Τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει για τους εκπαιδευτικούς η κατάργηση της επετηρίδας και ο περιορισμός του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλιά, αναδεικνύονται σε όλο τους το μεγαλείο στην περίπτωση των χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Χτες, αντιπροσωπεία αναπληρωτών συναντήθηκε με τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Καλό, ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου να προωθήσει ρυθμίσεις για τη μονιμοποίησή τους, ανάλογες με αυτές που εξήγγειλε για τους συμβασιούχους του Δημοσίου. Χωρίς να δώσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ο Γ. Καλός δήλωσε ότι θα ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας να δώσουν τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να συγκριθούν μεταξύ τους αποτελεσματικά οι όποιες προτάσεις και παρέπεμψε σε νέα συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη, 4 Μάη.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, 14 Μάη, οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ διοργανώνουν συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και έχουν κηρύξει τρίωρες στάσεις εργασίας για την ίδια μέτρα, ενώ κινητοποίηση διοργανώνει το Σάββατο, 8 Μάη, η ΟΛΜΕ και αναπληρωτές.
Η πρόταση της ΕΣΑΚ ΔΕΕ για την εκπαίδευση και το διορισμό των εκπαιδευτικών, ενάντια στις αποσπασματικές λύσεις που εντείνουν τα αδιέξοδα
Από παλιότερη κινητοποίηση των εκπαιδευτικών |
Ετσι, για την εκπαίδευση και την ετήσια επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ προτείνει τη Δημιουργία Ενιαίων Παιδαγωγικών Σχολών μέσα από αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων. Αυτές θα δίνουν πλήρη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια σε τμήματα αντίστοιχα με την ειδικότητα διδασκαλίας και τις εκπαιδευτικές ανάγκες κάθε ηλικιακής ομάδας.
Ο διορισμός στην εκπαίδευση να γίνεται από την επετηρίδα των πτυχιούχων, χωρίς διαγωνισμούς ή άλλα κριτήρια.
Η πρόταση της ΕΣΑΚ ΔΕΕ προβλέπει κατάργηση τώρα του θεσμού του αναπληρωτή και του ωρομισθίου και διορισμό μονίμου εκπαιδευτικού προσωπικού στη διάθεση του υπουργείου Παιδείας για την κάλυψη των εκτάκτων και συνηθισμένων αναγκών. Αποκλειστικά μόνιμο όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό.
Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί με προσωρινή διάθεση στο ΥΠΕΠΘ θα αποτελούν, σύμφωνα με την πρόταση, μια ανανεούμενη κάθε χρόνο «δεξαμενή», από την οποία θα διορίζονται οι μόνιμοι σε «οργανικές» (δηλαδή οι μέχρι τώρα μόνιμοι διορισμοί σε περιοχές) και στη συνέχεια θα γίνονται νέοι διορισμοί μονίμων με διάθεση στο ΥΠΕΠΘ, ανάλογα με τις προβλεπόμενες συνολικές ανάγκες (συνήθεις και έκτακτες). Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί με διάθεση στο ΥΠΕΠΘ θα καλύπτουν τις έκτακτες ανάγκες, με βάση δήλωση προτίμησης και θα ικανοποιούν και θα ενισχύουν τις συνηθισμένες ανάγκες π.χ. αριθμός επιμορφούμενων εκπαιδευτικών, αριθμός εκπαιδευτικών αδειών, αποσπάσεις σε Γραφεία-ΙΕΚ κλπ., εισαγωγική επιμόρφωση, άδειες άνευ αποδοχών. Η διάθεση στο ΥΠΕΠΘ θα είναι μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη και μετά ο μόνιμος εκπαιδευτικός θα τοποθετείται με αίτησή του για ολόκληρη τη σχολική χρονιά σε ΠΥΣΠΕ - ΠΥΣΔΕ, για την κάλυψη των αναγκών.
Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες, δηλώνει ότι αυτή τη στιγμή χρειάζονται 37.000 διορισμοί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και 30.000 στην Πρωτοβάθμια, στα πλαίσια μιας πολιτικής η οποία επιδιώκει στοιχειωδώς να αναβαθμίσει την εκπαιδευτική διαδικασία. Τα μεγέθη αυτά προκύπτουν αν παρθούν άμεσα τα παρακάτω βελτιωτικά μέτρα:
Οι παραπάνω 37.000 στη ΔΕ και 30.000 στην ΠΕ μόνιμοι διορισμοί θα καλύψουν οργανικά κενά, οργανικές θέσεις που θα προκύψουν από τη μετατροπή των πάγιων, πάνω από 2 χρόνια, λειτουργικών κενών και οι υπόλοιποι θα παραμείνουν σε προσωρινή διάθεση του ΥΠΕΠΘ, για κάλυψη όλων των αναγκών.
Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ καλεί οι προτάσεις της να αποτελέσουν άμεσους στόχους πάλης για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στην προοπτική και της διεκδίκησης του ενιαίου 12χρονου βασικού υποχρεωτικού σχολείου για όλους.
Η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ τονίζει ότι «διεκδικήσεις και αιτήματα που αντιμετωπίζουν το ζήτημα της εκπαίδευσης του εκπαιδευτικού - του διορισμού των εκπαιδευτικών - το σχολείο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών στις επιμέρους πλευρές τους και αποσπασματικά, οδηγούν σε αδιέξοδο. Αλλη μια αποσπασματική ρύθμιση στο ζήτημα των διορισμών, όπως επιδιώκουν κάποιοι, δεν πρόκειται, όπως έδειξε και η ρύθμιση για το 16μηνο, να έχει αποτέλεσμα και τα αδιέξοδα θα πολλαπλασιάζονται. Το αίτημα για μόνιμους διορισμούς, για μόνιμη σταθερή εργασία, απαιτείται να ενταχθεί σε ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει την εκπαίδευση του εκπαιδευτικού, την επετηρίδα, τη μονιμότητα, τα άμεσα μέτρα αναβάθμισης της εκπαίδευσης, δηλαδή μέτρα που στο σύνολό τους στοχεύουν στο σχολείο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».
Εκδήλωση αλληλεγγύης στον κουβανικό λαό πραγματοποιεί σήμερα, στις 8 μ.μ., στο Αμφιθέατρο Α` της Νομικής, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με την ΠΚΣ. Θα μιλήσει ο Eduardo Lara Hernadez, ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αβάνας και σύμβουλος της Επιτροπής για συνταγματικά και δικαστικά θέματα της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας της Δημοκρατίας της Κούβας, με θέμα «Το πολιτικό σύστημα και τα δικαιώματα του ανθρώπου στην Κούβα».
Πορεία και παράσταση διαμαρτυρίας έχουν προγραμματίσει για σήμερα οι σπουδαστές του 1ου και του 2ου ΤΕΕ Ιλίου, προς το Δημαρχείο Ιλίου, ως ένδειξη συμπαράστασης προς τη συμμαθήτριά τους Ματίλντα Τόσκα, που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κράτηση στο Αστυνομικό Τμήμα Ασπροπύργου, από την προηγούμενη βδομάδα. Η 23χρονη σπουδάστρια, Αλβανικής καταγωγής «κρατείται λόγω της λήξης της κάρτας παραμονής», όπως σημειώνουν οι αστυνομικές αρχές και αντιμετωπίζει ακόμα και απειλή απέλασης. Τη συμπαράστασή τους για την επιστροφή της σπουδάστριας στο ΤΕΕ, έχουν δηλώσει με ανακοινώσεις τους η Ενωση Γονέων του Δήμου Ιλίου, η Γ' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής και η δημοτική παράταξη «Συνεργασία Αλλαγής».
Στις 7 και 8 Μάη πραγματοποιείται στο Μεσολόγγι το ετήσιο τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ) των ΤΕΙ, που θα έχει χαρακτήρα απολογιστικό και προγραμματικό. Τα θεσμικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από το νόμο 2916/01 της «ψευτο-ανωτατοποίησης» των ιδρυμάτων, τα μισθολογικά αιτήματα του εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και ζητήματα που αφορούν την εκπαιδευτική πολιτική της ΕΕ, την αξιολόγηση, τη δυνατότητα έρευνας κι άλλα λειτουργικά κι εκπαιδευτικά προβλήματα, περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη του συνεδρίου, το οποίο - διευκρινίζουμε - δε θα έχει εκλογικό χαρακτήρα.
Eurokinissi |
Από τις περσινές κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών για την ουσιαστική αναβάθμιση των πανεπιστημίων |
Σχετική Eρώτηση για τη χρηματοδότηση αυτών των Τμημάτων κατέθεσαν στη Βουλή εκ μέρους του ΚΚΕ, οι βουλευτές Νίκος Γκατζής, Τάκης Τσιόγκας και Αντώνης Σκυλλάκος, που αναφέρονται ιδιαίτερα στα Τμήματα Οικονομικών Επιστημών, Ειδικής Αγωγής, Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Βιοχημείας - Βιοτεχνολγίας, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων, που βρίσκονται σ' αυτή την κατηγορία. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την υπουργό Παιδείας πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα της χρηματοδότησης των παραπάνω τμημάτων ανά τη χώρα και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία τους.
Η υπουργός Μ. Γιαννάκου αναγνώρισε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν, υποσχέθηκε ότι θα μπορέσουν να καλυφθούν τόσο οι ανάγκες των νέων Τμημάτων, όσο και άλλες ανάγκες και εκκρεμότητες, αλλά δε μίλησε για συγκεκριμένο ποσό χρηματοδότησης, απλά είπε ότι έχει ζητήσει σχετικό κονδύλι από το υπουργείο Οικονομικών. Ισχυρίστηκε ότι δε θα υπάρχει πια υποχρηματοδότηση, αλλά όλο και μεγαλύτερη χρηματοδότηση, προκειμένου να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος της τετραετίας η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΝΔ. Ωστόσο, η υπουργός ξεκαθάρισε ότι η όποια συζήτηση για τα πανεπιστήμια γίνεται «με επίκεντρο την ευρωπαϊκή πραγματικότητα» και το ζητούμενο είναι η συμμόρφωση των ιδρυμάτων με τις απαιτήσεις της ΕΕ, την οποία η υπουργός βάφτισε «κοινωνική αποτελεσματικότητα».
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων επισήμανε ακόμα την ανάγκη να αναβαθμιστεί το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών, πρόβλημα που μερικώς μόνο αντιμετωπίζεται, αλλά η υπουργός ήταν αρνητική ως προς την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος μέσα στο 2004. Η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) πρόκειται να συζητήσει το ζήτημα (και τον απολογισμό των σχετικών κινητοποιήσεων) στο Συνέδριό της στις 14 Μάη. Απόψε, μάλιστα, συνεδριάζει η ΕΓ της Ομοσπονδίας για να καθορίσει την ημερήσια διάταξη του Συνεδρίου.
Για το πολυσυζητημένο θέμα της πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση η Σύνοδος δε συζήτησε επί της ουσίας, αλλά συνέστησε μια επιτροπή που θα διαμορφώσει προτάσεις προς συζήτηση, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή της στην αναγνώριση των πτυχίων των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ). Η υπουργός Παιδείας απέφυγε στην ουσία να απαντήσει τι θα κάνει η κυβέρνηση για το θέμα των ΚΕΣ, καταφεύγοντας στο γνωστό διαχωρισμό - που επιχειρούσε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - επαγγελματικής και ακαδημαϊκής αναγνώρισης.
Τέλος, οι πρυτάνεις ζήτησαν να συνεχίσουν να απασχολούνται οι διάφορες κατηγορίες συμβασιούχων «που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες» στα πανεπιστήμια, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητοι για την ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων, καθώς την τελευταία δεκαετία έχουν δημιουργηθεί κενά διοικητικών υπαλλήλων στα ιδρύματα που δεν καλύφθηκαν. Ωστόσο, δεν πήραν θέση για την ανάγκη να παύσει η ομηρία των συμβασιούχων και την ανάγκη να εργάζονται όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι με μια σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας.