Σε μια κρίσιμη συγκυρία, η μεγαλύτερη πανελλαδική κάλπη της νεολαίας μπορεί να στείλει μήνυμα, να εκφράσει τη φωνή της και να βάλει σφραγίδα στις εξελίξεις. Να αποτυπώσει την πείρα από κάθε πλευρά της ζωής των νέων που σπουδάζουν - με το βλέμμα στην επόμενη μέρα στις σπουδές και στη ζωή τους που προδιαγράφουν για αυτούς η πολιτική των κυβερνήσεων, της ΕΕ, των επιχειρηματιών, όσοι την υπηρετούν.
Η «Πανσπουδαστική ΚΣ» απευθύνεται προς κάθε φοιτητή και φοιτήτρια με όσα κρίνονται σε αυτές τις εκλογές, σε όλους τους τομείς, παρουσιάσεις ψηφοδελτίων, διοργάνωση ταυτόχρονα πολύμορφης δραστηριότητας μέσα στις σχολές. Αναδεικνύονται τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και δίνεται και με αυτόν τον τρόπο απάντηση στην οργανωμένη προσπάθεια για αποχή, για να εγκλωβιστεί η συζήτηση στην ατζέντα της «βίας και ανομίας» που προωθεί η κυβέρνηση. Απάντηση στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού των φοιτητών, υπονόμευσης των φοιτητικών εκλογών, μπορούν να δώσουν οι ίδιοι οι φοιτητές, δυναμώνοντας τη φωνή τους, τους φοιτητικούς τους συλλόγους και τη διεκδίκηση των πραγματικών προβλημάτων και ζητημάτων που τους απασχολούν για τις σπουδές, για την αξία των πτυχίων, για τη φοιτητική μέριμνα, για τη δουλειά με δικαιώματα.
«Τώρα μιλάμε εμείς», κάθε φοιτητής και φοιτήτρια. Η «Πανσπουδαστική ΚΣ» τους καλεί με τη συμμετοχή τους στις εκλογές και με την ψήφο στην «Πανσπουδαστική ΚΣ» να πάρουν θέση με βάση την πραγματικότητα και τους στόχους πάλης που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες τους.
Αναδεικνύοντας τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τους φοιτητές, ζωντανεύοντας τις σχολές μέσα από την ανάπτυξη της συζήτησης, για την επιστήμη, για τις σχολές, για τα πτυχία κ.λπ., η «Πανσπουδαστική ΚΣ» οργανώνει αυτές τις μέρες πολύμορφες εκδηλώσεις σε σχολές. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται:
Το «1ο Art School Festival» θα πραγματοποιήσει αύριο Σάββατο (7 μ.μ.) στην κεντρική πλατεία της πόλης, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αγρινίου, με σύνθημα «Με τις φωνές μας και τα χέρια μας λέμε συνθήματα, τραγουδάμε, δημιουργούμε για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει».
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφηγηματικό δρώμενο βασισμένο στο ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» στο οποίο θα συμμετάσχουν μαθήτριες Γυμνασίων, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της πόλης. Θα ακολουθήσει συναυλία από το μαθητικό συγκρότημα «Προμνησία».
Θα υπάρχει έκθεση φωτογραφιών από τις πρόσφατες μαθητικές κινητοποιήσεις και τη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση στις 28 Φλεβάρη, όπου συμμετείχαν εκατοντάδες μαθητές και στο Αγρίνιο.
Οι Σύλλογοι Γονέων των σχολείων του Λόφου Λαμπράκη στον Νέο Κόσμο θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή 11 Μαΐου, στις 10.30 π.μ., συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Λόφο (Πυθέου), διαμαρτυρόμενοι για την εγκατάλειψη του χώρου και τη διαχρονική απαξίωσή του από όλες τις διοικήσεις του δήμου Αθηναίων.
Αναλυτικά, με κοινή ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Γονέων του Παιδικού Σταθμού 2ΔΚ Πυθέου, του 73ου Νηπιαγωγείου Αθηνών, του 93ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών - «Γρηγόρης Λαμπράκης», του 6ου Γυμνασίου και του 6ου ΓΕΛ Αθηνών, που αντιστοιχούν σε 1.000 περίπου μαθητές της περιοχής, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τον περιβάλλοντα χώρο. Εξηγούν ότι μετά το κλείσιμο του αναψυκτηρίου της περιοχής, το κτίριό του έχει μετατραπεί σε εστία μόλυνσης και κινδύνων και στηλιτεύουν την απουσία μέριμνας για τους χώρους πρασίνου, την παιδική χαρά, τα γήπεδα μπάσκετ και τον φωτισμό του πάρκου.
Απαιτώντας λύση σε όλα τα παραπάνω και σε συνέχεια αντίστοιχων κινητοποιήσεων που έχουν κάνει στο παρελθόν, τη συλλογή υπογραφών κ.ά. καλούν τους κατοίκους της περιοχής να κινητοποιηθούν, για να δώσουν οριστικό τέλος σε αυτήν την κατάσταση απαξίωσης και υποβάθμισης της γειτονιάς.
Συγκεντρώσεις και περιοδείες στις σχολές
Από την περιοδεία του Σπ. Μαρίνη |
Καλούν να αναδειχθεί για 4η συνεχόμενη χρονιά πρώτη δύναμη και ενισχυμένη η «Πανσπουδαστική», να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ, τη ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, και στα παπαγαλάκια τους, που επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν από τα μεγάλα προβλήματα των πανεπιστημίων, σε συνέχεια των διαχρονικών πολιτικών που εμπορευματοποιούν την Παιδεία, την Ερευνα κ.λπ.
Επίσης να μην πάει καμία ψήφος χαμένη σε όσους συμφωνούν με την ουσία αυτής της πολιτικής, βάζουν πλάτη με τη συνολική τους στάση να μετατρέπονται τα ΑΕΙ σε χώρους έρευνας για επιχειρηματικούς, ακόμα και δολοφονικούς - ΝΑΤΟικούς σκοπούς, απέναντι στις σημερινές νεολαιίστικες και λαϊκές ανάγκες. Τονίζουν την ανάγκη όχι μόνο για συμμετοχή στις εκλογές, απέναντι στη βολική για όλες τις συστημικές δυνάμεις αποχή, αλλά και για μαζική υπερψήφιση - στήριξη της «Πανσπουδαστικής».
Στο πλαίσιο αυτό, προχθές πραγματοποιήθηκε περιοδεία στα Τμήματα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, με επικεφαλής τον Σπύρο Μαρίνη, στέλεχος του ΚΚΕ και πρόεδρο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.
Πραγματοποιήθηκε επίσης συγκέντρωση στη Σχολή Υγείας, με ομιλητή τον Χρήστο Δάβουλο, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και πρόεδρο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας. Στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας πανελλαδικά, αλλά και στον νομό, και στάθηκε στις εξελίξεις στις σπουδές Υγείας, υπογραμμίζοντας για τη σημασία της ψήφου:
«Ηρθε η ώρα όλοι όσοι εξοργίζονται με τη σημερινή κατάσταση, που γεννά παντού γύρω μας "Τέμπη", όσοι θέλουν να μπορούν να σπουδάζουν απρόσκοπτα και να μάθουν ολόπλευρα το αντικείμενο και την επιστήμη τους, να γίνουμε γιατροί κοιτώντας στα μάτια τους ασθενείς μας, και όχι να κόβουμε κορδέλες σε κακοστημένες κυβερνητικές φιέστες και να κοιτάμε να κερδοφορήσουμε στις πλάτες των ασθενών, όπως σας καλούν οι κυβερνητικές παρατάξεις...
Οσοι αντιμάχονται την εμπορευματοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με ιδιωτικές σχολές που θα κατηγοριοποιούν τους γιατρούς...
Οσοι θέλουν υψηλού επιπέδου, δωρεάν σπουδές, με συνεχή επιμόρφωση με ευθύνη του κράτους και όχι από τις φαρμακοβιομηχανίες και την κατευθυνόμενη έρευνα, ώστε να μπορούν να τις καταθέσουν στην υπηρεσία της κοινωνίας...
Να σκεφτούν να αγωνιστούν για να αλλάξει ο κόσμος, να μετατρέψουν την οργή τους σε δύναμη επιμονής, την αγανάκτησή τους σε γνώση.
Τώρα είναι η ώρα των φοιτητών! Στο παράδειγμα της ΕΙΝΑΠ, της ΟΕΝΓΕ, να δυναμώσουν κι άλλο αυτό το ρεύμα αγωνιστικής διεκδίκησης, με φοιτητικούς συλλόγους - οργανωτές της συλλογικής διεκδίκησης, στήριγμα για κάθε φοιτητή. Να αναδείξουν ξανά πρώτη δύναμη την "Πανσπουδαστική", τοπικά και πανελλαδικά».
Δεν έχουν τέλος οι διώξεις κατά εκπαιδευτικών, που αντιτίθενται πανελλαδικά στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση. Αυτήν τη φορά, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, καλεί σε... ακρόαση 6 νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς γυμνασίων και λυκείων του νομού, επειδή συμμετείχαν στην απεργία - αποχή ενάντια στην εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. Οι διωκόμενοι καθηγητές έλαβαν γνώση για τις κλήσεις τους παραμονή της απεργίας της Πρωτομαγιάς, ενώ η διαδικασία των «ακροάσεων» ξεκινά από σήμερα Παρασκευή (συνέχεια Δευτέρα και Τρίτη).
Τα γεγονότα, καταγγέλλει η Α' ΕΛΜΕ Μεσσηνίας που αποφασίζοντας τρίωρη στάση εργασίας για σήμερα (8 π.μ. - 11 π.μ.), προχωρά και σε συγκέντρωση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας στις 9 π.μ. στην Καλαμάτα.
Απόφαση στήριξης του αγώνα των εκπαιδευτικών κόντρα στις διώξεις έχει λάβει το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ και σωματεία εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Στο μεταξύ, σήμερα εκδικάζεται στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά η πρώτη δικαστική προσφυγή (Προσωρινή Διαταγή αναστολής Εκτέλεσης) ενάντια στην απόφαση για την δυνητική αργία της εκπαιδευτικού Χρύσας Χοτζόγλου για συνδικαλιστική δράση. Η δικαστική προσφυγή πραγματοποιείται με απόφαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, η οποία καλεί σε συγκέντρωση στις 11.30 στο Διοικητικό Εφετείο (Κολοκοτρώνη 55 - κοντά στον σταθμό μετρό Δημοτικό Θέατρο), δηλώνοντας: «Οι εκπαιδευτικοί αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας αλλά και των μαθητών στο δημόσιο δωρεάν σχολείο! Για αυτούς τους λόγους χιλιάδες συνάδελφοι που αγωνίζονται με τις αποφάσεις των σωματείων μας διώκονται και απειλούνται με πειθαρχικά από το ΥΠΑΙΘ, ενώ την ίδια στιγμή με προκλητικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός απειλεί τους εκπαιδευτικούς! Δεν θα τους περάσει! Δεν μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν»!
Παράλληλα, διευρύνονται οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών. «Θέλουμε οι εκπαιδευτικοί των παιδιών μας να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς απειλές και τρομοκρατία (...) Οι αγώνες μας ως γονιών για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των σχολείων των παιδιών μας είναι κοινοί με τους αγώνες των εκπαιδευτικών. Συντασσόμαστε μαζί τους και σε αυτήν τη μάχη που δίνουν με αξιοπρέπεια, προσφέροντας μάλιστα ένα "μάθημα" στα παιδιά μας: Να μη φοβούνται να διεκδικούν το δίκιο τους», δηλώνουν με κοινό τους ψήφισμα η Ενωση Γονέων 2ης ΔΚ Αθηνών, Ενωση Γονέων Καισαριανής και οι Σύλλογοι Γονέων 14ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών «Δημήτρης Πικιώνης», 14ου Νηπιαγωγείου Αθηνών, 26ου Δημοτικού, 36ου Δημοτικού, 40ού Δημοτικού, 73ου Δημοτικού και 133ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, που ζητούν να σταματήσουν τώρα όλες οι διώξεις εκπαιδευτικών και να μονιμοποιηθούν άμεσα όλοι οι νεοδιόριστοι.
Ακόμα, κύμα συμπαράσταση ξεσηκώνεται και για τη δασκάλα Σοφία Καψαλάκη, που θα βρεθεί ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου, με την απειλή της δυνητικής αργίας, επειδή τόλμησε να υπερασπιστεί δημόσια την απρόσκοπτη πρόσβαση μαθητή της στην εκπαιδευτική διαδικασία. Θυμίζουμε ότι η εκπαιδευτικός καλείται για ακρόαση την Τρίτη 20 Μάη και στο πλευρό της θα βρίσκεται ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης» που προκηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας (8.00 - 11.00) και διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής. Αποφάσεις για στάσεις εργασίας και συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας έχουν πάρει επίσης οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κορυδαλλού - Αγ. Βαρβάρας, Χαϊδαρίου, Σαλαμίνας, «Ο Παρθενώνας», ενώ ανάλογες αποφάσεις έχουν πάρει και οι Σύλλογοι Λήμνου «Αργύριος Μοσχίδης» και «Ο Αριστοτέλης».
Από παλιότερη κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων |
Δίνοντας ένα περίγραμμα των μέτρων, η υπουργός Παιδείας Σ. Ζαχαράκη, η οποία σήμερα αναμένεται να παρουσιάσει στη Σύνοδο των Πρυτάνεων πιο συγκεκριμένα μέτρα, έκανε προχτές λόγο για ποινές, διαγραφές, ελεγχόμενη είσοδο, κάμερες και αστυνομία. Οπως είπε, το κυβερνητικό σχέδιο θα φέρει «αυστηροποίηση και ως προς την ποινική αντιμετώπιση», «αλλά και στην αυστηροποίηση των διοικητικών συνεπειών. Εάν κάποιος φοιτητής εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες εντός των πανεπιστημιακών χώρων, θα υπάρχουν συνέπειες, που φτάνουν έως την αφαίρεση της φοιτητικής ιδιότητας».
Ταυτόχρονα «κούνησε το δάχτυλο» στις διοικήσεις των πανεπιστημίων, λέγοντας ότι «πρέπει να κάνουν όσα προβλέπονται από τον νόμο», καθώς μόνο 8 από τα 24 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα έχουν καταθέσει σχέδια ασφαλείας όπως σημείωσε, παραδεχόμενη έτσι ότι οι μέχρι στιγμής νόμοι των κυβερνήσεων για ένταση της καταστολής εντός των πανεπιστημίων έχουν μείνει στα χαρτιά. Και συνέχισε λέγοντας πόσο σημαντικά είναι τα «σχέδια ασφαλείας» για «τη χαρτογράφηση κάθε χώρου και για τον βέλτιστο τρόπο φύλαξης. Τα ηλεκτρονικά μέσα, όπου μπορούν να εφαρμοστούν. Πρέπει να συζητήσουμε για το θέμα της ελεγχόμενης εισόδου εκεί που μπορεί να εφαρμοστεί».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν σε δηλώσεις τους διάφορα κυβερνητικά στελέχη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Π. Μαρινάκη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, να χαρακτηρίζει την κατάργηση του ασύλου την «πιο σημαντική νομοθέτηση» και να σημειώνει ότι «μπαίνει (σ.σ. στα πανεπιστήμια) η αστυνομία χωρίς να πάρει καμία άδεια από κανέναν». Για την πανεπιστημιακή αστυνομία, που νομοθετήθηκε αλλά η τοποθέτησή της στα πανεπιστημιακά ιδρύματα «σκόνταψε» από την πρώτη στιγμή στους αγώνες των συλλόγων φοιτητών, καθώς και εργαζομένων στα πανεπιστήμια και μελών ΔΕΠ, ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι η κυβέρνηση «επικαιροποιεί» τη νομοθεσία της, καθώς διαπίστωσε ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν επαρκεί ...αλλά χρειάζεται «να είναι ένοπλες αυτές οι επιχειρήσεις».
Για ποιο πράγμα όμως χρειάζονται οι ένοπλες επιχειρήσεις; Για την «ανομία στα πανεπιστήμια», που όπως είπε ο Π. Μαρινάκης «είναι αποτέλεσμα των ιδεοληψιών και του αυταρχικού τρόπου σκέψης της αριστεράς και της άκρας αριστεράς (...) Ο πολιτικός αυτός χώρος βαφτίζει την κατάληψη ως μια επαναστατική ενέργεια, επιθέσεις δολοφονικές τις αποκαλεί προβοκάτσιες». Κάτω από την παραπάνω γενικόλογη ομπρέλα, στην ουσία «φωτογραφίζει» μορφές πάλης που το ίδιο το φοιτητικό κίνημα έχει επιλέξει, για παράδειγμα στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, παλιότερα ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, πιο πρόσφατα στη μεγαλειώδη απεργία στις 28 Φλεβάρη, δύο χρόνια μετά το έγκλημα στα Τέμπη...
Επιχειρώντας να απαντήσει στις αντιδράσεις που ήδη έχουν αρχίσει να ξεδιπλώνονται απέναντι στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για «αυτόματες διαγραφές» φοιτητών που θα συλλαμβάνονται, είπε ότι το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση και ότι «υπάρχει αναστολή ιδιότητας, υπάρχει οριστική διαγραφή. Αφήστε να δούμε τι θα πει το υπουργείο Παιδείας. Κανένας δεν είπε για αυτόματες διαγραφές». Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες μέρες σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει: «Δεν γίνεται να μην υπάρχουν αυτοματοποιημένες πειθαρχικές συνέπειες για εκείνους τους φοιτητές οι οποίοι έχουν μπλέξει την ελευθερία της έκφρασης με την οργανωμένη βία»...
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ
Για την αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη «ατζέντα» της κυβέρνησης της ΝΔ για την «ανομία στα πανεπιστήμια», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του επισημαίνει:
«Η κυβέρνηση της ΝΔ ομολογεί, διά στόματος διαφόρων κυβερνητικών στελεχών, ότι πραγματικός στόχος των τοποθετήσεών της περί "ανομίας στα πανεπιστήμια" είναι η καταστολή του φοιτητικού κινήματος. Εφτασαν στο σημείο να ταυτίζουν εγκληματικές ενέργειες με μορφές πάλης και διεκδίκησης, όπως είναι για παράδειγμα μια κατάληψη, εκτοξεύοντας απειλές ότι όποιος συμμετέχει σε καταλήψεις θα διαγράφεται. Αλήθεια, μετά τις ολοήμερες καταλήψεις στις Σχολές και τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων φοιτητών στην απεργία στις 28 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση της ΝΔ θα διέγραφε τα 2/3 των φοιτητών της χώρας; Οσο για τα περί αναστολής της φοιτητικής ιδιότητας με τη σύλληψη, η οποία θα αίρεται αν ο φοιτητής αθωωθεί, ξέρουν μέχρι και οι πρωτοετείς της Νομικής ότι αυτό καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας, ενώ είναι γνωστό ότι για να γίνει αυτό μπορεί να μεσολαβήσουν πολλά χρόνια. Αυτά τα κλεμμένα χρόνια ποιος θα τα επιστρέφει στους φοιτητές;
Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι το πειθαρχικό δίκαιο των φοιτητών, που ψηφίστηκε το 2022 από την κυβέρνηση της ΝΔ, πάλι με τα ίδια προσχήματα, έχει αξιοποιηθεί μόνο απέναντι σε φοιτήτριες και φοιτητές που υλοποίησαν αποφάσεις των φοιτητικών τους συλλόγων, που πάρθηκαν μέσα από συλλογικές - δημοκρατικές διαδικασίες, ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που πλειοψηφικά καταδίκασε ο λαός μας.
Συνοδοιπόρος της ΝΔ στο αποπροσανατολιστικό και επικίνδυνο για τα δικαιώματα των φοιτητών σκηνικό που στήνεται, όπως σε όλο το αντιδραστικό πλαίσιο για τα πανεπιστήμια είναι το ΠΑΣΟΚ, αφού μαζί ψήφισαν τις διατάξεις του νόμου Κεραμέως για τις διαγραφές φοιτητών, τη Σύμβαση της Λισαβόνας που αναγνωρίζει ως πανεπιστημιακά τα πτυχία των κολεγίων κ.ά. Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι άργησε και μάλιστα προτείνει να υπάρχουν περικοπές στη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων αν κάποιο δεν εφαρμόζει αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο. Στην ίδια ρότα κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορεί την κυβέρνηση για "αποτυχημένη πολιτική", νομιμοποιώντας επί της ουσίας τον στόχο της, που είναι η περαιτέρω καταστολή του αγώνα των νέων.
Η επιλογή της κυβέρνησης, λίγες μέρες πριν από τις φοιτητικές εκλογές, να υπερπροβάλλει καταδικαστέες τραμπούκικες ενέργειες, που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές και το φοιτητικό κίνημα, αποδεικνύει για ποιον δουλεύουν τέτοιες προβοκατόρικες ομάδες.
Αυτό που θέλει η κυβέρνηση να προστατεύσει δεν είναι οι φοιτητές, ούτε γενικά και αόριστα η "ακαδημαϊκή διαδικασία", αλλά οι μπίζνες του επιχειρηματικού δημόσιου πανεπιστήμιου, που είναι το έδαφος της πραγματικής "ανομίας" στα πανεπιστήμια, της διαπλοκής της έρευνας με επιχειρηματικά συμφέροντα, της λειτουργίας με τη λογική κόστους - οφέλους, της μετατροπής των φοιτητών σε πελάτες.
Η κυβέρνηση της ΝΔ και όσοι ονειρεύονται πανεπιστήμια με "διαγραμμένο" φοιτητικό κίνημα, θα μείνουν με την όρεξη. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές της χώρας, που σπουδάζουν και ζουν στις Σχολές τους, ξέρουν πολύ καλύτερα από όλους ποια είναι τα πραγματικά, πιεστικά προβλήματα του πανεπιστήμιου, ό,τι κι αν λένε η κυβέρνηση, τα κόμματα της βολικής αντιπολίτευσης και τα διάφορα παπαγαλάκια τους. Εχουν παλέψει γι' αυτά, έχουν κερδίσει κατακτήσεις στον δρόμο του αγώνα.
Αυτά μπορούν να γίνουν κριτήρια ψήφου για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, που στις 14 Μαΐου μπορούν να δώσουν ηχηρή απάντηση στην κυβερνητική πολιτική εις βάρος των δικαιωμάτων και των αναγκών τους, υπερψηφίζοντας το ψηφοδέλτιο της "Πανσπουδαστικής ΚΣ" και αναδεικνύοντάς την ξανά σε 1η δύναμη στα πανεπιστήμια».