Πέμπτη 31 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Η πείνα γονατίζει εκατοντάδες παιδιά

Τις 1.073 φτάνουν πλέον οι μερίδες μεσημεριανού φαγητού που στέλνει το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθήνας σε 69 ολοήμερα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της πρωτεύουσας, για να σιτίζονται πεινασμένοι μαθητές. Δείγμα της κρίσης που κατατρύχει τις λαϊκές οικογένειες, οι οποίες δεν έχουν πλέον ούτε τα απαραίτητα για τα παιδιά τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα δείχνει να υπάρχει σε λαϊκές γειτονιές όπως Μεταξουργείο, Βοτανικός, Πετράλωνα, Κεραμεικός, αν και, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, η πείνα δείχνει να διατρέχει όλη την πόλη.

Το ΔΒΑ λειτουργεί τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθήνας, έχει μαγειρεία από όπου στέλνει στους σταθμούς φαγητό για τα βρέφη και τα νήπια. Ταυτόχρονα, στέλνει μερίδες και στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου. Στην περσινή σχολική χρονιά (2011 - 12) κατόπιν δραματικών εκκλήσεων από διευθυντές σχολείων έστελνε 253 μερίδες φαγητού και σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία. Για τη φετινή χρονιά (2012 - 13), από τον Οκτώβρη ο αριθμός τέτοιων μερίδων προς δημοτικά και νηπιαγωγεία ανέβηκε στις 427.

Τελευταία, στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΒΑ κατόπιν πολλαπλασιασμού των αιτημάτων, αποφασίστηκε συνολικά «παροχή 1.073 μερίδων σε 69 σχολεία των Αθηνών λόγω οικονομικής κρίσης». Η κατανομή των μερίδων μεσημεριανού φαγητού στις επτά Δημοτικές Κοινότητες του δήμου έχει ως εξής:

-- 1η Δημοτική Κοινότητα 76 μερίδες για 8 σχολεία.

-- 2η ΔΚ 52 μερίδες για 3 σχολεία.

-- 3η ΔΚ 251 μερίδες για 3 σχολεία!

-- 4η ΔΚ 174 μερίδες για 12 σχολεία.

-- 5η ΔΚ 232 μερίδες για 16 σχολεία.

-- 6η ΔΚ 112 μερίδες για 6 σχολεία.

-- 7η ΔΚ 176 μερίδες για 12 σχολεία

Προφανώς τα παιδιά πρέπει να ταϊστούν, ωστόσο τίθεται ερώτημα πόσο θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με βάση τις δυνατότητες του ΔΒΑ. Το προσωπικό, λόγω συνταξιοδοτήσεων και απόλυσης συμβασιούχων μειώνεται σταθερά, τα μαγειρεία είναι όλα κι όλα δύο, παλαιότερη πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για επτά μαγειρεία, ένα ανά Δημοτικό Διαμέρισμα δεν εισακούστηκε.

Σε αυτό το πλαίσιο προβάλλει ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να μεριμνήσει επιτέλους η κυβέρνηση, ώστε να παρέχεται ένα μικρό γεύμα (σάντουιτς, γάλα, χυμός κ.λπ.) σε όλα τα παιδιά, ιεραρχώντας τις λαϊκές γειτονιές και όπου διαπιστώνονται κρούσματα υποσιτισμού παιδιών, δίνοντας έμφαση στα Δημοτικά Σχολεία ολοήμερης λειτουργίας και στα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ.

ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
«Η μουσική παιδεία δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη»

Μαζικές κινητοποιήσεις από σχολεία όλης της χώρας έγιναν χτες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη

...και στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

...και στη Θεσσαλονίκη
Σε μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας προχώρησαν, για άλλη μια φορά, τα μουσικά σχολεία από την Αττική, αλλά και από Ζάκυνθο, Πρέβεζα, Κέρκυρα, Καλαμάτα, Σπάρτη, Αργος, Βαρθολομιό, Αρτα και Αργολίδα. Στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην πορεία προς τη Βουλή, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, μαθητές με τύμπανα έδιναν τον τόνο στους νεολαίους που ζητούν κάλυψη όλων των κενών θέσεων εκπαιδευτικών και επίλυση των προβλημάτων στη μεταφορά τους από και προς τα σχολεία τους.

«Αρχισαν τα όργανα, σήκω απ' τη θέση σου», «συνεχίζουμε τον αγώνα τραγουδώντας» έγραφαν κάποια πανό που σήκωσαν μαθητές και γονείς και ξεκίνησαν την πορεία τους προς τη Βουλή και επέστρεψαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου και ακολούθησε συναυλία από γνωστούς καλλιτέχνες. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι Γεράσιμος Ανδρεάτος, Κώστας Γανωτής, Γιάννης Γιοκαρίνης, Δώρος Δημοσθένους, Παντελής Θαλασσινός, Χρήστος Θηβαίος, Δήμητρα Καραμπεροπούλου και Νίκος Δημοσθένους (από τους «Σύννεφο με παντελόνια»), Κίτρινα Ποδήλατα, Βαγγέλης Κορακάκης, Βασίλης Λέκκας, Γιάννης Νικολάου, Πάνος Μουζουράκης, Λάκης Παπαδόπουλος, Μπάμπης Στόκας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Διονύσης Τσακνής, Planted Houses και Σταμάτης Χατζηευσταθίου.

Από την κινητοποίηση στην Αθήνα...
Από την κινητοποίηση στην Αθήνα...
Το «παρών» έδωσαν η Παναττική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος. Ο Ανδρέας Καλόπουλος, από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, τόνισε πως είναι τεράστια τα προβλήματα που υπάρχουν στα μουσικά σχολεία. «Εχουν να κάνουν με την έλλειψη προσωπικού, έχουμε φτάσει στα μέσα της χρονιάς και ακόμα δεν έχουν καλυφθεί. Βέβαια, είναι και συνάδελφοι που παιδεύονται χρόνια μέσα σε αυτό το καθεστώς της ωρομισθίας, ένα καθεστώς ομηρίας, χωρίς να ξέρουν κάθε χρόνο πού θα βρίσκονται, αν θα βρίσκονται, πού θα δουλεύουν. Απαιτούμε όλοι οι συμβασιούχοι να μονιμοποιηθούν τώρα χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να καλυφθούν όλα τα κενά που υπάρχουν με μόνιμο προσωπικό».

Από την πλευρά του ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου, τόνισε: «Ηρθαμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας έχοντας την εμπειρία κι εμείς ως μουσικοί τι σημαίνει ιδιωτική εκπαίδευση, τι σημαίνει θυσία των γονιών για να μπορούν να σπουδάσουν το παιδί τους μουσική. Σήμερα καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα αυτό γίνεται οξύτερο για τις λαϊκές οικογένειες. Ο λόγος είναι ότι με βάση την καπιταλιστική κρίση που έχουμε, σήμερα μπορεί πιο δύσκολα να επιβιώσει μία οικογένεια. Ακόμα και στα βασικά, όπως είναι θέρμανση, ρεύμα, ακόμα και οι βασικές σπουδές. Με αυτή την έννοια η επίθεση της κυβέρνησης στα μουσικά σχολεία, που είναι η μόνη δημόσια δωρεάν μουσική εκπαίδευση, δείχνει ένα ακόμα πιο βάρβαρο πρόσωπο».

Κατά το τέλος της πορείας και πριν από την έναρξη της συναυλίας στην πλατεία Κλαυθμώνος, λίγα μόλις μέτρα μακριά, σημειωνόταν η επίθεση της Αστυνομίας κατά των συνδικαλιστών από σωματεία και ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στο υπουργείο Εργασίας. Η άγρια επίθεση δεν άφησε ανεπηρέαστους τους διαδηλωτές των μουσικών σχολείων και τους καλλιτέχνες, που με συνθήματα έδειχναν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους.

Στη Θεσσαλονίκη

Ανάλογη διαδήλωση έγινε και στη Θεσσαλονίκη. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων συγκεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Μητροπόλεως και έκαναν πορεία που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου επέδωσαν ψήφισμα.

«Μουσικό σχολείο χωρίς καθηγητές = κιθάρα χωρίς χορδές», έγραφαν στα πλακάτ. «Η μουσική παιδεία δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη», έγραφαν στο πανό. Με μια φωνή, μαθητές από τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, την Πτολεμαΐδα, τη Βέροια και τις άλλες πόλεις βροντοφώναζαν: «Τα μουσικά σχολεία είναι πολιτισμός, δεν είναι πολυτέλεια να είσαι μουσικός», «Μην υποβαθμίζετε τον πολιτισμό, δώστε λεφτά σε κάθε μουσικό».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μαθητές και γονείς και από το μουσικό σχολείο της Σιάτιστας, παρά την προσπάθεια της διεύθυνσης του σχολείου να αποτρέψει τη συμμετοχή με τηλέφωνα σε γονείς.

Στο πλευρό τους παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με τη βουλευτή Ελένη Γερασιμίδου, και αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Η Ελένη Γερασιμίδου εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους και σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τα συνθήματα των παιδιών τα λένε όλα. Ο πολιτισμός είναι ανάγκη, είναι όπλο στα χέρια του λαού για μια άλλη κοινωνία, γι' αυτό χτυπιέται».

Στην Κρήτη

Αντίστοιχα, παγκρήτια κινητοποίηση έκαναν χτες το πρωί τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία στο Ηράκλειο Κρήτης. Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Ελευθερίας, όπου μαθητές παρουσίασαν διάφορα δρώμενα και ακολούθησε πορεία στο Δημαρχείο, όπου έγιναν χαιρετισμοί από γονείς, εκπαιδευτικούς και εκπροσώπους μαθητών. Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών ΤΕΙ Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του Ρεθύμνου, Γιώργος Πεντεζής, που συσπειρώνεται στο ΜΑΣ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση των σπουδαστών και καλώντας σε κοινό αγώνα.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε συναυλία με τη συμμετοχή Κρητικών καλλιτεχνών και των μαθητών, μεταξύ των οποίων ήταν οι: Αλεξάκης Β., Γαργανουράκης Μπ., Δρίμης Μ, Ζαχαριουδάκης Δ. (Χαΐνηδες), Ιατράκης Μ., Κανακάκης Μ., Καλαθάκης Μ., Κονταξάκης Μ., Μαυρομανωλάκης Γ., Μοσχονάς Ν., Μπαλτζάκης Φ., Παιγνιωτάκης Μ., Παραγιουδάκης Γ., Πατεράκης Ι., Σαλούστρος Μ., Σπυριδάκης Μ., Σταυρακάκης Γ., Σταυρακάκης Μ., Ψαρογιώργης και η Φιλαρμονική Δήμου Ηρακλείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ