Πέμπτη 15 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο πλαίσιο - ΕΛΙΓΜΟΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗΣ από την κυβέρνηση

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πρόταση 3,1 δισ. από τους Γάλλους για την Εμπορική

ΕΘΝΟΣ: ΣΤΟ ΡΑΦΙ το «σχέδιο Μαριέττα»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ αναδιπλώθηκε - Φοιτητές, διδάσκοντες επιμένουν - «ΠΑΡ' ΤΑ πίσω όλα»

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΤΑ ΝΕΑ: Ταπεινωτική υποχώρηση της κυβέρνησης - Μεταξεταστέα άφησαν τη Γιαννάκου

Η ΧΩΡΑ: Μέσα στο καλοκαίρι τα αποτελέσματα της επιτροπής - Διαχωρίζουν τα βαρέα από τα ανθυγιεινά

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 6.643 προσλήψεις μονίμων και εποχικών

ΤΟ ΒΗΜΑ: Στρίβουν α λα γαλλικά - Η κυρία Γιαννάκου στα βήματα του Βιλπέν

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΜΠΟΡΙΚΗ Πρόταση - μαμούθ

Η ΑΥΓΗ: Πρώτη νίκη - Οι φοιτητές συνεχίζουν

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΛΛΑΓΕΣ και στη Δικαιοσύνη

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το πρόσχημα

«Το εκπαιδευτικό σύστημα χρήζει, κατά γενική ομολογία, ριζικών αλλαγών. Είναι καθήκον, ως εκ τούτου, της κυβέρνησης αλλά και του ΠΑΣΟΚ, ως εναλλακτικού πόλου εξουσίας, να κινηθούν κατά τρόπο που θα διασφαλίζει πως ο νέος νόμος πλαίσιο θα λάβει την τελική του μορφή χωρίς εκπτώσεις, συναινετικά σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και με τις μικρότερες δυνατές "αναταράξεις" στον άκρως ευαίσθητο χώρο των ΑΕΙ και ΤΕΙ» (του Κ. Η. Παπαδιόχου στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Τα εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα

«Εάν εγκαταλειφθεί η μεταρρύθμιση στην Παιδεία, το πρόβλημα της ανεργίας, που μαστίζει τη χώρα μας, θα ενταθεί, ενώ θα διευρυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες σε βάρος των οικονομικά ασθενεστέρων... Κατά συνέπεια, ο διάλογος, που θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με βάση το προσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ, αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για να ληφθούν αποφάσεις που θα σπάσουν τον φαύλο κύκλο του ξεπερασμένου μοντέλου εκπαίδευσης και της ανεργίας» (Ο Π. Αμυράς στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Η πλαγιοκόπηση

«Γιατί πριν τεθούν προς συζήτηση οι επιμέρους αλλαγές, όπως αυτές που διέρρεε η κ. Γιαννάκου για την αξιολόγηση ή τα χρόνια σπουδών, θα πρέπει πρώτα να απαντήσει στις πραγματικές αγωνίες φοιτητών και καθηγητών.

Οτι δηλαδή το Δημόσιο Πανεπιστήμιο θα ενισχυθεί και οικονομικά και δε θα είναι ο φτωχός συγγενής των ξένων και των ιδιωτικών, ότι θα ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση του κύρους των πτυχίων και ότι η αυτοτέλεια των ΑΕΙ δε θα είναι γράμμα κενό αλλά θα κατοχυρώνεται στην πράξη. Τότε και μόνο τότε μπορεί να υπάρξει η απαραίτητη συναίνεση για μεταρρυθμίσεις» (από το κύριο άρθρο των «ΝΕΩΝ»).

ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΛΩΜΑ: «Μέχρι πρότινος η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών περιοριζόταν στην αγορά κρατικών ομολόγων "με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου". Τώρα μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι διαβλέπουν προοπτικές ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία και με στρατηγικές συμμαχίες αναλαμβάνουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, με τελικό στόχο τη διευρυμένη αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης...

...Η στρατηγική προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων μέσω της μείωσης της φορολογίας, αλλά και της σταθερής πολιτικής της κυβέρνησης για λιγότερο κράτος στην οικονομία αποδίδει καρπούς, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και εντείνοντας τον ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών» (από το κύριο άρθρο του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ»).

Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: «... Αλλωστε, και οι ίδιοι οι Ελληνες τραπεζίτες κινούνται ήδη στους ρυθμούς αυτούς. Εχοντας ξεκινήσει έναν πραγματικό χορό εξαγορών στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, επιχειρούν να μεγαλώσουν, να κερδίσουν νέες αγορές και να αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους. Γνωρίζουν καλά ότι το παιχνίδι δε θα παιχτεί εντός των στενών ορίων της ελληνικής αγοράς, αλλά στην ευρύτερη αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» (του Σ. Πολίτη από «ΤΑ ΝΕΑ»).

Η ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ - ΑΠΟΔΕΙΞΗ: «Τέλος, δεν πρέπει να μην επισημανθεί ότι οι Γάλλοι έπλεξαν χθες το εγκώμιο του προέδρου της Εμπορικής κ. Γ. Προβόπουλου, για τον οποίο είπαν ότι έβαλε στον σωστό δρόμο την τράπεζα, διόρθωσε τα λάθη του παρελθόντος και με την επίλυση του ασφαλιστικού δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την ιδιωτικοποίησή της» (ο Ν. Νικολάου στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Ο αγώνας συνεχίζεται...

...μη σε ξεγελάνε

Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Σαν καλοκουρδισμένο ρολόι δουλεύει το σινάφι των «διαμορφωτών» της κοινής γνώμης. Δεν πρόλαβε η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τον ελιγμό της, σχετικά με τις προωθούμενες αντιδραστικές αλλαγές στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης κι άρχισαν οι κάθε λογής πλαγιοκοπήσεις, εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα και «παραινέσεις».

Πράγματι, το εκπαιδευτικό σύστημα - και όχι μόνο - «χρήζει ριζικών αλλαγών», αλλά προς ποια κατεύθυνση και προς όφελος ποιων συμφερόντων, των εργαζομένων και του λαού ή των μεγάλων επιχειρήσεων και της πλουτοκρατίας; Στο ερώτημα αυτό «ξεχνούν» συστηματικά να απαντήσουν, τόσο οι «γαλάζιοι», όσο και οι «πράσινοι» οπαδοί των αλλαγών. Εξαιρείται ...ο ΣΥΝ. Ισως, είναι ο μόνος, που δείχνει να βολεύεται στην αυταπάτη της παραμονής των πανεπιστημιακών πραγμάτων ως έχουν σήμερα. Αντε, με λίγη περισσότερη κρατική χρηματοδότηση...

Πάντως, η ανεργία, «που μαστίζει τη χώρα μας», δεν αποτελεί συνέπεια της λειψής και όχι αρκούντως ικανοποιητικής σύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά και τις επιχειρήσεις, όπως αρέσκονται να λένε οι κάθε λογής απολογητές των αντιδραστικών αλλαγών. Αδιάψευστος μάρτυρας γι' αυτό, η μεγάλη ανεργία σε χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, κλπ., και όπου τα προωθούμενα σήμερα στη χώρα μας αντιδραστικά μέτρα έχουν ήδη υλοποιηθεί.

Βέβαια, εκτός του μαστιγίου των εκβιαστικών ψευτοδιλημμάτων, υπάρχει και το καρότο της οικονομικής ενίσχυσης των πανεπιστημίων, ώστε να μην είναι «ο φτωχός συγγενής των ξένων και των ιδιωτικών». Κατά τ' άλλα, ούτε κουβέντα για όλα όσα προωθούν την ολοκληρωτική υποταγή της επιστήμης και της έρευνας στα συμφέροντα των πολυεθνικών και της πλουτοκρατίας. Την εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κανόνων λειτουργίας στα δημόσια πανεπιστήμια, τη θεσμοθέτηση των μάνατζερς και των «χορηγών», την παραπέρα υποβάθμιση του περιεχομένου σπουδών. Για την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων, έχοντας ως «λαγό» τα όποια ιδιωτικά ψευτοπανεπιστήμια υπάρξουν, μετά τις προετοιμαζόμενες ήδη συνταγματικές αλλαγές.

Ολοφάνερες είναι οι επιδιώξεις τους. Το «ψαχνό» στην όλη υπόθεση βρίσκεται στα δημόσια πανεπιστήμια και δεν τους πειράζει καθόλου - κάθε άλλο... - να πληρώνει ο λαός το κόστος της λειτουργίας τους και να διατηρούν τον κατ' όνομα μόνο δημόσιο χαρακτήρα τους, αλλά να είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένα σε ό,τι αφορά στον προσανατολισμό και το περιεχόμενο της επιστήμης και της έρευνας, στην παραγωγή επιστημόνων και όλα όσα αυτά συνεπάγονται...

Για πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» (διάβαζε απολύσεων) 500 εργαζομένων και νέες νόρμες εργασίας (διάβαζε πολύ μεγαλύτερο ξεζούμισμα) έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι της Credit Agricole. Για νέες θέσεις εργασίας και ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών, γράφουν οι χτεσινές εφημερίδες. Τα σχόλια περιττεύουν...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Δ. Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ