Σύσκεψη μαζικών φορέων στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου
Την πλήρη στήριξή τους στον αγώνα που διεξάγουν οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ και οι παραγωγοί για το σταμάτημα της διαδικασίας του ξεπουλήματος της επιχείρησης, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν χθες σε σύσκεψη στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Εκπρόσωποι του ΕΚΘ, συνεταιριστικών οργανώσεων του Νομού Θεσσαλονίκης, της ΟΣΕΓΟ, της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κ.ά. απαίτησαν να διακοπεί άμεσα η διαδικασία πώλησης της ΑΓΝΟ, υπογραμμίζοντας ότι η μεθόδευση που ακολουθεί η ΑΤΕ οδηγεί τη γαλακτοβιομηχανία σε ακόμη πιο δύσκολη θέση και σε απαξίωσή της.
«Εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ και παραγωγοί θα αντισταθούμε στην πώληση της ΑΓΝΟ γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι καμία συμφωνία, κανένας όρος, καμία δέσμευση δεν πρόκειται να εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, τις κατακτήσεις των εργαζομένων και τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων», τόνισε ο Φ. Γεωργουδάκης, Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΑΓΝΟ.
Δήλωσε ακόμη ότι την Τετάρτη οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ θα συμμετέχουν μαζικά στην απεργία της 1η Μάη ενώ θα ακολουθήσουν οι προγραμματισμένες κινητοποιήσεις μετά το Πάσχα. Παράλληλα θα γίνει προσπάθεια να συζητήσουν με την ΑΤΕ, με φορείς κλπ. προκειμένου έστω και την τελευταία στιγμή να σταματήσει αυτή η διαδικασία του διαγωνισμού. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συναινέσουμε σε επιλογές που πάρθηκαν ερήμην μας και ουσιαστικά οδηγούν στην εξαθλίωση τους εργαζόμενους και κάνουν έρμαια στα χέρια των μεγάλων εταιριών τους παραγωγούς», σημείωσε.
Στην παρέμβασή του ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Κτηνοτρόφων, Γ. Λασκαρίνιας ανέφερε, ότι όπου παρεμβαίνει για παράδειγμα η ΑΓΝΟ ή η ΔΩΔΩΝΗ κρατιέται η «ισορροπία» στην αγορά του γάλακτος. Οπου όμως δεν υπάρχει συνεταιριστική οργάνωση να παρέμβει, όπως συμβαίνει στη λεκάνη του Νευροκοπίου, το γάλα το παίρνουν οι βιομηχανίες σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης δήλωσε ότι το ξεπούλημα της ΑΓΝΟ μπορεί να το σταματήσει η συσπείρωση των εργαζομένων και των κτηνοτρόφων. «Και εκεί θα φανούν και ποιοι πολιτικοί φορείς κατ' αρχήν αλλά και ποιοι άλλοι φορείς της κοινωνίας θα στηρίξουν αυτόν τον αγώνα. Η συσπείρωση για μας είναι βασικός στόχος όχι μόνο σήμερα για την ΑΓΝΟ αλλά και αύριο για την "Ομοσπονδία" και για την Ενωση Λαγκαδά. Πρέπει να γίνει ένας λαϊκός ξεσηκωμός κατοίκων και φορέων της ευρύτερης περιοχής», υπογράμμισε ο Αγγελος Τζέκης. Οσον αφορά τη στάση των εκπροσώπων των δύο κομμάτων, είπε ότι αυτοί αρκούνται ή στο να διατυπώνουν προσωπικές απόψεις ή να αναπτύσσουν, όπως φάνηκε και από αυτή τη σύσκεψη, γενικόλογες θέσεις για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, χωρίς ωστόσο να δεσμεύονται ότι θα στηρίξουν τις θέσεις των εργαζομένων και των παραγωγών.
«Το ΚΚΕ όλη αυτή τη δεκαετία είχε προβλέψει πού οδηγούνταν η ΑΓΝΟ και έκανε το παν εντός και εκτός Βουλής για να μπορέσει να σταματήσει αυτό που σήμερα είναι το ζητούμενο», συνέχισε. «Τα πράγματα εξελίχθηκαν, δυστυχώς, σε πολύ διαφορετική κατάσταση από αυτή που περιλάμβανε η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την ΑΓΝΟ. Η ΑΤΕ που εμείς την έχουμε χαρακτηρίσει πολύ έγκαιρα ως το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης, ήταν ο Δούρειος Ιππος για να "χτυπήσει" τις συνεταιριστικές εταιρίες και ειδικά την ΑΓΝΟ», σημείωσε.
Ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ και υποψήφιος νομάρχης, Γ. Ρόκκος, τόνισε ότι η κυβέρνηση δε στήριξε την ΑΓΝΟ παρ' όλες τις παλιότερες δεσμεύσεις του τότε και νυν υφυπουργού Γεωργίας.
Τέλος ο Θ. Κυριακίδης, γενικός γραμματέας του ΕΚΘ και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης του Κέντρου που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη, τόνισαν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν με κάθε μέσο τον αγώνα των εργαζομένων της ΑΓΝΟ.
Και καλεί αγρότες και συνεταιρισμούς να πληρώσουν, για να τις μισο-αγοράσουν
Συνεταιριστικές επιχειρήσεις ιδιωτικών συμφερόντων επιδιώκει να κάνει η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ τις συνεταιριστικές βιομηχανίες μετοχικού ενδιαφέροντος της ΑΤΕ, που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεπουλήσει σωρηδόν. Κι ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η κυβερνητική διαδικασία ξεπουλήματος, με πρώτη και καλύτερη τη γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ φαίνεται να κόπτεται για τους τύπους της παραχώρησης των συνεταιριστικών βιομηχανιών στα ντόπια και ξένα ιδιωτικά συμφέροντα και παράλληλα πως θα συνεργαστεί μαζί τους. Κατά τ' άλλα η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ κάνει πως καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις ξεπουλήματος της κυβέρνησης.
Η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ εκπόνησε ήδη ένα σχέδιο για την απόκτηση μέχρι και του 51% του μετοχικού κεφαλαίου των συνεταιριστικών βιομηχανιών μετοχικού ενδιαφέροντος της ΑΤΕ. Δηλαδή, για τη ΔΩΔΩΝΗ το 11%, τη ΣΕΚΑΠ το 29,9%, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης το 51%, την ΕΛΒΙΖ το 51%, τη ΡΟΔΟΠΗ το 49,12% και για τη ΣΕΒΑΘ το 21,9%. Την ΑΓΝΟ τη βγάζει απ' έξω. Και για να επιτευχθεί αυτό, σχεδιάστηκε η σύσταση μιας πανελλαδικής συνεταιριστικής εταιρίας συμμετόχων για την εξαγορά των μετοχών της ΑΤΕ σε εταιρίες μετοχικού της ενδιαφέροντος. Στην κατεύθυνση αυτή η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ ζητά από τις δευτεροβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις να συνδράμουν προκειμένου το «δημιούργημά» της, που ονομάστηκε «Συνεταιριστική Εταιρία Ανάπτυξης και Συμμετόχων ΑΕ» (ΣΥΝΕΤΑΣ ΑΕ), να αποκτήσει μετοχικό κεφάλαιο 1 δισ. δραχμών. Και έτσι φιλοδοξεί η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ να αγοράσει για κάθε μια από τις προαναφερόμενες έξι βιομηχανίες το ποσοστό μετοχών μέχρι να συμπληρωθεί το 51%, προκειμένου να λέγονται συνεταιριστικές!
Μόνο που όμως οι υπολογισμοί της ΠΑΣΕΓΕΣ δείχνουν πως για να γίνει αυτό απαιτούνται συνολικά 21 δισ. δραχμές περίπου. Και το ερώτημα είναι από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Μήπως θα κληθούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι και οι συνεταιριστικές οργανώσεις να τα βάλουν από την τσέπη τους, προκειμένου να αγοραστεί κάτι που τους ανήκει και μετά να μην είναι πάλι δικό τους; `Η μήπως θα ζητηθεί από ξένες συνεταιριστικές οργανώσεις να τις αγοράσουν; Κι αλήθεια, πιστεύει η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ ότι με προτάσεις για να αγοραστεί μέχρι και το 51% του μετοχικού κεφαλαίου των υπό ξεπούλημα συνεταιριστικών βιομηχανιών, μέσω εταιρίας ή και εταιριών συμμετόχων, θα διατηρηθεί ο συνεταιριστικός χαρακτήρας αυτών των επιχειρήσεων και μάλιστα με όρους λειτουργίας σε όφελος των αγροτοκτηνοτρόφων;
Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για «οραματισμούς» διπλής κοροϊδίας των αγροτοκτηνοτρόφων και στήριξης της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης. Γιατί, σε τελική ανάλυση, οι συνεταιριστικές βιομηχανίες ανήκουν στους αγροτοκτηνοτρόφους και δημιουργήθηκαν γι' αυτούς σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Κι αυτές οι συνεταιριστικές βιομηχανίες δεν ανήκουν στην ΑΤΕ και την κυβέρνηση, αφού έγιναν με κίνητρα του ελληνικού λαού. Το μόνο λοιπόν που υποχρεούνται να κάνουν κυβέρνηση και διοίκηση της τράπεζας είναι να παραχωρήσουν δωρεάν τις μετοχές που κατέχει η ΑΤΕ στους αγροτοκτηνοτρόφους και τις συνεταιριστικές οργανώσεις τους. Επ' αυτού έχει να πει τίποτα η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ;
Ανακοίνωση - καταγγελία των παράνομων κυβερνητικών μεθοδεύσεων και κάλεσμα αγωνιστικής συστράτευσης των βαμβακοπαραγωγών
Eurokinissi |
Αποψη από τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις |
Στην ανακοίνωση της ΠΑΣΥ τονίζονται εξαρχής, τα παρακάτω: «Πρόκληση για τη νοημοσύνη των βαμβακοπαραγωγών αποτελεί η κοινή απόφαση τεσσάρων υπουργείων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που αναφέρεται στο βαμβάκι της νέας καλλιεργητικής περιόδου.
Με την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση προσπαθεί με διάφορα περιβαλλοντικά προσχήματα, με επιστημονικοφανείς ασυναρτησίες και βαριά χρηματικά πρόστιμα, να προσαρμόσει τη βαμβακοπαραγωγή της χώρας στον καταστροφικό κανονισμό που εισηγήθηκε και ψήφισε πριν από ένα χρόνο στην ΕΕ και τα αποτελέσματά του τα γευτήκαμε όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί, στο βαμβάκι της περσινής σοδειάς.
Για να είναι αποτελεσματική η προσαρμογή αυτή, η κυβέρνηση δεν περιορίζει μόνο τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά καθορίζει με αυθαίρετο τρόπο και τις στρεμματικές αποδόσεις, που όχι μόνο δε θα επιδοτηθούν για τις επιπλέον ποσότητες, αλλά θα πληρώσουν και πρόστιμα που θα κυμαίνονται από 10.222 δρχ./στρέμμα έως 17.037 δρχ./στρέμμα, ανάλογα με το πόσο θα ξεπεράσουν την προκαθορισμένη από το υπουργείο Γεωργίας απόδοση.
Για να γίνει κατανοητή η αυθαιρεσία της κυβέρνησης, αρκεί να αναφέρουμε ότι η απόφαση καθορίζει από τώρα τη μέση στρεμματική απόδοση της χώρας στα 288 κιλά/ στρέμμα, όταν η μέση στρεμματική απόδοση της τελευταίας τριετίας ήταν 320 κιλά/στρέμμα.
Αρκεί ακόμα να αναφέρουμε ότι η μέση στρεμματική απόδοση, κατά περιοχή, θα καθορίζεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας πριν την 31 Αυγούστου, δηλαδή προτού ξεκινήσει η συγκομιδή του βαμβακιού με τέτοιο τρόπο, ώστε η μέση στρεμματική απόδοση της χώρας να μην ξεπερνάει τα 288 κιλά/ στρέμμα.
Η απαράδεκτη αυτή απόφαση αποδείχνει ότι η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή του καταστροφικού για τους βαμβακοπαραγωγούς κανονισμού και δε θα επιδιώξει να τον αλλάξει στην ΕΕ, έτσι ώστε να επιδοτείται ολόκληρη η παραγωγή χωρίς πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Αποδείχνει ακόμα ότι η κυβέρνηση δε σκοπεύει να επιδοτήσει τους 200.000 τόνους της περσινής σοδειάς, με αποτέλεσμα να αποδεκατιστεί το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών».
Ακολούθως, στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:«Τα περιβαλλοντικά προσχήματα που επικαλείται η κυβέρνηση και η ΕΕ, για να εξωραΐσουν την πολιτική τους που συρρικνώνει την αγροτική παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα και για να εξαπατήσουν τους αγρότες είναι ανυπόστατα και υποκριτικά.
Αυτό αποδείχνεται από τις διοξίνες στα κοτόπουλα, τις ορμόνες και τα κρεατάλευρα στα βοοειδή και την απελευθέρωση των γενετικά τροποποιημένων απόρων, που όλα μαζί έχουν προκαλέσει και προκαλούν απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες στους καταναλωτές, στο ζωικό κεφάλαιο και στο περιβάλλον.
Με παρόμοια περιβαλλοντικά προσχήματα η ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, αποφάσισε να καταργήσει μετά από μια τριετία τις επιδοτήσεις στα καπνά. Με παρόμοια περιβαλλοντικά προσχήματα συζητιέται στην ΕΕ η κατάργηση της επιδότησης του λαδιού, επειδή τάχα η καλλιέργεια της ελιάς προκαλεί ερημοποίηση στο έδαφος. Με παρόμοια περιβαλλοντικά προσχήματα θα περιορίσουν δραστικά τις επιδοτήσεις στα αιγοπρόβατα και σε όλες τις καλλιέργειες».
Η ανακοίνωση της ΠΑΣΥ επισημαίνει ακόμα: «Μετά από αυτή την αρνητική εμπειρία, κανένας μικρομεσαίος αγρότης δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για τον αντιαγροτικό χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.
Το πραγματικό δίλημμα, στο οποίο θα πρέπει να πάρει θέση κάθε μικρομεσαίος αγρότης, είναι: Θα προσαρμοστεί στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που τον εμποδίζει να παράγει με αυστηρά πρόστιμα και τον ξεκληρίζουν ή οργανωμένα θα παλέψει για να ανατρέψει αυτή την πολιτική, έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα η χώρα μας να παράγει σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες της.
Η ΠΑΣΥ από τη δημιουργία της έχει επιλέξει το δεύτερο δρόμο. Το δρόμο της αγωνιστικής αντίστασης για την ανατροπή αυτών των αντιαγροτικών πολιτικών και τη διαμόρφωση των πολιτικών προϋποθέσεων, για να εφαρμοστεί μια φιλοαγροτική πολιτική, που δεν μπορεί να εκφραστεί από τα κόμματα και τις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες που θεωρούν μονόδρομο την ΚΑΠ».
Στο τέλος της ανακοίνωση, τονίζεται πως η ΠΑΣΥ «στο δρόμο αυτό καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες όλους τους αγροτικούς συλλόγους και ομοσπονδίες, όλους τους συνεταιρισμούς και τις ενώσεις, επειδή η ενότητα και ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την αξιοπρεπή επιβίωσή της».
Μια ανακοίνωση κατάφωρης κοροϊδίας των αγροτοκτηνοτρόφων βγήκε χτες από το υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών για το θέμα του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών επιχειρήσεων μετοχικού ενδιαφέροντος της ΑΤΕ. Πιο συγκεκριμένα, γνωστοποιείται ότι ο Ν. Χριστοδουλάκης έχει επανειλημμένα δηλώσει πως θα δοθεί δικαίωμα προτίμησης στις ενδιαφερόμενες συνεταιριστικές οργανώσεις, όσον αφορά στις ΡΟΔΟΠΗ, ΣΕΒΑΘ, ΑΣΕΑΡ, ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ και ΣΕΠΕΚ.
Βέβαια, για άλλη μια φορά, δε διευκρινίζεται τι σημαίνει δικαίωμα προτίμησης και, φυσικά, αποφεύγεται η λέξη αγορά. Επίσης, δε διευκρινίζεται η ...προτίμηση της κυβέρνησης, για δύο συνεταιριστικές επιχειρήσεις, που δεν περιλαμβάνονται στις «δηλώσεις» Χριστοδουλάκη, δηλαδή τη ΔΩΔΩΝΗ και την «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης». Για την ΑΓΝΟ, πάντως, η προτίμηση είναι ολοφάνερη πλέον!
Με συμβολικό αποκλεισμό, σήμερα το πρωί, του Εθνικού δρόμου Καρδίτσας - Λαμίας, στο ύψος του Γραμματικού, απαντούν οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας στις νέες καταστροφικές κυβερνητικές αποφάσεις, με βάση τις οποίες βγάζουν εκτός επιδότησης περίπου 200.000 τόνους βαμβακιού της περσινής χρονιάς που έχουν παραδοθεί στα εκκοκιστήρια αλλά θεωρούνται, με βάση τους ισχυρισμούς του υπουργείου Γεωργίας, μη «επιλέξιμες» ποσότητες και θα πληρωθούν μόνο στην εμπορική τιμή που είναι υποτετραπλάσια της συνολικής.
Οι αγρότες της Καρδίτσας και της Φθιώτιδας είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, για τη σωτηρία της βαμβακοκαλλιέργειας και συνολικά της αγροτιάς από τη «λύσσα» της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στόχο έχει το ξεκλήρισμα της αγροτικής παραγωγής και τη δραστική μείωση του αγροτικού πληθυσμού.
ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-
Την οργή και την αγανάκτηση των εκατοντάδων κτηνοτρόφων - αιγοπροβατοτρόφων έχει προκαλέσει η πολύμηνη (14μηνη) καθυστέρηση καταβολής των εισοδηματικών ενισχύσεων για τα επιλέξιμα αιγοπρόβατα στην Εύβοια. Καθυστέρηση, που οδηγεί στον οικονομικό τους στραγγαλισμό με δεδομένες τις καταστροφές που έχουν υποστεί από την κακοκαιρία του Γενάρη, που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα το νομό και ακόμα δεν έχει δώσει δραχμή αποζημίωση η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας.
Εκτός αυτού, όμως, το υψηλό κόστος των ζωοτροφών και μια Αγροτική Τράπεζα που ...καραδοκεί, δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στην επιβίωσή τους. Την έντονη διαμαρτυρία της για την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί «χωρίς να έχει καταβληθεί ακόμα, 14 μήνες μετά, καμία δόση προκαταβολή», εκφράζει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ευβοίας «Η Δήμητρα», η οποία καλεί τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν στη γρήγορη διεκπεραίωση και καταβολή τους.
Η ΟΑΣ Ευβοίας σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, ότι «για πρώτη φορά, στη διάρκεια της εικοσαετίας που καταβάλλονται οι εισοδηματικές ενισχύσεις στα επιλέξιμα αιγοπρόβατα, παρατηρείται τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή του κοινοτικού πριμ στους παραγωγούς του νομού μας. Το γεγονός αυτό έχει φέρει σε απόγνωση και εξαθλίωση τους κτηνοτρόφους μας».