Για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης στους Δελφούς εξέδωσαν ανακοίνωση όλα τα κόμματα. Η ΝΔ, με δήλωση της υπεύθυνης Παιδείας, Ε. Βόζεμπεργκ, χωρίς να κάνει καμία κριτική στο περιεχόμενο των αλλαγών (και πώς αλλιώς, αφού έχει θέσει όλο το πλαίσιο για να πατήσει η κυβέρνηση), το μόνο που βρήκε να ψελλίσει είναι ότι η κυβέρνηση «παρουσίασε ένα σύστημα, το οποίο για να τεθεί σε εφαρμογή χρειάζεται χρόνο... χρόνια».
Ο ΛΑ.Ο.Σ., υπερθεμάτισε ότι «η μεταφορά της διοίκησης των ΑΕΙ από τους καθηγητές σε "managers" δεν θα βλάψει αλλά θα ωφελήσει τα πανεπιστήμια. Οι καθηγητές θα έχουν περισσότερο χρόνο για το διδακτικό τους έργο»! Ο πρόεδρός του Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε: «ο άξονας ο οποίος έθεσε η κ. Διαμαντοπούλου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» και συμπλήρωσε ότι το ΛΑ.Ο.Σ. και αυτή τη φορά θα συμμετάσχει στο «διάλογο».
Ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του, ενώ έκανε λόγο για «μετατροπή του δημόσιου ακαδημαϊκού πανεπιστημίου σε αγοραίο μηχανισμό παροχής υπηρεσιών κατάρτισης», υποστήριξε ότι «καταλύεται το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης». Το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων, βέβαια, όχι μόνο δεν καταλύεται, αλλά θεσμοθετείται πλήρως. Επίσης ισχυρίστηκε ότι η εισαγωγή των φοιτητών σε σχολές και όχι σε τμήματα είναι «μια τεχνική διαφυγής από το αίτημα της ελεύθερης πρόσβασης και την πρόταση της Αριστεράς για ενιαίο πρώτο έτος ανώτατων σπουδών ανά επιστημονικό κλάδο». Πρόκειται όμως για μια ντρίπλα μέσα στην αμηχανία του ΣΥΝ, καθώς η κυβέρνηση υιοθετεί πλήρως την πρότασή του για προπαρασκευαστικό έτος, στο τέλος του οποίου θα κρίνεται πόσοι και ποιοι θα συνεχίσουν τις σπουδές.
Η «Δημοκρατική Αριστερά» είπε ότι «θα συμβάλει με τις επεξεργασίες» της «σ' έναν ειλικρινή διάλογο για τη μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Μάλιστα, ο υπεύθυνος του τομέα Παιδείας, Γ. Αντωνίου, ζήτησε από την κυβέρνηση να εγγυηθεί τους κυβερνητικούς άξονες(!) για «ακαδημαϊκή αυτοτέλεια», «κοινωνική λογοδοσία», «οργανική ένταξη των ελληνικών πανεπιστημίων στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο εκπαίδευσης και έρευνας»!
Με τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αφαιρούνται και οι τελευταίες κατακτήσεις της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Τα πανεπιστήμια μετατρέπονται σε επιχειρήσεις και τα προγράμματα σπουδών σε «μενού»!
Motion Team |
Τίποτα δεν πρόκειται ν' αφήσει όρθιο η κυβέρνηση, απ' ό,τι έχει μείνει απ' τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, αν άμεσα δεν αντιδράσουν φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί, ερευνητές και συνολικά οι εργαζόμενοι. Ο πρωθυπουργός και η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου ήταν αποκαλυπτικοί, δεν έκρυβαν τίποτα. Παρουσίασαν το όραμα για το «νέο» πανεπιστήμιο, στο οποίο αντί για συγκροτημένη επιστημονική γνώση, θα μοιράζονται «πιστοποιητικά» για κάθε χρήση, αρκεί να τα ζητά η «αγορά». Κύριο κριτήριο, λοιπόν, θα είναι η «ανταγωνιστικότητα». Η «ανταγωνιστικότητα» του πανεπιστημίου, του φοιτητή, του καθηγητή. Το πανεπιστήμιο αναλαμβάνει - ξεκάθαρα πλέον - την παραγωγή φθηνού εργατικού δυναμικού, γίνεται ένα σούπερ - μάρκετ γνώσεων και μετατρέπεται σε ένα μεσίτη πολλών χρήσεων για τους επιχειρηματίες.
Eurokinissi |
Από τις μαζικότατες κινητοποιήσεις ενάντια στις προηγούμενες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις της ΝΔ, πάνω στις οποίες πατάει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σήμερα, για να διαλύσει ό,τι έχει απομείνει |
Εισαγωγή σε πανεπιστήμιο ή Σχολή πριν το μεγάλο «κόψιμο» εξατομικευμένα προγράμματα σπουδών - πτυχία «μενού» (!) για «ευελιξία» στην εργασία - κατάργηση των επιστημονικών αρχών: Πλέον η εισαγωγή δε θα γίνεται σε τμήματα, αλλά σε πανεπιστήμιο ή σε σχολή και στη συνέχεια σε τμήμα, όπου ο φοιτητής θα διαμορφώνει το πρόγραμμά του, άρα θα έχει την ευθύνη για την ατομική εκπαιδευτική του διαδρομή. Απ' τις ανακοινώσεις επιβεβαιώθηκε ότι το περιεχόμενο των σπουδών και η διαμόρφωση του πτυχίου εξατομικεύεται πλήρως. Ο πρωθυπουργός είπε πως «πρέπει να είμαστε ευέλικτοι σε ό,τι αφορά την προσαρμογή των μαθημάτων μας στις εξελίξεις» (προφανώς στις εξελίξεις στην «αγορά»). Πλέον, το πτυχίο δε θα αποτελεί ένα σύνολο μαθημάτων, εργαστηρίων κ.τ.λ., που θα διαμορφώνουν ένα πτυχίο σύμφωνα με ένα επιστημονικό αντικείμενο. Ακόμα και η έννοια «επιστήμη» καταργείται, αφού ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε: «Πρέπει να πέσουν τα πολύ στενά τείχη μεταξύ των διαφόρων τομέων της επιστήμης»! Η δικαιολογία που προβάλλουν είναι τα «πιο σύνθετα επαγγέλματα», η εξέλιξη στην γνώση κ.ά.
Η ουσία είναι, όμως, ότι για να διαμορφωθεί ένα ευέλικτο εργατικό δυναμικό, μισομορφωμένο διαλύουν πλήρως τα ενιαία προγράμματα σπουδών, ακόμα και στην ίδια επιστήμη μέσα στο ίδιο πανεπιστήμιο. Η υπουργός Παιδείας, μάλιστα, με το πρόσχημα της κατάργησης της ...ομοιομορφίας υποστήριξε πως «η πολυτυπία είναι ίσως από τα μεγαλύτερα στοιχήματα, ώστε μέσα σε ένα γενικό πλαίσιο να μπορούν τα Πανεπιστήμια να προσαρμόζουν τα προγράμματά τους και τη λειτουργία τους στις ιδιαίτερες ανάγκες τους». Πάντως, σε χτεσινή συνέντευξή της το διατύπωσε πιο σαφώς: «Στόχος είναι οι φοιτητές να μπορούν να κάνουν ένα δικό τους μενού»!
Τέλος, μεταξύ των αλλαγών προς το «νέο» πανεπιστήμιο είναι περισσότερα ταξικά φίλτρα για να περάσει ο φοιτητής από έτος σε έτος («σπουδές κατ' έτος, κατ' εξάμηνο, προαπαιτούμενα»), αλλά και αλλαγή του συστήματος εξεταστικών περιόδων, οργάνωση Κέντρων Αριστείας (για λίγους), αναδιάρθρωση του θεσμού της πρακτικής άσκησης κ.ά.
Διοίκηση με μάνατζερ, απευθείας σύνδεση με την αγορά και χρηματοδότηση με «προγραμματικές συμφωνίες» με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα: Πλέον, τα πανεπιστήμια δε θα έχουν ακαδημαϊκές διοικήσεις, αφού τη θέση τους θα πάρουν διορισμένοι μάνατζερ, που θα αναλάβουν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Οπως είπε η Α. Διαμαντοπούλου θα υπάρχει ένα Συμβούλιο Διοίκησης «στο οποίο συμμετέχουν πανεπιστημιακές δυνάμεις από το Πανεπιστήμιο αλλά και από την κοινωνία». Οι πανεπιστημιακοί, βέβαια, θα περιοριστούν στις ...«ακαδημαϊκές υποθέσεις» με «νέες μορφές - θεσμούς» που θα προταθούν.
Οι μάνατζερ, προφανώς, θα αναλάβουν και τις «προγραμματικές συμφωνίες» χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, κάνοντας ένα βασικό βήμα προς τον περιορισμό της χρηματοδότησης απ' το κράτος. Η υπουργός, αφού υποστήριξε ότι η χώρα μας είναι 24η «στην απόδοση αυτών των επενδύσεων» και έδειξε ποιο είναι το κριτήριο επιτυχίας ενός πανεπιστημίου, μίλησε για Ανεξάρτητη Αρχή Χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων.
Το κόστος του φοιτητή: Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει «χρηματοδότηση, που θα ακολουθεί τον φοιτητή και όχι το ίδρυμα», ενώ όπως εξήγησε η υπουργός Παιδείας θα υπάρχει «η κάρτα ή το κουπόνι του φοιτητή» για «τις παρεχόμενες υπηρεσίες», τις οποίες θα αναλάβουν τα ιδρύματα «με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Επίσης, η υπουργός αναφέρθηκε σε υποτροφίες και φοιτητικά δάνεια (αυτό κι αν είναι «παροχή»!). Επιπλέον, έχει ανοίξει θέμα και για τους λεγόμενους «αιώνιους φοιτητές». Οπως εξήγησε η υπουργός σε συνέντευξη της, «κάθε πανεπιστήμιο δεν θα μπορεί γενικώς να παρουσιάζει έναν τεράστιο αριθμό φοιτητών που δεν παίρνουν πτυχίο», αλλά θα πρέπει ο φοιτητής, όταν θέλει να διακόψει θα πρέπει να το ...δηλώνει. Χωρίς να έχουν εξειδικευτεί οι όροι της μερικής ή «τελειωτικής» διακοπής, το αποτέλεσμα είναι φοιτητές που δε θα είναι και τόσο «ανταγωνιστικοί», αφού θα παρατείνουν το διάστημα των σπουδών τους.
Σύνδεση με τη Διά Βίου Μάθηση, εμπόριο πιστοποιητικών και πιστοποίηση των πτυχίων της Ανώτατης Εκπαίδευσης απ' την «αγορά». Ο πρωθυπουργός είπε ότι το «πώς θα φτάσει λοιπόν σ' ένα πτυχίο κάποιος, σε ποιο πτυχίο φτάνει και πώς το αποκτά, μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός ο τρόπος, ανάλογα με το Πανεπιστήμιο ή ανάλογα με τη Σχολή». Αυτό που έχει σημασία, συμπλήρωσε, είναι ότι θα «πιστοποιείται αυτή η γνώση». Η υπουργός Παιδείας μίλησε για «πιστοποίηση και αξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών» και πιστοποίηση σπουδών και ιδρυμάτων, «από εμπειρογνώμονες με διεθνή σύνθεση». Δηλαδή, το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο σου έδωσε ένα πτυχίο, δε σημαίνει ότι... έχεις πτυχίο! Θα πρέπει να έρθει μια άλλη αρχή να σε πιστοποιήσει κι αυτός που θα κρίνει τελικά το κάθε χαρτί θα είναι η αγορά, οι εργοδότες.
Επίσης, ανακοινώθηκε η δηλωμένη πρόθεση για «σύνδεση των προγραμμάτων της Διά Βίου Μάθησης με τα Ανώτατα Ιδρύματα». Αυτό ο πρωθυπουργός το ονόμασε: «ελευθερία των επιλογών του φοιτητή» «με πολλές δυνατότητες και διαδρομές». Πρακτικά, εξήγησε, θα υπάρχουν «πτυχία πολλών μορφών, όχι μόνο τεχνικής, επαγγελματικής ή γενικής ή θεωρητικής εκπαίδευσης, αλλά και είδη πτυχίων, που μπορεί να είναι από τετραετή μέχρι μονοετή ή διετή, ανάλογα με τις ανάγκες»!
Περιφερειακή «ανάπτυξη»: Ο πρωθυπουργός μίλησε για έναν άλλο «Καλλικράτη» για την αυτονομία των πανεπιστημίων και περιέγραψε πώς φαντάζεται την περιφερειακή «ανάπτυξη» και το ρόλο των πανεπιστημίων σε αυτή, με ένα αποκαλυπτικό παράδειγμα απ' την Αμερική: «Μέσα από τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες όμως είναι όλες συνδεδεμένες και λειτουργούν γύρω από Πανεπιστήμια, γύρω από Κολέγια, όπου εκεί συνδέεται η γνώση, η έρευνα και η καινοτομία με την επιχειρηματικότητα». Δεν ...ξέρουμε, αν στην Αμερική η σύνδεση πανεπιστημίου - αγοράς γίνεται με ...μικρές επιχειρήσεις, αλλά στη χώρα μας ο χωροταξικός σχεδιασμός και η συγχωνεύσεις των πανεπιστημίων προωθείται για να μπορούν οι μεγάλες επιχειρήσεις να έχουν «πρόσβαση» σε μεγάλα ιδρύματα. Γι' αυτό και γίνεται λόγος για συνένωση ιδρυμάτων. Μάλιστα, όπως είπε η υπουργός Παιδείας στις συνενώσεις θα παίξουν ρόλο περιφερειακά συμβούλια, που θα συσταθούν.
Εμπόριο φοιτητών απ' το εξωτερικό που μετά θα γίνουν και..επενδυτές: Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να προσελκύσει ξένους φοιτητές που θα καταθέσουν τα χρήματά τους (είτε από υποτροφίες, είτε απ' την τσέπη τους), και στη συνέχεια - πρόσθεσε ο πρωθυπουργός - θα δημιουργηθεί η «δυνατότητα, αύριο, ένας επαγγελματίας, ένας επιχειρηματίας, ένας Ελληνας, αλλά κι ένας ξένος που θα έχει σπουδάσει στη χώρα μας, να γνωρίζει τις ευκαιρίες που έχει για την επένδυσή του εδώ, στην Ελλάδα».
Καθηγητές εξαρτημένοι απ' τους χορηγούς: Το «νέο» πανεπιστήμιο - επιχείρηση θα έχει και νέους καθηγητές που, μεταξύ άλλων, θα «χορηγούνται», αφού θα υπάρχουν έδρες με χορηγία.
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης για το «μνημόνιο της Παιδείας» που εξήγγειλε η κυβέρνηση
«Ολος ο λαός να απαντήσει με πόλεμο στον πόλεμο που μας κήρυξαν. Ολοι στον αγώνα», είναι η προτροπή της ΚΝΕ με αφορμή τις ανακοινώσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση, «το μνημόνιο της Παιδείας», που εξήγγειλε η κυβέρνηση, όπως λέει στη σχετική ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου έχει ως εξής:
«Να σημάνει συναγερμός του λαού και της νεολαίας! Απέναντι στο ωμό, ξεδιάντροπο ξεπούλημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις επιχειρήσεις που εξήγγειλαν ο πρωθυπουργός και η υπουργός Παιδείας στους Δελφούς.
Τα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, με ομοβροντίες δηλώσεων στα ΜΜΕ, που έσπευσαν να διαφημίσουν τα νέα μέτρα του ΠΑΣΟΚ, ήταν ξεκάθαροι! Η Παιδεία πρέπει να αντιστοιχηθεί πλήρως στις ανάγκες των μονοπωλίων και της αγοράς. Φέρνουν σαρωτικές αλλαγές!
Ξεθεμελιώνουν ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της Εκπαίδευσης. Ιδιωτικοποιούν τα δημόσια ιδρύματα στήνοντας Πανεπιστήμια - επιχειρήσεις. Στρώνουν το δρόμο για να μπουν δίδακτρα. Οι μαθητές θα μπαίνουν πλέον στην ιδιωτικοποιημένη Ανώτατη Εκπαίδευση για να τους "δασκαλεύουν" βιομήχανοι και εφοπλιστές πώς θα γίνουν φτηνή σάρκα στις στοχεύσεις του κεφαλαίου.
Γι' αυτό καταργούν τη φοιτητική μέριμνα, αφήνουν τις εστίες να ρημάξουν, πετάνε τους σπουδαστές στο δρόμο, κλείνουν λέσχες και εστιατόρια, δε δίνουν στους φοιτητές τα πάσο, κόβουν βιβλία και σημειώσεις για να τα ψηφιοποιούν οι μεγαλοκαρχαρίες των εκδοτικών οίκων.
Εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς. Η λαϊκή οικογένεια ήδη με το ζόρι στέλνει τα παιδιά της μέχρι το λύκειο. Τα παιδιά του λαού, που μέχρι σήμερα με δυσκολία τέλειωναν τις σπουδές, πλέον δε θα μπορούν να σπουδάσουν.
Η κυβέρνηση εξήγγειλε μεγάλες μπίζνες μέσα στα ιδρύματα. Διευρύνονται τα πεδία κερδοφορίας στην Παιδεία για το μεγάλο κεφάλαιο. Στήνονται μαγαζιά και παραμάγαζα με όχημα τη "διοικητική και οικονομική αναδιάρθρωση", την αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής, τη διάλυση των προγραμμάτων σπουδών, το ξεπούλημα της έρευνας και την ανταποδοτική αξιολόγηση.
Το "μνημόνιο της Παιδείας" είναι σάρκα από τη σάρκα του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, έχει προετοιμαστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, είναι η πολιτική της ΕΕ.
ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ! Κάθε λαϊκό σπίτι που έχει μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές, όλος ο λαός να απαντήσει με πόλεμο στον πόλεμο που μας κήρυξαν. Ολοι στον αγώνα. Πολιτικοποιημένο οργανωμένο κίνημα για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων».
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την έναρξη «διαβούλευσης» για την Ανώτατη Εκπαίδευση στους Δελφούς
Αναφορικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που έγιναν προχτές Κυριακή στους Δελφούς, το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, εξέδωσε το παρακάτω σχόλιο:
«Οι ομιλίες του πρωθυπουργού και της υπουργού Παιδείας, όπως ήταν αναμενόμενο, κινήθηκαν στο πλαίσιο της ενιαίας στρατηγικής της επίθεσης του κεφαλαίου σε κάθε λαϊκό δικαίωμα. Η κυβέρνηση ανάγγειλε το "νέο Πανεπιστήμιο", τη νέα δηλαδή επίθεση σε ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ως συνέχεια των αντιδραστικών αλλαγών στο σχολείο.
Η "διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια" των Πανεπιστημίων, οι "χορηγοί" ακαδημαϊκών εδρών, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ξεδιάντροπη είσοδος των επιχειρήσεων στη διοίκηση, στη δομή και στο περιεχόμενο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η "αξιολόγηση και η λογοδοσία" που προωθεί η κυβέρνηση είναι η αξιολόγηση με βάση τα στάνταρς των επιχειρήσεων και η λογοδοσία σε αυτές. Οι επιχειρήσεις θα καθορίζουν τα οικονομικά των ιδρυμάτων, ακόμη και τους όρους εργασίας του προσωπικού. Η "διεθνοποίηση" σημαίνει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Πανεπιστημίου - επιχείρηση, που θα προσελκύει πελάτες, θα εξάγει εκπαιδευτικά προϊόντα, θα ιδρύει παραμάγαζα στο εξωτερικό. Οι συγχωνεύσεις, τα κλεισίματα Τμημάτων είναι βάση για να δημιουργηθούν ιδρύματα συγκεντρωμένα και ευέλικτα στη σύναψη εταιρικών σχέσεων με τις επιχειρήσεις. Σύμμαχοι σε τούτη την αντιδραστική επέλαση είναι οι πρυτανικές αρχές και οι ανώτατες ομοσπονδίες των καθηγητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Καμία συναίνεση. Αποδέκτες αυτής της επίθεσης είναι η φτωχή λαϊκή οικογένεια, τα παιδιά τους, που αν σήμερα αναγκάζονται να παρατείνουν τις σπουδές τους, αύριο - με το ολοκληρωτικό πέρασμα των ΑΕΙ στις επιχειρήσεις - θα αναγκάζονται να εγκαταλείπουν ή να αγοράζουν πακέτα φτηνών γνώσεων. Είναι η ώρα να υπάρξει οργανωμένη λαϊκή αντίδραση σε αυτήν την επέλαση από εργαζόμενους, φτωχούς αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, φοιτητές, το εκπαιδευτικό επιστημονικό δυναμικό που δεν έχει υποκύψει στη λογική του "Πανεπιστήμιου - ΑΕ". Δρόμος ανοιχτός για το Πανεπιστήμιο και την επιστήμη είναι αυτός που υπηρετεί το λαό και τις ανάγκες του. Αυτήν την πορεία μόνο η δύναμη της λαϊκής συμμαχίας μπορεί να τη διασφαλίσει, να ανοίξει το δρόμο της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, με γραμμή ανυπακοής και αντεπίθεσης στη στρατηγική των μονοπωλίων, στην πολιτική των αστικών κομμάτων».
Συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθήνας και κινητοποίηση στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας έκαναν χτες φοιτητές του ΜΑΣ
Από την κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθήνας |
Η δεύτερη χτεσινή κινητοποίηση του ΜΑΣ έγινε στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας για τη σίτιση και στέγαση. Παρ' όλο που δε «βρέθηκε» κάποιος να δώσει απαντήσεις για την ιδιωτικοποίηση της σίτισης και της στέγασης, το ΜΑΣ παρέδωσε τα αιτήματά του και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αφήσει να πεταχτεί κανένας φοιτητής έξω απ' τις Εστίες. Επίσης, σημειώθηκε απ' τους διαδηλωτές ότι περιμένουν απάντηση για τη μαζική εκδίωξη φοιτητών απ' τις Εστίες, που γίνεται τάχα για να ...εξοικονομηθούν δωμάτια για τους πρωτοετείς, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας, ενώ δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ για τη στέγαση. Την ίδια ώρα, βέβαια, η κυβέρνηση κάνει ξεκάθαρα λόγο και για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και στη στέγαση.
Το ΜΑΣ, το αμέσως επόμενο διάστημα θα συνεχίσει τις κινητοποίησεις, σε όλες της διοικήσεις των σχολών για τη σίτιση, τη στέγαση και τη μετακίνηση, ενώ αύριο θα κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας για να δοθούν τώρα τα πάσο σε όλους τους φοιτητές.
Δυνάμεις του ΜΑΣ, χτες και στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας |
Μεγάλη ανησυχία επικρατεί το τελευταίο διάστημα σχετικά με το μέλλον και τη λειτουργία του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΕΚ ΑμΕΑ) Γαλατσίου, αφού λίγες μέρες πριν το τέλος του Σεπτέμβρη όχι μόνο δεν έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα, αλλά ούτε καν οι εγγραφές μαθητών!
Τα μαθήματα στο μοναδικό ΚΕΚ ΑμΕΑ της Αττικής, που αποτελεί και σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών, ξεκινούσαν κάθε χρόνο στις αρχές Οκτώβρη. Φέτος, όμως, η προκήρυξη για την πρόσληψη ωρομίσθιων - για μια ακόμα χρονιά - καθηγητών, δημοσιεύτηκε χτες και η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 8 Οκτώβρη. Επίσης, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα ούτε καν πότε θα ξεκινήσουν να γίνονται δεκτές οι αιτήσεις μαθητών για εγγραφή στη σχολή.
Ανησυχία προκαλεί και ότι στην προκήρυξη για τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς δεν περιλαμβάνονται θέσεις για τα δυο τμήματα του ΚΕΚ ΑμΕΑ που λειτούργησαν πέρσι στην Καλλιθέα, στο «Φάρο Τυφλών» και το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), για την επαγγελματική εκπαίδευση τυφλών που έχουν αποφοιτήσει από το Λύκειο (πρόκειται για τμήματα αγγειοπλαστικής και ηλεκτρονικών υπολογιστών). Στις 11 Αυγούστου βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας για την ανεργία των ΑμΕΑ και ιδιαίτερα για τη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του ΚΕΚ ΑμΕΑ και τη μη λειτουργία των τμημάτων στο ΚΕΑΤ και το «Φάρο Τυφλών». Η κυβέρνηση ενάμιση μήνα μετά δεν έχει απαντήσει στην Ερώτηση, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για το τι σχεδιάζεται. Και αυτά όταν η ανεργία στους ικανούς προς εργασία ανάπηρους ξεπερνάει με επίσημα στοιχεία το 85% και ενώ είναι ελάχιστες οι σχολές για την επαγγελματική κατάρτιση των ΑμΕΑ.
Κλειστό παραμένει το μοναδικό ειδικό σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Κεφαλονιάς, δύο βδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Στην ανακοίνωση εξηγεί: «Το σχολείο έχει μετατραπεί σε αποθήκη με εκτεθειμένα αντικείμενα, που ενδεχομένως να είναι επικίνδυνα για τους μικρούς μαθητές. Η αποθήκη έγινε τουαλέτα... Υπάρχει και θέμα υγιεινής. Οι αρμόδιοι αυτοδιοικητικοί φορείς και οι πολιτικοί παράγοντες που είχαν δεσμευτεί να "ρυθμίσουν" το σχετικό πρόβλημα μετακυλίουν την ευθύνη ...στους πολιτιστικούς/αθλητικούς συλλόγους της περιοχής!!! Ακόμη παρουσιάζεται σοβαρό πρόβλημα που αφορά τη μεταφορά των μαθητών».
Στα σοβαρά προβλήματα υποδομής του ΕΕΕΕΚ η ΕΛΜΕ προσθέτει: «Τα εργαστήρια του σχολείου είναι φτιαγμένα - όλα μα όλα - από χορηγίες ιδιωτών και από προσωπική δουλειά των εκπαιδευτικών. Δεν έχει γίνει καμία προμήθεια ούτε καν για στοιχειώδη εξοπλισμό νεοϊδρυθέντος σχολείου (βιβλιοθήκη, καθίσματα, έδρα, εποπτικά είδη κλπ.). Στη σχολική επιτροπή "δεν υπάρχει δεκάρα" αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν κατατεθεί σε αυτή ούτε καν τα ψίχουλα των 4.300 ευρώ που της αναλογούν. Πέρσι στο σχολείο "έκοψαν" το τηλέφωνο. Βιβλία ειδικής αγωγής δεν υπάρχουν και τα πάντα βγαίνουν σημειώσεις και φωτοτυπίες. Οι μαθητές φέρνουν το φωτοτυπικό χαρτί από το σπίτι», υπογραμμίζεται, ενώ σοβαρές είναι οι ελλείψεις προσωπικού (εκπαιδευτικός καλλιτεχνικών, γυμναστής, μαθηματικός, μουσικός, φιλόλογος, λογοθεραπευτής, εργοθεραπευτής, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, σχολικός νοσηλευτής, ειδικό βοηθητικό προσωπικό, φυσικοθεραπευτής).
Τραγική είναι και η κατάσταση για τα 1ο και 2ο ειδικά δημοτικά και τα 1ο και 2ο ειδικά νηπιαγωγεία ΕΛΕΠΑΠ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Ανάπηρων Παιδιών), στο Παγκράτι. Πρόκειται για σχολεία που φιλοξενούνται σε κτίρια της ΕΛΕΠΑΠ, η οποία είναι ΝΠΙΔ και έχει αναλάβει την υποχρέωση του κράτους να προσφέρει θεραπευτικό πρόγραμμα σε δεκάδες παιδιά με βαριές αναπηρίες και εγκεφαλικές παραλύσεις. Σημειώνουμε, μάλιστα, ότι τα συγκεκριμένα ειδικά σχολεία είναι και τα μοναδικά στο Λεκανοπέδιο Αττικής για παιδιά με βαριές αναπηρίες. Τα κτίρια όπου στεγάζονται τα παραπάνω σχολεία είναι εντελώς ακατάλληλα. Αίθουσες που θυμίζουν κλουβιά, με κάγκελα παντού, όπου είναι αδύνατη ακόμη και η περιστροφή αναπηρικού καροτσιού! Ο αύλειος χώρος είναι ανύπαρκτος, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην κάνουν ούτε διάλειμμα, να μπαίνουν στις τάξεις το πρωί και να βγαίνουν το μεσημέρι.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού και οι απολύσεις από την ΕΛΕΠΑΠ - κυρίως βοηθητικού προσωπικού. Η εγκατάλειψη είναι τέτοια, που πέρσι το 2ο Νηπιαγωγείο ΕΛΕΠΑΠ παρέμεινε κλειστό για όλη τη χρονιά, ενώ φέτος δεν έχει σταλεί νηπιαγωγός. Αμεση ανάγκη και πάγιο αίτημα τόσο του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών όσο και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων είναι τα συγκεκριμένα σχολεία να περιέλθουν καταρχήν εξ ολοκλήρου στο υπουργείο Παιδείας και να σταματήσει το καθεστώς ιδιωτικού δικαίου που τα διέπει. Ταυτόχρονα, να προωθηθεί ολοκληρωμένη λύση του κτιριακού τους προβλήματος, αφού το συγκεκριμένο κτίριο αποτελεί ντροπή για τη δημόσια εκπαίδευση.
Την ώρα που η εγκατάλειψη και ο κατήφορος στην Ειδική Αγωγή φαίνεται να μην έχει τελειωμό και δεκάδες χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός εκπαίδευσης με ευθύνη των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμΕΑ) ενημερώνει για τις ...υποτροφίες του «Εράσμους». Και φυσικά η ηγεσία της ΕΣΑμΕΑ συνειδητά επιλέγει το λήθαργο του βολέματος και της σύμπλευσης με την αντιλαϊκή αντιαναπηρική πολιτική. Και δεν είναι η πρώτη φορά μέχρι σήμερα, που η ΕΣΑμΕΑ έχει επιδιώξει να αποπροσανατολίσει, να ενσωματώσει τη δυσαρέσκεια και την οργή αυτής της πολιτικής, μιας και έχει καθαγιάσει αντιλαϊκούς νόμους, έχει αποσιωπήσει τα προβλήματα που μαστίζουν τα ΑμΕΑ και τις οικογένειές τους.