Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η συνεπής στάση του ΚΚΕ

Οταν το 1992 η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ συμμετείχαν ενεργά στα εθνικιστικά συλλαλητήρια και συντηρούσαν την εθνική έξαρση και υστερία, ενώ με την πολιτική τους εγκλώβιζαν το πρόβλημα της αντιμετώπισης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αποκλειστικά και μόνο στο θέμα της ονομασίας, ήταν σχεδόν σίγουρο ότι με τη στάση τους θα παρέδιδαν την «τακτοποίηση» του θέματος στις ΗΠΑ και στην ΕΕ. Σήμερα, 16 χρόνια μετά, ο υπάλληλος των ευρωατλαντικών κέντρων Μάθιου Νίμιτς, και ενώ οι ιμπεριαλιστές έχουν πατήσει για τα καλά την μπότα τους στα Βαλκάνια, έρχεται με μια «πρόταση» για να αναθερμάνει το ζήτημα με την ονομασία της ΠΓΔΜ, η οποία κινείται στη λογική της «διπλής ονομασίας» για την ΠΓΔΜ και αν προωθηθεί θα αναπαράγει συνεχώς τα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Πώς, όμως, φτάσαμε μέχρι εδώ; Ποια ήταν η στάση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου όλο το προηγούμενο διάστημα, που σήμερα επιτρέπουν στον διαμεσολαβητή να παρουσιάζει τη συγκεκριμένη πρόταση; Μετά τον εθνικό παροξυσμό του 1992, όπου η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ επιχείρησαν να εμφανιστούν σαν ...πατριωτικά κόμματα ανάγοντας την ονομασία «Μακεδονία» σε αποκλειστικό πρόβλημα ανάμεσα στις δύο χώρες, ήρθε η «ενδιάμεση συμφωνία» του 1995. Μια συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου κάτω από τις εντολές και τις ...οδηγίες των ΗΠΑ, και χαιρέτισαν ΝΔ και ΣΥΝ και «δέσμευε» την Ελλάδα να αναγνωρίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην περιοχή, αφού στην πορεία του χρόνου η γειτονική χώρα είχε μετατραπεί σε αμερικανικό προτεκτοράτο.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ήταν τα κόμματα τα οποία χαιρέτισαν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, που «γέννησε» το θέμα της ΠΓΔΜ. Οι κυβερνήσεις τους συμμετείχαν και συμμετέχουν ενεργά με την πολιτική τους στην αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια. Με τις πολιτικές αποφάσεις του ενός και τις παραινέσεις του άλλου η Ελλάδα πήρε ενεργά μέρος στον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, που δημιούργησε θέμα συνόρων στην περιοχή... Αξιο συμπαραστάτη τους σ' αυτή την πορεία είχαν τους οπορτουνιστές του ΣΥΝ που αναλόγως των ...περιστάσεων τάσσονται άλλοτε υπέρ και άλλοτε κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, νομιμοποιώντας από τη μια πλευρά τους δολοφονικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και από την άλλη αποπροσανατολίζοντας το λαϊκό κίνημα.

Σήμερα, και μετά τη στάση που κράτησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι τρεις πολιτικές δυνάμεις έρχονται από κοινού και στηρίζουν την πρόταση για «σύνθετη κοινή ονομασία» για όλες τις χρήσεις με σαφή «γεωγραφικό προσδιορισμό», αν και η ΝΔ δεν αποκλείει και την ύπαρξη «διπλής ονομασίας». Είναι αυτοί που με τη στάση τους πυροδότησαν τον «εθνικισμό» και υπηρέτησαν τους σχεδιασμούς της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης και ...κατέτασσαν το ΚΚΕ στους «Λακεδαιμονίους» γιατί από το 1992 ξεκάθαρα τόνιζε: «Το κυριότερο δεν είναι το θέμα της ονομασίας αλλά η διασφάλιση των σχέσεων ειρηνικής συνεργασίας και ανάπτυξης σχέσεων καλής γειτονίας, η διασφάλιση του απαραβίαστου των συνόρων των δύο χωρών, η αποφυγή κάθε αλυτρωτικής προπαγάνδας».

Ακριβώς αυτή τη συνεπή στάση του ΚΚΕ πρέπει να εξετάσει ο λαός και να σταθεί κριτικά απέναντι στους πολιτικούς σχηματισμούς που τα προηγούμενα χρόνια έπαιξαν με τη «φωτιά» προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της άρχουσας τάξης για διείσδυσή της στην περιοχή των Βαλκανίων. Ειδικότερα σε μια περίοδο που ο κίνδυνος για τη δημιουργία ανεξέλεγκτων καταστάσεων είναι ορατός αυτές οι θέσεις του ΚΚΕ πρέπει να αποτελέσουν τη μόνη λαϊκή απάντηση στον ιμπεριαλισμό.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ