«Τσε: Ο Επαναστάτης», σε σκηνοθεσία Στίβεν Σόντεμπεργκ με τον Μπενίσιο Ντελ Τόρο.
Στον θερινό κινηματογράφο «Σινέ Αστέρι», Ιλιον (Φιλοκτήτου και Νέστορος)
Προβολές κάθε μέρα στις 10.00 μέχρι την Τετάρτη 19/9
Με ένα εισιτήριο των 6 ευρώ 2 άτομα
«Η Αλληλεγγύη είναι το όπλο μας, ο Αγώνας ο μοναδικός δρόμος για να βαδίσουμε», τονίζει και προσθέτει πως είναι αναγκαίο «να οργανωθεί και να αναβαθμιστεί η λειτουργία του Λαϊκού Φροντιστηρίου με τη συμβολή όλων. Απευθυνόμαστε στους εκπαιδευτικούς, να υποστηρίξουν πολύπλευρα και ενεργητικά αυτήν την πρωτοβουλία, με στόχο να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των μαθητών. Καλούμε τα παιδιά των ανέργων, των φτωχών αυτοαπασχολούμενων, των εργατοϋπαλλήλων, να εγγραφούν στο Λαϊκό Φροντιστήριο το επόμενο διάστημα». Η υποβολή δηλώσεων γίνεται στα τηλέφωνα: 6976207869 και 6978818479.
Αντίστοιχα, τη λειτουργία του Λαϊκού Φροντιστηρίου για δεύτερη χρονιά συνεχίζει το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, με στόχο τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων οικογενειών. Το Λαϊκό Φροντιστήριο απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου αλλά και των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, και παρέχει δωρεάν μαθήματα διδακτικής ενίσχυσης.
Σε σχετική ανακοίνωσή του το ΕΚ Λαμίας επισημαίνει ότι «η συμμετοχή για τους μαθητές δεν έχει κανέναν όρο και προϋπόθεση. Ο μόνος περιορισμός είναι η επάρκεια σε εθελοντές εκπαιδευτικούς. Κάθε χρόνο οι ανάγκες αυξάνουν! Κάθε εκπαιδευτικός που κάνει το βήμα να συμμετέχει, αποτελεί αληθινό παράδειγμα παιδαγωγού, είναι δείγμα πραγματικής ταξικής αλληλεγγύης σε όσους δοκιμάζονται από την αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά».
Για πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής, στα τηλέφωνα 6986108669 - 6949723217 - 6973456959 και στα γραφεία του ΕΚ Λαμίας (πλατεία Διάκου, 1ος όροφος, γραφείο 7, ώρες 18.00 - 21.00, από Δευτέρα έως Παρασκευή).
Ακόμα, λαϊκά μαθήματα αλληλεγγύης, δωρεάν από εθελοντές εκπαιδευτικούς, διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας. Για το σκοπό αυτό έχει ορίσει μια πρώτη συνάντηση, τη Δευτέρα 17 Σεπτέμβρη στις 18.00, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου. Τηλέφωνα επικοινωνίας για τους ενδιαφερόμενους: 6946530600 και 6973214384.
«Στον αέρα» βρίσκεται η μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους στην Αργολίδα και το κόστος της το επωμίζονται προς το παρόν οι λαϊκές οικογένειες, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) της περιοχής.
Σύμφωνα με την ΑΣΕ, μια εβδομάδα πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοίνωσε σε μαθητές και γονείς ότι δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών, γιατί ο διαγωνισμός για το συγκεκριμένο έργο «κατέστη άγονος». Και στη συνέχεια, άρχισε η γνωστή τακτική της αποποίησης ευθυνών μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου και ΚΤΕΛ, ρίχνοντας ο ένας το μπαλάκι στον άλλο.
Η ΑΣΕ απαιτεί άμεση λύση και δωρεάν μεταφορά με ασφάλεια όλων των μαθητών από και προς το σχολείο τους και καλεί τα σωματεία των εκπαιδευτικών να πάρουν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις για το θέμα.
Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών σήμερα ενάντια στο κλείσιμο τμημάτων
Οπως καταγγέλλει η ΑΣΕ, η κυβέρνηση και το υπουργείο με οδηγία προς τα ΕΠΑΛ βάζει ταφόπλακα στα «ολιγομελή» τμήματα των ΕΠΑΛ, με αποτέλεσμα χιλιάδες μαθητές να μην μπορούν να παρακολουθήσουν την ειδικότητα που επιθυμούν. Εξηγεί, δε, ότι την περασμένη Τετάρτη, την ίδια μέρα που οι εκπαιδευτικοί έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο ενάντια στο κλείσιμο των ολιγομελών τμημάτων, «το υπουργείο έστελνε οδηγία στα ΕΠΑΛ, με την οποία έδινε τη δυνατότητα να διαγραφούν από την πλατφόρμα οι μαθητές από τα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα που δεν είχαν εγκριθεί. Επί της ουσίας, δηλαδή, το υπουργείο βάζει ταφόπλακα στα ολιγομελή τμήματα και βάζει το "μαχαίρι στο λαιμό" σε χιλιάδες μαθητές, αφού τους καλεί να γραφτούν σε υπάρχοντα τμήματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μαθητές των ΕΠΑΛ είτε θα αναγκαστούν να αλλάξουν ειδικότητα είτε θα μετακινηθούν πολλά χιλιόμετρα, ακόμα και να αλλάξουν νομό (πράγμα συχνά μη εφικτό), προκειμένου να βρουν την ειδικότητά τους.
Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία του υπουργείου προς τους μαθητές των ΕΠΑΛ και τις οικογένειές τους παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις. Η ανάλγητη στάση του υπουργείου και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη μη έγκριση των "ολιγομελών" τμημάτων των ΕΠΑΛ είναι αποκαλυπτική της πολιτικής της. Υποβαθμίζει τη μορφωτική διαδικασία, αποκλείει μαθητές, εξοντώνει τους συναδέλφους. Αυτή είναι η περιβόητη κανονικότητά τους!», σχολιάζει η ΑΣΕ, που καλεί τους διευθυντές των ΕΠΑΛ να μην εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη οδηγία.
Παναττική σύσκεψη εκπαιδευτικών, Σωματείων και αναπληρωτών πραγματοποιείται τη Δευτέρα 17 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της ΔΟΕ.
Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ν. Πλουμπίδης», «Σωκράτης», «Σεφέρης», «Ρόζα Ιμβριώτη», «Θουκιδίδης», η ΕΛΜΕ Πειραιά και η «Πρωτοβουλία Αναπληρωτών» καλούν σε συμμετοχή στη σύσκεψη, όπου θα συζητηθούν θέματα όπως η οργάνωση της πάλης για άμεση μονιμοποίηση των 25.000 συμβασιούχων στην Εκπαίδευση και εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων, τα ζητήματα των σχολικών κτιριακών υποδομών, η εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής κ.ά.
MotionTeam |
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΔΟΕ από τα υπηρεσιακά συμβούλια σχεδόν όλης της χώρας, από τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης λείπουν συνολικά 4.442 εκπαιδευτικοί και συγκεκριμένα: 479 δάσκαλοι, 148 νηπιαγωγοί, 89 εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής και 804 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων (Αγγλικών, γυμναστές, Μουσικής κ.ο.κ.), ενώ εκεί που διογκώνεται εξαιρετικά το πρόβλημα των ελλείψεων, είναι στην παράλληλη στήριξη, όπου σύμφωνα με τη ΔΟΕ λείπουν 2.726 εκπαιδευτικοί!
Το πρόβλημα των ελλείψεων στην παράλληλη στήριξη είναι εντοπισμένο σε πολλές περιοχές, όπως στο Νομό Ηρακλείου όπου η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» καταγγέλλει ότι «σε 268 παλιές εγκεκριμένες αιτήσεις παράλληλης στήριξης πήραν μόνο 56 για να τους μοιράσουν σε 12 ή 6 ώρες ανά παιδί και όχι φυσικά ως οφείλουν, ένα δάσκαλο/α ανά παιδί».
Ομως, σοβαρές ελλείψεις σημειώνονται και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Αν και δεν έχουν δοθεί συγκεντρωτικά στοιχεία, είναι ενδεικτική η εικόνα που εμφανίζεται σε κάποιες περιοχές όπως για παράδειγμα στην περιοχή του Πειραιά, όπου σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει η ΕΛΜΕ, λείπουν: 994 ώρες στα σχολεία Ειδικής Αγωγής (δηλαδή περίπου 48 καθηγητές), 100 ώρες στα Κύθηρα (δηλαδή περίπου 5 καθηγητές), 906 ώρες στη Β' Πειραιά και τον Αργοσαρωνικό (δηλαδή περίπου 43 καθηγητές), 2.551 ώρες στην Α' Πειραιά (δηλαδή περίπου 122 καθηγητές). Ολα τα παραπάνω σημαίνουν ότι λείπουν συνολικά στην περιοχή 218 καθηγητές.
Σοβαρό πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, αλλά και οι αλχημείες που γίνονται για να μειωθούν οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς, να κρυφτεί δηλαδή το πρόβλημα κάτω από το χαλί! Μια κλασική μέθοδος γι' αυτό είναι οι συμπτύξεις τμημάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τμήματα με 27 μαθητές και πάνω. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα από το Αιγάλεω και το Χαϊδάρι, όπου όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί, δημιουργήθηκαν τρία τμήματα υπερπλήρη με 27 μαθητές στο 1ο Λύκειο Αιγάλεω και περίσσεψαν (!) 9 μαθητές. Δηλαδή θα μπορούσαν κάλλιστα να δημιουργηθούν τέσσερα τμήματα με 21 και 22 μαθητές και να γινόταν το μάθημα σε πιο ανθρώπινες συνθήκες. Επιλέγεται όμως το αντίθετο και αυτό είναι κατεύθυνση, όπως φαίνεται, της κυβέρνησης. Αντίστοιχα στο 3ο Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας, δημιουργήθηκαν δύο τμήματα 29άρια στη Β' Γυμνασίου, στα οποία φοιτούν παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, ενώ την ίδια ώρα κλείνουν 4 τμήματα των ΕΠΑΛ Αιγάλεω και 1 τμήμα του ΕΠΑΛ Χαϊδαρίου, ως... ολιγομελή που δεν εγκρίνονται.
Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις στην περιοχή και συνεχίζουν, απαιτώντας σπάσιμο των τμημάτων με δημιουργία καινούργιων, μέγιστο όριο 20 μαθητές στα τμήματα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού και 10 στα εργαστήρια και φυσικά μαζικούς μόνιμους διορισμούς με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν.