Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τελειώνουν και τα πασαλείμματα

Να σηκωθεί πάραυτα κίνημα ενάντια στους κερδοσκόπους της Μυκόνου.

Δεν μπορεί την ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία των εργατών έχει μπαρκάρει για τη Μύκονο οι κερδοσκόποι να τινάζουν την τιμή δωματίου στα 243 ευρώ τη νύχτα (πρώτο θέμα στο ΒΗΜΑ που, ως γνωστόν, απηχεί πάντα αυθεντικά το λαϊκό αίσθημα).

Εκτός κι αν γνωρίζουν κάτι που δεν ξέρουμε. Οπως ότι έτσι κι αλλιώς άντε μια νύχτα και πολύ είναι όλες κι όλες οι διακοπές για πολύ κόσμο. Οπότε σου λέει: 250 ευρώ το διαθέσιμο εισόδημα, του παίρνω τα 240 στο δωμάτιο, του μένουν και 10 ευρώ για μια ντοματοσαλάτα ξερή. Βασιλιάς.

Τέτοιες μέρες πετάς στα σκουπίδια τα διάφορα ρεπορτάζ για τις «φυλές της παραλίας» και σκύβεις στα ψιλά γράμματα, εκεί που αποδεικνύουν οι ίδιοι οι καπιταλιστές ότι η κρίση είναι εδώ, καλπάζει, βαθαίνει, η κάθε ανάκαμψη είναι πρόσκαιρη και αναιμική. Τέτοιες διαπιστώσεις ευνοούν τις ιδέες της ανατροπής. Γι' αυτό και καλύπτονται με άλλες αναλύσεις περί της «δημοσιονομικής» κρίσης που με άλλη διαχείριση θα κάνει τα πράγματα καλύτερα. Ομως, τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Οπως κι αν τα διαβάσεις σου λένε ότι κάθε διαχείριση θα καταλήξει στο ίδιο: Σε βάθεμα της κρίσης. Γιατί δεν είναι «δημοσιονομική», αλλά δομική του συστήματος. Είναι καπιταλιστική κρίση.

Να γιατί έχει χαρακτήρα επείγοντος η έκκληση του ΚΚΕ για τη λαϊκή αντεπίθεση, όχι απλά για άμυνα, αλλά για μια οικονομία έξω από τα στενά και εν τέλει πεπερασμένα όρια του καπιταλισμού.

Το γεγονός είναι ότι πολλοί τα φέρνουν δύσκολα βόλτα. Ακόμα και τώρα, στις διακοπές. Δε μένουν απλά στην Αθήνα αλλά δε βγαίνουν ούτε στο σουβλατζίδικο της γειτονιάς.

Εκεί έρχεται ο Παπανδρέου να πει ότι στον «4ο καπιταλισμό» πρέπει να αντιστοιχεί και ένας «4ος δρόμος για τον σοσιαλισμό». Είναι μπουρμπούτσαλα η σχετική θεωρία αλλά και επικίνδυνη.

Ο Παπανδρέου γνωρίζει πως στην κάθε χώρα οι εργάτες καταλήγουν σε ένα: ότι ο καπιταλισμός τοπικά και διεθνικά είναι ο ένοχος. Οτι πρέπει να τον πολεμήσουν. Και σπεύδει να προσφέρει μια «λύση», δήθεν υπερεθνική.

Τον προδίδει το δικό του τοπικό πρόγραμμα, που ήδη προαναγγέλλει νέες περικοπές στις δαπάνες, δηλαδή στα δικαιώματα.

Τους προδίδει, αυτόν και την τάξη που υπηρετεί, η υποκρισία σε κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό της εκπαίδευσης. Οπου με κεντρική πολιτική σπέρνουν αμορφωσιά και ζητάνε δήθεν να μη μάθουν λάθος μάθημα τα παιδιά. Τα παιδιά θα μάθουν κι αυτά που δε θα τους μάθει ο δάσκαλος αλλά κι αυτά που βιώνουν και θα βιώνουν στα σπίτια τους. Που σημαίνει ότι ειδικά στα σχολειά η κυβέρνηση κάνει λάθος αν νομίζει πως με πασαλείμματα θα αποφύγει την οργή. Τα παιδιά στα σχολεία δεν είναι μόνα τους. Οι γονείς είναι ήδη στο δρόμο.

Γιατί είναι υποκρισία το κλάμα για τα κενά στα σχολεία, γιατί αυτή είναι η επίσημη πολιτική. Είναι η πολιτική που λέει ότι θα ξεφτιλίσει το δημόσιο σχολείο για τα παιδιά της εργατικής τάξης έτσι και τόσο που κανένα να μην έχει ελπίδα ότι θα βγει λίγο πιο μπροστά.

Το μάθημα που δίνει η αστική τάξη για σχολεία της μισής - λειψής γνώσης, έχει και την αντίστροφή του ανάγνωση. Από τη σκοπιά της εργατικής τάξης διεκδικούμε όλη τη γνώση. Θέλουμε καθηγητές, θέλουμε λιγότερους μαθητές στην τάξη, αλλά κύρια θέλουμε εκπαίδευση! Αυτό δε θίγουν καθόλου όσοι μιλούν για τα κενά στις θέσεις των δασκάλων (εύκολο θέμα που λύνεται και με έναν νέο γύρο διορισμών). Το πρόβλημα το έχει η ίδια η εκπαίδευση. Ας μην επιτρέψουμε σ' αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα να εμφανιστούν και ως οι φορείς της λύσης. Η λύση τους είναι ένα μεγαλύτερο πρόβλημα.

Το κίνημα στην εκπαίδευση δεν μπορεί παρά να ξεκινά και να τελειώνει με πρώτο ζήτημα το ίδιο το μορφωτικό επίπεδο που δίνει ή δε δίνει το σχολείο και με βάση αυτό να απαιτεί, αφαιρώντας έτσι από την αστική τάξη τη δυνατότητα με διαχειρίσεις να εμφανίζεται και σαν σωτήρας.

Δηλαδή, οι εργάτες πρέπει να παλέψουν όλο μαζί το θέμα. Κι εκεί θα φανεί πως κι αυτό το τόσο κρίσιμο ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί ούτε ως παρωνυχίδα όσο υπέρτατη - μόνη αξία είναι τα κέρδη των καπιταλιστών μέσα και από την εκπαίδευση.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ σε ανέργους και φτωχούς εργαζομένους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΘΛΙΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Μύκονος, το ακριβότερο νησί στην Ευρώπη

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εκλιπαρούν με «απειλές» οφειλέτες των Ταμείων

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τις αποκρατικοποιήσεις

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Ως τις 15 Οκτωβρίου οι ρυθμίσεις χρεών

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ» Λοβέρδου στους οφειλέτες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ομαδική φυγή εκπαιδευτικών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΧΟΛΕΙΑ χωρίς δασκάλους και καθηγητές

ΕΘΝΟΣ: ΜΑΖΙΚΗ ΦΥΓΗ εκπαιδευτικών από τα σχολεία

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΠΛΟΚΟ στις μεταβιβάσεις 2 εκατ. στρεμμάτων

ΤΑ ΝΕΑ: Φεύγουν 11.466 εκπαιδευτικοί

Η ΑΥΓΗ: Σχολεία χωρίς καθηγητές

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ η σχολική χρονιά

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ 3 ιεράρχες και ο υπεύθυνος της εκκλησιαστικής περιουσίας

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Κρυμμένα μυστικά

«Στα συρτάρια των δύο μεγαλύτερων κέντρων ερευνών της Ρωσίας παραμένουν σήμερα περί τις 200 τελειοποιήσεις και εφευρέσεις, εντελώς ανεκμετάλλευτες - 60 από αυτές αφορούν φάρμακα - και πάνω από 1.200 πατέντες δεν βρίσκουν εμπορική εφαρμογή. Το Bussines Week έγραφε τελευταία ότι αμερικανικές και σουηδικές βιομηχανίες διαπραγματεύονται με τα εργαστήρια πανεπιστημίων της Μόσχας και του Ιρκούτσκ να εξασφαλίσουν για λογαριασμό τους την "ενεργοποίηση" ρωσικών πατεντών για μέταλλα, πλαστικά και "νέα δομικά υλικά". Ενα από αυτά παραμένει ανεκμετάλλευτο από το 1976» (το θέμα στο ΒΗΜΑ).

Η καπιταλιστική κρίση είναι εδώ

«Ρίγη σκόρπισαν στα χρηματιστήρια οι φόβοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι η οικονομική ανάκαμψη κινδυνεύει, αλλά και οι δυσοίωνες προβλέψεις ότι ευρωπαϊκές οικονομίες όπως η βρετανική ασθμαίνουν (...) η ανησυχία πηγάζει από το γεγονός ότι στις ΗΠΑ οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν μειωθεί και η βιομηχανική παραγωγή φρενάρει, ενώ η ανεργία διαμορφώνεται σε ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για τα αμερικανικά δεδομένα (9,5%)» (το θέμα στα ΝΕΑ).

...και δεν είναι «δημοσιονομική»

«Ας δούμε την αλήθεια κατάματα. Οι ΗΠΑ έχουν πτωχεύσει και ούτε η αύξηση των φόρων ούτε η μείωση των δαπανών μπορεί να βοηθήσει (...) στη νέα ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την αμερικανική οικονομία (...) εάν διαβάσει κάποιος προσεκτικά το κείμενο ανακαλύπτει ότι το Ταμείο θεωρεί τις ΗΠΑ χώρα υπό πτώχευση: "Για να κλείσει η δημοσιονομική μαύρη τρύπα απαιτείται διαρκής, ετήσια αναπροσαρμογή ίση με το 14% του αμερικανικού ΑΕΠ". Αυτή η μαύρη τρύπα είναι η διαφορά μεταξύ των προβλεπομένων δαπανών, συμπεριλαμβανομένης της εξυπηρέτησης του χρέους και των εσόδων. Για να γίνει αντιληπτή η απαιτούμενη "θυσία" αναφέρουμε ότι τα έσοδα του ομοσπονδιακού κράτους ανέρχονται σήμερα στο 14,9% του αμερικανικού ΑΕΠ. Για να ελεγχθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πρέπει να διπλασιαστούν οι φόροι (...) το σύστημα θα καταρρεύσει και μάλιστα πολύ άσχημα. Πιθανόν να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε ριζικές περικοπές των συντάξεων. Ισως να απαιτηθούν αστρονομικές φορολογικές αυξήσεις (...) αποτέλεσμα θα είναι η έκρηξη της φτώχειας, των φόρων, των επιτοκίων και του πληθωρισμού. Θα είναι τότε που οι αγορές θα μας γυρίσουν τις πλάτες όταν θα είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα ήταν πταίσμα συγκριτικά με αυτήν των ΗΠΑ» (η ανάλυση του Laurence Kotlikoff σε Blooberg / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΣΤΕΝΕΥΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΟΡΙΑ

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ: «Περισσότεροι Αθηναίοι σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, επέλεξαν να μείνουν στην πρωτεύουσα αυτές τις μέρες εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας. Από αυτούς δεν είναι λίγοι εκείνοι που απέφυγαν τις πολλές εξόδους, ενώ ακόμα και οι εντός της πόλεως μετακινήσεις τους ήταν περιορισμένες» (το θέμα στα ΝΕΑ).

ΤΑ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΤΣΑΛΑ: «Ο "τρίτος δρόμος" απέτυχε. Κι είναι ένας Παπανδρέου που το λέει αυτό. Τι προτείνει αντ' αυτού ο σημερινός πρωθυπουργός; Εναν "τέταρτο δρόμο" στη θέση του "τρίτου" ο οποίος όπως λέει "είναι ο δρόμος της διεθνούς διακυβέρνησης και του ρόλου των διεθνών οργανισμών, ο δρόμος που θα θέτει τη διεθνή αλληλεγγύη πάνω από εθνικά συμφέροντα, ο δρόμος που θα επιτρέπει στις αγορές να αναπτύσσονται, αλλά όχι σε βάρος της δημοκρατίας". Ο "τέταρτος δρόμος" όπως καταλάβατε δεν έχει περισσότερο σαφή κατεύθυνση από τον "τρίτο"» (θέμα και σχόλιο στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ: «Το "βατερλώ" του Ιουλίου στα έσοδα, αλλά και η "έκπληξη" που ήρθε στο πεδίο των δαπανών, προκαλούν έντονο προβληματισμό στο υπουργείο Οικονομικών και θέλοντας να προλάβουν πιθανή απαίτηση από την τρόικα για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων ετοιμάζονται να αναζητήσουν επιπλέον κονδύλια κυρίως από το σκέλος των δαπανών» (το θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ: «Η εφετεινή χρονιά με τις μεγάλες δυσκολίες και τη συλλογική αγωνία για την οικονομία, δεν πρέπει να αρχίσει ούτε με ελλείψεις ούτε με συγκρούσεις στα σχολεία. Τα παιδιά που θα καθήσουν στα θρανία τον Σεπτέμβριο για να διεκδικήσουν το μέλλον τους σε συνθήκες πιο δύσκολες από τους συμμαθητές τους στο παρελθόν, δεν πρέπει να πάρουν ως πρώτο μάθημα το μήνυμα της αποδιοργάνωσης» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ