Η διείσδυση των επιχειρήσεων και των μαθημάτων επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) προχωράει και μέσα στα προγράμματα σπουδών, όπως καταγγέλλει η Πανσπουδαστική ΚΣ σε σχετική ανακοίνωση.
Συγκεκριμένα, το Οικονομικό Τμήμα του ΠΑΜΑΚ πρόκειται να θέσει στη Συνέλευση του Τμήματος την «Ανάλυση του Σχεδίου Εισαγωγής και Ανάπτυξης Μαθημάτων Επιχειρηματικότητας» για την εισαγωγή πέντε μαθημάτων επιλογής επιχειρηματικότητας. Αυτά τα μαθήματα επιχειρηματικότητας αφορούν όλα τα Τμήματα του ΠΑΜΑΚ, όπως διευκρινίζεται στην εισήγηση. Αυτά τα μαθήματα θα τα διδάσκουν «... μέλη ΔΕΠ, στελέχη επιχειρήσεων, αυτοαπασχολούμενοι επιχειρηματίες κι εκπρόσωποι οργανισμών και φορέων...», δηλαδή θα έχουν παρέμβαση οι επιχειρηματίες άμεσα στην εκπαίδευση των φοιτητών....
Η ΠΚΣ καλεί τους φοιτητές να μην αφήσουν να περάσουν οι αντιεκπαιδευτικές επιλογές, που βαφτίζουν το κυνήγι του κέρδους και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο «μάθημα επιχειρηματικότητας», ενώ σχολιάζει: «Αυτοί που θέλουν το Πανεπιστήμιο να γίνει παραμάγαζο του ΣΕΒ, κι όλη η λειτουργία του να αντιστρατεύεται τις ανάγκες μας και τις ανάγκες των γονιών μας, πρέπει να βρουν το σύνολο των φοιτητών μπροστά τους. Παλεύουμε για έρευνα κρατικά χρηματοδοτούμενη στην υπηρεσία του λαού κι όχι των επιχειρήσεων, για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, για πτυχία με αξία - δουλειά με δικαιώματα».
Παρόλο που το υπουργείο Παιδείας επισήμως δεν επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει, προς το παρόν, αυτό το ενδεχόμενο, φαίνεται πως ισχύει η λαϊκή ρήση «δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά» αφού αυτού του είδους η σύνδεση της κατάρτισης με την ανώτατη εκπαίδευση εμπίπτει στους στόχους της ΕΕ και εμφανίζεται σε σχετικά κείμενα της Ενωσης.
Γίνεται λοιπόν, κατανοητό γιατί θεσμοθετήθηκε η βάση του «10» στις πανελλαδικές εξετάσεις: για να σπρώχνεται η μεγάλη μάζα των αποφοίτων του Λυκείου στα ΙΕΚ, ως αναγκαστικό ενδιάμεσο σταθμό πριν την ανώτατη εκπαίδευση. Είναι γνωστό βέβαια, ότι η πλειοψηφία των ΙΕΚ είναι ιδιωτικά καθώς και ότι τα ΙΕΚ είναι ιδρύματα εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος, εποπτευόμενα άμεσα από την «αγορά». Γι' αυτό εξάλλου και οι «ειδικότητες» των ΙΕΚ δεν έχουν καμιά σχέση με την επιστήμη, αλλά έχουν πρόσκαιρο χαρακτήρα και πολύ χαμηλού επιπέδου εκπαιδευτική αξία.
Γεννιέται έτσι, το ερώτημα: Πώς γίνεται να μη θεωρείται ικανός ένας απόφοιτος Λυκείου για την Ανώτατη Εκπαίδευση και να γίνεται ικανός αφού παρακολουθήσει ένα τέτοιου τύπου σεμινάριο «ληξιπρόθεσμης κατάρτισης»; Παράλληλα, διαφαίνεται η κατεύθυνση περαιτέρω υποβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης που θα προσαρμοστεί ανάλογα (βλέπε νέες ειδικότητες αντίστοιχες των ψευτοειδικοτήτων των ΙΕΚ) για να δέχεται τους απόφοιτους των ΙΕΚ. Τέλος, φαίνεται ότι για τη λειτουργία αυτού του μέτρου θα μπουν σε εφαρμογή και μια σειρά ακόμα αντιδραστικές ρυθμίσεις στην εκπαίδευση και την κατάρτιση (πιστωτικές μονάδες, πιστοποιήσεις από εργοδότες, «φάκελος» σπουδαστή κ.ο.κ.) που το κίνημα στο χώρο της εκπαίδευσης τις έχει απορρίψει με δυναμικές κινητοποιήσεις.
Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των συνδικαλιστών βιοτεχνών στη σύσκεψη που συγκάλεσε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας για το ζήτημα της Παιδείας, καθώς συμμετείχαν σ' αυτή συνδικαλιστές από περίπου 20 σωματεία και αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση. Σκοπός της Ομοσπονδίας ήταν να μεταφερθεί η συζήτηση στις διοικήσεις των σωματείων και να γίνουν για το θέμα γενικές συνελεύσεις, αλλά και να βγουν ψηφίσματα, προκειμένου να μπορέσουν να εκφραστούν οι ΕΒΕ και σ' αυτό το θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Στη σύσκεψη χαιρέτισε και ο Δ. Παπαδημητρίου, δάσκαλος, από τους εκπαιδευτικούς του ΠΑΜΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στους αγώνες που αναπτύχθηκαν τελευταία, αλλά και στο είδος της γνώσης που προσφέρεται στα παιδιά.
Μερικές βασικές επισημάνσεις έκανε εισηγητικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Π. Γαλανόπουλος, για το πτυχίο που δεν εξασφαλίζει δουλιά, τη μόρφωση που δε βοηθά στην ανάλυση των κοινωνικών φαινομένων, αλλά και για το μεγάλο κόστος που επωμίζονται οι οικογένειες. Η ΟΒΣΑ θεωρεί ότι το ζήτημα της Παιδείας είναι πολιτικό, θέμα διαρκούς πάλης και κατακτήσεων που εξαρτώνται από την ενδυνάμωση του λαϊκού κινήματος. Πάλης στην προοπτική μιας άλλης οικονομίας, όπου η γνώση θα χρησιμοποιείται υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, θα μειώσει τις ώρες δουλιάς, θα βελτιώσει το επίπεδο ζωής και θα καλύψει περισσότερες βασικές ανάγκες.
Μεταξύ άλλων, η ΟΒΣΑ είναι αντίθετη στην «αποκέντρωση» των σχολείων, όπου η ανάληψη από τους δήμους μεγαλύτερων ευθυνών λειτουργίας εγκυμονεί μεγαλύτερες επιβαρύνσεις και το ενδεχόμενο διαφοροποίησης των προγραμμάτων σπουδών. Ανάμεσα στα αιτήματα - θέσεις της Ομοσπονδίας είναι η επιχορήγηση της Παιδείας με 15% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αποκλειστικά δημόσια ενιαία 12χρονη Παιδεία, τεχνική εκπαίδευση στη συνέχεια, κατάργηση της παραπαιδείας. Το ζήτημα της αγωνιστικής συμπαράταξης μπήκε με έμφαση στη συζήτηση, ενώ καταγγέλθηκαν και οι μεγαλοκαναλάρχες για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τις κινητοποιήσεις για την Παιδεία και τις καταλήψεις. Πολλοί συνδικαλιστές δήλωσαν περήφανοι και για τα παιδιά τους και για τον αγώνα που έκαναν.
Την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ζήτησε ευθέως ο ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, σε τοποθέτησή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Στα πλαίσια της γενικότερης φιλολογίας που αναπτύσσεται ότι το πανεπιστημιακό άσυλο «περιθάλπει εγκληματικές πράξεις», «καλύπτει και επιτρέπει βανδαλισμούς στα πανεπιστημιακά ιδρύματα» και γι' αυτό «πρέπει» να καταργηθεί, προκειμένου να «επικρατήσει η τάξη», ο ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ, επέλεξε να φέρει το ζήτημα στην Ολομέλεια, υποστηρίζοντας την κατάργηση μιας δημοκρατικής κατάκτησης του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα που ζητούν τέτοιου είδους μέτρα και αποκαλύπτοντας τον πραγματικό ρόλο του ιδίου και του κόμματός του.
Συγκεκριμένα, ο Γ. Καρατζαφέρης αναφερόμενος στις υποκινούμενες και παρασκηνιακά υποστηριζόμενες από τις αρχές και το κράτος επιθέσεις των «γνωστών - αγνώστων» που προκαλούν καταστροφές τόσο στο Πολυτεχνείο, όσο και σε άλλους πανεπιστημιακούς χώρους, όπου η αστυνομία δεν μπορεί να επέμβει, υποστήριξε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και γι' αυτό πρέπει να παρθούν μέτρα κατά του ασύλου.
Στην προβοκατόρικη τοποθέτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, απάντησε με παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, υπογραμμίζοντας ότι το άσυλο αποτελεί κατάκτηση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, κατήγγειλε το ρόλο τόσο του Γ. Καρατζαφέρη όσο και του κόμματός του, που προωθούν αντιδραστικές και ακροδεξιές αντιλήψεις, επισημαίνοντας ότι τέτοιες απόψεις στρέφονται τόσο κατά μιας πάγιας και κατοχυρωμένης κατάκτησης του δημοκρατικού κινήματος, όσο και ενάντια στο ίδιο το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα.
Ο Γ. Τούσσας, στην παρέμβασή του, τόνισε ότι δεν είναι τυχαία και η στιγμή που επιλέχθηκε από τον ευρωβουλευτή του ΛΑΟΣ να υποστηρίξει τις ακροδεξιές θέσεις του επί του θέματος, καθώς γίνονται λίγες μέρες πριν από την επέτειο του εορτασμού του Πολυτεχνείου, που αποτελεί την κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής δράσης του κινήματος και της νεολαίας.
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, κλείνοντας, τόνισε ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση επιχειρεί να πλήξει και τις επερχόμενες κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας, όσον αφορά στην τροποποίηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα.