Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πάτε μήπως ξανά, για πλήρη συγκάλυψη;

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Δ. Κουτσούμπας, αναφέρθηκε και στο ζήτημα των συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ. Σημείωσε:

«Και μιας και συζητάμε περί διαφάνειας και διαφθοράς.

Για να έχουμε το καλό ερώτημα:

Πού ακριβώς βρίσκεται η υπόθεση των υποκλοπών, των συνακροάσεων τηλεφωνικών κέντρων πολιτικών κομμάτων όπως πολύ συγκεκριμένα είχε καταγγείλει το ΚΚΕ; Πέρασαν πάνω από 3 μήνες, ούτε φωνή ούτε ακρόαση, καμιά επίσημη ενημέρωση.

Μόνο διαρροές και δημοσιεύματα σε διάφορες εφημερίδες.

Πάτε μήπως, ξανά, για πλήρη συγκάλυψη; `Η μήπως μπλέξαν οι γραμμές σας ανάμεσα στην ΕΥΠ, την Αστυνομία, τον κάθε κρατικό και παρακρατικό μηχανισμό, τις ξένες υπηρεσίες που εξακολουθούν να αλωνίζουν στη χώρα μας; Αναμένουμε εις το ακουστικόν μας.

Οχι για μια νέα συνακρόαση - παρακολούθηση ανεκπαίδευτων προφανώς πρακτορίσκων, αλλά για ουσιαστική, για σαφή και συγκεκριμένη ενημέρωση και αποκάλυψη των κυκλωμάτων αυτών».

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΜΕ

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες το βράδυ η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που διερεύνησε τη νομιμότητα της δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ από τις τράπεζες. Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο Ειδικής Ημερήσιας Διάταξης, μετά από αίτημα που κατέθεσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, με προφανή στόχο την όξυνση της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα στο εύκολο πεδίο της διαπλοκής, προκειμένου να συγκαλυφθεί η στρατηγική τους σύμπλευση στο τσάκισμα του λαού, για την εξασφάλιση ακόμα περισσότερης κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Επιπλέον, επιδίωξαν να παρουσιάσουν τη διαπλοκή και τη διαφθορά ως αιτία για όλα τα δεινά του λαού, προσπαθώντας να «βγάλουν λάδι» το καπιταλιστικό σύστημα και να κουκουλώσουν ότι τα φαινόμενα αυτά είναι παράγωγα της σαπίλας του.

Απέναντι από αυτό το αντιλαϊκό μέτωπο, το ΚΚΕ ανέδειξε ότι το σκάνδαλο των σκανδάλων είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, που πρέπει να ανατραπεί με την οργανωμένη πάλη του λαού.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο λαός να μην παγιδευτεί στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Eurokinissi

Παρεμβαίνοντας στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στην ομιλία του σημείωσε:

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Τα διάφορα πιθανά σενάρια που γράφονται και λέγονται αυτές τις μέρες, για το αν, πότε και πώς θα κλείσει η «αξιολόγηση», δεν μπορούν να κρύψουν από το λαό ότι η σκληρή πραγματικότητα που ζει, η παραπέρα φτωχοποίησή του, η αφαίρεση και των τελευταίων εργασιακών δικαιωμάτων που του έχουν απομείνει, δεν είναι κάποιο σενάριο. Είναι ολοκληρωμένο αντιλαϊκό σχέδιο που υλοποιείται βήμα το βήμα για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Κι ακριβώς επειδή, κύριοι της κυβέρνησης, αυτή την κατεύθυνση υπηρετείτε, θα κάνετε ό,τι περνάει απ' το χέρι σας για να ολοκληρώσετε την «αξιολόγηση».

Κι όλα αυτά που λέτε, ότι δήθεν δεν θα ψηφίσετε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα, ο λαός πλέον τα ακούει βερεσέ.

Για να μην απαριθμήσω τι έχει ακούσει να του λέτε, όχι μόνο πριν, ως αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και ως κυβέρνηση κυρίως τα τελευταία ολόκληρα 2 χρόνια πλέον.

Να μην παγιδευτεί ο λαός στους σχεδιασμούς, στις συμμαχίες και τα συμφέροντα της αστικής τάξης

Βεβαίως, η όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στα διάφορα διεθνή κέντρα και η ενίσχυση φυγόκεντρων δυνάμεων και τάσεων στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, οι γενικότερες εξελίξεις στην πορεία της οικονομικής κρίσης, έχουν τη δική τους δυναμική.

Είναι όλα αυτά που προσπαθείτε να κρύψετε πίσω απ' το γνωστό παραμύθι του «καλού» και του «κακού». Πότε «καλός» είναι η ΕΕ και ο «κακός» το ΔΝΤ, πότε το αντίστροφο, για να στριμώχνετε το λαό ανάμεσά τους.

Κι όσο για τη συζήτηση που άρχισε πάλι περί Grexit και δεν συμμαζεύεται, η ουσία βρίσκεται στο αναμφισβήτητο γεγονός ότι σήμερα η συνοχή της ΕΕ, της Ευρωζώνης δεν είναι δεδομένη. Θα δοκιμαστεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, ως αποτέλεσμα της έντασης της ανισομετρίας των κρατών - μελών της, της κρίσης, που φέρνουν στην επιφάνεια νέες αντιθέσεις που πιθανά πλέον να μην μπορούν να γεφυρωθούν όπως παλιότερα.

Γι' αυτό βλέπουμε, προσωρινά τουλάχιστον, να ισχυροποιείται και το ρεύμα του προστατευτισμού, του εθνικισμού στην οικονομία.

Το Brexit, η πολιτική Τραμπ στις ΗΠΑ, η ευρωσκεπτικιστική τάση στην Ευρώπη συνολικότερα που αναπτύσσεται, είναι τέτοιες πλευρές που επιβεβαιώνουν ότι η διεθνοποίηση, που είναι μια αντικειμενική διαδικασία στο σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο, συμβαδίζει με το διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης, την ανισομετρία όπως λέμε, ανάμεσα στις διάφορες χώρες, με το γεγονός ότι η αναπαραγωγή του κεφαλαίου διενεργείται κατά βάση στο πλαίσιο εθνικών κρατών και των ενώσεων που αυτά συμμετέχουν.

Δεν αποκλείεται συνεπώς να προκύψουν και άλλες, νέες διακρατικές συμμαχίες, και νομισματικές, εξίσου όμως αντιδραστικές με αυτή της ΕΕ.

Αυτό συνεπώς που λέει το ΚΚΕ στον ελληνικό λαό, είναι ότι δεν πρέπει να παγιδευτεί στους διάφορους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, της αστικής τάξης, ως σύνολο ή τμημάτων της, που καθορίζουν τις διεθνείς συμμαχίες τους και τις επιλογές τους με βάση τα συμφέροντά τους και τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Η πάλη των λαϊκών κινημάτων στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη πρέπει να κατευθύνεται σε λύση φιλολαϊκής διεξόδου από αυτή την κατάσταση, με το λαό πραγματικά στην εξουσία, με σχεδιασμό της κοινωνικοποιημένης οικονομίας, με αποδέσμευση από όλες τις λυκοσυμμαχίες και όχι να παρασύρεται σε λύσεις που προτείνουν άλλες δυνάμεις που καταδικάζουν μεν την ΕΕ και την Ευρωζώνη, αλλά η γραμμή τους οδηγεί στο να δίνουν ανάσα ζωής, ανασύνταξης των αστικών δυνάμεων, του ίδιου αυτού του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, της βαρβαρότητας που αυτό περικλείει και την έχουμε ζήσει χρόνια τώρα στο πετσί μας.

Επικίνδυνες οι θέσεις όσων παρουσιάζουν ως εγγυητές την ΕΕ και το ΝΑΤΟ

Κυρίες και κύριοι,

Το παραμύθι ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει, γιατί στο τέλος, δήθεν, θα δουν προκοπή οι εργαζόμενοι, οι εκβιασμοί της εκλογολογίας και ο «μπαμπούλας» της πολιτικής αστάθειας, αλλά και το σενάριο των ευρύτερων συναινέσεων με τα άλλα κόμματα, με τα οποία μπορείτε να μοιραστείτε και την ευθύνη της αντιλαϊκής πολιτικής βέβαια, στόχο έχουν να «αμπαλάρουν» το επόμενο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που ετοιμάζετε.

Γιατί, όπως έχετε συνηθίσει να λέτε και εσείς και η ΝΔ, στόχος είναι η «επιστροφή στην κανονικότητα».

Για σας, «επιστροφή στην κανονικότητα» σημαίνει να θεωρήσει ο λαός μας όλα όσα έχασε τα χρόνια της κρίσης ως περασμένα - ξεχασμένα και φυσικά να παραιτηθεί από οποιαδήποτε απαίτηση να ζήσει καλύτερα αυτός και τα παιδιά του.

Για σας, «επιστροφή στην κανονικότητα» σημαίνει συμβιβασμός με την ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση.

«Επιστροφή στην κανονικότητα» για σας είναι για παράδειγμα η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Οι αποφάσεις που ψηφίσατε και συνιστούν πολεμική προετοιμασία απέναντι στη Ρωσία.

Για σας, τείνει να γίνει «κανονικότητα» το να μάθει να ζει ο λαός μας με την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα, να βλέπει τους Τούρκους στρατηγούς να κάνουν δήθεν «εκδρομούλες», όπως γράφτηκε, στα Ιμια.

Εχουμε ήδη ως Κόμμα καταγγείλει την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων, στην περιοχή των Ιμίων, από τα τουρκικά πολεμικά σκάφη, με την παρουσία των επικεφαλής μάλιστα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, την προηγούμενη Κυριακή.

Και έχετε ευθύνη, κύριοι της κυβέρνησης, γιατί προσπαθείτε να περάσετε στο λαό μας κλίμα εφησυχασμού.

Είναι άλλο η ψύχραιμη, η υπεύθυνη στάση, κι άλλο να μην ενημερώνετε σωστά, ολοκληρωμένα τον ελληνικό λαό.

Κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε τη σοβαρότητα της κατάστασης που διαμορφώνουν οι τουρκικές επιδιώξεις για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, που διαμορφώνει ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις αστικές τάξεις των χωρών της περιοχής για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση αυτών των αστικών τάξεων, σε συνδυασμό με την όξυνση των ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή, στη Βόρειο Αφρική, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι επικίνδυνες οι θέσεις όλων όσων παρουσιάζουν ως δήθεν εγγυητές την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ή μιλούν και για «ευρωπαϊκά» ή και «ΝΑΤΟικά» ακόμα σύνορα στο Αιγαίο.

Αυτές οι θέσεις δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Και φυσικά, η ΝΑΤΟική παρουσία στο Αιγαίο όχι μόνο δεν εμποδίζει, αλλά επιπλέον αποθρασύνει αυτή την τουρκική επιθετικότητα.

Την ίδια στιγμή, για το άλυτο για 42 χρόνια πρόβλημα εισβολής - κατοχής στην Κύπρο, στηρίζετε στην πραγματικότητα ως λύση την ντε φάκτο διχοτόμηση, μέσω ενός νέου σχεδίου τύπου «Ανάν».

Το σύστημα που υπηρετείτε διαμορφώνει σχέσεις διαπλοκής, διασύνδεσης με μονοπωλιακούς ομίλους

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Για να έρθουμε και στο βασικό θέμα της σημερινής συζήτησης που είναι το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Μια ακόμα δηλαδή Εξεταστική Επιτροπή, που προστίθεται στις δεκάδες που συγκροτήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες.

Εχουμε ήδη καταθέσει το πόρισμα του εκπροσώπου του Κόμματος, στην Επιτροπή, όπου βάζουμε αναλυτικά τις θέσεις και τα συμπεράσματα.

Αν θέλουμε να το πούμε με μια κουβέντα, θα λέγαμε, όσο κι αν διαφωνείτε και το λέγανε εδώ και οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά όμως «άνθρακες ο θησαυρός»! Αυτό ισχύει απόλυτα.

Ούτε τώρα, φυσικά, έλαμψε όλη η αλήθεια, ούτε τώρα «έφτασε το μαχαίρι στο κόκαλο», για να χρησιμοποιήσω πάλι μια δική σας αγαπημένη σας έκφραση.

Αντίθετα, η σήψη, η διαφθορά, η διαπλοκή παραμένουν, δεν αντιμετωπίστηκαν.

Βεβαίως, εμείς λέμε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν με τις συγκεκριμένες κυβερνήσεις που εναλλάσσονται εδώ και δεκαετίες - και τη δική σας μαζί - στο πλαίσιο αυτού του σάπιου συστήματος.

Η κυβέρνηση με τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής προσπάθησε να «πετάξει την μπάλα στην εξέδρα».

Και αξιοποιεί την Εξεταστική για να τραβήξει την προσοχή του λαού από τα πολύ σκληρά μέτρα που παζαρεύει και σκέφτεται να υλοποιήσει στο πλαίσιο της εφαρμογής του 3ου μνημονίου, με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων φυσικά.

Προκειμένου να συντηρηθεί ένα ψευδεπίγραφο πολωτικό κλίμα, για να κρυφτεί η στρατηγική σύμπλευση σε αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που επιβάλλει το μεγάλο κεφάλαιο και η ΕΕ.

Και είναι λογικό, εμείς σας καταλαβαίνουμε. Πάνω σε τι να αντιπαρατεθείτε; Στην αντιμετώπιση των αγώνων; Πάρτε για παράδειγμα τους αγρότες τώρα, βρίσκονται στα μπλόκα για να μην ξεκληριστούν ελέω κυβέρνησης ΕΕ, ΚΑΠ και μονοπωλίων.

«Μπουκωμένη» από ενισχύσεις και επιδοτήσεις παρουσιάζει η κυβέρνηση τη φτωχή αγροτιά, ισχυριζόμενη ότι εξαιτίας αυτού δεν έχει και λόγους να κινητοποιείται.

Ομως, τα ίδια - έστω με άλλα λόγια - έλεγε πριν και η κυβέρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν βέβαια αυτοί κυβέρνηση.

Και βέβαια, αυτή η αντιπαράθεση δεν πρόκειται να αγγίξει την ουσία, που είναι η πολιτική των κομμάτων σας που διαχειρίζεται αυτό το σάπιο σύστημα, τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Δηλαδή, για να ακριβολογούμε ακόμα περισσότερο, το σύστημα που διαμορφώνει σχέσεις διαπλοκής, διασύνδεσης με μονοπωλιακούς ομίλους και το μεγάλο κεφάλαιο.

Τα επιτελεία του δικού σας συστήματος λένε ότι αυτοί που κυρίως δωροδοκούν, είναι οι μεγάλοι όμιλοι, για να αυξήσουν τα κέρδη, τα μερίδιά τους στην αγορά.

Τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι και η «Siemens» και πρόσφατα η «Novartis»; Οσοι, λοιπόν, προσπαθείτε να κρύψετε τον ομφάλιο λώρο που συνδέει τα φαινόμενα αυτά με το κυνήγι του κέρδους, παρουσιάζοντάς τα ως ζητήματα κυρίως ηθικής, η καταπολέμηση των οποίων εξαρτάται από τη σχετική πολιτική βούληση, το μόνο που κάνετε, είναι να κοροϊδεύετε στην πραγματικότητα τον κόσμο.

Αν η κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα ήθελαν πραγματικά την προώθηση της διαφάνειας, στην αντιμετώπιση της διαπλοκής, των σκανδάλων, θα είχαν υιοθετήσει επανειλημμένες προτάσεις του ΚΚΕ:

Για υποχρεωτική μετατροπή όλων των μετοχών σε ονομαστικές.

Για κατάργηση όλων των απορρήτων, του τραπεζικού, του φορολογικού, του εμπορικού, του επιχειρηματικού.

Την απαγόρευση λειτουργίας των εξωχώριων εταιρειών, τον έλεγχο στην εξαγωγή κεφαλαίων.

Ωστόσο, όλα αυτά τα απορρίπτετε ασυζητητί, επειδή όλα αυτά είναι «νόμιμα» για το σύστημά σας, για την ΕΕ, την τάξη σας. Κι ας παριστάνετε τους ανήξερους, δεν είστε αφελείς.

Η συγκρότηση της Εξεταστικής επιχείρησε να συσκοτίσει το ρόλο των τραπεζών

Με τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ εκτός των άλλων επιχειρήσατε να συσκοτίσετε και το ρόλο των τραπεζών, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια στηρίχθηκαν και ενισχύθηκαν με πακτωλό δισεκατομμυρίων, που φορτώθηκε βέβαια πάλι στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Επιχειρείτε να συσκοτίσετε το σύνολο των «κόκκινων» δανείων, τα οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόσφατα τα υπολόγισε σε 100 δισεκατομμύρια.

Κι απ' αυτά, υπολογίζεται ότι τα 60 δισ. είναι «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Τα 12 δισ. τα οφείλουν 800 μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι και τα υπόλοιπα 30 δισ. άλλες έξι χιλιάδες μεγάλες επιχειρήσεις.

Δηλαδή, 40 δισεκατομμύρια από «κόκκινα» δάνεια οφείλονται από μεγάλους ομίλους. Και βέβαια, είναι «κόκκινα» δάνεια αυτά.

Αλήθεια, γιατί δεν έγιναν αντικείμενο εξέτασης και αυτά τα 40 δισ., τα οποία δόθηκαν σε αυτούς τους ομίλους; Γιατί δεν ελέγχθηκαν, αν τηρήθηκε η νομιμότητα; Αν τηρήθηκαν όλες οι τραπεζικές διαδικασίες για την παραχώρηση των συγκεκριμένων δανείων; Γιατί απλά και μόνο, στο όνομα των εντυπώσεων, περιορίζετε το ζήτημα της εξέτασης στη χρηματοδότηση των κομμάτων, στη χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης;

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Μ' αυτή την έννοια λέμε ότι το έργο της Επιτροπής περιορίστηκε στην εξέταση ενός μικρού μέρους της συνολικής δανειοδότησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τις εργασίες της Επιτροπής απασχόλησε μόνο η εξέταση των δανείων στα ΜΜΕ και στα κόμματα, που ανέρχονται στο 1,8 περίπου δισ., που είναι σταγόνα όμως στον ωκεανό, σε σχέση με τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια των υπολοίπων επιχειρηματιών.

Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις αποτελούν το 53,8% της συνολικής χρηματοδότησης.

Από τα 94,8 δισ. ευρώ δάνεια προς τα νοικοκυριά, τα μη εξυπηρετούμενα είναι 45,7%, ενώ από τα 145,8 δισ. ευρώ δάνεια προς επιχειρήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα είναι 44,7%.

Και από τις εργασίες της Επιτροπής επιβεβαιώθηκε ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο τα δάνεια προς τα νοικοκυριά, απ' αυτά προς τις επιχειρήσεις.

Τα δάνεια προς τα νοικοκυριά έχουν βέβαια υψηλότερα επιτόκια, άρα είναι πιο ακριβά.

Και τα στεγαστικά διασφαλίζουν τις τράπεζες με εμπράγματες εξασφαλίσεις - εγγυήσεις (όπως είναι η υποθήκη ακινήτου), ενώ αντίθετα για τις μεγάλες επιχειρήσεις έχουν χαμηλά επιτόκια και σε μεγάλο βαθμό χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις.

Επιβεβαιώνεται ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτελεί την καρδιά του συστήματος, τροφοδοτώντας με φτηνό χρήμα τις επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που οδηγεί σε μακροχρόνια ομηρεία μέσω του δανεισμού τα λαϊκά νοικοκυριά, τις μικρές επιχειρήσεις.

Δεν αντέχει σοβαρή κριτική ο ισχυρισμός που προέβαλαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών, ότι αυτή η διαφοροποίηση, δηλαδή η ευνοϊκή μεταχείριση, οφείλεται στο υψηλό λειτουργικό κόστος που έχει η διαχείριση χιλιάδων δανείων προς τα νοικοκυριά.

Ακριβώς γιατί, την ίδια στιγμή, οι κίνδυνοι για την τράπεζα είναι πολύ μεγαλύτεροι σε περίπτωση μη εξυπηρέτησης ενός δανείου ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προς μια επιχείρηση.

Τα ΜΜΕ εργαλείο χειραγώγησης στα χέρια του κεφαλαίου

Και βεβαίως, οι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν της ευνοϊκής μεταχείρισης.

Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα ΜΜΕ δεν ξεφεύγουν, αντίθετα επιβεβαιώνουν τον κανόνα της ευνοϊκής μεταχείρισης και, μάλιστα, χωρίς διασφαλίσεις για την αποπληρωμή τους.

Και βέβαια, με τη συγκρότηση της Επιτροπής επιχειρήσατε, κύριοι της κυβέρνησης, να συσκοτίσετε το γεγονός ότι καθημερινά, διαχρονικά, παραβιάζεται κάθε έννοια αντικειμενικής ενημέρωσης, από τα μέσα ενημέρωσης - ιδιωτικά αλλά και κρατικά.

Γιατί τα ΜΜΕ παραμένουν στην ιδιοκτησία του μεγάλου κεφαλαίου και με διάφορους τρόπους αυτά τα συμφέροντα προσπαθούν να υπηρετήσουν.

Και γνωρίζετε πολύ καλά πως ο έλεγχος της ενημέρωσης αποτελεί εργαλείο χειραγώγησης και ενσωμάτωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Και οι μεγάλοι χαμένοι πάλι θα είναι οι εργαζόμενοι σε αυτά τα μέσα και το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση.

Αυτό είναι το βασικό.

Και μη μας πείτε πάλι ως επιχείρημα για τον έλεγχο στον ΔΟΛ.

Οι εξελίξεις αυτές συνδέονται τόσο με την πορεία της ίδιας της κρίσης και τον αντίκτυπό της στα ΜΜΕ, όσο και με την προσπάθεια της κυβέρνησης να ευνοήσει την αναδιανομή της πίτας στο χώρο των ΜΜΕ, προωθώντας τις δικές της συμμαχίες, όπως κάνει βέβαια κάθε αστική κυβέρνηση.

Ανέκαθεν η εκάστοτε διακυβέρνηση επεδίωκε να δημιουργεί φιλικές σχέσεις με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, να δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον γι' αυτήν, έλεγχε όπως λέμε αυτά τα μέσα και φυσικά έλεγχε κυρίως τα κρατικά οπωσδήποτε μέσα ενημέρωσης.

Ετσι και η σημερινή διακυβέρνηση προσπάθησε και ξαναπροσπαθεί να ξαναμοιράσει την πίτα της Ενημέρωσης σε παλιούς και νέους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σ' αυτή τη βάση βρίσκεται και η αντιμετώπιση απ' το κεφάλαιο των κομμάτων που εξυπηρετούν τα συμφέροντά του.

Η ευνοϊκή δανειοδότηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποτελεί μια πλευρά αυτής της στήριξης. Οι πολιτικές ευθύνες είναι δεδομένες.

Η περαιτέρω διερεύνηση των ευρημάτων της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ και τυχόν βέβαια ποινικές ευθύνες αποτελούν υπόθεση των αρμόδιων Αρχών.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Η ίδια η ύπαρξη του καπιταλισμού είναι το σκάνδαλο

Στην αξιοποίηση μιας ακόμα Εξεταστικής Επιτροπής για «συγκάλυψη και αποπροσανατολισμό» αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. «Οχι μόνο δεν υπήρξε πλήρης διαφάνεια - τόνισε - αλλά δόθηκε η ευκαιρία, όπως και σήμερα, για μια ανούσια αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα της κυβέρνησης από τη μια μεριά και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πολύ δε περισσότερο διευκολύνει και το πλέον εγκληματικό κομμάτι του συστήματος, αυτό που είναι το δολοφονικό χέρι του καπιταλιστικού συστήματος, τη Χρυσή Αυγή, να εμφανιστεί ως κατήγορος των πάντων, προσπαθώντας να συγκαλύψει τον εγκληματικό, δολοφονικό της χαρακτήρα, ο οποίος πηγάζει και από τις πράξεις της, αλλά και από τη ναζιστική της ιδεολογία».

Στην ουσία, όπως επισήμανε, «ο βασικός ρόλος της Επιτροπής» ήταν «μία ακόμα απέλπιδα προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης», να εξωραϊστεί ο εκμεταλλευτικός, άδικος, παρασιτικός χαρακτήρας του καπιταλιστικού συστήματος, και να καλλιεργηθεί η αυταπάτη στο λαό ότι «με μια διαφορετική διαχείριση, ή εάν εξαλειφθούν τα σκάνδαλα, η διαπλοκή, ή αν είμαστε πιο αποτελεσματικοί και με λιγότερες ελλείψεις στη διαχείριση, μπορεί ξαφνικά ο κόσμος να ζει με αξιοπρέπεια, τη στιγμή που κυριαρχούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, τη στιγμή που το καπιταλιστικό κέρδος είναι ο βασικός υπεύθυνος, η βασική αιτία των προβλημάτων και των δεινών που αντιμετωπίζουν η εργατική τάξη και συνολικότερα η λαϊκή οικογένεια». Να συσκοτιστεί ότι «τα σκάνδαλα, η διαπλοκή και η διαφθορά» είναι συνυφασμένα «με τον εκμεταλλευτικό και άδικο χαρακτήρα του συστήματος», ότι η ίδια η ύπαρξη του καπιταλισμού «είναι ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο».

Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα με τα παραπάνω, η Εξεταστική πρόσφερε πεδίο για την όξυνση της ανούσιας αντιπαράθεσης, αφενός για «τη χειραγώγηση της λαϊκής δυσαρέσκειας, πολύ δε περισσότερο σε μια περίοδο που έχει επιβεβαιωθεί ότι η συνέχιση της διαπραγμάτευσης στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης και η ολοκλήρωσή της - εφόσον ολοκληρωθεί αυτή η διαπραγμάτευση - θα σηματοδοτήσει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης». Αφετέρου για να αποκρυφτεί «η στρατηγική σας σύγκλιση, σύμπλευση» των αστικών κομμάτων τα οποία διαγκωνίζονται «για το ποιος θα πάρει τα εύσημα» από το κεφάλαιο.

Εκανε σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει αντικειμενική ενημέρωση όταν «αυτή βρίσκεται στα χέρια του κεφαλαίου», σημειώνοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση κάνει ό,τι και οι προηγούμενες, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό γι αυτήν περιβάλλον μέσα από το ξαναμοίρασμα της πίτας των ΜΜΕ ανάμεσα σε παλιά και νέα επιχειρηματικά τζάκια.

Εξάλλου, όπως ανέδειξε, οι εργασίες της Επιτροπής ασχολήθηκαν ούτε καν με το δέντρο, αλλά με το κλαδί του συνολικού προβλήματος των «κόκκινων» δανείων. «Τα επιχειρηματικά δάνεια είναι 145 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 45% είναι μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είναι "κόκκινα" δάνεια», ενώ η Επιτροπή ασχολήθηκε «μόνο με 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ δανεισμό».

Ωστόσο οι εργασίες της Επιτροπής επιβεβαίωσαν τη σύμφυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καρδιά άλλωστε του καπιταλιστικού συστήματος, με τα υπόλοιπα τμήματα του κεφαλαίου και «τον ταξικό τρόπο δανειοδότησης κατά συνέπεια». Δηλαδή, ευνοϊκοί όροι δανειοδότησης στις επιχειρήσεις, σκληροί όροι και υψηλά επιτόκια για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Οσον αφορά το ΚΚΕ, επισήμανε ότι «αναγκάστηκε να καταφύγει στον τραπεζικό δανεισμό για να καλύψει τις ανάγκες του. Και το έκανε κάτω από ιδιαίτερα επώδυνες συνθήκες», και όπως έχει αποδειχθεί με «πολύ ισχυρές εγγυήσεις και διασφαλίσεις» των τραπεζών, όπως η προσημείωση των περιουσιακών του στοιχείων. «Σήμερα, υπογράμμισε, κάνουμε μια ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια να απεγκλωβιστούμε από τον τραπεζικό δανεισμό» μία ώρα αρχύτερα.

Κατέληξε λέγοντας ότι «συμπεράσματα, εκτιμήσεις και στοιχεία» του πορίσματος «χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ - Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ξιφούλκησαν για το ρόλο του «καταλληλότερου» διαχειριστή σηκώνοντας κουρνιαχτό για τη διαπλοκή

Eurokinissi

Ανταλλαγή κατηγοριών για το ποιος είναι περισσότερο διαπλεκόμενος απ' τον άλλο και ποιος μπορεί καλύτερα απ' τον άλλο να υπερασπιστεί τα προτάγματα του εγχώριου κεφαλαίου, με διαχειριστική επάρκεια αντίστοιχη των αναγκών του για ανάκαμψη της κερδοφορίας του, εκτυλίχθηκε χτες στη Βουλή ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι με το αίτημά του για εκλογές κάνει «κακό στη χώρα σε μια κρίσιμη στιγμή». Του χρέωσε αναπαραγωγή της προπαγάνδας του ΔΝΤ, στο οποίο κατένειμε το ρόλο του «κακού» και καταλόγισε παράλογες απαιτήσεις που καθυστερούν την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης». «Μας λέτε ότι καθυστερούμε να κλείσουμε την αξιολόγηση, μα δεν γνωρίζετε ότι η αξιολόγηση δεν κλείνει επειδή το ΔΝΤ ζητά αναίτια προληπτικά μέτρα 2% του ΑΕΠ; Αρα τι μας ζητάτε; Να τα δεχτούμε;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, φιλοτεχνώντας για την κυβέρνησή του το προφίλ της «αντιστεκόμενης», όταν στην πραγματικότητα έχει ήδη αποδεχτεί σωρό νέων αντιλαϊκών μέτρων, στην ίδια κατεύθυνση.

Ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να καταρρίψει και τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά σε μεταρρυθμίσεις, λέγοντας προς τον πρόεδρο της ΝΔ - απευθυνόμενος στην πραγματικότητα στο εγχώριο κεφάλαιο - ότι «σε 1,5 χρόνο κάναμε όσα εσείς δεν καταφέρατε σε πέντε, στήσαμε την οικονομία στα πόδια της, έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μειώσαμε την ανεργία, εξορθολογίσαμε τα δημόσια χρηματοδοτικά εργαλεία, επανεκκινήσαμε έργα, αναβαθμίσαμε τη θέση της χώρας στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή».

Αποπειράθηκε να παρουσιάσει τη διαπραγμάτευση, που δεν αφορά παρά στην εξασφάλιση ευνοϊκότερων όρων για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, ως μάχη για το συμφέρον της κοινωνίας, υποστηρίζοντας προκλητικά ότι δεν ψάχνει πρόθυμους να ψηφίσουν νέα μέτρα γιατί δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Υπερασπίστηκε εντούτοις τη συγκρότηση ενός «κοινού εθνικού μετώπου», αλλά για να ...αρνηθεί τα μέτρα που αιτείται το ΔΝΤ.

Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η «αξιολόγηση» θα κλείσει και συνέστησε στον Κ. Μητσοτάκη να μη ζητά εκλογές, γιατί δεν έχει σοβαρή αντιπρόταση, αναγνωρίζοντας εμμέσως τη στρατηγική τους σύμπλευση.

Είχε προηγηθεί ο Κ. Μητσοτάκης, με κατηγορίες στην κυβέρνηση ότι «εγκλωβίζει τη χώρα σε τραγικό αδιέξοδο», ότι την οδηγεί στον γκρεμό και επαναφέρει στο προσκήνιο το Grexit, που παρουσίασε σαν καταστροφή, υπερασπιζόμενος ως «αδιαπραγμάτευτη» τη θέση της Ελλάδας στο στενό πυρήνα της ΕΕ.

Σε ένα ρεσιτάλ κινδυνολογίας με τελικό αποδέκτη το λαό, ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι ο χρόνος στην κλεψύδρα της χώρας αδειάζει και χρέωσε στην κυβέρνηση «αποτυχία, τραγική ανικανότητα και άρνηση να πραγματοποιήσει τις αλλαγές» που χρειάζεται το κεφάλαιο για να ανακάμψει, απηχώντας την αγωνία του κεφαλαίου για την ταχεία ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» που θα ανοίξει την πόρτα στο φτηνό χρήμα της ΕΚΤ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπερασπίστηκε επίσης με σθένος τις αποκρατικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος, ότι δεν αποπληρώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, ότι καθυστερεί τις αποκρατικοποιήσεις και ότι εξασθενεί το τραπεζικό σύστημα, καθυστερώντας την καθιέρωση συστήματος εξωδικαστικού συμβιβασμού και πλαισίου διευθέτησης «κόκκινων δανείων», ότι δεν υλοποιεί τις συστάσεις του ΟΑΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού συν τοις άλλοις και με «περιορισμό των προνομίων των συνδικαλιστών».

«Η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με εθνικό σχέδιο που θα εφαρμόσει τις απαραίτητες αλλαγές, γι' αυτό πρέπει να φύγετε μια ώρα αρχύτερα, για να περισώσουμε ό,τι περισώζεται», κατέληξε ο Κ. Μητσοτάκης.

Σκιαμαχία και για τη διαπλοκή

Σε λεονταρισμούς όπως ότι «με τη διαπλοκή δεν τελειώσαμε, τώρα αρχίζουμε», σε μια προσπάθεια να εμφανίσει την κυβέρνηση ως πολέμια συμφερόντων που την πολεμούν κι αυτά και να φορτώσει στη διαπλοκή την καπιταλιστική κρίση και τα μνημόνια, αναλώθηκε ο πρωθυπουργός στο τμήμα της ομιλίας του που αφορούσε στο πόρισμα της Εξεταστικής και ευρύτερα στο ζήτημα της διαπλοκής.

Οπως ισχυρίστηκε, αυτή ήταν η πρώτη κυβέρνηση που αποφάσισε «να συγκρουστεί και για πρώτη φορά διερευνάται ένα διαχρονικό σκάνδαλο και ένα σύστημα που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία». Επανέφερε το σχήμα του τριγώνου κομμάτων - τραπεζών - ΜΜΕ που εξυπηρετούσε το ένα το άλλο, όπως είπε, διαβλέποντας παρέμβαση της δικαιοσύνης.

Κατηγόρησε τα άλλα αστικά κόμματα ότι με τη στάση τους, δανειζόμενα αθρόα από τράπεζες που δεν έλεγχαν αν πληρούν τα κριτήρια για δανεισμό, «δυσφήμισαν» το αστικό πολιτικό σύστημα, τους θεσμούς του, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να κερδίζουν έδαφος δυνάμεις που το παίζουν αντισυστημικές.

Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε εκ νέου απ' τα άλλα κόμματα να φέρουν πρόταση για τον ΔΟΛ, καταγγέλλοντας τη ΝΔ ότι δεν το πράττει επειδή απεύχεται την πιθανότητα μιας ιδιοκτησίας που δεν θα τη στηρίζει.

Απ' την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι η κυβέρνηση έχει διορίσει χιλιάδες με προσόν την «κομματική νομιμοφροσύνη», ότι επιχειρεί να χτίσει τη δική της διαπλοκή που βασίζεται σε πράξεις και μεθοδεύσεις που διαβρώνουν τους αστικούς θεσμούς και παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη.

Σε ό,τι αφορά την Εξεταστική, τη χαρακτήρισε μέσο εκφοβισμού τραπεζικών στελεχών και ΜΜΕ και ευκαιρία να τα βρει η κυβέρνηση με την παλιά διαπλοκή, ενόσω δημιουργεί τη νέα, εκβιάζοντας όσους δεν τα βρίσκουν μαζί της ότι θα έχουν την τύχη του ΔΟΛ.

ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα παζάρια με τους δανειστές, εκτίμησε ότι τα σύννεφα πυκνώνουν για την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία.

Αναρωτήθηκε ποιο είναι το σχέδιο που εφαρμόζει η κυβέρνηση για τη χώρα μέσα σε ένα περιβάλλον όλο και πιο επικίνδυνο, όπως είπε. Παραπέρα, εκφράζοντας, βασικά, τη θέση ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων - ότι δεν τους αφήνονται, από τις συμφωνίες της κυβέρνησης με τους δανειστές - μεγάλα περιθώρια ευελιξίας, στηλίτευσε το γεγονός της «μόνιμης επιτροπείας» που βέβαια και η ίδια ψήφισε μαζί με το κόμμα της, ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή της ντόπιας οικονομίας στο ευρώ.

Επίσης, χαρακτήρισε πολύ πιθανό και ένα τέταρτο μνημόνιο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αλυσοδένει την εγχώρια οικονομία με στόχους «οικονομικά ανέφικτους» και φέρνει την όλη κατάσταση μπρος σε ένα μόνιμο δίλημμα τύπου «Grexit ή μόνιμη λιτότητα», το οποίο βέβαια χρησιμεύει ως όπλο στα χέρια του κεφαλαίου προς εκβιασμό του λαού, ώστε να δέχεται συνεχώς νέα μέτρα σε βάρος του.

«Να αναλάβει μια κυβέρνηση εθνικής Ελλάδος, αν εσείς ονειρεύεστε επιστροφή στο 2015», ζήτησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ