Εκτός απ' όλα τ' άλλα είναι και κακοί ηθοποιοί.
Ολοι αυτοί εκεί στο τσίρκο στα δελτία των 8 που παριστάνουν τους αναλυτές.
Πήδηξαν από τις καρέκλες τους, φώναζαν για την τρόικα «είναι απαράδεκτοι», ρωτούσαν με αγωνία πού θα βρεθούν αυτά τα 50 δισ., για να διαπιστώσουν με ανακούφιση ότι ευτυχώς δε θα πουληθούν και τα μνημεία!
Αν ήταν μόνο ένα κακόγουστο θέατρο, μικρή η ζημιά. Αλλά με κάτι τέτοια ένα χρόνο τώρα προσπαθούν να βγάλουν λάδι την κυβέρνηση, να την παρουσιάσουν περίπου ως θύμα κάποιων κακών τροϊκανών, μια αγαθή κοπελίτσα που δε θέλει αλλά τη βιάζουν...
Κι αυτό την ώρα που με εξάστηλους τίτλους στις χτεσινές εφημερίδες προβάλλονταν οι δηλώσεις Παπανδρέου ότι δεν του καίγεται καρφί για τις αντιδράσεις, αυτός θα προωθήσει την πολιτική του. Την πολιτική του! Ετσι τη χαρακτηρίζει και σωστά το λέει.
Ο,τι ζητά η τρόικα είναι πολιτική και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όλων όσοι με την πολιτική τους αξιώνουν να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι κεφαλαιοκράτες.
Ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ δεν θα πουληθούν τώρα. Εχουν ήδη πουληθεί σ' ένα μεγάλο μέρος τους. Νησιά έχουν επίσης ήδη πουληθεί και πριν από την εποχή της τρόικας. Τώρα θα συμβεί - αν αφεθούν ανεμπόδιστα να το κάνουν - αυτό που είπε χαριτολογώντας ο Πρετεντέρης «και τα τασάκια θα πουλήσουμε».
Στο μεταξύ, κάθε μέρα εφαρμογής αυτής της πολιτικής έρχεται να προσθέσει στον απολογισμό αριθμούς που αντιστοιχούν σε όλο και μεγαλύτερα προβλήματα. Τη μια ο αριθμός των ανέργων, την άλλη η μείωση του μεροκάματου, μετά οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων. Χτες ήταν ο αριθμός όσων δεν μπορούν να πληρώσουν τη ΔΕΗ. Δεν είναι ένας και δυο, είναι χιλιάδες ήδη.
Η κυβέρνηση σπρώχνει τα λαϊκά στρώματα στον γκρεμό. Κι έχει το θράσος να δηλώνει αριστερά και δεξιά πως τα δύσκολα πέρασαν.
Κι όμως, η αγορά τώρα αρχίζει να παγώνει πραγματικά. Τώρα πια δεν πληρώνονται μεροκάματα. Τώρα ο έμπορας και δεν πουλάει και δεν μπορεί να βάλει πραμάτια στο μαγαζί. Τώρα το επίπεδο ζωής βυθίζεται σε επίπεδα που μόνο στα βιβλία διαβάζαμε. Η αστική τάξη ελπίζει πως σαν τα γαϊδούρια οι άνθρωποι θα κάνουν υπομονή περιμένοντας καλύτερες μέρες.
Η αγριότητα με την οποία χτυπάνε καθημερινά πλέον τα ΜΑΤ κάθε έναν που διαδηλώνει, δείχνει και τις εντολές που έχουν: Χτυπήστε τους, τρομοκρατήστε τους, να νιώθουν πως δεν υπάρχει περιθώριο να σηκώσουν κεφάλι.
Κι όσο η βαρβαρότητα θα βαθαίνει, τόσο περισσότερο ο πρωθυπουργός θα δηλώνει ότι δεν κάνει πίσω.
Σε τέτοιες στιγμές τα Μέσα Ενημέρωσης της αστικής τάξης καλούνται να μεγαλουργήσουν. Οπως χτες το βράδυ στον «Σκάι» όπου πολύ απλά ο αναλυτής εξήγησε πως όχι μόνο δεν είναι κακό το ξεπούλημα, αλλά είναι και καλό γιατί έτσι θα ανασάνουν οι άνθρωποι που δεν έχουν τίποτα άλλο να χάσουν.
Απέναντι σ' αυτήν την καταθλιπτική πραγματικότητα, για τα λαϊκά στρώματα ό,τι χτες ήταν ανάγκη, τώρα γίνεται επείγον: Η αγανάκτηση να γίνει οργανωμένος αγώνας που θα αποκτά όλο και πιο πολύ πολιτικά χαρακτηριστικά. Θα βάζει απέναντί του το σύνολο της πολιτικής που εφαρμόζεται και όλους όσοι την υπερασπίζουν.
Ισχύει στο ακέραιο: Δύναμη και διέξοδος για το λαό είναι η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ, στις επιτροπές αγώνα και τις απεργιακές επιτροπές που στήνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στους τόπους δουλειάς. Είναι η εγκατάλειψη των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, η ενίσχυση του ΚΚΕ, η συμπόρευση μαζί του σε όλα τα μέτωπα πάλης, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Πρώτη η κυβέρνηση στο «δεν πληρώνω»
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ του «δεν πληρώνω»
ΤΑ ΝΕΑ: Μετωπική σύγκρουση για διόδια και εισιτήρια
Η ΑΥΓΗ: Κοινωνικός εκτροχιασμός
ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ στην Αθήνα της τρόικας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΑ 343 «ΚΛΕΙΣΤΑ» ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΕΚΛΙΠΑΡΕΙ ΓΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΕΚΒΙΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Πόθεν έσχες για 30 δισ.
ΕΘΝΟΣ: ΧΡΥΣΟ ΚΟΛΠΟ με τα φάρμακα - αντίγραφα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΦΟΝΙΚΗ ΕΞΑΡΣΗ της γρίπης Η1Ν1 και στις υγιείς ομάδες
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παρατείνει το αδιέξοδο ο Μουμπάρακ
«Δραματικά αυξάνεται ο αριθμός των νοικοκυριών καθώς και των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων που αδυνατούν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔEH για το διάστημα Ιανουαρίου 2010 - Ιανουαρίου 2011, οι ανεξόφλητες οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος στη χαμηλή τάση έφτασαν τα 400 εκατ. ευρώ. Aπό αυτά, τα 260 εκατ. ευρώ περίπου αντιστοιχούν σε νοικοκυριά. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 30% περίπου σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσά Ιανουαρίου 2009 - Ιανουαρίου 2010, ενδεικτική των πιέσεων που δέχονται τα νοικοκυριά από την κρίση. Oπως μάλιστα αναφέρουν αρμόδια στελέχη της ΔEH, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί προέρχονται απ' όλη την γκάμα οικιακών καταναλωτών, στοιχείο ενδεικτικό της οικονομικής στενότητας και των μεσαίων εισοδημάτων. Παράλληλα, με τη διόγκωση του φαινομένου ανεξόφλητων λογαριασμών, διογκώνεται και το φαινόμενο της "ρευματοκλοπής". Oλο και περισσότεροι καταναλωτές παρεμβαίνουν στο "ρολόι" της ΔEH για να επανασυνδέσουν μόνοι τους το ρεύμα, στην περίπτωση που η ΔEH έχει προχωρήσει σε διακοπή ή συνδέουν τις ηλεκτρολογικές τους εγκαταστάσεις με παροχή τρίτων» (το θέμα στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).
«Τον ισχυρισμό ότι η αντιλαϊκή λαίλαπα που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση χαίρει λαϊκής αποδοχής, επαναλαμβάνει μονότονα ο Γ. Παπανδρέου (...) παράλληλα ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τις εργατικές κινητοποιήσεις ως "εγωισμούς, είτε ατομικούς, είτε συντεχνιακούς" και ισχυρίστηκε ότι "η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, μισθωτοί και συνταξιούχοι, στήριξαν τις επώδυνες προσπάθειες"»...
...«η προκλητικότητα της κυβέρνησης πρέπει να απαντηθεί (...) Σήμερα είναι αναγκαία όσο ποτέ η ενιαία πάλη όλων των εργαζομένων, με διεκδικήσεις που ξεπερνούν τον κάθε κλάδο και αγκαλιάζουν όλους τους εργατοϋπάλληλους και τα λαϊκά στρώματα, δίνοντας το στίγμα του αγώνα ενάντια στην ενιαία επίθεση που δέχονται όλοι οι εργαζόμενοι από την αντιλαϊκή πολιτική. Περνάει, σε τελική ανάλυση, μέσα από την οργάνωση και ένταση της λαϊκής πάλης με ταξικό προσανατολισμό, με αιτήματα που έρχονται σε ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική και δημιουργούν προϋποθέσεις για την ανατροπή της. Το λαϊκό συμφέρον ταυτίζεται σήμερα με τη λαϊκή συσπείρωση για το αντιπάλεμα των ανατροπών, στην προοπτική της λαϊκής εξουσίας» (από το κύριο άρθρο στον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»).
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ: «"Ο κίνδυνος είναι μπροστά μας. Χρειάζεται σκληρή και μακροχρόνια προσπάθεια". Με αυτά τα λόγια εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του για τις οικονομικές εξελίξεις ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθηγητής κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Ο κ. Ρουμελιώτης αναφέρθηκε στο μέγεθος και το βάθος της ελληνικής κρίσης, τονίζοντας πολλές φορές ότι "χρειάζονται χρόνια και τεράστιες προσπάθειες για να μπει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης". Επισήμανε πως "όσοι ισχυρίζονται ότι το 2013 με τη λήξη του μνημονίου λήγουν και τα προβλήματα, απατώνται". Επίσης, ο κ. Ρουμελιώτης σε ερώτηση που δέχτηκε απάντησε ότι όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει απολύτως τίποτε από όλα αυτά» (το θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).
ΟΙ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ: «Για τα δυο μεγάλα κόμματα η ώρα της ευθύνης είναι τώρα. Πρέπει να υπερβούν αμέσως τις επιδιώξεις τους και να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους με ορίζοντα πέραν των επόμενων εκλογών. Είναι προϋπόθεση για να παραμείνει η χώρα στα επόμενα χρόνια αξιόπιστος συνομιλητής των εταίρων της. Κατά συνέπεια, πέρα από τις διαφορές τους, που δεν είναι και δυσθεώρητες, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ οφείλουν να συμφωνήσουν σε μια στρατηγική που θα κρατάει ανοιχτή τη γραμμή της σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).
Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΑΙ: «Γιατί τόσο πολλοί και τόσο διαφορετικοί πολίτες επιδίδονται τώρα σε μία πρακτική, την οποία μέχρι πρότινος οι ίδιοι θεωρούσαν λούμπεν; Δεν πρόκειται απλώς και μόνο για εκδηλώσεις τσαμπατζιδισμού, παραβατικότητας ή μόδας (...) Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν πως ολοένα και περισσότεροι πολίτες θεωρούν ότι το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα δεν δρα για το συμφέρον της κοινωνίας (...) οι πολίτες εξωθούνται να διεκδικήσουν το δίκιο τους με ανορθόδοξους τρόπους (...) Οταν η κοινωνία βράζει και η εξουσία έχει απονομιμοποιηθεί, η καταστολή μπορεί να μετατραπεί σε μπούμερανγκ» (ο Σ. Λυγερός στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).