Πέμπτη 24 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Λείπει η αυτοκριτική

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε σκάνδαλο αναδείχνεται η μη χορήγηση του ποσού των 176 ευρώ, το οποίο η κυβέρνηση υποσχέθηκε στους εκπαιδευτικούς, κρατώντας τους σε μια ιδιότυπη ομηρία. Κι ενώ το ποσό των 176 ευρώ δεν έχει καταβληθεί, ωστόσο από 1.1.2003 γίνονται επί του ποσού αυτού κρατήσεις για τη σύνταξη! Αυτά αναφέρονται -ανάμεσα σε άλλα- στην απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, σχετικά με το προτεινόμενο από την κυβέρνηση νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο απορρίπτει συνολικά η Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών.

Και δε λέμε, πως δεν είναι έτσι. Κάθε άλλο. Ετσι και χειρότερα είναι. Η κυβέρνηση, όχι μόνον υποσχόνταν στους εκπαιδευτικούς, καιρό τώρα, το επίδομα των 176 ευρώ, που το έχουν πάρει άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Οχι μόνο καλλιεργούσε αυταπάτες, κρατώντας τους σε μια ιδιότυπη ομηρία. Οχι μόνο τους κάνει κρατήσεις, για χρήματα που δεν τα παίρνουν οι εκπαιδευτικοί, αλλά τελικά δεν το συμπεριέλαβε καν στο νέο «φτωχολόγιο». Πράγματι, ο εμπαιγμός είναι ωμός, προκλητικός και ό,τι άλλο σχετικό σκεφθείτε.

«Ξέχασε», όμως, κάτι η σημερινή πλειοψηφία της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ - ΣΥΝ). Επρεπε, να συνοδεύσει τα παραπάνω, με μια γενναία αυτοκριτική. Ολ' αυτά έγιναν και με τη δική της συμβολή στο προηγούμενο ΔΣ της ΟΛΜΕ. Και, μάλιστα, παρά τις επανειλημμένες, σχετικές προειδοποιήσεις της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ.

Κι άλλα συγχαρητήρια...

Τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου συνάντησε προχτές ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τ. Μίλερ. Η συνάντηση ήταν η πρώτη μετά το τέλος της εξάμηνης Προεδρίας στην ΕΕ, έγινε κατόπιν αιτήματος του Μίλερ και ο επίσημος σκοπός της ήταν η μεταφορά των συγχαρητηρίων του Τζ. Μπους και του Κ. Πάουελ, για την άσκηση της Ελληνικής Προεδρίας. Τι άλλο συζήτησαν δε γνωρίζουμε, αλλά τα εύσημα της αμερικανικής ηγεσίας έπρεπε να καταγραφούν αναλόγως..

Οι προτεραιότητες των κατακτητών

Μπορεί, ο ανταρτοπόλεμος να δυναμώνει καθημερινά στο Ιράκ. Μπορεί, η πείνα και οι αρρώστιες να θερίζουν, πολύ περισσότερο απ' ό,τι πριν λίγο καιρό, στη διάρκεια του 12χρονου απάνθρωπου εμπάργκο, που είχε επιβληθεί από τις ΗΠΑ και τις άλλες μεγάλες καπιταλιστικές χώρες. Μπορεί, κανείς να μη γνωρίζει τι γίνεται, με τις δεκάδες χιλιάδες βόμβες και βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, που έριξαν οι ιμπεριαλιστές στη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου και, βέβαια, την έκταση των πολύμορφων συνεπειών τους. Μπορεί... Μπορεί..., αλλά οι κατακτητές φροντίζουν για την... ανάπτυξη της οικονομίας. Ετσι, σύμφωνα με τηλεγραφήματα των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, πληροφορηθήκαμε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ ανακοίνωσαν την προκήρυξη διαγωνισμού για τη δημιουργία κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρη τη χώρα...

Και, βέβαια, σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρμοδίων, το 51% τουλάχιστον των σχετικών δικτύων, θα το πάρουν αμερικανικές εταιρίες. Μια απ' αυτές, θα είναι και η Μπέχτελ, σύμφωνα με όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις. Αν δεν το θυμάστε, είναι η εταιρία, στην οποία είχε στελεχική θέση ο Ντικ Τσέινι, ο νυν Αμερικανός αντιπρόεδρος...

Αλογα και γαϊδούρια...

Σημειώνουμε τη δήλωση, γιατί είναι ενδεικτική της κατάστασης που υπάρχει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και των προβληματισμών που κυριαρχούν σ' αυτή, σχετικά με το προτεινόμενο από την κυβέρνηση εκλογικό σύστημα. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Δ. Γεωργακόπουλος, δήλωσε προχτές τα εξής, λίγο πριν ξεκινήσει η ενημερωτική συνάντηση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, με τον υπουργό Εσωτερικών: «Θα δουλεύουν τα άλογα για να τρώνε τα γαϊδούρια...».

Την ερμηνεία την αφήνουμε σε σας...

Τα απασχολήσιμα...

Γρηγοριάδης Κώστας

Η ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ το «φάρμακο» ενάντια στην ανεργία κατά τον Δημήτρη Ρέππα, που άφησε να διαφανούν τα σχέδια της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις που θα μας ανακοινωθούν την επόμενη βδομάδα. Οχι, δηλαδή, πως περιμέναμε και τίποτε καλύτερο...

Βλέπετε, ακόμα και σε άτυπες προεκλογικές περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε, υπάρχουν και ορισμένες σταθερές, στη συγκεκριμένη περίπτωση τα εργοδοτικά συμφέροντα. Αυτά είναι πάγια και μη διαπραγματεύσιμα...

Αλλωστε, μην ξεχνιόμαστε. Ο όρος «μερική απασχόληση» μπορεί να ειπωθεί ανάποδα και «μερική μη απασχόληση» δηλαδή ...«μερική ανεργία». Κάτι σαν το λογοπαίγνιο του «μισογεμάτου» και «μισοάδειου» ποτηριού.

Ετσι κι αλλιώς, πάντως, ούτε το ολόκληρο μεροκάματο φτάνει για να ζήσεις, σκεφθείτε το ...μισό.

ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ του Αφγανιστάν και ίσως του Ιράκ στη ...«μεγάλη Ολυμπιακή Οικογένεια», με τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, μας ανακοίνωσε περιχαρής η Επιτροπή του 2004. Φυσικά, δεν μπήκε στον κόπο να μας θυμίσει ότι πρόκειται για χώρες υπό στρατιωτική κατοχή.

Αραγε, με βάση τα δεδομένα του Ολυμπιακού Ιδεώδους και όλων των σχετικών αρχών που επαγγέλλεται η Επιτροπή, είναι θεμιτή η συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ολυμπιάδα; Θυμίζουμε πως η Νότια Αφρική είχε αποκλειστεί λόγω των φυλετικών διακρίσεων...


Γρηγοριάδης Κώστας

ΜΕΤΑΞΥ «σφύρας και άκμονος», για μια ακόμη φορά, οι «μικρομεσαίοι», που δεν πειθάρχησαν στην «πρόσκληση» για τακτοποίηση των φορολογικών τους εκκρεμοτήτων την περίοδο 1993 έως 1998. Βλέπετε, η κυβέρνηση δεν ξεχνά τα χρέη των οφειλετών της.

Εκτός, φυσικά, αν πρόκειται για τίποτε προμηθευτές του Δημοσίου, για μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ, για κατόχους Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, για εταιρίες πετρελαϊκής διύλισης, για «μεγαλοεπενδυτές» του εξωτερικού και για υποψήφιους «στρατηγικούς επενδυτές» σε κρατικές υπηρεσίες υπό εκποίηση.

«Σαμίνα»

Τέσσερις «φτωχοδιάβολοι», τέσσερις ναυτεργάτες, είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι, κατά το πόρισμα του ανώτατου Ανακριτικού Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων, για το ναυάγιο του «Εξπρές Σαμίνα»! Το πόρισμα αυτό, που ξεπερνάει τα όρια της κοινής λογικής, φέρει ανάγλυφη τη σφραγίδα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Δείχνει ποιο ήταν το «μαχαίρι», ποιο το «κόκαλο», ποιοι «οι υπεύθυνοι όσο ψηλά και αν βρίσκονται» και πού φτάνει η αισχρή δημαγωγία του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αποκαλύπτει περίτρανα ότι αυτοί που κυβερνούν σήμερα τη χώρα, όπως ακριβώς και οι ομογάλακτοί τους της ΝΔ, είναι τόσο απόλυτα δεσμευμένοι να στηρίξουν με νύχια και με δόντια την απάνθρωπη πολιτική που ασκούν υπέρ του εφοπλιστικού, συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου, που είναι ικανοί ακόμα και να καταδικάσουν τα 80 θύματα του «Σαμίνα»!

Ομως, το σκηνικό που διαγράφεται είναι ακόμα πιο τρομακτικό για τα εκατομμύρια των επιβατών που διακινούνται με τα ακτοπλοϊκά πλοία, αλλά και τους ναυτεργάτες που δουλεύουν σ' αυτά, για να μεγαλώνουν τα κέρδη των εφοπλιστών. Και είναι τρομακτικό όχι μόνο γιατί κυβέρνηση και εφοπλιστές «φτύνουν» από πάνω και τα θύματά τους, αλλά γιατί η τραγωδία του «Σαμίνα» «εγκαινίασε» με τον πιο δραματικό τρόπο την επιβολή μιας «νέας τάξης πραγμάτων» στις ελληνικές θάλασσες. Εκείνη ακριβώς τη χρονιά μόλις άρχιζε η εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου στην ακτοπλοΐα, το οποίο νομιμοποιήθηκε στη συνέχεια με το νόμο 2932/2001. Πρόκειται για το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να εναρμονίσει την ελληνική νομοθεσία με τον διαλυτικό κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον οποίο υποδέχτηκαν με χαρά, εκτός από το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ.

Πρόκειται για νομοθετήματα που προβλέπουν ακριβώς αυτά που άρχισαν να ζουν οι νησιώτες, οι ναυτεργάτες, συνολικά το επιβατικό κοινό από το καλοκαίρι του 2000. Τον ανελέητο ανταγωνισμό μεταξύ των ακτοπλοϊκών εταιριών για την αύξηση των υπερκερδών τους, ο οποίος συνοδεύεται με καθυστερήσεις, άρνηση εκτέλεσης δρομολογίων, υπεράριθμους επιβάτες, τρελές αυξήσεις στα εισιτήρια, παλιά, ασυντήρητα πλοία, τύπου «Σαμίνα», «ξεπάτωμα» πλοίων και ναυτεργατών, μείωση σύνθεσης πληρωμάτων και, συνολικά, «κουρέλιασμα» κάθε έννοιας που αφορά στην ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Τέτοιες ώρες τα πολλά λόγια πράγματι είναι φτώχεια. Η πρόταση του ΚΚΕ είναι απλή: «Δημόσιος Εθνικός Οργανισμός Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με εργατικό κοινωνικό έλεγχο». Είναι η πρόταση που θα πρέπει να συνοδεύει κάθε αναφορά στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Μόνον που αυτή η πρόταση απαιτεί άλλη, φιλολαϊκή πολιτική. Ο κάθε ναυτεργάτης, ο κάθε επιβάτης που ταξιδεύει με τα ακτοπλοϊκά πλοία μαζί με τα παιδιά του και καρδιοχτυπάει μέχρι να φτάσει στον προορισμό του, οι νησιώτες που βλέπουν το ψωμί να ακριβαίνει καθημερινά γιατί τα ναύλα στα προϊόντα έχουν φτάσει στα ύψη, πρέπει να βάλουν πλάτη ώστε οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες να απαλλαγούν από το κυνήγι του εφοπλιστικού υπερκέρδους. Να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους αυστηρά, και με την ψήφο τους και με τον κοινό τους αγώνα, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και των φορέων της, οι οποίοι έχουν αναγάγει τα συμφέροντα των εφοπλιστών σε «ιερό και όσιο».


Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

Τι θα κουβεντιάζουν;

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ποιες από τις προτάσεις σας είναι αδιαπραγμάτευτες και ποιες υπό συζήτηση;», ρωτά ο δημοσιογράφος τον υπουργό Εσωτερικών (προχτές στον «Φλας»). Και η απάντηση του Κ. Σκανδαλίδη: «Η αύξηση της αναλογικότητας είναι σαφής (σ.σ. αν και ...αδιόρατη). Το χαμηλό κατώφλι της αυτοδυναμίας επίσης είναι σαφές, δηλαδή πάμε για σταθερή κυβέρνηση (σ.σ. ακόμη και με 39% και κάτι σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση μειοψηφίας). Το τρίτο που είναι πολύ σημαντικό είναι η παρέμβαση, που πρέπει να γίνει στην κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών της χώρας (σ.σ. αδιαπραγμάτευτο κι αυτό δηλαδή). Το τέταρτο είναι η δυνατότητα να θεσμοθετήσουμε βουλευτές περιφέρειας εν όψει της Ευρώπης των περιφερειών και της ανάγκης να διαπραγματευτούμε πια από μια ισχυρά συγκροτημένη και δυνατή περιφέρεια. (σ.σ. κοινοτική διαταγή και τα σκυλιά δεμένα...). Και υπάρχει και το τελευταίο θέμα των προτάσεών μας, που έχει σχέση με την ξεχωριστή ψήφο στον βουλευτή και στα κόμματα, που κατά τη γνώμη μας διευρύνει τη βάση της δημοκρατίας και της αξιοκρατίας στην πολιτική ζωή».

Αρα, το μόνο, που συζητά η κυβέρνηση είναι το τελευταίο. Κι αυτό - υποθέτουμε - όχι στη βάση της εφαρμογής ή όχι, αλλά πώς και τι ακριβώς θα εφαρμοστεί. Αλλωστε, σύμφωνα με τη γνώμη της κυβέρνησης, το μέτρο «διευρύνει τη βάση της δημοκρατίας και της αξιοκρατίας». Αρα, είναι επόμενο, να το θεωρεί αδιαπραγμάτευτο...

Αναρωτιόμαστε, τι θα κουβεντιάζουν ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, που θα πάρουν μέρος στον προσχηματικό αυτό διάλογο.

Μόνον αρνητικές οι συνέπειες

Χρωστάμε, όμως, δυο λόγια παραπάνω στο τελευταίο θέμα της ξεχωριστής ψήφου στον βουλευτή και στα κόμματα. Και τούτο, γιατί η τεχνητή αυτή απόσπαση των υποψηφίων βουλευτών από τα κόμματα και τις πολιτικές τους δε διευρύνει τη βάση της δημοκρατίας και της αξιοκρατίας, όπως ισχυρίζεται ο Κ. Σκανδαλίδης. Μόνον αρνητικές συνέπειες και κάθε λογής στρεβλώσεις και επιβλαβείς παρενέργειες μπορεί να έχει.

Δεν αναφερόμαστε μόνον στο γεγονός - που το 'χουμε ξανασημειώσει - ότι η πρόταση αυτή θα διευρύνει στο έπακρο τις κάθε λογής ρουσφετολογικές και άλλες άθλιες μεθόδους χειραγώγησης και ψηφοκλοπής, αφού οι υποψήφιοι βουλευτές θα απευθύνονται πλέον στο σύνολο του εκλογικού σώματος της κάθε περιφέρειας και όχι μόνο σ' αυτούς των κομμάτων τους. Ούτε μόνο στο γεγονός, πως η πρόταση δυναμώνει ακόμη περισσότερο τον ήδη ενισχυμένο ρόλο των μεγάλων συγκροτημάτων ΜΜΕ - κυρίως των ηλεκτρονικών - με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για την όποια δημοκρατία, διαφάνεια, αξιοκρατία, κλπ., κόπτεται δήθεν ο Κ. Σκανδαλίδης. Αναφερόμαστε και στην καλλιέργεια της αντίληψης, που αποσπά το άτομο από το κόμμα, στο οποίο ανήκει και την πολιτική του. Την αντίληψη, που θέλει την προσωπικότητα, να βρίσκεται ακόμη και σε αντιπαραθετική σχέση με το κόμμα της. Με απλά λόγια, στην καλλιέργεια της αντίληψης ότι μπορείς να ψηφίζεις μια προσωπικότητα, αλλά να καταψηφίζεις το κόμμα της. Αν μας βρει ο Κ. Σκανδαλίδης, έστω κι ένα συγκεκριμένο επιχείρημα, ότι η πρόταση αυτή διευρύνει τη βάση της δημοκρατίας και της αξιοκρατίας, θα του δώσουμε ...βραβείο.

Τι λένε τώρα;

Πανέτοιμη είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, να συμβάλει στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, στα πλαίσια της απόφασης 1483 του Συμβουλίου Ασφαλείας (εκδόθηκε στις 22 Μάη, μετά την κατάληψη της Βαγδάτης). Επίσης, η ΕΕ χαιρετίζει την εγκαθίδρυση του κυβερνητικού συμβουλίου στο Ιράκ, ως «ένα σημαντικό πρώτο βήμα...». Απαιτεί, όμως, την αναγνώριση συγκεκριμένου ρόλου στον ΟΗΕ στη διαδικασία της ανοικοδόμησης. Αυτές είναι οι ομόφωνες αποφάσεις της περασμένης Δευτέρας των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ των 15 χωρών - μελών.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, οι «15» λένε στους Αμερικανούς, ότι είναι έτοιμοι να τους βοηθήσουν στις μεγάλες και αυξανόμενες δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν στο Ιράκ, αλλά αυτό θα τους κοστίσει. Πρέπει να μοιραστεί μαζί τους τη λεία του πολέμου. Κι αυτό διασφαλίζεται με την αναγνώριση ρόλου στον ΟΗΕ, δηλαδή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου θα παίρνονται οι αποφάσεις και θα γίνονται οι μοιρασιές, με τις γνωστές διαδικασίες, το δικαίωμα «βέτο», κλπ.

Αραγε, αποκομίζουν κανένα δίδαγμα από τα παραπάνω, όλοι όσοι - ιδιαίτερα η ηγεσία του ΣΥΝ- εκστασιαζόταν, πριν ελάχιστους μήνες, με τον γαλλο-γερμανικό άξονα και τη δήθεν αντιπολεμική του στάση; Μήπως, πρέπει να πάρουν πίσω τα όσα έλεγαν τότε σε βάρος του ΚΚΕ, για το δήθεν δογματισμό του, τη δήθεν ισοπέδωση «καλών» και «κακών» ιμπεριαλιστών, κλπ., κλπ;

Και εφημερίδα;

«Γιατί πήγε για μαγνητική τομογραφία στον "Εγκέφαλο", τι εξετάσεις έκανε, ποιον γιατρό είδε στη Βασιλίσσης Σοφίας - ΤΙ ΤΡΕΧΕΙ με τον Κωνσταντίνο!». Αυτός ήταν ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Απόφαση», συνοδευόμενος από ρεπορτάζ για την επίσκεψη του τέως σε διαγνωστικό κέντρο. Πέραν των άλλων, να υποθέσουμε ότι το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο σημαίνει ότι ο Γλίξμπουργκ «απέκτησε» και εφημερίδα, εκτός της τηλεοπτικής προβολής, που έχει απ' ορισμένα κανάλια;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανησυχούμε

Με τον ιρακινό λαό να μετρά ακόμα τις πληγές του από την ωμή ιμπεριαλιστική επέμβαση και κατοχή στη χώρα του έφτασε ως εμάς η είδηση πως το Κομμουνιστικό Κόμμα του Ιράκ αποφάσισε να συμμετάσχει στο προσωρινό κυβερνητικό συμβούλιο της χώρας. Βεβαίως, κάθε κόμμα διατηρεί ακέραιο το δικαίωμά του να αποφασίζει και να χαράζει την πορεία του, ο σεβασμός ωστόσο στην αρχή της αυτοτέλειας, δεν αποκλείει τη διατύπωση της όποιας διαφορετικής γνώμης.

Το ΚΚΕ δεν έκρυψε ποτέ την ανησυχία και την αγωνία του για τις εξελίξεις στο Ιράκ, γιατί, αυτές -πέραν των επιπτώσεων στον ίδιο το λαό της χώρας - είχαν και έχουν ευρύτερη επίδραση στην «ευαίσθητη», εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Δεν έπαψε λεπτό να καταδικάζει με κάθε τρόπο το δικτατορικό καθεστώς, τις διώξεις σε βάρος προοδευτικών Ιρακινών και πρωτίστως των κομμουνιστών. Αυτό, ωστόσο, δεν το εμπόδισε να καταγγείλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το πολύχρονο ιμπεριαλιστικό εμπάργκο, την πρόσφατη εισβολή και εν συνεχεία κατοχή, να πρωτοστατήσει στη μάχη για τη διεύρυνση του κύματος αλληλεγγύης στον ιρακινό λαό, που εκφράστηκε με τις μεγαλειώδεις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις. Στάση, που έχει δικαιωθεί ολόπλευρα, καθώς όλοι πλέον παραδέχονται ότι η επιδρομή των Αμερικανών δεν έγινε, ούτε για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, ούτε για τα όποια όπλα μαζικής καταστροφής.

Ωστόσο, δε συμφωνεί με την απόφαση του ΚΚ Ιράκ, για συμμετοχή σε μια προσωρινή κυβέρνηση, διορισμένη από τις δυνάμεις κατοχής, με εξαιρετικά περιορισμένες αρμοδιότητες, τόσες μόνο όσες επέτρεψαν οι εισβολείς, η οποία θα λειτουργεί υπό την εποπτεία τους. Θεωρεί πως η απόφαση αυτή δε βοηθά στην απαραίτητη, περισσότερο από ποτέ σήμερα, προσπάθεια να πάρει ο λαός του Ιράκ την τύχη του στα δικά του χέρια, να ενισχύσει τον αγώνα του ενάντια στην κατοχή της χώρας του, για την εθνική ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία και την απόκτηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών που επί μακρό χρονικό διάστημα έχει στερηθεί.

Η συγκρότηση της προσωρινής κυβέρνησης επιδιώκει - εκτός των άλλων - τη νομιμοποίηση της στρατιωτικής εισβολής και κατοχής στη συνείδηση του ιρακινού λαού και στη διεθνή κοινή γνώμη. Στη νομιμοποίηση της καταλήστευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας από τις μεγάλες πολυεθνικές, που έχει ήδη ξεκινήσει. Στην αποδυνάμωση της πολύμορφης αντίστασης του ιρακινού λαού ενάντια στους κατακτητές και στην αποδυνάμωση των εύλογων και απολύτως δικαιολογημένων αντιαμερικανικών αισθημάτων. Και, βέβαια, η συμμετοχή του ΚΚ Ιράκ αδυνατίζει -εάν δε μηδενίζει - τις όποιες δυνατότητές του να ενισχύσει και κυρίως να προσανατολίσει σωστά αυτό τον αγώνα.

Είναι, βέβαια, γνωστοί και σεβαστοί οι λόγοι, για τους οποίους το ΚΚ Ιράκ αποφάσισε τη συμμετοχή του (δημοσιεύτηκαν στον προχτεσινό «Ρ»). Εχουμε, όμως, πολλές επιφυλάξεις και ακόμη περισσότερες ανησυχίες, για τις συνέπειες αυτής της ενέργειας. Τα μεγάλα, πολλά και σωρευμένα προβλήματα του ιρακινού λαού δεν μπορούν να βρουν τη λύση τους στη βαριά σκιά του αμερικανικού ή όποιου άλλου ιμπεριαλισμού, πολύ περισσότερο στα πλαίσια της κατοχής και των ωμών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή. Η συσπείρωση του ιρακινού λαού και η ανειρήνευτη πάλη του ενάντια στους κάθε λογής πάτρωνες αποτελεί μονόδρομο, για να σταθεί στα πόδια του και να οικοδομήσει το μέλλον που οραματίζεται και του αξίζει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ