Ολόκληρη η πρωτολογία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή θα δημοσιευτεί στο φύλλο του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».
Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη χτεσινή συζήτηση
INTIME NEWS |
Με αναφορά και στο νομοσχέδιο για τη 13ωρη δουλειά που ψήφισε την ίδια μέρα η κυβέρνηση, υπογράμμισε πως «η πολεμική προπαρασκευή και η ένταση της εκμετάλλευσης στους χώρους εργασίας είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», σημειώνοντας ότι «πίσω από τα επιχειρήματα για τους γονείς που "παρακαλούν" να δουλεύουν 13 ώρες κρύβεται η λογική "τώρα τα κεφάλια μέσα, δούλευε όσο θέλει ο εργοδότης"».
Επεσήμανε ακόμα ότι «η ΕΕ προετοιμάζεται για γενικευμένο πόλεμο τα επόμενα χρόνια», ενώ οι κυβερνώντες σε Γερμανία, Γαλλία και αλλού «κουνάνε το δάχτυλο κι αυτοί στους λαούς των χωρών τους και τους καλούν σε θυσίες "για να μπορέσει να εξοπλιστεί η χώρα"».
«Τα λεφτόδεντρα τα βρίσκετε μονάχα για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, σαν την τέταρτη φρεγάτα "Belharra" που ψηφίσατε τις προάλλες μαζί με το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελ. Λύση. Οπως είχατε ψηφίσει όλοι μαζί και τις στρατιωτικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, τις οποίες παραπλανητικά βαφτίζετε "αμυντικές"», τόνισε αναφερόμενος στα 30 δισ. ευρώ μέχρι το 2036 που θα δώσει ο ελληνικός λαός για εξοπλισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα, αλλά με τους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, την ίδια ώρα «που μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα και πολεμάει τους Χούθι, μια πυροβολαρχία "Patriot" βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία και φυλάει τα πετρέλαια της "Aramco", μια αντιαρματική μονάδα βρίσκεται στη Βουλγαρία και ελληνικά F-16 επιτηρούν τον εναέριο χώρο κρατών των Βαλκανίων απέναντι στη Ρωσία». Εξάλλου την ίδια ώρα - πρόσθεσε - η κυβέρνηση συνεχίζει το προίκισμα του Ζελένσκι με οβιδοβόλα και βλήματα, ενώ «ο κ. Γεραπετρίτης, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αποστολής και ελληνικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, απάντησε ότι τέτοια συζήτηση είναι "πρόωρη"! Καταλάβαμε όλοι τι ετοιμάζετε, αλλά δεν θα σας περάσει».
«Αυτή είναι η "Ελλάδα - πυλώνας σταθερότητας" που λέτε και ξαναλέτε, κ. Μητσοτάκη. Μια Ελλάδα βαθιά χωμένη στους ανταγωνισμούς και τους πολέμους των ιμπεριαλιστών, με μεγάλους κινδύνους για τον ελληνικό λαό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δ. Κουτσούμπας.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην περιοχή και στο Παλαιστινιακό, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε πως «το συνολικό βέλος των εξελίξεων δείχνει προς την κατεύθυνση της κλιμάκωσης και αυτό δεν αλλάζει, όσες δοξολογίες κι αν κάνετε για το σχέδιο του Τραμπ για τη Γάζα», για να επισημάνει: «Φυσικά, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη χαίρεται όταν βλέπει τους βασανισμένους Παλαιστίνιους να επιστρέφουν στα σπίτια τους στη Γάζα, τα οποία βέβαια βρίσκουν γκρεμισμένα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ή να μη χαίρεται που επιστρέφουν οι όμηροι στο Ισραήλ ή οι φυλακισμένοι Παλαιστίνιοι στις εστίες τους.
Ακόμα κι αυτό όμως είναι αποτέλεσμα της ηρωικής αντίστασης του παλαιστινιακού λαού, των φιλειρηνικών δυνάμεων μέσα στο Ισραήλ, της αλληλεγγύης που εισέπραξε από όλους τους λαούς του κόσμου, και από τον ελληνικό λαό, που σας γύρισε για τα καλά την πλάτη σε αυτό το θέμα».
Ενώ, θυμίζοντας ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέφτηκε το Ισραήλ στην αρχή του πολέμου, «ευχόμενος μάλιστα "ό,τι κι αν συμβεί, να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος"», τόνισε πως «συνολικά η στάση της κυβέρνησής σας ήταν ντροπιαστική για τα αισθήματα του ελληνικού λαού. Ως κυβέρνηση, και εσείς προσωπικά ως πρωθυπουργός, καταγραφήκατε στην πλευρά των γενοκτόνων και αυτή είναι μια ντροπή που θα σας ακολουθεί για πάντα».
Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ακόμα ότι «παραμένει σε πλήρη ισχύ η απαίτηση να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση την ομόφωνη απόφαση της Βουλής από το 2015, αναγνωρίζοντας το ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνη», υπογραμμίζοντας πως «Αυτό που είπε σήμερα ο κ. πρωθυπουργός, για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους στο τέλος της διαδικασίας, είναι πρόκληση και σημαίνει αποδοχή της ισραηλινής κατοχής, στήριξη της βαρβαρότητας του κατακτητή και όλων των σφαγών που κάνει». Και αναφερόμενος στα πανηγύρια κυβέρνησης και άλλων για το σχέδιο Τραμπ σημείωσε πως προβλέπει τη μετατροπή της Γάζας σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ, του Ισραήλ και άλλων κρατών, σε ένα "Ελντοράντο" επενδύσεων.
Επεσήμανε δε ότι το Ισραήλ, «που σας αρέσει να το παρουσιάζετε ως παντοδύναμο, σε καμία περίπτωση δεν προσήλθε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με τον "αέρα" που θα προσδοκούσε, μετά από δύο ολόκληρα χρόνια σφαγής και βαρβαρότητας», και πρόσθεσε: «Καμία εμπιστοσύνη δεν έχουμε στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ και στον σφαγέα Νετανιάχου ότι θα σεβαστεί ακόμα και αυτήν την εκεχειρία που υπέγραψε. Δεν πρόκειται να πάρουμε τα μάτια μας από τη Γάζα, από την Παλαιστίνη, να ενημερώνουμε τον ελληνικό λαό για ό,τι συμβαίνει εκεί, να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας».
«Εχουμε αμέριστη εμπιστοσύνη στη δύναμη των λαών που παλεύουν για το δίκιο τους και που μπορούν τελικά να λυγίσουν κάθε δυνάστη, να απελευθερωθούν από κάθε σκλαβιά και εκμετάλλευση», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, συμπληρώνοντας πως αυτήν τη φωνή των λαών έφεραν και μέσα στην Κνεσέτ, τη Βουλή του Ισραήλ, οι βουλευτές του ΚΚ Ισραήλ, αποτελώντας τη μοναδική ανάσα ανθρωπιάς στο αποκρουστικό σόου, όπως τη μεταφέρουν και οι Ελληνες αγωνιστές συνδικαλιστές που βρίσκονται αυτές τις μέρες στη Δυτική Οχθη, στο πλαίσιο της αποστολής αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ.
Ο Δ. Κουτσούμπας σχολίασε ακόμα: «Εσείς και η κυβέρνησή σας, κ. Μητσοτάκη, ο υπουργός Δικαιοσύνης εδώ μέσα, διάφορα παπαγαλάκια, που είχατε το θράσος να κολλάτε και τη ρετσινιά της υποστήριξης στον Ερντογάν σε όποιον διαδήλωνε υπέρ της Παλαιστίνης, τώρα φτάσατε στο σημείο να δίνετε πλήρη στήριξη σε ένα σχέδιο από το οποίο η Τουρκία βγαίνει ξεκάθαρα κερδισμένη» όπως και από τις εξελίξεις στη Συρία, με την κυβέρνηση να χαριεντίζεται με τον ηγέτη τον τζιχαντιστών.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην προσπάθεια της κυβέρνησης «να κολλήσετε και τη ρετσινιά του αντισημιτισμού σε όποιον στηρίζει τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού», όπως και στις ανιστόρητες αθλιότητες Γεωργιάδη, που αφού πρώτα έκανε καριέρα αντισημιτισμού, έφτασε να κατηγορεί το ΚΚΕ ότι μισεί τους Εβραίους. Και αναφερόμενος σε στοιχεία από την Ιστορία του Κόμματος, π.χ. στον επικεφαλής της Φεντερασιόν Αβραάμ Μπεναρόγια, που ήταν από τους ιδρυτές του ΣΕΚΕ το 1918, καθώς και στο γεγονός ότι οι 3 από τους 8 Ελληνες Εβραίους βουλευτές που ήταν θύματα του Ολοκαυτώματος ήταν βουλευτές του ΚΚΕ, κάλεσε τον πρωθυπουργό να μαζέψει τον υπουργό του. «Αν δεν καταδικάσετε αυτές τις δηλώσεις του, σημαίνει ότι είστε εσείς ο ίδιος από πίσω», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως «συνολικά η επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και σε ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς εκφράζεται και στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με πάρα πολύ επικίνδυνες προεκτάσεις», επισημαίνοντας ότι μετά τη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους, όπου αποφασίστηκε ο λεγόμενος «οδικός χάρτης» για τη σταθερότητα στον νοτιοανατολικό άξονά του, «καλλιεργούσατε στον λαό ψεύτικες προσδοκίες, με σκοπιμότητα, για να κινηθούν οι διαπραγματεύσεις στις ράγες αυτών των ευρωατλαντικών σχεδίων και να διαμορφωθούν οι όροι ενός οδυνηρού συμβιβασμού σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ακόμα και της κυριαρχίας της».
Τόνισε δε ότι για άλλη μια φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατατέθηκε το προκλητικό πακέτο διεκδικήσεων του τουρκικού κράτους, επισημαίνοντας πως «το ΚΚΕ εξαρχής αποκάλυψε ότι τα περιβόητα "ήρεμα νερά" αποτέλεσαν κυβερνητικό κατασκεύασμα, που χρησιμοποιήθηκε για την προώθηση της βασικής επιδίωξης, του παζαριού για τη ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή, λόγω των αναγκών που προκαλεί ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία». Επίσης «προειδοποιήσαμε τεκμηριωμένα ότι τα "ήρεμα νερά" μπορούν να μετατραπούν άμεσα στο αντίθετό τους, να γίνουν ταραγμένα, να οξυνθεί η κατάσταση, με εντάσεις, ακόμα και κρίσεις, γιατί παραμένει η αιτία που τα προκαλεί. Αυτό αποδεικνύεται στην πράξη.
Οι σχέσεις των αστικών τάξεων Τουρκίας και Ελλάδας είναι σχέσεις, φυσικά, έντονου ανταγωνισμού, αφού και οι δύο διεκδικούν για τον εαυτό τους τον ρόλο του ενεργειακού και μεταφορικού κόμβου στην περιοχή.
Παράλληλα είναι σχέσεις συνεργασίας για προώθηση κυρίως κάποιων επιχειρηματικών πακέτων, με κριτήριο την κερδοφορία τους, σε κάθε περίπτωση όμως κόντρα στα πραγματικά συμφέροντα των δύο λαών».
Παράλληλα, αναφερόμενος στα «αναπάντητα ερωτήματα» που παραμένουν σχετικά με το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου, στην «ωραιοποίηση» των σχέσεων με την Λιβύη που επιχειρεί η κυβέρνηση, στις αντιδράσεις της Τουρκίας για τον «Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό» και στα πανηγύρια της κυβέρνησης με αφορμή το ενδιαφέρον της αμερικανικής «Chevron», που όπως επεσήμανε θα διαψευστούν και πάλι, τόνισε: «Η πραγματικότητα είναι ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας αμφισβητούνται και ότι ο λαός μας μπαίνει σε κινδύνους εξαιτίας της πολιτικής της εμπλοκής που ακολουθεί η κυβέρνηση και στηρίζουν, επί της ουσίας, άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου.
Αυτήν την πραγματικότητα, όσο κι αν προσπαθείτε να την κρύψετε, την καταλαβαίνουν σήμερα όλο και περισσότεροι.
Και θα φροντίσουμε να την καταλάβουν και οι υπόλοιποι, να σας κάνει ο λαός και η νεολαία τη ζωή δύσκολη σε σχέση με όλα όσα μαγειρεύετε...».
Να «σερβίρει» την πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς σαν τη μόνη ωφέλιμη για τη χώρα, αφήγημα χρήσιμο σε περίοδο πολεμικής προπαρασκευής, όξυνσης των ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή αλλά και διόγκωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας, επιχείρησε ο πρωθυπουργός μέσω της συζήτησης που προκάλεσε και πραγματοποιήθηκε χτες στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την εξωτερική πολιτική. Σε πλήρη... αμηχανία, τα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης, μπροστά στην κραυγαλέα ταύτιση και στο πεδίο αυτό, επικέντρωσαν τα πυρά τους στην ανικανότητα της κυβέρνησης να υπηρετήσει αποτελεσματικά τις επιδιώξεις της αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμισή της.
Στον αντίποδα, το ΚΚΕ ανέδειξε τους κινδύνους που εγκυμονεί για τον λαό η ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας με ευθύνη των κυβερνήσεων στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, με τον ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, να τονίζει πως πραγματικά «ισχυρή Ελλάδα» θα υπάρξει μόνο όταν ο λαός της θα μπορεί να ζει με βάση τις δυνατότητες της εποχής, με ειρήνη, με συνεργασία με τους άλλους λαούς της περιοχής, έξω από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και κάθε άλλη συμμαχία ιμπεριαλιστών. Οταν θα έχει στείλει εκεί που τους πρέπει όλους αυτούς τους εκμεταλλευτές του μόχθου του και θα έχει πάρει τη διακυβέρνηση ο ίδιος, την εξουσία και το κράτος στα δικά του χέρια.
Η δευτερολογία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα
Κύριε Μητσοτάκη,
Σας θέσαμε ορισμένα ερωτήματα και, ως συνήθως, απάντηση δεν πήραμε. Δεν θα κουραστούμε να τα επαναλαμβάνουμε:
- Θα αναγνωρίσετε το ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος, με βάση την ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής από το 2015;
- Καταδικάζετε, ναι ή όχι, τις απαράδεκτες επιθέσεις του υπουργού σας στο ΚΚΕ περί αντισημιτισμού;
- Σχεδιάζετε να στείλετε στρατεύματα στην Ουκρανία, ναι ή όχι; Τόσο απλή η απάντηση, ένα ναι ή ένα όχι.
- Είναι ή δεν είναι αληθή τα δημοσιεύματα ότι η πρώτη αποστολή της φρεγάτας «Belharra», που θα παραληφθεί τον Δεκέμβριο, σχεδιάζεται να είναι στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε άσκηση των ΗΠΑ; Εχουμε καταθέσει σχετική Ερώτηση, το έθεσα και εγώ ο ίδιος τις προάλλες στον κ. Δένδια εδώ μέσα, αλλά απάντηση δεν υπάρχει.
- Τι έγινε τον Ιούλη του 2024 στην Κάσο και την Κάρπαθο κατά τη διάρκεια των ερευνών για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης, και τι θα γίνει με τα χρήματα που πληρώνει ο ελληνικός λαός γι' αυτό το έργο;
Δεν απαντάτε, όπως δεν απαντούσατε και όταν το ΚΚΕ έγκαιρα, από τη Σύνοδο του Βίλνιους το 2023, μίλησε για διάλογο υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα και αμερικανική εποπτεία.
Μόνο το ΚΚΕ αποκάλυψε τους πραγματικούς στόχους, ενημέρωσε τον λαό ότι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων είναι η ενίσχυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιλογές δηλαδή που μπλέκουν τις δύο χώρες βαθύτερα στους ανταγωνισμούς, στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα των δύο λαών και όλων των λαών της περιοχής.
Η κυβέρνηση τότε αντιδρούσε, ενώ το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα υποστήριξαν αυτήν τη διαδικασία, επομένως ό,τι κι αν ισχυρίζονται σήμερα, είναι εκτεθειμένα.
Και σήμερα συνεχίζετε, και εσείς και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωατλαντισμού, να δίνετε όρκους πίστης στους στρατηγικούς σας συμμάχους, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, καλλιεργείτε ψευδαισθήσεις για τη συμβολή τους στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Κρύβετε ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει εθνικά σύνορα στο Αιγαίο και το αντιμετωπίζει ως επιχειρησιακό πεδίο στην αναμέτρηση με τους ανταγωνιστές του.
Προσδοκάτε από τις ΗΠΑ, αλλά ο Τραμπ θεωρεί την Τουρκία πολύτιμο σύμμαχο, συζητά για νέους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, δρομολογεί την πώληση μεγάλου αριθμού μαχητικών F-16 και παζαρεύει και τα F-35. Προσδοκάτε από το ΝΑΤΟ, αλλά ο γγ του, Μαρκ Ρούτε, σας εκθέτει μιλώντας για τον τεράστιο ρόλο της Τουρκίας μέσα στο ΝΑΤΟ, τη σημασία τις τουρκικής «αμυντικής» βιομηχανίας και άλλα τέτοια.
Προσδοκάτε από την ΕΕ, αναμασάτε κάποιες παρατηρήσεις τις οποίες περιέχουν εκθέσεις του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά το καθοριστικό είναι οι στρατηγικές σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.
Αυτή η κατεύθυνση κυριαρχεί. Και εσείς βαυκαλίζεστε και θεωρείτε την ΕΕ σημείο αναφοράς για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την επίλυση του Κυπριακού. Εμείς λέμε ότι κοροϊδεύετε συνειδητά τον ελληνικό λαό. Εδώ έχουμε φτάσει στο σημείο να βγαίνουν εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποκαλούν το ψευδοκράτος «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» (!), δίνοντας αέρα στα πανιά των διεκδικήσεων της τουρκικής άρχουσας τάξης.
Ταυτόχρονα ο κανονισμός SAFE, ως εργαλείο άντλησης κεφαλαίων ύψους 150 δισ. ευρώ από τις αγορές για την πολεμική οικονομία, άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη της Τουρκίας.
Οι ενστάσεις της κυβέρνησης ήταν μάλλον για το θεαθήναι και τώρα θυμηθήκατε το Casus Belli και τις «Γκρίζες Ζώνες», που τα είχατε ξεχάσει, στο όνομα των «ήρεμων νερών».
Οι σύμμαχοί σας; Τι έκαναν οι σύμμαχοί σας στην ΕΕ;
Ηξεραν καλά για την απειλή πολέμου και για την κατοχή στην Κύπρο, αλλά σας αγνόησαν για χάρη των στρατηγικών τους επιδιώξεων.
Ορκίζεστε όλοι σας στην «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», αλλά η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη. Θέλω εδώ να σχολιάσω δύο θέσεις που ακούστηκαν σήμερα από τον κ. Ανδρουλάκη του ΠΑΣΟΚ, συμφωνώντας σε αυτό με τον κ. Μητσοτάκη ο κ. Ανδρουλάκης, που περιέχουν κατά την άποψή μας επικίνδυνα στοιχεία και προεκτάσεις που αφορούν την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ στη Συμφωνία του Ελσίνκι του 1999, επί Σημίτη τότε, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Πρώτον, εκεί η ΕΕ αποφάσισε ότι παροτρύνει τα υποψήφια προς ένταξη κράτη, όπως η Τουρκία, να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την επίλυση «κάθε εκκρεμούς συνοριακής διαφοράς», υιοθετώντας δηλαδή θέσεις του τουρκικού κράτους, με επικίνδυνες διαστάσεις.
Δεύτερον, εκεί πάρθηκε η απόφαση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Και λέμε: Είναι αυτό θέμα πανηγυρισμών; Πέρασαν τόσα χρόνια. Τι πρόβλημα επιλύθηκε με την ένταξη της Κύπρου το 2004; Ευθύς αμέσως επιχειρήθηκε να επιβληθεί το διχοτομικό εκείνο σχέδιο Ανάν, που απέρριψε ο κυπριακός λαός.
Η κατοχή του 37% του νησιού παραμένει και είναι σε εξέλιξη τα σχέδια της διχοτόμησης, συνομοσπονδιοποίησης, συνομοσπονδιακής λύσης ή δύο κρατών.
Οι μπίζνες των ισχυρότερων κρατών της ΕΕ με την Τουρκία, και μάλιστα στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας, είναι δυσθεώρητες, και αυτό είναι που μετράει στο σύστημα και στην ΕΕ που υπερασπίζεστε.
Η κυβέρνηση ταμπουρώθηκε πίσω από το δόγμα ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο του 2019 «δεν παράγει οποιοδήποτε έννομο αποτέλεσμα», αλλά η λιβυκή κυβέρνηση έφτασε μέχρι το σημείο αμφισβήτησης ελληνικών θαλάσσιων ζωνών, προχωρώντας σε ειδικές συμφωνίες με το τουρκικό κράτος για το μοίρασμα της περιοχής. Καλλιεργήσατε αυταπάτες για τον ρόλο του Χαφτάρ και του επιτελείου του στην Ανατολική Λιβύη και εκτεθήκατε, αφού σήμερα και αυτή η πλευρά ετοιμάζεται να επικυρώσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο.
Τώρα η κυβέρνηση - και από κοντά το ΠΑΣΟΚ - πανηγυρίζει για το ενδιαφέρον που έχει εκφράσει η αμερικανική πολυεθνική «Chevron» σχετικά με τα ενεργειακά «οικόπεδα» νότια της Κρήτης. Μάλιστα ο πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να πει ότι η κίνηση αυτή «επιβεβαιώνει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Παραχωρείτε τον θαλάσσιο πλούτο της χώρας, για να βγάλουν κι άλλα κέρδη τα μονοπώλια, και πανηγυρίζετε. Επιδιώκετε προκλητικά να μετατρέψετε τον λαό, που στενάζει από την ενεργειακή φτώχεια και τα άλλα προβλήματα, σε χειροκροτητή των ληστών.
Σας το ξαναλέμε: Από πού κι ως πού μπορεί να κατοχυρώσει η αμερικανική «Chevron» τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας;
Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας μπαίνει πιο βαθιά στη δίνη ανταγωνισμών και πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για νέες περιπέτειες.
Και επειδή τολμάτε ορισμένοι να πιάνετε στο στόμα σας την Κύπρο και να τη θέτετε σε αντιπαράθεση με την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό, σας θυμίζουμε ότι παρόμοιοι πανηγυρισμοί έλαβαν χώρα στην Κύπρο για την είσοδο πολυεθνικών μονοπωλίων για την έρευνα και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων, αλλά η πολύχρονη κατοχή παραμένει, καιροφυλακτεί τώρα η λύση των δύο κρατών.
Φτάνουν λοιπόν τα φούμαρα, κύριε πρωθυπουργέ, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, κύριε Βελόπουλε της Ελληνικής Λύσης, για τις δήθεν ισχυρές συμμαχίες, είτε είναι η ΕΕ είτε είναι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, πότε του Μπάιντεν και πότε του Τραμπ.
Βάζετε όλοι σας, με πρώτη ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, τον λαό μας σε περιπέτειες. Γι' αυτό έχουμε χρέος να σας αποκαλύπτουμε, να δείχνουμε έναν άλλο δρόμο για τον ελληνικό λαό.
Εσείς τον δρόμο σας με τους ιμπεριαλιστές συμμάχους σας και εμείς τον δικό μας, με τον λαό, μαζί με τους άλλους λαούς, μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, που παλεύει μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Κόντρα στην προκλητική προσπάθεια συνολικά διαστρέβλωσης, ωραιοποίησης της πραγματικότητας, θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τον λαό, να τον προετοιμάζουμε για τις όλες εξελίξεις.
Να μπολιάζουμε τους αγώνες του με τα αιτήματα, όπως για:
Αυτές είναι πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που πρέπει να δρομολογηθούν. Συνεχίζουμε στον δρόμο της συντονισμένης λαϊκής πάλης για την επανένωση της Κύπρου και του λαού της. Για Κύπρο ανεξάρτητη, ενιαία, δηλαδή ένα και όχι δύο κράτη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, χωρίς κατοχικά και κάθε είδους άλλα ξένα στρατεύματα, χωρίς βάσεις, χωρίς εγγυητές και προστάτες, με τον λαό της κυρίαρχο.
Πραγματικά «ισχυρή Ελλάδα» θα υπάρξει μόνο όταν ο λαός της θα μπορεί να ζει με βάση τις δυνατότητες της εποχής, με ειρήνη, με συνεργασία με τους άλλους λαούς της περιοχής, έξω από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και κάθε άλλη συμμαχία ιμπεριαλιστών. Οταν θα έχει στείλει εκεί που τους πρέπει όλους αυτούς τους εκμεταλλευτές του μόχθου του και θα έχει πάρει τη διακυβέρνηση ο ίδιος, την εξουσία και το κράτος στα δικά του, τίμια και δυνατά χέρια. Γι' αυτήν την προοπτική αξίζει πραγματικά κάθε αγώνας, κάθε θυσία!
Την πολιτική της εμπλοκής διά της «κριτικής» προσυπέγραψαν και στη χτεσινή συζήτηση τα κόμματα της βολικής αντιπολίτευσης, επιχειρώντας να εμφανίσουν την εξωτερική πολιτική ως ουρανοκατέβατη και εξαρτώμενη αποκλειστικά απ' τις ικανότητες της εκάστοτε κυβέρνησης, συσκοτίζοντας τη μεγάλη εικόνα των οξυνόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, των πολεμοκάπηλων σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, τις βλέψεις της εγχώριας αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμιση και συμμετοχή στη μοιρασιά της λείας, αλλά και τη σύμπλευσή τους στα μείζονα προτάγματα του κεφαλαίου, η οποία εκφράζεται και με τη συμφωνία τους στην κούρσα εξοπλισμών, που δεν υπηρετούν τις ανάγκες άμυνας της χώρας αλλά σχεδιασμούς ΝΑΤΟικούς και ευρωατλαντικούς.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο αυτό επιχείρησε να λανσάρει το κόμμα του ως ικανότερο στη διαχείριση και της εξωτερικής πολιτικής για λογαριασμό της αστικής τάξης. Επιτέθηκε στην κυβέρνηση διερωτώμενος αν λειτουργεί, την κατηγόρησε για επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς και έπλεξε το εγκώμιο του ΠΑΣΟΚ για τη διαχρονική του προσφορά στο εγχώριο κεφάλαιο, κομπάζοντας για το Ελσίνκι που αναγνώρισε ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, για τους δεσμούς με τον αραβικό κόσμο, αλλά και γιατί, όπως είπε, ήταν αυτό που οικοδόμησε τη στρατηγική σχέση με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Ομνύοντας στο «διεθνές δίκαιο», που κόβεται και ράβεται στα μέτρα των ιμπεριαλιστών, υποστήριξε ότι είναι δυνατόν να μπουν κανόνες ώστε ο καπιταλισμός να λειτουργεί με ειρήνη, φιλία, αλληλοσεβασμό κ.λπ. Στο φόντο των διευθετήσεων που προετοιμάζονται για την ευρύτερη περιοχή τάχτηκε υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, αρκεί να έχει «σχέδιο και αποτελέσματα», κρύβοντας δηλαδή το υπόβαθρο του «διαλόγου», τα ΝΑΤΟικά σχέδια και τα συμφέροντα των αστικών τάξεων.
Με παρεμφερή ρητορική ο Σ. Φάμελλος δήλωσε βαθιά ανήσυχος για την πορεία της χώρας, κατήγγειλε σοβαρά ελλείμματα στην εξωτερική πολιτική και χρέωσε αδράνεια, «ανεπάρκεια» και «ανικανότητα» στην κυβέρνηση. Θύμισε στο κεφάλαιο πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έτρεχε την ευρωατλαντικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών οι σημερινοί κυβερνώντες διαδήλωναν με περικεφαλαίες και κατήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ...απώλεια θέσεων για το κεφάλαιο, διαπιστώνοντας περίλυπος ότι «ζούμε μια αποδρομή της χώρας απ' τα Βαλκάνια έως τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική». «Το διεθνές αποτύπωμα της χώρας συρρικνώνεται, καταγράφουμε ήττες, εμείς αφήσαμε ισχυρό αποτύπωμα, στα Βαλκάνια με τις Πρέσπες, με τριμερείς (...) αφήσαμε κεφαλαίο και στην εξωτερική πολιτική κι εσείς το καταναλώσατε άσκοπα», διαμαρτυρήθηκε, θυμίζοντας ταυτόχρονα τις υπηρεσίες που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση πρόσφερε στο εγχώριο κεφάλαιο. Ζήτησε δε, ο επικεφαλής του κόμματος που έκανε τη χώρα βάση των ΗΠΑ, να πάψει η ΕΕ να είναι παρακολούθημα των ΗΠΑ, να αποκτήσει κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας, «τρέχοντας» δηλαδή με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς τα πολεμοκάπηλα σχέδιά της.
Τη συμφωνία της Αιγύπτου - που απομακρύνει από το πάγιο αίτημα του παλαιστινιακού λαού για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος - χαιρέτισε ο Αλ. Χαρίτσης, αν και τη χαρακτήρισε εύθραυστη, κατήγγειλε την κυβέρνηση για «αδυναμία» και για συγκρότηση «σχέσεων εξάρτησης», βγάζοντας «λάδι» έτσι την αστική τάξη και τα συμφέροντά της, ότι εκτοξεύει την κούρσα «υπερεξοπλισμών» και ζήτησε «ενεργητική εξωτερική πολιτική», επί της ουσίας δηλαδή ενεργότερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Ο Κ. Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης ρώτησε την κυβέρνηση τι παίρνει για αυτά που δίνει στην Ουκρανία, τοποθετώντας την εξωτερική πολιτική σε βάση δούναι και λαβείν για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. «Να δώσουμε αλλά τι θα κερδίσουμε; Στέλνετε που στέλνετε, αλλά παίρνετε λιγότερα», ανέφερε, πριν αρχίσει να εκτοξεύει τις γνωστές πατριδοκάπηλες και εθνικιστικές κορόνες.
Οι γνωστές τέτοιες κορόνες σκοταδισμού και εθνικισμού ακούστηκαν και από τον Δ. Νατσιό της Νίκης. Ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου της Πλεύσης, αφού κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν μίλησε για την εξωτερική πολιτική... ανέπτυξε τις προτάσεις του κόμματός της για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τις παρακολουθήσεις, το αντεργατικό έκτρωμα για το 13ωρο, για το έγκλημα των Τεμπών, και το μόνο που θύμιζε εξωτερική πολιτική ήταν η αναφορά της στο Ισραήλ και τη γενοκτονία των Παλαιστινίων.
INTIME NEWS |
Από την αρχή, άλλωστε, ξεκαθάρισε ότι προσέρχεται στη συζήτηση με «διάθεση συγκλίσεων», αφού «πέρα από τις κομματικές μας ταυτότητες, έχουμε χρέος να αντιμετωπίσουμε από κοινού» τέτοια θέματα, «αυτή, εξάλλου, είναι και η κοινοβουλευτική παράδοση στη χώρα μας για τα ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική και την άμυνα», πρόσθεσε, αναδεικνύοντας άλλο ένα πεδίο στρατηγικής τους στοίχισης, με την κοκορομαχία τους, π.χ. μεταξύ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, να αναλώνεται στο ποια ήταν η μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της ντόπιας αστικής τάξης, η «είσοδος» της Ελλάδας ή της Κύπρου στην ιμπεριαλιστική ένωση ΕΕ - ΕΟΚ.
Σκιαγραφώντας την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μίλησε για «έναν κόσμο (...) ο οποίος βιώνει σήμερα μία εντελώς πρωτοφανή ρευστότητα», και για «παραδοσιακές ισορροπίες (που) κλονίζονται».
Ταυτόχρονα, δήλωσε «υπερήφανος», γιατί η Ελλάδα στέκεται «ισότιμος εταίρος στην ΕΕ αλλά και στο ΝΑΤΟ, ως ένας πυλώνας σιγουριάς σε μία ταραγμένη περιοχή, ως ένας κόμβος Ενέργειας» και «πάροχος ενεργειακής ασφάλειας για όλη την ευρύτερη περιοχή, και των Βαλκανίων αλλά με προοπτική το φυσικό αέριο αυτό να μπορεί να φτάσει μέχρι την Ουκρανία», με «ισχυρή οικονομία» πάνω βέβαια στο ξεζούμισμα του λαού, θυμίζοντας, άλλωστε, ο ίδιος στη δευτερολογία του ότι η χώρα δαπανά κατ' έτος 3% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες και ταυτόχρονα παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα 2%.
Συνεχίζοντας, δε, γνωστά ψέματα και αυταπάτες παρουσίασε τα σχέδια για μπίζνες των «Chevron» και «Exxon» ως «μία ακόμα σφραγίδα στο διαβατήριο της διεθνούς αξιοπιστίας της πατρίδας μας και μια απόδειξη πως αυτή η κυβέρνηση και ξέρει και μπορεί να ασκεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα». Παρουσίασε επίσης ως κατόρθωμα «τη δημιουργία δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων εντός των χωρικών υδάτων της πατρίδας μας (σ.σ. κι ούτε πόντο παραέξω καθώς αντιδρά η Αγκυρα), στο Ιόνιο και στις νότιες Κυκλάδες», αλλά και στον περιλάλητο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, «ο οποίος αποτυπώνει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα ανώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», στο πλαίσιο των οποίων βέβαια βούλιαξε και το περιλάλητο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου υπό την πίεση της Τουρκίας.
Μιλώντας για το Παλαιστινακό παρέπεμψε σε αόριστο χρόνο για αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους και για μια «λύση» στη «βάση των δύο κρατών», κάνοντας γαργάρα το γεγονός ότι με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ προβλέπει Παλαιστινιακό κράτος σε εδάφη που βρίσκονται υπό κατοχή από το σύμμαχό τους, κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Αλλωστε, έσπευσε για πολλοστή φορά να εστιάσει στις «θηριωδίες της 7/10/23» και την «επίθεση της Χαμάς», αναγνωρίζοντας εκ νέου «το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», δίνοντάς του ξανά άλλοθι για τα εγκλήματά του κατά αμάχων. Υπογράμμισε, άλλωστε, ότι «ναι, η Ελλάδα ενδυναμώνει την εταιρική της σχέση με το Ισραήλ. Εμείς βλέπουμε το Ισραήλ ως χώρα - στρατηγικό εταίρο», είπε.
Πιάνοντας τη Λιβύη, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «έχει αποκαταστήσει διαύλους επικοινωνίας και με τις δύο πλευρές» και ότι επανεκκίνησε τη «διαδικασία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας», επιβεβαιώνοντας, όπως είπε, ότι «ο φυσικός συνομιλητής της Λιβύης για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι η Ελλάδα και όχι κάποια άλλη χώρα», τάζοντάς τους και «διμερή οικονομική συνεργασία».
Για τη Συρία, θύμισε ότι «ανοίξαμε, ως οφείλαμε, διαύλους επικοινωνίας με τη νέα ηγεσία», των ...συμπεριληπτικών (όπως τους παρουσιάζουν) τζιχαντιστών, καλώντας τη δράκα που κυβερνά τη χώρα «να προστατεύσει την πολυμορφία της, με αιχμή τους χριστιανικούς πληθυσμούς».
Για, δε, την Τουρκία, θύμισε ότι από τον Σεπτέμβριο 2023 η κυβέρνηση τρέχει «έναν δομημένο διάλογο τριών πυλώνων, τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα ΜΟΕ. Και μέσω αυτού του δρόμου, όπως και του πέμπτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, αποκαταστήσαμε ένα πλέγμα επαφών και ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, παρά τις μεγάλες διαφορές μας». Πανηγύρισε ότι αποτέλεσμα ήταν ότι η σύμμαχος στο ΝΑΤΟ Τουρκία μείωσε τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και στέλνει περισσότερους επισκέπτες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στο ίδιο μοτίβο, έκλεισε το ματάκι στα τουρκικά κεφάλαια ότι «θέλουμε τη συνεργασία» με όρο την άρση του «casus belli» για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα, παρουσιάζοντας την Ανατολική Μεσόγειο ως χώρο «όπου οι προκλήσεις στην τρέχουσα συγκυρία είναι πολλές» και επομένως «απαιτεί τη συνεργασία όλων των παράκτιων κρατών», μιλώντας στη δευτερολογία του για παγιωμένο καθεστώς «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο από την εποχή των Ιμίων το 1996, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «επιδιώκει τη συνεννόηση με όλους τους γείτονες», εξ ου «και είναι στις προθέσεις μας το επόμενο διάστημα να καλέσουμε όλα τα παράκτια κράτη σε μια κοινή συνάντηση, σε ένα φόρουμ, όπου θα μπορούμε να εξετάσουμε από κοινού όλα όσα μας απασχολούν», επιβεβαιώνοντας πως επιταχύνονται οι «διευθετήσεις» αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες, με την «ενθάρρυνση» των ΗΠΑ.
Για τη σχέση με τις ΗΠΑ, οι οποίες είπε ότι «αποτελούν έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της εξωτερικής μας πολιτικής» ξεχωρίζοντας π.χ. τη «συνεργασία μας όχι μόνο στη Σούδα αλλά και στην Αλεξανδρούπολη», όπως και τα σχέδια που δρομολογούν «στην Ενέργεια και τη ναυτιλία». Παρέπεμψε, εξάλλου, στη «μεγάλη σημασία των νέων ενεργειακών διαδρόμων που διαμορφώνονται, στους οποίους η Ελλάδα θα έχει να παίξει καθοριστικό ρόλο. Και λόγω της γεωγραφικής μας θέσης και λόγω του γεγονότος ότι η Ελλάδα ελέγχει ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου στόλου, που μεταφέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο» έστειλε σήμα στους αμερικανικούς επιχειρηματικούς ομίλους, σημειώνοντας επίσης ότι η χώρα τους είναι «στρατηγικός εταίρος της πατρίδας μας».
Τέλος, με αφορμή το Ουκρανικό (για το οποίο ισχυρίστηκε ότι δεν θα στείλει στρατό στην Ουκρανία) και την ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, χαιρέτισε το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε προχθές από τα κεντρικά της ΕΕ και θα συζητηθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (τέλη της άλλης εβδομάδας), όπου «έχουν ενσωματωθεί πολλές ελληνικές προτάσεις» για ενίσχυση των κοινών προμηθειών πολεμικού υλικού, ευρωενωσιακή χρηματοδότηση κ.λπ., στην πορεία προς τη «στρατηγική αυτονομία της ΕΕ», όπως είπε ο Μητσοτάκης. Πάσχισε, ταυτόχρονα, να πείσει ότι από τον κανονισμό SAFE και τα κονδύλιά του για την «αμυντική βιομηχανία» θα μπλοκαριστεί η Τουρκία «εάν δεν αντιμετωπιστούν πάγια ελληνικά αιτήματα, όπως η άρση του "casus belli" και της θεωρίας των "γκρίζων ζωνών"», παρακάμπτοντας το γεγονός ότι η Αγκυρα θεωρείται τόσο κεντρικά από την ΕΕ όσο και από ισχυρά κράτη - μέλη της, στρατηγικός εταίρος και «πάροχος ασφαλείας».