Πέμπτη 31 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
«Η μουσική παιδεία δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη»

Μαζικές κινητοποιήσεις από σχολεία όλης της χώρας έγιναν χτες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη

...και στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

...και στη Θεσσαλονίκη
Σε μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας προχώρησαν, για άλλη μια φορά, τα μουσικά σχολεία από την Αττική, αλλά και από Ζάκυνθο, Πρέβεζα, Κέρκυρα, Καλαμάτα, Σπάρτη, Αργος, Βαρθολομιό, Αρτα και Αργολίδα. Στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην πορεία προς τη Βουλή, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, μαθητές με τύμπανα έδιναν τον τόνο στους νεολαίους που ζητούν κάλυψη όλων των κενών θέσεων εκπαιδευτικών και επίλυση των προβλημάτων στη μεταφορά τους από και προς τα σχολεία τους.

«Αρχισαν τα όργανα, σήκω απ' τη θέση σου», «συνεχίζουμε τον αγώνα τραγουδώντας» έγραφαν κάποια πανό που σήκωσαν μαθητές και γονείς και ξεκίνησαν την πορεία τους προς τη Βουλή και επέστρεψαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου και ακολούθησε συναυλία από γνωστούς καλλιτέχνες. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι Γεράσιμος Ανδρεάτος, Κώστας Γανωτής, Γιάννης Γιοκαρίνης, Δώρος Δημοσθένους, Παντελής Θαλασσινός, Χρήστος Θηβαίος, Δήμητρα Καραμπεροπούλου και Νίκος Δημοσθένους (από τους «Σύννεφο με παντελόνια»), Κίτρινα Ποδήλατα, Βαγγέλης Κορακάκης, Βασίλης Λέκκας, Γιάννης Νικολάου, Πάνος Μουζουράκης, Λάκης Παπαδόπουλος, Μπάμπης Στόκας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Διονύσης Τσακνής, Planted Houses και Σταμάτης Χατζηευσταθίου.

Από την κινητοποίηση στην Αθήνα...
Από την κινητοποίηση στην Αθήνα...
Το «παρών» έδωσαν η Παναττική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος. Ο Ανδρέας Καλόπουλος, από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, τόνισε πως είναι τεράστια τα προβλήματα που υπάρχουν στα μουσικά σχολεία. «Εχουν να κάνουν με την έλλειψη προσωπικού, έχουμε φτάσει στα μέσα της χρονιάς και ακόμα δεν έχουν καλυφθεί. Βέβαια, είναι και συνάδελφοι που παιδεύονται χρόνια μέσα σε αυτό το καθεστώς της ωρομισθίας, ένα καθεστώς ομηρίας, χωρίς να ξέρουν κάθε χρόνο πού θα βρίσκονται, αν θα βρίσκονται, πού θα δουλεύουν. Απαιτούμε όλοι οι συμβασιούχοι να μονιμοποιηθούν τώρα χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να καλυφθούν όλα τα κενά που υπάρχουν με μόνιμο προσωπικό».

Από την πλευρά του ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου, τόνισε: «Ηρθαμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας έχοντας την εμπειρία κι εμείς ως μουσικοί τι σημαίνει ιδιωτική εκπαίδευση, τι σημαίνει θυσία των γονιών για να μπορούν να σπουδάσουν το παιδί τους μουσική. Σήμερα καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα αυτό γίνεται οξύτερο για τις λαϊκές οικογένειες. Ο λόγος είναι ότι με βάση την καπιταλιστική κρίση που έχουμε, σήμερα μπορεί πιο δύσκολα να επιβιώσει μία οικογένεια. Ακόμα και στα βασικά, όπως είναι θέρμανση, ρεύμα, ακόμα και οι βασικές σπουδές. Με αυτή την έννοια η επίθεση της κυβέρνησης στα μουσικά σχολεία, που είναι η μόνη δημόσια δωρεάν μουσική εκπαίδευση, δείχνει ένα ακόμα πιο βάρβαρο πρόσωπο».

Κατά το τέλος της πορείας και πριν από την έναρξη της συναυλίας στην πλατεία Κλαυθμώνος, λίγα μόλις μέτρα μακριά, σημειωνόταν η επίθεση της Αστυνομίας κατά των συνδικαλιστών από σωματεία και ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στο υπουργείο Εργασίας. Η άγρια επίθεση δεν άφησε ανεπηρέαστους τους διαδηλωτές των μουσικών σχολείων και τους καλλιτέχνες, που με συνθήματα έδειχναν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους.

Στη Θεσσαλονίκη

Ανάλογη διαδήλωση έγινε και στη Θεσσαλονίκη. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων συγκεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Μητροπόλεως και έκαναν πορεία που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου επέδωσαν ψήφισμα.

«Μουσικό σχολείο χωρίς καθηγητές = κιθάρα χωρίς χορδές», έγραφαν στα πλακάτ. «Η μουσική παιδεία δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη», έγραφαν στο πανό. Με μια φωνή, μαθητές από τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, την Πτολεμαΐδα, τη Βέροια και τις άλλες πόλεις βροντοφώναζαν: «Τα μουσικά σχολεία είναι πολιτισμός, δεν είναι πολυτέλεια να είσαι μουσικός», «Μην υποβαθμίζετε τον πολιτισμό, δώστε λεφτά σε κάθε μουσικό».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μαθητές και γονείς και από το μουσικό σχολείο της Σιάτιστας, παρά την προσπάθεια της διεύθυνσης του σχολείου να αποτρέψει τη συμμετοχή με τηλέφωνα σε γονείς.

Στο πλευρό τους παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με τη βουλευτή Ελένη Γερασιμίδου, και αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Η Ελένη Γερασιμίδου εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους και σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τα συνθήματα των παιδιών τα λένε όλα. Ο πολιτισμός είναι ανάγκη, είναι όπλο στα χέρια του λαού για μια άλλη κοινωνία, γι' αυτό χτυπιέται».

Στην Κρήτη

Αντίστοιχα, παγκρήτια κινητοποίηση έκαναν χτες το πρωί τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία στο Ηράκλειο Κρήτης. Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Ελευθερίας, όπου μαθητές παρουσίασαν διάφορα δρώμενα και ακολούθησε πορεία στο Δημαρχείο, όπου έγιναν χαιρετισμοί από γονείς, εκπαιδευτικούς και εκπροσώπους μαθητών. Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών ΤΕΙ Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του Ρεθύμνου, Γιώργος Πεντεζής, που συσπειρώνεται στο ΜΑΣ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση των σπουδαστών και καλώντας σε κοινό αγώνα.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε συναυλία με τη συμμετοχή Κρητικών καλλιτεχνών και των μαθητών, μεταξύ των οποίων ήταν οι: Αλεξάκης Β., Γαργανουράκης Μπ., Δρίμης Μ, Ζαχαριουδάκης Δ. (Χαΐνηδες), Ιατράκης Μ., Κανακάκης Μ., Καλαθάκης Μ., Κονταξάκης Μ., Μαυρομανωλάκης Γ., Μοσχονάς Ν., Μπαλτζάκης Φ., Παιγνιωτάκης Μ., Παραγιουδάκης Γ., Πατεράκης Ι., Σαλούστρος Μ., Σπυριδάκης Μ., Σταυρακάκης Γ., Σταυρακάκης Μ., Ψαρογιώργης και η Φιλαρμονική Δήμου Ηρακλείου.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org