Πέμπτη 26 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
72η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΟΕ
Ολοκληρώνονται αύριο οι εργασίες

Την ανάγκη αγωνιστικού προσανατολισμού του κλάδου τόνισαν οι αντιπρόσωποι της ΕΣΑΚ ΔΕΕ

Με την πανηγυρική συνεδρίαση συνεχίζεται σήμερα η 72η τακτική Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Οι εργασίες της ξεκίνησαν την Τρίτη, ωστόσο - όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια - η πρώτη μέρα με ευθύνη των παρατάξεων της πλειοψηφίας αναλώθηκε σε διαδικαστικά ζητήματα και στην εμμονή της ΠΑΣΚ να γίνει μυστική ψηφοφορία για την εκλογή προεδρείου. Ακολούθησε η έκθεση πεπραγμένων του ΔΣ και η ενημέρωση από τους αιρετούς στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

Με αφορμή την έκθεση οικονομικών πεπραγμένων, ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ στην Ελεγκτική Επιτροπή Αρ. Δαμαλάς δήλωσε στο «Ρ» ότι οι δαπάνες της ΔΟΕ τη διετία που πέρασε και ειδικά την τελευταία συνδικαλιστική χρονιά, αφορούν κυρίως διεκπεραιωτικές λειτουργίες, χωρίς αγωνιστικό προσανατολισμό, χωρίς την ανάδειξη στην κοινωνία των προβλημάτων της Παιδείας και των εκπαιδευτικών, χωρίς την ανάπτυξη κινητοποιήσεων και την προετοιμασία του κλάδου για την επιτυχία τους.

Κατά τη χτεσινή συζήτηση για τα πεπραγμένα του ΔΣ, οι αντιπρόσωποι της ΕΣΑΚ ΔΕΕ εστίασαν στις ευθύνες της πλειοψηφίας, που άμεσα και έμμεσα συνέπραξε με την κυβέρνηση στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και επιλογές. Ανάμεσα σε άλλα σημείωσαν ότι βαδίζοντας στη λογική του συναινετικού συνδικαλισμού, συγκάλυψε τον πυρήνα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, και αγνόησε τα μεγάλα και βασικά προβλήματα της Παιδείας και των εκπαιδευτικών. Εκανε τα πάντα για να αποτρέψει τη συμπόρευση των εκπαιδευτικών με τους υπόλοιπους φορείς της Εκπαίδευσης και τους εργαζόμενους και με ιδιαίτερη μανία πολέμησε την κοινή δράση με τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Για τα παραπάνω, οι εκπρόσωποι της ΕΣΑΚ ΔΕΕ κάλεσαν το σώμα των αντιπροσώπων να καταψηφίσει τα πεπραγμένα και παράλληλα κάλεσαν τους εκπαιδευτικούς της βάσης να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια με πρωτοβουλίες ενημέρωσης και συντονισμού από τα κάτω σε ταξική διεκδικητική βάση.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ
Διαμαρτυρία ενάντια στις πειθαρχικές διώξεις

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κεφαλονιά, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, προχώρησαν χτες καθηγητές του νησιού με αφορμή την πειθαρχική δίωξη του φιλολόγου Πέτρου Πετράτου με εντολή του Ζήσιμου Λογοθέτη, διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, επειδή ο πρώτος θεώρησε ότι αδικήθηκε κατά τη διαδικασία επιλογής σχολικών συμβούλων και δημοσιοποίησε το θέμα, τεκμηριώνοντας με συγκεκριμένα στοιχεία την άποψή του. Ανάλογη δίωξη βρίσκεται σε εξέλιξη, σε βάρος της καθηγήτριας Υβόνης Μαρκαντωνάτου επειδή εξέφρασε την άποψή της, ότι δεν την αφορά, ως υπεύθυνη Αγωγής Υγείας, χαιρετιστήρια επιστολή της Σχολικής Συμβούλου.

Χθες ο Π. Πετράτος κλήθηκε να δώσει «εξηγήσεις» για τη «στάση» του στο διευθυντή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αγγελο Κοσμάτο όπου και υπεραμύνθηκε των απόψεών του εκφράζοντάς παράλληλα την αντίρρησή του γι' αυτή την κλήση. Με την αντίληψη ότι «όταν ένας άνθρωπος διώκεται για τις απόψεις του, είναι όλοι διωκόμενοι» η ΕΛΜΕ-Κ/Ι δίνει σήμερα συνέντευξη Τύπου.

Προς μια Παιδεία υποταγμένη στην καπιταλιστική αγορά

Σε εκδήλωση στην Παλλήνη μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή εκδήλωση στο Δημαρχείο Παλλήνης
Από τη χτεσινή εκδήλωση στο Δημαρχείο Παλλήνης
Την ανάγκη σύνδεσης του αγώνα για αλλαγή της ζοφερής κατάστασης της Παιδείας με αυτόν για γενικότερες αλλαγές στην κοινωνία, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, από το βήμα της εκδήλωσης που διοργάνωσαν χτες το βράδυ στην Παλλήνη η Αχτιδική Επιτροπή και η ΚΟΒ Παιδείας Μεσογείων Λαυρεωτικής του ΚΚΕ.

Εχοντας απέναντί της ένα ακροατήριο που αποτελούνταν από εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς και εργαζόμενους, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μέσα από μία περιγραφή της κατάστασης που διαμορφώνεται στην Παιδεία, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, γίνεται πια πλήρως ενταγμένη στην καπιταλιστική αγορά, ανέπτυξε την αγωνιστική πρόταση διεξόδου του Κόμματος.

Η Αλ. Παπαρήγα έκανε λόγο για δεύτερο κύμα αντιδραστικών αλλαγών μετά τη «μεταρρύθμιση», το οποίο, όπως είπε, περνά σιγά σιγά πολλές φορές μέσα από αποσπασματικά μέτρα. Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ιδιωτικοποίησή πλευρών της Παιδείας, στην ταξική κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών, που περνά μέσα από την αποκέντρωση, την αξιολόγηση και τη σύνδεση του σχολείου με τον κοινωνικό του περίγυρο, που ανοίγει το δρόμο για παρέμβαση των επιχειρήσεων στο περιεχόμενο πια του σχολείου και για τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της μόρφωσης.

Αναφερόμενη ιδιαίτερα στο ρόλο του εκπαιδευτικού σήμερα, τόνισε ότι πρέπει με επιστημονικό και συνδικαλιστικό τρόπο να αποκαλύψει το πού βαδίζει η Παιδεία και κάλεσε το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και τους γονείς να συμβάλουν στο να ανοίξει ένα γενικότερο μέτωπο, που θα συνδέει την ανάγκη αλλαγών στην Παιδεία με τις αναγκαίες αλλαγές στην κοινωνία.

ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΜΕ
Ενας χρόνος χωρίς το δάσκαλο

Προσφορά στη μνήμη του Γ. Μωραΐτη

Τον κομμουνιστή παιδαγωγό και συγγραφέα Γιώργο Μωραΐτη, που έφυγε από τη ζωή, αγωνιζόμενος και όρθιος πριν από έναν ακριβώς χρόνο, θυμούνται και τιμούν οι συνεργάτες του στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προβλημάτων του ΚΜΕ. Σε σχετική ανακοίνωση το Γραφείο του Τμήματος τονίζει:

«Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον ξαφνικό χαμό του δασκάλου μας και υπεύθυνου του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προβλημάτων του ΚΜΕ, Γ. Μωραΐτη.

Ο Γ. Μωραΐτης αποτέλεσε μια εξέχουσα προσωπικότητα και η συμμετοχή του στους αγώνες του μαζικού λαϊκού κινήματος τον έφερε σε επαφή με μεγάλες προσωπικότητες και δασκάλους, όπως τη Ρόζα και το Γιάννη Ιμβριώτη, τον Κώστα Σωτηρίου, τον Μ. Τριανταφυλλίδη, τον Χ. Θεοδωρίδη, τον Π. Λεκατσά, τον Γ. Κορδάτο, το έργο και την πορεία των οποίων, επάξια και με συνέπεια, συνέχισε. Δραστηριοποιήθηκε στο συνδικαλιστικό χώρο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και από το 1976 ήταν υπεύθυνος του Τμήματος μελέτης Εκπαιδευτικών Προβλημάτων του ΚΜΕ.

Ο μαρξιστής Παιδαγωγός Γ. Μωραΐτης, μέσα από το πλούσιο συλλογικό και συγγραφικό του έργο, ανέδειξε κρίσιμα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του ΚΜΕ προχώρησε στην επεξεργασία προτάσεων για τη δημιουργία του ενιαίου 12χρονου δημόσιου και δωρεάν σχολείου, του σχολείου της πολυτεχνικής εκπαίδευσης, που στήριζαν την πολιτική του Κόμματος στην πάλη για το λαϊκό μέτωπο και τη λαϊκή Παιδεία.

Ασχολήθηκε ενδελεχώς με το πρόβλημα της ενότητας, της συνέχειας και της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, για το δημόσιο σύστημα παιδικών κέντρων προσχολικής διαπαιδαγώγησης, για τις τεχνικές μάθησης στην εκπαιδευτική διαδικασία, για τη λειτουργικότητα των σχολικών κτιρίων κ.ά.

Ηταν ιδιαίτερα αγαπητός στις Κνίτισσες και στους Κνίτες και μέσα από τα "αντιμαθήματα" και τις "αντιδιαλέξεις" του αποκάλυπτε του κρυφούς και φανερούς στόχους του σημερινού σχολείου που υπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Ταυτόχρονα και μέσα από τις γραμμές του ΕΣΥΝ προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην κατεύθυνση της συγκρότησης αντιναρκωτικού μετώπου, για έναν κόσμο απαλλαγμένο από τα ναρκωτικά.

Ο σύντροφός μας Γ. Μωραΐτης ήταν για μας, τα μέλη των εκπαιδευτικών Τμημάτων του ΚΜΕ, το υπόδειγμα του κομμουνιστή δασκάλου. Με την καθοδήγησή του λειτούργησαν πάνω από δυο δεκαετίες τα τμήματα των νηπιαγωγών, των δασκάλων, των φιλολόγων και των φυσικομαθηματικών με αξιόλογη δραστηριότητα και έκδοση υλικού. Ο Γ. Μωραΐτης συχνά έλεγε ότι το κύρος του Κόμματος και του ΚΜΕ ανεβαίνει μόνο όταν η ιδεολογική κατάρτιση είναι καθημερινό καθήκον μας. Οι συχνές αναφορές του στο έργο των κλασικών, κατέδειχναν την υποχρέωσή μας για την επιστροφή στο μαρξιστικό - λενινιστικό βιβλίο, ως προϋπόθεση για τη δουλιά μας. Ο Γ. Μωραΐτης μας δίδαξε όμως, και πάνω από όλα, την κομμουνιστική μας ανιδιοτέλεια και σεμνότητα για τα προβλήματα του λαού μας.

Στο χρόνο που πέρασε προσπαθήσαμε να φανούμε αντάξιοι της πολύχρονης προσφοράς του. Ετσι με τη βοήθεια του Κόμματος και του ΚΜΕ, το γραφείο και τα τμήματα του ΤΕΠ του ΚΜΕ λειτούργησαν. Γνωρίζουμε όμως ότι από εδώ και πέρα η καλύτερη προσφορά στη μνήμη του, όσο δύσκολο κι αν είναι να ειπωθεί κάτι τέτοιο, είναι η συνέχιση του έργου του στο ΚΜΕ, στο ΚΚΕ και στην υπόθεση της εργατικής τάξης γενικότερα. Εφυγε "όρθιος" και αγωνιζόμενος, όπως του ταίριαζε. Αυτή είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά που μας άφησε.

Στη μνήμη του Γ. Μωραΐτη, συμβολικά και τιμητικά προσφέρουμε 100 ευρώ στο "Ριζοσπάστη"».

Η οικογένεια

Σαν σήμερα, στις 26 Ιούνη 2002, Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, στη μεγάλη πορεία που είχε οργανώσει το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών, έπεσε μπροστά στη Βουλή των Ελλήνων, προδομένους από την καρδιά του. Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει επίσης στο «Ριζοσπάστη» 100 ευρώ για τη συνέχεια του αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ