Κινητοποίηση σήμερα στη Λάρισα από τους μαθητευόμενους του 7ου ΕΠΑΛ
Σοβαρά εμπόδια σε αποφοίτους των ΕΠΑΛ που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τη μαθητεία τους θέτει η έλλειψη εκπαιδευτικών.
Υπενθυμίζεται ότι για φέτος ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας 4.500 θέσεις μαθητείας στο πρόγραμμα «Μεταλυκειακό έτος - Τάξη μαθητείας» των ΕΠΑΛ. Το πρόγραμμα, πέρα από την εργασία και τη μάθηση στον εργασιακό χώρο, περιλαμβάνει και ένα «εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας» (203 ωρών) που διδάσκεται μια μέρα τη βδομάδα στα ΕΠΑΛ, ενώ απαιτεί και επόπτες εκπαιδευτικούς. Οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία, όμως, καθιστούν αμφίβολη τη διεξαγωγή του.
Ηδη σε τουλάχιστον 4 ΕΠΑΛ της Θεσσαλίας οι διευθυντές ενημέρωσαν τους μαθητευόμενους (κάποιοι από τους οποίους έχουν ήδη βρει θέσεις σε εργασιακούς χώρους και έχουν υπογράψει τις συμβάσεις μαθητείας) ότι δεν έχουν εκπαιδευτικούς για να υποστηρίξουν το πρόγραμμα ως προς το σκέλος του εργαστηριακού μαθήματος και του επόπτη.
Σε κάποιες περιπτώσεις προσπαθούν να «μπαλώσουν» το πρόβλημα με το υπάρχον προσωπικό και σε άλλες ανακοινώνουν ότι δεν μπορούν να το ξεκινήσουν καν. Ετσι, οι μαθητευόμενοι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ είναι «στον αέρα», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από αυτούς είναι απόφοιτοι προηγούμενων ετών, καθώς πέρυσι δεν είχε διεξαχθεί καθόλου το μεταλυκειακό έτος μαθητείας...
Οι μαθητευόμενοι του 7ου ΕΠΑΛ Λάρισας, που ενημερώθηκαν ότι το σχολείο τους δεν εγκρίνεται για να συμμετάσχει στο μεταλυκειακό έτος αυτής της χρονιάς λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών, σημειώνουν σχετικά: «Μετά από μήνες τρεξίματος για την εξασφάλιση μιας θέσης, μετά από πολλά "άκυρα" από εργοδότες και μετά από πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες, ερχόμαστε στο σήμερα, όπου οι μαθητευόμενοι του 7ου ΕΠΑΛ αλλά και πολλών άλλων σχολείων μένουμε στο έλεος βλέποντας τα όνειρά μας να γκρεμίζονται απ' τη μια στιγμή στην άλλη. Κι αυτό γιατί; Γιατί βρίσκουμε μπροστά μας το χρόνιο πρόβλημα των ελλείψεων σε καθηγητές! (...) Να λοιπόν που δεν φωνάζαμε άδικα τόσα χρόνια, και το πρόβλημα της έλλειψης μας στερεί το δικαίωμα να αναβαθμίσουμε τα πτυχία μας και να προχωρήσουμε στη ζωή μας κάνοντας επάγγελμα αυτό που διδαχτήκαμε τόσα χρόνια στο ΕΠΑΛ». Οι μαθητευόμενοι του 7ου ΕΠΑΛ, παίρνοντας την υπόθεση στα χέρια τους, καλούν και όλους τους συναδέλφους τους από άλλα σχολεία που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση σε συγκέντρωση σήμερα Πέμπτη, στις 10 π.μ. στην πλατεία Λαού (Ωδείο), και κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα, τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται:
-- Στα Παιδαγωγικά Τμήματα του ΕΚΠΑ, σήμερα Πέμπτη, στις 11.00, στο μικρό αμφιθέατρο, με ομιλήτρια την Ιουλία Χρονοπούλου, μέλος της ΕΠ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΤΟ Πανεπιστημίων - Ερευνας Αττικής του ΚΚΕ.
-- Στο Μαθηματικό, αύριο Παρασκευή, στις 13.00, στο αμφιθέατρο 21, με ομιλητή τον Αλέξανδρο Mπουγά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
-- Στη Φαρμακευτική, αύριο Παρασκευή, στις 13.00, στην αίθουσα Δ2, με ομιλητές την Γεωργία Γκούφα, μέλος του ΣΠ Αττικής της ΚΝΕ, και τον Ιάσονα Καπράλο, υπ. διδάκτορα Φαρμακευτικής στο ΕΚΠΑ.
-- Στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς ΕΜΠ, τη Δευτέρα 29/11, στις 13.00, στα νέα κτίρια Ηλεκτρολόγων, αίθουσα 6, με ομιλητές τον Θέμη Γκιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Ευάγγελο Χριστοφόρου, καθηγητή στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ.
-- Στους Μηχανολόγους Μηχανικούς ΕΜΠ, την Τρίτη 30/11, στις 14.00 στην αίθ. Ζ101, με ομιλήτρια την Αφροδίτη Κτενά, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δρ. Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ.
-- Στους Ναυπηγούς Μηχανικούς ΕΜΠ, την Τρίτη 30/11, στις 14.30, στην αίθουσα 201 (κτίριο Δ), με ομιλητές τον Θοδωρή Κωτσαντή, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και τον Ηλία Μπιλάλη, υπ. διδάκτορα Ναυπηγών Μηχανικών ΕΜΠ, μέλος της ΤΕ Πανεπιστημίων - Ερευνας Αττικής του ΚΚΕ.
Αντίστοιχη εκδήλωση προγραμματίζουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Κοζάνη την Κυριακή 28/11, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης. Θα μιλήσει ο Πάρης Ζάμπας, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις από καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Στην Αθήνα πραγματοποιείται συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12 μ., στη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης την ίδια ώρα, στη Λάρισα στην 5η ΥΠΕ στη 1 μ.μ., στα Γιάννενα έξω από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο επίσης στη 1 μ.μ. και στο Ηράκλειο στην πλατεία Ελευθερίας στις 12 μ.
Οι φοιτητές αντιδρούν στο σχέδιο που εισηγείται η Ολομέλεια του ΚΕΣΥ και προβλέπει μεταπτυχιακή κλινική εκπαίδευση σε δύο εξάμηνες φάσεις, η πρώτη σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ και σε Αγροτικά Ιατρεία - Κέντρα Υγείας. Το σχέδιο πλαισιώνεται με τα επιχειρήματα της απόκτησης δεξιοτήτων που δεν δίνονται προπτυχιακά και της «εδραίωσης των προπτυχιακών σπουδών μέσω της πρακτικής εφαρμογής τους σε πραγματικές συνθήκες αλλά υπό επίβλεψη».
Από την πλευρά τους οι φοιτητές ζητούν αναβάθμιση των προπτυχιακών σπουδών, ώστε οι φοιτητές Ιατρικής να εμβαθύνουν στα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται μέσω της κλινικής άσκησης, και σημειώνουν πως «αξιοποιώντας τα υπαρκτά προβλήματα στην προπτυχιακή εκπαίδευση και την "ανάγκη απόκτησης δεξιοτήτων" προωθείται μια βαθιά αντιδραστική τομή στην Ιατρική Εκπαίδευση, με στόχο αφενός να υψώσουν φραγμούς στην έναρξη και την απόκτηση της ιατρικής ειδικότητας, τη δημιουργία γιατρών πολλών ταχυτήτων στο δημόσιο σύστημα Υγείας (πρακτικάριων αποφοίτων της Ιατρικής, αγροτικών, ειδικευόμενων κ.λπ.), αφετέρου την "κάλυψη" των τραγικών ελλείψεων του δημόσιου συστήματος Υγείας με φθηνό, ανειδίκευτο ιατρικό δυναμικό».
Από σήμερα η υποβολή των ενστάσεων
Ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Παιδείας τα αποτελέσματα των μετεγγραφών, με πολλούς φοιτητές να μην έχουν μπορέσει καν να λάβουν μέρος στη διαδικασία των αιτήσεων εξαιτίας των κριτηρίων που έχει θέσει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, υποβλήθηκαν 5.228 αιτήσεις βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων και επιπλέον υποβλήθηκαν 1.465 αιτήσεις από αδελφούς προπτυχιακούς φοιτητές.
Από τους παραπάνω μετεγγράφονται 3.786 φοιτητές με μοριοδοτούμενους λόγους (κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια) και 1.433 αδελφοί προπτυχιακοί φοιτητές.
Τα αποτελέσματα βρίσκονται στην ειδική εφαρμογή Μετεγγραφών 2021 με τους κωδικούς με τους οποίους υποβλήθηκαν οι αιτήσεις μέσω του https://transfer.it.minedu.gov.gr ή μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων από σχετικό σύνδεσμο. Από σήμερα Πέμπτη και για διάστημα 30 ημερών υποβάλλονται ενστάσεις - αιτήσεις θεραπείας μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής.
Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ προς την υπουργό Παιδείας για την καθυστέρηση καταβολής σε πολλές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης
Να αναγνωριστούν και να καταβληθούν άμεσα τα μισθολογικά κλιμάκια για όλους τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μετά από πολλά χρόνια εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας απέκτησαν μόνιμη σχέση εργασίας, ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας.
Οπως αναφέρει, «πολλές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης δεν έχουν καταβάλει ακόμα τα μισθολογικά κλιμάκια των νεοδιόριστων, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να εξακολουθούν να πληρώνονται με 737 ευρώ και να πρέπει με αυτόν τον μισθό να ανταποκριθούν στα έξοδα στέγασης, μετακίνησης και διαβίωσης, τα οποία ολοένα και αυξάνονται».
«Η έγκαιρη απόδοση των μισθολογικών κλιμακίων στους νεοδιόριστους, καθώς και στους αναπληρωτές, θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη, καθώς αποτελεί την αμοιβή για ήδη παρεχόμενη εργασία», σημειώνει ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, που υπογράφει την Επίκαιρη Ερώτηση.
Με βάση τα παραπάνω, ρωτά την υπουργό τι μέτρα θα παρθούν ώστε να αναγνωριστούν και να καταβληθούν άμεσα τα μισθολογικά κλιμάκια για όλους, να δοθεί σε όλους τους εκπαιδευτικούς ο 13ος μισθός (Δώρο Χριστουγέννων) που κόπηκε τα προηγούμενα χρόνια, ως πρώτο βήμα για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, να δοθούν αυξήσεις, να «ξεπαγώσουν» τα μισθολογικά κλιμάκια της διετίας 2016 - '17. Παράλληλα, να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης για όσους εργάζονται μακριά από την κατοικία τους: Επίδομα σίτισης, στέγασης και δωρεάν μεταφορικά.
Για «πανδημία συντελεστών» στις πανελλαδικές εξετάσεις κάνουν λόγο το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ και η ΟΙΕΛΕ, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση των συντελεστών βαρύτητας στα μαθήματα, όπως ορίζονται από τα πανεπιστημιακά τμήματα. Επισημαίνεται πως πανεπιστημιακά τμήματα ίδιου αντικειμένου επέλεξαν να αποδώσουν διαφορετικούς συντελεστές στα εξεταζόμενα μαθήματα, με Φιλολογικά Τμήματα, Τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Ιστορίας κ.λπ. να εμφανίζουν σοβαρές αποκλίσεις στους ανά μάθημα συντελεστές. Αναφέρεται ως παράδειγμα το Φυσικό Αθήνας, όπου η Φυσική έχει συντελεστή 33% και τα Μαθηματικά συντελεστή 27%, ενώ στο Φυσικό Κρήτης οι συντελεστές είναι ακριβώς αντίστροφα.
«Προκειμένου να υπολογιστούν τα μόρια των υποψηφίων Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ δημιουργούνται περισσότεροι από 5.000 "συνδυασμοί" συντελεστών. Το δεδομένο αυτό, συνδυαζόμενο με την απόφαση του υπουργείου για "περιορισμό των Τμημάτων που επιλέγουν οι υποψήφιοι στο Μηχανογραφικό τους, στο 10% του συνόλου των Τμημάτων κάθε Επιστημονικού Πεδίου", θα δυσχεράνει σημαντικότατα τις επιλογές τους», επισημαίνεται μεταξύ άλλων.