, διαποτίζει το σύνολο των μελών της «Δημοκρατικής Ενότητας» και εκφράζει το μεγαλύτερο ποσοστό του κοκκινιώτικου λαού, ο οποίος παρά και ενάντια στην τακτική πολυδιάσπασης της δημοτικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ με τους λεγόμενους αντάρτες, παρά και ενάντια στην «επιστράτευση» του Στέλιου Λογοθέτη, σε μια επιχείρηση να αλωθεί η συλλογική συνείδηση της πόλης, απέδειξε από τον πρώτο γύρο ότι δεν προτίθεται να προδώσει τις αγωνιστικές παραδόσεις του, την αξιοπρέπεια της προσφυγούπολης.
Θυμίζουμε την προβοκατόρικη και με σαφή σκοπό τον αποπροσανατολισμό του λαού της Κοκκινιάς χρήση παλιών δημοσιευμάτων του «Ριζοσπάστη», εκ μέρους του Στέλιου Λογοθέτη, ο οποίος βέβαια απέκρυψε τα δημοσιεύματα για τα αντιδραστικά έργα και τις ημέρες του, ως εκλεκτού του ΠΑΣΟΚ στη δημαρχία του Πειραιά. Θυμίζουμε επίσης την έλευση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, μια ανάσα πριν τις εκλογές, στη Νίκαια, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του στην επίσημη επιλογή του. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι στο δεύτερο γύρο ο κοκκινιώτικος λαός θα δώσει την απάντησή του.
«Στο β' γύρο των εκλογών "μπαίνει" ο συνδυασμός της "Αγωνιστικής Δημοτικής Συνεργασίας" για το δήμο Τυρνάβου, με υποψήφιο δήμαρχο τον Χρήστο Κιτσίδη, με ποσοστό πάνω από 33%. Αντίπαλός του θα είναι ο συνδυασμός του νυν δημάρχου Θ. Νασίκα, που στηρίζεται από τη ΝΔ. Ο αγωνιστικός συνδυασμός θα δώσει με αισιοδοξία τη μάχη του β' γύρου, προβάλλοντας το αγωνιστικό του πρόσωπο, κόντρα στο δήμαρχο της ΝΔ, που διαχειρίζεται την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης».
Συγκεκριμένα τόνισε:
«Εκ μέρους της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις δεκάδες χιλιάδες λαού του Λεκανοπεδίου που μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους δίνοντας την ψήφο στο συνδυασμό της αγωνιστικής συμμαχίας.
Θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι η στήριξη που μας έδωσαν θα την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων που έχουμε μπροστά μας προκειμένου να αποκρούσουμε την αντεργατική και αντιλαϊκή επίθεση που είναι παραπάνω από βέβαιο ότι θα συνεχιστεί».
«Ταυτόχρονα», συνέχισε, «θεωρούμε αναγκαίο να υπογραμμίσουμε σε όλους εκείνους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που δεν έκαναν το βήμα αυτή τη φορά και παρέμειναν εγκλωβισμένοι στο δικομματισμό ότι έχασαν μια καλή ευκαιρία να εκφράσουν τις αγωνίες τους, τις ανησυχίες τους, τον προβληματισμό τους, την αντίδρασή τους απέναντι στην πολιτική που εφαρμόζουν σε βάρος τους».
Και κατέληξε: «Ολους αυτούς τους ανθρώπους τους καλούμε να συναντηθούμε αύριο στις κινητοποιήσεις για την Παιδεία, στις κινητοποιήσεις, για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες από την ανεργία, ενάντια στην ακρίβεια και τα προβλήματα της λιτότητας, τα προβλήματα του περιβάλλοντος, τα προβλήματα της ποιότητας της ζωής στην Αθήνα. Ως ΝΑΣ και οι δυνάμεις που την έχουν συγκροτήσει, το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, προεκλογικά είχαμε δεσμευτεί ότι είμαστε στρατευμένοι στην κατεύθυνση της ανάπτυξης των λαϊκών αγώνων. Και σ' αυτή τη δέσμευση θα ανταποκριθούμε και με το παραπάνω».
Δήλωση του Σπύρου Χαλβατζή για το εκλογικό αποτέλεσμα
«Η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" έδωσε μία σκληρή εκλογική μάχη, για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Μάχη με αποκλεισμούς και ανισότητα μέσων που είχαμε στη διάθεσή μας.
Οι χιλιάδες που μας στήριξαν με την ψήφο τους ήτανε αυτοί που κατάφεραν να ξεπεράσουν πολλά εμπόδια και δυσκολίες.
Το αυξημένο μας ποσοστό - κατά 50% περίπου - μας κάνει πιο ικανούς, ώστε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να συνεχίσουμε τον αγώνα μας από αύριο, γιατί τα λαϊκά προβλήματα παραμένουν οξυμένα και μας καλούν να δράσουμε.
Θα συνεχίσουμε, όπως μέχρι σήμερα, να στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, της νεολαίας, της εργαζόμενης διανόησης, των επαγγελματοβιοτεχνών, των απόμαχων της δουλιάς. Πάντως, η ανάγκη για βαθύτερες αλλαγές μέχρι το επίπεδο της εξουσίας είναι μια πραγματικότητα».
Eurokinissi |
Υψηλότερα από τις προηγούμενες τοπικές εκλογές του 2002 είναι τα ποσοστά της αποχής. Με καταμετρημένο το περίπου το 30% των εκλογικών τμημάτων η συμμετοχή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, για μεν τις δημοτικές εκλογές ήταν 70,01% (αποχή 29,99%) για δε τις Νομαρχιακές εκλογές ήταν 76,55% (αποχή 23,45%). Στα τελικά αποτελέσματα - σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις αργά χτες το βράδυ - αναμενόταν τα δύο προαναφερόμενα ποσοστά συμμετοχής να συγκλίνουν γύρω στο 73%. Αντίστοιχα, το 2002 η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές ήταν 72,61% και στις νομαρχιακές 72,64%
Eurokinissi |
Αμέσως μετά, ο Σπ. Χαλβατζής δήλωσε στους δημοσιογράφους τα ακόλουθα:
«Δώσαμε μια καλή μάχη. Σκληρή μεν, με αποκλεισμούς, αλλά καλή μάχη. Συζητήσαμε με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και νέους. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι εργαζόμενοι θα κρίνουν με βάση τα πραγματικά τους προβλήματα και τα δικά τους συμφέροντα. Θα κατανοήσουν και αυτή τη στιγμή την ανάγκη να αποκαλύψουν και να καταδικάσουν τις αιτίες και τους υπεύθυνους για τη σημερινή τους κατάσταση. Πιστεύουμε ότι θα τους καταψηφίσουν και θα ενισχύσουν τη "Συμπαράταξη για την Αθήνα" και τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία".
Η επόμενη μέρα θα μας βρει πιο ισχυρούς για να παλεύουμε για τα λαϊκά συμφέροντα, για τα συμφέροντα των νέων».
Motion Team |
«Σ' όλη την προεκλογική περίοδο δώσαμε από την πρώτη στιγμή, έναν αγώνα ωραίο, συλλογικό, πολιτικό. Προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή, και πιστεύω το πετύχαμε σαν ψηφοδέλτιο, να βάλουμε τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας, των ανθρώπων του μόχθου, στον πυρήνα της πολιτικής μας δουλιάς. Ζητήσαμε κριτήρια ψήφου να αποτελέσουν τα μεγάλα προβλήματα της εργατικής οικογένειας, δηλαδή η ανεργία, η λιτότητα, το μεροκάματο, η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, το περιβάλλον, όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα. Πιστεύω σε μεγάλο βαθμό το πετύχαμε. Εχουμε την πεποίθηση ότι τα μηνύματά μας και τα επιχειρήματά μας πέρασαν στον εργαζόμενο κόσμο και ως εκ τούτου είμαστε αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών. Αύριο μας περιμένουν αγώνες. Η ενίσχυση του ψηφοδελτίου της προοπτικής, της ελπίδας, της αντεπίθεσης που στηρίζει το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση και η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών θα συμπορευτεί και θα συμπαραταχτεί με το λαϊκό κίνημα για την υπεράσπιση όλων των λαϊκών δικαιωμάτων, των εργαζομένων και κυρίως των νέων και των γυναικών».
«Δώσαμε την εκλογική μάχη με επίκεντρο τα λαϊκά προβλήματα. Σήμερα οι εργαζόμενοι κάνουν το καθήκον τους. Αυτό που δεν πρέπει να αναβάλουν. Να δώσουν πλήγμα στην πολιτική που τους πλήττει κάθε μέρα. Να δοκιμάσουν την αξία της ψήφου που επιστρέφει σε αυτούς. Πριν ανοίξουν οι κάλπες είμαστε ευχαριστημένοι για τη συσπείρωση πολλών ανθρώπων και ιδιαίτερα νεολαίας κοντά μας. Η επόμενη μέρα των εκλογών θα μας βρει πιο δυνατούς, γιατί η ελπίδα είναι στους αγώνες».
Τα παραπάνω σημείωσε ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος νομάρχης Πειραιά με τη ΝΑΣ, αμέσως μετά την ψηφοφορία στο σχολικό συγκρότημα των 12ου - 17ου και 28ου Δημοτικών Σχολείων στη Νίκαια. «Πιστεύουμε - συνέχισε ο Γ. Μανουσογιαννάκης - ότι το βράδυ θα δοθεί αυτό το μήνυμα με ενισχυμένα τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της ΝΑΣ σε όλη την Ελλάδα αλλά και τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια στους δήμους που διεκδικούν να έχουν είτε ισχυρότερα ποσοστά, είτε, όπως εδώ στην Κοκκινιά, να σιγουρέψουν τη νίκη του λαού της Κοκκινιάς, το βράδυ των εκλογών».
Μαζί με τον Γ. Μανουσογιαννάκη ήταν και ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκαιας με τη «Δημοκρατική Ενότητα», Στέλιος Μπενετάτος, ο οποίος τόνισε: «Αισιοδοξούμε ότι η "Δημοκρατική Ενότητα" θα είναι νικήτρια των εκλογών, γιατί ο λαός μας, οι εργαζόμενοι, η νεολαία της Κοκκινιάς θέλουν να αναδείξουν μια δημοτική αρχή αγωνιστική, διεκδικητική, που θα την έχουν συμπαραστάτη και στα προβλήματα που παρουσιάζονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά, κυρίως, στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν το λαό μας, το πρόβλημα της δουλιάς, της μόρφωσης, της Υγείας. Θεωρούμε ότι ο λαός της Κοκκινιάς, με την ψήφο του, θα κλείσει την πόρτα σε όσους υπηρέτησαν αντιλαϊκές πολιτικές και σε όσους κουβαλάνε πίσω τους μεγάλα οργανωμένα συμφέροντα. Είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε ότι οι κάλπες θα βγάλουν θετικό αποτέλεσμα στην Κοκκινιά».
Motion Team |
Ο Γιώργος Μαυρίκος, συνοδευόμενος από τον υποψήφιο δήμαρχο Βύρωνα με την «Ενωτική Παμβυρωνιώτικη Δημοτική Κίνηση», Παναγιώτη Πάλμο, και από υποψήφιους δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους των αγωνιστικών συνδυασμών, δήλωσε αμέσως μετά:
«Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας γνωρίζει ότι έρχονται χειρότερα μέτρα ανεργίας, ακρίβειας, λιτότητας, αυταρχισμού. Αρα, λοιπόν, είναι ανάγκη ο λαός να στείλει ένα μήνυμα στις ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και ταυτόχρονα να πάρει τα μέτρα του ενισχύοντας τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" και τους αγωνιστικούς δημοτικούς συνδυασμούς, φτιάχνοντας έτσι ένα "αποκούμπι" στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας».
Μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε: «Σήμερα δίνεται η ευκαιρία να στείλουμε ένα εύστοχο βόλι στα δύο κεφάλια και στην καρδιά της αντιλαϊκής πολιτικής, ούτως ώστε να ενισχυθεί, να πολλαπλασιαστεί το αγωνιστικό ρεύμα που διεκδικεί τα δικαιώματα των εργαζομένων, στον τόπο δουλιάς, στον τόπο κατοικίας, που νιώθει ευθύνη για όλα τα προβλήματα, από το πρόβλημα της δουλιάς μέχρι το πρόβλημα του περιβάλλοντος, των σκουπιδιών, της καθαριότητας».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν «το σημερινό μήνυμα είναι αυτοδιοικητικό», η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Είναι πολιτικό, συνδέεται με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και έχει σαν ύλη και περιεχόμενο τα καθημερινά προβλήματα της λαϊκής οικογένειας, το εισόδημα, τη σύνταξη, την Παιδεία, την Υγεία, τα ναρκωτικά, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το περιβάλλον. Δεν μπορούμε να βάλουμε μία τεχνητή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα προβλήματα της δουλιάς και στα προβλήματα κατοικίας. Και μην ξεχνάτε ότι πληρώνουμε και τέλη».
Motion Team |
Ευχαριστίες προς όσες προσωπικότητες συνεργάστηκαν με τον ΣΥΝ μοίρασε ο Αλ. Αλαβάνος, στη χτεσινοβραδινή του δήλωση και σημείωσε πως στον ΣΥΝ θα μελετήσουν τα αποτελέσματα και τα θετικά αλλά και εκεί που «δεν πήγαμε όσο καλά θέλαμε». Εδωσε δε έμφαση, μεταξύ άλλων, στη σημασία που παίζουν τα πρόσωπα.
Χτες η εταιρεία «ΚΑΠΑ Research» πραγματοποίησε πανελλαδική έρευνα με κάλπη, σε δείγμα 30.000 πολιτών, για την πρόθεση ψήφου στις βουλευτικές εκλογές, αν αυτές υποθετικά γίνονταν χτες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που παρουσιάστηκαν στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, για το ποιο κόμμα θα ψήφιζαν οι ερωτηθέντες, τα ποσοστά ήταν τα εξής: ΝΔ 42,4%, ΠΑΣΟΚ 40,1%, ΚΚΕ 7,6%, ΣΥΝ 3,8%, ΛΑΟΣ 3,4%, ΛΟΙΠΑ 2,7%. Στην έρευνα έγινε και αναγωγή εδρών για τα κόμματα. Βάσει του ποσοστού τους και με το νέο εκλογικό νόμο που θα ισχύσει από την επόμενες βουλευτικές εκλογές, οι έδρες μοιράζονται ως εξής: ΝΔ (152), ΠΑΣΟΚ (106), ΚΚΕ (21), ΣΥΝ (11), ΛΑΟΣ (10).
Η κηδεία του γίνεται σήμερα Δευτέρα, στην Αμφισσα
«Εφυγε» ξαφνικά από τη ζωή ο σ. Ηλίας Καρδάσης, χτες, ανήμερα των εκλογών και αφού και την τελευταία στιγμή εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του ψηφίζοντας τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ στην Αμφισσα. Η κηδεία του γίνεται, σήμερα Δευτέρα 16.10.2006 ώρα 11 το πρωί, στην Αμφισσα.
Ο Ηλίας Καρδάσης ήταν μέλος του ΚΚΕ και υπήρξε πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Αμφισσας.
Το 1946 που ήταν διωκόμενος, πιάστηκε από το μοναρχοφασιστικό καθεστώς και πέρασε από δίκη. Καταδικάστηκε σε ισόβια. Αποφυλακίστηκε το 1952. Δραστηριοποιήθηκε στην ΕΔΑ και, αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, με το ΚΚΕ.
Συνέβαλε στη δημιουργία παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ στη Φωκίδα. Μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του στάθηκε πιστός στο ΚΚΕ, στο κόμμα του.
Οξύνοντας τη δικομματική πόλωση και επιχειρώντας να εμφανίσει τα χτεσινά αποτελέσματα των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σαν «αλλαγή του πολιτικού σκηνικού της χώρας», ο Γ. Παπανδρέου με έμμεσες αναφορές ζήτησε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας σαν «σημαία» την επικράτηση της Φ. Γεννηματά στην υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά και του Π. Φασούλα στον Πειραιά, υποστήριξε ότι το μήνυμα των εκλογών «είναι σαφές και δυνατό». Χωρίς το ΠΑΣΟΚ να έχει εξασφαλίσει από την πρώτη Κυριακή πάνω από 25 Νομαρχίες που είχε θέσει σαν στόχο η «Χαριλάου Τρικούπη», ο Γ. Παπανδρέου περιορίστηκε να δηλώσει ότι νιώθει «περήφανος για τη μάχη που έδωσαν τα στελέχη» του ΠΑΣΟΚ. «Δώσαμε μάχη ήθους και αξιών», υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δίνοντας τροφή στη συνέχιση του προεκλογικού κλίματος της ανούσιας αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση ανέφερε ότι η «ΝΔ και ο κ. Καραμανλής, συνεχίζουν να κρύβονται» και «κάνουν πως δεν ακούνε». Βέβαια ο ίδιος, δεν παρέλειψε να ασχοληθεί και με τη «σκανδαλολογία», αναφέροντας ότι η κυβέρνηση κρύβει ότι «εξυπηρετεί πελατειακά συμφέροντα και αγνοεί το δημόσιο συμφέρον».
Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για «μεγαλόστομες διακηρύξεις» από τον πρωθυπουργό που πίσω από αυτές «κρύβεται» ότι η κυβέρνηση «ζητά θυσίες από τον ελληνικό λαό, ενώ δίνει προνόμια στους "ημέτερους" και τους ισχυρούς». Μια πολιτική που φυσικά ακολούθησαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και σήμερα συνεχίζει και η ΝΔ, με τους ρόλους των εκπροσώπου του δικομματισμού απλά να έχουν αντιστραφεί στην άσκηση... κριτικής.
Ο Γ. Παπανδρέου σχολίασε και τη δημοσκόπηση της «Κάπα Research» που εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ να υπολείπεται 2,3% της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η ΝΔ «κρύβεται πίσω από αμφίβολες δημοσκοπήσεις». Ο «κατήφορος της ΝΔ δε θα παρασύρει την Ελλάδα», ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου και μοιράζοντας αόριστες υποσχέσεις ισχυρίστηκε ότι «το ΠΑΣΟΚ, ανανεώνει την πολιτική ζωή της χώρας και συνεχίζει τον αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία».
Εξάλλου, η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Ξενογιαννακοπούλου μίλησε «για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού» και προσέθεσε «πως μόλις ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα θα αλλάξει ο πολιτικός χάρτης».
Εντολή για συνέχιση της πολιτικής των αντιδραστικών αλλαγών και της πυγμής απέναντι στους αγώνες θεωρεί ο πρωθυπουργός το εκλογικό αποτέλεσμα
Εντολή για συνέχιση της πολιτικής των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και πυγμής απέναντι στους λαϊκούς αγώνες θεωρεί η κυβέρνηση το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, θριαμβολογώντας για την οριακή φθορά και τις μικρές απώλειες μετά από δυόμισι χρόνια κυβερνητικής θητείας.
Αν και καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η κυβέρνηση υποβάθμιζε συστηματικά και συνειδητά το πολιτικό περιεχόμενο και μήνυμα των τοπικών εκλογών, προτάσσοντας τα αυτοδιοικητικά κριτήρια, ωστόσο τώρα δε διστάζει να προσμετρά τις ψήφους στους γαλάζιους συνδυασμούς υπέρ της αντιλαϊκής πολιτικής της.
Αυτό ακριβώς ήταν το μήνυμα που έσπευσε να στείλει ο Κ. Καραμανλής με τη δήλωση που έκανε νωρίς το βράδυ με βάση τα exit polls και χωρίς να περιμένει τη «διαμόρφωση του χάρτη» με βάση τα επίσημα αποτελέσματα.
Ούτε λίγο - ούτε πολύ, ο πρωθυπουργός εμφάνισε το εκλογικό αποτέλεσμα ως ανανέωση εντολής για συνέχιση της στρατηγικής των μεταρρυθμίσεων, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα αντιμετωπίσει με αδιαλλαξία και πυγμή τα αιτήματα και τους αγώνες των εργαζομένων και όσους αντιδρούν στις αντιδραστικές αλλαγές, οι οποίες, όπως κατέστησε σαφές, θα προχωρήσουν με πιο εντατικούς ρυθμούς.
«Οι σημερινές εκλογές υπαγορεύουν στην κυβέρνηση να συνεχίσει τη στρατηγική της, βασικός άξονας της οποίας είναι οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές», τόνισε ο Κ. Καραμανλής, συμπληρώνοντας ότι «με τη στρατηγική αυτή θα πορευθούμε μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2008». Το δεύτερο συμπληρωματικό μήνυμα που έστειλε ήταν σε όσους αντιδρούν στις αντιδραστικές αλλαγές με αιχμή τους αγώνες στην Παιδεία. «Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται γιατί τις έχει ανάγκη ο τόπος, δεν είναι λύση η ακινησία που προτείνουν ορισμένες πλευρές», είπε με νόημα, συμπληρώνοντας ότι «οι Ελληνες πολίτες δε συμβιβάζονται με τα αδιέξοδα». Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση «συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις με υπευθυνότητα».
Απευθυνόμενος γενικότερα στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα έδειξε την πολιτική πυγμής, όπως έκανε και στη ΔΕΘ. Αφ' ενός επικαλέστηκε το αποτέλεσμα των εκλογών για να ισχυριστεί ότι αποτελεί επιβράβευση της εφαρμοζόμενης πολιτικής που φέρνει αποτελέσματα και αφ' ετέρου επανέλαβε την κατηγορηματική αντίθεσή του σε παροχές προς τους οικονομικά ασθενέστερους, «όποιο και αν είναι το κομματικό κόστος». Με περισσή έπαρση και αλαζονεία διακήρυξε ότι «δε θα υποθηκεύσω το μέλλον της χώρας και τις θυσίες των πολιτών με το να γίνομαι πρόσκαιρα ευχάριστος». «Απόφασή μου, συνέχισε, είναι να είμαι χρήσιμος στη χώρα και τους πολίτες».
Συνεργάτες του πρωθυπουργού διευκρίνιζαν αργότερα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στα αιτήματα των απεργών δασκάλων, ενώ θα προχωρήσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στα ΑΕΙ.
Γενικότερα στη Ρηγίλλης επικρατούσε από νωρίς το βράδυ κλίμα ευφορίας, καθώς τα κορυφαία στελέχη υποστήριζαν ότι «η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη», ότι «δεν ανεκόπη η πολιτική δυναμική» και «δεν αλλάζουν οι πολιτικοί συσχετισμοί». Στην κατεύθυνση αυτή αξιοποίησαν επικοινωνιακά το γκάλοπ της «Κάπα Ρισέρτς» για λογαριασμό του ΑΝΤ1.
Το «καλό» αποτέλεσμα επέτρεψε να περάσει σε δεύτερο πλάνο η κόντρα Γ. Σουφλιά και Ευ. Μεϊμαράκη, η οποία συνεχίστηκε και ανήμερα των εκλογών. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος δήλωσε: «Το θέμα δεν το δημιούργησα εγώ. Δέχθηκα όμως και συνεχίζω να δέχομαι μία απρόκλητη επίθεση, στην οποία ήμουν υποχρεωμένος ν' απαντήσω. Από την Παρασκευή ωστόσο δήλωσα ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσω τον κ. Μεϊμαράκη σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο».
Η απάντηση ήρθε αργότερα από τον υπουργό Αμυνας, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με αυτά τα μίζερα ασχολείστε και σήμερα;». «Σήμερα - συνέχισε - είναι η ημέρα της δημοκρατίας, η ημέρα του πολίτη και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για όλα τ' άλλα έχουμε καιρό...», συμπλήρωσε με νόημα.
Πριν ξημερώσει η μέρα των εκλογών «έφυγε» από τη ζωή, ξαφνικά και αναπάντεχα από ανακοπή καρδιάς, ο Μπάμπης Αργυρίου, μέλος της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ και υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας». Ο Μπάμπης Αργυρίου γεννήθηκε το 1949 στη Λιβαδειά. Ηταν παντρεμένος με την Ελένη Κοτούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με την οποία απέκτησαν δυο παιδιά. Στο ΚΚΕ οργανώθηκε το 1978 και πρόσφερε πολλά από διάφορες στελεχικές θέσεις του Κόμματος. Δραστηριοποιήθηκε έντονα στο μαζικό κίνημα και διατέλεσε πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ και επί πολλά χρόνια μέλος της διοίκησής της, καθώς και πρόεδρος του τοπικού Συνδέσμου Επιστημόνων.
Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ αναφέρει: «Η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον απροσδόκητο και άδικο θάνατο του συντρόφου μας Μπάμπη Αργυρίου, μέλους της ΝΕ. Ο σύντροφος Μπάμπης έφυγε από κοντά μας τη μέρα που όλο το Κόμμα ήταν στις επάλξεις του αγώνα για τη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, όπως και ο ίδιος ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας.
Η ΝΕ εκ μέρους όλου του Κόμματος εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του και σε όλους τους οικείους του.
Η κηδεία θα γίνει τη Δευτέρα 16 Οκτώβρη και ώρα 11 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Τρικάλων».