Πέμπτη 13 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Δραστηριότητες για την ειδική αγωγή

Κλιμάκια εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών πραγματοποιούν περιοδείες σήμερα στις 10 π.μ. σε ειδικά σχολεία του Αιγάλεω και αύριο Παρασκευή στις 9.30 π.μ. σε ειδικά Δημοτικά του Δήμου Πειραιά και το ΕΕΕΕΚ. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών (ενόψει σχετικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης) καλεί τους εκπαιδευτικούς να αγωνιστούν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και εκποίηση της ειδικής αγωγής, ενάντια στο μορφωτικό και κοινωνικό αποκλεισμό των ΑμΕΑ.

Αυξάνονται οι εισακτέοι στα ΑΕΙ της περιφέρειας

Αύξηση των εισακτέων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας, χωρίς αυτό να θίγει την ουσία της πολιτικής των αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία. Το υπουργείο Παιδείας αυξάνει πλασματικά τις θέσεις σε μια ανώτατη εκπαίδευση το επίπεδο της οποίας συνεχώς υποβαθμίζεται, ενώ η πλειοψηφία των αποφοίτων της παίρνει ένα ...διαβατήριο για την ανεργία. Την ίδια στιγμή, αυξάνεται κατά πολύ ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους υποψηφίους για τις σχολές μεγάλης ζήτησης.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες το υπουργείο, αυξάνονται οι εισακτέοι στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της περιφέρειας (25% και 6% αντίστοιχα), ενώ μειώνονται στα Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κατά 10% περίπου. Οι εισακτέοι στα ΤΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης παραμένουν στα περσινά επίπεδα.

Από τις 86.736 θέσεις που διατίθενται συνολικά στην ανώτατη εκπαίδευση, τις 70.701 αναμένεται να διεκδικήσουν 94.600 εν δυνάμει υποψήφιοι απόφοιτοι της Γ΄ Λυκείου, 8.628 απόφοιτοι προηγούμενων χρόνων, 6.656 θέσεις στα ΤΕΙ αναμένεται να διεκδικήσουν 30.000 απόφοιτοι των ΤΕΕ - ΕΠΑΛ και 461 θέσεις 3.500 απόφοιτοι εσπερινών ΤΕΕ - ΕΠΑΛ, ενώ για τους αποφοίτους των εσπερινών γενικών λυκείων διατίθενται 879 θέσεις.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, οι πανελλαδικές εξετάσεις θα αρχίσουν μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη και θα ολοκληρωθούν στο πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδηλώσεις για την ΕΠΟΝ

Οι οργανώσεις Λάρισας της ΚΝΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ και των 40 χρόνων της ΚΝΕ, πραγματοποιούν 2μερη εκδήλωση αφιερωμένη στη θρυλική ΕΠΟΝ.

Αύριο Παρασκευή, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, στις 11 π.μ., θα παρουσιαστεί η επανέκδοση της «Νέας Γενιάς», του οργάνου του ΚΣ της ΕΠΟΝ (κυκλοφορεί σε φωτογραφική ανατύπωση από τη «Σύγχρονη Εποχή»), από τον Βασίλη Φυτσιλή, ΕΠΟΝίτη και μέλος της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ.

Το Σάββατο 15 Μάρτη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Χατζηγιάννειου, στις 7 μ.μ., θα γίνει εκδήλωση με μουσικό αφιέρωμα από το συγκρότημα της ΚΝΕ, αφηγήσεις, ποιήματα και πολιτική ομιλία.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο νόμος πλαίσιο πρέπει να συναντήσει τείχος αντίστασης

Περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Από τη χτεσινή επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Motion Team

Από τη χτεσινή επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Τα προβλήματα στην ανώτατη εκπαίδευση γενικότερα και ειδικότερα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τα οποία έχουν συσσωρευτεί από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές αλλά και τις προσπάθειες εφαρμογής του νέου νόμου - πλαισίου, ήταν το θέμα της συζήτησης στις διαδοχικές συναντήσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, με τους εργαζόμενους διοικητικούς υπαλλήλους στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τη διοίκηση του Ιδρύματος. Η Αλ. Παπαρήγα διατύπωσε την πρόταση του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση και κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜΘ.

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου περιόδευσε η Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής κλιμακίου της ΚΕ του ΚΚΕ, οι διοικητικοί υπάλληλοι έθεσαν τα προβλήματα του κλάδου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. Αμέσως μετά, η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου και τον πρύτανη Ηλία Κουσκουβέλη, όπου συζήτησε τα προβλήματα της Παιδείας, το νόμο - πλαίσιο, τα προβλήματα υποδομών, διδακτικού προσωπικού και χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα η Αλ. Παπαρήγα, αναφερόμενη στις εξελίξεις στην Παιδεία, σημείωσε: «Καλούμε τους πανεπιστημιακούς, τους φοιτητές και τους σπουδαστές, να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, αλλά και με τη στήριξη όλων των εργαζομένων, ούτως ώστε να αχρηστεύσουν, να κάνουν ανενεργό το νόμο - πλαίσιο. Με κάθε τρόπο να σαμποτάρουν την εφαρμογή του».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επισήμανε ότι «βεβαίως, υπάρχει και το άρθρο 16, που δεν πρέπει να περάσει, και θα το παλέψουμε. Αλλά δεν είναι μόνο το άρθρο 16 που συγκεντρώνει την προσοχή. Το "τετραετές επιχειρηματικό σχέδιο", που πρέπει να υποβληθεί στο υπουργείο, η "αξιολόγηση", τα μεταπτυχιακά κι οι "εσωτερικοί κανονισμοί" είναι εκείνοι οι μοχλοί, οι οποίοι θα μετατρέψουν το πανεπιστήμιο σε ένα χώρο όπου οι επιχειρηματίες θα πηγαίνουν από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο, από σχολή σε σχολή και θα κοιτάνε ποιος θα τους προσφέρει το πιο φτηνό προϊόν, είτε σε εργατικό δυναμικό, κυρίως όμως στην έρευνα».

«Ο νόμος πλαίσιο πρέπει να συναντήσει τείχος, με όρους μαζικής, νεανικής, πανεπιστημιακής δράσης και γενικότερα του λαού, με οργάνωση, με δημοκρατικές διαδικασίες, με πολυμορφία μορφών πάλης και με πολιτική αποκάλυψη, διότι είναι κρίσιμη η περίοδος που περνάμε» υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα και τόνισε: «Εάν ο νόμος πλαίσιο περάσει - δεν έχει μπει ακόμα σε εφαρμογή παντού - τότε πραγματικά θα έχουμε πανεπιστήμια που λειτουργούν με ιδιωτικό τρόπο, σα να είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, θα επέλθει κατάταξη ανάμεσα στα πανεπιστήμια σε πρώτης, δεύτερης, τρίτης κατηγορίας και στα ΤΕΙ, τέταρτης κατηγορίας».

Ακόμα, αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, επισήμανε ότι «θα διασπαστεί το πανεπιστήμιο σε δύο κύκλους και οι ταξικοί φραγμοί, η ταξική επιλογή θα είναι πια πολύ πιο πλατιά, πολύ πιο βαθιά, πολύ πιο έντονη, πολύ πιο τυποποιημένη. Εμείς συγκεντρώνουμε, βεβαίως, την προσοχή στα προβλήματα εφ' όλης της ύλης στην εκπαίδευση. Αλλά ιδιαίτερα ο νόμος πλαίσιο πρέπει να πολεμηθεί σε αυτά τα τέσσερα κυρίως σκέλη και κρίκους που είπαμε, εννοείται και στα θέματα της υπεράσπισης του πανεπιστημιακού ασύλου», τόνισε.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Κανένας στο μάθημα, όλοι στο δρόμο

«Βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες, απανταχού εργοδότες... μας θέλουν να δουλεύουμε για όλη μας τη ζωή! Ζητούν περισσότερη "ελευθερία" για περισσότερες απολύσεις, μισθούς πείνας και συντάξεις... "μετά θάνατο". Συμμετέχουμε σε όλα τα αγωνιστικά καλέσματα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου».

Απλή και κατηγορηματική η διαπίστωση που κάνει οΣύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, ο οποίος για σήμερα καλεί τους σπουδαστές, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Ομονοίας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Τα εργατόπαιδα παίρνουν θέση. Δηλώνουν απλά και κατηγορηματικά ότι γνωρίζουν την ταξική τους θέση. Ηδη, χτες το βράδυτο 2ο Νυχτερινό ΤΕΕ Περιστερίου πήρε απόφαση για συμμετοχή και στην απεργία του ΠΑΜΕ στις 19 του Μάρτη.

Μέχρι την Παρασκευή 14 Μάρτη θα συνεδριάσουν όλες οι επιτροπές σπουδαστών στα δημόσια ΙΕΚ, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα ΙΕΚ, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για την Τετάρτη 19 Μάρτη. «Κανένας στο μάθημα, κλείνουμε τις σχολές μας», επισημαίνει ο Σύλλογος, καθώς «ζούμε ήδη στο πετσί μας τους μισθούς πείνας, την ανασφάλιστη εργασία, αφού οι περισσότεροι ήδη δουλεύουμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά από τις πρακτικές μας τι σημαίνει ανασφάλιστη εργασία, χωρίς καμία κάλυψη και τι σημαίνει μισθοί πείνας. Βλέπουμε στο σπίτι μας, στις οικογένειές μας τι σημαίνει μείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ακρίβεια, ανεργία».

Στο πλευρό των εργαζόμενων και οι μαθητές

Στα 15μελή αρκετών σχολείων έχει ήδη ανοίξει κουβέντα προκειμένου στην απεργία της Τετάρτης 19 Μάρτη - ενάντια στο νομοσχέδιο για την Κοινωνική Ασφάλιση - οι μαθητές να ενώσουν τη φωνή τους με τους γονείς, τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τους σπουδαστές, και δώσουν το «παρών» μαζί με το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, στις 10 το πρωί, στην Ομόνοια.

Απαντώντας σε όσους προσπαθούν να πείσουν ότι οι μαθητές δεν πρέπει να «ασχολούνται με αυτά», όμως τους βάζουν από τα 14 χρόνια τους να επιλέξουν επάγγελμα, τους διδάσκουν στα βιβλία ότι στόχος πρέπει να είναι ο «ανταγωνισμός των επιχειρήσεων και της οικονομίας», τους στερούν δικαιώματα και απαιτήσεις, οι μαθητές αγκαλιάζουν την απεργία των γονιών τους. Και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς, καθώς η κατάσταση που βιώνουν είναι: «σήμερα τρέχουμε όλη τη μέρα και παίρνουμε κουτσουρεμένη γνώση, αύριο δουλεύουμε όλη τη μέρα για κουτσουρεμένη ζωή. Ο αγώνας των γονιών μας, των καθηγητών και των εργαζόμενων, για να έχουν ασφάλιση και δουλειά με αξιοπρεπή μισθό, είναι και δικός μας αγώνας».

Και διεκδικούν: «Η Παιδεία να είναι για όλους δωρεάν, να μην πληρώνουμε για να μορφωθούμε. Η Υγεία και η Ασφάλιση να μην είναι εμπόρευμα, αλλά δικαίωμα για όλους τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους. Οι γονείς μας να πάρουν ουσιαστικές αυξήσεις, για να ζούμε με αξιοπρέπεια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ