Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καθένας στο πόστο του

Του ΠΑΝΟΥ από το «Ποντίκι»
Του ΠΑΝΟΥ από το «Ποντίκι»
Η κρίση, λοιπόν, θα είναι τέτοια που «θα μοιάζει αστείο να ασχολείται κανείς με τα ελλείμματα».

Καλώς να έρθει. Οι εργάτες να 'ναι έτοιμοι να κάνουν αυτό που πρέπει κι ας έρθει η κρίση. Πρέπει να έρθει η κρίση.

Μέχρι τότε, ας μην αφήνουμε τους αστούς να σπέρνουν συγχύσεις, όπως αυτή που υπονοεί πως δήθεν οι κυβερνήσεις - οι αστικές κυβερνήσεις - είναι κάτι άλλο - ο καλός της υπόθεσης, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάτι διαφορετικό - ο κακός που βαράει τα σκαμπίλια. Και άρα, συνεχίζει ο σχετικός μύθος, στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει, οι κυβερνήσεις μπορούν να ανατρέψουν το σχέδιο της Επιτροπής.

Η Σύνοδος Κορυφής της Ενωσης των Μονοπωλίων, αυτό είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, γίνεται για να παρθούν μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου, άρα αντεργατικά. Και οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου είναι οργανικό μέρος της μηχανής που λαδώνεται απ' το αίμα και τον ιδρώτα των εργατών. Ο οικοδόμος που σκοτώθηκε χτες, στα 33 του χρόνια, θα λείψει απ' το σπίτι του, απ' όλους εμάς, ακριβώς γιατί η δουλειά του ήταν υποταγμένη στο κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους. Στη Σύνοδο Κορυφής, οι κυβερνήσεις δε συζητούν για το πώς δε θα σκοτώνονται οι εργάτες για το κέρδος του αφεντικού, αλλά για το πώς δε θα κοστίζει στο αφεντικό ο θάνατος του εργάτη.

Καλώς να έρθει, λοιπόν, η κρίση. Αρκεί οι εργάτες να ναι έτοιμοι, για να κάνουν αυτό που πρέπει εκείνη την ώρα. Αρα, Κόμμα. Κομμουνιστικό Κόμμα ακόμα πιο ικανό. Πολύ πιο ικανό. Αρα, κομμουνιστές. Πιο ικανοί κάθε μέρα, κάθε ώρα. Να είναι μπροστά, κάθε στιγμή, κάθε λεπτό, κάθε ώρα. Στο πάλεμα για να μη σκοτώνονται οι εργάτες στο κυνήγι του κέρδους, στο πάλεμα για να μάθουν οι εργάτες ότι μπορούν να ζήσουν χωρίς αφεντικά.

Ακου, λέει, μας πάει πιο πολύ να φορέσουμε ΠΑΣΟΚ αυτήν την περίοδο. Τι είναι τα κόμματα; Κουστουμάκια να τα ταιριάζουμε με τη γραβάτα;

Βάλτο καλά στο νου, φρόντισε να το βάλουν κι άλλοι, οι κουβέντες μας πια, στο σπίτι, στο καφενείο, στη δουλειά, στο δρόμο, στο σχολειό, δεν μπορούνε να 'ναι περί ανέμων και υδάτων - όσο κι αν η ανεμελιά είναι καλός σύμβουλος για να μη σκύβεις. Εχουμε και εδώ να διδαχτούμε από τους αστούς. Που λογαριάζουν το κάθε σεντ και το χιλιοστό, επίσης, του ευρώ ή του δολαρίου. Που λογαριάζουν από λεπτό σε λεπτό τις διακυμάνσεις στα κέρδη τους και δε χάνουν στιγμή που να μη δουλεύουν για το στόχο τους.

Οτι δεν τα καταφέρνουν, έχει να κάνει με τις νομοτέλειες του συστήματος, που, ακριβώς ανισόμετρο, δε δέχεται γενική συνταγή, που, ακριβώς άναρχο, οδηγεί σε ανελέητο διαρκές κυνήγι του κέρδους, που, ακριβώς όλο και πιο μονοπωλιακό, δεν μπορεί παρά να ξεβράζει όλο και περισσότερους κι από τους ίδιους τους καπιταλιστές.

Είμαστε ακριβώς εδώ. Κανένας οίκτος, πολύ περισσότερο, κανένας φόβος γιατί καταποντίζεται αυτός ή ο άλλος καπιταλιστής.

Κανείς να μη τσιμπάει με την απειλή των απολύσεων. Αντίθετα, το κίνημα να γίνει ασπίδα προστασίας των ανέργων. Το κίνημα, αντί να διδάσκει υποταγή και σωφροσύνη, να εξεγείρει.

Τώρα είναι η ώρα, εργάτες, αγρότες, μικρομεσαίοι να βάλουν πλώρη για το δικό τους μέτωπο, το αντιμονοπωλιακό. Δικιά τους ανάγκη είναι, αυτοί είναι που θα το κτίσουν, δε θα 'ρθει από το φωτεινό μυαλό κανενός σωτήρα.

Τώρα είναι η ώρα, να ζυμωθεί περισσότερο η ιδέα - ανάγκη για λαϊκή εξουσία, γιατί έτσι, μέσα απ' αυτήν, μπορεί να γίνει πράξη η λαϊκή οικονομία.

Τώρα, πρέπει να ξεδιπλωθούν, ένας δίπλα στον άλλο, οι άμεσοι στόχοι πάλης που προβάλλει το ΚΚΕ για ένα προς ένα όλα όσα καίνε τον άνθρωπο της δουλειάς.

Αυτοί θα σέρνουν τον μπαμπούλα της κρίσης.

Εμείς θα κτίζουμε λύση.

Ασχετο: «Καρόσι» λένε στην Ιαπωνία την αρρώστια των εργατών που πέφτουν ξεροί - πεθαίνουν δηλαδή - από την υπερκόπωση. Ετσι ξεπέρασε εκεί το κεφάλαιο την κρίση του. Κι αυτό το μοντέλο ζητάει ο ΣΥΝ να εφαρμοστεί κι εδώ. Αντιμετώπιση της κρίσης «με βάση και την ιαπωνική εμπειρία», λέει. Πειράζει, που δε μας καίγεται καρφί για το αδιέξοδο των καπιταλιστών; Πειράζει, που θα συνεχίζουμε να καλούμε τους εργάτες να πάρουν στα χέρια τους όλη την παραγωγική μηχανή;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ κατά της διαχείρισης της κρίσης και της δικομματικής εναλλαγής

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αερόσακος ασφαλείας με 3 δισ. ευρώ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το δίλημμα των παροχών

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΧΕΔΙΟ SOS κατά της κρίσης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μείωση συντελεστή με αύξηση φόρου

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Θα την πληρώσουμε διπλά»

Ο ΛΟΓΟΣ: ΔΙΕΤΕΣ ΠΛΑΝΟ με 200 δισ. ευρώ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δημοσιονομική χαλάρωση ΕΕ πλην Ελλάδας και Ιταλίας

ΕΘΝΟΣ: ΠΑΓΚΑΡΙ σε επτά τράπεζες

ΤΑ ΝΕΑ: Με χέρια δεμένα η Ελλάδα στην κρίση

Η ΑΥΓΗ: Κουρελόχαρτο το Ευαγγέλιο των Βρυξελλών

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ αλλαγή σχολής στα ΑΕΙ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΑΡΑΛΥΤΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Δε βλέπει εκλογές ο Μεϊμαράκης

Η ΧΩΡΑ: Ο γαλάζιος εσπερινός

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΣ επισείει ο Μεϊμαράκης

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Σπέρνε σύγχυση

«Είναι μίζερο και προβλέπει παροχές - ψίχουλα το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (...) την υπέρβαση από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυτή την κρίσιμη ώρα για τους ευρωπαϊκούς λαούς θα πρέπει να την κάνουν με επέμβασή τους στην ευρωπαϊκή ένωση οι κυβερνήσεις των χωρών μελών στη σύνοδο κορυφής των 27 που θα συνέλθει στις Βρυξέλλες (...) πρέπει η σύνοδος να αλλάξει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν φτάσουμε σε οδυνηρές συνέπειες της κρίσης οπότε θα φαντάζει αστείο να ασχολείται κανείς με τα ελλείμματα» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Ωσπου να γίνουν «καρότσι» όλοι οι εργάτες

«Εν μέσω παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης ένα φάντασμα προκαλεί τεράστιους φόβους. Το φάντασμα του αποπληθωρισμού. Η χαμένη δεκαετία του '90 στην Ιαπωνία δεν είναι τόσο μακρινή (...) οι επιχειρήσεις μη πωλώντας τα αδιάθετα αγαθά σταματούν την παραγωγή νέων. Συνέπεια η ανεργία και το πάγωμα επενδύσεων (...) πριν η σπειροειδής έλικα με την καθοδική φορά ξεκινήσει απαιτούνται πολιτικές πρωτοβουλίες (...) με βάση και την ιαπωνική εμπειρία» (ο Δ. Χατζησωκράτης του ΣΥΝ στα ΝΕΑ).

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΥΣΩΜΕΝΟ ΚΛΟΥΒΙ

ΔΕΝ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ: «Το νέο διακύβευμα είναι ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων κράτους - αγορών - κοινωνίας με κύρια αιχμή τον δημόσιο έλεγχο, τη δημόσια εποπτεία, μέσα από ένα αποτελεσματικό κράτος, εθνικό και "πολυεθνικό". Αυτό το "νέο στοίχημα" ταιριάζει να υπηρετηθεί περισσότερο από το ΠΑΣΟΚ παρά από τη ΝΔ (...) όσοι "μετράνε" τις προτάσεις του κ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ "τεχνικά", οικονομικά και με "μαθηματικούς τύπους" σε σχέση με τα ελλείμματα και το χρέος δεν έχουν αντιληφθεί τίποτα από το "πολιτικό κύμα" που έρχεται. Η ιστορία δεν κρίνεται στην "κυβερνησιμότητα" αλλά στην πολιτική αλλαγή. Κι εκείνο που σε τελευταία ανάλυση "φωνάζει" τελευταίως το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου (έστω κι αν μερικά στελέχη του αλλού βόσκουν) είναι μια πολιτική συμβατή με το αίτημα του "νέου κύκλου". Που δεν είναι άλλο από έναν νέο ρόλο του "δημόσιου" στη σχέση του με το "ιδιωτικό"» (ο Π. Παναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ).

ΟΥΤΕ «ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟ»: «Ακόμη και η εμφανής βελτίωση της πολιτικής εικόνας του Γιώργου Παπανδρέου συντελείται αυστηρά στα όρια του ΠΑΣΟΚ των τελευταίων εκλογών και σε σύγκριση με την περασμένη άνοιξη όταν είχε κυριολεκτικά καταποντιστεί. Κατά τα άλλα παραμένει προβληματική: υστερεί επτά μονάδες ως επιλογή πρωθυπουργού σε μια δημοσκόπηση όπου το ΠΑΣΟΚ προηγείται τεσσάρων μονάδων της ΝΔ! Να υπενθυμίσω απλώς ότι από τότε που έχουμε δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα τις εκλογές κέρδιζε πάντα το κόμμα του "καταλληλότερου πρωθυπουργού". Χωρίς καμία εξαίρεση» (ο Γ. Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ).

ΟΥΤΕ ΒΑΛΒΙΔΑ ΕΚΤΟΝΩΣΗΣ: «Η ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικού σπασμού. Είναι κυρίως αποτέλεσμα της συσσωρευμένης λαϊκής δυσαρέσκειας. Μ' αυτήν την έννοια δεν είναι κάτι συγκυριακό. Αναμφισβήτητα, η οικονομική κρίση διογκώνει το υπόστρωμα δυσφορίας στην κοινωνία. Είναι, όμως, τα σκάνδαλα που ενεργοποιούν πολιτικά αυτό το υπόστρωμα και διαφοροποιούν την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών. Το Βατοπέδι τώρα είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» (ο Στ. Λυγερός στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ