Κυριακή 18 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Αιχμή πάλης τα προβλήματα με τα συγγράμματα

Λίγες μέρες πριν την εξεταστική, δεν έχουν διανεμηθεί ακόμα όλα τα βιβλία

Σε λίγες μέρες ξεκινάει η εξεταστική περίοδος για τους φοιτητές και σπουδαστές στις περισσότερες σχολές κι όμως είναι πάρα πολλές οι σχολές και τα τμήματα όπου δεν έχουν διανεμηθεί ακόμα τα συγγράμματα του χειμερινού εξαμήνου, τα βιβλία δηλαδή τα οποία θα πρέπει να διαβάσουν οι φοιτητές για να δώσουν εξετάσεις.

Η μείωση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων είναι από τα συστατικά στοιχεία του νέου νόμου - πλαισίου που η κυβέρνηση πιέζει για την εφαρμογή του. Γι' αυτό και η απαίτηση των φοιτητών να δοθούν όλα τα απαραίτητα συγγράμματα άμεσα και δωρεάν σε όλους, να μην εφαρμοστούν οι λίστες και να τους δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να διαβάσουν πριν την έναρξη της εξεταστικής... δεν έχει μόνο άμεση πρακτική σημασία. Οι διεκδικήσεις και οι κινητοποιήσεις των φοιτητών για τα συγγράμματα, στις οποίες μπήκαν μπροστά την προηγούμενη βδομάδα οι δυνάμεις της ΚΝΕ και της ΠΚΣ, στις σχολές και στο υπουργείο Παιδείας, είναι αγωνιστική δράση ουσιαστικής παρεμπόδισης του νόμου - πλαισίου.

Παραδείγματα της οξυμένης κατάστασης

Ενδεικτικά για την οξυμένη κατάσταση είναι τα παρακάτω παραδείγματα, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει δυνάμεις της ΚΝΕ από σχολές της Αθήνας:

Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο μόλις πριν τρεις μέρες ξεκίνησαν οι δηλώσεις μαθημάτων και η διανομή συγγραμμάτων αναμένεται...

Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά έχει πάρει βιβλία μόνο το 60% των φοιτητών και οι υπόλοιποι αναμένουν να τα προμηθευτούν μόλις γίνει νέα παραλαβή αντιτύπων...

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έχει διανεμηθεί μόνο το 30% των συγγραμμάτων, που εκδίδεται από το τυπογραφείο του ιδρύματος. Για τα υπόλοιπα, οι φοιτητές αναμένουν...

Σε Τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου (ΑΣΟΕΕ) όπως και της Φυσικομαθηματικής, υπάρχουν στη βιβλιογραφία κάποιων μαθημάτων, ως υποχρεωτικά, βιβλία ξενόγλωσσα. Βάσει του νόμου και των ερμηνευτικών εγκυκλίων, όμως, τα ξενόγλωσσα συγγράμματα δε διανέμονται δωρεάν (με εξαίρεση τις παρτιτούρες στα μουσικά Τμήματα και τα συγγράμματα των Τμημάτων ξένων φιλολογιών).

Στη Νοσηλευτική του Πανεπιστημίου Αθήνας δεν έχει διανεμηθεί ακόμα σχεδόν κανένα σύγγραμμα.

Στη Φιλοσοφική Αθήνας μόλις την προηγούμενη βδομάδα ξεκίνησαν να διανέμονται κάποια συγγράμματα, κυρίως αρχαία.

Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο εφαρμόζεται σε όλα τα Τμήματα το καινούριο σύστημα διανομής με λίστα, όπως επιβάλλει ο νέος νόμος - πλαίσιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της δωρεάν διανομής. Για παράδειγμα, στο Τμήμα Ψυχολογίας, από τα 90 βιβλία που έπαιρναν μέχρι τώρα δωρεάν στα 4 έτη φοίτησής τους οι φοιτητές, τώρα με τη λίστα παίρνουν μόνο 66. Τέτοιου είδους μειώσεις, όμως, λειτουργούν σα να κλείνουν το μάτι στους φοιτητές δείχνοντάς τους προς ...τα βιβλιοπωλεία.

Είναι θέμα συσχετισμού δύναμης

Οι παραπάνω εξελίξεις - που αποτελούν μόνο ένα δείγμα του τι συμβαίνει σε ολόκληρη τη χώρα - είναι η κατάληξη μιας προβληματικής κατάστασης που είχε διαφανεί από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς. Η λίστα και η σχετική εφαρμογή του νέου νόμου - πλαισίου είχε προκαλέσει αναστάτωση ακόμα και στους πανεπιστημιακούς και στις διοικήσεις ιδρυμάτων και τμημάτων, που εξέθεταν στο υπουργείο τα προβλήματα και τα αδιέξοδα του νέου συστήματος και κατέφευγαν σε «αλχημείες» προκειμένου να εμφανίσουν λίστα.

Από τότε, από την πρώτη στιγμή που είχε εμφανιστεί το πρόβλημα, η Πανσπουδαστική ΚΣ είχε αναλάβει δράση ενημέρωσης και κινητοποίησης των φοιτητών. Συνάντησε όμως την υποκρισία της ΔΑΠ, που ισχυριζόταν ότι δεν απειλείται η δωρεάν διανομή και κέρδιζε χρόνο για την κυβέρνησή της, ενώ το μπλοκ ΠΑΣΠ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΕΑΑΚ σφύριζε αδιάφορα, έχοντας προφανώς ξεχάσει την πάλη ενάντια στο νόμο - πλαίσιο, μετά το τυχοδιωκτικό «κυνήγι της κάλπης» του καλοκαιριού.

Ενας νόμος αντιδραστικός και αντιλαϊκός, όμως, ισχύει όσο του επιτρέπει ο συσχετισμός δυνάμεων να ισχύει. Και τουλάχιστον όσο αφορά στο φοιτητικό κίνημα, οι φοιτητές πρέπει να βγάζουν συμπεράσματα για τα εμπόδια που θέτει ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δύναμης και να κάνουν βήματα προς την αλλαγή του, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά τους.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Συνεχίζονται οι προσπάθειες εκφυλισμού στο φοιτητικό κίνημα

Κι όταν η πραγματικότητα δε μας βολεύει ...τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα! Μ' αυτό το δόγμα φαίνεται ότι κινούνται καιρό τώρα οι δυνάμεις του συνονθυλεύματος της ΕΑΑΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στους φοιτητές, οι οποίες τον τελευταίο ενάμιση μήνα συμπορεύονται με τα σχήματα των αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών στις σχολές. Εικόνες εκφυλισμού οργάνων και συλλογικών διαδικασιών, εικόνες καταστρατήγησης των αποφάσεων των φοιτητών, ακόμα και τραμπουκισμών, αναδύθηκαν την περασμένη βδομάδα από σχολές της Αθήνας, με αυτουργούς τις παραπάνω παρατάξεις.

Μόλις τη βδομάδα που μας πέρασε, με καταγγελία της ΠΚΣ καταγράφηκαν τέσσερα τουλάχιστον παραδείγματα για του λόγου το αληθές των παραπάνω. Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, σε ένα σύλλογο που ψηφίζουν πάνω από 5.000 φοιτητές, βάφτισαν «συνέλευση» μια μάζωξη 40 ατόμων και έκλεισαν τη σχολή μέχρι την περασμένη Παρασκευή με απόφαση των 30 εξ αυτών (οι άλλοι 10 υποστήριζαν να κλείσει η σχολή μέχρι και αύριο)! Αν αυτό δεν είναι εκφυλισμός, τότε τι είναι; Και τι επακολούθησε αυτής της εκφυλιστικής κατάστασης; Η νέα γενική συνέλευση του συλλόγου την Παρασκευή ...σαρώθηκε από τη ΔΑΠ!

Αλλά υπάρχει και συνέχεια: Στη Φιλοσοφική, ενώ στη Γενική Συνέλευση υπερψηφίστηκε το πλαίσιο της Πανσπουδαστικής, αυθαίρετα παρουσίασαν σαν απόφαση το πλαίσιο ΕΑΑΚ - ΣΥΝ και διαλαλούσαν ότι ο σύλλογος αποφάσισε κατάληψη! Αντίστοιχα στη ΣΕΜΦΕ του Πολυτεχνείου, που επίσης υπερψηφίστηκε στη γενική συνέλευση το πλαίσιο της ΠΚΣ, από την ...τσαντίλα τους αποφάσισαν να κάψουν το πανό της ΠΚΣ που εξέφραζε αλληλεγγύη στο μαχόμενο λαό της Παλαιστίνης. Οσο για τους υπόλοιπους συλλόγους του Πολυτεχνείου, που έχαναν συνελεύσεις, επιδίδονταν σε τραμπουκισμούς εναντίων φοιτητών.

Παραμαζώξεις και νομιμοποίησή τους

Κι αυτά μόνο την προηγούμενη βδομάδα. Αν πάμε λίγες βδομάδες πιο πίσω, μπορούμε να θυμηθούμε κι άλλα.

Την τακτική να βαφτίζουν «συνέλευση» το μάζεμα των σχημάτων τους, δεν την πρωτοεμφάνισαν τώρα στον Πειραιά. Τα ίδια έκαναν σε διάφορες σχολές το Δεκέμβρη (Ιατρική και Μηχανολόγοι Πάτρας, υποτιθέμενη παμπολυτεχνειακή συνέλευση Πολυτεχνείου Αθήνας κ.α).

Τέλη Δεκέμβρη και αρχές Γενάρη, σηκώθηκε κουρνιαχτός στα ΜΜΕ για το άσυλο, με αφορμή την κατάληψη των σχολών του κέντρου της Αθήνας από εξωπανεπιστημιακές ομάδες χωρίς καμιά απόφαση συλλογικού οργάνου. Η ΠΚΣ αρχικά στα ΔΣ και στη συνέχεια σε γενικές συνελεύσεις κάλεσε τις άλλες δυνάμεις να πάρουν θέση, να απονομιμοποιήσουν πολιτικά αυτές τις «ψευτοκαταλήψεις» που καμιά σχέση δεν είχαν με το φοιτητικό κίνημα. Απροκάλυπτα ή καλυμμένα, ΠΑΣΠ, ΕΑΑΚ και ΣΥΝ αρνήθηκαν, ενώ η ΔΑΠ ...απλώς έτριβε τα χέρια της, αφού όσο σερνόταν αυτός ο εκφυλισμός, τόσο βοηθιόταν η κυβέρνηση να περάσει πιο δραστικά μέτρα εναντίον του ασύλου.

Χόρτασαν καπέλωμα οι σύλλογοι...

Μάλιστα, εκείνη την περίοδο, ΕΑΑΚ και ΣΥΝ αρνιούνταν ακόμα και τις συνεδριάσεις των ΔΣ, με το επιχείρημα ότι ...τώρα έχουμε εξέγερση και δεν αναγνωρίζουμε τα ΔΣ και τα όργανα του κινήματος σε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις... Δηλαδή, κατά την άποψή τους, την περίοδο της «εξέγερσης» επιβάλλεται κάτι σαν «στρατιωτικός νόμος» που καταργεί τα όργανα του κινήματος και κάθε δυνατότητα να πάρουν θέση και να εκφραστούν οι ίδιοι οι φοιτητές στις σχολές τους! Αν και «έφτυναν» με τέτοιο τρόπο τα ΔΣ των συλλόγων, όμως χρησιμοποιούσαν τις υπογραφές των φοιτητικών συλλόγων στα πανό που κατέβαζαν στις κινητοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς βέβαια οι σύλλογοι να έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις. Η έκφραση που χρησιμοποιεί ο λαός μας γι' αυτή την τακτική είναι: «Καπέλωμα»!

Και η αποθέωση της τακτικής του «καπελώματος» είχε ξεδιπλωθεί από τις αρχές Δεκέμβρη, όταν αποκαλύφθηκε το «αλισβερίσι» που είχαν οι παρατάξεις ΕΑΑΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με τη «Συσπείρωση» (παράταξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στους πανεπιστημιακούς). Συνδικαλιστές φοιτητές των ΕΑΑΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πήγαιναν στις συνεδριάσεις της ΠΟΣΔΕΠ, παρουσιάζοντας το σχεδιασμό τους ως αποφάσεις συλλόγων, ως αποφάσεις των φοιτητών. Εσπρωχναν έτσι τους πανεπιστημιακούς σε συνεργασία με τη «Συσπείρωση» να παίρνουν αποφάσεις με βάση το σχεδιασμό της ΕΑΑΚ και μετά έπαιρναν την απόφαση της ΠΟΣΔΕΠ και την αξιοποιούσαν στους φοιτητές προκειμένου εκ των υστέρων οι φοιτητές να επικυρώσουν όσα είχαν συμφωνηθεί κάτω από το τραπέζι με τη «Συσπείρωση». Αυτή την τακτική την αποκάλυψε στις αρχές Δεκέμβρη η ΔΗΠΑΚ στους πανεπιστημιακούς και η ΠΚΣ στους φοιτητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ