Πέμπτη 13 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Σοβαρές συνέπειες για τους μελισσοκόμους

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

H κατάργηση του ειδικού καθεστώτος εφοδιασμού με ζάχαρη των νησιών του Αιγαίου, είναι το θέμα της Επίκαιρης Ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης προς τον υπουργό Γεωργίας.

Στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρεται ότι με τον Κανονισμό 442/2002, που αντικατέστησε τον Κανονισμό 2019/1993, καταργήθηκε το ειδικό καθεστώς εφοδιασμού με ζάχαρη των νησιών του Αιγαίου, επειδή, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, κρίθηκε ακατάλληλο, ενώ διατηρήθηκε το καθεστώς αυτό για τις ζωοτροφές. Η ζάχαρη, όμως, εκτός από διατροφικό προϊόν, είναι και κτηνοτροφικό, επειδή - για τα νησιά του Αιγαίου - αποτελεί βασικό στοιχείο διατροφής των μελισσών κατά τους χειμερινούς μήνες. Συνεπώς, η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος θα έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες στο κόστος παραγωγής και στο εισόδημα των μελισσοκόμων.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  • Γιατί αποδέχτηκε η κυβέρνηση αυτήν την αρνητική αλλαγή του κανονισμού;
  • Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να συνεχίσουν οι μελισσοκόμοι των νησιών του Αιγαίου να παίρνουν σε προσιτές τιμές τη ζάχαρη, ως ζωοτροφή;
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δεν αποζημιώνονται οι αγρότες!

Κάλεσμα στους πληγέντες παραγωγούς να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, διεκδικώντας άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις

Οι ζημιές στις καλλιέργειες από τις πλημμύρες είναι ολοσχερείς, ενώ χιλιάδες πληγέντες παραγωγοί αποκλείονται παντελώς από την αποζημίωση

Eurokinissi

Οι ζημιές στις καλλιέργειες από τις πλημμύρες είναι ολοσχερείς, ενώ χιλιάδες πληγέντες παραγωγοί αποκλείονται παντελώς από την αποζημίωση
Χιλιάδες γεωργοκτηνοτρόφοι του Νομού Λάρισας δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί για τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσαν στη γεωργία και την κτηνοτροφία τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα των τελευταίων δυο χρόνων, ενώ χιλιάδες πληγέντες παραγωγοί αποκλείονται παντελώς από την αποζημίωση. Αλλά και όσοι αποζημιώθηκαν δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι, καθώς οι αποζημιώσεις είναι τόσο μικρές, που, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής!

Αυτά υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), η οποία, αφού καταγγέλλει ότι το υπουργείο Γεωργίας επιμένει στην απαράδεκτη τακτική «αποζημίωσης» μέσω των ΠΣΕΑ, επιχειρώντας τη συρρίκνωση των ΕΛΓΑ και την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης, αναφέρει συγκεκριμένα ότι:

  • Δεν έχουν ακόμα πληρωθεί οι αποζημιώσεις για τις ζημιές από τα ξηροθερμικά φαινόμενα την άνοιξη του 2001, για τις πρωτοφανείς καταστροφές από το χιόνι και τον παγετό στο διάστημα Δεκέμβρης 2001 - Γενάρης 2002 και για τις μεγάλες ζημιές από το χαλάζι και τις ανεμοθύελλες, που προκλήθηκαν μέσα στο 2002.
  • Οι αποζημιώσεις που προβλέπονται για τις καταστροφές στα σιτηρά (3.000 δρχ. το στρέμμα) είναι εξευτελιστικές και δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής.
  • Αρκετές περιοχές του νομού (όπως η επαρχία Αγιάς, η περιοχή Γόννων - Συκουρίου κ.ά.) αποκλείονται ακόμα και από τις ισχνές ενισχύσεις των πληγέντων παραγωγών που προβλέπονται μέσα από το περιβόητο πρόγραμμα «FROGY».

Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι αυτό το πρόγραμμα αποζημιώσεων καλύπτει μόλις το 47,07% της συνολικής πανελλαδικής ζημιάς, ενώ μέχρι τώρα - και παρά τις κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες - έχει πληρώσει μόνο το 10% της προβλεπόμενης πανελλαδικής αποζημίωσης.

Ενταση της πάλης

Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους αγρότες ν' αγωνιστούν, διεκδικώντας άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για όλα τα προϊόντα που υπέστησαν ζημιές και για το αγροτικό κεφάλαιο που χάθηκε και την επανεκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν μέσα στο 2003. Ταυτόχρονα ν' απαιτήσουν πάγωμα των αγροτικών χρεών στην ΑΤΕ, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών και ευνοϊκή χρηματοδότηση των πληγέντων για να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Να ζητήσουν, επίσης, νέο θεσμικό και νομικό πλαίσιο για τον ΕΛΓΑ κι ένα κοινωνικό σύστημα προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας που θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών σε όλα τα στάδια της γεωργοκτηνοτροφικής - δασικής - αλιευτικής παραγωγής και στο αγροτικό κεφάλαιο και θα επιχορηγείται από το κράτος για να κάνει και έργο προληπτικής προστασίας.

Τέλος, η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους πληγέντες αγρότες του νομού να συνεχίσουν στο δρόμο των μεγάλων επαρχιακών συλλαλητηρίων, συντονίζοντας τον αγώνα τους με τους άλλους μικρομεσαίους αγρότες που πλήττονται από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ταυτόχρονα καλεί τους αγρότες να συντονίσουν τον αγώνα τους με τα άλλα λαϊκά στρώματα του νομού και της Θεσσαλίας, να πάρουν μέρος, με τα αγροτικά μηχανήματά τους, στο πανθεσσαλικό, παλλαϊκό συλλαλητήριο κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, που θα γίνει την Παρασκευή, 21 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

ΛΕΣΒΟΣ
Κάλεσμα αγώνα στους αγρότες

Να συμμετάσχουν μαζικά στο παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 21 Μάρτη καλεί τους αγρότες του νησιού η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα

Μαζικό κάλεσμα συμμετοχής στο παλλαϊκό συλλαλητήριο της 21ης Μάρτη στις 11 το πρωί στην προκυμαία της Μυτιλήνης, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Λέσβου προς όλους τους αγρότες του νησιού. Στην ανακοίνωση της ΣΕΑ καλούνται οι αγρότες «να δώσουν τον αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της κυβέρνησης και όσων συμφωνούν μ' αυτήν που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να βγουν οι αγρότες από τα σημερινά αδιέξοδα που τους έχουν οδηγήσει και που θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερα με την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και του κανονισμού για το λάδι».

Η ΣΕΑ υπογραμμίζει την ανάγκη για την ανάπτυξη της πάλης των αγροτών για μια πολιτική που θα οδηγήσει «στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, μέσω του παραγωγικού συνεταιρισμού, που θα έχει την ιδιαίτερη στήριξη από την πολιτεία, στην εξασφάλιση της διάθεσης των αγροτικών προϊόντων με τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα λογικό κέρδος, στην προστασία της παραγωγής του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου από τα καιρικά φαινόμενα, τις φυτονόσους και τις ζωοασθένειες, στην αύξηση των αγροτικών συντάξεων, στην παραμονή στο δημόσιο της ΑΤΕ και του ΕΛΓΑ, καθώς και τέλος στην αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας στην ύπαιθρο, μέσω της διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα τους».

Παράλληλα η ΣΕΑ υπογραμμίζει την ανάγκη σύνδεσης του αγροτικού κινήματος με το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, αφού όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «ο αγώνας μας για την ανάπτυξη της παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος δένεται άρρηκτα με με τον αγώνα για την αποτροπή του πολέμου που προετοιμάζουν ο αμερικανικός και βρετανικός ιμπεριαλισμός, αλλά και όσοι συνεργούν σε αυτόν».

«Ούτε κιλό λάδι χωρίς επιδότηση»

Δήλωση σχετικά με τη διαφαινόμενη περικοπή της επιδότησης στο λάδι έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΣΕΑ Λέσβου, Στ. Σκοπελίτης, στην οποία επισημαίνει: «Σαν πρόεδρος της ΣΕΑ έγκαιρα θέλω να κάνω καθαρό ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία περικοπή στην επιδότηση που δικαιούμαστε, ούτε να μείνει κιλό λαδιού χωρίς να επιδοτηθεί».

Οπως τόνισε ο Στ. Σκοπελίτης, «αν για τον άλφα ή βήτα λόγο ξεπεραστεί το πλαφόν που έχει μπει στην ελληνική παραγωγή λαδιού, η ευθύνη γι' αυτό δεν ανήκει στους μικρομεσαίους παραγωγούς του νησιού μας, αλλά στην κυβέρνηση. Ευθύνεται η κυβέρνηση γιατί αποδέχτηκε να μπει από την ΕΕ πλαφόν στην παραγωγή και μάλιστα μικρό σε σχέση με τις δυνατότητες του ελληνικού ελαιώνα, αλλά και γιατί εδώ και χρόνια αρνείται να πάρει μέτρα ελέγχου και πάταξης φαινομένων που παρατηρούνται στον τομέα αυτόν από τους επιτήδειους, στην πλειοψηφία τους ξένους με την ελαιοκαλλιέργεια. Και δεν τον κάνει όχι γιατί δεν μπορεί, αλλά γιατί αυτό εξυπηρετεί το στόχο της: Να χτυπηθεί το εισόδημα των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών και σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές να τους αναγκάσει να σταματήσουν την καλλιέργεια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ