Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Τη Δευτέρα η Γενική Συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ

Απεργίες αποφάσισαν οι Γενικές Συνελεύσεις των καθηγητών

Με αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη οι περισσότερες από τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ της χώρας που συζήτησαν την πορεία των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα. Τη Δευτέρα, 9 Σεπτέμβρη, γίνεται στην Αθήνα η Γνική Συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατέθεσαν ολοκληρωμένη πρόταση για το περιεχόμενο, τον προσανατολισμό και τη μορφή του αγώνα. Τόνισαν την ανάγκη να οργανωθεί η πάλη, ώστε να μείνει στα χαρτιά το νομοσχέδιο που τσακίζει τη μόρφωση των παιδιών και τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, για να μην περάσει καμία απόλυση, καμία διαθεσιμότητα, για επαναπρόσληψη όλων των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Επικέντρωσαν στις προϋποθέσεις, ώστε ο αγώνας να ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση, να γίνει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικός. Ανέδειξαν την επιτακτική ανάγκη ο αγώνας να βάλει στο επίκεντρο τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία, την κοινή δράση με εργαζόμενους, γονείς, μαθητές, με όλο το λαό. Επισήμαναν, τέλος, ότι οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση, οι απολύσεις, οι διαθεσιμότητες βρίσκονται στην ίδια όχθη με τις ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, υπηρετούν την ανάγκη των επιχειρηματικών ομίλων για ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη.

Η εικόνα από τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ είναι η παρακάτω (τα στοιχεία σε ορισμένες ΕΛΜΕ είναι κατά προσέγγιση, μια και δεν έγινε καταμέτρηση):

-- Σε 69 ΕΛΜΕ πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση (σε σύνολο 88 ΕΛΜΕ). Στις ΕΛΜΕ αυτές συμμετείχαν 11.327 εκπαιδευτικοί, σε σύνολο περίπου 80 χιλιάδων. Συνολικά, πήραν μέρος στις ψηφοφορίες περίπου 9.000 εκπαιδευτικοί. Σημειώνουμε ότι στις Γενικές Συνελεύσεις του Μάη συμμετείχαν πάνω από 20 χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Την πρόταση του ΠΑΜΕ για 48ωρη απεργία και νέες Γενικές Συνελεύσεις τη δεύτερη μέρα, για την κλιμάκωση της πάλης, παίρνοντας υπόψη τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις Γενικές Συνελεύσεις, στην απεργία, στα συλλαλητήρια, στον αγώνα, υπερψήφισαν 1.774 εκπαιδευτικοί, ενώ 5.886 εκπαιδευτικοί υπερψήφισαν την πρόταση ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) για απεργία διαρκείας. Περίπου 1.000 εκπαιδευτικοί ψήφισαν λευκό ή άλλες προτάσεις.

-- 8 ΕΛΜΕ δεν είχαν απαρτία και είτε θα αποφασίσει το ΔΣ, είτε θα γίνει επανάληψη της Γενικής Συνέλευσης.

-- 3 ΕΛΜΕ επρόκειτο να πραγματοποιήσουν χτες Γενική Συνέλευση, ενώ για τις υπόλοιπες ΕΛΜΕ δεν υπάρχουν ακόμα τα στοιχεία.

-- 60 ΕΛΜΕ αποφάσισαν 5ήμερες επαναλαμβανόμενες από 16 Σεπτέμβρη, ενώ 8 ΕΛΜΕ αποφάσισαν 48ωρη απεργία στις 18 και 19 Σεπτέμβρη και κλιμάκωση της πάλης με νέες Γενικές Συνελεύσεις τη δεύτερη μέρα της απεργίας. Οι υπόλοιπες ΕΛΜΕ, όσον αφορά τη μορφή, είτε αποφάσισαν διάφορες άλλες απεργιακές μορφές, είτε δεν πλειοψήφισε καμία πρόταση.

-- Σε 4 ΕΛΜΕ υπερψηφίστηκε το πλαίσιο που πρότεινε το ΠΑΜΕ, ενώ σε πολλές ΕΛΜΕ δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία το πλαίσιο πάλης και τα αιτήματα, αλλά μόνο η μορφή πάλης.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΤΕΙ
Απεργίες διοικητικών υπαλλήλων

Σε απεργία προχωρά την επόμενη βδομάδα το διοικητικό προσωπικό Πανεπιστημίων και ΤΕΙ ενάντια στις διαθεσιμότητες - απολύσεις. Το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) αποφάσισε τη Δευτέρα δύο 48ωρες διαδοχικές απεργίες στις 10, 11, 12 και 13 Σεπτέμβρη και συνέχεια πενθήμερη απεργία από τις 16 Σεπτέμβρη.

Τη συμμετοχή τους στις παραπάνω κινητοποιήσεις αποφάσισαν στη χτεσινή Γενική Συνέλευση οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Επίσης, σε 48ωρη απεργία προχωρούν την Τρίτη 10 και την Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ και οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Αμεσα μέτρα για τη δωρεάν στέγαση των φοιτητών

Κινητοποίηση χτες, για να γίνει άμεσα το ξενοδοχείο La Mirage δωρεάν φοιτητική Εστία

Να παρθούν άμεσα μέτρα για τη δωρεάν στέγαση των φοιτητών. Να γίνει τώρα το ξενοδοχείο «La Mirage» στην Ομόνοια δωρεάν φοιτητική εστία στην ευθύνη του κράτους χωρίς επιχειρήσεις, ιδιώτες, νοίκια, απαίτησαν χτες φοιτητές και σπουδαστές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Ο Σύλλογος Οικοτρόφων νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ και οι φοιτητικοί σύλλογοι: Φυσικού, Νοσηλευτικής, Φιλοσοφικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ, Οδοντιατρικής, ΕΜΜΕ, Οικονομικού και Πολιτικού, συγκεντρώθηκαν χτες στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου της Αθήνας και αμέσως μετά πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση μέχρι το δημαρχείο της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια συνάντησης, αντιπροσωπείας του ΜΑΣ με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θ. Πελεγρίνη, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα των φοιτητών, δεν υπάρχουν τα λεφτά που χρειάζονται για να υπάρχει δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές. Ενώ στη συνάντηση με το διευθυντή του γραφείου του δημάρχου κ. Καστανάκη, ο ίδιος ανέφερε ότι το ξενοδοχείο «La Mirage» ανήκει στο μετοχικό ταμείο της Αεροπορίας, για να το παραχωρήσει επιβάλλει μίσθωμα 15.000 ευρώ το μήνα, που δεν μπορεί να δοθεί ούτε από το δήμο, ούτε από το υπουργείο. Η αντιπροσωπεία του ΜΑΣ κατέθεσε υπόμνημα και ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για να μπουν όσο γίνεται περισσότεροι φοιτητές στις εστίες, για να αξιοποιηθεί η περιουσία των ιδρυμάτων για δημιουργία εστιών και όχι για επιχειρηματικά νταραβέρια με εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάσταση στη στέγαση είναι εκρηκτική. Οι Εστίες μπορούν να καλύψουν μόνο το 2% των φοιτητών που σπουδάζουν. Σε πολλά μεγάλα ιδρύματα όπως Πανεπιστήμιο Πειραιά, Μακεδονίας, ΤΕΙ Αθήνας δεν υπάρχουν καν Εστίες κι όπου υπάρχουν δεν καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν κτίρια στην ιδιοκτησία των ιδρυμάτων που αξιοποιούνται είτε για επιχειρηματικούς σκοπούς, νοικιάζονται σε εταιρείες, είτε αφήνονται να ρημάζουν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το κτίριο της οδού Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα που ανήκει στο ΕΜΠ όπου εδώ και χρόνια επισκευάζεται και θα μπορούσε να αποτελέσει εστία για εκατοντάδες φοιτητές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Πρέπει να ανοίξει ολοκληρωμένα το ζήτημα του περιεχομένου της μόρφωσης

Συνάντηση με το ΔΣ της ΔΟΕ είχε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) συναντήθηκε χτες το πρωί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό. Σε δελτίο Τύπου σχετικά με τη συνάντηση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Εκ μέρους της ΔΟΕ έγινε αναλυτική αναφορά στην ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφώσει η ακολουθούμενη πολιτική και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ιδιαίτερα η αντιπροσωπεία επισήμανε ότι, χωρίς διορισμούς και με πολύ λιγότερους αναπληρωτές, τα σχολεία θα έρθουν αντιμέτωπα με τεράστια κενά. Ηδη με τα μέχρι τώρα στοιχεία εκτιμάται ότι λείπουν από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση περίπου 3.000 εκπαιδευτικοί. Σημείωσε ότι οι σχολικές επιτροπές αδυνατούν να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και ότι θα υπάρξουν προβλήματα ακόμα και με τη θέρμανση. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί έχουν υποστεί σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους, ενώ υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον, αφού έχει ανοίξει ο δρόμος για απολύσεις, μετατάξεις, κινητικότητα και στο χώρο της εκπαίδευσης. Αυτός ο δρόμος τροφοδοτείται και από το νέο πειθαρχικό, καθώς και από το νόμο για την αξιολόγηση.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ έχει επεξεργασμένες θέσεις για τα ζητήματα της Παιδείας, που τις έχει εκφράσει δημόσια, σημείωσε ότι το βασικό χαρακτηριστικό όλων των αλλαγών στην εκπαίδευση είναι ο κοινός τους στόχος: Υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, τις επιταγές της ΕΕ και στοχεύουν στη διαμόρφωση υποταγμένου εργατικού δυναμικού, χωρίς δικαιώματα, με μισθούς πείνας και σε καθεστώς εργασιακής περιπλάνησης. Οι αλλαγές που προωθούνται δεν αφορούν μόνο το Λύκειο, αφορούν όλη την εκπαίδευση, και την πρωτοβάθμια. Ο αυριανός φθηνός, ευέλικτος εργαζόμενος προετοιμάζεται από πολύ μικρή ηλικία και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, που παρέχεται ακόμα και από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, είναι προσαρμοσμένο σε αυτό. Επομένως, πρέπει να ανοίξει ολοκληρωμένα το ζήτημα του περιεχομένου της μόρφωσης.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη, ο εκπαιδευτικός να είναι μαζί με τον γονιό, με τον μαθητή, με τον εργαζόμενο. Οι γονείς είναι στην πλειοψηφία τους άνεργοι, εργάτες, υπάλληλοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι. Είναι ουσιαστικό ζήτημα η κοινωνική συμμαχία και μέσα στο σχολείο και συνολικότερα, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, ενάντια στη στρατηγική της ΕΕ. Στο δρόμο της λαϊκής συμμαχίας είναι δυνατό οι ριζοσπαστικές αγωνιστικές διαθέσεις, που εμφανίζονται αυτό το διάστημα και στον κλάδο των εκπαιδευτικών, να μπολιαστούν με αντοχή, με ενεργή συμμετοχή της πλειοψηφίας του κλάδου στις όποιες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να διευρύνονται αυτές ώστε να αντιπαλεύουν το σύνολο της αντιλαϊκής επιδρομής κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση να μείνει στα χαρτιά

Κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια της Τρίτης, 10 Σεπτέμβρη, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου

Σε ανακοίνωσή της για το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που συζητιέται στη Βουλή και για τα συλλαλητήρια που οργανώνονται την Τρίτη (ημέρα ψήφισής του στη Βουλή), η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Ενότητα κι αγώνας για να έχουν ολόπλευρη μόρφωση, δουλειά και μέλλον όλα τα παιδιά. Αυτό το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά! Το ΠΑΜΕ καλεί όλους και όλες στα συλλαλητήρια των Συνδικάτων, των Ομοσπονδιών, της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Ελλάδας (ΑΓΣΜΕ), των Ενώσεων Γονέων την Τρίτη 10 Σεπτέμβρη, 7 μ.μ. στην Ομόνοια.

Εργάτη κάνε υπόθεση δική σου το μέλλον και τη μόρφωση που θα 'χει το παιδί σου

Εργάτη, υπάλληλε, άνεργε, νέα και νέε,

Η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή το σχέδιο νόμου "για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις".

Στην κυριολεξία, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Φτιάχνουν ένα σχολείο που πετάει έξω από τη γενική μόρφωση και έξω από το Λύκειο τα παιδιά της εργατικής τάξης. Τα σπρώχνουν για να γίνουν βίαια και γρήγορα - γρήγορα το αυριανό φτηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό, γρανάζι στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Εδώ βρίσκεται η ουσία του νομοσχεδίου. Εδώ βρίσκεται η ουσία του νέου σχολείου της αγοράς, του σχολείου που προωθεί η "Στρατηγική της ΕΕ για το 2020". Σε συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης υποτάσσουν το Λύκειο στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, στη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Πρέπει να σημάνει συναγερμός σε κάθε τόπο δουλειάς. Το κάθε σχολείο να γίνει κέντρο οργάνωσης του αγώνα, κοινής ενωτικής δράσης γονιών, μαθητών κι εκπαιδευτικών. Ολοι μαζί, εργάτες, υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, γυναίκες, μαθητές, σπουδαστές μια φωνή - μια γροθιά, σε κοινό μέτωπο πάλης, για να μείνει στα χαρτιά αυτό το νομοσχέδιο, για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής, αντιλαϊκής πολιτικής.

Να μην περάσουν οι αλλαγές που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο
  • Στερεί από τα παιδιά την αναγκαία στις ημέρες μας γενική μόρφωση ως εφόδιο για τη ζωή τους.
  • Μετατρέπει το Λύκειο σε ένα ατέλειωτο εξεταστικό κέντρο. Για να περάσει ένας μαθητής από τη μία τάξη στην άλλη και στο Πανεπιστήμιο θα πρέπει να δώσει 4 (!) φορές πανελλαδικές εξετάσεις. Με τον τρόπο αυτό, ταΐζουν στην κυριολεξία τα φροντιστήρια και αναγκάζουν τους γονείς να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μορφώσουν τα παιδιά τους ...αν μπορούν!!.
  • Οι απανωτές εξετάσεις και το δυσβάσταχτο κόστος των φροντιστηρίων θα σπρώξει τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας έξω από το Λύκειο και από πολύ μικρή ηλικία στην ψευτοκατάρτιση. Αυτό, άλλωστε, επιδιώκουν χρόνια και αυτό γίνεται σε άλλες χώρες της ΕΕ.
  • Το νομοσχέδιο θεσμοθετεί το 4ο έτος στα ΕΠΑΛ, τη λεγόμενη μαθητεία, όπου οι μαθητές θα δουλεύουν με μεροκάματο μόλις ...9 ευρώ (μεικτά), χωρίς ένσημο και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεν πρόκειται για πρακτική άσκηση, ώστε να μάθει κάποιος τη δουλειά, όπως λένε, αλλά για προσφορά τσάμπα εργασίας προς τους επιχειρηματίες και προετοιμασία για δουλειά στη συνέχεια με αυτούς τους όρους. Θέλουν τα παιδιά μας σύγχρονους δούλους του 21ουαιώνα.
  • Ενας μαθητής, για να περάσει την τάξη, θα πρέπει να πιάσει τη βάση του 10 και στη Γλώσσα και στα Μαθηματικά. Ομως, το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα υποχρεώνει τα παιδιά να ακολουθήσουν ή θεωρητική ή πρακτική κατεύθυνση κι ως εκ τούτου αυτό ευθύνεται για το γεγονός ότι 8 στα 10 παιδιά της Γ' Λυκείου έχουν κάτω από τη βάση ή στα Μαθηματικά ή στη Γλώσσα. Η ρύθμιση αυτή θα διώξει πολλά παιδιά και από το ΓΕΛ και κυρίως από τα ΕΠΑΛ. Θα τα στείλει στη σχολική διαρροή, στην παιδική εργασία, στην ψευτοκατάρτιση, στον καιάδα της ανεργίας.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στα σχολεία είναι εκρηκτική. Φτάσαμε στο σημείο παιδιά να λιποθυμούν μέσα στο σχολείο από κακή διατροφή, να στοιβάζονται σα σαρδέλες στις τάξεις, να μην υπάρχει ούτε ένα ευρώ στις σχολικές επιτροπές, να κλείνουν σχολεία, να απολύονται εκπαιδευτικοί κι ας υπάρχουν χιλιάδες κενά που πρέπει να καλυφθούν με νέες προσλήψεις.

Δεν πάει άλλο! Το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Αυτή η πολιτική να ανατραπεί.

Καλούμε τα Συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, για να υπερασπιστούμε όλοι μαζί τη μόρφωση και το μέλλον των παιδιών μας.

Εργάτη, εργαζόμενε,

Η υπόθεση της μόρφωσης των παιδιών μας είναι πρώτα και κύρια υπόθεση δική μας, υπόθεση της εργατικής τάξης, του λαϊκού κινήματος. Εχει να κάνει με τα εφόδια που παίρνουν τα παιδιά μας στη ζωή, με τη διαπαιδαγώγηση και εντέλει με τη διαμόρφωση του νέου ανθρώπου.

Το αν μαθαίνουν και τι μαθαίνουν τα παιδιά μας αφορά πρώτα και κύρια την εργατική τάξη

Για τα παιδιά της αστικής τάξης δεν υπάρχει καμία στέρηση, κανένα πρόβλημα. Εχουν εξασφαλισμένο μέλλον και προοπτική. Τα δικά μας παιδιά τσακίζονται.

Οι εργάτες δεν μπορούν να αφήσουν την υπόθεση της μόρφωσης και της διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους στα χέρια και τα νύχια της αστικής τάξης.

Τα μυαλά και οι ψυχές των παιδιών μας δεν μπορεί να διαπλάθονται από τους ιθύνοντες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, από τους μέντορες της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Σκέψου: Σήμερα, που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει άλματα υπάρχει η δυνατότητα όλα τα παιδιά να μορφώνονται ολόπλευρα και οι νέοι να έχουν εξασφαλισμένη δουλειά με βάση το αντικείμενο που έχουν σπουδάσει. Υπάρχει η δυνατότητα όλα τα παιδιά να ολοκληρώνουν ως τα 18 τους χρόνια τη βασική - γενική τους μόρφωση, μέσα από ένα Ενιαίο Δωδεκάχρονο Υποχρεωτικό Σχολείο και στη συνέχεια να επιλέγουν είτε το δρόμο της επαγγελματικής ειδίκευσης, είτε το δρόμο του Πανεπιστημίου. Σε ένα σχολείο κοινό για όλα τα παιδιά, που θα ολοκληρώνει τη διαπαιδαγωγητική του εργασία χωρίς κανένα φροντιστήριο, θα παρέχει στο νέο άνθρωπο όλα τα εφόδια για το μέλλον.

Αυτό είναι το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα, κι εμείς και τα παιδιά μας.

Γι' αυτό παλεύουμε να γίνουν ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της Οικονομίας και της Κοινωνίας, να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική, να απαλλαγούμε από την εξουσία και τη δικτατορία του μεγάλου κεφαλαίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των μορφωτικών - λαϊκών αναγκών. Για μια κοινωνία που θα έχει ως αποκλειστικό και κύριο σκοπό της την ευημερία του ανθρώπου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
  • Να αποσυρθεί τώρα το Σχέδιο Νόμου "Για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και άλλες διατάξεις".
  • Οχι στο Πανελλαδικό Σύστημα Εξετάσεων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Οχι στα εξαντλητικά ωράρια, στα φροντιστήρια, στις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις.
  • Να μην ισχύσει η βάση του 10 σε Γλώσσα και Μαθητικά.
  • Οχι στην τζάμπα εργασία της μαθητείας. Πρακτική άσκηση πάνω στο πρόγραμμα σπουδών και το επάγγελμα και με μισθό τουλάχιστον 751 ευρώ.
  • Καμία απόλυση. Καμία διαθεσιμότητα. Να επανέλθουν οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ που καταργήθηκαν. Να επιστρέψουν οι εκπαιδευτικοί στην εργασία τους.
  • Οχι στην Υποχρηματοδότηση Υγείας - Παιδείας - Δήμων, έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Πετρέλαιο θέρμανσης σε όλα τα σχολεία. Κανένα σχολείο χωρίς εκπαιδευτικούς και βιβλία. Οχι στα 27άρια τμήματα. Δωρεάν μεταφορά των μαθητών. Ενα γεύμα για τους μαθητές με ευθύνη και χρηματοδότηση των δήμων».
Τα συλλαλητήρια της Τρίτης
  • Στην Αθήνα, στις 7 μ.μ., στην Ομόνοια. Σε συμμετοχή καλεί η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και συναφών επιχειρήσεων Αττικής, η Πανελλήνια Ενωση Λογιστών, ο Σύλλογος Λογιστών Πειραιά, η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.
  • Στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, καλεί η Γραμματεία του ΠΑΜΕ.
  • Στην Αλεξανδρούπολη, στις 7 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο. Καλούν η Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ και τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θράκης, Τουριστικών Επαγγελμάτων Εβρου.
  • Στη Λάρισα, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, καλεί η Γραμματεία Λάρισας του ΠΑΜΕ.
  • Στο Βόλο, στην πλατεία Πανεπιστημίου, στις 7 μ.μ., καλεί η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ.
  • Στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ