Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αποκαλύψεων συνέχεια...

«Κάποιοι έπαιρναν χρήματα και πουλούσαν πληροφορίες, τα μοιράζονταν μεταξύ τους, μέσα στην υπηρεσία», αυτό δήλωσε χτες στο ραδιοσταθμό «Φλας» ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Π. Τσίμας. «Ηταν ορισμένοι άνθρωποι μέσα στην υπηρεσία που τους έπαιρναν αυτούς, τους συνέστηναν μέσα στην υπηρεσία και τους παρουσίαζαν σαν πληροφοριοδότες. Οταν ανέλαβα καθήκοντα, ήρθαν και μου είπαν ότι έχουμε να πιέσουμε τόσους πληροφοριοδότες, 10, 500, 1.000 δε θυμάμαι. Λέω βεβαίως, αλλά θα τους φέρετε εδώ να τους δω κι εγώ, κι όταν ζήτησα να τους δω δεν εμφανίστηκε ούτε το 1/4. Ολοι οι άλλοι ήταν πλασματικοί».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο αρχιμανδρίτης Γεώργιος, ηγούμενος της μονής οσίου Γρηγορίου, που βρίσκεται στον Αθωνα, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος το 1998 του τηλεφώνησε και τον παρακάλεσε να δεχτεί τον Απ. Βαβύλη για εξομολόγηση και πνευματική συμπαράσταση. Μάλιστα, το 2002 ο ηγούμενος του είχε δώσει βεβαίωση, διότι, όπως είπε ο Απ. Βαβύλης «επρόκειτο να ζητήσει αναθεώρηση κάποιας δίκης του».

Με ανακοίνωσή της η Αρχιεπισκοπή Αθηνών τονίζει πως η πνευματική στήριξη του Απ. Βαβύλη ζητήθηκε από τον αρχιεπίσκοπο, μετά από παράκληση των γονιών του, «όπως κατά καιρούς πράττει και με άλλους νέους που επιθυμούν να επισκεφτούν το Αγιον Ορος για την πνευματική τους ωφέλεια και αναγέννηση».

Προχτές στον «Αλφα» ο μητροπολίτης Τιβεριάδας Αλέξιος υποστήριξε πως οι Απ. Βαβύλης και Ι. Τριανταφυλλάκης «γονάτισαν μπροστά στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και ορκίστηκαν» να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Ειρηναίου για τον πατριαρχικό θώκο της Ιερουσαλήμ.

Η «Απογευματινή» αναφέρει ότι εκτός από τον απόστρατο Ι. Τριανταφυλλάκη, στην Ιερουσαλήμ, το 2001, είχε μεταβεί και ο αρχιφύλακας Π. Μαυροειδάκος, που τότε είχε αποταχτεί από την ΕΛ.ΑΣ. Είχε καταδικαστεί πρωτόδικα για εμπόριο όπλων, στο Εφετείο καταδικάστηκε μόνο για οπλοκατοχή. Το 2004 επανήλθε στην υπηρεσία μετά από απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, αφού υπήρξε πλημμελής σύνθεση του πειθαρχικού συμβουλίου που τον απέταξε. Ο αστυνομικός υπηρετούσε στο προξενείο Αργυρόκαστρου τη «σκοτεινή» εποχή που δολοφονήθηκε ένας Ελληνας αστυνομικός.

Στο «σίριαλ» Απ. Βαβύλη εμπλέκεται και ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Καπανδριτίου, Β. Ταρνάρης. Οταν το 2000 ο Απ. Βαβύλης εμφανίστηκε στο τμήμα και ζήτησε την έκδοση της ταυτότητας με το όνομα Α. Φωκάς, ο Ι. Τριανταφυλλάκης τηλεφώνησε στο διοικητή που γνώριζε από την εποχή που υπηρετούσαν στη Δίωξη Ναρκωτικών και να του ζητήσει να διευκολύνει τις διαδικασίες. Σήμερα ο Β. Ταρνάρης είναι πρόεδρος της επιτροπής C4I, δηλαδή του συστήματος καμερών και επιχειρησιακών κέντρων που προμηθεύτηκε η Ελλάδα για την Ολυμπιάδα.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει την κατάθεση του αρχιμανδρίτη Νικόδημου (Νικολάου) Φαρμάκη που συμμετείχε στην ομάδα υποστήριξης του τωρινού πατριάρχη Ιερουσαλήμ Ειρηναίου. Στην κατάθεση που έχει δοθεί το Σεπτέμβρη του 2003 στις ισραηλινές αρχές, αναφέρει ότι υπήρξε υποστηρικτής της «προσπάθειας του μητροπολίτης Ιεραπόλεως Ειρηναίου», αναφέρεται στον Απ. Βαβύλη μόνο με το μικρό του όνομα, Απόστολος, και κάνει αναφορά στην επιστολή (;) του Ειρηναίου στον Γ. Αραφάτ, στην οποία απαντώνται βαρείς χαρακτηρισμοί για τους Ισραηλινούς. Ζητά δε «προστασία των προσωπικών μου στοιχειών ταυτότητας» από τις ισραηλινές αρχές. Ο μητροπολίτης Πειραιά Καλλίνικος έχει δηλώσει ότι ο αρχιμανδρίτης ήταν μέλος της μοναστικής ομάδας της «Χρυσοπηγής». Στα δίπτυχα του τρέχοντος έτους της Μητρόπολης Πειραιά εμφανίζεται ως προϊστάμενος του ναού Αγ. Φανουρίου στη Δραπετσώνα, παρά το ότι ο Καλλίνικος έχει αρνηθεί ότι υπηρετεί στη Μητρόπολη Πειραιά.

«Τα Νέα» αναφέρουν ότι στη Δίωξη Ναρκωτικών ο Απ. Βαβύλης ήταν γνωστός ως «πληροφοριοδότης» του Ι. Τριανταφυλλάκη. Η «Ελευθεροτυπία» περιέχει συνέντευξη του μητροπολίτη Πέτρας Κορνήλιου, όπου αναφέρεται ότι οι Βαβύλης - Τριανταφυλλάκης έμειναν οκτώ μήνες στην Ιερουσαλήμ. «Οπως μας είχε πει ο Τιμόθεος, αλλά και ο πρόξενος, ο πατριάρχης τούς είχε πει ότι ο Φωκάς ήταν πνευματικό παιδί του Χριστόδουλου».

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΥΚΛΩΜΑ
Σήμερα καταθέτουν ο Λ. Στάθης και έξι δικηγόροι

Διευρύνεται ο κύκλος αυτών που καλούνται από τον αρμόδιο εισαγγελέα Γ. Σανιδά να δώσουν εξηγήσεις για τα κρούσματα διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης. Εκτός από τους επίορκους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς που εμφανίζονταν μέχρι τώρα, σήμερα θα περάσουν την «είσοδο του Αρείου Πάγου» και 6 γνωστοί δικηγόροι, 1-2 ιδιώτες, καθώς και ο Λ. Στάθης, πρόεδρος Πρωτοδικών, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τα νοσηρά φαινόμενα που ταλανίζουν τον τελευταίο καιρό το χώρο της Δικαιοσύνης. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Λ. Στάθης είναι ο πρώτος από τους δικαστικούς λειτουργούς που παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης.

Πάντως, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δ. Λινός, εμφανίστηκε χτες αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι η Δικαιοσύνη θα αποκαθάρει το χώρο της από τους επίορκους δικαστές. «Από αυτή τη δοκιμασία, είπε ο Δ. Λινός, υπάρχει η βάσιμη ελπίδα ότι η Δικαιοσύνη μπορεί να βγει ενισχυμένη και να οδηγηθεί σε περίοδο αναγέννησης και επανάκτησης της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης, αφού τα αρμόδια δικαστικά όργανα κινούνται ταχέως και αποτελεσματικά».

Ωστόσο, μέσα στα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη προστέθηκε και η απώλεια δικογραφιών από τα δικαστήρια Πειραιά. Η υπόθεση αφορά αφ' ενός στην απώλεια 50 αποφάσεων για αστικές διαφορές που χάθηκαν το 1990 και αφ' ετέρου σε άλλες 34 χαμένες αποφάσεις για ποινικές υποθέσεις των τα ετών 1996, 1997, 1998 και 1999. Η απώλεια αυτών των αποφάσεων διαπιστώθηκε το 1995, έγινε τότε μια έρευνα, χωρίς να προκύψει τίποτα συγκεκριμένο για το πώς χάθηκαν οι υποθέσεις, με αποτέλεσμα η υπόθεση να μπει στο αρχείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου εκτιμούν ότι - από τα μέχρι τώρα στοιχεία - οι αποφάσεις που χάθηκαν στα δικαστήρια του Πειραιά δε σχετίζονται με το δικαστικό παρακύκλωμα. Για την υπόθεση αυτή με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πειραιά, Γρ. Πεπόνη, άρχισε εκ νέου προκαταρκτική εξέταση.

Επίσης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δ. Λινός, επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρα, 17 αποφάσεις της τελευταίας τριετίας (2002-2004) που αφορούσαν σε πειθαρχικά παραπτώματα δικαστικών λειτουργών και είχαν μπει στο αρχείο, προκειμένου να ελεγχθεί αν υπήρξαν όλα σύννομα.

Στο μεταξύ, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει καλέσει για τις 21 του Φλεβάρη τους εκπροσώπους των σταθμών, καθώς και τους δημοσιογράφους που είχαν την ευθύνη για την προβολή βιντεοκασετών οι οποίες αναφέρονταν στα νοσηρά φαινόμενα της Εκκλησίας με τα σεξουαλικά και οικονομικά σκάνδαλα, προκειμένου να ερευνήσει αν έχει λάβει χώρα η παραβίαση του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα.

Τέλος, η Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες σε χτεσινή ανακοίνωσή της τονίζει ότι είναι λυπηρό το γεγονός πως η κάθαρση στο χώρο της Δικαιοσύνης εμφανίζεται να ακολουθεί τη δημοσιογραφική έρευνα. Επίσης, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι δυσάρεστες εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης δεν πρέπει να αποτελέσουν πρόσχημα για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων και ότι η έρευνα δεν πρέπει να καταλήξει σε στιγματισμό προσώπων κατά παράβαση των βασικών δικαιωμάτων που πλήττουν το πολίτευμά μας.

Ελεύθερος αφέθηκε ο Καλούσης

Ελεύθερος αφέθηκε προς το παρόν ο πρόεδρος Πρωτοδικών Ε. Καλούσης, ο οποίος είχε συλληφθεί προχτές στο Παγκράτι, τη στιγμή που πήγε σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, προσκομίζοντας ταξιδιωτική επιταγή. Υπενθυμίζεται ότι ο Ε. Καλούσης έχει ήδη παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης για συμμετοχή σε ροζ κύκλωμα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Εφετών, λόγω ειδικής δωσιδικίας για τους δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να επιληφθεί της υπόθεσης ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Εφετών και σύμφωνα με πληροφορίες η υπόθεση θα διαβιβαστεί ή στην Εισαγγελία Θήβας ή στην Εισαγγελία Χαλκίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας Παγκρατίου στην κατάθεσή του υποστηρίζει ότι ο Ε. Καλούσης, όταν του προσκόμισε την ταξιδιωτική επιταγή, τον ρώτησε πώς θα μπορούσε να εισπράξει το ποσόν.

Πάντως, στη γραπτή δήλωσή του ο Ε. Καλούσης αναφέρει ότι την ταξιδιωτική επιταγή βρήκε λίγο πιο έξω από την πιλοτή της πολυκατοικίας του και την προσκόμισε στον διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας Παγκρατίου προκειμένου να διακριβώσει αν είναι πλαστό ή όχι. Προσθέτει ότι δεν έκανε καμιά απόπειρα συναλλαγής, δηλαδή να επιχειρήσει να εξαργυρώσει την πλαστή επιταγή και πως χωρίς να έχει ακόμη διαπιστωθεί αν είναι πλαστή η επιταγή διατάχθηκε η κράτησή του. Μάλιστα, φτάνει στο σημείο να κάνει λόγο για υπέρμετρη αντιπάθεια των διωκτικών αρχών στο πρόσωπό μου, ενώ ισχυρίστηκε ότι έγινε παράνομη έρευνα και στο σπίτι του.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διευκρινίζει ότι ο έλεγχος διενεργήθηκε παρουσία του ίδιου του δικαστικού, υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Π. Παναγιωτόπουλου.

Αφαντος ο Βαβύλης

Αφαντο ...δημόσιο πρόσωπο έχει γίνει ο Απόστολος Βαβύλης, ο οποίος καταζητούνταν και καταζητείται από τις αρχές, ενώ συγχρόνως διαπραγματευόταν με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης την αγορά υλικού για τις υπηρεσίες του. Κάποιοι φρόντιζαν να του παρέχουν κάλυψη, ώστε να κινείται και να αναπτύσσει δραστηριότητες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι αν αυτοί που τον προστάτευαν αποτελούσαν κύκλωμα που δρούσε μέσα και έξω από τον κρατικό μηχανισμό για λογαριασμό του ή προστατευόταν από κάποια κέντρα ισχύος που συνδέονται με κρατικούς μηχανισμούς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στις 5/2/1997, το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας είχε εκδώσει απόφαση, με την οποία διατασσόταν η σύλληψή του για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών. Οι πράξεις αυτές έγιναν από το 1988 έως το 1991 που ήταν κρατούμενος στις φυλακές Βόλου. Η απόφαση αυτή καταχωρίστηκε στο δελτίο εγκληματολογικών αναζητήσεων 15 μήνες μετά, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη 1998. Σύμφωνα με αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ, η καθυστέρηση αυτή οφειλόταν σε ...γραφειοκρατικούς λόγους.

Παράλληλα, από τις 28/7/1994, είχε μεταβιβαστεί, μέσω Ιντερπόλ, στην Εισαγγελία Βόλου διεθνές ένταλμα σύλληψής του, που είχαν εκδώσει οι ιταλικές αρχές, αλλά δεν υπήρξε καμιά συνέχεια. Σε βάρος του υπήρχε καταδικαστική απόφαση σε εφτά χρόνια κάθειρξη, από δικαστήριο της Βενετίας, για εμπόριο ναρκωτικών.

Στο μεταξύ όμως, ο Α. Βαβύλης διαπραγματευόταν με το ΥΔΤ την αγορά υλικού για τον εξοπλισμό υπηρεσιών του. Συγκεκριμένα, στις 13/3/1996 σε αλληλογραφία εταιρίας, που είχε αναλάβει την προμήθεια θωρακισμένων οχημάτων στο ΥΔΤ, εμφανιζόταν ως εκπρόσωπός της. Η εταιρία αυτή το 1995 είχε υπογράψει δυο συμβάσεις με το ελληνικό Δημόσιο. Μάλιστα, από 11/6/1997 - 18/9/1997 υπογράφτηκαν άλλες δυο συμβάσεις προμήθειας υλικού για την ΕΚΑΜ. Ο ίδιος ήταν παρών στις 12/9/1997 και 18/12/1997 κατά την παραλαβή των υλικών ως εκπρόσωπος της εταιρίας El. Thorne Developments ltd. που έχει έδρα την Ιρλανδία, αλλά τα υλικά που εμπορεύεται κατασκευάζονται στο Ισραήλ.

Η μητέρα του Αλεξάνδρα και ο συνεργάτης του στην Thorne, εμφανίζονται ως εταίροι σε επιχείρηση που είχε κατάστημα εμπορίας περιστρόφων και πιστολιών στην οδό Δημητσάνας λίγα μέτρα από το αστυνομικό μέγαρο. Η εταιρία συστήθηκε ως ΟΕ το 1996 και συνέχισε τη δραστηριότητά της ως ΕΠΕ μέχρι το 1999. Εκπρόσωπος της ήταν και ο Στέφανος Μπονάτης, ένας από τους δυο μάρτυρες που χρησιμοποίησε το 2000, όταν στο Αστυνομικό Τμήμα Καπανδριτίου έκανε αίτηση για την έκδοση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας με το όνομα Α. Φωκάς.

Για την έκδοσή της, συνέδραμε και ο απόστρατος ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ Ι. Τριανταφυλλάκης. Η Ασφάλεια το 2002 σχημάτισε δικογραφία σε βάρος του αποστράτου, του Α. Βαβύλη και των δυο μαρτύρων που χρησιμοποίησε. Ο δεύτερος ήταν ο ιερομόναχος Ιωνάς - Γεώργιος Μούρτος. Από την προανάκριση και την ΕΔΕ που διεξήχθη, δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος του προσωπικού του Αστυνομικού Τμήματος Καπανδριτίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση αυτή δεν είχε ανακοινωθεί από την ΕΛ.ΑΣ.

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν προκύψει από την έρευνα που έκαναν αστυνομικοί στα «νεκρά» αρχεία του ΥΔΤ.

Οταν οι Α. Βαβύλης, Ι. Τριανταφυλλάκης και ο αρχιμανδρίτης Νικόδημος βρέθηκαν το 2001 στην Ιερουσαλήμ το χρονικό διάστημα που θα εκλεγόταν πατριάρχης, στην ΕΥΠ και στην Ασφάλεια είχαν δοθεί πληροφορίες ότι κάποιοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι της ΕΥΠ. Η τελευταία ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών ότι αυτοί που εμφανίζονται ως υπάλληλοί της δεν έχουν καμιά σχέση με αυτήν.

Στις 26/9/2001, η Ιντερπόλ της Ελλάδας έστειλε στην Ιντερπόλ του Ισραήλ όλα τα στοιχεία του Α. Βαβύλη, ζητώντας πληροφορίες, αφού σε βάρος του υπήρχε διεθνής αγγελία με σκοπό τη σύλληψη και έκδοσή του στη χώρα μας. Οι ισραηλινές αρχές απάντησαν την ίδια μέρα ότι κάποιος ...Παύλος ήταν μέλος ομάδας προσκυνητών και είχε πάει στο Ισραήλ το Γενάρη του 2001. Υποστήριξαν δε ότι δεν έχουν άλλες πληροφορίες. Το τελευταίο είναι περίεργο, αφού δεν υπάρχει αλλοδαπός που μπαίνει ή βγαίνει από το Ισραήλ και δεν «ξεψαχνίζεται» από τις αρχές και ιδιαίτερα ο Α. Βαβύλης, που βρισκόταν εκεί με ψεύτικο όνομα και στο παρελθόν εμπορευόταν αστυνομικό εξοπλισμό που κατασκευαζόταν στη χώρα αυτή. Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ σχολίασε αρνητικά τη στάση των αρχών του Ισραήλ, ενώ υποστηρίζει πως για ό,τι άπτεται θεμάτων εθνικής ασφάλειας, οι ελληνικές αρχές ενεργούν όπως πρέπει.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δ. Παπαγγελόπουλος για την υπόθεση του Απ. Βαβύλη. Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, η έρευνα θα ασχοληθεί με όλα τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στον Απ. Βαβύλη και θα πραγματοποιήσει η Ελ. Σωτηροπούλου, εισαγγελέας Πρωτοδικών.

Ειδικότερα, αντικείμενο της έρευνας θα είναι:

  • Πώς ο Α. Βαβύλης, τη στιγμή που υπήρχαν σε βάρος του εντάλματα σύλληψης, μπορούσε, όπως αποδίδεται, να συνάπτει συμβάσεις με το Δημόσιο και ειδικά με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης;
  • Ποιοι χορήγησαν πλαστά έγγραφα για την έκδοση δελτίου ταυτότητας και πώς εκδόθηκε το πλαστό δελτίο ταυτότητας στο όνομα Απόστολος Φωκάς;
  • Αν στις πλαστογραφίες εμπλέκονται αστυνομικά όργανα, νομαρχίες και άλλες υπηρεσίες.
  • Τέλος, θα ελεγχθεί πώς βγήκε από τη χώρα για να μεταβεί στα Ιεροσόλυμα και με ποια ιδιότητα μετέβη στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα κληθούν να καταθέσουν όλοι όσοι εμπλέκονται σ' αυτήν την υπόθεση, ενώ είναι πιθανό να κληθεί να καταθέσει και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Πώς είδε ο Τύπος το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ επέλεξαν την οδό της αποσιώπησης του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, καθώς αφιέρωσαν μόνο λίγα δευτερόλεπτα στα μεσημεριανά δελτία ειδήσεων της Τετάρτης κι αυτό μην μπορώντας να πράξουν διαφορετικά και καθόλου στα βραδινά που έχουν και τη μεγαλύτερη τηλεθέαση. Ο χτεσινός έντυπος Τύπος μπορεί να μην αγνόησε το 17ο Συνέδριο, όμως ορισμένα ρεπορτάζ έχουν εμφανή πρόθεση και διάθεση υποτίμησης του θέματος. Κάποια άλλα αποτυπώνουν τα όσα κατάλαβαν οι συντάκτες τους και όχι τα όσα πραγματικά ειπώθηκαν κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, με αποτέλεσμα, ανεξαρτήτως προθέσεων, να διαστρεβλώνονται εκτιμήσεις της εισήγησης της ΚΕ στο 17ο Συνέδριο. Τα περισσότερα εστιάζουν στα επουσιώδη κι όχι στα ζητήματα που πραγματικά απασχολούν αυτό το Συνέδριο, όπως αυτά με σαφήνεια αποτυπώθηκαν στην εισήγηση. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα την παρουσίαση του Συνεδρίου από τις χτεσινές εφημερίδες:

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»: Αφιερώνει τη μισή σελίδα 10 στο Συνέδριο του ΚΚΕ. Ο υπέρτιτλος «ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Γρήγορη συγκρότηση του "αντιιμπεριαλιστικού μετώπου" ζήτησε η Παπαρήγα» και ο τίτλος «Τώρα τρέχει το ΚΚΕ» μάλλον δεν ανταποκρίνονται ακριβώς στην πραγματικότητα. Περισσότερο ακριβής ο υπότιτλος όπου αναφέρεται: «Την οριοθέτηση του ΚΚΕ απέναντι στο κλίμα συναίνεσης που καλλιεργούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και στην "αριστερή στροφή" του ΣΥΝ, αλλά και την ανάγκη επιτάχυνσης του βηματισμού του κόμματος στην κατεύθυνση της συγκρότησης του "αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου", προσδιόρισε με σαφήνεια η Αλέκα Παπαρήγα, στην πολιτική εισήγησή της προς το 17ο Συνέδριο». Στη συνέχεια παρατίθεται ρεπορτάζ από την έναρξη των εργασιών και κάποια ελάχιστα στοιχεία από την εισήγηση της ΚΕ.

«ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»: «Χιούμορ» κάνει ο αρθρογράφος Π. Μανδραβέλης στην τρίτη σελίδα, όπου η φωτογραφία από το προεδρείο του Συνεδρίου συνοδεύεται από τα αγωνιώδη ερωτήματα του συντάκτη για το αν η Αλ. Παπαρήγα «ατενίζει το σοσιαλιστικό μέλλον της οικουμένης ή μήπως διέκρινε τις πρώτες χαραμάδες στο δικομματισμό;». Κατά τον Π. Μανδραβέλη η σταθερότητα και η συνέπεια του ΚΚΕ - στην οποία αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων που χαιρέτισαν - δεν είναι δα και προς θαυμασμό, άλλωστε «τα τείχη της Ακρόπολης είναι αμετακίνητα στη θέση τους πολύ περισσότερο καιρό» και κατά τη γνώμη του δεν αποτελούν παρά «ντουβάρια»...

Στη σελίδα 19 με τίτλο «Καλή αρχή με... αυτοκριτική» φιλοξενούνται ακόμη 100 λέξεις με τα απολύτως απαραίτητα - όχι όλα βέβαια - στοιχεία του ρεπορτάζ.

«ΒΗΜΑ»: Στο κάτω μέρος της σελίδας Α12 το φτωχό ρεπορτάζ της εφημερίδας τιτλοφορείται «ΚΚΕ: Μέτωπο κατά του δικομματισμού και του ΣΥΝ». Ολες κι όλες τρεις φράσεις από την εισηγητική ομιλία κι αυτές λειψές, κομμένες και ραμμένες ώστε να ανταποκρίνονται στον τίτλο. Ακόμα, ορισμένα στοιχεία από το ρεπορτάζ της έναρξης σχετικά με την παρουσία των αντιπροσωπειών ξένων κομμάτων και τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

«ΤΑ ΝΕΑ»: Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας φιλοξενείται το αναγγελτικό του θέματος με τίτλο: «Σκληρή επίθεση στον δικομματισμό» και κείμενο 15 λέξεων το οποίο αναφέρει «με δόσεις κριτικής και... αυτοκριτικής άρχισε χτες στον Περισσό το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ». Στη σελίδα 11, η οποία είναι όλη αφιερωμένη στο Συνέδριο, απλώνεται το σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο «Συνεργασία χωρίς σινικά τείχη», υπότιτλο «Βήματα Αλέκας για το Μέτωπο, με επίθεση στον δικομματισμό και κριτική στον ΣΥΝ». Στις πρώτες σειρές του ρεπορτάζ διαβάζουμε: «Σκληρή επίθεση στον δικομματισμό, κριτική στον ΣΥΝ για τις αριστερές διακηρύξεις του, αλλά και έντονη αυτοκριτική έκανε χτες το ΚΚΕ, ανοίγοντας σε πανηγυρικό κλίμα τις εργασίες του 17ου ΣΥνεδρίου του». Το κυρίως θέμα δίνει μικρά αποσπάσματα από την εισηγητική ομιλία, κυρίως τις κριτικές παρατηρήσεις στα άλλα κόμματα, τις αναφορές στην κοινή δράση και την πρόταση συγκρότησης του λαϊκού μετώπου, στις συνεργασίες και την αυτοκριτική. Σε πλαίσιο φιλοξενείται ένα μικρό θέμα για το ποιοι εκπρόσωποι ελληνικών κομμάτων χαιρέτισαν. Επίσης σε πλαίσιο με φωτογραφίες φιλοξενούνται αυτόνομα μικρά κείμενα σχετικά με την απουσία του Χ. Φλωράκη, του βίντεο που προβλήθηκε και περιλάμβανε τη δήλωσή του στα 85χρονα του Κόμματος, το κλίμα που επικράτησε στην αίθουσα κατά την έναρξη και ορισμένα πληροφοριακά στοιχεία για το Συνέδριο.

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»: Επίσης η εφημερίδα αναγγέλλει στην πρώτη της σελίδα το θέμα. Το αναγγελτικό έχει ως εξής: «ΚΚΕ: Συνέδριο χωρίς Φλωράκη - Παπαρήγα κατά πάντων. Αρχισε το 17ο Συνέδριο του κόμματος, με καταγγελία κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για ίδια αντεργατική και αντεθνική πολιτική. Βολές και κατά ΣΥΝ για τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό. Φλωράκης "παρών" με προ διετίας μήνυμα». Το κυρίως ρεπορτάζ φιλοξενείται στη σελίδα 4, με υπέρτιτλο «ΚΚΕ - 17ο Συνέδριο - Επίθεση Παπαρήγα κατά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ στην εισηγητική της ομιλία» και τίτλο «Τι Παπάγος, τι Πλαστήρας για οικονομία και εθνικά». Διαβάζουμε κάποια αποσπασματικά στοιχεία από την κριτική σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ καθώς και ορισμένες φράσεις από τα όσα εισηγητικά ειπώθηκαν για τα κυριαρχικά δικαιώματα και το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων. Με υπότιτλο «Το Μέτωπο» παρατίθεται ένα μικρό σε έκταση κείμενο που όμως εστιάζει όχι στη σχετική πρόταση του ΚΚΕ, αλλά στις αδυναμίες που εντοπίζει η εισήγηση στη δράση των ΚΟ.

Στην ίδια σελίδα καταχωρούνται δύο αυτόνομα ρεπορτάζ. Το ένα σχετικό με τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των ελληνικών κομμάτων και το δεύτερο με τίτλο «Μεγάλος απών στα 91 του ο Χ. Φλωράκης» αναφέρεται στο μήνυμα του επίτιμου προέδρου στα 85χρονα του Κόμματος, δίνονται ορισμένες πληροφορίες για το βίντεο που προβλήθηκε και αφορούσε στην ιστορική διαδρομή του Κόμματος και μια περιγραφή του διάκοσμου της αίθουσας όπου διεξάγεται το Συνέδριο.

«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»: Υπό τον τίτλο «Το ΚΚΕ καθορίζει στόχους και αγνοεί τον Συνασπισμό» φιλοξενείται το σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα 4, συνοδευόμενο από φωτογραφία. Η εφημερίδα φιλοξενεί αναγγελτικό και στην πρώτη σελίδα, όπου διαβάζουμε: «Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ αποτελεί στόχο της ηγεσίας του κόμματος, επισήμανε η γενική γραμματέας της ΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα με εισήγηση της οποίας άνοιξαν χτες στον Περισσό οι εργασίες του 17ου Συνεδρίου». Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας περιλαμβάνονται ορισμένα στοιχεία από την εισήγηση που αφορούν στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, αλλά και στο σύνθημα του Συνεδρίου που είναι η ισχυροποίηση του Κόμματος.

«ΕΘΝΟΣ»: Στη σελίδα 11 ανάμεσα στα άλλα σχόλια η εφημερίδα φιλοξενεί ένα με τίτλο «Πλήρης ομοφωνία» όπου αναφέρει ότι οι «θέσεις της ΚΕ συνάντησαν την πλήρη ομοφωνία των μελών του κόμματος, με μόνο 19 κατά και 59 λευκά - μάλλον θυμίζει άλλες εποχές - χωρίς όμως να δοθούν στοιχεία για τον συνολικό αριθμό των μελών του κόμματος». Στο κυρίως θέμα στη σελίδα 13 ένα εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Αλέκα: Εμείς και οι άλλοι» και υπότιτλο «"Δεν υπάρχουν πραγματικές διαφορές μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ" διακήρυξε στην εναρκτήρια ομιλία της η Α. Παπαρήγα. Εκλεισε την πόρτα για συνεργασία με τον ΣΥΝ». Επιχειρώντας να αιτιολογήσει τον τίτλο του ρεπορτάζ ο συντάκτης του αναφέρει ότι αυτός «αποτυπώνει ίσως με τον καλύτερο τρόπο το πνεύμα που διέπνεε την εναρκτήρια ομιλία». Ακολουθούν ορισμένες φράσεις από την εισήγηση και κάποια στοιχεία του ρεπορτάζ της έναρξης.

«ΑΥΓΗ»: Ολόκληρη την 6 σελίδα αφιερώνει η εφημερίδα στο 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Η μισή περιλαμβάνει το ρεπορτάζ με τίτλο «Χωρίς Χαρίλαο το συνέδριο του ΚΚΕ», το οποίο ξεκινά επισημαίνοντας την απουσία του Επίτιμου Προέδρου, όχι καταγράφοντάς την απλά, αλλά με τρόπο που να αφήνει να εννοηθεί ότι κάτι «τρέχει». Μάλιστα, υπογραμμίζει αναφερόμενη στον Χ. Φλωράκη πως «είναι χαρακτηριστικό ότι δεν απέστειλε ούτε καν γραπτό χαιρετισμό»... Ακολουθούν κάποια μικρά αποσπάσματα από την εισήγηση που αφορούν στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ. Σ' αυτό το σημείο ο συντάκτης του ρεπορτάζ σχολιάζει αφ' ενός ότι η «Αλέκα Παπαρήγα προσδιόρισε τη στάση του κόμματος στο πολιτικό σκηνικό υπογραμμίζοντας την άρνηση διαλόγου με τα κόμματα της αριστεράς» και ότι η αναφορά στο ΣΥΝ «επιβεβαιώνει ότι το "μέτωπο" είναι μια απλή διακήρυξη». Τώρα, ποια ήταν αυτή η αναφορά. Αντιγράφουμε την «Αυγή»: «Αυτό που κρίνεται δεν είναι οι διακηρύξεις αλλά οι προγραμματικές θέσεις οι οποίες κινούνται στον ευρωμονόδρομο των 4 ελευθεριών του Μάαστριχτ και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων»! Επονται ορισμένα στοιχεία για το ποιοι χαιρέτισαν και την παρουσία 80 ξένων αντιπροσωπειών.

Ο Βασίλης Πριμηκήρης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, αναλαμβάνει στην υπόλοιπη μισή σελίδα, με άρθρο του, να πείσει για τον απομονωτισμό του ΚΚΕ. Το άρθρο φέρει τίτλο «Η φυγή από τον πολιτικό απομονωτισμό είναι μονόδρομος».

«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ» (ΡΙΖΟΣ): Στη σελίδα 7 ένα μονόστηλο δίνει απλά την είδηση και μια ελάχιστη γεύση από την έναρξη των εργασιών.

«ΧΩΡΑ»: Ο αναγνώστης της εφημερίδας μαθαίνει για το Συνέδριο του ΚΚΕ επειδή σ' αυτό χαιρέτισε εκπρόσωπος της ΝΔ. Η εφημερίδα απλά φιλοξενεί ορισμένα αποσπάσματα από το χαιρετισμό του Β. Μεϊμαράκη.

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις φιλίας και αλληλεγγύης

Καθώς το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ διανύει σήμερα την τρίτη μέρα των εργασιών του, οι κατά τόπους Οργανώσεις του Κόμματος διοργανώνουν εκδηλώσεις προς τιμήν της διεθνιστικής αλληλεγγύης και της φιλίας των λαών, υποδεχόμενες μ' αυτό τον τρόπο αντιπροσωπείες των ξένων κομμουνιστικών και αντιιμπεριαλιστικών κομμάτων που παρακολουθούν τις εργασίες του Συνεδρίου. Υπενθυμίζουμε ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε 80. Αρκετά απ' αυτά εκπροσωπούνται σε υψηλό επίπεδο, από τους γραμματείς ή τους προέδρους τους, ενώ 15 κόμματα απέστειλαν γραπτά μηνύματα καθώς δεν μπόρεσαν για αντικειμενικούς λόγους να επισκεφτούν τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, είχαν προγραμματιστεί 11 εκδηλώσεις σε Αθήνα, Πειραιά, Νίκαια, Μενίδι, Πάτρα και Χαλκίδα, εκ των οποίων οι 7 πραγματοποιήθηκαν χτες, Πέμπτη, και οι επόμενες θα γίνουν αύριο, Σάββατο.

-- Στη Χαλκίδα, στο θέατρο «Παπαδημητρίου», στις 7 μ.μ., με τις αντιπροσωπείες από: Κόμμα Εργατών Κορέας, Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης, Λιβανέζικο ΚΚ, ΚΚ Φινλανδίας, Αιγυπτιακό ΚΚ, ΠΑΝΤΣ Αλγερίας, ΚΚ Ιρλανδίας.

-- Στις 6 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΑ, Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου, οι Αχτίδες Δημόσιας Διοίκησης, Κατασκευών, Βιομηχανίας, Υπηρεσιών υποδέχονται τις αντιπροσωπείες από: Κίνημα για την 5η Δημοκρατία Βενεζουέλας, ΚΚΡΟ, ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικό), ΚΚ Αλβανίας, ΕΜΕΠ Τουρκίας, ΣΚ Λετονίας και ΚΚ Βουλγαρίας «Γκ. Ντιμιτρώφ».


-- Στις 6 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο της Γκράβας (Ταϋγέτου 60) η Αχτίδα 5ου και 6ου Διαμερίσματος υποδέχεται τις αντιπροσωπείες από: ΚΚ Τουρκίας, ΚΚ Βουλγαρίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ΚΚ Νορβηγίας, ΚΚ Ρουμανίας, ΚΚ Μακεδονίας, Σοσιαλιστική Συμμαχία Ρουμανίας.

-- Στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πετρούπολης (Εθνικής Αντιστάσεως 61) η Δυτική Αχτίδα θα υποδεχτεί τις αντιπροσωπείες από τα ΚΚ Σουδάν, ΚΚ Πολωνίας, ΚΚ Χιλής, ΚΚ Ισπανίας, Νέο ΚΚ Βρετανίας, ΚΚ Ιαπωνίας.

Σήμερα η πολιτική απόφαση του Συνεδρίου

Με μία πλούσια και βαθιά συζήτηση για το σύνολο των ζητημάτων που έθεσαν οι θέσεις της ΚΕ και η εισήγησή της στο συνέδριο, συνεχίστηκαν και χτες οι εργασίες του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Οι τοποθετήσεις των αντιπροσώπων πάνω στο πρώτο θέμα θα συνεχιστούν και σήμερα και θα ολοκληρωθούν με τη συζήτηση και την ψηφοφορία για την πολιτική απόφαση.

Η αυριανή μέρα είναι αφιερωμένη στο δεύτερο θέμα, τη συζήτηση των προτάσεων και την εκλογή της νέας ΚΕ και της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

Από το σύνολο των αντιπροσώπων που πήραν το λόγο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διατυπώθηκαν σκέψεις και θέσεις για το πώς θα εξασφαλιστεί ο ενιαίος προσανατολισμός της δράσης με βάση τη στρατηγική του Κόμματος, για το πώς η κάθε οργάνωση θα εντάσσει τη δουλιά της στο γενικό προσανατολισμό, και πώς παράλληλα θα την προσαρμόζει και εξειδικεύει με πνεύμα πρωτοβουλίας και αυτενέργειας. Ετσι που να γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι στην εποχή του ιμπεριαλισμού οι εργαζόμενοι έχουν μία επιλογή: Την ανάπτυξη των αγώνων τους, την οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού, Αντιμονοπωλιακού, Δημοκρατικού Μετώπου, την ενίσχυση του ΚΚΕ. Ωστε οι αγώνες να είναι προσανατολισμένοι στην ικανοποίηση σύγχρονων αναγκών, να απαντούν οι εργαζόμενοι στην εφ' όλης της ύλης επίθεση του κεφαλαίου, με την ενότητα δράσης και τη συμμαχία τους με τα άλλα λαϊκά στρώματα, να έχει χαρακτήρα εφ' όλης της ύλης αντεπίθεση αυτή η πάλη. Να δημιουργεί και τις πολιτικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για να υπάρχει πράγματι ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών αναγκών.


Στα πλαίσια ενός τέτοιου προσανατολισμού από αντιπροσώπους κατατέθηκε πλούσια εμπειρία από τους αγώνες που αναπτύχθηκαν και τα θετικά αποτελέσματα για τη δράση της οργάνωσης, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκε και εμπειρία από προβλήματα στην καθημερινή δράση, μια δράση δύσκολη που αναπτύσσεται με στόχο να αντιστοιχεί στην εκτίμηση για το χαρακτήρα της εποχής, ως εποχής περάσματος στο σοσιαλισμό.

Με την αντιπροσωπεία του ΚΚ Κίνας

Με την αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, που παρευρίσκεται στο Συνέδριο, είχε συνάντηση κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Στο εστιατόριο με ξένους αντιπροσώπους

Με αντιπροσώπους αδελφών κομμάτων, που παρακολουθούν τις εργασίες του Συνεδρίου, βρέθηκε χτες, στο χώρο του εστιατορίου, κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής διακοπής, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Να ενώσουμε τη δράση μας σε παγκόσμιο επίπεδο

Στα κόκκινα χτες η αίθουσα της «Πανηπειρωτικής» που υποδέχτηκε ξένες αντιπροσωπείες που παρακολουθούν τις εργασίες του Συνεδρίου

Η διεθνιστική εργατική αλληλεγγύη, όχι μόνο δεν είναι κενό γράμμα, όπως επιθυμεί η άρχουσα τάξη, αλλά παραμένει φωτεινός φάρος στον αγώνα της εργατικής τάξης για να ανατρέψει το άδικο καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής.

Αυτό το μήνυμα έστειλαν εκπρόσωποι κομμουνιστικών κομμάτων που συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα της «Πανηπειρωτικής», όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση φιλίας και αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης, στην οποία προσκαλεσμένοι των 3ου - 4ου, 1ου - 7ου και 2ου διαμερισμάτων της ΚΟΑ ήταν αντιπρόσωποι κομμουνιστικών κομμάτων που βρίσκονται στη χώρα μας στα πλαίσια του 17ου συνεδρίου του ΚΚΕ.

Πολύ πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της εκδήλωσης, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος είχαν αρχίσει να γεμίζουν την αίθουσα. Απέδειξαν στην πράξη το ενδιαφέρον των Ελλήνων κομμουνιστών όχι μόνο για όσα απασχολούν τους κομμουνιστές των άλλων χωρών αλλά και για όλα όσα διαδραματίζονται στις χώρες αυτές, όπως η κατάσταση του εργατικού κινήματος και η ολοένα αυξανόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

Αλλωστε, όπως σημείωσε ο Τάσος Στουραΐτης, γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής του 3ου - 4ου διαμερίσματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ, «η αρνητική αλλαγή του συσχετισμού δύναμης που συνέβη με την ανατροπή του σοσιαλισμού στις χώρες που οικοδομούνταν, δεν αλλάζει το χαρακτήρα της εποχής μας, ως εποχής περάσματος στο σοσιαλισμό» και συνέχισε: «Η πάλη για την αποκατάσταση του οράματος του σοσιαλισμού ως πρώτης φάσης της κομμουνιστικής κοινωνίας, αποτελεί πρώτιστο καθήκον για τους κομμουνιστές».

Με τις απόψεις αυτές ήταν σύμφωνοι όλοι οι ομιλητές των ξένων κομμουνιστικών κομμάτων.

Ο Αντρος Κυπριανού, μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ, σημείωσε πως από τη μια υπάρχει νέα τάξη πραγμάτων που προκαλεί τον πόλεμο, την κοινωνική αδικία και την εκμετάλλευση και από την άλλη οι δυνάμεις εκείνες που προτάσσουν το όραμα για μια άλλη κοινωνία ειρήνης και ευημερίας των λαών. Αναφέρθηκε αναλυτικά στην πάλη του κυπριακού λαού για την επανένωση της μεγαλονήσου και ευχαρίστησε το ΚΚΕ που έχει σταθεί αρωγός από θέσεις αρχής σ' αυτή την πάλη.

Ο αντιπρόεδρος του ΚΚ Βραζιλίας Χοσέ Ρεϊνάνδο Καρβάλο ξεκίνησε κατακεραυνώνοντας την επιθετικότητα του βορειοαμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Η απάντηση του ακροατηρίου στον εκπρόσωπο του ΚΚ Βραζιλίας ήταν το σύνθημα «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός». Ανέφερε επίσης ότι όλο και περισσότεροι λαοί, ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική, αντιστέκονται στη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμβολή του ΚΚΕ, το οποίο με τη διοργάνωση των διεθνών συναντήσεων των κομμουνιστικών κομμάτων έχει βοηθήσει στην ενδυνάμωσή τους.

Από το Γαλλικό ΚΚ ο Ρίτσαρντ Σίιχαν τόνισε πως ο ιμπεριαλισμός δημιουργεί τα ίδια προβλήματα παντού και άθελά του συνενώνει την αντίσταση όλων των λαών.

Ο Αβντέλ Ραχίμ Τζουιάν, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Ιορδανίας, αναφέρθηκε στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στη Μέση Ανατολή, όπως αυτή εκφράζεται από το Ισραήλ και ζήτησε να συνεχιστεί η υποστήριξη του Κόμματος και του ελληνικού λαού στο δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό.

Από το Κόμμα των Κομμουνιστών Καταλωνίας μίλησε ο Αγούστι Ρουίθ, υπεύθυνος των διεθνών σχέσεων και έκανε αναλυτική αναφορά στο ρόλο που διαδραματίζει το κόμμα του στον αγώνα για τα καθημερινά προβλήματα των Καταλανών. Επίσης είπε ότι κεντρικός στόχος του κόμματός του είναι να μην περάσει το ευρωπαϊκό Σύνταγμα για το οποίο προκηρύχτηκε η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη χώρα του.

«Μόνο αν καταλάβουμε ότι πρέπει να διεξαγάγουμε ταξική πάλη θα υπερνικήσουμε τον καπιταλισμό» τόνισε ο Γουίλ Βαν Ντερ Κλιφτ, μέλος του ΠΓ του νέου ΚΚ Ολλανδίας και πρόσθεσε ότι «μιλάμε την ίδια γλώσσα, αυτή του μαρξισμού λενινισμού».

Τέλος, ο Καρίμοβ Τουιγούν, γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Τατζικιστάν, τόνισε την ανάγκη να ενώσουν τη δράση τους τα κομμουνιστικά κόμματα σε παγκόσμιο επίπεδο για να αποκρούσουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

Κοινός εχθρός ο ιμπεριαλισμός

Κατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ στη χτεσινοβραδινή διεθνιστική εκδήλωση

Σε βήμα καταδίκης της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας μετατράπηκε η χτεσινή εκδήλωση αλληλεγγύης και φιλίας, που έγινε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ, με πρωτοβουλία των Αχτίδων Μεταφορών, Ενέργειας, Χρηματοπιστωτικού, Τηλεπικοινωνιών, Υγείας και ΕΒΕ. Αντιπροσωπείες επτά Κομμουνιστικών Κομμάτων χαιρέτισαν το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ, την «κορυφαία αυτή έκφραση δημοκρατίας και στράτευσης στον αγώνα», επισήμαναν την άστατη και επικίνδυνη κατάσταση στην οποία οδηγεί η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα των ΗΠΑ και ανέδειξαν σημαντικά διεθνιστικά καθήκοντα αγώνα για όλα τα Κομμουνιστικά Κόμματα.

«Στεκόμαστε δίπλα σας και μαζί με σας παλεύουμε για την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος, τον κοινωνικό - πολιτικό μετασχηματισμό σε κάθε τόπο ξεχωριστά, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο. Οι Ελληνες κομμουνιστές, οι αριστεροί και προοδευτικοί άνθρωποι στον τόπο μας, στις διάφορες διαδηλώσεις έχουμε ένα μόνιμο σύνθημα: "Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός"», επισήμανε ο Σκεύος Γλινάτσης, εκ μέρους της Αχτίδας Ενέργειας της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Εκκληση στα αδελφά κόμματα να συμβάλλουν στον αγώνα του κολομβιανού λαού έκανε η Μανόλια Αγουδέλο, μέλος της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΚ Κολομβίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να ξεσκεπαστεί σε διεθνές επίπεδο η αυταρχική κυβέρνηση του Ουρίμπε Βέλες, που σήμερα θεσμοθετεί τις παραστρατιωτικές ορδές, προκειμένου να ενισχύσουν την ακροδεξιά πολιτική του, νομιμοποιώντας τους παραστρατιωτικούς και αφήνοντας ατιμώρητες χιλιάδες δολοφονίες, σφαγές και βασανιστήρια, ενάντια στα λαϊκά επαναστατικά στρώματα».

Την εκτίμηση στο ρόλο που διαδραματίζει το ΚΚΕ στην Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο για τη συσπείρωση και σύσφιξη των γραμμών του Διεθνούς Κομμουνιστικού και Εργατικού Κινήματος, μετέφερε ο Μουφίντ Κοτάιτσε, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Λιβάνου. «Τονίζουμε την τιμημένη στάση του ΚΚΕ στο πλευρό των λαών μας στις αραβικές χώρες και τη βαθιά κατανόηση που αντανακλούν οι Θέσεις του για τα ζητήματα της ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης, των διεθνών κρίσεων και τη νέα στρατηγική της αμερικάνικης εθνικής άμυνας», είπε ο Μ. Κοτάιτσε εκφράζοντας την πεποίθηση «ότι ο λαός μας μαζί με τους λαούς των αραβικών χωρών θα καταφέρουν να σχεδιάσουν αγωνιστικό πρόγραμμα, στοχεύοντας στην ενιαία αντεπίθεση στη νέα ιμπεριαλιστική επίθεση για την εδραίωση του σύγχρονου δημοκρατικού κράτους στις αραβικές χώρες».

Ενώ ο Ούγκο Μπρέιν, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής του Γερμανικού ΚΚ, αναφερόμενος στην επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα των Γερμανών εργαζομένων, μίλησε για την ανάγκη ενιαίου μετώπου των κομμουνιστών, «ώστε να μπορέσουμε να αντισταθούμε επιτυχώς στην επίθεση του διεθνούς κεφαλαίου».

«Η επίθεση του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ στο εξωτερικό είναι έντονη και συνοδεύεται με εφόδους κατά των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων της εργατικής τάξης στο εσωτερικό. Η αντι-Μπους συμμαχία ξαναχτίζεται, το κίνημα ειρήνης φτιάχνεται πιο ισχυρό, τα συνδικάτα ηγούνται αυτής της μάχης», τόνισε ο Τζόε Σιμς, μέλος της Εθνικής Επιτροπής του ΚΚ ΗΠΑ.

Στη μάχη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα της, επικεντρώθηκε η Μανουέλα Βερναδίνο, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ. «Αντιμέτωποι με την αναπόφευκτη ήττα των δεξιών κομμάτων, το καθήκον τώρα είναι να αποτρέψουμε το Σοσιαλιστικό Κόμμα να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία».

Για το καθήκον να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ενός κινήματος ειρήνης και τον πρωταγωνιστικό ρόλο των συνδικάτων σ' αυτή την ανάπτυξη, μίλησε ο Τζόεργκεν Μάντσεν, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΚ στη Δανία, κάνοντας σαφή την αντίθεση του λαού της Δανίας στη συμμετοχή της χώρας στην αμερικάνικη επίθεση στο Ιράκ. Ενώ ο Χουάνγκ Υάο, αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚ Κίνας, μετέφερε το σεβασμό του κόμματός του προς τους αγώνες του ΚΚΕ.

Ολοι μας αδέλφια, ταγμένοι στο κοινό δίκιο

Ενθουσιασμός και θερμά χειροκροτήματα στην εκδήλωση πιο διοργάνωσαν οι κομμουνιστές των ανατολικών συνοικιών στο Βύρωνα

Κοπιάστε συντρόφια. Να, εδώ είναι το δικό μας σπίτι. Εδώ είναι που, την ώρα που η αστική τάξη σχεδιάζει και αποφασίζει πώς θα ξεζουμίσει την εργατιά, εμείς οργανώνουμε την απάντηση της τάξης των προλετάριων. Εδώ οργανώνουμε τον αγώνα μας για το μέτωπο, για το σοσιαλισμό. Κοπιάστε...

«Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός». Με έξι μεστές λέξεις, δίπλα στις μορφές των κλασικών που έγραψαν για την αξία του προλεταριακού διεθνισμού και υπό τη μελωδία των στίχων του Γιάννη Ρίτσου «Κείνες τις ώρες σφίγγεις το χέρι του συντρόφου...», μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που κατέκλυσαν τα γραφεία της Ανατολικής Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στο Βύρωνα, υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό και θερμά χειροκροτήματα έξι από τις δεκάδες αντιπροσωπείες αδελφών κομμάτων, οι οποίες βρίσκονται από μέρες στην Αθήνα για τις εργασίες του 17ου Συνεδρίου του Κόμματος: Του ΚΚ Ισραήλ, του ΚΚ Βρετανίας, του ΚΚ Δανίας, του ΚΚ Καναδά, του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, του Κόμματος Ιταλών Κομμουνιστών.

Το ΚΚΕ θέλει την Ελλάδα χώρα υπεράσπισης της φιλίας με τους λαούς, χώρα της ειρήνης. Προσπαθεί να δυναμώσει την έμπρακτη αλληλεγγύη του στους λαούς, να γίνει αυτό υπόθεση όλων των κομμουνιστικών κομμάτων. Τα παραπάνω σημείωσε χαιρετίζοντας τη χτεσινή αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση, εκ μέρους της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, η Ολγα Κουτσουμπού, μέλος του Γραφείου της Ανατολικής Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

«Το ΚΚΕ είναι πηγή μεγάλης έμπνευσης», σημείωσε η εκπρόσωπος του ΚΚ Δανίας, Μπιργκίτ Ουνέρουπ. Ενώ μοιράστηκε τις αναμνήσεις της από την εποχή που η ΚΝ της χώρας της διοργάνωνε συλλαλητήρια ενάντια στη Δανή τότε βασίλισσα της Ελλάδας, όταν στη χώρα μας είχε ήδη εκδηλωθεί το πραξικόπημα των συνταγματαρχών. Την περηφάνια του ΚΚ Βρετανίας για την παρουσία του στο Συνέδριο του ΚΚΕ μετέφερε ο Τζον Φόστερ, ο οποίος είπε: «Το ΚΚΕ έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Παλεύει για ένα συνεπή πόλο αντίστασης, σημαντικό όσο ποτέ άλλοτε». Ενώ επισήμανε ότι την ώρα που η ελληνική και η βρετανική κυβέρνηση στηρίζουν στον ένα ή στον άλλο βαθμό τη ΝΑΤΟική επέμβαση στο Ιράκ, τα Κομμουνιστικά Κόμματα των χωρών αυτών πρωτοστατούν ώστε να αντισταθεί ο κόσμος.

Η δύναμή σας και η ικανότητα να αντιστέκεστε σε πιέσεις δίνει ελπίδα σε όσους δεν έχουν υποστείλει ακόμα τη σημαία του σοσιαλισμού, υπογράμμισε εκ μέρους του Κόμματος Ιταλών Κομμουνιστών ο Τζιάκομπο Βενιέρ, και κατέληξε: «Ζήτω το ΚΚΕ, ζήτω ο διεθνισμός». Αλληλέγγυο και σύμφωνο με τις θέσεις του ΚΚΕ για την ανάπτυξη αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου βεβαίωσε ότι είναι το ΚΚ Καναδά ο εκπρόσωπός του και συμπατριώτης μας, Δημήτρης Καμπίτσης. Περιορισμένες οι δυνάμεις του κόμματός του, όπως είπε, αλλά επίμονη η πάλη για την ενεργοποίηση του κόσμου: Δεκάδες χιλιάδες ήταν όσοι διαδήλωσαν στο Τορόντο, σε θερμοκρασία μείον 30 βαθμών Κελσίου ενάντια στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Εκτιμούμε ιδιαίτερα την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για δημιουργία ανεξάρτητου κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, την αλληλεγγύη του στον αγώνα των Ιρακινών, σημείωσε ο Σιαντ Αχμέτ, εκπρόσωπος του ΚΚ Ισραήλ. Στο Ισραήλ δεν υπάρχει μόνο ο Σαρόν και η Δεξιά. Εμείς ξέρουμε ότι η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή μας δε θα έρθουν χωρίς τη δικαίωση του παλαιστινιακού λαού, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την αλληλεγγύη και έμπρακτη βοήθεια απέναντι στους Παλαιστίνιους, που το ΚΚ Ισραήλ διαρκώς επιδιώκει να ενισχύει. Ημασταν απ' τους πρώτους που χτυπήσαμε την πόρτα του ΚΚΕ όταν νομιμοποιήθηκε, σημείωσε ο Εκτάμι Μιχέρ, εκπρόσωπος, μαζί με τον Ραζίτ Τζιχάντ, του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Και σήμερα, είμαστε περήφανοι για τη σχέση που έχουμε αναπτύξει. Επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία που έχει το περίπου 25%, που εξασφάλισε η παλαιστινιακή Αριστερά στις πρόσφατες εκλογές, και κατέληξε: Για μας είναι μονόδρομος να συνεχίσουμε τον αγώνα. Είμαστε σίγουροι ότι το τιμημένο ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό του λαού μας. Μετά την ολοκλήρωση μιας συζήτησης ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας με τους παραβρισκόμενους, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προσφορά αναμνηστικών στους συντρόφους των αδελφών κομμάτων: Το λεύκωμα του «Ριζοσπάστη», ένα DVD με πλάνα από το πανελλαδικό συλλαλητήριο του Κόμματος στις 9 του Οκτώβρη 2004 και μία μπλούζα με το περήφανο πανό-άρνηση υποταγής που το ΚΚΕ είχε τοποθετήσει στην Ακρόπολη πριν ο Κόλιν Πάουελ αναβάλει την επίσκεψή του στη χώρα μας τον περασμένο Αύγουστο.

Τσαβδαρίδης Ηρακλής

Καθοριστική είναι η συμβολή των κομμουνιστών στη δράση του διεθνούς αντιιμπεριαλιστικού κινήματος των λαών, όπως αυτό εκφράζεται, μεταξύ άλλων, μέσα από τις ιστορικά διαμορφωμένες δομές του, την ΠΟΔΝ, το ΠΣΕ και άλλες οργανώσεις. Το κράτημα στη ζωή, η ανασυγκρότηση και, κυρίως, η μάχη για τον αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό και χαρακτήρα αυτών των οργανώσεων, στη δεκαετία του '90, δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ο ρόλος των ριζοσπαστικών και συνεπών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων, άρα πρώτα απ' όλα των κομμουνιστών, έδωσε έμπρακτη απάντηση και από τη σκοπιά του κινήματος στη θεωρία περί τέλους της Ιστορίας και της υποταγής στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων. Κράτησε, ταυτόχρονα, ζωντανά τα οράματα του σοσιαλισμού, σε μια εποχή φθοράς τους και κυριαρχίας των ιδεολογημάτων περί παντοκρατορίας του καπιταλισμού.

Χωρίς να υποτιμούμε τις πάσης φύσεως δυσκολίες, χρειάζεται να επιμείνουμε και να εντείνουμε τη δουλιά μας για συσπείρωση κινημάτων, που μάχονται ενάντια στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, τους προληπτικούς πολέμους και την κατοχή, το λεγόμενο ευρωσύνταγμα, τις αμερικάνικες και ΝΑΤΟικές βάσεις. Στα πλαίσια αυτά, να δυναμώσουμε το κίνημα αλληλεγγύης με τους λαούς που βρίσκονται στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού. Ιδιαίτερα φέτος δεν πρέπει να μας διαφύγει, με αφορμή τα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, η προσπάθεια ωμής παραχάραξης και διαστρέβλωσης της ιστορίας των λαών, της μεγάλης συμβολής της Σοβιετικής Ενωσης και των λαών που αντιστάθηκαν και νίκησαν.

Το ανεβασμένο κύρος, που έχει το ελληνικό κίνημα ειρήνης και η ΕΕΔΥΕ στο εξωτερικό, οφείλεται πρώτα απ' όλα στη δράση τους στην Ελλάδα, στη συνέπεια και επιμονή στην αντιιμπεριαλιστική γραμμή συσπείρωσης και πάλης και στη διεθνιστική αλληλεγγύη που προσπαθούμε να εκφράζουμε έμπρακτα. Αυτή είναι και η καλύτερη συμβολή στην οικοδόμηση του ΑΑΔΜ.

Μπορούμε να πετύχουμε κάθε φορά μεγαλύτερους στόχους, αν ανεβάσουμε την απαιτητικότητά μας. Μπορούμε σε όλους τους τομείς δουλιάς και πάλης να συμβάλουμε στο ωρίμασμα και των υποκειμενικών συνθηκών για το άνοιγμα του δρόμου προς τη νέα κοινωνία, το σοσιαλισμό.

ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑ

Θέλω να καταθέσω τον προβληματισμό μου, σχετικά με τη Θέση 9.

Η άποψη ορισμένων συντρόφων είναι ότι αν παραμείνει ως έχει η Θέση 9, είναι λάθος. Το σωστό λένε ότι είναι «να μην απομακρυνθούμε από το στόχο για τη συγκρότηση του ΑΑΔΜ... με στόχο κυβέρνηση». Νομίζω ότι σ' αυτήν την άποψη υπάρχουν δυο προβλήματα. Πρώτ' απ' όλα επιβεβαιώνεται η εκτίμηση της ΚΕ ότι δεν κατανοείται ότι «το μέτωπο καλείται να φέρει σε πέρας και το έργο της κατάκτησης της λαϊκής εξουσίας».

Δεύτερον, περιορίζει το χαρακτήρα του ΑΑΔ Μετώπου στο στόχο κοινοβουλευτικής κυβέρνησης με προγραμματικές κατευθύνσεις. Ομως, στα ντοκουμέντα μπαίνει ότι το Μέτωπο διεκδικεί τη λαϊκή εξουσία που για μας είναι σοσιαλιστική, για δε τις άλλες πολιτικές δυνάμεις του Μετώπου ο χαρακτήρας της εξουσίας διαφοροποιείται. Είναι άλλο ζήτημα στα πλαίσια της πάλης του Μετώπου και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις να προκύψει κυβέρνηση, που και γι' αυτή στα ντοκουμέντα λέμε το ρόλο της.

Η αμφισβήτηση της Θέσης 9 οδηγεί στην αμφισβήτηση και αλλαγή της στρατηγικής μας.

Τουλάχιστον εισάγει την ιδέα μιας ενδιάμεσης εξουσίας - σταδίου με προγραμματικούς στόχους, που δεν ξεφεύγουν από τα όρια της διαχείρισης.

Αυτά έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή μας δουλιά, στην επεξεργασία στόχων πάλης για τη δημιουργία συσπειρώσεων στην προοπτική οικοδόμησης του Μετώπου.

Για παράδειγμα, με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που έχουμε στον τομέα της Υγείας, μπορούμε να πηγαίνουμε με γραμμή συσπείρωσης όπως πριν για αναβάθμιση του υπάρχοντος «δημόσιου» συστήματος και ανάπτυξης των υπηρεσιών Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων;

Απάντηση στα καθημερινά προβλήματα μπορεί να δώσει μόνο η γραμμή συσπείρωσης και πάλης που έχει επεξεργαστεί η ΚΕ με την απόφασή της, το Γενάρη του 2003.

Το σύστημα Υγείας - Πρόνοιας που προτείνουμε έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου στην Υγεία. Παλεύοντας γι' αυτό διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις να κατανοείται ότι ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο στα πλαίσια μιας λαϊκής οικονομίας από μια λαϊκή εξουσία.

Είναι επιτακτική ανάγκη να βοηθήσουμε να κατανοείται ο κρίκος σύνδεσης των καθημερινών προβλημάτων με το στρατηγικό μας στόχο και αυτό να μπαίνει στην πολιτική μας δράση.

Σκούφαλος Μάρκος

Στο κέντρο της προσοχής του Κόμματός μας βρίσκεται η ισχυροποίησή του. Ισχυροποίηση που αφορά στο γεγονός να προχωρήσει στο Μέτωπο, στη λαϊκή συμμαχία, στο σοσιαλισμό. Αυτή όμως ούτε από μόνη της θα γίνει, ούτε εμπεριέχει χαρακτηριστικά νομοτέλειας. Αφορά όλο τον κομματικό μηχανισμό, όλα τα στελέχη και μέλη, αφού καλούμαστε να δράσουμε όχι ποσοτικά, αλλά ποιοτικά.

Η ποιότητα έχει άμεση σχέση με την ιδεολογική μας δουλιά, με το ιδεολογικό μας ανέβασμα ατομικά και συλλογικά. Αν δε γίνουν ποιοτικά άλματα σ' αυτόν τον τομέα, ας μην περιμένουμε αντίστοιχα στη δράση μας, στην παρέμβασή μας στο κοινωνικό κίνημα.

Η ιδεολογική μας ισχυροποίηση πρέπει να καταλήγει και να ξεκινά από την αντικειμενική πραγματικότητα, απ' αυτήν να τροφοδοτείται, με τη διαφορά ότι δεν πρέπει μόνο να την κατανοεί, αλλά και τι σχεδιάζει αποτελεσματικά για να την αλλάξει.

Η αλλαγή όμως της αντικειμενικής πραγματικότητας σημαίνει να αλλάξει η κοινωνική συνείδηση της εργατικής τάξης και γενικά όλων των εκμεταλλευόμενων από τον καπιταλισμό κοινωνικών στρωμάτων.

Το κύριο είναι να κατανοηθεί η βασική αντίθεση του καπιταλισμού ανάμεσα στην κοινωνικοποίηση της παραγωγής από τη μια και της ατομικής ιδιοποίησης από την άλλη. Να κατανοηθεί ότι ο καπιταλισμός δε φτιασιδώνεται, δεν εξανθρωπίζεται. Οσο εύκολο όμως είναι αυτά να διατυπώνονται, τόσο δύσκολο είναι να πάρουν σάρκα και οστά. Κι εδώ ο ρόλος της ιδεολογικής δουλιάς είναι καθοριστικός.

Κάθε τι που λέμε εμείς περνά από χίλια κύματα διαστρέβλωσης, των μηχανισμών της αστικής τάξης. Αν λοιπόν αυτό που λέμε δεν το γνωρίζουμε, δεν το έχουμε επεξεργαστεί, δεν πατά στη θεωρία μας, τότε τα αποτελέσματα θα είναι πενιχρά. Το να μιλάμε, π.χ., για καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση, χωρίς να δίνουμε ολόπλευρα τις θέσεις σε βάθος - λείπει το βάθος - έχει ως τελικό αποτέλεσμα να μην πείθουμε ή και να διαστρεβλώνουμε ακόμα και τις γενικές μας θέσεις.

Πρέπει, λοιπόν, να εμβαθύνουμε στα θεωρητικά, ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα. Σ' αυτήν την εμβάθυνση πρέπει να συμμετέχει όλο το Κόμμα, να χρησιμοποιηθούν όλοι οι σύντροφοι, να γίνουν σώματα καθοδηγητικά, συνέδρια ή ημερίδες που θα επεξεργάζονται γενικά και ειδικά τις θέσεις μας. Θα επιτυγχάνεται έτσι συμμετοχή συλλογική και αφομοίωση της πολιτικής μας.

Ο λόγος στους σύνεδρους

Ο γόνιμος διάλογος που βρίσκεται σε εξέλιξη στο 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ βρίσκει σήμερα την έκφρασή του στις στήλες του «Ριζοσπάστη». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προεδρείου του Συνεδρίου, η οποία έγινε κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του, όσοι ομιλητές επιθυμούν μπορούν να παραδώσουν απόσπασμα ή περίληψη της ομιλίας τους, μέχρι 300 λέξεις, στην επιτροπή Τύπου του Συνεδρίου, η οποία θα τα παραδώσει στο «Ρ» με σκοπό τη δημοσίευσή τους. Σήμερα, λοιπόν, δημοσιεύονται τα πρώτα κείμενα που παραδόθηκαν στην εφημερίδα μας γι' αυτό το λόγο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΚΗΣ

Η αποστολή του Μετώπου, δηλαδή η κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας, όπως και ο χαρακτήρας της επανάστασης καθορίζονται από το χαρακτήρα και την ωρίμανση του ελληνικού καπιταλισμού και όχι από τη συγκριτική θέση της χώρας στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, η οποία είναι ενδιάμεση και εξαρτημένη. Η επαναστατική αλλαγή στην Ελλάδα πρέπει να είναι σοσιαλιστική, είτε αναβαθμιστεί σχετικά, είτε υποβαθμιστεί συγκριτικά η θέση της το επόμενο διάστημα, αφού βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξης του ελληνικού καπιταλισμού, στην κρατικομονοπωλιακή του βαθμίδα.

Η αναφορά στη διεθνή θέση της χώρας, το γεγονός ότι δεν κατέχει δεσπόζουσα, μονοπωλιακή θέση στο μοίρασμα των αγορών και των εδαφών, έχει σημασία για τη διερεύνηση αυξημένων δυνατοτήτων συγκέντρωσης δυνάμεων για τη δημιουργία του Μετώπου, αλλά και για την έγκαιρη προετοιμασία μας σε περίπτωση που η Ελλάδα αναδειχτεί σε «αδύνατο κρίκο».

Η οικοδόμηση της συμμαχίας με τα μικροαστικά στρώματα αποτελεί σύνθετο καθήκον και δε χρειάζεται ανυπομονησία. Πρέπει να δούμε κατάματα την αντιφατική επίδραση που γεννά η ανταγωνιστική πίεση των μονοπωλίων σ' αυτά τα στρώματα. Απ' τη μια, όσο η πίεση αυξάνεται τόσο δυναμώνει η εναντίωση των μικρομεσαίων σε τμήματα του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Απ' την άλλη όμως, αυξάνει ακόμα περισσότερο η δυσκολία τους να ανταποκριθούν σε βασικά εργατικά αιτήματα στις ίδιες τις επιχειρήσεις τους, π.χ. να λάβουν μέτρα ασφάλειας που κοστίζουν, ουσιαστικές αυξήσεις στους εργάτες.

Αν αυτές είναι οι δυσκολίες, ποιο είναι τότε το κατάλληλο πρόσφορο έδαφος για την προώθηση των συσπειρώσεων; Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να δώσουμε βάρος στις σοβαρές λαϊκές ανάγκες (π.χ., δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία), που προσφέρονται για παλλαϊκές πρωτοβουλίες σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Αυτές μας ανοίγουν δρόμο για δυσκολότερες προσπάθειες συσπείρωσης σε κλαδικό επίπεδο.

ΚΟΥΤΡΑΣ ΘΟΔΩΡΟΣ

Μέσα από την πάλη μας στο εργατικό κίνημα, συγκεντρώσαμε σημαντική πείρα και μπορώ να πω στο συνέδριό μας ότι στηριγμένοι στην πολιτική του Κόμματος δημιουργήσαμε προϋποθέσεις και μπορούμε με αυτοπεποίθηση να δώσουμε τη μάχη για την ισχυροποίηση του Κόμματος, σύμφωνα με τις αποφάσεις και τους στόχους του 17ου Συνεδρίου.

Παλεύουμε από καλύτερες θέσεις. Η προσπάθειά μας για τη συσπείρωση δυνάμεων προχωράει στο εργατικό κίνημα μέσα από τη συγκρότηση και την ανάπτυξη του ΠΑΜΕ. Εχουμε κάνει ουσιαστικά βήματα. Εχουμε κατ' αρχήν στα χέρια μας ένα επεξεργασμένο πλαίσιο στόχων πάλης, που απαντάει στις ανάγκες των εργαζομένων και αντιπαρατίθεται στη γραμμή των συμβιβασμένων ηγεσιών στο συνδικαλιστικό κίνημα, στην αντιλαϊκή πολιτική, στη στρατηγική του κεφαλαίου.

Στο εργοστάσιο ζήσαμε και ζούμε από πρώτο χέρι το ρόλο του σύγχρονου εργατοπατερισμού και τη διαπλοκή του, άλλοτε με το κράτος και τώρα με τις πολυεθνικές. Οι παλιοί ρεφορμιστές, οι παλιοί εργατοπατέρες έχουν γίνει σήμερα καθηγητές στην υλοποίηση των πολιτικών της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Υπάρχουν δυσκολίες, υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στο πώς παλεύουμε τις θέσεις του ταξικού κινήματος, πώς τις εξειδικεύουμε και τις προσαρμόζουμε στις συνθήκες του κάθε χώρου, χωρίς να χάνεται η ουσία τους, η βασική γραμμή.

Το ΠΑΜΕ αποτελεί σήμερα την πιο προωθημένη συσπείρωση στην εργατική τάξη, δημιουργώντας προϋποθέσεις και ανοίγοντας δρόμο για τη δημιουργία ενός μαζικού, ταξικού, ενωτικού, συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα μας, που δεν εξαντλείται στο μεροδούλι μεροφάι.

Το χτίσιμο ταξικού, αγωνιστικού, συνδικαλιστικού κινήματος, που θα δυναμώνει τους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων, θα υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες, θα συντονίζει, θα παίρνει πρωτοβουλίες, θα οργανώνει, είναι δύσκολο, προχωράει βασανιστικά, είναι όμως μονόδρομος.

Ξέρουμε ότι στις σημερινές συνθήκες βήμα βήμα θα προχωράμε. Οι αντίπαλοι είναι ισχυροί, έχουν μεγάλα μέσα στη διάθεσή τους, είναι σε ενιαίο μπλοκ απέναντί μας. Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα με εμπιστοσύνη στην ιστορία του Κόμματος και του κινήματος. Με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και στον αγώνα της για την απελευθέρωσή της, για το σοσιαλισμό.

ΠΑΤΕΛΑΚΗ ΓΙΑΝΝΑ

Η ιδεολογικοπολιτική ενίσχυση μελών και στελεχών, συστατικό μέρος της ισχυροποίησης του Κόμματος, οφείλει να υπηρετήσει την ενιαία αφομοίωση της στρατηγικής μας και την ενιαία αντίληψη στην προώθησή της.

Η προσυνεδριακή διαδικασία αποκάλυψε ζητήματα περιεχομένου και οργάνωσης σ' αυτόν τον τομέα. Στη Συνδιάσκεψη της ΚΟΘ εκτιμήσαμε ότι χρειάζεται να προσανατολιστούμε:

- Στη διατήρηση ζωντανής της αναγκαιότητας - δυνατότητας της σοσιαλιστικής επανάστασης.

- Στο προγραμματισμένο άνοιγμα της συζήτησης για τις ανατροπές.

- Σε ζητήματα Ιστορίας του Κόμματος και του κινήματος.

Σ' όλη την έκταση απασχολούν ζητήματα μεταναστών, ρατσισμού, εθνικισμού, που συνδέονται με την κατάσταση της εργατικής τάξης και το ρόλο του ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Αναμένεται πυροδότηση των προβλημάτων στα Βαλκάνια με αφορμή το Κόσσοβο.

Η νέα ΚΕ, παίρνοντας υπ' όψιν τις ανάγκες στο σύνολο των οργανώσεων, να εξετάσει την αναγκαιότητα ενιαίου προγραμματισμού, ξεκινώντας από τις ΚΟΒ, ο οποίος θα εμπλουτιστεί με τις ανάγκες των Νομαρχιακών.

Σχετικά με την προσπάθεια προσέγγισης του ζητήματος της εξουσίας. Τα λόγια του Λένιν: «Στο μέτρο που εκτείνεται και βαθαίνει η ιστορική δημιουργία των ανθρώπων πρέπει να αυξάνει και ο όγκος του πληθυσμού που γίνεται συνειδητός παράγοντας της ιστορίας», μας υπενθυμίζουν ότι εμείς την πολιτική εξουσία και το χτίσιμο της σοσιαλιστικής κοινωνίας μόνο μαζί με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα μπορούμε να το πετύχουμε, ότι δεν αποτελούν αντικείμενο τούτων ή άλλων μέτρων.

Με πολλή συγκίνηση σταμάτησα στην αναφορά της εισήγησης για τον ηρωισμό της σημερινής εποχής. Γιατί η ισχυροποίηση του Κόμματος προϋποθέτει παραπάνω ατομική προσπάθεια απ' τον καθένα μας.

Γιατί όλοι χρειαζόμαστε κουράγιο για να συνεχίζουμε, να καταφέρνουμε να στεκόμαστε όρθιοι καθημερινά, να γινόμαστε λίγο καλύτεροι. Κι αυτό, το Κόμμα, με τη θεωρία του, το πρόγραμμά του, την ιστορία του, το συλλογικό αγώνα και το συλλογικό ξεπέρασμα των αδυναμιών καθενός μας ξεχωριστά, αυτό το κουράγιο εξακολουθεί να μας το προσφέρει.

ΦΥΤΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ως πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ θέλω να διατυπώσω μερικές σκέψεις, που έχουν σχέση με την πορεία και το μέλλον της ΠΕΑΕΑ. Πρόγραμμα και στόχος μας είναι, αυτή την τριετία, μέχρι το επόμενο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ, η ηλικιακή ανανέωση να φτάσει μέχρι και στο τελευταίο από τα 200 περίπου παραρτήματα που υπάρχουν και λειτουργούν σήμερα σε όλες τις πόλεις και τις κωμοπόλεις της Ελλάδας. Αν καταφέρουμε, σε συνεργασία και με τη βοήθεια των ΝΕ του Κόμματος, να έχουμε δύο τρεις, έστω, νεότερους συντρόφους, παιδιά ή και συγγενείς αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, να αναζωογονήσουμε, τουλάχιστον, στις πρωτεύουσες των νομών, τις ΔΕ των βασικών Παραρτημάτων, η ΠΕΑΕΑ θα μπορέσει να επιβιώσει και να συνεχίσει το σημαντικό έργο που έχει ακόμα να επιτελέσει.

Επίσης, από το Σύλλογο των Απογόνων μπορούν μέλη και στελέχη του, εφ' όσον είναι παιδιά ή στενοί συγγενείς αγωνιστών, να περάσουν και στις γραμμές της ΠΕΑΕΑ, χωρίς να χάσουν την ιδιότητά τους, σε άλλους Συλλόγους των Απογόνων. Τέτοια μέλη και στελέχη έχουμε ήδη στις τάξεις της ΠΕΑΕΑ, στις ΔΕ των Παραρτημάτων, στο κεντρικό ΔΣ, ακόμα και στο Προεδρείο της.

Στο 10ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ, διαπιστώθηκε η αρραγής ενότητα που υπάρχει στις γραμμές της. Χαρακτηριστικό δείγμα της ομοψυχίας αυτής, αλλά και των άρρηκτων δεσμών που συνδέουν τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης με το κόμμα μας, είναι ο ενθουσιασμός με τον οποίο υποδέχτηκαν οι σύνεδροι την πρόταση του Προεδρείου, όλη η περιουσία της ΠΕΑΕΑ, κινητή και ακίνητη, μετά τη διάλυσή της (όποτε αυτή γίνει), να περιέλθει στο ΚΚΕ.

Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες της ΠΕΑΕΑ, οι 11 περιφερειακές Επιτροπές της ΠΕΑΕΑ, με τις ΝΕ και τα Παραρτήματά τους, που καλύπτουν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, λειτουργούν, σε γενικές γραμμές, ικανοποιητικά και, πολλές απ' αυτές, υποδειγματικά. Υπάρχουν, ασφαλώς, δυσκολίες λειτουργίας σε πολλά Παραρτήματα, για λόγους στους οποίους αναφέρθηκα. Και αυτές τις δυσκολίες προσπαθούμε, με την ηλικιακή ανανέωση, με τη βοήθεια των κομματικών μας οργανώσεων, να τις ξεπεράσουμε.

Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΟΥΣ
ΜΑΥΡΙΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στα χρόνια που πέρασαν, η πιο σημαντική μας κατάχτηση ήταν η ενίσχυση της ταυτότητας του Κόμματος. Η ενίσχυση, πολιτικά, ιδεολογικά και οργανωτικά, του χαρακτήρα και της φυσιογνωμίας του, σαν κομμουνιστικό κόμμα.

Ιστορικά, η διαπάλη γύρω από το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία των κομμουνιστικών κομμάτων νέου τύπου ήταν και ένας διαρκής αγώνας, αφού οι ρίζες του οπορτουνισμού και του ρεφορμισμού, όχι μονάχα αναπαράγονται μέσα στον καπιταλισμό, αλλά κατά περιόδους διογκώνονται και θεριεύουν. Δεν πρέπει λοιπόν να αντιλαμβανόμαστε τέτοια φαινόμενα σαν συγκυριακά. Ούτε μπορούμε να τα υποτιμούμε σαν να τα έχουμε αφήσει αμετάκλητα πίσω μας. Χρειάζεται επαγρύπνηση και την επαγρύπνηση δεν αρκεί να την αντιλαμβανόμαστε σαν μια οργανωτική διαδικασία. Επαγρύπνηση χρειάζεται για τη γενική πολιτική γραμμή του Κόμματος, για τη σύνδεση της ταχτικής με τη στρατηγική του, για την τήρηση των αρχών λειτουργίας και των κανόνων καθοδήγησης. Επαγρύπνηση σημαίνει επιμονή στα κριτήρια ανάδειξης στελεχών, διαρκή βήματα για τη βελτίωση της κοινωνικής σύνθεσης, σταθερή προσπάθεια για την ισχυροποίηση του Κόμματος πρώτα απ' όλα μέσα στην εργατική τάξη, μέσα στην εργατική νεολαία, μέσα στα εργοστάσια και τους βασικούς κλάδους παραγωγής. Στους οικονομικούς μετανάστες.

Ενα καινούριο, ποιοτικά και ποσοτικά, στοιχείο στα χρόνια που πέρασαν, ήταν η ίδρυση του ΠΑΜΕ. Ποια είναι τα νέα στοιχεία, που μέσα από το ΠΑΜΕ προσπαθήσαμε να αναδείξουμε;

Η διαμόρφωση των διεκδικήσεων με τη μέθοδο των σύγχρονων αναγκών, που μας διαχωρίζει από τις αστικές θεωρίες περί παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας και αντοχής της οικονομίας. Η αξιοποίηση όλων των μορφών πάλης απ' τη διαμαρτυρία μέχρι τις καταλήψεις, που, εκτός των άλλων, αποτελούν σχολείο για τους νέους εργάτες και υπαλλήλους. Η επιμονή για συσπείρωση δυνάμεων για ανεβασμένο επίπεδο ισότιμων σχέσεων με τους συμμάχους και συνεργάτες μας. Η διεθνής δράση του ΠΑΜΕ, με κεντρική λογική το δυνάμωμα του διεθνισμού και της εργατικής αλληλεγγύης. Η προσπάθεια να αναδείχνεται το ΠΑΜΕ σαν ο οργανωτής και εκφραστής των συμφερόντων της εργατικής τάξης.

ΚΩΤΣΑΝΤΗΣ ΣΗΦΗΣ

Η στρατηγική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, όπως σωστά εκτιμούν οι Θέσεις και η εισήγηση, απορρέουν από την εσωτερική ανάγκη του καπιταλιστικού συστήματος να αντιμετωπίσει τις εγγενείς αντιφάσεις και αντιθέσεις του.

Η χώρα μας έχει αναπτυγμένο κρατικομονοπωλιακό καπιταλισμό. Η ενιαία στρατηγική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων δεν επιβάλλονται στη χώρα μας απ' έξω. Η κρατικομονοπωλιακή εξουσία συμμετέχει στη διαμόρφωσή τους, στην υλοποίησή τους, γιατί είναι ανάγκη του μονοπωλιακού κεφαλαίου που δρα στη χώρα μας.

Στο βαθμό που δεν εμπεδώνεται ενιαία αντίληψη για τις επεξεργασίες του Κόμματος για τα παραπάνω ζητήματα, δυσκολεύεται να αντιμετωπιστεί η προσπάθεια που γίνεται από τα άλλα κόμματα, ιδιαίτερα από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ, να αποδεσμευτούν οι ιδιωτικοποιήσεις, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η πολιτική αλλαγής των συνόρων, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, οι πόλεμοι, που σε όλα αυτά συμμετέχει η χώρα μας, από τη φύση και τους νόμους του ιμπεριαλισμού ότι δήθεν είναι ζήτημα παραλλαγής διαχείρισης πολιτικής στα πλαίσια του συστήματος και ότι υπάρχει δυνατότητα για ανθρώπινο καπιταλισμό.

Μειώνεται η ικανότητα ανάδειξης του πολιτικού προβλήματος της χώρας μας, που είναι η ρήξη, η ανατροπή αυτής της εξουσίας, η αντικατάστασή της με τη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία.

Να προωθείται η πολιτική των συμμαχιών και συσπειρώσεων. Να κατανοείται, να εκλαϊκευτεί η αναγκαιότητα, ο χαρακτήρας του Μετώπου, το κύριο χαρακτηριστικό του, που είναι η διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας.

Πώς λύνουμε αυτό το πρόβλημα στην καθοδηγητική δουλιά, τι μας δείχνει η πείρα και τα θετικά αποτελέσματα που είχαμε από τις δύο εκλογικές μάχες, από τις παλαιότερες κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό, από το πανελλαδικό συλλαλητήριο, αλλά και από θετική δουλιά σε συγκεκριμένους κλάδους και χώρους; Χρειάζεται:

- Ολοκληρωμένη, καλά προετοιμασμένη συζήτηση στα όργανα, στις ΚΟΒ.

- Ολοκληρωμένο σχεδιασμό και διάταξη δυνάμεων, ώστε να έχει άξονα πριν απ' όλα η δουλιά στην εργατική τάξη και στη νεολαία.

- Ανάπτυξη πλαισίου αιτημάτων, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.

- Παρακολούθηση από κοντά της εξέλιξης της συσπείρωσης δυνάμεων.

- Επιμονή στην ενιαία επεξεργασμένη γραμμή που χαράζεται.

- Εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους, παρέμβαση για να αντιμετωπίζονται οι δυσκολίες.

ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ξεκινάμε σήμερα, πιστεύω, μια νέα εποχή για το κόμμα μας. Η περίοδος 1990-2004 κράτησε το κόμμα μας στα πόδια του. Εμεινε ένα Κόμμα Μ - Λ, ταξικό. Τώρα μπαίνει το καθήκον το Κόμμα να δυναμώσει, να φτιάξουμε το ΑΑΔ Μέτωπο, να διεκδικήσουμε την εξουσία, να οικοδομήσουμε το σοσιαλισμό.

Η περίοδος 1990 - 2004 μας ανάγκασε πολλές δραστηριότητές μας, να έχουν στόχο, να μην παρουσιαστούν μέσα στο Κόμμα οι δεξιές ή αριστερές ρεφορμιστικές απόψεις, που απειλήσανε το Κόμμα.

Πρώτος τομέας είναι η πολιτική - ιδεολογική αντίληψη. Θα πρέπει κατ' αρχήν όλες οι αποφάσεις από την ΚΕ έως το τελευταίο μέλος να μπαίνουν στη συζήτηση των προτάσεων, να ακούγονται τεκμηριωμένες θέσεις. Η συμμετοχή όλων στη συζήτηση, με την υποχρέωση να πουν τη γνώμη τους, είναι βασικό στοιχείο, για ενοποίηση των ατομικών αντιλήψεων και κυριαρχία των συλλογικών. Μεγάλη προσοχή χρειάζονται επίσης οι όποιες Αποφάσεις να μην αφήνουν αμφιβολίες για την έννοιά τους. Δεν πρέπει κάποια παράγραφος ή θέση να μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά από μιαν άλλη παράγραφο ή θέση.

Το δεύτερο θέμα είναι η πλατιά συζήτηση, η παρουσίαση διαφορετικών απόψεων, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται πιο συλλογικά. Αυτό θα βοηθήσει και στην ενιαία ιδεολογική - πολιτική αντίληψη σε όλο το Κόμμα. Ταυτόχρονα, θα ακούγονται και πιο τεκμηριωμένα επιχειρήματα, για την υιοθέτηση Αποφάσεων.

Τρίτο θέμα είναι η ανάπτυξη πρωτοβουλιών και από μεσαία όργανα και από ΚΟΒ, αλλά και ατομικές πρωτοβουλίες από κάθε σ/φο. Δεν πρόκειται να δυναμώσουμε το Κόμμα, αν δεν αναπτύξουμε και ατομική δράση.

Ενα τελευταίο που θα ήθελα να αναφέρω, είναι για το θέμα της θέσης της χώρας μας στον ιμπεριαλισμό. Συμφωνώ απόλυτα ότι το θέμα είναι σοβαρό και η νέα ΚΕ θα πρέπει να προχωρήσει σε μελέτη σε βάθος του θέματος, όπως αναφέρεται και στην Εισήγηση της ΚΕ στο 17ο Συνέδριο. Επειδή, πάντως, είμαι από τους σ/φους που είχαν επιφύλαξη για τη Θέση 9, φοβούμενος ότι μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, έχω κάνει μια εκτεταμένη μελέτη γι' αυτό, που θα καταθέσω στη Γραμματεία.

ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Η ΚΕ έθεσε κεντρικό ζήτημα την ενίσχυση του Κόμματος. Η ισχυροποίηση του Κόμματος πάντα ήταν ζητούμενο, από την ίδρυσή του. Σήμερα αυτό μπαίνει σε σύγχρονες διαστάσεις.

Η ΚΟ της Βορειοδυτικής Ελλάδας έκανε προσπάθεια να προσεγγίσει αυτό το καθήκον. Φυσικά, με πολλές αδυναμίες.

Η ισχυροποίηση του Κόμματος πρέπει να είναι ολόπλευρη. Δύσκολα, όμως, κατανοείται ότι ή θα είναι ολόπλευρη ή δε θα είναι καν ισχυροποίηση. Δεν μπορεί να έχεις οργανωτική ισχυροποίηση του Κόμματος, αν δεν έχεις συγχρόνως ιδεολογική και πολιτική ισχυροποίηση.

Ολα είναι προς κατάκτηση. Ας δούμε την οργανωτική ανάπτυξη. Βάζουμε μπροστά τις δυσκολίες, που όντως υπάρχουν, αλλά για να οχυρωθούμε πίσω απ' αυτές και να δικαιολογήσουμε την καθυστέρησή. Οχι για να τις ξεπεράσουμε. Τα μέλη του Κόμματος δεν τα καταφέρνουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να στρατολογήσουν. Τα στελέχη; Και μόνο τα στελέχη αν στρατολογούσαν μια φορά το χρόνο, η δύναμη του Κόμματος θα τριπλασιαζόταν στο 18ο Συνέδριο.

Η οικοδόμηση του Κόμματος πρέπει να αυξηθεί κυρίως στην εργατική τάξη, αλλά και στα σύμμαχα κοινωνικά στρώματα. Είναι το κύριο πρόβλημα. Το πρόβλημα της κοινωνικής σύνθεσης των καθοδηγητικών οργάνων είναι μικρότερο ή και ανύπαρκτο. Αλλωστε, τα μέλη δεν πρέπει να διαχωρίζονται με βάση την κοινωνική προέλευση.

Μια αναφορά στο χώρο στην Υγεία. Είναι προνομιακό πεδίο για συσπειρώσεις. Ο λαός αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξασφάλισης Υγείας και Πρόνοιας. Αλλά και οι υγειονομικοί αντιμετωπίζουν προβλήματα εργασιακά, μισθολογικά, συνταξιοδοτικά, εκπαιδευτικά.

Είναι αλήθεια ότι τα προβλήματα θα λυθούν στο σοσιαλισμό. Είναι αλήθεια, όμως, ότι πρέπει και σήμερα να αναπτυχθούν αγώνες γι' αυτά. Δεν είναι σωστό να τα παραπέμπουμε στο μέλλον. Είναι επίσης αλήθεια ότι πρέπει να φροντίσουμε να πείθονται οι εργαζόμενοι ότι αξίζει τον κόπο να τραβήξουν τον αγώνα τους ως το τέλος και να αλλάζουν πολιτική συνείδηση. Και μέσα απ' αυτήν τη διαδικασία να βλέπουν την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού και να ετοιμάζονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ