Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οσο δεν έχεις στόχο

την κατάκτηση της εξουσίας από σένα για σένα

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Οπως έλεγαν παλιά, στη χούντα, «κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο»...

Ετσι και σήμερα: «κάθε χωριό και εκπαιδευτικό σύστημα»!

Το διακηρύσσει καιρό τώρα ο Παπανδρέου, προχτές βρήκε και την «επιστημονική» του τεκμηρίωση. Οχι τυχαία, αυτοί που έσπευσαν να αποδείξουν ότι έτσι πρέπει να εξελιχθούν τα πράγματα στην εκπαίδευση, δεν είναι άλλοι από τους επικεφαλής της Ακαδημίας Εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ. Που προχτές, με την παρουσίαση μιας μελέτης για τις ανισότητες πρόσβασης στα πανεπιστήμια, έσπευσαν να διατυπώσουν - ως «επιστημονική» θέση - την πρόταση ότι αρκεί η ανακατανομή των πόρων για την εκπαίδευση για να αρθούν οι ανισότητες. Επί της ουσίας, υποστήριξαν ότι αυτό που φταίει είναι η αδυναμία της κάθε τοπικής κοινωνίας να καθορίζει αυτή το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αντιστοιχεί στα παιδιά της περιοχής.

Πέρα από τον προκλητικό ρατσισμό που κουβαλά η αντίληψή τους (ξύπνια και χαζά παιδιά ανάλογα με τον τόπο διαμονής τους), επιβεβαίωσαν αυτό για το οποίο εξαρχής έχουν καταγγελθεί: Οτι η περίφημη «Ακαδημία» της ΓΣΕΕ έρχεται να παίξει πρωτοποριακό ρόλο στη διάλυση του όποιου ενιαίου δημόσιου συστήματος Παιδείας επιβιώνει ακόμα. Η πρότασή τους είναι τόσο προκλητική, που έφτασε ακόμα και αυτή η υπουργός Παιδείας - που συμφωνεί επί της ουσίας μαζί τους - να δηλώσει ότι δεν είναι ώρα να εκπονηθεί ξεχωριστή εκπαιδευτική πολιτική ανά περιφέρεια. Θα γίνει, αλλά αγάλι - αγάλι...

Κατά τ' άλλα, περνάμε πλέον στην κορύφωση ενός έργου, που το εγκαινίασε ο προηγούμενος Παπανδρέου, πήραν τη σκυτάλη οι Νεοδημοκράτες του Μητσοτάκη, το προχώρησε το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη, το επικροτεί το ΠΑΣΟΚ του σημερινού Παπανδρέου και δηλώνει έτοιμη να το υλοποιήσει η ΝΔ του Καραμανλή: Την απόλυτη πλέον παραχώρηση των πρώην ΔΕΚΟ στο μεγάλο κεφάλαιο, αλλά, ακόμα χειρότερα, τη μέσα από αυτήν τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, εξαφάνιση όποιων εργατικών κατακτήσεων είχαν διατηρηθεί.

Μην ψάξετε να βρείτε την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει. Κι αν κρίνει κανείς από τον φίλιο Τύπο, το πρόβλημα θα εντοπιστεί στο «διάλογο» που δεν έγινε.

Αν υποψιάζεστε ότι υπάρχει «εσωτερικός εχθρός», για τον οποίο προετοιμάζεται η αστική τάξη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δίκιο έχετε. Γι' αυτό συζητάνε οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στις Βρυξέλλες.

Κι αν ακόμα ψάχνετε να βρείτε για ποιον ανησυχεί το ΠΑΣΟΚ, δείτε τη δήλωση Ανωμερίτη, που αγανακτεί γιατί παραβιάζεται, λέει, η κοινή συμφωνία να παραμείνουν εκτός φορολογίας οι εφοπλιστές. Οχι πως θα φορολογηθούν... Απλά, για ορισμένα πράγματα πρέπει να δίνεις διαρκώς εξετάσεις.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΑΘΕΤΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ στο νομοσχέδιο για τις πρώην ΔΕΚΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΟΚ στις ΔΕΚΟ

ΤΑ ΝΕΑ: Πραξικόπημα σε μισθούς, εργασιακά

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Μετωπική στις ΔΕΚΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΤΕΛΟΣ της μονιμότητας

Η ΝΙΚΗ: Λαίλαπα στα εργασιακά

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΤΕΛΟΣ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο πόλεμος των ΔΕΚΟ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ιστορική αλλαγή στις δομές των ΔΕΚΟ

ΕΘΝΟΣ: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ και οι παλιοί των ΔΕΚΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ υψηλών στόχων

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ σε μισθούς - προσλήψεις

Η ΑΥΓΗ: Η Θάτσερ ζει στην Ελλάδα του Καραμανλή

Η ΧΩΡΑ: Κακούργημα γίνεται η μικροοφειλή

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΡΧΙΝΟΝΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ του παραδικαστικού κυκλώματος

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 2.812 χωρίς διαγωνισμό

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το σάρωμα

«Οι σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία και τις εργασιακές σχέσεις των ΔΕΚΟ, που αποφασίστηκαν χτες στην Κυβερνητική Επιτροπή, αποτελούν την πιο τολμηρή μεταρρύθμιση που έχει γίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση τόλμησε να συγκρουστεί με συντεχνιακά συμφέροντα και με τις δυνάμεις της αδράνειας, που χρόνια τώρα έχουν επιβάλει τους κανόνες τους κρατώντας πίσω τον τόπο» (από το κύριο άρθρο στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Ο διάλογος

«Οπου στην Ευρώπη μειώθηκαν οι αποδοχές ή δόθηκαν μικρές αυξήσεις μισθών κάτω από τα επίπεδα του πληθωρισμού, έγινε μετά από συμφωνία εργοδοτών - συνδικάτων ύστερα από διαπραγματεύσεις και όχι με νόμο. Αντίθετα στην Ελλάδα η κυβέρνηση ουσιαστικά καταργεί τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για τις αυξήσεις μισθών και έτσι θα πυροδοτήσει κοινωνικές εκρήξεις, μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις» (από το κύριο άρθρο στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Το «ιδεώδες»

«Τα νέα σκληρά αντιτρομοκρατικά μέτρα που σχεδιάζουν να υιοθετήσουν εν κρυπτώ στις Βρυξέλλες αύριο και μεθαύριο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων πόρρω απέχουν από το ευρωπαϊκό ιδεώδες περί δημοκρατίας» (το σχόλιο στα «ΝΕΑ»).

Η ανησυχία

«Δεν κατανοώ γιατί ο υπουργός Ναυτιλίας συνεχώς ανακοινώνει μέτρα στήριξης της ανταγωνιστικότητας της ποντοπόρου ναυτιλίας και αντί νέων θετικών μέτρων το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών επιβάλλει αύξηση της φορολογίας ανατρέποντας συμφωνηθέντα βάσει του Ν. 27/1975 και συμπεριληφθέντα μέτρα στις εγκριτικές πράξεις το 2002» (ο επί ΠΑΣΟΚ υπουργός Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης / «ΤΟ ΒΗΜΑ»).

ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ

ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ: «Το ότι υπάρχουν εκπαιδευτικές ανισότητες στη χώρα, αλλά και σε κάθε άλλη δεν αποτελεί είδηση. Το ότι, όμως, η εθνική εκπαιδευτική πολιτική ακόμα και όταν υλοποιείται με τον αυτό τρόπο σε όλες τις περιοχές αδικεί κατάφωρα τις περιοχές που μειονεκτούν δεν έχει αναδειχθεί ποτέ, ώστε να επηρεάσει ουσιαστικά το σχεδιασμό και την άσκηση της ίδιας της εθνικής και περιφερειακής πολιτικής. Μιας πολιτικής, που οφείλει να επικεντρώνεται κατά προτεραιότητα σε εκείνες τις περιοχές που υστερούν» (ο Μ. Κουρούτσος, γραμματέας Εκπαίδευσης της ΓΣΕΕ / «ΕΘΝΟΣ»).

ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ: «Η έρευνα του ΚΑΝΕΠ / ΓΣΕΕ που ανέδειξε τις ανισότητες της εκπαιδευτικής διαδικασίας πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όλους όσοι ασχολούνται και διαλέγονται για την Παιδεία» (από το κύριο άρθρο στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΜΕ ΤΟ ΜΑΛΑΚΟ... «Οι ερευνητές καταλήγουν στη διατύπωση πολιτικής πρότασης, η οποία παραπέμπει ευθέως στο αποκεντρωμένο μοντέλο χάραξης της εκπαιδευτικής πολιτικής που εισηγείται από ετών ο Γ. Παπανδρέου. Την ιδέα απέρριψε η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου: "δεν μπορούμε να κάνουμε ιδιαίτερες εκπαιδευτικές πολιτικές σε κάθε περιοχή", είπε, "όμως μπορούμε να ενισχύσουμε τις περιοχές που έχουν προβλήματα» (το ρεπορτάζ για την πρόταση της Ακαδημίας Εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ για την εκπαίδευση / «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

ΚΑΝΕΙ ΤΕΤΟΙΑ Η ΔΑΠ; «Σύμφωνα με τις καταγγελίες που επικαλέστηκε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, μία ομάδα "αιωνίων" σπουδαστών της ΔΑΠ είχε μετατρέψει σε αντικείμενο συναλλαγής το δικαίωμα της συμμετοχής των σπουδαστών στην εκλογή οργάνων διοίκησης. Απειλούσε και εκβίαζε σπουδαστές ότι θα τους "κόψουν" στα μαθήματα αν δεν ψηφίσουν συγκεκριμένα μέλη του διδακτικού προσωπικού κι έτσι εξασφάλιζε ποιοι θα εκλέγονταν, όπως και την ευνοϊκή μεταχείριση σπουδαστών που περνούσαν μαθήματα ανεξαρτήτως από το αν έγραφαν καλά ή όχι. Εκμεταλλεύονταν επίσης τη διοργάνωση εκδρομών και τη λειτουργία του κυλικείου» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ