Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΝΑΤΟική συναίνεση

Μπορεί το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ να τροφοδοτεί έναν ακόμα γύρο στην κούφια αντιπαράθεση γύρω από το ονοματολογικό, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, όμως όταν η συζήτηση αγγίζει τη στρατηγική που υπηρετεί η συμφωνία των Πρεσπών, δύσκολα καταλαβαίνει κανείς αν κάποιος εκπροσωπεί την κυβέρνηση ή την αξιωματική αντιπολίτευση, αφού και οι δυο κρατούσαν γερά το λιβανιστήρι για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. «Εμείς (...) έχουμε στρατηγικό σκοπό την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (...) αυτή είναι μια στρατηγική μας θέση (...) Κάνουμε το καθήκον μας υπεύθυνα με καθαρή συνείδηση, παραμένοντας η πιο στέρεη πολιτική δύναμη της χώρας υπέρ της ευρωατλαντικής πορείας των γειτόνων μας...». Τα παραπάνω, για παράδειγμα, τα είπε ο Γ. Κουμουτσάκος εκ μέρους της ΝΔ, μάλλον απευθυνόμενος σε ευρωατλαντικό ακροατήριο και για να αποφευχθούν «παρεξηγήσεις» σχετικά με τη στάση της ΝΔ απέναντι στη συμφωνία και το Πρωτόκολλο. Είναι ακριβώς τα ίδια που λέει και η κυβέρνηση, όπως και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, για να μαντρώσουν έναν ακόμα λαό στο ΝΑΤΟ και για να διευρυνθεί η δολοφονική αυτή μηχανή. Αυτή η απόλυτη σύμπλευση είναι που πρέπει να γίνει κριτήριο για το λαό και όχι οι ψευτοκαβγάδες τους γύρω από τα «διαδικαστικά», το αν επιδιώχθηκε «συναίνεση» κ.ο.κ., αφού η συναίνεση μεταξύ τους στο ευρωΝΑΤΟικό πλαίσιο είναι δεδομένη.

Εχέγγυα

Αποκαλυπτικά για το τι σημαίνει η ευρωατλαντική «ασφάλεια» και «σταθερότητα», που κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τα κυβερνητικά στελέχη, ήταν τα όσα είπε στη συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ο γγ του ΝΑΤΟ, αμέσως μετά την επικύρωση του πρωτοκόλλου για την ένταξη της ΠΓΔΜ. Ο Στόλτενμπεργκ, για να επιβεβαιώσει υποτίθεται το πώς η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ «θα βοηθήσει στη σταθερότητα της περιοχής, θα διατηρήσει την ειρήνη και θα αποφευχθούν διαμάχες» επικαλέστηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, όλα τα προηγούμενα «έργα και τις ημέρες» της δολοφονικής συμμαχίας στα Βαλκάνια, λέγοντας επί λέξει: «Αυτό ακριβώς είδαμε στα Δυτικά Βαλκάνια και σ' αυτήν την περιοχή της Ευρώπης, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Εχουμε πολλές χώρες - μέλη στην περιοχή: Κροατία, Σλοβενία, Αλβανία, Μαυροβούνιο. Αυτό βοήθησε στη σταθεροποίηση της περιοχής. Το ΝΑΤΟ έπαιξε ρόλο - κλειδί στον τερματισμό δύο πολέμων, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και στη Σερβία και το Κόσοβο. Ημασταν παρόντες και στην ΠΓΔΜ. Επομένως το ΝΑΤΟ και η διεύρυνσή του έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα»! Να λοιπόν ποια είναι τα «εχέγγυα» του ιμπεριαλιστικού οργανισμού για τη «σταθερότητα» και «ασφάλεια»: Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, οι σφαγές των λαών της περιοχής, οι αλλαγές συνόρων, τα ΝΑΤΟικά προτεκτοράτα, ο βομβαρδισμός της Σερβίας, η υποδαύλιση των εθνικισμών και αλυτρωτισμών που μένουν ολοζώντανοι εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, όπως π.χ. με τα σχέδια της «Μεγάλης Αλβανίας». Η βρώμικη ιστορία της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας όντως διδάσκει και χτυπάει καμπανάκι για το λαό μας, που πρέπει να δυναμώσει την πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την εμπλοκή της χώρας σε αυτά.

Προσωπικά

Στιγμές γέλιου χάρισε χτες στην Επιτροπή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κυρίτσης, που ζήτησε το λόγο «επί προσωπικού», για να απαντήσει στα όσα είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ σχετικά με τους ρόλους που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την προώθηση των ΝΑΤΟικών σχεδίων στα Βαλκάνια και ευρύτερα. Ηταν όμως τέτοιος ο ζήλος του, που, ενώ ξεκίνησε να λέει διάφορες τρολιές για «υπερεπένδυση του ΚΚΕ στο ΝΑΤΟικό» (είναι γνωστό άλλωστε ότι το ΚΚΕ ...τώρα πρωτομίλησε για το ΝΑΤΟ), επειδή τάχα δεν έχει τίποτα να πει για τη... φιλολαϊκή πολιτική της κυβέρνησης (!), τα μπουρδούκλωσε, πήγε να αρχίσει τις βαθυστόχαστες αναλύσεις, όπως ότι «με βάση τη ρητορική του ΚΚΕ, θα είναι πιο προστατευμένος ο λαός της γειτονικής χώρας εντός του ΝΑΤΟ από την επιβουλή της ελληνικής αστικής τάξης» (!) και τελικά επιφυλάχθηκε να μιλήσει αργότερα! Η «αριστερά» του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ έχει πάρει όντως «πολύ προσωπικά» τις βρωμοδουλειές που της έχουν αναθέσει τα αφεντικά της, ο πρέσβης και οι λοιποί σύμμαχοι. Κρίμα, πάντως, να μην αποστηθίζουν καλά τα ραβασάκια, γιατί πάει χαμένος και ο ζήλος και ο χρόνος...

Στενοχώριες

Η προσπάθεια του Π. Καμμένου να σηκώσει όψιμα μέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής της ΠΓΔΜ, προειδοποιώντας για τις συνέπειες που θα έχει η εδραίωση του ΝΑΤΟ σε μια γειτονική χώρα, πραγματικά μας ξεπερνάει! Εφτασε μάλιστα στο σημείο να πει ότι επίκειται έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού, από το ενδεχόμενο να εγκατασταθούν στη ΝΑΤΟική βάση που λειτουργεί στα σύνορα ΠΓΔΜ - Κοσόβου (η μεγαλύτερη των Βαλκανίων) τα πυρηνικά από το Ιντσιρλίκ. Κανείς δεν ξεχνάει βέβαια ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη» όταν προετοίμαζε τη βάση του Αραξου για να φιλοξενήσει αυτή τα πυρηνικά του ΝΑΤΟ, με υπουργό Αμυνας τότε τον Π. Καμμένο. Με δεδομένο ότι ο ίδιος δηλώνει φανατικός υπέρμαχος της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», την οποία άλλωστε υπηρέτησε με προσήλωση ως μέλος της κυβέρνησης μέχρι πριν από λίγες μέρες, πού ακριβώς βρίσκεται η «ανησυχία» και η «ένσταση» του Π. Καμμένου; Μα εκεί που βρίσκεται και των άλλων αστικών κομμάτων, τα οποία καταψηφίζουν το πρωτόκολλο, στηρίζουν όμως τον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ. Οι ΑΝΕΛ δηλαδή αθροίζονται στις δυνάμεις που θα ήθελαν η ελληνική αστική τάξη να είχε κερδίσει περισσότερα στο παζάρι για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, εξαργυρώνοντας και το ρόλο της ως του παλιότερου μέλους της λυκοσυμμαχίας στην περιοχή. Κατά βάθος, μπορεί και να στενοχωριέται για το ενδεχόμενο να «κλέψει» η ΠΓΔΜ από την Ελλάδα τη δόξα, φιλοξενώντας αυτή τελικά τα ΝΑΤΟικά πυρηνικά, αν απομακρυνθούν από την Τουρκία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1600 Η Ιερά Εξέταση καταδικάζει σε θάνατο διά της πυράς τον φιλόσοφο Τζορντάνο Μπρούνο, γιατί υποστήριζε την ηλιοκεντρική θεωρία του Κοπέρνικου.

1828 Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Ιούλιος Βερν.

1904 Ο ιαπωνικός στόλος επιτίθεται στη ρωσική ναυτική βάση του Πορτ Αρθρουρ, σηματοδοτώντας την έναρξη του ρωσο-ιαπωνικού πολέμου, ο οποίος διήρκεσε έως τις 5 Σεπτέμβρη 1905 με νίκη των Ιαπώνων και επέδρασε καταλυτικά στη ρωσική επανάσταση του 1905 («γενική δοκιμή», κατά τον Β. Ι. Λένιν, της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης του 1917).

1916 Ποιητές και καλλιτέχνες συναντώνται στο καμπαρέ «Βολτέρος» της Ζυρίχης και αποφασίζουν να ιδρύσουν το κίνημα «Νταντά». Ηγετική μορφή του ο Ρουμάνος συγγραφέας Τριστάν Τζαρά. Βασικά χαρακτηριστικά του κινήματος: 1) Αγανάκτηση για τον παραλογισμό του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, 2) Αμφισβήτηση και απέχθεια για τον σύγχρονο πολιτισμό. Απόρριψη της αστικής κουλτούρας, 3) Απαντούν πιο πολύ με την πρόκληση, παρά με τις αισθητικές ιδέες τους.

1921 Πεθαίνει ο Πιοτρ Κροπότκιν, Ρώσος πρίγκιπας, από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του αναρχισμού.

1946 Η ΚΕ του ΕΑΜ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι θα απέχει από τις εκλογές της 31/3/1946 αν δεν εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για γνήσια διεξαγωγή τους.

1948 Τμήματα του ΔΣΕ διεισδύουν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και βάλλουν κατά στόχων στην πόλη.

1949 Τμήματα της 6ης Μεραρχίας του ΔΣΕ μπαίνουν στις Σέρρες.

1963 Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Ιράκ ανατρέπει το καθεστώς του στρατηγού Κασέμ. Στην εξουσία το κόμμα του Μπάαθ.

1969 Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ κυκλοφορεί στην Αθήνα ανακοίνωση, με την οποία καλεί τους φοιτητές να συμπαρασταθούν στους καθηγητές που διώκονται για τα πολιτικά τους φρονήματα.

1971 Οι «έξι» της ΕΟΚ αποφασίζουν να προχωρήσουν σε κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

1972 Πεθαίνει ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης και ερμηνευτής του ρεμπέτικου τραγουδιού Μάρκος Βαμβακάρης.

1975 Αγρότες της Ηλείας αποκλείουν με τα τρακτέρ την Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών και απειλούν να κινηθούν προς την Αθήνα, αν δεν αυξηθούν οι τιμές πώλησης των προϊόντων τους.

1980 «Φεύγει» από τη ζωή ο Κρητικός λυράρης και τραγουδιστής Νίκος Ξυλούρης, ο οποίος σφράγισε με τη φωνή του κάποιες από τις πιο δυνατές στιγμές του ελληνικού τραγουδιού. Τραγούδια που εμπνεύστηκαν και ενέπνευσαν την αντιδικτατορική πάλη και έγιναν σύμβολα αντίστασης κατά της χούντας.

1981 Είκοσι ένας φίλαθλοι χάνουν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίζονται στη «Θύρα 7» του Σταδίου Καραϊσκάκη, κατά την έξοδο των φιλάθλων μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα Ολυμπιακού - ΑΕΚ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org