Δευτέρα 16 Οχτώβρη 2006 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
Δε δόθηκε έγκριση στην πολιτική της ΝΔ

Η συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους δημοσιογράφους

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

«Η ΝΔ είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει την ψήφο ως έγκριση της πολιτικής της. Δεν έχει δικαίωμα να το κάνει. Κανενός εργαζόμενου την ψήφο. Γιατί βλέπουμε να φουντώνει η αγανάκτηση κάθε μέρα, ανεξάρτητα αν αυτό εκφράζεται στην κάλπη. Εμείς λέμε ότι το κριτήριο είναι η καθημερινή ζωή των εργαζομένων, επομένως εμάς θα μας βρει αντιμέτωπους. Γιατί, αυτό σημαίνει επίθεση και επιδρομή στα λαϊκά δικαιώματα».

Ο λαός να χρησιμοποιήσει τα όπλα του

Σε άλλη ερώτηση, για το αν προκύπτει, κατά τη γνώμη του ΚΚΕ, εκ των αποτελεσμάτων μια παθογένεια του πολιτικού συστήματος, απάντησε:

«Το πολιτικό σύστημα είναι σάπιο, είναι γεγονός. Αυτό που εμείς θα επιδιώξουμε είναι να πείσουμε τους εργατοϋπαλλήλους ότι δε φτάνει να αγανακτούν. Εχουν δύναμη στα χέρια τους και πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα όπλα και την πάλη και την ψήφο. Δε βλέπουμε αφ' υψηλού το λαό. Δεν τον καταγγέλλουμε ότι δεν καταλαβαίνει. Ομως, πρέπει και με τη δική μας συμβολή να αναδειχτεί η ευθύνη του να κάνει το μεγάλο βήμα και να γυρίσει την πλάτη στα δύο κόμματα, να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει άλλος δρόμος και εναλλακτική λύση, γιατί όσο παραμένουμε στη μετάγγιση αίματος του ενός κόμματος στο άλλο, τα προβλήματα θα οξύνονται. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στο λαό, τελικά θα αντιδράσει, θα αντεπιτεθεί μαζικά, το θέμα είναι να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος. Γιατί, βλέπετε, χρησιμοποιούν την ψήφο του. Και δεν πρέπει να αξιοποιηθεί η ψήφος του και από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο η μόνη αντιπολίτευση που κάνει είναι στο επίπεδο της νομής της εξουσίας, με στόχο να επιστρέψει και να συνεχίσει την ίδια πολιτική».

Δεν έμειναν ακίνητα τα πράγματα

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι παρ' όλα αυτά τα δύο κόμματα υπερψηφίστηκαν, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Δεν έμειναν ακίνητα τα πράγματα. Ενα στοιχείο είναι η ενίσχυση των αγωνιστικών συνδυασμών. Δεν ήταν μια ενίσχυση που άλλαξε τον πολιτικό συσχετισμό, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχουν πλήγματα στην πολιτική. Αλλωστε αυτό φαίνεται κι από τους αγώνες. Το πολιτικό πρόβλημα αυτό είναι, η αναντιστοιχία ανάμεσα στα προβλήματα και την αγανάκτηση και στην έκφρασή τους σε πολιτικό επίπεδο. Και αν θέλετε προς τα εκεί εμείς θα ξοδέψουμε τις δυνάμεις μας, να αποκτήσει ο λαός συνείδηση της δύναμής του. Στη μάχη των τοπικών εκλογών, η χειραγώγηση, η ρουσφετολογία και η εξαγορά πήγε σύννεφο. Δεν είναι δικαιολογία. Κι αυτό το ξέρουν και τα δύο κόμματα. Δεν μπορεί να μην ξέρουν τα ταξίματα, τα ρουσφέτια, τις πιέσεις. Μέχρι την τελευταία στιγμή πίεζαν πολλούς να μην μπουν στα ψηφοδέλτιά μας. Προχτές, μοιράζονταν ψηφοδέλτια με συνοδεία 500 - 1.000 ευρώ. Αν δεν αντισταθεί και προσωπικά ο καθένας δεν είναι εύκολο αυτό να λυθεί. Και ακριβώς γι' αυτό επιμένουν στον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, για να εξαπατήσουν ότι υπάρχει περίπτωση να λυθούν προσωπικά προβλήματα, αν έχεις γνωστό ένα δήμαρχο. Γι' αυτό και θα δείτε σε νομαρχιακό ψηφοδέλτιο, όπου η ρουσφετολογία εκεί δεν είναι τόσο εύκολη, η άνοδος είναι μεγαλύτερη. Γι' αυτό εμείς πήγαμε κόντρα στο ρεύμα και αναδείξαμε τον πολιτικό χαρακτήρα της μάχης».

Είμαστε απαιτητικοί από τον εαυτό μας

Σε άλλη ερώτηση, για το αν το ΚΚΕ θα προβεί σε αυτοκριτική γιατί δεν μπόρεσε να καρπωθεί μέρος της αποχής, αλλά και για το αν μέρος του προβληματισμού του θα αποτελέσει το ποσοστό του ΣΥΝ στην Αθήνα, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Πρώτον: Αν ανατρέξετε σε όλα τα ντοκουμέντα μετά τις εκλογές, θα δείτε ότι υπάρχει χώρος και για αυτοκριτική της δικής μας δουλιάς, βεβαίως παίρνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες συνθήκες. Θα είναι λάθος να μην εξετάζει κανείς πώς δούλεψε, όπως είναι λάθος να κάνεις αφαίρεση όλης της πραγματικότητας και να πεις ότι "τα πάντα εξαρτώνται από μένα". Θα επαναλάβω κάτι που πολλές φορές το λέμε: Δόγμα δικό μας είναι να είμαστε περισσότερο απαιτητικοί από τον εαυτό μας, για να μπορούμε να λέμε και στους εργαζόμενους "έχεις και εσύ ατομική ευθύνη". Αν δεν είσαι απαιτητικός από τον εαυτό σου δεν μπορείς να το κάνεις αυτό.

Τώρα, μου βάζετε ένα πολύ συγκεκριμένο φαινόμενο στο Δήμο της Αθήνας, δηλαδή μέρος του συνολικού πολιτικού προβλήματος είναι και αυτό - που δεν αφορά μόνο το Δήμο της Αθήνας - ότι ένα μέρος των εργαζομένων, ιδιαίτερα ένα μέρος των νέων ανθρώπων ψηφίζουν με κριτήριο μια ιδιότητα του υποψηφίου, με την οποία δεν έχω αντίρρηση, είναι πολύ θετική ιδιότητα ενός υποψηφίου, δηλαδή το να είναι νέος. Αλλά στη μάχη που έχει πολιτικό χαρακτήρα δε μετράει ούτε αν είσαι νέος, ούτε αν είσαι αναγνωρίσιμος στην τηλεόραση - το λέω για άλλους - ούτε αν είσαι δικηγόρος, ή χειρουργός, ή πολιτικός, ή γυναίκα ή επιχειρηματίας. Το κύριο κριτήριο είναι το πολιτικό. Γιατί ξέρετε ότι στην περίπτωση αυτή όταν τα κριτήρια δεν είναι πολιτικά, τότε είναι εύκολο να κερδίσεις και εύκολο να χάσεις αυτό που κέρδισες.

Δε θέλω να κάνω καμιά πρόβλεψη για τον ΣΥΝ, αλλά επειδή με ρωτήσατε απαντάω. Εμείς δεν αξιοποιούμε αυτό, δε σημαίνει ότι μειώνουμε το ρόλο της προσωπικότητας. Αλλωστε, υπάρχει αυτό το στοιχείο. Αφού είναι και τοπική η ψήφος. Δεν μπορείς να βάλεις έναν υποψήφιο που δεν έχει πάρει μέρος σε αγώνες, έναν υποψήφιο που ήταν αδιάφορος, αλλά σε μας είναι ένα στοιχείο πέρα από το κύριο πολιτικό. Επομένως, δε βγάζεις ασφαλή κριτήρια. Γιατί να μη δούμε τότε και την υπερνομαρχία που είναι καθαρά πολιτικά τα κριτήρια; Βλέπετε, λοιπόν, ότι δεν μπορεί να κυνηγήσει κανείς το εφήμερο. Χωρίς, ξαναλέω, να με ενοχλεί η ηλικία ενός υποψηφίου ή η προσωπικότητα. Αλλά εμείς δε δώσαμε έτσι τη μάχη».

Για το δεύτερο γύρο

Τέλος, σε ερώτηση για το ποια θα είναι η στάση του Κόμματος στο δεύτερο γύρο, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Εχουμε πει ότι ακριβώς επειδή το κλειδί είναι - θα χρησιμοποιήσω τη λέξη αν και δεν είναι πολύ καλή - ο εγκλωβισμός των λαϊκών μαζών στα δύο κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ακριβώς γι' αυτό και επειδή δίνουμε πολιτικό χαρακτήρα στη μάχη των τοπικών εκλογών, στο β΄ γύρο θέλουμε να συμβάλουμε με την ψήφο μας στο να ωριμάζει αυτή η ιδέα. Με αυτήν την έννοια εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να ψηφιστεί - συνιστούμε βέβαια, δεν μπορούμε να το επιβάλουμε σε κανέναν - συνιστούμε, λοιπόν, να μην ψηφιστεί ούτε ο ένας ούτε ο άλλος, με όποιο τρόπο θέλει ο καθένας, είτε με λευκό, είτε με άκυρο. Και το λέω αυτό, ανεξάρτητα από την προσωπικότητα των υποψηφίων. Και στο κάτω - κάτω υπήρχε η δυνατότητα στο μεγαλύτερο μέρος - τώρα που το λέω βέβαια ήταν θεωρητική η δυνατότητα, αλλά γιατί να μη γίνει και πραγματική - να έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο ψηφοδέλτια διαφορετικών κατευθύνσεων. Και να ψηφίζεις πάλι με πολιτικό κριτήριο. Να ψηφίζεις στον α΄ γύρο με πολιτικό κριτήριο, χαλαρό ή πιο συμπαγές και στο β΄ γύρο να ψάχνεσαι ποιον από τους δύο θα ψηφίσεις, που καταψήφισες στον α΄ γύρο, δεν είναι ένα πρόβλημα»;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ