Το πρόβλημα το έχουν οι εργάτες που διαβάζουν τον πανευρωπαϊκό εργατοπατέρα να δηλώνει δήθεν αγανακτισμένος με τους καλοπληρωμένους μάνατζερ και σα λύση να προτείνει τον αυτοπεριορισμό τους. Κι αυτός θεωρεί ένοχους τους εργάτες που δε ζητάνε λέει μεγάλες αυξήσεις. Ο ίδιος ασπάζεται την ανταγωνιστικότητα και οι οργανώσεις που τον στηρίζουν - η εδώ ΓΣΕΕ ανάμεσά τους - μιλάνε για αυξήσεις που δε θα θίγουν την ανταγωνιστικότητα. Το δούλεμα πάει σύννεφο.
Το πρόβλημα το έχουν και πάλι οι εργάτες που ενώ γνωρίζουν ποιος είναι και τι θέλει το αφεντικό, ενώ γνωρίζουν ποιος είναι και τι θέλει ο εργατοπατέρας, κάνουν πως δε γνωρίζουν ποιος είναι ο κοινός πολιτικός εκπρόσωπος και των δύο. Πόσο πιο καθαρά να το πει ο διαιτητής που ανέλαβε να συνετίσει τους κεντροαριστερούς; Μπροστά σας, λέει, είναι η ευκαιρία να κυβερνήσετε απαλλαγμένοι από συμπλέγματα απέναντι στα πλεονεκτήματα της οικονομίας της αγοράς. Πόσο πιο ωμά να τους θυμίσει την ιερή αξία που τους ενώνει και τους υποχρεώνει να κυβερνήσουν;
Το πρόβλημα το έχουν οι εργάτες που στη συνείδησή τους ακόμα δεν έχουν συνδέσει το αστικό πολιτικό σύστημα με τον ιμπεριαλισμό, που στην καλύτερη περίπτωση βλέπουν ένα κακό αφεντικό, έναν καλύτερο συνδικαλιστή κι άντε μια ανεκτή κυβέρνηση που - βρε παιδί μου - δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα αφού αλλού παίρνονται οι αποφάσεις.
Κι όμως η ζωή είναι εδώ και τώρα. Ολοι αυτοί που κάθονται στο σβέρκο του λαού αποτελούν ένα σύστημα που ασκεί εξουσία εδώ και τώρα. Μπορούν να έχουν αυτήν ή την άλλη κυβέρνηση, να τις εναλλάσσουν μεταξύ τους, αρκεί να διατηρείται αδιατάραχτο αυτό το σύστημα εξουσίας.
Πού, λοιπόν, πρέπει να στοχεύει το μυαλό και η πράξη του κάθε εργάτη που ζει, επίσης, εδώ και τώρα; Μα, ακριβώς σ' αυτό το σύστημα εξουσίας που δηλώνει την κυριαρχία μιας συγκεκριμένης οικονομίας, της καπιταλιστικής και μάλιστα αυτής στην εποχή του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Οσο η συζήτηση δεν αφορά στο πώς θα ανατραπεί αυτό το σύστημα, άρα και η οικονομική του βάση και η πολιτική του εκπροσώπηση στο σύνολό της, οι εργάτες απλά θα επιλέγουν δυνάστη.
Πάμε γι' άλλα: πώς το έλεγε εκείνο το σύνθημα; Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ. Ε, τώρα επισήμως ο Νίμιτς αναφέρεται σε ένα προτεκτοράτο που οι διάφορες διοικητικές του περιφέρειες πρέπει να ηρεμήσουν και να μην εμποδίζουν την πορεία των διεθνών οργανισμών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Ασχετο: δεν πρόκαμε το ΚΚΕ να δείξει πως ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ είναι νύχι κρέας στον πυρήνα της πολιτικής που υπηρετούν και η διαφημιστική εταιρεία που πλασάρει τη «νέα αριστερά» έβγαλε στο μεϊντάνι τους πρόθυμους: Αυτούς που στην κριτική του ΚΚΕ προς το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ αναγνώρισαν κρίση στο... ΚΚΕ. Προχτές στα ΝΕΑ, χτες με καρμπόν στην ΑΥΓΉ κι έπεται συνέχεια.
Ο,τι στοιχειώνει τον ξύπνιο των αστών, στοιχειώνει και αυτόν των οπορτουνιστών.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Απειλητικές για τους λαούς οι εξελίξεις στα Βαλκάνια. ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΦΩΤΙΑ με τη δημιουργία προτεκτοράτων από τους ιμπεριαλιστές
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Δυο... παλούκια κι ένας γρίφος
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα κρυφά σημεία της πρότασης Νίμιτς
ΤΟ ΒΗΜΑ: ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΙΜΙΤΣ
ΕΘΝΟΣ: ΓΚΡΙΖΕΣ ζώνες στο πακέτο Νίμιτς
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Προέχει η ενότητα όλων των Ελλήνων
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ σαλάτα με... βέτο
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι ασάφειες της πρότασης Νίμιτς τώρα στο τραπέζι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΚΕΡ με 4 όχι για διπλή ονομασία
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΠΥΡΕΤΟΣ διαβουλεύσεων για το όνομα
Ο ΛΟΓΟΣ: ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ θρίλερ
Η ΧΩΡΑ: 500.000 γυναίκες με μπόνους στη σύνταξη
ΤΑ ΝΕΑ: Γερμανική βόμβα για τις μίζες της Ζίμενς
ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΤΗΣ SIEMENS
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Η οικονομία διολισθαίνει
«Τις γνωστές συνταγές για λιτότητα των εργαζομένων και αντιμετώπιση των προβλημάτων του ασφαλιστικού συστήματος επανέλαβε για ακόμα μια φορά χτες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας με την έκθεση για τη νομισματική πολιτική, ενώ έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων. Επίσης ζήτησε από τα νοικοκυριά να είναι προσεχτικά όταν δανείζονται και να εξετάζουν αν έχουν τις δυνατότητες εξυπηρέτησης των δανείων» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).
«"Μιλάμε για επιχειρηματική απληστία" τόνισε ο γενικός γραμματέας της ETUC (συνομοσπονδία ευρωπαϊκών συνδικάτων) Τζον Μονκς. "Η συμπεριφορά των μάνατζερ είναι τόσο αποκρουστικό παράδειγμα για την υπόλοιπη κοινωνία, που μου προκαλεί έκπληξη το ότι οι εργαζόμενοι δε ζητούν αυξήσεις της τάξης του 30% σαν αυτές που πήραν (σ.σ. οι μάνατζερ) τα τελευταία χρόνια" πρόσθεσε ο Μονκς. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να πουν στους επιχειρηματίες ότι τέτοιες ανισότητες δεν είναι αποδεκτές και ή θα τις μειώσουν με τη φορολογία ή μέσω εθελούσιας συγκράτησης των ίδιων των μάνατζερ, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της ETUC» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).
«Οι πολίτες γυρνούν την πλάτη στα δύο μεγάλα κόμματα, επιμένοντας όμως κεντροαριστερά (...) στο χώρο δηλαδή που σήμερα εκφράζεται πολιτικά από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανεξάρτητα από τους, για την τιμή των όπλων, λεονταρισμούς του νέου αρχηγού του ΣΥΝ και τις φοβικές και γι' αυτό ατυχείς εναντίον του επιθέσεις από πλευράς ΠΑΣΟΚ, τα δυο κεντροαριστερά κόμματα θα πρέπει να ξεπεράσουν γρήγορα τον ψηφοθηρικό μεταξύ τους ανταγωνισμό. Και θα πρέπει άμεσα να σταθμίσουν το γεγονός ότι διαμορφώνεται σήμερα μια νέα κοινωνική πλειοψηφία. Σε μια σύγχρονη κεντροαριστερή κυβερνητική προοπτική, που απαλλαγμένη από τα συμπλέγματα απέναντι στα πλεονεκτήματα της οικονομίας της αγοράς θα πολιτευτεί με κοινωνική και οικολογική ευαισθησία» (ο Γ. Μυλόπουλος στα ΝΕΑ).
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ: «Αναγνωρίζεται ότι τρεις διοικητικές περιοχές του πρώτου μέρους ονομάζονται Ανατολική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία και Δυτική Μακεδονία και ότι το έδαφος του Πρώτου Μέρους περιλαμβάνει μέρος της ιστορικής Μακεδονίας (...) αναγνωρίζεται ότι το συνταγματικό όνομα του Δεύτερου Μέρους είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας και ότι το έδαφος του Δεύτερου Μέρους περιλαμβάνει μέρος της ιστορικής Μακεδονίας (...) το κάθε μέρος αποκηρύσσει ρητώς κάθε εδαφική διεκδίκηση επί του άλλου Μέρους και δε θα υποστηρίξει οποιαδήποτε αλυτρωτική δήλωση με κανέναν επίσημο τρόπο (...) το Πρώτο Μέρος θα υποστηρίξει τις αιτήσεις του Δεύτερου Μέρους υπό το Επίσημο Διεθνές όνομα για ένταξη στους κοινούς περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Βορειοατλαντικής Συνθήκης» (τμήματα από την πρόταση Νίμιτς σε μετάφραση από το ΒΗΜΑ).
ΒΑΦΤΙΣΙΑ: «Η πέμπτη προτεινόμενη ονομασία "Ανω Μακεδονία" αντανακλά την πραγματικότητα (...) η Αθήνα αποδέχεται το όνομα Ανω Μακεδονία. Υπάρχει όμως το κρίσιμο ζήτημα εάν αυτή η σύνθετη ονομασία θα ισχύει για όλες τις χρήσεις (...) ο μόνος τρόπος να διασφαλισθεί είναι η Αθήνα να εστιάσει στη ρίζα και όχι να ασχολείται με τα κλαδιά. Αντί να ζητάει ουσιαστικά ανύπαρκτες εγγυήσεις και αναγραφή της σύνθετης ονομασίας στα διαβατήρια, πρέπει να απαιτήσει την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας. Αντί "Δημοκρατία της Μακεδονίας" να υιοθετηθεί το "Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας"» (ο Σ. Λυγερός στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).
ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ: «Το ζήτημα πλέον δεν είναι πώς θα λυθεί το Σκοπιανό αλλά πώς θα αποφύγουμε το ρεζιλίκι. Πώς, δηλαδή, δε θα αναγκαστούμε να απορρίψουμε μια επωφελή λύση. Ευελπιστώ ότι θα μας σώσουν οι Σκοπιανοί. Και μάλλον δε θα με διαψεύσουν» (ο Γ. Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ).