Με τη φράση «στο ίδιο έργο θεατές» σχολιάζει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση:
«Για άλλη μια φορά ακούμε γενικόλογες διαπιστώσεις, με βασικό πυρήνα των μέτρων της κυβέρνησης την ατομική ευθύνη, ότι όλα τελειώνουν και ξεκινάνε από την οικογένεια, την καταστολή, τον στιγματισμό της νέας γενιάς, τον κοινωνικό μορφωτικό διαχωρισμό των μαθητών ήδη από το Δημοτικό με βάση την "κοινωνική συμπεριφορά τους".
Ακούσαμε ότι οι γονείς πρέπει να περνάμε "ποιοτικό χρόνο" με τα παιδιά μας. Το κυρίαρχο είναι να βρούμε χρόνο να περάσουμε με τα παιδιά μας, όταν δουλεύουμε σε ακατάστατα ωράρια ή όταν τα ίδια τα παιδιά μας δεν έχουν καν ελεύθερο χρόνο, αφού όλες οι δραστηριότητες (αθλητισμός, πολιτισμός, ξένες γλώσσες, φροντιστήρια) δεν καλύπτονται από το σχολικό πρόγραμμα.
Ακούσαμε για πολλοστή φορά υποσχέσεις για σχολικούς ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, όταν οι Σύλλογοι Γονέων εδώ και χρόνια διεκδικούμε μόνιμους κοινωνικούς επιστήμονες σε κάθε σχολική μονάδα, με οργανική θέση.
Ακούσαμε για ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό και τις τέχνες, όταν αυτά έχουν πλήρως εμπορευματοποιηθεί και ακόμα και στα δημοτικά προγράμματα έχουν υψηλό αντίτιμο. Οταν ακόμα και από το ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα ο αθλητισμός και ο πολιτισμός διαρκώς υποβαθμίζονται (π.χ. η Θεατρική Αγωγή τελειώνει στην Δ' Δημοτικού και στο Λύκειο δεν διδάσκεται κανένα μάθημα που να αφορά τις τέχνες).
Ακούσαμε για "Τεχνικά Γυμνάσια" για μαθητές με "αποκλίνουσα κοινωνική συμπεριφορά", "για να μην είναι στους δρόμους", δηλαδή το σχολείο αρχίζει να αποκτά τον ρόλο του "κοινωνικού αναμορφωτηρίου" και αποστεώνεται ακόμα περισσότερο από τον μορφωτικό και παιδαγωγικό του ρόλο.
Σε ένα κοινωνικό πολυπαραγοντικό φαινόμενο όπως αυτό της νεανικής παραβατικότητας, λύση δεν είναι η καταστολή και η ατομική ευθύνη, αλλά μέτρα που θα ενισχύουν και θα ολοκληρώνουν την παιδική και εφηβική προσωπικότητα.
Αυτόν τον ρόλο πρέπει να παίξει και το σχολικό περιβάλλον, ένα σχολικό περιβάλλον που διαχρονικά υποβαθμίζεται και γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικό για τους νέους ανθρώπους.
Συνεχίζουμε τη δράση μας μέσα από τους Συλλόγους Γονέων, προβάλλοντας και διεκδικώντας μαζί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ένα σχολείο που θα καλύπτει τις σύγχρονες μορφωτικές και κοινωνικές ανάγκες των παιδιών μας».
Με τις αντιδράσεις ενάντια στην προκλητική προσπάθεια «ξεπλύματος» του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ για τα εγκλήματα στη Γάζα να απλώνονται στον Πειραιά, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς έδωσαν και χτες το δικό τους μήνυμα απέναντι στις φιέστες που προγραμματίζονταν υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙΔΕ) Πειραιά με συμμετοχή της ισραηλινής πρεσβείας.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΙΔΕ Πειραιά κάλεσε σχολεία της πόλης να συμμετέχουν σε «εκδήλωση αλληλεπίδρασης ελληνικών και ισραηλινών παραδόσεων», με τη συμμετοχή μαθητών από το Ισραήλ και του Ισραηλινού πρέσβη. Η πρόκληση της διοργάνωσης μιας φιέστας τη στιγμή που κλιμακώνεται η επιθετικότητα στη Γάζα, όπου μεγαλώνει ο κατάλογος με τους νεκρούς και τραυματίες, ανάμεσά τους και μαθητές, η προσπάθεια να γίνουν παιδιά ντεκόρ στους σχεδιασμούς αυτούς, αλλά και ο τρόπος διοργάνωσης της εκδήλωσης, ξεσήκωσαν από την πρώτη στιγμή μεγάλες αντιδράσεις.
Γονείς και εκπαιδευτικοί βρέθηκαν χτες στο Ράλλειο ΓΕΛ Πειραιά, ενημερώνοντας από το πρωί για την ημερίδα της ντροπής. Στο σχολείο βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΕΛΜΕ Πειραιά, η οποία στη βάση της ανακοίνωσης του σωματείου, με την οποία απαίτησε την ακύρωση της εκδήλωσης, ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Οπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ, ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, που ήταν παρών, απαγόρευσε στον πρόεδρο και στον γραμματέα της ΕΛΜΕ να παρέμβουν στην εκδήλωση, ωστόσο την απάντηση έδωσαν οι ίδιοι οι μαθητές, που για άλλη μια φορά τούς γύρισαν την πλάτη.
Για ψευδή εικόνα «παροχής υποστήριξης» από την πλευρά της κυβέρνησης προς τα ΚΕΔΑΣΥ κάνει λόγο η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) με αφορμή τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας την προηγούμενη βδομάδα για τα Κέντρα.
Οπως επισημαίνει η ΑΣΕ, οι εργαζόμενοι στα ΚΕΔΑΣΥ κρούουν εδώ και καιρό τον κώδωνα στο υπουργείο, για τις τεράστιες ουρές αναμονής (έως και 2 χρόνια) των γονιών για τον καθορισμό όλων εκείνων των εξατομικευμένων προτάσεων πρόληψης και παρέμβασης. Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλειά τους σε κτίρια που στοιβάζονται σαν σαρδέλες (όπως στο ΚΕΔΑΣΥ Δυτικής Αττικής), μικρές αίθουσες χωρίς αερισμό και απουσία ηχομόνωσης (ΚΕΔΑΣΥ Δυτικής Αττικής, 2ο ΚΕΔΑΣΥ Α' Αθήνας, 1ο ΚΕΔΑΣΥ Β' Αθήνας κ.α.), πλήρη απουσία μέσων και υποδομών διευκόλυνσης προσέλευσης ατόμων με αναπηρία, πλήρη απουσία σχεδίου, μέσων εξόδου σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς, έλλειψη χώρων αποθήκευσης, χώρων συγγραφής εκθέσεων, διενέξεις διεπιστημονικών ομάδων κ.ά.
Οπως καταγγέλλει η ΑΣΕ, αυτούς τους εργαζόμενους η κυβέρνηση «τους καλεί να "σπάσουν" σε ακόμα περισσότερα "κομμάτια", να γίνουν "λάστιχο" μεταξύ ΚΕΔΑΣΥ και σχολείων πραγματοποιώντας αξιολογήσεις και επιδόσεις γνωματεύσεων μέσα σε αυτά μαζί με τις ήδη ελλιπείς και "αποστεωμένες" Επιτροπές Διεπιστημονικής Υποστήριξης. Τους καλεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύπτουν τις αποστάσεις προς τα σχολεία που σε αρκετούς νομούς είναι τεράστιες».
Επισημαίνει ότι αυτή η πολιτική εξαναγκάζει τους γονείς «να στραφούν στους επιχειρηματίες στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και Ειδικής Αγωγής, προσθέτοντας άλλο ένα δυσβάσταχτο "χαράτσι" στο ήδη πετσοκομμένο εισόδημά τους. Το αποδεικνύουν άλλωστε και οι ορέξεις του υπουργείου για νέους κόφτες στη στήριξη των παιδιών με αναπηρία ή/και μαθησιακές δυσκολίες, μέσω του συνολικού ελέγχου των γνωματεύσεων που θα αναρτώνται στην Ψηφιακή Πλατφόρμα που ανακοίνωσε», προσθέτει.
Απέναντι σε αυτά η ΑΣΕ καλεί τους εργαζόμενους στα ΚΕΔΑΣΥ μέσα από τα σωματεία τους να απαιτήσουν:
Δασκάλα απειλείται με δυνητική αργία επειδή υπερασπίστηκε δημόσια την απρόσκοπτη πρόσβαση μαθητή στην εκπαιδευτική διαδικασία
Από παλιότερη κινητοποίηση εκπαιδευτικών |
Η εκπαιδευτικός καλείται για ακρόαση την Τρίτη 20 Μάη και στο πλευρό της θα βρίσκεται ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης» που προκηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας (8.00-11.00) και διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής.
«Με προηγούμενες ανακοινώσεις του Συλλόγου μας στηλιτεύσαμε το ανεπίτρεπτο, για τον 21ο αιώνα, γεγονός ότι μαθητής απείχε της εκπαιδευτικής διαδικασίας για 3 μήνες, γιατί δεν καλύφθηκε το κενό σχολικής νοσηλεύτριας, άκρως αναγκαία ώστε το παιδί να μπορεί με ασφάλεια να βρίσκεται στο σχολείο του. Η δασκάλα του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών, Σοφία Καψαλάκη, μίλησε δημόσια, ως μέλος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών, για τις επιπτώσεις που έχει για το παιδί η μακρόχρονη απουσία του από το φυσικό και κοινωνικό του περιβάλλον, για την ψυχοκοινωνική εξέλιξή του και μαθησιακή του πορεία», σημειώνεται από το ΔΣ του «Σωκράτη».
«Η εν λόγω εκπαιδευτικός - τονίζει - καλείται σε ακρόαση με την απειλή της δυνητικής αργίας για το παραπάνω γεγονός. Οι όποιες αναφορές της διοίκησης σε παραγράφους του νόμου δεν αρκούν για να συγκαλύψουν τις τεράστιες ευθύνες που φέρουν η πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς για το γεγονός ότι δεν προσλήφθηκε σχολική νοσηλεύτρια στο σχολείο, αλλά και ότι ο μαθητής υποχρεωτικά μεταφέρθηκε σε άλλη σχολική μονάδα, εκτός γεωγραφικών ορίων!
Ηλίου φαεινότερον ότι η ΔΙΠΕ Ανατολικής Αττικής, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής και το υπουργείο Παιδείας, στοχεύοντας στον εκφοβισμό και τη φίμωση κάθε φωνής που αντιστέκεται στο παραπέρα "ξεχαρβάλωμα" της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης, ασκούν δίωξη στη δασκάλα γιατί τόλμησε (!!!) να υπερασπιστεί δημόσια την απρόσκοπτη πρόσβαση μαθητή στην εκπαιδευτική διαδικασία! Πρακτική άλλωστε που ακολουθείται για όλους τους εκπαιδευτικούς που, αντιμετωπίζοντας το επάγγελμά τους ως λειτούργημα, βάζουν στο προσκήνιο τα μορφωτικά δικαιώματα και τις ανάγκες των παιδιών μας», σημειώνει ο Σύλλογος «Σωκράτης».