Πέμπτη 6 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης για Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία

(Φωτ. Αρχείου)
(Φωτ. Αρχείου)
Η ΚΟ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης για Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία:

«Η κυβέρνηση με την πρότασή της για Εξεταστική Επιτροπή για πιθανά σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, περιορίζει τόσο τα θέματα όσο και το χρόνο διερεύνησης και επιδιώκει να συγκαλύψει την επικίνδυνη - για το λαό - κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο της δημόσιας Υγείας και πιο συγκεκριμένα:

-- Τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως επίσης και τις ελλείψεις στον ιατρικό εξοπλισμό. Το αποτέλεσμα είναι κλινικές και εργαστήρια να υπολειτουργούν, να παραμένουν μακροχρόνιες λίστες, ενώ οι ασθενείς αναγκάζονται να καταφύγουν στους επιχειρηματίες της Υγείας, πληρώνοντας επιπλέον τεράστια ποσά. Οι επανειλημμένα πολυδιαφημιζόμενες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δεν αρκούν να αναπληρώσουν τις αποχωρήσεις λόγω των συνταξιοδοτήσεων, ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους είναι εργαζόμενοι με προσωρινή απασχόληση και μειωμένα δικαιώματα.

-- Το γεγονός ότι η Υγεία γίνεται όλο και πιο πανάκριβο εμπόρευμα για το λαό μας όπως φαίνεται και από επίσημα στοιχεία. Αυτό είναι το έδαφος, πάνω στο οποίο εκκολάπτονται τα διάφορα σκάνδαλα. Από το 2009 μέχρι σήμερα, το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία πλήρωσαν για φάρμακα 57,7% λιγότερα, ενώ οι ασφαλισμένοι κατά 43,1% περισσότερα και διαμόρφωσαν τη μεσοσταθμική συμμετοχή τους στο 35% περίπου. Αν ληφθούν υπόψη η αύξηση της αρνητικής λίστας των φαρμάκων και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), η συμμετοχή των ασφαλισμένων γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

-- Η κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων παραμένει και σήμερα στα ίδια απαράδεκτα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί με τις μειώσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ η περιβόητη πρόσβαση των ανασφάλιστων έγινε με "ξένα κόλλυβα", αφού το κράτος δεν έβαλε ούτε ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι ίδιοι πληρώνουν κανονική συμμετοχή για όλα, όπως και οι ασφαλισμένοι.

-- Η κρατική επιχορήγηση προς τον ΕΟΠΥΥ είναι μειωμένη κατά 200 εκ. ευρώ, δηλαδή κατά 38% και το έλλειμμα μεταφέρθηκε στους συνταξιούχους, με την επιβολή εισφοράς 6% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Η κατάσταση αυτή δεν προέκυψε τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών που συρρικνώνουν τις κοινωνικές δαπάνες και τις δωρεάν παροχές, μεταφέροντας το κόστος στο λαό, και περιορίζουν τις παροχές στο ελάχιστο βασικό πακέτο, μειώνουν τις κρατικές και ασφαλιστικές δαπάνες, προκειμένου να μειώσουν το μη μισθολογικό κόστος, ως προϋπόθεση της στήριξης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτός είναι και ο στόχος που υπηρετεί και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Με την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση επιδιώκει να συγκαλύψει τις δικές της τεράστιες ευθύνες για αυτό και περιορίζει την όποια έρευνα γίνει στο διάστημα από το 1997 μέχρι το 2014, ενώ η απαράδεκτη αυτή κατάσταση που βιώνουν καθημερινά τα λαϊκά στρώματα όχι μόνον συνεχίζεται και σήμερα, αλλά και επιδεινώνεται, παίρνοντας υπόψη τις σύγχρονες και αυξημένες ανάγκες.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση φέρνει για συζήτηση στη Βουλή την πρόταση της συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής σε μια στιγμή που ετοιμάζει ένα καινούργιο μπαράζ βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων σε συμφωνία με ΕΕ - ΔΝΤ και το κεφάλαιο. Επιδιώκει έτσι, μέσα από τη συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών, να καλλιεργήσει τον αποπροσανατολισμό μέσα στο λαό, αντιγράφοντας τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις πολιτικές που εφαρμόζονται δεν πρόκειται να λυθεί με τις Εξεταστικές Επιτροπές όπως δείχνει και η πείρα του παρελθόντος.

Παρά την αρνητική αυτή πείρα, το ΚΚΕ συμμετέχοντας στη συγκρότησή της διεκδικεί η έρευνα να διευρυνθεί συνολικά για όλους τους παράγοντες που διαμορφώνουν την επικίνδυνη κατάσταση στο χώρο της Υγείας και χωρίς χρονικούς περιορισμούς, δηλαδή μέχρι σήμερα.

Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο.

Το ζήτημα της δημόσιας Υγείας - Πρόνοιας πρέπει να τεθεί ακόμη πιο αποφασιστικά στο κέντρο της πάλης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Να διεκδικήσουν λύσεις στα καυτά και οξυμένα προβλήματα που βασανίζουν τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Να έχουν όλοι και χωρίς όρους και προϋποθέσεις πλήρεις και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας από τις κρατικές μονάδες, οι οποίες πρέπει να χρηματοδοτηθούν επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό, να ενισχυθούν με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση».

Χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, εμπαιγμός για τους εργαζόμενους

Η κατανομή του πακτωλού «ζεστού» χρήματος, που φτάνει τα 20 δισ. ευρώ στους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους έως το 2020, ο εξωραϊσμός του χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε συνδυασμό με τους προβληματισμούς για το μέλλον της λυκοσυμμαχίας, όσο δεν «βγαίνουν» οι συνταγές αστικής διαχείρισης και δεν έρχεται η προσδοκώμενη καπιταλιστική ανάκαμψη, ήταν οι βασικοί άξονες των εισηγήσεων της Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνας Κρέτσου, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλ. Χαρίτση, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Περιφερειών της Βουλής. Θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν, άλλωστε: «Η Πολιτική Συνοχής στην Ελλάδα: επιτυχίες, προκλήσεις και προοπτικές».

Από την πλευρά της, η Επίτροπος, αναφερόμενη στο κεφάλαιο και την επιχείρηση ανάκαμψης της κερδοφορίας του, είπε ότι «έχουμε 20 δισεκατομμύρια στο τραπέζι μέχρι το 2020 και με το ποσόν αυτό θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ελλάδα να θέτει τα θεμέλια του νέου οικονομικού μοντέλου, το οποίο θα αξιοποιεί την επιχειρηματικότητα και τις εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων».

Σε μία προσπάθεια να εξωραΐσει το χαρακτήρα της ΕΕ, είπε ότι «ακόμα και μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους, καταφέραμε να επανεκκινήσουμε την ιστορία μας, καταφέραμε με την ΕΕ να έχουμε 70 χρόνια ειρήνης και ευημερίας»! Αναφερόμενη στη διαπάλη και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους καπιταλιστές, σημείωσε: «Ξέρουμε πολύ καλά ότι είμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις άνευ προηγουμένου, όπως είναι το Μεταναστευτικό, η έξοδος της Μ. Βρετανίας, η ανέχεια, η επιστροφή των ανισοτήτων», προσθέτοντας με νόημα ότι «δεν θέλω να σας αποθαρρύνω, είναι ηράκλειος ο άθλος, είναι πάρα πολύ δύσκολος, παρόλα αυτά είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταπεξέλθουμε».

Ο Αλ. Χαρίτσης, αναφερόμενος στο πώς θα κατανεμηθούν τα 20 δισ. ευρώ, είπε δείχνοντας στον ΣΕΒ - που προ ημερών αξίωσε να βγουν εκτός αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες και αγρότες - ότι ...«έλαβε το μήνυμα» πως «θέλουμε να ξεφύγουμε από κοντόφθαλμες λογικές και αποσπασματικές παρεμβάσεις του παρελθόντος, που δεν παρήγαγαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία». «Δίνουμε, λοιπόν, έμφαση σε μια δυναμική και καινοτόμο μικρομεσαία επιχειρηματικότητα» και πιο συγκεκριμένα στην «αγροδιατροφή», «στις νεοφυείς επιχειρήσεις, στην αναβάθμιση υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στη βιομηχανία, στη μεταποίηση και στον τουρισμό»...

Πρόσθεσε με τη σειρά του ότι «η ΕΕ βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι» και πως «η λογική που εμείς υποστηρίζουμε» είναι η «πολιτική» και «κοινωνική συνοχή» και «διεκδικεί την εμβάθυνση του πολιτικού πλαισίου αλληλεγγύης και των προγραμμάτων συνοχής των διαρθρωτικών ταμείων», προσθέτοντας ότι «η επιλογή αυτή πιστεύουμε ότι είναι όρος ύπαρξης για την ΕΕ».

«Παραμύθια της Χαλιμάς» η ΕΕ της αλληλεγγύης και συνοχής

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ανέφερε ότι είναι «παραμύθια της Χαλιμάς» τα περί σύγκλισης και κοινωνικής συνοχής στον καπιταλισμό «γιατί, ακριβώς, στο DNA του είναι οι κοινωνικές ανισότητες και η όξυνσή τους». «Η ανισομετρία είναι χαρακτηριστικό γνώρισμά του και της ΕΕ. Μια ανισομετρία που οξύνεται ακόμα περισσότερο» και αποτέλεσμα «αυτής της όξυνσης της ανισομετρίας και των αντιθέσεων είναι και η διαπάλη, η οποία υπάρχει στο εσωτερικό της ΕΕ, ανάμεσα στη δημοσιονομική πειθαρχία από τη μια μεριά και στη σύγκλιση από την άλλη», η οποία «αντανακλά τον τεράστιο ανταγωνισμό και ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, τη Γερμανία, για το ποιος θα αναλάβει να πληρώσει τα "σπασμένα" της κρίσης», «ποια τμήματα του κεφαλαίου θα στηριχθούν περισσότερο και ποια λιγότερο». «Είναι φανερό - πρόσθεσε - ότι η λεγόμενη συμμαχία του Νότου δεν είναι τίποτε άλλο από τη συμμαχία των χωρών που έχασαν θέσεις από την καπιταλιστική κρίση και προσπαθούν να ανακτήσουν μερίδια».

«Τα ευρωπαϊκά προγράμματα - σημείωσε - ανέκαθεν χρησιμοποιήθηκαν για να υλοποιηθούν οι στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, όπως η ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς και των δικτύων. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα αξιοποιούνται για τις ανατροπές, όσον αφορά τις κατακτήσεις που είχε η εργατική τάξη. Μέσα από αυτά χρηματοδοτούνται οι ανατροπές στην αγορά εργασίας για τη δημιουργία ενός φθηνού, ευέλικτου και χωρίς δικαιώματα εργατικού δυναμικού».

Οσο για τις ιστορικές αναφορές της Επιτρόπου, ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι «το KKE είναι πραγματικά υπερήφανο για τα τεράστια επιτεύγματα των λαών των σοσιαλιστικών χωρών που γνώρισε η ανθρωπότητα». «Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός αποτελεί το μέλλον της ανθρωπότητας» και «είναι στο χέρι της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων να βαδίσουμε το δρόμο που απελευθερώνει τον άνθρωπο από τη μισθωτή σκλαβιά».

Τόνισε πως «μόνο ως ειρωνεία μπορούν να θεωρηθούν τα 70 χρόνια ειρήνης και ευημερίας της ΕΕ», για τα οποία έκανε λόγο η Επίτροπος, στην οποία υπενθύμισε τις πολεμικές επεμβάσεις και της ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία, τις εξελίξεις στην Ουκρανία, με την αξιοποίηση μάλιστα από την ΕΕ του εθνικισμού, την ολοένα και μεγαλύτερη στρατιωτικοποίησή της και τη συμμετοχή της σε ιμπεριαλιστικές εκστρατείες και επεμβάσεις. «Αποτελεί, δηλαδή, τον θύτη των λαών», σημείωσε, ενώ όσον αφορά την ...«ευημερία», παρέθεσε στην Επίτροπο την άγρια επίθεση που δέχονται οι λαοί ιδιαίτερα μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις ανατροπές του σοσιαλισμού, στο «βωμό της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας». «Δεν πρόκειται να υπάρξει διέξοδος προς όφελος του λαού όσο βρισκόμαστε στις συμπληγάδες αυτού του συστήματος, όσο στην οικονομία και στην εξουσία κυριαρχεί το μεγάλο κεφάλαιο, όσο η Ελλάδα βρίσκεται στην ΕΕ», σημείωσε.

Σε μια προσπάθεια να απαντήσει, η Επίτροπος, αφού δήλωσε ...προσβεβλημένη, αυτό που βρήκε να πει ήταν ότι... «δεν ζήσατε σε χώρα που είχε δύο ώρες τηλεόραση κάθε μέρα και μόνο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ