1440 Ο Γκούτεμπεργκ παρουσιάζει την εφεύρεσή του: Την τυπογραφία.
1918 Μέρα του Κόκκινου Στρατού (βλ. σελίδα 3 του σημερινού «Ρ»).
1943 Ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ) (βλ. σελίδες 8-9 του σημερινού «Ρ»).
1944 Ανατίναξη γερμανικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη.
1966 Πραγματοποιείται η πρώτη δοκιμαστική τηλεοπτική εκπομπή του ΕΪΡ με δίωρο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει διεθνές δελτίο ειδήσεων, καλλιτεχνικά νέα, ντοκιμαντέρ και παρακολουθείται από χιλιάδες Αθηναίους, οι οποίοι συνωθούνται μπροστά στις προθήκες των καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών, που εκθέτουν δέκτες τηλεοράσεων.
1966 Νέο πραξικόπημα, το 15ο από το 1949, εκδηλώνεται στη Συρία.
1981 Στις 6.20 το απόγευμα, μέσα στην κατάμεστη από βουλευτές και δημοσιογράφους αίθουσα της ισπανικής Βουλής, στο κέντρο της Μαδρίτης, εκδηλώνεται το πραξικόπημα - οπερέτα, όπως αποδείχτηκε, με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη της Πολιτοφυλακής Αντόνιο Τεχέρο, που ανεβαίνει στο βήμα και κολλά το περίστροφό του στον κρόταφο του προέδρου του Κοινοβουλίου. Μετά από λίγες ώρες οι πραξικοπηματίες αντιλαμβάνονται ότι είναι πλήρως απομονωμένοι και παραδίδονται.
1983 Το μικρό επιβατηγό οχηματαγωγό «Χρυσή Αυγή», της εταιρίας Πολέμη, ναυαγεί μεταξύ Εύβοιας και Ανδρου, λόγω της θαλασσοταραχής και της κακής φόρτωσης των οχημάτων που μεταφέρει. Οι 24 από τους 37 επιβάτες και μέλη του πληρώματος χάνουν τη ζωή τους, ενώ οι υπόλοιποι περισυλλέγονται από άλλα σκάφη.
«Οταν μια κυβέρνηση καταφεύγει στη λύση της επιστράτευσης αποδεικνύεται το αδιέξοδο της πολιτικής της. Πρόκειται για μια πολύ ακραία επιλογή και ασφαλώς δεν είναι το ενδεδειγμένο μέσο για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων (...). Με την επιστράτευση δε λύνεται το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως οξύνεται. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης που άφησε τα πράγματα να φτάσουν μέχρι εδώ»...
*
Η δήλωση είναι του Ακη Τσοχατζόπουλου. Και περιγράφει το θράσος του ΠΑΣΟΚισμού σε όλο του το μεγαλείο. Περιττό να σημειώσουμε ότι η δήλωση δεν έγινε στις 21/6/2002, όταν (τότε) την επιστράτευση την έκανε το ΠΑΣΟΚ, αλλά μόλις χτες...
Ανάμεσα στα άλλα που είπε χτες ο (εκ Κερκύρας) βουλευτής της ΝΔ κ. Γεωργιάδης για να ενισχύσει την άποψή του διά το επιβεβλημένον της επιστρατεύσεως είναι και η αγωνία που πέρασε ψηφοφόρος του, ο οποίος «κλαίγοντας - όπως είπε ο κύριος βουλευτής - τον πήρε τηλέφωνο λέγοντάς του ότι λόγω της απεργίας των ναυτεργατών δεν μπορούσε να μετακινηθεί για να ταΐσει το σκυλάκι του το οποίο το είχε αφήσει στο σπίτι»...
Φόλα! (σ.σ.: όχι στο σκυλάκι, φυσικά)...
Στρατονόμοι, ναυτονόμοι
και παντοίως υπονόμοι!
«Οι δημοσκοπήσεις λένε ότι ο λαός θέλει νόμο και τάξη»!
Με την ευφυή αυτή δήλωση καλησπέρισε χτες τους δημοσιογράφους ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας! Να, λοιπόν, γιατί η κυβέρνηση ντύνει στο «χακί» τους ναυτεργάτες: Επειδή ο λαός θέλει «νόμο και τάξη»! Το λένε οι ...δημοσκοπήσεις!
Μόνο που οι δημοσκοπήσεις λένε άλλα: Λένε ότι ο λαός θέλει δουλιά. Θέλει μεροκάματα για να ζει και όχι πενταροδεκάρες πείνας. Θέλει παιδεία. Θέλει υγεία. Θέλει συντάξεις. Ο λαός - δυο στους τρεις λένε οι δημοσκοπήσεις - απαντά ότι και το κράτος της ΝΔ και το κράτος του ΠΑΣΟΚ είναι το ίδιο κράτος που κάνει τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες πλουσιότερους και τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους και τους τραπεζοϋπάλληλους φτωχότερους.
Αυτά λέει ο λαός. Αλλά μάλλον ο κ. Πολύδωρας, υποστηρίζοντας πως οι «στρατιωτικοί νόμοι» επιβάλλονται για το «καλό» του λαού(!) και μάλιστα «καθ' υπόδειξιν»(!) του λαού, εκτός από επίδειξη «εξυπνάδας», αποσκοπούσε σε κάτι βαθύτερο: Να πείσει ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη θέση που τον επέλεξε ο πρωθυπουργός του στον ανασχηματισμό. Πράγματι το κατάφερε...
ΑΥΤΟΙ...
*
«Η έσχατη λύση της πολιτικής επιστράτευσης στην οποία κατέφυγε η κυβέρνηση για να βγει από το αδιέξοδο το οποίο η ίδια δημιούργησε αποδεικνύει ξεκάθαρα το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας (...). Η επίδειξη πυγμής σε ένα από τα πλέον ευαίσθητα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας δε θα οδηγήσει πουθενά. Αντίθετα θα δημιουργήσει και νέα αδιέξοδα που αργά ή γρήγορα θα πληρώσει ολόκληρος ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των νησιών».
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, 24/6/2002, υπεύθυνος Τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας της ΝΔ.
*
Αυτά δήλωναν οι σημερινοί κυβερνώντες την εποχή που ήταν εκείνοι στην αντιπολίτευση και την επιστράτευση την είχε κηρύξει το ΠΑΣΟΚ.
***
...Και οι ΑΛΛΟΙ
*
«Ολες αυτές τις ημέρες της απεργίας των ναυτικών η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαλόγου ικανοποιώντας ουσιαστικά τα αιτήματά τους. Δυστυχώς η ηγεσία της ΠΝΟ επέλεξε τη συνέχιση της απεργίας που πλήττει την οικονομία της χώρας, τον τουρισμό, το εμπόριο, την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο η κυβέρνηση αποφάσισε την πολιτική επιστράτευση των απεργών».
Τηλέμαχος Χυτήρης, 24/6/2002, κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
*
«Δεν υπήρχε άλλος δρόμος για την κυβέρνηση εκτός από την πολιτική επιστράτευση των απεργών για την προστασία της νησιωτικής Ελλάδας».
Γιώργος Ανωμερίτης, 24/6/2002, υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.
*
Αυτά δήλωναν οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν αυτοί στην κυβέρνηση και όταν αυτοί ήταν που επέβαλαν στρατιωτικό νόμο.
***
Τέτοιοι είναι. Και «αυτοί» και οι «άλλοι». Τα λόγια τους καρμπόν. Η υποκρισία τους καρμπόν. Η αντιλαϊκή τους πολιτική καρμπόν. Οι αυταρχικές μέθοδοί τους καρμπόν.
Ιδιοι και απαράλλαχτοι. Και στην τρομοκρατία και στη δημαγωγία. Μόνο οι θέσεις αλλάζουν. Οταν είναι στην κυβέρνηση λένε και κάνουν αυτά που έκαναν οι προηγούμενοι. Το ίδιο και όταν είναι στην αντιπολίτευση.
Το γαϊτανάκι του δικομματισμού σε ένα μόνιμο «τανγκό» αθλιότητας, λούφας και παραλλαγής, εξαπάτησης. Μπιστικοί των εφοπλιστών. Και «αυτοί» και οι «άλλοι»...
*
Το ένα ΦΕΚ έχει αριθμό φύλλου «779». Αυτό είναι το διάταγμα του ΠΑΣΟΚ με το οποίο επιβλήθηκε η επιστράτευση το 2002.
Το άλλο ΦΕΚ έχει αριθμό φύλλου «230». Είναι το διάταγμα της ΝΔ.
Επομένως; Είναι δυνατόν να είναι ίδια τα δυο κόμματα; Αλλο αριθμό έχει ο «στρατιωτικός νόμος» του ΠΑΣΟΚ και άλλο αριθμό ο «στρατιωτικός νόμος» της ΝΔ.
*
Θέλετε κι άλλη απόδειξη; Ιδού: Κοιτάξτε την υπογραφή κάτω από το ένα ΦΕΚ. Και τώρα κοιτάξτε την υπογραφή κάτω από το άλλο. Είναι ίδιες; Οχι, βέβαια! Το ένα έχει την υπογραφή του Σημίτη. Το άλλο έχει την υπογραφή του Καραμανλή.
Επομένως;