Στα μπλόκα των αγροτών θα βρεθούν σήμερα οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα της αγροτιάς που ξεκληρίζεται από την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ.
Στη βάση του ψηφίσματος της ΦΕΑΠΘ, στις 11 το πρωί από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, θα αναχωρήσουν λεωφορεία με εκπροσώπους των φοιτητικών συλλόγων.
Την κυβερνητική πρόθεση να μεταστρέψει την προχτεσινή συνάντηση αγροτών - Δρυ στο υπουργείο Γεωργίας, κατάγγειλαν χτες οι αγρότες συνδικαλιστές. Οπως έγινε μάλιστα γνωστό, ορισμένοι, προφανώς σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, είχαν στήσει μηχανισμό για... απευθείας, αλλά ταυτόχρονα και επιλεκτική μετάδοση των συζητήσεων.
Οι αγρότες βέβαια δε μασάνε τα λόγια τους. Γι' αυτό και προκαλούν την κυβέρνηση και προσωπικά τον Γ. Δρυ να δημοσιοποιήσει όλα τα πρακτικά της συζήτησης για να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα. Οταν όμως οι αγρότες λένε «όλα τα πρακτικά», εννοούν ΟΛΑ.
Ιδού, λοιπόν για την κυβέρνηση, η Ρόδος...
Η πραγματική παραγωγή όμως ξεπερνάει τους 1.300.000 τόνους
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες και επισήμως διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου ότι πρόκειται να επιδοτηθούν το πολύ μέχρι 1.146.000 τόνοι βαμβακιού. Κι όλα τ' άλλα περί δήθεν εξέτασης των ενστάσεων και ανακοίνωσης της τελικής παραγωγής κατά τις 15 του Φλεβάρη ή περί το τέλος Φλεβάρη, αποτελούν απατηλές κυβερνητικές «μπούρδες».
Το τι θα γίνει με την υπόλοιπη παραγωγή βαμβακιού που έχει μπει στα εκκοκκιστήρια και η οποία σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες κυμαίνεται από 1.300.000 τόνους μέχρι και 1.350.000 τόνους, η κυβέρνηση δε λέει κουβέντα. Κι ας γνωρίζει πολύ καλά το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας ποια ακριβώς ποσότητα βαμβακιού έχει παραδοθεί στα εκκοκκιστήρια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ακολουθούμενη κυβερνητική πρακτική, δήλωσε χτες πως μέχρι τώρα έχουν νομίμως δηλωθεί 1.078.000 τόνοι - το υπουργείο Γεωργίας το λέει έχουν τιμολογηθεί - και ότι με τις ενστάσεις θα φτάσουν 1.095.000 τόνοι. Οσο για το βαμβάκι, που παραμένει μη επιλέξιμο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε προκλητικά ψευδώς πως «αν παράχθηκε επιπλέον βαμβάκι, είναι σαφές ότι αυτό το βαμβάκι δεν παράχθηκε σύμφωνα με τον κανονισμό και με τα όσα ορίζονται από τις σχετικές αποφάσεις». Δηλαδή, τι θέλει να πει τώρα η κυβέρνηση, ότι οι ποσότητες που παρήχθησαν πέραν του 1.146.000 τόνων είναι παράνομες με βάση τον κοινοτικό κανονισμό;
Φαίνεται δηλαδή ότι το κυβερνητικό δούλεμα σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών αποκτά πλέον εξωφρενικές διαστάσεις. Το σίγουρο είναι ότι με τέτοια τερτίπια δεν αποκρύπτονται οι ολέθριες συνέπειες του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι, που ψήφισε πέρσι τον Απρίλη η κυβέρνηση στην ΕΕ. Κι ενώ η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους βαμβακοπαραγωγούς ως όντα κατώτερης νοημοσύνης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με απέραντη ξετσιπωσιά και υποκρισία, ξαναέκανε την εξής τετριμμένη εκσυγχρονιστική δήλωση: «Ολη η κοινωνία ζητεί να μην υπάρχουν μορφές κινητοποιήσεων που να είναι σε βάρος της, που να παρεμποδίζουν την ομαλή οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου». Δηλαδή, τι θέλει να πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: Οτι οι αγρότες και ιδιαίτερα οι βαμβακοπαραγωγοί έχουν την επιλογή να αποδεχτούν την κυβερνητική κοροϊδία και να πέσουν εθελοντικά στο λάκκο που τους έσκαψε η κυβέρνηση ή να πέσουν στον ίδιο λάκκο διά ροπάλου;
Εκτός αυτών αξίζει να σημειωθεί κι άλλη μία παράμετρος της μέγιστης κυβερνητικής υποκρισίας. Με βάση τα όσα ορίζει ο νέος κοινοτικός κανονισμός για το βαμβάκι (1051/2001), η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία όφειλαν μέχρι 30/1/2002 να αποστείλουν στην ΕΕ τις δράσεις, τα προγράμματα και τα μέτρα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Ομως το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας κάνει την «πάπια» επ' αυτού και κρατιέται ως εφτασφράγιστο μυστικό το τι ακριβώς μέτρα περιορισμού θα ανακοινωθούν τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Γιατί, κάτι γενικόλογες κυβερνητικές δηλώσεις που προηγήθηκαν, περί αμειψισποράς, δεν πείθουν... Και το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι: Μήπως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας περιμένει να έρθει πάλι ο Μάης, όπως έγινε και πέρσι, για να ανακοινώσει τα νέα διοικητικά μέτρα περιορισμού στη βαμβακοκαλλιέργεια, όταν ήδη θα έχουν σπείρει το βαμβάκι οι αγρότες; Και μετά, θα ξαναβγεί η κυβέρνηση να πει πάλι ότι τα επιπλέον στρέμματα που καλλιεργήθηκαν και οι επιπλέον ποσότητες που παρήχθησαν, με βάση πάντα τις κυβερνητικές επιδιώξεις, είναι παράνομα!
Κλιμακώνοντας τον αγώνα τους, οι αγρότες θα ενισχύσουν και με άλλα τρακτέρ τα μπλόκα και για τον σκοπό αυτό - όπως αποφασίστηκε στη χτεσινή σύσκεψη - κλιμάκια των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα θα περιοδεύουν από σήμερα στα χωριά και στις επαρχίες, καλώντας τον αγροτικό κόσμο να πυκνώσει τις γραμμές του αγώνα. Για την οργάνωση της παραπέρα πορείας του αγώνα θα πραγματοποιηθεί νέα πανελλαδική σύσκεψη, το ερχόμενο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στα Τέμπη. Οι αγωνιζόμενοι αγρότες καλούν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού να συμπαρασταθούν ακόμα πιο ενεργά στο δίκαιο αγώνα τους, έτσι ώστε ακόμα πιο δυνατοί να αντιμετωπίσουν την κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να εκδηλώσει πιο σκληρά την επίθεση σε βάρος τους.
Αμέσως μετά τη σύσκεψη, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας των Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, τόνισε: «Το μεγαλύτερο απόκτημα είναι η ενότητα. Και αυτή επιβεβαιώθηκε από τη συζήτηση που είχαμε απόψε. Βέβαια, μετά από την άρνηση ικανοποίησης οποιουδήποτε αιτήματος από τη μεριά της κυβέρνησης επόμενο είναι ότι θα πρέπει ο αγώνας να συνεχιστεί όπως ομόφωνα αποφασίστηκε. Να ενισχυθούν τα μπλόκα με καινούριες δυνάμεις, με συναδέλφους με καινούρια τρακτέρ. Ηδη κλιμάκια βρίσκονται στα χωριά και καλούν τον κόσμο να πάρει μέρος και να ενισχύσει τα μπλόκα. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα αφήσει αυτό το δρόμο της παραπληροφόρησης και της τρικλοποδιάς στο αγροτικό κίνημα. Το αγροτικό κίνημα παρότι είναι νεαρό μπορεί να αντεπεξέλθει και στις δύσκολες στιγμές και στις δύσκολες ώρες, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών».
Eurokinissi |
Αποψη από τη χτεσινή πανελλαδική σύσκεψη |
Ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, σημείωσε πως «οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα. Η κυβέρνηση μετράει τα προβλήματα των αγροτών με βάση το πόσοι βρίσκονται στους δρόμους. Και εμείς αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια παραπέρα ενίσχυσης των μπλόκων. Η στάση μας θα σκληρύνει ακόμη περισσότερο και βεβαίως αυτή η κλιμάκωση θα αρχίσει από την Παρασκευή. Το Σάββατο θα συνεδριάσουμε εκ νέου στα Τέμπη. Η στάση μας θα εξαρτηθεί από τη στάση της κυβέρνησης. Τι θα απαντήσει στα αιτήματά μας.
Εχουμε προτάξει το πρόβλημα με το βαμβάκι, τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές, ότι έχει σχέση με το λάδι, τον καπνό, που σχετίζονται με τους κανονισμούς της ΕΕ. Επίσης τα έργα υποδομής, το κόστος παραγωγής κλπ. Ζητάμε συγκεκριμένες αποφάσεις και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».
Eurokinissi |
Την ανυπόληπτη διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ, κάλεσε χτες σε συνάντηση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, για να εμφανιστεί επικοινωνιακώς η... σύμπνοια της αγροτιάς στην κυβερνητική πολιτική κοροϊδίας, με την «επιστράτευση» κάποιων «κομπάρσων», που αυτοαποκαλούνται εκπρόσωποι των αγροτών.
Με βάση τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση και τις δηλώσεις που ακολούθησαν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και η υποτακτική διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ επιχείρησαν από κοινού να εμπαίξουν τους πολύπαθους βαμβακοπαραγωγούς και να συκοφαντήσουν τον αγώνα των αγροτών. Στις δηλώσεις τους επιχειρήθηκε να ξαναδημιουργηθεί η εντύπωση ότι η κυβέρνηση «μοχθεί» για να εξασφαλίσει το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών. Στην κατεύθυνση αυτή, μέσα στη σύσκεψη συμφωνήθηκε να μην «χαλάσει» η κυβερνητική γραμμή ότι πρέπει να επιδοτηθούν μόνο μέχρι 1.146.000 τόνοι βαμβακιού. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες ζητήθηκε από την υποτακτική διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ να μη βγάλει άχνα για το μεγάλο αριθμό των ενστάσεων που δε θα δικαιωθούν! Κι ενώ συμφωνήθηκαν όλα αυτά, οι εκπρόσωποι της νόθας διοίκησης της ΓΕΣΑΣΕ βγήκαν να πούνε ούτε λίγο ούτε πολύ, πως η κυβέρνηση παλεύει για τη διασφάλιση ενός ικανοποιητικού εισοδήματος στους αγρότες. Επιπλέον, είχαν το θράσος να αναφέρουν πως μετά τη συνάντηση αυτή, θα μεταφερθούν οι απόψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, στα μπλόκα που συμμετέχουν οι Ομοσπονδίες της ΓΕΣΑΣΕ...
Οσο για τον υπουργό Γεωργίας στις πανομοιότυπες δηλώσεις κοροϊδίας που έκανε και χτες, προστέθηκε και μια νέα πρόταση διαλόγου προς τους αγρότες. Αλλά ζήτησε να έρθουν με νέες προτάσεις. Δηλαδή τι νέες προτάσεις εννοεί; Σαν και αυτές της ξεπουλημένης διοίκησης της ΓΕΣΑΣΕ, που βολεύουν τα αντιαγροτικά σχέδια της κυβέρνησης;
Ο εμπαιγμός και η αδιαλλαξία της κυβέρνησης μετέτρεψαν την οργή των αγροτών σε απόφαση για κλιμάκωση του αγώνα
...θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς |
Η οργή ξεχείλιζε σε κάθε τους κουβέντα για τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό τους από την κυβέρνηση, οργή που μετουσιωνόταν σε αποφασιστικότητα για κλιμάκωση των αγώνων τους. «Ούτε βήμα πίσω από τα αιτήματά μας», είναι η φράση που συμπυκνώνει όλο το κλίμα της πρωινής σύσκεψης στα Τέμπη, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία των ΜΜΕ.
Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση που έκανε ένας αγρότης από τα Φάρσαλα, ο Γ. Κουτρουμάνος: «Σκέφτηκα να πάρω το τρακτέρ μου από το μπλόκο και να γυρίσω στο σπίτι. Ελεγα, αφού άλλοι χωριανοί μου δε βρίσκονται εδώ, εγώ γιατί να αγωνιστώ; Ομως δεν μπόρεσα να φύγω... Γι' αυτό θέλω να πω σε όλους σας, με τα λίγα που ξέρω: Να μείνουμε εδώ όλοι, να αγωνιστούμε και γι' αυτούς που δε βρίσκονται μαζί μας. Να τους ξεκαθαρίσουμε, όμως, ότι αν έρθουν και πολεμήσουν ενωμένα μαζί μας, δε θα μπορεί κανείς να μας νικήσει...».
Στα μπλόκα της αγροτιάς... |
Εκείνη τη στιγμή κάποιος αγρότης από τη Βαμβακού Φαρσάλων ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι και άλλα τρακτέρ από την περιοχή του βρίσκονται στο δρόμο για τα Τέμπη. «Κι απ' την Αγιά», φωνάζει εκείνη τη στιγμή κάποιος, «Κι απ' την Κυψέλη», προσθέτει ένας ακόμα. Φωνές σκεπάζουν την αίθουσα: «Η "ουρά" των τρακτέρ θα φτάσει μέχρι την Αθήνα...», λένε.
Παίρνοντας τον λόγο ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Λάρισας, υπογράμμισε ότι ο δρόμος του αγώνα θα είναι μακρύς και δύσκολος, όμως οι αγρότες δεν έχουν άλλη επιλογή. «Η κυβέρνηση, τόνισε, δεν έχει αφήσει στους αγρότες κανένα περιθώριο ελπίδας στις υποσχέσεις της. Δεν μπορούν να κάνουν υπομονή φέτος για να δουν πώς θα πάνε τα πράγματα του χρόνου, γιατί ξέρουν πως του χρόνου η κατάσταση θα χειροτερέψει». Ο Γ. Πατάκης επισήμανε ότι το σταμάτημα του αγώνα σήμερα θα σημαίνει ήττα για τους αγρότες, και κατέληξε λέγοντας: «Κι έπειτα από αυτό θα πηγαίνουν για διασκέδαση τα κυβερνητικά στελέχη και θα λένε: "Τους καταφέραμε"».
Από τις παρεμβάσεις των Θεσσαλών αγροτών «έβγαινε» όλη η εμπειρία που έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια μέσα από τη σκληρή τους αναμέτρηση με τις αντιαγροτικές πολιτικές. Με αυτό ως δεδομένο αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, οι οποίες θα εναλλάσσονται σε μορφές (αύξηση χρονικής διάρκειας των μπλόκων, συλλαλητήρια στις πόλεις σε συνεργασία με άλλους φορείς κ.ά.) και στόχο να αυξηθεί το διαμορφωμένο κλίμα αλληλεγγύης των άλλων λαϊκών στρωμάτων απέναντί τους.
Οπως τόνισε και ο Γ. Πατάκης, «με τακτά βήματα, θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας, χωρίς σπασμωδικές κινήσεις, θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τον "κοινωνικό αυτοματισμό" που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση εναντίον μας».
Την ίδια μέρα στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη φορέων με θέμα τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Τη σύσκεψη διοργανώνει η Ενωση Συνεταιρισμών του νομού και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων.
Οταν η κυβέρνηση αντί να προσαρμόσει τους κανονισμούς στην πραγματικότητα της αγροτικής παραγωγής, επέλεξε να κάνει το ακριβώς αντίθετο, ήταν απόλυτα βέβαιο ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα ήταν από χέρι χαμένοι...
Για να κρύψει την ενοχή και ευθύνη της η κυβέρνηση για την ψήφιση του νέου κανονισμού για το βαμβάκι (1051/2001) που είναι πολύ χειρότερος απ' τον προηγούμενο (1554/1995) χρησιμοποίησε το ψέμα, μπακάλικους λογαριασμούς και εκβιασμούς. Το ψέμα, όμως, έχει κοντά ποδάρια.
Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: Η κυβέρνηση τον Μάη του 2001 πανηγύριζε για την επιτυχία της στην ψήφιση του κανονισμού 1051/2001. Μάλιστα, τον παρουσίασε σαν πρόταση δική της. Ο κανονισμός αυτός προβλέπει μεγαλύτερα πρόστιμα συνυπευθυνότητας από τον προηγούμενο, σε περίπτωση που η παραγωγή του βαμβακιού υπερβεί τις 1.137,5 χιλιάδες τόνους. Να σημειώσουμε εδώ ότι η παραγωγή τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται μεταξύ 1.250 - 1.350 χιλιάδων τόνων. Από χέρι, δηλαδή, οι βαμβακοπαραγωγοί είναι χαμένοι κατά 40 - 70 δρχ. το κιλό, αν συνεχίσουν να παράγουν αυτή την ποσότητα και τα επόμενα χρόνια.
Για να καλύψει, λοιπόν, αυτή τη συνέπεια του κανονισμού η κυβέρνηση θέλησε να προσαρμόσει την παραγωγή του βαμβακιού στους 1.137.5 τόνους. Αντί να προσαρμόσει τον κανονισμό στην πραγματικότητα που είναι οι 1.350 χιλιάδες τόνοι, προσάρμοσε την πραγματικότητα στις δικές της επιθυμίες, τους συμβιβασμούς και τις γονυκλισίες απέναντι στο «μεγάλο αδελφό», την ΕΕ. Ηθελε η ΕΕ να εξοικονομήσει πόρους για άλλες πολιτικές (ευρωστρατός, ευρωαστυνομία, εκστρατεία στο Αφγανιστάν κλπ.), περιορίζοντας τις αγροτικές δαπάνες και η ελληνική αντιπροσωπεία όχι μόνο ανταποκρίθηκε, αλλά διεκδίκησε με ανακοίνωση του τότε υπουργού Γεωργίας και την πατρότητα του κανονισμού. Τώρα γιατί ο τωρινός ομολογεί ότι ο κανονισμός είναι κακός, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει την πατρότητά του, είναι κάτι που μόνο στο κόμμα του κ. Σημίτη μπορεί να συμβαίνει που δε λέει ψέματα!!!
Ετσι, λοιπόν, αφού ψηφίστηκε ο κανονισμός, η κυβέρνηση θυμήθηκε το ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων). Εδωσε τότε εντολή στο νεοσύστατο ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Επιδοτήσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) να εφαρμόσει το ΟΣΔΕ. Δηλαδή, να καλέσει τους παραγωγούς να δηλώσουν πόση έκταση και πού θα καλλιεργήσουν βαμβάκι. Με μια υπουργική απόφαση που υπογράφεται από τον υφυπουργό Βαγγέλη Αργύρη και εκδόθηκε στις 10/5/2001 και έφτασε στις νομαρχίες μετά τις 20/5/2001 καθορίζεται σε κάθε νομό η έκταση που μπορεί να καλλιεργηθεί με βαμβάκι. Τότε όμως το βαμβάκι όχι μόνο είχε σπαρεί, αλλά είχε φυτρώσει και ήταν στο τέταρτο φύλλο και όσο να φτάσει η απόφαση στους παραγωγούς, αυτοί άρχισαν να σκαλίζουν (Ιούνης και βάλε).
Αφού, λοιπόν, είχε σπαρεί το βαμβάκι, το περίφημο ΟΣΔΕ έπρεπε να προσαρμόσει και τις εκτάσεις ώστε η παραγωγή να μην ξεπεράσει τις 1.137.5 χιλιάδες τόνους. Γι' αυτό και με την παραπάνω υπουργική απόφαση καθοριζόταν σαν ανώτερο όριο καλλιεργήσιμης έκτασης με βαμβάκι, σ' όλη τη χώρα, τα 3.937.700 στρέμματα. Εκ των υστέρων ήλθαν, δηλαδή, να προσαρμόσουν την έκταση στα δικά τους δεδομένα. Γι' αυτό και οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού γνωρίζανε ότι η καλλιεργηθείσα έκταση ήταν παραπάνω απ' αυτή που όρισε εκ των υστέρων η κυβέρνηση, άρχισαν να εκβιάζουν τους παραγωγούς και δήλωναν λιγότερα στρέμματα απ' ό,τι οι ίδιοι οι αγρότες είχαν σπείρει. Ετσι έφτασε να δηλωθεί έκταση 3.805.000 στρέμματα, λιγότερη δηλαδή και από αυτή που η υπουργική απόφαση όριζε!!!
Αξίζει να αναφέρουμε εδώ τους μπακάλικους υπολογισμούς της κυβέρνησης: Τα 3.937.700 καθορίστηκαν τελείως αυθαίρετα. Το μόνο κριτήριο ήταν η αναμενόμενη απόδοση που υπολόγιζαν τότε στα 288 κιλά ανά στρέμμα και συνολικά στα 3.937.700 στρέμματα επί 288 κιλά ανά στρέμμα, ίσον 1.144 χιλιάδες στρέμματα. Οταν στο ΟΣΔΕ δηλώθηκαν 3.805.000 στρέμματα (ο τρόπος που δηλώθηκαν αναφέρεται παραπάνω), τότε άλλαξαν και οι εκτιμήσεις και η συνολική παραγωγή έφτανε στις 1.095 χιλιάδες τόνους και η τιμή του βαμβακιού, όλου του βαμβακιού θα ξεπερνούσε τις 310 δρχ. το κιλό. Αυτά το Σεπτέμβρη, αρχές Οκτώβρη.
Με τις πρώτες κινητοποιήσεις των αγροτών έγινε η δεύτερη εκτίμηση που ανέβαζε την παραγωγή στις 1.146,5 χιλιάδες τόνους και την τιμή για όλο το βαμβάκι στις 272 - 285 δρχ. Και όσο προχωρούσε η παράδοση του βαμβακιού και η παραγωγή ανέβαινε, η κυβέρνηση θυμήθηκε τον ΟΣΔΕ και είπε (τον Γενάρη) ότι αυτή η τιμή ισχύει μόνο για το βαμβάκι που προέρχεται από τις δηλώσεις σύμφωνα με το ΟΣΔΕ. Να, λοιπόν, γιατί ταμπουρώνεται τώρα η κυβέρνηση πίσω απ' το ΟΣΔΕ, για να αφήσει ένα μέρος του πραγματικά παραχθέντος βαμβακιού και της παραγωγής χωρίς την επιδότηση και να τους το πάρουν οι εκκοκκιστές με 50 - 70 δραχμές το κιλό.
Και μπορεί η κυβέρνηση να φέρει στα μέτρα της την επιδοτούμενη ποσότητα του βαμβακιού, δηλαδή στις 1.145.000 τόνους, που με την προσαρμογή θα φτάσει στους 1.180.000 και γι' αυτή την ποσότητα να πάρουν οι παραγωγοί 272 δρχ/κιλό, αλλά η μέση τιμή που θα πάρει ο παραγωγός θα είναι κάτω από τις 250 δραχμές το κιλό. Γι' αυτό και ζητάνε για όλο το βαμβάκι ενίσχυση 50 δραχμές το κιλό, πράγμα που η κυβέρνηση του κ. Σημίτη και Λαλιώτη είχε δώσει και το 2000. Αλλά τότε ήταν παραμονές εκλογών. Τότε επιτρεπόταν από την ΕΕ, τους κανονισμούς κλπ. Τώρα γιατί απαγορεύεται;
Φυσικά, το θέμα δεν είναι να πάρουν φέτος πέντε ή δέκα δραχμές πάνω ή κάτω, όσο απαραίτητες κι αν είναι αυτές, αλλά πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Δεν μπορεί και δε θα υπάρχει πια δικαιολογία να παραμένουν προσκολλημένοι στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Γιατί και αν φέτος με την ενότητα και τον αγώνα τους κάτι πάρουν, του χρόνου θα 'ναι χειρότερα και του παραχρόνου ακόμη χειρότερα.
Τέρμα, λοιπόν, στις αυταπάτες και στην προσκόλληση στο ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ. Καιρός για πολιτικές επιλογές που δε θα 'χουν ανάγκη από ψέματα, βία και αστυνομοκρατία. Μαζί με τους κομμουνιστές για το χτίσιμο του αντιμονοπωλιακού μετώπου, που οι νόμοι, κανονισμοί κλπ. θα κόβονται στα μέτρα του μικρού και μεσαίου αγρότη και όχι στα μέτρα του μεγαλοαγρότη και των μονοπωλίων.
Η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, με διαφαινόμενη την πρόθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τους αγωνιζόμενους αγρότες με την καταστολή και τις διώξεις, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους αγώνες αυτούς.
Με ανακοίνωσή της, καταδικάζει το κλίμα αστυνομοκρατίας και εκφοβισμού που καλλιεργεί η κυβέρνηση και καλεί τον ελληνικό λαό να συμπαρασταθεί ενεργά στους αγρότες και στο δικαίωμα που έχουν να διαδηλώνουν ενάντια στον αφανισμό τους, να διαμαρτύρονται για την αντιαγροτική πολιτική και να επιλέγουν τις μορφές πάλης που οι ίδιοι, σε συνδυασμό με την οξύτητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, θεωρούν ως πλέον πρόσφορες. Τέλος, εκφράζει την αλληλεγγύη της στους αγρότες που δικάζονται το επόμενο διάστημα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας για τη συμμετοχή τους σε παλαιότερες κινητοποιήσεις.
Προχτές βράδυ, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς, δήλωσε στα ΜΜΕ πως έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματα που του έθεσε η πολυμελής πανελλαδική αντιπροσωπεία των αγωνιζομένων αγροτών.
Ο «Ρ» σήμερα δημοσιεύει ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τα λεγόμενα του Γ. Δρυ - όπως δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο - στους εκπροσώπους των αγροτών: «Αυτό που θέλετε να ακούσετε δε θα σας το δώσω, αν δεν μπορούμε. Μπορούμε και θα το κάνουμε. Αυτό μπορώ να σας το πω. Το δεν μπορούμε, δε θα το πάρετε από εμένα. Γιατί μπορούμε. Οπου δεν μπορούμε, θα λέμε δεν μπορούμε. Οπου μπορούμε, θα πούμε ότι μπορούμε. Τι να κάνουμε;».
Μετά απ' αυτό, εμείς τι... μπορούμε να πούμε!
Στο Νομό Θεσσαλονίκης οι αγρότες που βρίσκονται στα Μάλγαρα και στη Χαλάστρα έκλεισαν τον εθνικό δρόμο Αθηνών-Θεσσαλονίκης από τις 12.30 μέχρι τις 2.30 μετά το μεσημέρι, ενώ την ίδια ώρα γινόταν αποκλεισμός του δρόμου Θεσσαλονίκης-Εδεσσας στη Χαλκηδόνα.
Ανά μια ώρα έκλειναν οι αγρότες το δρόμο Θεσσαλονίκης-Καβάλας στον κόμβο Κερδυλλίων, ενώ λίγο βορειότερα στον ίδιο νομό οι συνάδελφοί τους στον Προμαχώνα προχωρούσαν κατά διαστήματα σε αποκλεισμό του τελωνείου.
Κλειστή παρέμεινε η οδός Θεσσαλονίκης-Μουδανιών στον κόμβο της Σωζόπολης από τις 2 το μεσημέρι και συνεχιζόταν μέχρι το βράδυ.
Οι αγρότες του Νομού Πέλλας απέκλεισαν για μία ώρα το δρόμο Θεσσαλονίκης-Εδεσσας στον κόμβο της Παραλίμνης. Στον Πολύμυλο Κοζάνης στην Εγνατία Οδό οι αγρότες ανοιγόκλειναν το δρόμο μέχρι το βράδυ.
Επίσης, παρέμειναν στα τρία μπλόκα της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Αθηνών στο Αιγίνιο, στο Λιτόχωρο και στον Κορυνό οι αγρότες του Νομού Πιερίας. Το ίδιο σταθερά παρέμεναν στο μπλόκο τους στους Ευζώνους, αναμένοντας τις αποφάσεις των εκπροσώπων τους στη Θέρμη, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Κιλκίς.
Στην Καστοριά οι παραγωγοί του νομού συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ τους στο κέντρο της πόλης διαμαρτυρόμενοι για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Το μεσημέρι οι αγρότες απέκλεισαν τη Νομαρχία Καστοριάς, δηλώνοντας τη συμπαράσταση τους στους συναδέλφους τους που αγωνίζονται σ' όλη τη χώρα.
Να «ξεφύγει από την αδράνειά του» και να πάρει μέτρα έμπρακτης στήριξης της αγωνιζόμενης αγροτιάς, καλεί, με ανακοίνωσή της, το Νομαρχιακό Συμβούλιο, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) Τρικάλων.
Με την ίδια ανακοίνωση, η ΝΑΣ:
Σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες το πρωί στο μπλόκο του Ευήνου - το οποίο έχουν στήσει από την περασμένη βδομάδα - αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και παράλληλα την έναρξη ενημερωτικών περιοδειών στα χωριά του νομού. Μάλιστα, χτες το πρωί οι αγρότες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από πρώτο χέρι, σχετικά με τη συζήτηση με την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, από την αντιπροσωπεία που είχαν εκλέξει και έστειλαν, για να συμμετάσχει στη συνάντηση αυτή. Στη συνέχεια προχώρησαν σε δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Ιωαννίνων - Αντιρρίου.
Τα αισθήματα των αγροτών είναι πλημμυρισμένα από οργή και αγανάκτηση για την αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξόντωση τη μικρομεσαία αγροτιά. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Νίκος Μωραΐτης δήλωσε στο «Ρ» πως «η πολιτική της κυβέρνησης, όπως έχει δείξει χρόνια τώρα, εστιάζεται στη συρρίκνωση του αγροτικού κόσμου σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε στον αφανισμό μας και μάλιστα αμαχητί. Θα παλέψουμε για να μείνουμε στα χωράφια μας και στα χωριά μας και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Σε αυτή μας τη θέληση δε χωράνε παζάρια. Εν αναμονή των αποφάσεων που θα πάρουμε στη Θεσσαλονίκη, από κοινού με τους υπόλοιπους συναδέλφους μας αγρότες από όλη τη χώρα, θα συντονίσουμε τον αγώνα μας και ανάλογα θα πράξουμε».
ΛΑΜΙΑ.-
Σε αναβολή οδηγήθηκε η δίκη των δύο αγροτών από το Νέο Μοναστήρι του Δήμου Θεσσαλιώτιδας της Φθιώτιδας. Οι δύο αγρότες είχαν παραπεμφθεί, απ' την αστυνομία, με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών», για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις το Φλεβάρη του 1998. Η νέα δίκη καθορίστηκε για τις 28 Γενάρη του 2003.
Αναβολή, λόγω μη προσέλευσης του αστυνομικού - μάρτυρα κατηγορίας, δόθηκε και στη δεύτερη δίκη των έξι αγροτών από την Αμφίκλεια, που θα δίκαζε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας.
Τώρα υπογράφηκαν τα «ψίχουλα» κοροϊδίας για τη ζημιές του 1999 και 2000!
Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε χτες πως ο Γ. Δρυς υπέγραψε τρεις αποφάσεις για την καταβολή οικονομικών ενισχύσεων, δηλαδή αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ, σε αγροτοκτηνοτρόφους και ιχθυοκαλλιεργητές σε 29 νομούς του χώρας, που έπαθαν ζημιές -τις οποίες δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ - μέσα στα έτη 1999 και 2000. Πρόκειται τους νομούς Αττικής, Ηρακλείου, Εύβοιας, Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Λευκάδας, Χανίων, Ρεθύμνου, Καστοριάς, Κοζάνης, Δράμας, Λάρισας, Πιερίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Αιτωλοακαρνανίας, Θεσπρωτίας, Μαγνησίας, Πέλλας, Καβάλας, Ξάνθης, Μεσσηνίας, Χίου, Αρτας, Φθιώτιδας, Λακωνίας, Αργολίδας, Τρικάλων και Βοιωτίας. Κι η ανακοίνωση αυτή βγήκε εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων για να τονιστεί το κυβερνητικό ενδιαφέρον... προς τους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους!
Το θέμα όμως είναι πως 2 και 3 χρόνια μετά, έρχεται το υπουργείο Γεωργίας και ανακοινώνει ότι υπογράφηκαν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για να ξεκινήσει μετά από μερικούς ακόμα μήνες η καταβολή των αποζημιώσεων από τα ΠΣΕΑ σε όσους από τους παθόντες του 1999 και του 2000 κρίθηκαν τελικά δικαιούχοι στους παραπάνω νομούς. Και τι... αποζημιώσεις, να δουν τα μάτια τους!
Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης ανέρχεται στο 30% της αξίας της απολεσθείσας παραγωγής. Κι όπως επίσης αναφέρεται, η απολεσθείσα παραγωγή υπολογίζεται μετά τη σύγκριση της μειωμένης παραγωγής του έτους που συνέβη το γεγονός και του μέσου όρου της παραγωγής των 3 προηγούμενων ετών, ή των 4 προηγούμενων ετών για την περίπτωση των ελαιόδεντρων. Η ουσία πάντως είναι πως δεν πρόκειται να αποζημιωθεί ούτε το 1/3 της ζημιάς σε κάθε περίπτωση. Αλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κοροϊδίας είναι η αποζημίωση των αποθηκευμένων ζωοτροφών. Εδώ διευκρινίζεται πως η αποζημίωση θα ανέρχεται στο 50% της μέσης τιμής παραγωγού το έτος 2000. Δηλαδή, για παράδειγμα η τιμή παραγωγού στο καλαμπόκι ήταν γύρω στις 40 δραχμές το κιλό το 2000, αλλά ο κτηνοτρόφος το αγόρασε για ζωοτροφή 80 με 100 δραχμές το κιλό, για να πάρει το 2002 αποζημίωση 20 δραχμές το κιλό!
Τα παραπάνω δείχνουν πόσο δίκαιες... αποζημιώσεις θα πάρουν, όταν πάρουν, οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι μέσω των ΠΣΕΑ για τις ζημίες από την κακοκαιρία του Δεκέμβρη 2001 - Γενάρη 2002. Και δείχνουν εκτός των άλλων πόση αξία έχουν οι κυβερνητικές υποσχέσεις διά στόματος Γ. Δρυ ότι εξασφαλίστηκαν τάχα 50 δισ. δραχμές για τα ΠΣΕΑ και πως θα δοθούν αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς. Και δυστυχώς για τους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους η κυβερνητική κοροϊδία στην προκειμένη περίπτωση είναι αυταπόδεικτη!
Μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και γενικότερα της ΕΕ και συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου της Θάσου πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι αγρότες του νησιού. Στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Θάσου συμμετείχαν οι παραγωγοί με τα μηχανήματά τους, ενώ παρόντες για να εκφράσουν τη συμπαράσταση τους ήταν οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι του νησιού.
Οπως τόνισαν στην ομιλία τους οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, Π. Ροδάς και Αρ. Δρακόντας, συνεχής είναι η μείωση του αγροτικού εισοδήματος με άμεσο αποτέλεσμα την αποθάρρυνση των νέων ανθρώπων να ασχοληθούν με την αγροτική οικονομία. Ιδιαίτερα στη Θάσο, πρόσθεσαν, οι αποθαρρυντικές τιμές στο λάδι, στα κτηνοτροφικά προϊόντα κλπ. οδηγούν τη νεολαία του νησιού στη μετανάστευση και στη διάλυση των περισσότερων χωριών, που ήδη έχει περιοριστεί κατά πολύ ο μόνιμος πληθυσμός τους.
Την πλήρη συμπαράστασή του στους αγωνιζόμενους αγρότες εξέφρασε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Μερέσης
Με το ψήφισμά τους οι συγκεντρωμένοι κάλεσαν την κυβέρνηση να αντισταθεί στους Ευρωπαίους εταίρους, που σε κάθε αναθεώρηση της ΚΑΠ περιορίζουν τις δυνατότητες ανάπτυξης της Ν.Ευρώπης και ιδιαίτερα της Ελλάδας. Οδηγούν στον περιορισμό του αγροτικού πληθυσμού, στον περιορισμό καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ασκούν πολιτική αφανισμού του αγροτικού πληθυσμού.
Για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος ζητούν άμεσα να ληφθούν τα παρακάτω μέτρα:
- Να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΑΤΕ, αλλά αντίθετα να οργανωθεί καλύτερα, να στηριχτεί από το κράτος, ώστε να λειτουργήσει σαν πραγματικό στήριγμα του αγρότη.
-Κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας.
-Λήψη μέτρων για τον έλεγχο των τιμών στα γεωργοεφόδια
-Να καταβληθούν πλήρεις αποζημιώσεις στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς και κτηνοτρόφους από τον παγετό.
-Κατάργηση των ποσοστώσεων στα κτηνοτροφικά προϊόντα
-Ενίσχυση της αλιείας κύρια της παράκτιας με μέτρα προστασίας και αναπαραγωγής του αλιευτικού πλούτου.
-Διευκολύνσεις στους μελισσοκόμους της Θάσου που ασκούν νομαδική μελισσοκομία κλπ.
Αγρότες στο μπλόκο της Ανθήλης |
Ανυποχώρητοι και με αποφασιστικότητα, ξεχειλισμένοι πλέον από αγανάκτηση και οργή - μετά τις προχτεσινές αρνητικές απαντήσεις της κυβέρνησης στην Πανθεσσαλική Επιτροπή των Αγροτών - οι ξωμάχοι των μπλόκων στην Ανθήλη, στο Μώλο και στο Δρούγο Δομοκού στη Φθιώτιδα, καθώς και στη Λιβαδειά της Βοιωτίας, συνεχίζουν με πάθος το δρόμο που επέλεξαν πριν από έντεκα μέρες, βγαίνοντας στους δρόμους του αγώνα, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική, ενάντια στην προσπάθεια ξεριζωμού από τη γη και τα χωριά τους.
Γι' αυτό συνεχίζουν να κλείνουν περιοδικά τους δρόμους, γι' αυτό υπόσχονται κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Εξάλλου προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι αποφάσεις των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα που συνεδρίασαν χτες το πρωί στην Ανθήλη, στο Δρούγο και στη Λιβαδειά, ενόψει της χτεσινής πανελλαδικής σύσκεψης που είχαν στη Θεσσαλονίκη. Το κλίμα στα μετερίζια του αγώνα είναι μαχητικό, το ηθικό ακμαιότατο. Να πώς το μετέφερε στο «Ρ» ο Κ. Μπασδέκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Νομού Φθιώτιδας, που βρίσκεται στο μπλόκο της Ανθήλης: «Μόλις οι αγρότες πληροφορήθηκαν το νέο κυβερνητικό εμπαιγμό ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες. Οχι βέβαια ότι περίμεναν λύση των προβλημάτων τους, αλλά να ορισμένοι ήλπιζαν ότι κάτι μπορεί να βγει. Διαψεύσθηκαν και ξέσπασαν. Γι' αυτό μας εξουσιοδότησαν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων».
Παρόμοιο κλίμα συναντάς και στα άλλα μπλόκα. Οπως μας είπε ο Παναγιώτης Καραβαγγέλης, μέλος της ΣΕ Αγροτών Βοιωτίας, η απόφαση τους είναι συνέχιση του αγώνα και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Τη θέληση και αποφασιστικότητα των αγροτών της Λιβαδειάς μετέφεραν και στην πανελλαδική συνάντηση χτες. Από κει και πέρα κλιμάκια της ΣΕ, από σήμερα, θα επισκεφτούν πάλι τα χωριά και θα καλέσουν τους αγρότες να ενισχύσουν τα μπλόκα.
Σ' αυτή την κατεύθυνση αγρότες με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα από την Πελασγία θα ενταχθούν σήμερα στο μπλόκο της Ανθήλης. Με μια ξεχωριστή κίνηση, αλλά με τα ίδια τα αιτήματα της πανελλαδικής κινητοποίησης, αγρότες της Αμφίκλειας «στρατοπέδευσαν» τα τρακτέρ τους στην Παλιά Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας. Παραμένουν τα μπλόκα στον κόμβο Βαλίων στην Εθνική Οδό Θήβας - Λιβαδειάς και στο Κριεκούκι (στην Παλιά Εθνική Οδό Θήβας - Αθηνών), όπου συμμετέχουν και αγρότες από το Καπαρέλι.
Και από το μπλόκο του Δρούγου το μήνυμα είναι συνέχιση του αγώνα - «όσο πάρει» - και κλιμάκωσή του. Μάλιστα η Συντονιστική Επιτροπή κάλεσε τους αγρότες, γενικά τους κατοίκους της Θεσσαλιώτιδας, σε συγκέντρωση χτες το απόγευμα, για να διατρανωθεί εκεί η απόφασή τους για ανυποχώρητο αγώνα.