Σάββατο 8 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΕΙ
Πρωτοβουλίες για τους συμβασιούχους διδάσκοντες στα πανεπιστήμια

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες διεκδίκησης και παρεμβάσεις για το θέμα των διδασκόντων του ΠΔ 407/80, αλλά και γενικότερα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, αναγγέλλει ότι θα πάρει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ, σε σχετική ανακοίνωσή της για τους συμβασιούχους διδάσκοντες στα πανεπιστήμια.

Η ΔΗΠΑΚ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει:

«Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πρόσφατα τις υπουργικές αποφάσεις για τις φετινές πιστώσεις για διδάσκοντες 407/80. Σε όλα τα ΑΕΙ προβλέπονται σημαντικές περικοπές της τάξης του 15% - 20% (π.χ. από 70 θέσεις σε 59 στο Παν. Θεσσαλίας, από 87 σε 73 στο Παν. Κρήτης, από 30 σε 25 στο Ιόνιο Παν. κ.τ.λ.) που ανατρέπουν τις ήδη συρρικνωμένες πιστώσεις. Σημειώνουμε ότι είτε οι πιστώσεις θα επιμεριστούν σε περισσότερους διδάσκοντες (οικονομική εξαθλίωση) είτε θα έχουμε ριζικό περιορισμό του αριθμού διδασκόντων, άρα και των μαθημάτων (απολύσεις και υποβάθμιση προγραμμάτων σπουδών). Στα περισσότερα ΑΕΙ οι συμβάσεις δεν έχουν υπογραφεί για το τρέχον εξάμηνο και οι διδάσκοντες είναι απλήρωτοι για πολλούς μήνες. Οι διορισμοί των νέων μελών ΔΕΠ καθυστερούν 2-3 χρόνια, με μοναδική προοπτική τη θέση ΠΔ407/80. Η κατάσταση είναι αφόρητη ιδιαίτερα στα νεότερα Τμήματα, όπου κυριολεκτικά τα προγράμματα σπουδών είναι στον αέρα.

Η πολιτική εξαθλίωσης των εργαζομένων όλων των κλάδων από πλευράς κυβέρνησης/ΕΕ/ΔΝΤ εφαρμόζεται και στο Πανεπιστήμιο. Η κυβέρνηση κάνει ακόμα ένα βήμα στη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε διδακτικό και λοιπό προσωπικό των ΑΕΙ και των ΤΕΙ μέσα και από το σχέδιο νόμου που προετοιμάζει. Οι διδάσκοντες των χαμηλών βαθμίδων μετατρέπονται σε «ευέλικτα δόκιμο» προσωπικό, όμηρο συμβάσεων. Η βαθμίδα του λέκτορα καταργείται και παράλληλα διευρύνεται ο θεσμός των συμβασιούχων. Οι επίκουροι καθηγητές θα βρίσκονται υπό διαρκή δοκιμασία για να περάσουν στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή και τη μονιμότητα.

Οι δραστικοί περιορισμοί των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων σε συνδυασμό με τον νέο νόμο πλαίσιο, οδηγούν γρηγορότερα από ποτέ τα πανεπιστήμια στο δρόμο της εμπορευματοποίησης. Τα ΑΕΙ μετατρέπονται κυριολεκτικά σε επιχειρήσεις, με τους επιχειρηματίες επίσημα στη διοίκηση, με οικονομική - ανταποδοτική αξιολόγηση και με συνθήκες μεσαίωνα για τους εργαζόμενους. Οι επιλογές αυτές επίσης θα φέρουν την αναπόφευκτη υποβάθμιση σειράς Τμημάτων και επιστημονικών αντικειμένων, ειδικά στα περιφερειακά Ιδρύματα.

Η απάντησή μας στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών οργανισμών, δεν μπορεί να είναι άλλη από την αγωνιστική αντίδραση και διεκδίκηση. Απαιτούμε να καταργηθεί το ΠΔ 407/80 και όλες οι προσλήψεις νέων μελών ΔΕΠ να πραγματοποιούνται με την κανονική διαδικασία προκήρυξης των θέσεών τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πανεπιστημίων της χώρας. Αμεσα, να υπογραφούν όλες οι συμβάσεις των διδασκόντων ΠΔ 407/80 και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Να μην περάσει ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός της συρρίκνωσης των πιστώσεων για τις κοινωνικές ανάγκες. Γενναία δημόσια χρηματοδότηση των ΑΕΙ, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες της λειτουργίας τους. Να διοριστούν άμεσα όλα τα εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ. Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο. Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους. Καλούμε τους συλλόγους ΔΕΠ και φοιτητών, τους φορείς της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, τα Τμήματα και τις Συγκλήτους, να μη συμβιβαστούν με τη μετατροπή των Πανεπιστημίων σε Ανώνυμες Εταιρείες να εναντιωθούν στις αντιδραστικές αλλαγές.

Είναι φανερό περισσότερο από ποτέ ότι δεν χωράνε ατομικές λύσεις, ο συλλογικός αγώνας και η συμπόρευση με το λαϊκό κίνημα είναι η μόνη διέξοδος. Η πλήρης εμπορευματοποίηση της Παιδείας από κυβέρνηση/ΕΕ/ΔΝΤ ταυτόχρονα με τις συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους της χώρας οδηγούν το λαό σε εξαθλίωση. Να τους σταματήσουμε.

Στην κατεύθυνση αυτή, η ΔΗΠΑΚ θα πάρει πρωτοβουλίες διεκδίκησης, ξεκινώντας από παρεμβάσεις στο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ και στα κατά τόπους Ιδρύματα. Σας καλεί να συμπορευθείτε για μια οργανωμένη αντίδραση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, του μνημονίου, της ΕΕ και των υποστηριχτών της. Σας καλεί σε κοινό αγώνα με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, τους Συλλόγους που αντιστέκονται και το ταξικό εργατικό κίνημα».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Συζήτηση για την οργάνωση της πάλης

Την οργάνωση της πάλης το επόμενο διάστημα συζήτησε, χτες, η Πανελλαδική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΜΑΣ
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΜΑΣ
Ο σχεδιασμός της οργάνωσης της πάλης των φοιτητών και των σπουδαστών, μπροστά στην άγρια επίθεση που δέχονται οι εργατικές λαϊκές οικογένειες, μπροστά στις εξελίξεις στην Παιδεία (σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση) και τα Εργασιακά, συζητήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Πανελλαδικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Το επόμενο διάστημα οι γραμματείες του ΜΑΣ ανά περιοχή και πόλη θα κανονίσουν συσκέψεις των Επιτροπών Αγώνα, ενώ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης για τις εξελίξεις στην Παιδεία και τα Εργασιακά. Επίσης, η κάθε Επιτροπή θα κάνει εξορμήσεις σε σχολεία, σε χώρους δουλειάς και λαϊκές γειτονιές, ενώ θα ενισχυθούν και οι κοινές πρωτοβουλίες με τους μαθητές και τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων.

Παράλληλα, θα οργανωθούν κλαδικές συναντήσεις του ΜΑΣ με το ΠΑΜΕ (με κλαδικά συνδικάτα και ομοσπονδίες στους χώρους της Υγείας, των εκπαιδευτικών, των κατασκευών, του χρηματοπιστωτικού συστήματος κ.α.). Για το σχέδιο νόμου για τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα υπάρχουν παρεμβάσεις για να αποδομηθεί και να μη γίνει αποδεκτό σε φοιτητές, σπουδαστές, ριζοσπάστες καθηγητές να ακυρωθεί στη συνείδηση των εργατικών λαϊκών στρωμάτων.

Στην εισήγηση που παρουσιάστηκε από τον Δημήτρη Βιτάλη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ, έγινε αναλυτική ενημέρωση για τις εξελίξεις στα Εργασιακά (αντικατάσταση των συλλογικών συμβάσεων απ' τις επιχειρησιακές κ.ά.) και στα ζητήματα της Παιδείας (μείωση κονδυλίων σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, νόμος για την Ανώτατη Εκπαίδευση) και την αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις.

Μεταξύ άλλων σημειώθηκε ότι «το κρίσιμο ζήτημα στην αντιπαράθεση στον προσανατολισμό στο κίνημα είναι η αποκάλυψη του χαρακτήρα της κρίσης: Δεν είναι ζήτημα δανεισμού ή ελλειμμάτων. Είναι κρίση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Για να πάρει ξανά μπρος πρέπει να καταστρέψει παραγωγικές δυνάμεις, κεφάλαια. Αυτό είναι το μνημόνιο, η συμφωνία της αστικής τάξης για την "ελεγχόμενη πτώχευση" που αφορά την εργατική δύναμη και την καταστροφή κεφαλαίων. Αυτός είναι και ο πυρήνας των αντιπαραθέσεων σε επίπεδο κρατών της ΕΕ. Ακόμη και αμυντικά αιτήματα δεν μπορούν να "καρποφορήσουν" αν δεν αναγνωρίσουν το χαρακτήρα της κρίσης, αν δε συνδεθούν με τη διέξοδο στο ζήτημα της εξουσίας, δηλαδή ποια τάξη θα είναι στην εξουσία, ποια κοινωνία, ποια οργάνωση παραγωγής και για ποιον. Ενα μέτωπο το οποίο δεν είναι απλά ιδεολογικό, αλλά στοιχείο οργάνωσης της πάλης και αφορά την κάθε παρέμβασή μας».

Δουλειά «από τα κάτω»

Επίσης τονίστηκε ότι «χρειάζεται δουλειά από τα κάτω. Αυτό σημαίνει μέσα από συλλογικές διαδικασίες να παίρνει ευθύνη ο ίδιος ο σπουδαστής. Ατομική συζήτηση άνθρωπο τον άνθρωπο, αλλά και μαζικές μορφές με μαζική διαφώτιση, τα συμπεράσματα των αγώνων και την κλιμάκωσή τους. Να αποφασίζει μέσα από σύσκεψη, από συνελεύσεις των επιτροπών, από συνελεύσεις ετών και εργαστηρίων. Να συζητά και να γίνεται αντιπαράθεση πάνω σε ποια γραμμή πρέπει να παλέψει. Να γίνεται συζήτηση για το ζήτημα της ανατροπής του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος, του δρόμου ανάπτυξης που δίνει οριστική απάντηση στα προβλήματά του».

Στη συζήτηση που έγινε μεταφέρθηκε η πλούσια δράση των Επιτροπών Αγώνα σε όλη την Ελλάδα, όπου οι δυνάμεις του ΜΑΣ παρεμβαίνουν οργανώνοντας την πάλη των φοιτητών και των σπουδαστών. Συζητήθηκε η αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του δικομματισμού (ΔΑΠ - ΠΑΣΠ), αλλά και των διαφόρων εκφράσεων του οπορτουνισμού στις σχολές. Ιδιαίτερα θετική ήταν η εμπειρία απ' τον τρόπο που δούλεψαν πολλές Επιτροπές Αγώνα στην προηγούμενη απεργία (15 Δεκέμβρη), όπου κινητοποιήθηκαν φοιτητές και σπουδαστές με αποφάσεις ετών, μαθημάτων κ.ά. Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε να αποκαλύπτεται η πολιτική στάση διαφόρων δυνάμεων (ΕΑΑΚ κ.ά.) που μιλούν για χούντα του ΔΝΤ, αθωώνοντας την κυβέρνηση και την πολιτική της.

Τροπολογία για τα φροντιστήρια

Τροπολογία με βάση την οποία δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης φροντιστηρίων σε νομικά πρόσωπα, δηλαδή σε εταιρείες (ενώ μέχρι τώρα αυτή τη δυνατότητα την είχαν μόνο φυσικά πρόσωπα με πτυχίο εκπαιδευτικού) κατέθεσε η υπουργός Παιδείας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ίδρυση υπηρεσίας ασύλου που συζητιέται στην επιτροπή «Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης» της Βουλής. Η τροπολογία έχει σκοπό την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με αυτή της ΕΕ και την άρση των εμποδίων που υπήρχαν για το κεφάλαιο σ' αυτό τον τομέα της Παραπαιδείας.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συγκεντρώσεις στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στις 14 Γενάρη

Σε μαζικές συγκεντρώσεις στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, την Παρασκευή 14 Γενάρη, καλούν τους εκπαιδευτικούς οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με σύνθημα: «Οχι στο σχολείο της αγοράς και της ημιμάθειας. Να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες εργασιακές - λαϊκές ανάγκες, οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας, των παιδιών μας».

Στις κινητοποιήσεις αυτές καλεί και η ΟΛΜΕ, με αιχμή την αντίθεσή της στις συγχωνεύσεις σχολείων. Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, ωστόσο, θέτει για τις 14 Γενάρη ένα συνολικό, ολοκληρωμένο πλαίσιο ενάντια στην πολιτική για το σχολείο της αγοράς, μέρος της οποίας είναι και οι επιχειρούμενες συγχωνεύσεις. Είναι χαρακτηριστική η σχετική συζήτηση που έγινε στη χθεσινή συνάντηση του Συλλόγου Δασκάλων - Νηπιαγωγών Ηλιούπολης με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης, όπου - σύμφωνα με εκπαιδευτικούς του ΠΑΜΕ - έγινε σαφές ότι πέρα από τη μείωση τους εκπαιδευτικού κόστους, οι συγχωνεύσεις είναι απαραίτητες στην κυβέρνηση και για την καθολική εφαρμογή των σχολείων νέου τύπου. Τα στελέχη της εκπαίδευσης εξήγησαν, για παράδειγμα, ότι τα προγράμματα των 800 ολοήμερων δημοτικών σχολείων που λειτουργούν από φέτος δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε σχολεία με 90 και 100 μαθητές!

Οι συγχωνεύσεις δρομολογούνται σε πρώτη φάση σε συστεγαζόμενα σχολεία μικρής δυναμικότητας, ωστόσο όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης σε διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις γονιών και εκπαιδευτικών έχουν ξεκαθαρίσει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να γενικευτούν.

«ΟΧΙ» συνολικά στο σχολείο της αγοράς

Απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις, η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να πουν «ΟΧΙ»:

  • Στο ολοήμερο σχολείο της αγοράς, της εξάντλησης των παιδιών, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της ταξικής διαφοροποίησης.
  • Στα σχέδια συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων. Στο πέταγμα στους δρόμους χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών από τα Αθλητικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία.
  • Στην επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στην εκπαίδευση, στους απλήρωτους εκπαιδευτικούς.

Η Πανελλαδική Γραμματεία θυμίζει το κυβερνητικό σχέδιο για «αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής του Εκπαιδευτικού Συστήματος», που δένει την αντιδραστική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» με το διαφοροποιημένο «νέο σχολείο» της αγοράς και κόντρα σ' αυτήν την πολιτική καλεί τους εκπαιδευτικούς να απαιτήσουν:

  • Καμία κατάργηση, καμία συγχώνευση σχολείων. Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές. Σύγχρονο πρόγραμμα σχολικής στέγης που να υπάγεται στο κράτος και κατάργηση των ΣΔΙΤ.
  • Στα ολοήμερα τμήματα να εξασφαλιστούν: 1) Πλήρης σίτιση όλων των μαθητών στο σχολείο, με μαγειρεία και τραπεζαρία, 2) Χώροι κατάλληλοι για την ξεκούραση και το παιχνίδι των μαθητών, 3) 15 μαθητές/ τμήμα κι ένας δάσκαλος να τα βοηθά στην προετοιμασία της μελέτης για την επόμενη μέρα, 4) Ολα τα βασικά μαθήματα στις πρώτες διδακτικές ώρες.
  • Εκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για όλες τις ανάγκες των σχολείων! Μηδενικό ΦΠΑ στους λογαριασμούς και τις δαπάνες των σχολικών επιτροπών. Αποκλειστικά δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία. Να ανέβει η φορολογία για το μεγάλο κεφάλαιο στο 45%.
  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών για πληρωμή λειτουργικών εξόδων, τραπεζοκόμων & καθαριότητας, εκπαιδευτικών εκδρομών, βιβλίων κ.λπ.
  • Μέτρα για τους άνεργους γονείς και τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς (επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού - μειωμένα τιμολόγια ΔΕΚΟ, θέρμανση). Να προσμετράται ως συντάξιμος ο χρόνος της αδιοριστίας - ανεργίας. Δωρεάν σίτιση, μεταφορά, περίθαλψη όλων των μαθητών.
  • Αμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων στους εκπαιδευτικούς. Αφορολόγητο όριο ο μισθός του νεοδιόριστου. 1.900 ευρώ πρώτος μισθός σε Δημόσια και Ιδιωτική Εκπαίδευση. Γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί από το ΥΠΕΠΘ. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης. Κατάργηση του νόμου 3848/2010 και του ΑΣΕΠ. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση (ωρομίσθιοι - αναπληρωτές) χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Απαλλαγή από φόρους για κάθε ωρομίσθιο και αναπληρωτή. Δωρεάν στέγαση και εισιτήριο σε όλα τα μεταφορικά μέσα για όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς. Επίδομα θέρμανσης σε όλους τους ωρομίσθιους και αναπληρωτές. Ειδικά για τις παραμεθόριες περιοχές, επίδομα παραμεθορίου και στους ωρομίσθιους.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Προκλητική αντιμετώπιση προς τους εκπαιδευτικούς

Να αντιστρέψει την πραγματικότητα επιχείρησε η υφυπουργός Παιδείας, ισχυριζόμενη ότι μειώνει την ωρομισθία και την ελαστική απασχόληση

Στη χτεσινή κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αδιόριστων Εκπαιδευτικών (εκπαιδευτικοί που δε διορίστηκαν λόγω του ν. 3848 και των μειωμένων φετινών προσλήψεων), χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας, όπου συμμετείχε και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, η στάση του υπουργείου Παιδείας ήταν αποκαλυπτική απ' την αρχή ως το τέλος. Για πάνω από 3 ώρες η πολιτική ηγεσία αρνήθηκε να δει τους εκπαιδευτικούς (τους παρέπεμπε στο ΓΓ του υπουργείου) και, αφού τους συνάντησε, τους χαρακτήρισε «εισβολείς» που διακόπτουν το παραγωγικό έργο του υπουργείου! Προηγουμένως είχαν καλεστεί τα ΜΑΤ στο υπουργείο για να ...αντιμετωπιστούν οι εκπαιδευτικοί, αποδεικνύοντας τι εννοεί ...διαβούλευση η κυβέρνηση!

Η μεγάλη πρόκληση, όμως, αφορά την ουσία του θέματος: Δε φτάνει που η κυβέρνηση άφησε πολλούς εκπαιδευτικούς αδιόριστους, δε φτάνει που το υπουργείο έχει «εμπλουτίσει» τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις με το «θεσμό» του αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου και με το νόμο 3848 οι εκπαιδευτικοί για να μονιμοποιηθούν (αν μονιμοποιηθούν) θα πρέπει να περνάνε από σαράντα κύματα (πτυχίο - Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας - ΑΣΕΠ - δύο χρόνια δόκιμος,) τώρα υποστηρίζει ότι «δεν ευσταθούν όσα λέγονται για ελαστικές εργασιακές σχέσεις»!

Τη δήλωση αυτή έκανε η υφυπουργός Ε. Χριστοφιλοπούλου μετά τη συνάντηση, λες και οι εκπαιδευτικοί δεν ζουν στο σχολείο που μετατρέπεται σε σχολείο της «αγοράς» και από παντού είναι φανερό πως οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις θα κυριαρχήσουν άμεσα, ενώ έχουμε φτάσει Γενάρη και ακόμα έχουμε κενά στα σχολεία! Επιπλέον, μόλις μέσα στις γιορτές και μετά από επίσχεση εργασίας, ξεκίνησαν να πληρώνονται τα δεδουλευμένα μηνών οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ!

Ακριβώς για να μπορέσει να περάσει αυτή τη σκληρή πολιτική της μερικής δουλειάς (που έχει άμεση σχέση με το σχολείο της αμορφωσιάς), η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με αυταρχισμό κάθε κινητοποίηση που διεκδικεί μόνιμη και σταθερή δουλειά! Αυτό έγινε, και χτες, στο υπουργείο Παιδείας, όπου η υφυπουργός δήλωσε ότι θα διοριστούν όσοι και όποιοι έχουν ανάγκη τα σχολεία. Παρουσίασε, δε, ως μεγάλο κατόρθωμα πως προσλήφθηκαν οι μισοί εκπαιδευτικοί σε σχέση με πέρσι («όσους μας επέτρεπε η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας»), ενώ ισχυρίστηκε ότι «περιορίζεται πάρα πολύ η ωρομισθία», συμπληρώνοντας ότι ...προσλαμβάνονται αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ωρομισθία αναβαπτισμένη!

Μετά από όλα τα παραπάνω, η δήλωση της υφυπουργού ότι «δε γίνεται να παραβιάζεται το πρόγραμμα ενός υπουργείου, επειδή κάποιοι έτσι το θέλουν "εδώ και τώρα" και μάλιστα να προκαλείται ζημιά και να ασκείται βία» (!) είναι μόνο κορυφή του εμπαιγμού και της προσβολής στους εκπαιδευτικούς!

Η εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στην κινητοποίηση κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να απαντήσουν στην πολιτική της κυβέρνησης, παλεύοντας, με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, για πλήρη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των συμβασιούχων (αναπληρωτών και ωρομίσθιων) στην εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ